فهرست مطالب

مجله مطالعات میان رشته ای ارتباطات و رسانه
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آزاده سالمی، امید جهانشاهی* صفحات 5-32

    هدف این پژوهش شناسایی مولفه های هویت برند صداوسیما و ارایه پیشنهادهایی برای مدیریت هویت برند سازمان است. «هویت برند»، مجموعه صفات و وی‍ژگی هایی است که سازمان مایل است بر مبنای آن شناخته شود و به مشتریان (در اینجا مخاطبان) وعده می دهد که آنها را خلق و حفظ کند. برای شناسایی این مولفه ها ضمن مطالعه اهداف، ماموریتها، چشم انداز و خط مشی سازمان و همچنین رهنمودهای بنیانگذار انقلاب اسلامی (ره) و رهبر معظم انقلاب که مبنا و نقطه اتکای هویت برند صداوسیماست، از مطالعات اسنادی و مصاحبه با خبرگان بهره گرفته شده است.در این پژوهش از مدل نظام راهبردی هویت برند آکر، به عنوان الگوی شناسایی وعده ها یا مولفه های برند صداوسیما و عوامل موثر بر آن استفاده شده است. بر اساس نتایج، جوهره هویت برند صداوسیما و وعده محوری که بر همه شیون و فعالیتهای سازمان تاثیرگذار است، «رسانه ملی» بودن است. مولفه های هسته ای و کارکردی هویت برند صداوسیما عبارتند از: رسانه نظام و مروج گفتمان انقلاب اسلامی؛ متولی انحصاری پخش صوت و تصویر فراگیر در کشور؛ دانشگاه عمومی؛ ارایه دهنده سرگرمی پاک و خانوادگی؛ و مرجع اخبار و اطلاعات موثق.

    کلیدواژگان: برند، مدیریت برند، سازمان صداوسیما، هویت برند، مدل آکر
  • سیروان عبدی، هادی خانیکی*، اکبر نصراللهی، بیتا شاه منصوری صفحات 33-64

    ایدز یکی از مسایل مهم حوزه سلامت است که تا کنون تلاش های انسانی برای یافتن درمان قطعی موثر برای آن به نتیجه نرسیده است. این بیماری هر ساله در سراسر جهان افراد زیادی را مبتلاء می کند که همین امر لزوم توجه به این بیماری و نوع بازنمای آن در رسانه های جمعی را توجیه می کند. تحقیقات حاکی از آن است که بازنمایی بیماری بر نگرش درباره آن، مبتلایان و اقداماتی که باید درباره بیماری انجام شود، تاثیرگذار است. در این تحقیق به منظور بررسی بازنمایی ایدز/اچ.ای.وی در رسانه های جمعی به مطالعه سه مجموعه پزشکی «سایه تنهایی»، «حادثه» و «پرستاران» پرداخته ایم. برای پاسخ به سوال تحقیق از دو روش نشانه شناسی و تحلیل گفتمان بهره برده ایم و در مجموع 12 صحنه را تحلیل کرده ایم. واحد تحلیل نیز «صحنه» است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در هر کدام از این سریال ها بر راه های انتقال خاصی تاکید شده و سایر ابعاد بیماری شامل روند پیشرفت بیماری، راه های پیشگیری، راه های درمان و در کل بعد زیست پزشکی این بیماری مغفول مانده است. این در حالی است که بر جنبه اخلاقی و دینی پیشگیری با تاکید بر رعایت موازین اخلاقی، حمایت اجتماعی به ویژه از سوی خانواده و ایجاد انگیزه برای مبارزه با بیماری تاکید شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که استفاده از برنامه های آموزش سرگرمی مانند سریال های پزشکی می تواند ضمن سرگرم کردن مخاطبان، اطلاعات مناسبی در این خصوص بدست دهد. اما توجه کافی به ابعاد مختلف یک بیماری مزمن واگیردار از قبیل پیشگیری، درمان و راه های انتقال از الزامات آن به حساب می آید.

    کلیدواژگان: بیماری ایدز، اچ.ای.وی، بازنمایی، تحلیل گفتمان، نشانه شناسی، سریال پزشکی
  • سعید قنبری، ریحانه مفیدی*، محمدحسین ترکمان رحمانی صفحات 65-91
    هدف

    این پژوهش با درک اهمیت نقش مدیران شایسته در بهره وری سازمان های رسانه ای دولتی در ایران و عطف به چالش های جدی این سازمان ها نظیر کمبود منابع مالی، کمبود خلاقیت و نوآوری هدف خود را ارایه الگوی شایستگی مدیران کارآفرین رسانه های دولتی ایران قرار داده است.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکردی اکتشافی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی عرفی انجام شده است. برای دستیابی به هدف پژوهش، نتایج 29 مقاله مرتبط با موضوع پژوهش به همراه مصاحبه مکتوب خبرگانی تحلیل شد. خبرگان مورد مصاحبه به شیوه نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قاعده اشباع نظری به عنوان حد کفایت نمونه گیری انتخاب شدند و تحلیل داده ها با استفاده از کدگذاری باز و محوری انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل داده در قالب سه دسته شایستگی شغلی، سازمانی و فردی تقسیم بندی شد. طبق یافته های پژوهش در ذیل شایستگی های شغلی، مهارت مدیریت و رهبری و آگاهی شغلی ذکر شده است. همچنین در ذیل بخش شایستگی های سازمانی، توجه به فرهنگ و رفتار سازمانی، مدیریت راهبردی و برخورداری از دانش مدیریت منابع ذکر شده اند وشایستگی های فردی ذکر شده در این پژوهش نیز شامل هوشمندی مدیریتی، مهارت های ارتباطاتی، ارزش مداری و شخصیت کارآفرینانه هستند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش می تواند هم در انتصاب مدیران کارآفرین رسانه های دولتی در ایران و هم در توسعه ادبیات نظری مرتبط با کارآفرینی رسانه ای در سطح فردی کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: الگوی شایستگی، مدیران رسانه ای، مدیران کارآفرین، رسانه های دولتی، تحلیل محتوای کیفی
  • ناهید مونسان، طاهر روشندل اربطانی*، سید وحید عقیلی صفحات 93-118

    شناخت محیط سازمان ها و تعیین استراتژی های مناسب جهت بقا و رشد، یکی از فعالیت های سازمان های دولتی و شرکت ها است. هدف اصلی این پژوهش، تعیین استراتژی های مناسب جهت ورود و توسعه فعالیت های روابط عمومی نظام بانکی در رسانه های اجتماعی بوده است. از تکنیک دلفی جهت جمع آوری و تحلیل داده ها استفاده شده است. در روش دلفی با استفاده از ابزار مصاحبه، داده ها جمع آوری و تحلیل سپس با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه، داده ها جمع آوری و تحلیل شد. بر اساس یافته ها، روابط عمومی نظام بانکی 8 نقطه قوت و 7 نقطه ضعف جهت ورود به رسانه های اجتماعی جهت فعالیت های ترویجی دارد. همچنین 16 نقطه فرصت و 8 تهدید در این رابطه برای این روابط عمومی ها شناسایی شد. پس از تشکیل ماتریس ارزیابی داخلی و خارجی عوامل استراتژیک و بر اساس نمرات اتخاذ شده، جلسات طوفان فکری با خبرگان صنعت بانکداری و روابط عمومی نظام بانکی تشکیل و استراتژی های مناسب این حوزه استخراج شد. استراتژی ها در چهار دسته استراتژی های تهاجمی (SO)، استراتژی های محافظه کارانه (WO)، رقابتی (ST) و استراتژی های تدافعی (WT) تدوین گردید. با توجه به موقعیت روابط عمومی نظام بانکی، اخذ استراتژی های توسعه و رشد فعالیت ها در رسانه های اجتماعی، برای آن مناسب است. با توجه به اینکه نقاط قوت و فرصت های روابط عمومی نظام بانکی بر اساس امکانات آن، در خصوص ورود به فعالیت در رسانه های اجتماعی اساسی و چشمگیر بود، اتخاذ این استراتژی ها می تواند برای رشد و توسعه این فعالیت ها بسیار کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت رسانه، صنعت بانکداری، روابط عمومی دیجیتال، رسانه های اجتماعی
  • یزدان شیرمحمدی*، منیره میراحمدی، سید مهدی جلالی صفحات 119-144

    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل تبلیغات ویروسی رسانه ای اپلیکیشن های تلفن همراه دارای پلتفرم واقعیت افزوده در عصر کرونا با بهره گیری از شیوه ی پژوهشی کیفی و کمی است. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش، 30 نفر از خبرگان دانشگاهی در حوزه بازاریابی و تبلیغات رسانه ای تشکیل می دهند که به شیوه غیر تصادفی و روش گلوله برفی انتخاب و در بخش کمی شامل کاربران فعال تلفن همراه استفاده کننده از اپلیکیشن زاپار است که به روش نمونه گیری در دسترس برآورد شدند. در بخش کیفی، اطلاعات در قالب مدل مفهومی داده بنیاد تدوین و سپس در بخش کمی با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 169 شرکت به عنوان نمونه آماری برآورد شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که شرایط علی اثر گذار شامل تعامل اپلیکشن های واقعیت افزوده با مشتریان، تبلیغات ویروسی اپلکیشن های رسانه ای تلفن همراه، جذب مشتریان از طریق تبلیغات ویروسی رسانه ای در اپلیکیشن های تلفن همراه، اثر گذاری تبلیغات ویروسی رسانه ای اپلیکیشن ها در عصر کرونا است، شرایط مداخله گر نیز شامل طولانی بودن تبلیغات ویروسی رسانه ای در اپلیکیشن های واقعیت افزوده، عدم جای گذاری مناسب تبلیغ شفاهی در اپلیکیشن های واقعیت افزوده و استفاده از موضوعات نامرتبط با موضوع تبلیغ در اپلیکیشن می باشد، راهبردهای ارایه شده شامل اجرای زمان بندی دقیق تبلیغات ویروسی رسانه ای در اپلیکیشن های واقعیت افزوده، استفاده از افراد تاثیرگذار در اثرگذاری تبلیغات ویروسی رسانه ای اپلیکیشن های واقعیت افزوده، قالب بندی درست در تبلیغات ویروسی رسانه ای اپلیکیشن های واقعیت افزوده می باشد. به عنوان پیامدهای طرح موردی جذب مخاطب، برند شدن اپلیکیشن، ایجاد حس رضایت برای مخاطبان و تجربه ی خوشایند از استفاده از اپلیکیشن مشخص تعیین شد.

    کلیدواژگان: تبلیغات، رسانه، واقعیت افزوده، عصر کرونا، بازاریابی
  • شیما عظیما، پژمان جعفری*، علی مطیع نصرآبادی، نگار سماک نژاد صفحات 145-176

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیر محتوای دیداری-شنیداری تبلیغات حاوی جاذبه نوستالژیک شخصی و تاریخی بر نگرش و رفتارخرید مصرف کنندگان انجام گرفته است. به منظور تحقق هدف پژوهش، فرضیات بر پایه گردآوری داده ها بر اساس توزیع و گردآوری پرسشنامه در میان 300 نفر آزمودنی از متولدین دهه شصت هجری شمسی که بر اساس یک طرح عاملی 3(جاذبه تبلیغاتی: تبلیغات با جاذبه نوستالژیک شخصی، تبلیغات با جاذبه نوستالژیک تاریخی و تبلیغات بدون جاذبه نوستالژیک) ×2(نوع تبلیغات: تیزر،پوستر)، به شکل تصادفی در شش گروه جایگزین شده اند پس از انجام مداخله از طریق ارایه محتوای دیداری-شنیداری، به وسیله‏ی آزمون‏های آماری متناسب مورد آزمون قرار گرفته است. در این رابطه، نتایج اثرات تعاملی تحلیل واریانس دوسویه، در سطح اطمینان 95% ، نشان می‏‏دهد، زمانی که تبلیغ از نوع پوستر و جاذبه از نوع نوستالژی تاریخی باشد نگرش نسبت به تبلیغات در بالاترین سطح خود بوده است. زمانی که تبلیغ از نوع تیزر و جاذبه از نوع نوستالژی تاریخی باشد نوستالژی برانگیخته شده در بالاترین سطح خود بوده است، زمانی که تبلیغ از نوع پوستر و جاذبه از نوع نوستالژی تاریخی باشد قصد خرید در بالاترین سطح خود بوده است. لذا بر اساس نتایج این پژوهش، به نظر می‏رسد، تبلیغات تیزری با جاذبه نوستالژیک تاریخی نوستالژی برانگیخته شده بیشتر، و تبلیغات پوستری با جاذبه نوستالژیک تاریخی نگرش مطلوب تری نسبت به تبلیغ و قصد خرید بیشتری را ایجاد می‏نماید. اما نگرش افراد نسبت به برند در مواجهه با جاذبه‏های مختلف تفاوت معنا دار ندارد.

    کلیدواژگان: تبلیغات، جاذبه نوستالژیک، قصد خرید، نگرش نسبت به تبلیغات، نگرش نسبت به برند
|
  • Azadeh Salemi, Omid Jahanshahi * Pages 5-32

    The objective of this study is to identify the components of the IRIB brand identity and provide suggestions for managing the brand identity of the organization."Brand identity" is the set of traits and characteristics that an organization wants to be known for and promises customers (here the audience) to create and maintain them. To identify these components while studying the objectives, missions, vision and policy of the organization as well as the guidelines of the founder of the Islamic Revolution and the Supreme Leader of the Revolution, which is the basis and mainstay of IRIB brand identity, has been taken advantage from documentary studies and interviews with Experts.In this research, the model of Acker strategic brand identity system has been used as a model for identifying the promises or components of the IRIB brand and the factors affecting it. Based on the results, the essence of the IRIB brand identity and the promise that affects all aspects of the organization is to be "national media". The core and functional components of IRIB brand identity are: the media of the system and the promoters of the discourse of the Islamic Revolution; Exclusive custodian of comprehensive audio and video broadcasting in the country; General University; Providing pure and family entertainment; and reliable news and information reference. Also factors such as the development of human capital; Innovation in vintage production; and how the organization manages its relationships with audiences, sponsors, brand personalities, and celebrities affect the brand identity of the organization.

    Keywords: Brand, Brand Management, IRIB Organization, brand identity, Acker Model
  • Sirvan Abdi, Hadi Khaniki *, Akbar Nasrollahi, Bita Shahmansouri Pages 33-64

    AIDS is one of the most important problems in health area which human efforts to find an effective treatment for it has not yet come to a fruition. The increase in the number of HIV positive patients across the world, , justifies the attention paid to this disease and its representation in mass media. Disease portrayal has been found to be associated with attitudes towards specific diseases, feelings about the person with the disease, as well as what needs to be done about the disease. Therefore, three medical dramas including “the shadow of loneliness”, “casualty” and “all saints” in the research were analyzed to know how HIV/AIDS is represented in mass media. Semiology and discourse analysis were used as methodology and twelve scenes were analyzed in general. “Scene” is the unit of analysis in this research. The findings suggest that in each of these TV series the emphasis is upon a certain way of infection and other disease dimensions including disease development course, prevention, treatment and in general biomedical dimension are ignored. Whereas, the ethical and religious dimension of prevention, with emphasis on ethics, social support, especially family support and encouragement in fighting the disease are under stressed.

    Keywords: AIDS, HIV, Representation, Discourse Analysis, Semiology, medical drama
  • Saeed Ghanbary, Reyhaneh Mofidi *, Mohammad Hosein Torkaman Rahamni Pages 65-91
    Purpose

    By understanding the importance of the role of competent managers in the productivity of government media organizations in Iran and addressing the serious challenges of these organizations such as lack of financial resources, lack of creativity and innovation, this study aims to provide a model of competence of entrepreneurial managers of public media in Iran.

    Method

    The present study was conducted with an exploratory approach and using the method of customary qualitative content analysis. To achieve the research goal, the results of 29 articles related to the research topic were analyzed along with a written expert interview. The interviewed experts were selected by purposive sampling method and considering the saturation rule as the limit of sampling adequacy and data analysis was performed using open and axial coding.

    Results

    Data analysis was divided into three categories of job competence, organizational and personal competence. According to the research findings, below are job competencies, management and leadership skills and job awareness. Also in the section of organizational competencies, attention to organizational culture and behavior, strategic management and having knowledge of resource management are mentioned and individual competencies mentioned in this research include managerial intelligence, communication skills, value and entrepreneurial personality.

    Conclusion

    The findings of this study can be helpful both in the appointment of entrepreneurial managers of public media in Iran and in the development of theoretical literature related to media entrepreneurship at the individual level.

    Keywords: Competency Model, media managers, Entrepreneurial Managers, Government Media, Qualitative Content Analysis
  • Nahid Monesan, Taher Roshandel Arbatani *, Vahid Aghili Pages 93-118

    Understanding the environment of organizations and determining appropriate strategies for survival and growth of them, is one of the most important activities of government organizations and companies. The main purpose of this study is to determine appropriate strategies for the applying and developing of public relations activities into the banking system on the basis of social media. In this research, Delphi technique has been used to collect and analyze data. According to the findings, the public relations of the banking system has eight strengths and seven weaknesses points in applying social media for its promotional activities. Sixteen opportunity and eight threats points were also identified for these PRs.After formation of the internal and external evaluation matrix for strategic factors and based on the obtained scores, brainstorming meetings were held with experts in the banking industry and public relations of the banking system, and finally appropriate strategies were extracted in this field. Strategies were developed into four categories: offensive strategies (SO), conservative strategies (WO), competitive (ST) and defensive strategies (WT). According to the public relations situation in the banking system, it is appropriate to it, adopting strategies for the development and growth of activities on the basis of social media platforms. Given that the strengths and opportunities of public relations of the banking system based on its capabilities, in terms of applying its related activities in social media platforms is fundamental and significant, adopting these strategies could be very helpful for the growth and development of these activities.

    Keywords: Media Management, Bank Industry, Digital Public Relation, Social Media
  • Yazdan Shirmohammadi *, Monireh Mirahmadi, Syed Mehdi Jalali Pages 119-144

    The aim of this study is to design a model of viral media advertising for mobile applications with augmented reality platform in the Corona era using qualitative and quantitative research methods. The statistical population in the qualitative part of the research consists of 30 academic experts in the field of marketing and media advertising who are selected by non-random method and snowball method and in a small part includes active mobile users using Zapar application which is sampled in Availability were estimated. In the qualitative part, the information is compiled in the form of a conceptual data model of the foundation and then in the quantitative part, 169 companies are estimated as a statistical sample using Krejcie and Morgan table. The results of the study indicated that effective causal conditions include the interaction of augmented reality applications with customers, viral advertising of mobile media applications, attracting customers through viral media advertising in mobile applications, the effectiveness of viral media advertising of applications in the Corona era. Includes prolonged media viral ads in augmented reality applications, inadequate placement of word of mouth ads in augmented reality applications, and the use of unrelated ads in the app. Effective in the effect of viral ads on augmented reality media applications is the correct formatting of viral media ads on augmented reality applications. The consequences of the case plan were to attract the audience, brand the application, create a sense of satisfaction for the audience and a pleasant experience of using a specific application.

    Keywords: advertising, Media, Augmented reality, Corona Age, Marketing
  • Shima Azima, Pejman Jafari *, Ali Motie Nasrabadi, Negar Nsammaknejad@Gmail.Com Pages 145-176

    The present study has investigated the impact of advertising content containing personal and historical nostalgic appeal in two mediums of advertisements, including teasers and posters, upon the attitude and purchase behavior of consumers. To this end, data was gathered applying a questionnaire distributed among 300 participants belonging to the 1360s generation. Participants were randomly divided into six groups based on 3×2 factorial design, i.e., 3 (advertisement appeal: personal, historical, and non-nostalgic conditions) × 2 (advertisement type: teaser, poster), participants were randomly divided into six groups. The following intervention, through presenting audio-visual content, statistical analysis was carried out. According to ANOVA analysis, at 95% significance level, it was found that when the advertisement type was a poster of historical nostalgia, the attitude toward advertisement was the highest. Once the advertisement was a teaser of historical nostalgia, the evoked nostalgia was the most. Besides, when the advertisement was a poster of historical nostalgia, the purchase intention was found at the highest level. Therefore, it is concluded that teasers with historical nostalgia appeal evoke the highest nostalgia, and posters with historical nostalgia appeal generate the highest attitude toward advertisement and purchase intention. However, brand attitude does not vary significantly based on different appeals.

    Keywords: advertising, Nostalgic Appeal, Purchase Intention, Attitude toward Advertising, Attitude toward Brand