فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش شیمی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مطهره خاکی*، عاطفه همایی مقدم صفحات 1-18
    علم شیمی مانند اکثر علوم حالت انتزاعی دارد. به همان اندازه که محتوا در یادگیری موثر است، روش نیز بر آن تاثیر می گذارد. کار عملی و آزمایش شرط لازم برای درک مطالب و مفاهیم علمی است، ولی کافی نیست. انتطار می رود تا دانش آموز در کلاس درس با تفکر علمی و تجارب یادگیری درگیر شود تا خود مکانی برای آزمایش کردن و بروز خلاقیت به شمار آید. این امکان زمانی محقق می شود که دانش آموز درگیر گفتگوی کلاسی و تدریس باشد. براساس تحقیقات انجام شده، دانش آموزان در شیمی متوسطه بویژه موضوع اسیدها، بازها و pHبه خاطر نداشتن درک عمیق از مفاهیم اتم ها، مولکول ها، یون ها و واکنش های شیمیایی با چالش روبرو هستند. بعلاوه هدف برنامه جدید آموزش علوم تبدیل دانش آموزان به یادگیران مادام العمر است. برای این منظور علاوه بر اطلاعات و انگیزه کافی به روش مناسب برای یادگیری نیز نیاز است. پژوهش حاضر تلاش کرده است تا طراحی نوینی از مبحث pH و تعیین میزان اسیدیته مواد شیمیایی کتاب شیمی دوازدهم ارایه دهد. به این امید که معلمان و دانشجومعلمان با ایده گرفتن از آن، از روش های سنتی فاصله گرفته و تدریسی خلاقانه تر را در کلاس ارایه دهند و با پرورش درست دانش آموزان، به متفکران این جامعه بیفزایند.
    کلیدواژگان: یادگیری، طراحی آموزشی، شیمی دوازدهم، pH، تعیین اسیدیته
  • نسیم اصغری لالمی*، وحید امانی صفحات 19-36
    کج فهمی های دانش آموزان و دانشجویان در زمینه پیوندهای شیمیایی ریشه در عوامل متعددی دارد که شناسایی و بررسی این عوامل می تواند در رفع آن ها موثر باشد. در این مقاله که به روش تحلیلی-توصیفی صورت گرفته است ابتدا یافته های حاصل از تحقیق پژوهشگران کشورهای مختلف در زمینه کج فهمی های دانش آموزان و دانشجویان در پیوند شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت و سپس با تجزیه و تحلیل آن ها یک جمع بندی در مورد عوامل دخیل در کج فهمی های رایج در مبحث پیوندهای شیمیایی به دست آمد. این عوامل از جنبه های گوناگونی از جمله نحوه نگارش کتاب ها و متون درسی و شیوه تدریس معلمان و اساتید مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. عواملی مانند تاکید بیش از حد بر قاعده هشتایی، روش های نادرست ارزیابی در مدارس و دانشگاه ها، استفاده از مدل های گلوله و میله، کج فهمی های پیشین و... به عنوان عوامل اثرگذار در تشدید این کج فهمی شناسایی شدند. در ادامه، مباحث مربوط به پیوند شیمیایی در کتاب های درسی شیمی متوسطه دوره دوم کشورمان (پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم) نیز از این منظر مورد بررسی و نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کج فهمی، پیوند شیمیایی، یادگیری، تدریس
  • میرعلی نقی زاده سرابی*، مسعود سعادتی صفحات 37-52

    دوره ابتدایی از جمله مهمترین مقاطع تحصیلی یک فرد است که مفاهیم پایه علوم در این دوره آموخته می شود. بنابراین علوم تجربی را می توان یکی از مهمترین دروس این دوره به شمار آورد. چراکه آموخته های کودکان در این درس ارتباط نزدیکی با مشاهدات دانش آموز در جهان پیرامون دارد. گاهی مشاهدات کودکان پیش از دوران مدرسه، سبب درک نادرست از پدیده های علمی می شود و دانش آموز در مورد پدیده های علمی دچار کج فهمی می شود. معلمان باید پس از شناسایی کج فهمی های دانش آموزان، با روشن ساختن حقایق علمی به آنها در صدد رفع کج فهمی های دانش آموزان بر آیند. پژوهش حاضر در صدد آن است که با بررسی پژوهش های صورت گرفته درمورد کج فهمی های دانش آموزان دوره ابتدایی در درس علوم تجربی، به پژوهشگران، معلمان و دانشجو معلمان کمک کند تا در صورت نیاز، سریعتر و آسان تر از تمامی پژوهش های صورت گرفته در این حیطه و نتایج آنها آگاه شوند و کج فهمی های رایجی که دانش آموزان در درس علوم تجربی دوره ابتدایی با آنها مواجه می شوند را بشناسند. مقاله حاضر مقاله ای مروری بوده و نویسندگان با بهره گیری از روش کتابخانه ای به جمع آوری، تلخیص و طبقه بندی اطلاعات پرداختند.

    کلیدواژگان: کج فهمی، آموزش علوم تجربی، آموزش ابتدایی
  • محمد لهراسبی* صفحات 53-69

    هدف این پژوهش تحلیل محتوای مقایسه ای تصاویر فصل الکتروشیمی کتاب شیمی پیش دانشگاهی با فصل 2 کتاب شیمی پایه دوازدهم بر اساس مقوله های ویلیام رومی و به روش آنتروپی شانون است. نوع پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا با به کارگیری روش آنتروپی شانون است. جامعه آماری، تصاویر فصل الکتروشیمی کتاب شیمی پیش دانشگاهی سال تحصیلی 95- 94 و فصل 2 کتاب شیمی پایه دوازدهم سال 1400- 1399 است. در این پژوهش ضریب درگیری بر اساس الگوی ویلیام رومی محاسبه شد، سپس بر اساس روش آنتروپی شانون ضریب اهمیت هر یک از مقوله های جدید محاسبه گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که در ویرایش جدید، ضریب درگیری کتاب درسی در بخش تصاویر تغییر چندانی نکرده و همچنان غیر فعال است. همچنین در کتاب شیمی پیش دانشگاهی تصاویر بیانگر مثال کاربردی مرتبط با موضوع و در کتاب شیمی پایه دوازدهم تصاویر تسهیل گر درک محتوای آموزشی، بیشترین ضریب اهمیت را به خود اختصاص دادند. طبق نتایج به دست آمده در این مقاله و پژوهش های مشابه پیشین، تغییرات کتاب درسی در بخش تصاویر، تاثیرزیادی بر افزایش ضریب درگیری نداشته است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، ویلیام رومی، آنتروپی شانون، الکتروشیمی
  • سیف الله رنجبر، رضا نوری* صفحات 71-85

    هدف از این پژوهش بررسی چالش ها و مشکلات آموزش آنلاین شیمی در دوران بیماری ویروس کووید-19 است. در این پژوهش از روش پرسش نامه استفاده شده که شامل پرسش های بسته و یک پرسش باز بود. جامعه آماری پژوهش100 نفر از دانش آموزان یکی از مدارس تهران و تعدادی از معلمان و دانشجومعلمان کارورزی بود که برای دانش آموزان و معلمان و دانشجومعلمان کارورزی به صورت جداگانه پرسش نامه در فرم نگار گوگل تهیه شد. طبق نتایج به دست آمده، بیشترین مشکلات مربوط به اثربخشی کم آموزش آنلاین نسبت به آموزش حضوری؛ سطح ارزشیابی بالا نسبت به سطح تدریس و نیز مشکلات مربوط به سامانه اسکای روم بود. چالش هایی که در پرسش باز مطرح شد، بیشتر شامل عدم تعامل چهره به چهره در آموزش آنلاین، عدم دسترسی دانش آموزان به تلفن همراه و اینترنت، عدم برگزاری دوره آشنایی با آموزش آنلاین و نرم افزارهای مورد نیاز برای معلمان، ارایه تکالیف زیاد و بی عدالتی در برگزاری آزمون های آنلاین بود. بنابراین، تغییر روش تدریس به آموزش آنلاین باعث به وجود آمدن مشکلات و چالش هایی برای معلمان و دانش آموزان شده که انتظار می رود با همکاری نهادهای مسیول این مشکلات برطرف گردد.

    کلیدواژگان: آموزش آنلاین، آموزش شیمی، دانش آموز، معلم، معلم یار
  • علی صفری* صفحات 87-101

    شیمی شاخه ای از علوم تجربی است. دانش شیمی در بخش های مختلف پزشکی، صنعت، کشاورزی، محیط زیست، انرژی و... اهمیت بی نظیری را دارد. به دلیل تجربی بودن و آزمایشگاهی بودن این شاخه از علم تجربی، نیاز روز افزون به روش های آموزشی نوین می باشد. در گذشته آموزش شیمی تنها با روش های سنتی و قدیمی صورت می پذیرفت اما امروزه در جوامع پیشرفته شیوه ها و روش های نوین و فعال جایگزین آنها شده اند. در شیوه های نوین، فراگیران نقش اصلی را در تعامل با استاد بازی می کنند. در مدارس و مراکز آموزشی ایران بطور عمده از روش های قدیمی که معلم محور یا استاد محور است استفاده می شود. یادگیری زمانی به صورت معنی دار اتفاق می افتد که مفهوم مورد یادگیری بتواند با مفاهیمی که از قبل در ساخت شناختی یادگیرنده وجود دارد ارتباط برقرار نماید. برای این منظور اساتید و معلمان باید با شیوه های نوین یاددهی-یادگیری بطور کامل آشنا باشند و قادر باشند انتقال رویکرد را از توصیفی به مفهومی و یا از سطح دانش به سطح نگرش به اجرا درآورند. آشنایی با شیوه های فعال و نوین در یادگیری و استفاده از آنها یکی از راه حل های عبور از آموزش سنتی به مدرن است. در این مقاله تلاش شده است برخی از انواع شیوه های مدرن در آموزش دانش شیمی معرفی و تبیین شود.

    کلیدواژگان: آموزش شیمی، شبیه سازی، رویکردهای پویا . آموزش مسئله محور، نقشه ذهنی
|
  • Motahhare Khaki *, Atefeh Homaei Moghadam Pages 1-18
    Chemistry, like most sciences, is abstract. As much as content is influential in learning, so is the method. Practical work and experimentation are necessary conditions for understanding scientific content and concepts, but they are not enough. The student is expected to engage in scientific thinking and learning experiences in the classroom as a place for experimentation and creativity; But this possibility is realized when the student is involved in class conversation and teaching. According to the researches done, students in high school chemistry, especially the subject of acids, bases, and pH, are challenged because they do not have a deep understanding of the concepts of atoms, molecules, ions, and chemical reactions. In addition, the goal of the new science education program is to transform students into lifelong learners. For this purpose, in addition to sufficient information and motivation, a suitable method for learning is also needed. The present study has attempted to present a new design of the topic of pH and determination of the acidity of chemicals in the chemistry textbook for the twelfth grade. I hope that teachers and student-teachers, by taking ideas from it, will move away from traditional methods and offer more creative teaching in the classroom, and add to the thinkers of this society by properly nurturing students.
    Keywords: learning, Learning design, 12th grade Chemistry textbook, pH, Determination of acidity
  • Nasim Asghari Lalami *, Vahid Amani Pages 19-36
    Students' misconceptions about chemical bonding have resulted from numerous factors. Identifying and examining these factors can be effective in eliminating them and improve the learning of students. The analytical-descriptive method is used for the preparation of this paper. Initially, we studied researchers' findings in different countries about students' misconception of chemical bonding in schools and college courses. Then we analyzed their results and summarized the factors involved in students' misconceptions. These factors have been studied and analyzed from various aspects, including how textbooks are written and how teachers teach them to students. We found that some factors, for example, too much emphasis on the octet rule, incorrect evaluation methods in schools and colleges, using the ball and stick models, previous misconceptions, etc. intensify this misconception. In the following, the textbooks of high school in our country (tenth, eleventh and twelfth grades) have been investigated from this point of view.
    Keywords: Misconception, Chemical bonding, learning, Teaching
  • Mir Ali Naghizadeh Sarabi *, Masoud Saadati Pages 37-52

    Primary education is one of the most important periods of education. Because the basis of science's concepts is learnt in this period. Experimental science course can be considered as one of the most important courses of this period. Because what children learn in this course is closely related to the student's observations of the world around them. It is sometimes observed that pre-school children's observations lead to a misunderstanding of scientific phenomena in the student and based on the same misconceptions, the student becomes misunderstood about the scientific phenomenon. Therefore, after identifying the misunderstandings of their students, teachers should try to eliminate the misunderstandings of the students by clarifying the scientific facts to them. The present study seeks to help researchers, teachers and student-teachers, by collecting and summarizing all the research done on the misconceptions of elementary school students in the course of experimental sciences, so that, to be aware of all the researches in this field and their results, faster and easier if necessary, and to recognize the common misconceptions that students encounter in the elementary period of experimental sciences. The present article is a review article and authors have been used the library method to collect, summarize and classify information.

    Keywords: Misconception, science education, elementary education
  • Mohammad Lohrasbi * Pages 53-69

    The purpose of this research is to analyze the comparative content of the images of the electrochemistry chapter of the pre-university chemistry textbook with the chapter 2 of the twelfth book of the twelfth grade chemistry textbook based on William Rumi's categories and Shannon entropy method. The type of research is descriptive and content analysis using Shannon entropy method. The statistical population of the research is the pictures of the electrochemistry chapter of the pre-university chemistry textbook of the 94-95 academic year and the electrochemical chapter of the twelfth grade chemistry textbook of the academic year 1399-1400. The results show that, unfortunately, in the new edition, the engagement rate of the textbook in the pictures section has not changed much and is still inactive. the images represent a practical example related to the subject and in the twelfth grade chemistry textbook, the images that facilitate the comprehension of educational content were the most important According to the results obtained in this article and similar previous studies, textbook changes in the images section have not had much effect on increasing the engagement rate. It seems that it is time to think about eliminating the textbook.

    Keywords: Content Analysis, William Rumi, Shannon Entropy, Electrochemistry
  • Seifollah Ranjbar, Reza Nouri * Pages 71-85

    The purpose of this research is to investigate the challenges and problems of chemistry online education during COVID-19 virus disease. In this study, a questionnaire method was used which included closed-ended questions and an open-ended question. The statistical population of the study at Google Form was prepared and performed from 100 students of a school in Tehran, a number of teachers and chemistry student teachers. According to the results, the most problems were related to the low effectiveness of online education compared to face-to-face education, high level of evaluation compared to the level of teaching, and sometimes problems related to the Skyroom system. Challenges raised in open-ended question mostly included lack of face-to-face interaction in online education, Students do not have access to mobile phones and the Internet, lack of courses to get acquainted with online education and software required for teachers, giving many assignments and there was injustice in conducting online exams. Therefore, the change in teaching method to online education has created problems and challenges for teachers and students that are expected to be resolved with the cooperation of relevant institutions.

    Keywords: Online education, Chemistry Education, student, Teacher, Teacher Assistant
  • Ali Safari * Pages 87-101

    Chemistry is a branch of the experimental sciences. Knowledge of chemistry is of great importance in various fields such as medicine, industry, agriculture, environment, energy, etc. Due to the experimental and laboratory nature of chemistry, there is a growing need for new educational methods. In the past, chemistry education was done only with traditional and old methods, but today in advanced societies, new and active methods have replaced them. In modern methods, learners play a key role in interacting with the teacher. In Iranian schools and educational centers, old methods that are teacher-centered methods are mainly used. Learning occurs meaningfully when the concept being learned can relate to concepts that already exist in the learner's cognitive construction. To this end, teachers must be fully acquainted with new teaching-learning methods and be able to transfer the approach from descriptive to conceptual or from the level of knowledge to the level of attitude. Familiarity with active and modern methods in learning and using them is one of the solutions to move from traditional to modern education. In this article, an attempt has been made to introduce and explain some types of modern methods in teaching chemistry.

    Keywords: Chemistry education, Simulation, Dynamic approaches, Problem oriented education, Mind maps