فهرست مطالب

Evolutionary and Educational Psychology Journal - Volume:4 Issue: 1, Mar 2022

Iranian Evolutionary and Educational Psychology Journal
Volume:4 Issue: 1, Mar 2022

  • تاریخ انتشار: 1400/12/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حسین جناآبادی*، صدیقه نورا صفحات 1-12

    این تحقیق با هدف تعیین رابطه هوش معنوی با مجذوبیت تحصیلی از طریق نقش واسطه ای وجدان تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه ناحیه دو شهر زاهدان انجام گرفت. روش انجام تحقیق توصیفی همبستگی از نوع تحلیل مسیر بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه ناحیه دو شهر زاهدان در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 4191 نفر که براساس جدول کرجسی مورگان 352 نفر(128 نفرپایه دهم، 120 نفر پایه یازدهم و 104 نفر پایه دوازدهم) به صورت طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش مورد استفاده سه پرسشنامه هوش معنوی (کینگ،2008)، مجذوبیت تحصیلی (سالملا آرو و آپادایا،2012) و وجدان تحصیلی(مک ایلروی و بانتینگ،2002) بود. روایی پرسشنامه ها از نوع محتوایی و اعتبار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه هوش معنوی 80/0، مجذوبیت تحصیلی 90/0 و وجدان تحصیلی 93/0 برآورد گردید. نتایج این پژوهش نشان داد بین هوش معنوی و مجذوبیت تحصیلی دانش آموزان دختر و بین هوش معنوی و وجدان تحصیلی دانش آموزان دختر رابطه مستقیم و معناداری وجود داشت. همچنین بین مجذوبیت تحصیلی و وجدان تحصیلی دانش آموزان رابطه مستقیم و معناداری مشاهده شد. نتایج نیز بیانگر این بود که بین هوش معنوی و مجذوبیت تحصیلی از طریق نقش واسطه ای وجدان تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه ناحیه دو شهر زاهدان رابطه غیرمستقیم و معناداری وجود داشت.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، مجذوبیت تحصیلی، وجدان تحصیلی
  • فرامرز سابقی، محمدعلی محمدی فر*، علی محمد رضایی صفحات 13-24

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روش نوروسایکولوژی بر بهبود عملکرد خواندن و کارکردهای اجرایی کودکان نارساخوان انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانش آموزان پایه سوم نارساخوانی بود که به مراکز اختلال یادگیری شهر زاهدان در پاییز سال تحصیلی 1400-1399 مراجعه کردند. تعداد 28نفر  از مراجعه کنندگان (دانش آموزان پایه سوم) به مراکز اختلال یادگیری شهر زاهدان، به شیوه نمونه گیری در دسترس گزینش شده و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش به روش نوروسایکولوژی و یک گروه کنترل، یعنی به احتساب هر گروه 14 نفر، جایگزین شدند. در این پژوهش از برنامه مداخله روش نوروسایکولوژی استفاده شد. جلسات مداخله برای گروه آزمایش در هر جلسه یک ساعته که جمعا 15 جلسه طول کشید برگزار گردید. ازآزمون نما (کرمی نوری و مرادی، 1384) وپرسشنامه درجه بندی رفتاری کارکرد های اجرایی جیویا و همکاران (2000) برای گردآوری داده ها استفاده شد. برای تحلیل داده هااز روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.نتایج نشان داد که روش نوروسایکولوژی هم بر بهبود عملکرد خواندن (به غیر از حذف آواها و خواندن ناکلمات) و هم کارکردهای اجرایی اثربخش است (01/0P<). همچنین نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که در مرحله پیگیری نیز نتایج معنادار بودند (01/0P<). بنابراین می توان از این روش درمانی به صورت مداخله و درمان اختلالات نارساخوانی در مراکز درمان اختلالات یادگیری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: روش نوروسایکولوژی، عملکرد خواندن، کارکردهای اجرایی، نارساخوانی
  • الهام پاک طینتان، محبوبه چین آوه*، صمد فریدونی صفحات 25-35

    هدف از پژوهش حاضر اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت درمانی در سازگاری و شادکامی بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با انجام پیش آزمون- پس آزمون و با گروه کنترل و آزمون پیگیری صورت پذیرفت. گروه نمونه به صورت هدفمند از بین بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی شهرستان جم تعداد 32 نفر بصورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل انتخاب قرار گرفتند. گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت درمانی برای گروه های آزمایشی اجرا گردید، اما گروه های کنترل هیچ مداخله خاصی دریافت نکردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های سازگاری سهرابی و سامانی  (1390) و شادکامی آرگیل (2001) بود. نتایج نشان داد به گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت موجب افزایش سازگاری در گروه آزمایش گردیده است، بطوریکه آموزش درمان در آزمون دوم نسبت به آزمون اول افزایش نشان داده و آزمون سوم نسبت به آزمون دوم چندان تغییری نداشته است، بنابراین می توان گفت که درمان در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی در پس آزمون بیشتر موثر واقع شده است. همچنین گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد با نگاهی بر شفقت موجب افزایش شادکامی در گروه آزمایش گردیده است، بطوریکه آموزش درمان در آزمون دوم نسبت به آزمون اول افزایش نشان داده و آزمون سوم نسبت به آزمون دوم چندان تغییری نداشته است، بنابراین می توان گفت؛ این درمان در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی در پس آزمون بیشتر موثر واقع شده است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شفقت درمانی، سازگاری، شادکامی
  • نیلوفر فرج پور، هادی پورشافعی*، محمد اکبری بورنگ صفحات 36-53

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های مدیریت فرهنگ یادگیری دانش آموزان و ارایه مدلی مفهومی با تاکید بر دوره ابتدایی انجام شد. در ابتدا مولفه های مدیریت فرهنگ یادگیری دانش آموزان با استفاده از روش فراترکیب شناسایی شد. قلمرو مطالعاتی در این بخش شامل کلیه مقالات و پژوهش های کیفی معتبر و مرتبط با مدیریت فرهنگ یادگیری بود که با توجه به جستجوی منظم در پایگاه های اطلاعاتی و با استفاده از روش ارزیابی حیاتی تعداد 10 مطالعه جهت تحلیل نهایی انتخاب شد. داده ها در سه سطح باز، محوری و گزینشی کدگذاری شد. پایایی کدگذاری انجام شده با استفاده از ضریب کاپای کوهن 81/0 محاسبه شد. بر اساس تجزیه و تحلیل داده ها، مدل مفهومی مدیریت فرهنگ یادگیری دانش آموزان در 8 مولفه سیاست های سازمانی، باورهای آموزشی، مهارت تحصیلی، مهارت حرفه ای، نظارت و کنترل یادگیری، تعاملات اجتماعی، محیط یادگیری و بازدارنده های فرهنگی طبقه بندی شد. در مرحله بعد مدل مفهومی با استفاده از روش دلفی فازی اعتبارسنجی شد. در این مرحله مولفه ها و گویه های مدل مفهومی در قالب پرسشنامه ای با مقیاس لیکرت 5 درجه ای تنظیم و جهت دریافت آراء خبرگان در اختیار اعضای پانل دلفی قرار داده شد. قلمرو مطالعاتی این بخش از پژوهش اساتید و اعضای هیات علمی علاقه مند و متخصص در زمینه فرهنگ یادگیری، مدیریت آن بود که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی تعداد 13 نفر به عنوان اعضای پانل دلفی انتخاب شدند. نتایج محاسبات فازی نشان داد که مقدار دی فازی شده مربوط به همه گویه ها از حد آستانه (3=r) بیشتر است. در نتیجه مدل مفهومی مدیریت فرهنگ یادگیری دانش آموزان تایید شد.

    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری، مدیریت فرهنگ یادگیری، فراترکیب
  • زهرا کاظمی صالح، ستاره مختاری، شهریار غریب زاده، فاطمه باکویی* صفحات 54-62

    هدف اصلی این تحقیق ارزیابی ارتباط  میان یادگیری ضمنی توالی ها با ظرفیت حافظه کاری دیداری - فضایی در کودکان بوده است. جامعه مورد مطالعه عبارت بودند از کلیه دانش آموزان دختر پیش دبستانی و دبستانی که در سال تحصیلی 97-98 در مدارس تهران در حال تحصیل بوده اند. نمونه مورد مطالعه 27 دانش آموز دختر در دامنه سنی 6 تا 7 سال و نیم و (گروه 1) و 25 دانش آموز دختر در دامنه سنی 9 تا 10 سال و نیم بوده اند. شرکت کنندگان  تکلیف زمان عکس العمل متوالی اصلاح شده و همچنین تکلیف فراخنای کرسی را در یک جلسه تکمیل کردند. جهت تحلیل داده ها از آزمون t مستقل  برای بررسی تفاوت یادگیری در دو گروه  و هم چنین تفاوت ظرفیت حافظه کاری در دوگروه  5/7-6سال و 5/10-9  سال  و از آزمون همبستگی پیرسون برای بررسی همبستگی ظرفیت حافظه کاری دیداری-فضایی و یادگیری ضمنی استفاده شد. نتایج نشان داد که علی رغم سرعت عکس العمل بالاتر در گروه  5/10-9 ساله به نسبت گروه 5/7-6 ؛ یادگیری ضمنی توالی ها در این دو گروه یکسان است.هم چنین بین ظرفیت حافظه کاری دیداری -فضایی و یادگیری ضمنی توالی ها همبستگی مشاهده نشد. نتیجه اینکه یادگیری ضمنی توالی ها تحت تاثیر تغییرات حافظه کاری قرار نمی گیرد.

    کلیدواژگان: تکلیف فراخنای کرسی، یادگیری ضمنی توالی ها، تکلیف زمان عکس العمل متوالی، حافظه کاری دیداری- فضایی
  • فرزاد پورغلامی، ستاره محنایی*، رییس حسن رییس سعدی، محبوبه موجی، رضا فراشبندی صفحات 63-72

    هدف این پژوهش اثربخشی برنامه آموزش تحول مثبت نوجوانی با رویکرد اسلامی بر افزایش سلامت اجتماعی و کاهش نشخوار فکری نوجوانان پسر در معرض خطر اعتیاد به متادون در شهر بوشهر در سال 1400 بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و جامعه آماری پژوهش حاضر نوجوانان پسر در معرض خطر اعتیاد به متادون در شهر بوشهر بود. حجم نمونه پژوهش 30 نفر از نوجوانان پسر در معرض خطر اعتیاد به متادون که بالاترین مشکلات را در حوزه سلامت اجتماعی و نشخوار فکری داشتند و حاضر به همکاری داوطلبانه بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. پس از اجرای پیش آزمون گروه آزمایش به مدت 9 جلسه 60 دقیقه ای (هر هفته یک جلسه) در معرض آموزش تحول مثبت نوجوانی با رویکرد اسلامی برگرفته از مقاله کیانی (1394) قرار گرفتند. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه های سلامت اجتماعی کیز و شاپیرو (2004) و نشخوار فکری هوکسما و مارو (1991) بود. یافته ها نشان داد که برنامه آموزش تحول مثبت نوجوانی با رویکرد اسلامی باعث بهبود سلامت اجتماعی و مولفه های انسجام اجتماعی، انطباق اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی و پذیرش اجتماعی در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه گردید. همچنین برنامه آموزش تحول مثبت نوجوانی با رویکرد اسلامی باعث کاهش نشخوار فکری در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه گردید.

    کلیدواژگان: برنامه آموزش تحول مثبت نوجوانی با رویکرد اسلامی، سلامت اجتماعی، نشخوار فکری
  • فاطمه بای*، اسحاق نوین روز صفحات 73-83

    فرسودگی فروپاشی جسمی، روحی و روانی است. از آنجا که یکی از مهمترین عوامل فرسودگی شغلی صفات شخصیتی میباشد و طرحواره ها به عنوان صفات شخصیتی مطرح شده در روانشناسی تحولی شخصیت، نقش بسزایی را ایفا میکنند در این پژوهش نقش پیش بینی کننده طرح واره های ناسازگار اولیه و سرسختی بر فرسودگی شغلی معلمان پایه اول ابتدایی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور برای گردآوری داده ها با روش سرشماری از بین 142 نفر، برابر کل معلمان اول ابتدایی شهرستان گنبد کاووس پرسش نامه های مربوطه توزیع شد که در نهایت 108 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های جمعیت شناختی، فرسودگی شغلی مسلش و جکسون (1981)، فرم کوتاه مقیاس سرسختی کوباسا (1982) و فرم کوتاه طرح واره ناسازگاراولیه یانگ (1998) بود. یافته های همبستگی نشان داد که بین سه حوزه طرح واره های ناسازگار اولیه،- استقلال / عملکرد مختل، محدودیت های مختل و گوش به زنگی بیش ازحد / بازداری-با فرسودگی شغلی در معلمان پایه اول ابتدایی شهر گنبد رابطه مثبت و معنادار و بین سرسختی و فرسودگی شغلی رابطه معکوس و معنادار وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز حاکی از آن بود که این مدل با توان پیش بینی کنندگی دو حوزه استقلال / عملکرد مختل و گوش به زنگی / بازداری  50/9 درصد از واریانس فرسودگی شغلی را تبیین میکند. در نتیجه تمرکز بر توان بالای پیش بینی کنندگی دو حوزه مذکور در سطح مداخلات آموزشی و درمانی مبتنی بر طرحواره می تواند در جهت پیشگیری یا کاهش فرسودگی شغلی معلمان حایز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگاراولیه، سرسختی، فرسودگی شغلی معلمان
  • فاطمه اسفندیاری باغ بمیدی، کبری حاجی علی زاده*، آزیتا امیرفخرایی صفحات 84-91

    پژوهش حاضر با هدف برررسی رابطه بین کارکرد خانواده، عملکرد زناشویی و حمایت اجتماعی ادراک شده مادران با میزان کودک آزاری آنان با میانجی گری اضطراب به منظور ارایه مدل انجام شد. روش تحقیق حاضر همبستگی و با روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش والدین (مادران) دانش آموزان شهر کرمان در سال تحصیلی 98-1397 بودند (8950=N). نمونه گیری در پژوهش حاضر در دو بخش غربال هنجاریابی (160=N) و بررسی مدل (270=N) انجام گرفت. روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه اضطراب اشپیلبرگر (2002)، پرسشنامه ی عملکرد خانواده اشتاین و همکاران (1997)، پرسشنامه ی رضایت زناشویی انریچ (نسخه سلیمانیان، 1373)، پرسشنامه ی حمایت اجتماعی شربورن و استوارت (1991) و پرسشنامه کودک آزاری محمد خانی(1392) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل مسیر در نرم افزار spss-19 و آیموس استفاده گردید. نتایج بررسی مدل اولیه نشان داد مدل اولیه برازش مطلوب با داده ها ندارد اما مدل اصلاح شده برازش مطلوب با داده ها نشان داد. بررسی فرضیه های میانجی گرانه نیز نشان داد اضطراب نقش میانجی گرانه معنی داری در ارتباط بین حمایت اجتماعی، کارکرد خانواده و کارکردزناشویی با میزان کودک آزاری دارد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، کارکرد خانواده، اضطراب، کودک آزاری
  • شهرام مناجاتی، ناصر امینی*، غلامرضا جعفری نیا صفحات 92-102

    هدف از انجام این پژوهش بررسی معنی داری پیش بینی گرایش به رفتارهای پرخطر بر اساس انعطاف پذیری روانشناختی و سبک های دلبستگی در دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه بوده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان در حال تحصیل دوره دوم متوسطه شهر شیراز در سال تحصیلی 1400-1399بوده است. 300 نفر به عنوان نمونه و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای  انتخاب شده اند. در بخش آمار توصیفی از شاخص های میانگین، انحراف معیار، کمینه و بیشینه نمرات و  در بخش آمار  استنباطی از ضریب  پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج حاصل نشان داد که متغیرهای انعطاف پذیری و دلبستگی ایمن با متغیر گرایش به رفتار پرخطر رابطه منفی و معنادار و متغیرهای دلبستگی اجتنابی و دلبستگی دوسوگرا با متغیر گرایش به رفتار پرخطر رابطه مثبت و معنادار دارند. همچنین متغیرهای انعطاف پذیری(003/0= p، 17/-0= β)  و سبک های دلبستگی ایمن (003/0= p، 19/0- =β)، اجتنابی  (005/0= p، 18/0 =β)و اضطرابی(دوسوگرا) (014/0= p، 13/0 =β) پیش بین کننده های معناداری برای متغیر گرایش به رفتار پرخطر بوده اند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، سبک های دلبستگی، گرایش به رفتار پرخطر، دانش آموزان متوسطه دوم
  • الهه سرآبادانی، ذکرالله مروتی* صفحات 103-114

    هدف این پژوهش مقایسه مشکلات روان شناختی (افسردگی، اضطراب و استرس) و کیفیت خواب در نوجوانان قربانیان سایبربولینگ و عادی بود که با طرح علی- مقایسه ای صورت گرفت. جامعه پژوهش کلیه نوجوانان شهر زنجان بودند، که به روش تصادفی ساده  نمونه ای شامل 100 نفر نوجوان در دو گروه (50 نفر قربانی سایبربولینگ و 50 نفر افراد عادی) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه تجارب آزار و اذیت سایبری (CEQ)، مقیاس افسردگی اضطراب استرس (DASS) و پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ (PSQI) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چند راهه (MANOVA) استفاده شد. نتایج نشان داد که بین نوجوانان قربانی سایبربولینگ وعادی در متغیر مشکلات روانشناختی (افسردگی، اضطراب و استرس) و کیفیت خواب تفاوت معنی داری وجود دارد. شاخص F در متغیر کیفیت خواب 54/28، در متغیر افسردگی82/15، در متغیر اضطراب 71/22 و در متغیر استرس 87/34 بدست آمد. نتایج نشان داد که در بین همه متغیرهای پژوهش؛ مشکلات روانشناختی (افسردگی، اضطراب و استرس) و کیفیت خواب در نوجوانان قربانی سایبری با نوجوانان عادی تفاوت معناداری (01/0>P) وجود دارد.

    کلیدواژگان: مشکلات روانشناختی، کیفیت خواب، قربانیان سایبر بولینگ
  • یوسف فرمانی، شراره حبیبی*، مهدی کلانتری صفحات 115-123

    اشتیاق تحصیلی سازه ای چند بعدی است که متشکل از مولفه های مختلف رفتاری، شناختی و انگیزشی است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر براشتیاق تحصیلی دانش آموزان از طریق مکاتب تربیتی ایدیالیسم، ریالیسم و پراگماتیسم بوده است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته بر اساس مرحله کیفی پژوهش استفاده گردید. جامه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دبیرستانی نواحی یک و دو آموزش و پرورش شهر ارومیه بود که نمونه ی پژوهش با روش نمونه گیری طبقاتی تصادفی انتخاب گردید. بر این اساس، 440 دانش آموز (220 نفر از هر ناحیه آموزش و پرورش) به طور تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش آماری مدلسازی معادات ساختاری در نرم افزار لیزرل تحلیل شذ. پایایی پرسشنامه تدوین شده برابر با 95/0 برآورد شد که نشان دهنده پایایی مطلوب آن بود. همچنین بر اساس نتایج تحلیل عامل تاییدی و طبق بارهای عاملی استاندارد، سنجه های متغیرهای پنهان مکاتب تربیتی ایدیالیسم، ریالیسم و پراگماتیسم دارای بار عاملی مثبت بودند که از روایی سنجه ها در سنجش سازه حمایت کرده است. در نتیجه، ساختار عاملی پرسشنامه برای این متغیرها  قابل تایید است. به طور کلی یافته های پژوهش از سنجش سازه اشتیاق تحصیلی از طریق مکاتب تربیتی ایدیالیسم، ریالیسم و پراگماتیسم حمایت کرد. از این رو می توان از پرسشنامه تدوین شده برای سنجش اشتیاق تحصیلی از طریق مکاتب تربیتی در موارد پژوهشی و آموزشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، ایده آلیسم، رئالیسم، پراگماتیسم، تحلیل عامل تاییدی
  • صدیقه شیخ سیه بنوییه، مهدی باقری*، پریوش جعفری، نادرقلی قورچیان صفحات 124-135

    هدف اصلی این پژوهش شناسایی الگوی ارتقای شادی در دانش آموزان مدارس مقطع متوسطه اول است؛ روش پژوهش این مقاله بخش اول روش پژوهش آمیخته اکتشافی است؛ لذا در ابتدا با 14 نفر از صاحب نظران موضوع، به صورت هدفمند و با روش نمونه گیری نظری، مصاحبه نیمه ساختارمند انجام شد، بعد از رسیدن به اشباع نظری، ابعاد و مولفه ها ارتقای شادی در مدارس، استخراج و  الگوی ارتقای شادی در دانش آموزان مدارس مقطع متوسطه اول شناسایی شد. یافته های پژوهش، نشان داد مهم ترین ابعاد ارتقای شادی در دانش آموزان مدارس مقطع متوسطه اول شامل دو بعد درونی و بیرونی است در بعد درونی مقوله های اصلی الگو شامل: ویژگی های دانش آموزان، ویژگی های معلمان، ویژگی های مدیران، روش های تدریس و آموزش، فضای ارتباطی و تعاملاتی، فعالیتها، اقدامات و برنامه های آموزشی مدرسه، عوامل سازمانی و فضای فیزیکی و تجهیزات می باشد؛ در بعد درونی مقوله های اصلی شامل عوامل خانوادگی و عوامل اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: شادی، دانش آموزان، الگو، ارتقاء
  • زهرا امیری، نوشین تقی نژاد* صفحات 136-145

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عزت نفس، پنج عامل شخصیت و سن در پیش بینی نوموفوبیا در دانشجویان شهر بندرعباس انجام گرفت. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری را کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های شهربندرعباس در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل دادند. تعداد 378  دانشجو به عنوان نمونه آماری (250 دختر و128 پسر) بر اساس روش  نمونه گیری تصادفی طبقاتی انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسش نامه پنج عامل شخصیت نیو فرم کوتاه BFI-10 محمدزاده، پرسش نامه بی موبایل هراسی آزادمنش و پرسش نامه عزت نفس روزنبرگ استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شد. نتایج نشان داد که متغیر عزت نفس با ضریب بتای 16/0، متغیر ویژگی شخصیتی وجدانی بودن با ضریب بتای 18/0 و متغیر سن با ضریب بتای 21/0 می توانند به طور منفی و معنی داری بی موبایل هراسی دانشجویان را پیش بینی کنند. متغیر ویژگی شخصیتی روان رنجوری با ضریب بتای 16/0 می تواند به طور مثبت و معنی داری بی موبایل هراسی دانشجویان را پیش بینی کنند. همچنین، مقدار R2 نشان می دهد 19% از واریانس بی موبایل هراسی دانشجویان توسط متغیرهای یاد شده تبیین می شود.

    کلیدواژگان: بی موبایل هراسی، تلفن هوشمند، عزت نفس، پنج عامل شخصیت، سن
  • الناز مظاهری فروشانی، فریبا ذوالفقاری*، رامین مهرپویا، فاطمه حاجی زاده، فاطمه دراهکی صفحات 146-155

    پژوهش حاضر که با هدف تاثیر مداخله آموزش انفرادی بر نگرش تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهرستان بوشهر انجام شده است از جمله ی پژوهش های نیمه تجربی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر 671 نفر از دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهرستان بوشهر در سال تحصیلی 1401-1400 بود. حجم نمونه پژوهش 30 نفر بود که به روش در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. پس از اجرای پیش آزمون گروه آزمایش به مدت 5 جلسه (هر هفته یک جلسه) در معرض آموزش انفرادی قرار گرفتند. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه های خودکارآمدی تحصیلی جینگ و مورگان (1999) و نگرش تحصیلی اکبری (1383) بود. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار 24 SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که آموزش انفرادی باعث افزایش نگرش تحصیلی در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید. همچنین آموزش انفرادی باعث بهبود خودکارآمدی تحصیلی و هر یک از مولفه های آن یعنی استعداد، بافت و کوشش در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید.

    کلیدواژگان: آموزش انفرادی، نگرش تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی
  • سید محمدعلی سوزنده فر*، مرضیه سوزنده فر صفحات 156-177

    این مطالعه در ابتدا از مفهوم ZPD</span> و یا میانجیگری آموزشی (عنصر کلیدی در نظریه فرهنگی اجتماعی) برای تجزیه و تحلیل گفتگوی میانجی گری در کار گروهی استفاده می کند. در این پژوهش چگونگی مهارت صحبت کردن زبان آموزان زبان انگلیسی را از طریق تعاملات مشارکتی معلم-زبان آموز و زبان آموز-زبان آموز مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرد. از "میکروژنتیک موقعیتی" به عنوان ابزاری برای تجزیه و تحلیل تعاملات ایجاد شده بین شرکت کنندگان در حین انجام یک گفتگو استفاده شده است. نتایج نشان داد که ویژگی هایی جالب توجه جهت ارتباط گفت وگویی بین فراگیران در مشارکت آموزشی و مکالمات متنوع به صورت مشترک وجود دارد. در نتیجه، تجزیه و تحلیل گفتمان ارتباط مذکور نشان دهنده بینش های ارزشمندی در مورد ماهیت تعاملات زبان آموزان با یکدیگر و با معلمان و همچنین مشارکت محوری آنها در ایجاد مهارت های گفتاری در اشکال مختلف بود. یافته ها شواهد ارزشمندی را ارایه می دهند که نشان می دهد تبادل گفتگو در کارهای مشترک به عنوان یک فعالیت تسهیل کننده واسطه ای برای بهبود توانایی صحبت در زبان دوم بسیار مهم است. سرانجام، این مطالعه برخی از مفاهیم سازنده را برای آموزگاران زبان پیشنهاد می کند که باعث تلفیق چندین کار گروهی در کلاسهای تقویت گفتار آنها می شود.</span>

  • الهام الباد، صدرالدین ستاری*، یوسف نامور صفحات 178-190

    هدف از پژوهش حاضر تبیین و واکاوی ابعاد و اجزای جانشین پروری در آموزش عالی بود. تحقیق حاضر از جنبه هدف کاربردی و از نوع تحقیقات توسعه ای کاربردی بوده که روش تحقیق حاضر ترکیبی بود. در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا و در بخش کمی پژوهش از روش توصیفی پیمایشی استفاده شد. با استفاده از ابزار مصاحبه ی اکتشافی و نیمه ساختاریافته، که پس از انجام 12 مصاحبه، اشباع نظری حاصل گردید. در قسمت کمی جامعه آماری ، مدیران عالی، اعضای هیات علمی تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران به تعداد 497 نفر بودند که به کمک فرمول کوکران حجم نمونه آماری برابر با 217 نفر برآورد گردید. ابزار گردآوری داده ها در مرحله کیفی، مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه بود و در بخش کمی جهت روایی مدل و تعیین میزان روابط عوامل شناسایی شده از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری برای پردازش داده ها نیز از نرم افزارSPSS</span> و  SMART PLS</span> استفاده شده است. نتایج مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که مقدار ضریب معناداری t</span> مربوط به رابطه بین متغیرهای اصلی شرایط علی با پدیده محوری؛ شرایط زمینه ای، شرایط مداخله ای و پدیده محوری با راهبردها؛ راهبردها با پیامدها در سطح اطمینان 95 درصد، از 96/1 بیشتر است و این مورد حاکی از معنی دار بودن تاثیر متغیرهای شرایط علی با پدیده محوری؛ شرایط زمینه ای، شرایط مداخله ای، پدیده محوری با راهبردها؛ راهبردها با پیامدها می باشد. بنابراین هر 6 متغیر، به عنوان متغیرهای اصلی شناسایی می شوند.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، مدیریت استعداد، آموزش عالی
|
  • Hoosein Jenaabadi*, Sedigheh Noora Pages 1-12

    The Aim of this study was to determine the relationship between spiritual intelligence and academic engagement through the mediating role of academic conscience in female high school students in the second district of Zahedan, Iran. The method of study was a descriptive correlation research that was performed via path analysis.The statistical population of this study includes all female high school students in the second district of Zahedan in the academic year 2021-2022 (N = 4191)), which according to Krejcie and Morgan table 352 people were selected by stratified random sampling. For collecting data, three questionnaires were used: spiritual intelligence (King, 2008), academic engagement scale (Salmela-Aro & Upadaya, 2012) and academic conscience (McIllroy and Bunting, 2002). The results indicated that there was a direct and significant relationship between spiritual intelligence and academic engagement and between spiritual intelligence and academic conscience. Also, there was a direct and significant relationship between academic engagement and academic conscience. Furthermore, there was an indirect and significant relationship between spiritual intelligence and academic engagement through the mediating role of academic conscience in female high school students. In general, the research findings have supported the role of personality and motivational variables in academic engagement.

    Keywords: Spiritual Intelligence, Academic Engagement, Academic Conscience, Female high school students
  • Faramarz Sabeghi, Mohammadali Mohammadyfar*, Alimohammad Rezaei Pages 13-24

    The present study aimed to examine the effectiveness of neuropsychological intervention on reading performance and executive functions in dyslexic children. The research method was quasi-experimental. The statistical population of this study included all third grade dyslexic students who referred to the Learning Disabilities Centers in Zahedan in 2021. A total of 28 patients were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (14 people in each group). The neuropsychological intervention was performed in the experimental group for 15 one-hour sessions. Reading and Dyslexia Test (NEMA) (KaramiNouri & Moradi, 2005) and Behavior Rating Inventory of Executive Function (Gioia et al., 2000) was used to collect data. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the research hypotheses. The results indicated that the neuropsychological intervention is effective on both reading performance (except for the elimination of sounds and words-fake reading) and executive functions (P <0.01). Furthermore, the results of repeated measures ANOVA showed that the results were significant in the follow-up phase (P <0.01). The findings generally indicated that the intervention can be used as an effective treatment of dyslexia in learning disabilities treatment centers.

    Keywords: Neuropsychological intervention, Reading function, Executive functions, Dyslexia
  • Elham Paktinatan, Mahboubeh Chinaveh*, Samad Fereydoni Pages 25-35

    The aim of this study was exploring the effectiveness of compassion-based acceptance and commitment group therapy on adjustment and happiness in patients with major depression disorder. The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test, with control group and follow-up. The sample was selected randomly from patients with major depression disorder in Jam city, Pardis and Naft towns, and randomly assigned into experimental and control groups. Compassion-based Acceptance and Commitment Group Therapy was performed for the experimental group, but the control groups did not receive any specific intervention. The research instruments included Sohrabi and Samani (2011) adjustment questionnaire and Argil (2001) happiness scale. The results of analysis of covariance (ANCOVA) with repeated measures showed that intervention increased adjustment in the experimental group, so that intervention in the second stage increased the adjustment compared to the first stage, this is while there was not difference between second and third stages. So it can be said that the treatment in patients with major depression disorder was more effective in the post test. Also, the intervention increased happiness in the experimental group, so that intervention in the posttest increased the happiness compared to the pretest, this is while there was not difference between posttest and follow up. So it can be said that the treatment in patients with major depression disorder was more effective in the post test.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, compassion therapy, adjustment, happiness
  • Niloufar Farajpour, Hadi Pourshafei*, Mohammad Akbary Borng Pages 36-53

    This study aimed to identify the components of managing student learning culture with an emphasis on the elementary course and to provide a conceptual model using Meta-synthesis and Fuzzy Delphi method. In the first stage, the components of managing student learning culture were identified by the meta-synthesis method. The research community in this section included all valid qualitative researches related to managing learning culture, of which 10 of them were selected for final analysis based on regular searches in databases and based on the Critical Appraisal Skills Program. Data was coded at three levels: open, axial, and selective. The reliability of the coding was calculated using the Cohen Kappa formula of 0.81. According to the data analysis, the conceptual model of managing student learning culture was classified into 8 components of organizational policies, educational beliefs, academic skills, professional skills, learning supervision and control, social interactions, learning environment, and cultural barriers. In the next step, the conceptual model of managing students' learning culture was validated by the Fuzzy Delphi method. At this stage, the components and items of the conceptual model were set in the form of a 5-point Likert scale questionnaire and then provided to Delphi panel members to receive expert opinions. The research community in this section included professors and faculty members specialized in the field of learning culture, its management, and culture in education. Using the snowball sampling method, 13 people were selected as members of the Delphi panel. The results of fuzzy calculations showed that the de-fuzzy value for all questions is greater than the threshold (r = 3). As a result, the conceptual model of student learning culture management was approved. DP members agreed on the fact, that in general, the most crucial components for SLC management were learning environment and social interactions. These two components have the highest degree of importance and the components of organizational policies and learning supervision and control have the lowest degree of importance of all components. However, due to the complexity and multidimensionality of learning culture, it is necessary to pay attention to all components to manage SLC effectively.

    Keywords: Learning culture, Managing learning culture, Meta-synthesis
  • Zahra Kazemi Saleh, Setareh Mokhtari, Shahriar Gharibzadeh, Fatemeh Bakouie* Pages 54-62

    The main aim of this study was to examine the relation of the sequential implicit learning and visuospatial working memory capacity in childhood. The statistical population for this study were all pre-elementary and elementary female students who are studying at schools of Tehran in 2018 – 2019 academic year. The sample of this study consisted of 27 girls aged 6 to 7.5 and 25 girls aged 9 to 10.5 recruited based on availability sampling method. The participants completed the Corsi span task and a modified version of the Serial Reaction Time (SRT) task in a single session. Data were analyzed using independent sample t-test and the Pearson-r. The results showed that although younger children had a lower visuospatial working memory capacity in comparison with the elder children, there is no significant relationship between the visuospatial working memory capacity and SIL. This means that implicit learning of the sequences is not influenced by the differences of the visuospatial working memory capacity.

    Keywords: Corsi span task, Sequential Implicit Learning, Serial Reaction Time task, Visuospatial working memory
  • Farzad Poorgholamy, Setareh Mohannaee*, Raeishasan Raeissaadi, Mahbobeh Moji, Reza Farshbani Pages 63-72

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the positive youth development education program with an islamic approach on social health and rumination of male adolescents at risk of methadone addiction in Bushehr city, Iran in 2022. This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study was male adolescents at risk of methadone addiction in Bushehr. Thirty male adolescents at risk of methadone addiction who had the highest scores in problems of social health and rumination were purposefully selected and randomly assigned into experimental and control groups. After performing the pre-test, the experimental group was exposed to the positive youth development education program with an islamic approach based on Kiani study, for 9 sessions of 60 minutes (one session per week). The Keyes Social Health Questionnaire and the Hoeksema and Morrow Ruminative Response Scale were used to collect data. The results indicated that the positive youth development education program with an islamic approach improved social health and its components including social cohesion, social adaptation, social participation, social prosperity and social acceptance in the experimental group compared to the control group. The intervention also reduced rumination in the experimental group compared to the control group.

    Keywords: Adolescent, Positive Youth Development Education Program Based on an Islamic Approach, Social Health, Rumination, Risk of Methadone Addiction
  • Fatemeh Bay*, Eshagh Novinrouz Pages 73-83

    Burnout is a state of emotional, physical, and mental exhaustion. The personality trait is one of the major causes of burnout, and schemas as personality traits discussed in personality developmental psychology are very important; therefore, in this study, we investigated the predictive effect of early maladaptive schemas and hardiness on burnout of first grade elementary school teachers. For this purpose, the study questionnaires were distributed to all of the first-grade elementary school teachers in Gonbad Kavous city, Iran (142 people) to collect data. At the end, 108 questionnaires were analyzed. The research instruments included demographic questionnaire, Burnout Scale, Kobasa’s Hardiness Scale –Short Form (1982) and Young's maladaptive schema-short form (2005). According to results, there is a positive and significant relationship between three domains of early maladaptive schemas include impaired performance and autonomy, impaired limits and hyper vigilance/inhibition with burnout. Also, there is a significant inverse relationship between hardiness and burnout. According to the results of multiple regression analysis, the model f study explains the 50.9% of the variance of burnout with the predictive power of two domains of impaired performance and autonomy and hyper vigilance/inhibition. Therefore, we conclude that considering the high predictive power of these two domains at the level of schema-based educational and therapeutic interventions can be effective in preventing or reducing teacher burnout.

    Keywords: Early maladaptive schemas, Hardiness, Teacher burnout
  • Fatemeh Esfandiyari Baghbemidi, Kobra Hajializadeh*, Azita Amirfakhraei Pages 84-91

    The aim of this study was to investigate the relationship between family functioning, marital functioning and perceived social support of mothers with their child abuse mediated by anxiety in order to provide a model. The method of the present study was correlation with the structural equation modeling method. The statistical population of the study was the parents of students in Kerman, Iran, in 2019 (N = 8950). Sampling in the present study was performed in two parts: psychometric properties of instruments (n = 160) and model test (n = 280). The sampling method was multi-stage cluster. Data collection tools were Spielberger Anxiety Questionnaire (2002), Epstein et al.'s Family Assessment Device (1997), Enrich Marital Satisfaction Questionnaire, Sherbourne & Stewart Social Support Questionnaire (1991) and MohammadKhani child abuse questionnaire (2013). The results indicated that the initial model did not fit well with the data, but the modified model showed a good fit with the data. Examination of mediation hypotheses also revealed that anxiety has a significant mediating role in the relationship between social support, family functioning and marital function with the rate of child abuse.

    Keywords: Social support, Family functioning, Anxiety, Child abuse
  • Shahram Monajati, Naser Amini*, Gholamreza Jaafarinia Pages 92-102

    The aim of this study was to predict the tendency to high-risk behaviors based on psychological flexibility and attachment styles in male and female high school students. This research is applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of data collection. The statistical population of this study was all high school students in the academic year 2020-2021. Using cluster random sampling method, 300 people were selected as a sample. In the descriptive statistics section, the mean, standard deviation, minimum and maximum scores and in the inferential statistics section, Pearson coefficient and multiple regression have been used. The results indicated that the flexibility and secure attachment have a negative and significant relationship with the tendency to high-risk behavior and the avoidant attachment and ambivalent attachment have a positive and significant relationship with the tendency to high-risk behavior. Also flexibility (p <0.05, β = -0.17), secure attachment style (p <0.05, β = -0.19), avoidance attachment style (p <0.05, = 0.18) β) and ambivalent attachment style (p <0.05, β = 0.13) were significant predictors for the tendency to high-risk behavior.

    Keywords: Flexibility, Attachment styles, Tendency to high-risk behavior, Secondary high school students
  • Elaheh Sarabadani, Zekrollah Morovati* Pages 103-114

    Cyberbullying, harassment of others through new technologies, is a growing phenomenon that has important consequences for its victims. The purpose of this study was to compare psychological problems (depression, anxiety & stress) and sleep quality in two groups including victims of cyberbullying and a normal group using a causal-comparative design. The design of this research was causal comparative. The statistical population of this research included all male adolescents in Zanjan City, Iran during the 2020 year. The participants of this study were 100 male adolescents (50 victims of cyberbullying & 50 normal people), who were selected by multi stage random sampling. The instruments used in this study were Cyberbullying Experiences Questionnaire (CEQ), Depression- Anxiety- Stress Scale (DASS) and Petersburg Sleep Quality Questionnaire (PSQI). Results indicated that index of F in Quality of sleep was equal to 28.54, in Depression, 15.82, in Anxiety, 22.71, and in Stress, 34.87. The results of Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) showed that there were significant differences (p<.01) between Quality of Sleep, Depression, Anxiety and Stress in victims of cyberbullying group and the normal group. The results of the current study showed that there were differences between victims of cyberbullying adolescents and normal adolescents in quality of sleep, depression, anxiety and stress. In fact, victims of cyberbullying group had higher scores on depression, anxiety and stress than the comparison group and also they had lower quality of sleep than the comparison group.

    Keywords: Psychological problem, Sleep quality, Victims of cyberbullying
  • Yusef Farmani, Sharareh Habibi*, Mehdi Kelantari Pages 115-123

    Academic engagement is a multidimensional structure that consists of various behavioral, cognitive and motivational components. The purpose of this study was to investigate the factors affecting students' academic engagement through the schools of idealism, realism and pragmatism. The research method is descriptive-correlational and a researcher-made questionnaire based on the qualitative stage of the research was used to collect data. The statistical results of the study included all high school students in districts one and two of education in Urmia, Iran. The research sample was selected by stratified random sampling. Accordingly, 440 students (220 people from each education district) were randomly selected and answered the research questionnaires. Data were analyzed using statistical method of structural equation modeling in LISREL software. The reliability of the developed questionnaire was estimated to be 0.95, which indicates its optimal reliability. Also, based on the results of confirmatory factor analysis and standard factor loads, the measures of the latent variables of the schools of idealism, realism and pragmatism had a positive factor load that supported the validity of the measures in measuring the structure. As a result, the factor structure of the questionnaire for these variables can be confirmed. In general, the research findings supported the measurement of the structure of academic engagement through the educational schools of idealism, realism and pragmatism. Therefore, the questionnaire can be used to measure academic engagement through educational schools in research and educational contexts.

    Keywords: Academic engagement, idealism, realism, pragmatism, confirmatory factor analysis
  • Sedigheh Sheikh Siyah Banoeieh, Mehdi Bagheri*, Parivash Jafari, Naderqoli Qorchian Pages 124-135

    The main purpose of this study was to identify the pattern of promoting happiness in high school students. The method of study was qualitative research via Grounded theory. This grounded theory study explored the pattern of promoting happiness in high school students. Based on it, the semi-structured interviews were conducted with 14 experts and specialists who were selected by theoretical sampling method. To ensure the validity of the research, we used the members checking (interviewees) and triangulation (faculty members) and to calculate the reliability of the coding method, the methods of inter-subject agreement (agreement between two coders) and Kendall agreement formula were used that coefficient of 0.78 was obtained, which is in the favorite range. In order to analyze the data obtained from the interview, thematic analysis method was used. After reaching theoretical saturation, the dimensions and components of happiness promotion in schools were extracted and the pattern of happiness promotion in high school students was identified. Findings revealed that the most important dimensions of promoting happiness in high school students include two dimensions, internal and external. In the internal dimension, the main categories of the model include: characteristics of students, characteristics of teachers, characteristics of principals, teaching methods, communication and interactions, activities, actions and educational programs of the school, organizational factors and physical space and equipment. In the internal dimension, the main categories include family factors and social factors.

    Keywords: Happiness, Students, Pattern, Qualitative research
  • Zahra Amiri, Nooshin Taghinejad* Pages 136-145

    The purpose of this study was to investigate the role of self-esteem, five personality factors and age in the prediction of Nomophobia in Bandar Abbas city students. The method of this research was correlational and the statistical population consisted of all  male and female students of Bandar Abbas universities in the academic year of 2018. For this purpose, 378 students (250) female and (128) male of Bandar Abbas universities were selected by Stratified random sampling. The participants completed the Azadmanesh et al.’s Nomophobia Questionnaire, Five-Factor Personality Questionnaire, Short Version (BFI 10) and Rosenberg Self-Esteem Scale. Data were analyzed using descriptive statistics methods  and regression. The results showed that self-esteem variable with beta coefficient of 0.16, variable of   conscientious personality trait with beta coefficient of 0.18, and age variable with beta coefficient of 0.21 could predict negatively and significantly the students' nomophobia. The variable of Neuroticism personality trait with beta coefficient of 0.16 predicted positively and significantly the students' nomophobia. Also, the results indicated that 19% of students’ nomophobia variance was explained by predictor variables.

    Keywords: Nomophobia, Self-Esteem, Five Personality Factors, Age
  • Elnaz Mazaheri Foroushani, Fariba Zolfaghari*, Ramin Mehrpooya, Fatemeh Hajizadeh, Fatemeh Derahaki Pages 146-155

    The aim of this study was to investigate the effect of Individual Education Intervention (IEI) on academic attitudes and academic self-efficacy in sixth grade elementary school students in Bushehr, Iran. The research method was quasi-experimental. The statistical population of the present study was 671 sixth grade students in Bushehr in 2022. The research sample was 30 people who were selected by accessible sampling and were randomly assigned to experimental and control groups. After performing the pre-test, the experimental group was exposed to IEI for 5 sessions (one session per week). The control group did not receive any special training during this period. Morgan and Jinks (1999) academic self-efficacy scale and Akbari (2004) academic attitude questionnaire were used to collect data. The research hypotheses were analyzed using the analysis of covariance. Results indicated that IEI improved academic attitude, academic self-efficacy and its components (talent, context and effort) in the experimental group compared to the control group. In general, the research findings support the effectiveness of Individual Education Intervention on students' motivational outcomes.                 

    Keywords: Individual Education Intervention, Academic attitudes, Academic self-efficacy, Elementary students
  • Seyyed Mohammad Ali Soozandehfar*, Marzieh Souzandehfar Pages 156-177

    This study draws primarily on ZPD and concept of mediation (a key element in the sociocultural theory) to analyze the mediational talk in speaking group-works. The authors present an analysis of how EFL learners' speaking skill is socioculturally mediated and developed through teacher-student and student-student collaborative interactions. Situated micro genesis was used as a tool for analyzing the interactions generated between the participants during a dialog making task. The results showed the characteristics of a dialogic communication among the learners as they took part in diverse conversation-making tasks collaboratively. Consequently, the analysis of the communicative discourse of the EFL speaking tasks was indicative of precious insights into the nature of the peer-peer and student-teacher interactions as well as their pivotal contributions to scaffolding the EFL learners' speaking skill in different forms. The findings provide worthwhile evidence substantiating that dialogic exchanges in collaborative tasks are crucial as a mediationally facilitative activity conducive to the improvement of second language speaking ability. Finally, the study proposes some constructive implications for EFL instructors encouraging the integration of collaborative tasks in their speaking classes.  

    Keywords: Collaboration, dialogic, interaction, microgenetic, scaffolding, sociocultural, speaking
  • Elham Elbad, Sadraddin Sattari*, Yosef Namvar Pages 178-190

    The purpose of this study was to investigate and explain the dimensions and psychological components of Successor Program in higher education. The present research is applied in terms of purpose and qualitative in term of method. The population of research was managers and full-time faculty members of the Islamic Azad University of Tehran. Data were collected using exploratory and semi-structured interview, which after 12 interviews, theoretical saturation was obtained. For analysis of data, the content analysis method was used. Reliability was achieved using the triangulation method at the appropriate level. Results indicated that the succession model consists of six main components including causal factors of succession, contextual factors of succession, intervention factors of succession, central phenomena, succession strategies and consequences of succession. These six main components were measured by 86 indicators.  Consequently, all six variables were identified as psychological factors related to succession program in higher education.    

    Keywords: Succession Program, Psychological factors, Talent management, Higher education