فهرست مطالب

علوم اجتماعی - پیاپی 56 (بهار 1401)

نشریه علوم اجتماعی
پیاپی 56 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تحلیلی جامعه شناختی بر کارآمدی حبس و مجازات های اجتماعی جایگزین آن
    مهدی شعبانزاده، سید حسین هاشمی*، سید محمود میرخلیلی، شهرداد دارابی صفحه 1

    ترکیب مجازات های اجتماعی، مفهوم اصطلاحی جدیدی است که در برگیرنده تدابیری است که از سوی نظام های کیفری و از رهگذر تصویب و تایید قانونگذار تعیین و با مشارکت اجتماع با انگیزه بازپروری و مشارکت هرچه بیشتر نهادهای مردم مدار با اعمال نظارت قدرت حاکم به اجرا در می آیند. مفهوم این مجازات ها رابطه تنگاتنگی با اصطلاح جایگزین های حبس به عنوان رایجترین، فراگیرترین و مسلطترین نوع مجازات دارد، چراکه خاستگاه اصلی مجازات های اجتماعی ناشی از تدابیری است که جهت حبس زدایی و رها شدن از تبعات مخرب و گریزناپذیر زندان، توسط جرم شناسان و کیفرشناسان اندیشیده شده است. مرور نقاط ضعف و قوت هر یک از این نوع مجازاتها نشان می دهد که هر یک متناسب با جرم و شرایط خاص دارای کارکرد بوده اما در نهایت مطالعه حاضر به این نتیجه رسید که با توجه به اینکه همچنان در ایران مجازاتهای اجتماعی جایگزین، جایگاه مطلوبی کسب نکرده و با توجه به کارکردهای اجتماعی آن، نیازمند توجه بیشتر از سوی سیستم قضایی بدان شود. این در حالی است که بسترسازی در ابعاد مختلف و به ویژه در ابعاد اجتماعی فرهنگی از ضرورت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: زندان، اجتماعی، مجازات، مجازات های جایگزین
  • گوشی های هوشمند و نقش حمایت اجتماعی و خودکارآمدی تحصیلی در دانشجویان
    محبوبه سلیمان پورعمران *، زینب اسلامی صفحه 2

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش شبکه های اجتماعی مجازی بر سازگاری تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان دانشگاه آزاد واحد بجنورد انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد تشکیل می دادند که مطابق جدول کرجسی و مورگان (1972) برای تعداد 1300 نفر، تعداد 297 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه وابستگی به تلفن همراه کوهی(2009)، حمایت اجتماعی ((MOS شربورن و استوارت (1991) و پرسشنامه ی خودکارآمدی تحصیلی استفاده شد که روایی آن ها از نوع صوری و محتوایی بود که مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه وابستگی به تلفن همراه 81/0، پرسشنامه حمایت اجتماعی 61/0 و برای پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی85/0 برآورد گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس چندمتغیره با نرم افزار spss تحلیل گردید. نتایج نشان داد که تاثیر تعامل بین جنسیت و کاربست شبکه های اجتماعی مجازی بر حمایت اجتماعی و خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان معنی دار نیست اما تاثیر جداگانه ی جنسیت بر خودکارآمدی تحصیلی

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، شبکه های اجتماعی مجازی، خودکارآمدی تحصیلی
  • بررسی و تحلیل جایگاه احجام شهری در خاطره انگیزی و هویت شهر با رویکرد بینامتنی (نمونه موردی؛ شهر کرمان)
    آزاده آتش پنجه، محمد نقی زاده*، زهراسادات سعیده زرآبادی صفحه 3

    مسیله: احجام شهری شامل مجسمه ها و المان ها در متن شهر خود به مثابه متنی دیگر، لایه ای از هویت شهر را تشکیل داده و بستر مناسبی برای شکل گیری نشانه ها و نمادهای هویتی شهر و ایجاد فضاهای خاطره انگیز و اجتماعی می باشند اما در چند دهه اخیر بی توجهی به برخی شاخصه ها در خلق و به کارگیری این آثار خصوصا در بعد محتوایی و مکانی موجب بروز مشکلاتی در هویت فضاهای شهری معاصر و کاهش اثربخشی این آثار گشته است.هدف پژوهش تحلیل چگونگی اثرگذاری احجام شهری شهرکرمان در هویت و خاطره انگیزی شهر و فضای شهری با بررسی ارجاعات بینامتنی و منابع الهام و مضامین این آثار است.روش پژوهش این نوشتار از گونه پژوهش های استدلال منطقی و روش آن، بهره گیری از تعقل برای تبیین روابط و درک اجزای یک سامانه ذهنی در قالبی کیفی به صورت توصیفی و تحلیلی است و رویکرد بینامتنیت به عنوان نظریه مطرح در نقد و تحلیل معنایی آثار هنری به عنوان روش مورداستفاده قرارگرفته است.نتایج پژوهش نشان می دهد که به ترتیب استفاده از پیش متن های اجتماعی، روان شناختی، فرهنگی و ادبی بیشترین تاثیر در طراحی احجام شهری را داشته اند. همچنین تبدیل شیوه دلالت تصریحی به تلویحی و تبدیل تندیس های صرف به المان هایی بامعنا و اشاره ضمنی موجب تقویت جنبه ارزشی و نمادین آثار و احراز هویت در درجات بالاتر گشته است.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، هویت شهر، خاطره انگیزی، المان ها و مجسمه های شهری
  • پیشایندهای مولفه اعتماد و همیاری از ابعاد سرمایه ی اجتماعی برابعاد پیشرفت تحصیلی دانشجویان سال سوم و چهارم رشته روانشناسی دانشگاه علوم تحقیقات
    فرشته السادات فخرزاده ضیابری * صفحه 4

    . در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات ابتدا دانشجویان مشخص میشوند .سپس اهداف تحقیق برای هر یک از آزمودنی ها توضیح داده شده و پرسش نامه های پژوهش دراختیار آنها قرار گرفته و از آنها خواسته شد که به دقت سوالات را مطالعه نموده و پاسخ های موردنظر را متناسب با ویژگی های خود انتخاب کنند و سوالی را تا حد امکان بی جواب نگذارند و نهایتا داده های جمع آوری شده مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند . لازم به ذکر است که آزمودن ی ها، ابزار تحقیق را به صورت گروهی به مدت تقریبی 20 دقیقه در محل کلاس تکمیل می کنند.اطلاعات به دست آمده از طریق پرسشنامه های ذکر شده در دو سطح توصیفی (میانگین،انحراف معیار و دامنه) و استنباطی (رگرسیون ساده، رگرسیون چندگانه، تحلیل عاملی، ضریب تفکیکی) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. و داده ها از طریق نرم افزار spss مورد آنالیز قرار میگیرند. روش آماری که در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفت در سطح آمار توصیفی از فراوانی، درصد فراوانی و نمودار و در سطح آمار استنباطی از روش آماری F (تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون) می باشد .نتایج نشان داد که بین مولفه اعتماد از ابعاد سرمایه ی اجتماعی با سایر ابعاد پیشرفت تحصیلی دانشجویان رابطه ای معنادار وجود دارد و بین مولفه مشارکت از ابعاد سرمایه اجتماعی با سایر ابعاد پیشرفت تحصیلی دانشجویان رابطه ای معنا داروجوددارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد، پیشرفت تحصیلی، همیاری
  • تبیین و بررسی جامعه شناختی پیامدها و مشکلات روانی زنان نابارور (مطالعه موردی در شهر اصفهان)
    عاطفه کیانی فلاورجانی*، سید ناصر حجازی، سید علی هاشمیانفر صفحه 5

    مساله نازایی و ناباروری و پیامدهای آن در میان خانواد ه ها و به طور کلی، جوامع انسانی آن چنان ابعاد گسترده ای دارد که به نوبه خود جایی برای هیچ گونه شک و تردیدی باقی نمی گذارد. این پژوهش، در جستجوی پیامدهای اجتماعی نازایی بر خانواده خواهد بود و بررسی این که این پیامد ها تا چه حد خانواد ه های نازا و بدون فرزند را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- پیمایشی می باشد. در این پژوهش از مطالعات کتابخانه ای استفاده شد و ابزار اصلی برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری این تحقیق کلیه زنان نابارور شهر اصفهان که در سال 1398 به مرکز درمان ناباروری شهر اصفهان(واقع در خیابان مشتاق دوم) مراجعه کرده اند، می باشد. برای بدست آوردن نمونه معرف، از روش نمونه گیری به صورت در دسترس استفاده شد. حجم نمونه برآورد شده از فرمول کوکران با جامعه نامحدود در این پژوهش معادل 384 نفر می باشد. داده های مورد نیاز برای این تحقیق از طریق پرسش نامه محقق ساخته ، بدست آمده است.پایایی این پرسش نامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد و نتیجه نیز در مجموع بالاتر از 70/0 بوده است .تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS با ورژن 24 و AMOS با ورژن 24 انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل از روش های آمار توصیفی(میانگین و انحراف استاندارد) و در سطح آمار استنباطی از تحلیل عاملی تاییدی و روش مدل سازی معادلات ساختاری (شاخص های برازش مطلق ، تطبیقی ، مقتصد) استفاده شده است. بین مشکل ناباروری و مولفه های پیامدهای روانی (استرس ناباروری ، عزت نفس و خودکارآمدی) در زنان نابارور شهر اصفهان رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: ناباروری، پیامدهای روانی، استرس ناباروری، عزت نفس و خودکارآمدی
  • بررسی ارتباط بین سرمایه اجتماعی و گرایش به هویت ملی در بین شهروندان 18 سال به بالای شهر کرمانشاه
    یونس کاکاوند * صفحه 6

    هویت یکی از مسایل مهم فراروی بشر امروز به شمار می رود به طوری که مسیله کشف خودوهویت خویش برای افراد مختلف اهمیت بسزایی دارد. به طورکلی هویت عبارت است از آنچه باعث تمایز یک فرد از فرد دیگر می شود. با توجه به اهمیت موضوع در این پژوهش با استفاده از روش میدانی،تکنیک پیمایش و ابزار تحقیق پرسشنامه به دنبال پاسخ به این سوال اصلی هستیم که چه رابطه ای بین ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی و هویت ملی وجود دارد؟جامعه آماری پژوهش حاضر شهر کرمانشاه می باشد که تعداد 384 نفر از شهروندان 18 سال به بالای این شهر به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته است.در جهت پاسخگویی به سوال اصلی این پژوهش به بررسی و تحلیل ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی چون اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، تعامل اجتماعی و آگاهی اجتماعی به عنوان متغیرهای مستقل و رابطه آن با هویت ملی به عنوان متغیر وابسته پرداخته شده است. نتایج تحقیق حاکی از ان است که میزان گرایش به هویت ملی در میان شهروندان شهر کرمانشاه بیش از حد متوسط می باشد و بین تمامی متغیرهای مستقل تحقیق با متغیر وابسته رابطه مثبت و مستقیم معناداری وجود دارد.، آگاهی اجتماعی، تعامل اجتماعی.

    کلیدواژگان: هویت ملی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی، آگاهی اجتماعی، تعامل اجتماعی، کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی
|
  • A sociological analysis of the effectiveness of imprisonment and its alternative social punishments
    Mehdi Shabanzadeh, Seyed Hossein Hashemi *, Seyed Mahmoud Mirkhalili, Shahrdad Darabi Page 1

    The combination of social punishments is a new concept that includes measures determined by the penal systems through the approval of the legislature and implemented with the participation of the community with the motivation of rehabilitation and the participation of more democratic institutions under the supervision of the ruling power. The concept of these punishments is closely related to the term alternatives to imprisonment as the most common, pervasive and dominant type of punishment, because the main origin of social punishments is due to measures taken by criminologists and criminologists to detain and escape the destructive and inevitable consequences of imprisonment. A review of the strengths and weaknesses of each of these types of punishments shows that each has a function commensurate with the specific crime and circumstances, but in the end, the present study concluded that, given that alternative social punishments continue in Iran, gaining a favorable position And due to its social functions, it needs more attention from the judicial system. At the same time, bedding in various dimensions, especially in socio-cultural dimensions, is highly necessary.

    Keywords: Social, punishment, imprisonment, alternative punishments
  • Smartphone and the role of social support and academic self-efficacy in students
    mahboubeh soleimanpouromran *, zeinab eslami Page 2

    The purpose of this study was to investigate the role of virtual social networks on academic compatibility and academic self-efficacy in students of Azad University of Bojnourd. The statistical population of this study was all students of Islamic Azad University of Bojnourd, which according to the Morgan tables (1972) for 1300 people, 297 people were selected by simple random sampling method. To collect the data, the Chi-square questionnaire (2009), social support (MOS Sherborne & Stewart (1991) and self-efficacy questionnaire were used. Their validity was a kind of formal and content that was approved by professors and experts And its reliability was estimated using Cronbach's alpha coefficient for phone dependency questionnaire 0.81, social support questionnaire was 0.61 and for educational self-efficacy questionnaire 0.85 Data collected by multivariate analysis of variance analysis SPSS software was analyzed and the results showed that the effect of inter-gender interactions and the application of networks Social participation on social support and academic self-efficacy of students is not significant, but the gender effect on educational self-efficacy is significant.

    Keywords: social support, academic self-efficacy, Virtual social networks
  • Investigation and analyzing the role of urban volumes in memorization and urban identity with an inter textual approach (Case study; Kerman city)
    azadeh atashpanjeh, mohammad naghizadeh *, zahra sadat saeedeh zarabadi Page 3
    Objective

    urban volumes, including sculptures and elements in the text of their city,form a layer of city identity and a suitable platform for formation of signs and symbols of urban identity and creation of memorable and social spaces.In recent decades, it seems that neglect of some features in creation and use of these works,especially in terms of content and space, has caused problems in the identity of contemporary urban spaces and reduced effectiveness of these works.Purpose is to analyze how urban volumes of Kerman city affect the identity and memory of urban space by examining intertextual references and sources of inspiration and themes of these works.Research method of this paper is researches of logical reasoning and its method is to use reason to explain the relations and comprehend the components of a mental system in a descriptive and analytical form and the intertextual approach is used as a theory in semantic critique and analysis of works of art.Results show that use of social, psychological,cultural and literary works, respectively,had the greatest impact on the design of urban elements and sculptures.Also,turning method of explicit meaning into implication and turning mere statues into meaningful elements and implicit references has strengthened the value and symbolic aspect of works and authentication in higher degrees.

    Keywords: intertextuality, Memorization, urban identity, urban elements, sculptures
  • Prerequisites of the component of trust and cooperation from the dimensions of social capital to the dimensions of academic achievement, third and fourth year students of psychology, University of Research Sciences
    fereshtehsadat fakhrzadeh * Page 4

    This article examines the antecedents of the component of trust and cooperation from the dimensions of social capital to the dimensions of academic achievement. Data are collected in the field. In this research, to collect information, students are first identified. Then, the objectives of the research are explained to each of the subjects and the research questionnaires are given to them and they are asked to carefully read the questions and the desired answers. To suit their characteristics and not leave a question unanswered as much as possible, and finally the collected data were statistically analyzed. It should be noted that the subjects complete the research tool as a group for approximately 20 minutes in the classroom. Inferential (simple regression, multiple regression, factor analysis, discriminant coefficient) were statistically analyzed. And the data is analyzed through SPSS software. The statistical method used in this study is descriptive of frequency, frequency percentage and graphs at the level of statistics and statistical method F (analysis of variance and regression analysis) at the level of inferential statistics. The results showed that between the trust component of capital dimensions. There is a significant relationship between social aspects and other dimensions of students 'academic achievement and there is a significant relationship between the component of participation from the dimensions of social capital and other dimensions of students' academic achievement.

    Keywords: Trust, Academic Achievement, Social capital, Cooperation
  • Sociological explanation of the consequences and psychological problems of infertile women (Case study in Isfahan)
    atefe kiani falavarjani *, sayed naser hejazi, seyed ali hashemianfar Page 5

    The issue of infertility and infertility and its consequences among families and human societies in general have such wide dimensions that in turn there is no room for any doubt. The study will look at the social consequences of infertility on the family and the extent to which these effects will affect the families of infertile and childless families. This research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-survey nature. In this study, library studies were used and the main tool for collecting information was a researcher-made questionnaire. The statistical population of this study is all infertile women in Isfahan who have referred to the Infertility Treatment Center in Isfahan (located on Mushtaq II Street) in 2009. To obtain the reagent sample, the sampling method was used as available. The estimated sample size of Cochran's formula with unlimited population in this study is 384 people. The data required for this study were obtained through a researcher-made questionnaire. The end of this questionnaire was calculated through Cronbach's alpha coefficient and the result was a total of more than 0.70. Data analysis and analysis. SPSS software was done with version 24 and AMOS with version 24. Descriptive statistical methods (mean and standard deviation) were used for analysis and in the inferential statistical analysis, confirmatory factor analysis and structural equation modeling method (absolute fitness, adaptive, and fitness indicators) were used. There is a relationship between infertility problems and the components of psychological consequences (infertility stress, self-esteem and self-efficacy) in infertile women in Isfahan.

    Keywords: Infertility, psychological consequences, infertility stress, self-esteem, self-efficacy
  • The study of the relationship between social capital and the tendency toward national identity amang citizens aged 18 years and above the city of kermanshah
    Younes kakavand * Page 6

    Identity is one of the important issues facing humanity today, so that the issue of self-discovery is of great importance to different people. In general, identity is what makes a person different from one another.Regarding the importance of the subject in this research, using the field method, survey technique and the questionnaire's research tool, we seek to answer the main question: what is the relationship between different dimensions of social capital and national identity? The statistical population of this research is Kermanshah That is, 384 citizens of 18 years old up to this city have been examined as sample size.In order to answer the main question of this research, we have investigated and analyzed various dimensions of social capital such as social trust, social cohesion, social participation, social interaction and social consciousness as independent variables and its relation with national identity as dependent variable. The results of the research indicate that the rate of national identity tendency among the citizens of Kermanshah is too moderate and there is a significant direct and direct relationship between all the independent variables of the research with the dependent variable

    Keywords: Social Capital, Social trust, Social Awareness, Social Interaction, Social Integration, Social Participation, National Identity