فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 40 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 40 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد پاکدامن*، امید شفیعی قهفرخی، روح الله فرهادی صفحات 1-16
    هدف

    در این مقاله نویسندگان تلاش دارند این ادعای مایکل والزر در تنقیح نظریه «جنگ عادلانه» مبنی بر اینکه ارتش اسراییل «اخلاق ترین ارتش جهان» است را ارزیابی کنند. این ادعا اصلی ترین دلیلی است که مقامات رژیم صهیونیستی برای توجیه فعالیت های ارتش اسراییل از آن استفاده می کنند. انتخاب والزر در اینجا به این دلیل است که وی به عنوان احیاگر «جنگ عادلانه» و همچنین حامی اصلی کدهای اخلاقی ارتش اسراییل شناخته می شود.

    روش

    در این پژوهش از روش تحلیل انتقادی استفاده شده است. در این راستا، انطباق فعالیت های ارتش اسراییل با نظریه جنگ عادلانه والزر از نقطه نظر نقد درونی و بیرونی تحلیل می شود. به منظور دستیابی به هدف فوق، نظریه والزر از منظر همبستگی رویکرد جماعت گرایانه وی و عوامل «جنگ عادلانه» مورد نقد درونی قرار می گیرد. در مقام نقد بیرونی نیز فعالیت های ارتش اسراییل در عمل بر اساس تیوری جنگ عادلانه (بدون در نظر گرفتن مشکلات داخلی رژیم) ارزیابی می شود.

    یافته ها

    این مقاله نشان می دهد که ارتش اسراییل نظریه جنگ عادلانه را که سنگ بنای قوانین اخلاقی آن است، به طور گسترده نقض کرده است. این تناقضات هم در مولفه «حق رفتن به جنگ» و هم در مولفه  «قانون جنگیدن» مشاهده می شود. بر این مبنا اساسا مولفه «دفاع از خود» (در کرانه باختری، به دلیل فقدان زندگی جمعی برای شهرک نشینان اسراییلی، فقدان اقتدار قانونی و غیره) نیز نمی تواند برای رژیم حق ویژه ای در اقدام به جنگ ایجاد کند.

    نتیجه گیری

    بررسی اقدامات ارتش اسراییل از منظر تیوری جنگ عادلانه نشان می دهد این ادعا که ارتش رژیم صهیونیستی به عنوان اخلاقی ترین ارتش جهان است، بی معنی است. این بی اخلاقی که اقدامات ارتش رژیم را اخلاقی و در تضاد با جنبش های مقاومت به عنوان «بازیگران غیراخلاقی» به تصویر می کشد، رویکرد علمی و دانشگاهی را نیز تضعیف می کند.

    کلیدواژگان: جنگ عادلانه، مایکل والزر، اسرائیل، ارتش رژیم صهیونیستی، Jus ad Bellum، Jus in Bello
  • مجید بزرگمهری*، حاکم قاسمی صفحات 17-30
    هدف

    تغییرات اخیر و قابل توجه در سیاست خارجی عربستان سعودی از موضع تهاجمی در قبال ایران و سوریه به سیاست گفتگو و تعامل، به ویژه پس از روی کار آمدن دمکرات ها در ایالات متحده، سوالاتی را در مورد دلایل این تغییرات ایجاد می کند این در حالی است که مقامات سعودی پیشتر اعلام کرده بودند مذاکره با ایران بی فایده و عملا امکان پذیر نیست.  هدف مشارکت در مطالعات جهان اسلام و ارزیابی سیاست خارجی دو قطب بزرگ جهان اسلام، ایران و عربستان سعودی. سوال اصلی: تبیین دلایل تغییرات آشکار و قابل توجه سیاست خارجی عربستان در قبال ایران.

    روش شناسی

    به عنوان یک چارچوب روش شناختی از روش تحلیل محتوای اسناد استفاده شده است.

    یافته ها

    به قدرت رسیدن دمکرات ها در آمریکا و عزم ایران بر سیاست های خود،  رویکرد سیاست خارجی عربستان را تغییر داده است.

    نتیجه گیری

    کاربرد نظریه چارچوب تحلیلی سیاست خارجی که امکان  بهره گیری از مفروضات نظریات واقع گرایی و سازه انگاری را مهیا ساخت به ما اجازه داد تا مجموعه عوامل اصلی تاثیرگذار در تغییر رویکرد سیاست خارجی عربستان در قبال ایران را تحلیل کنیم. نظرات و دیدگاه های کارشناسان و همچنین مواضع رسمی و غیر رسمی ریاض اساس مطالعه ما را شکل داده است. در نهایت چند توصیه عملی را مورد بحث قرار داده ایم که به ایجاد فضای همکاری بیشتر بین ریاض و تهران کمک می کند.

    کلیدواژگان: جهان اسلام، عربستان سعودی، ایران، آمریکا، سیاست خارجی
  • عالیه طاهری راویزی، طاهره ابراهیمی فر*، سید عبدالامیر نبوی، زهره بالازاده صفحات 31-49
    هدف

    اجرای عدالت جنسیتی از مهم ترین زمینه برای ایجاد دموکراسی در جامعه است که دولت می تواند در جهت حرکت به سوی آن گام بردارد، ولی تصویر روشنی از چگونگی عملکرد نهادهای حاکمیتی و اجرایی دیده نشده است. این نوشتار نتیجه پژوهشی است برای پاسخ به این پرسش که آسیب های اصلی رویکرد نهاد حاکمیتی و اجرایی جمهوری اسلامی ایران دربرخورد با عدالت جنسیتی درفاصله سال های 1376 تا 1392 کدامند؟

    روش

    نوشتار حاضر می کوشد براساس نظریه نهادگرایی این پژوهش را مورد ارزیابی قراردهد. شیوه انجام پژوهش از نوع پژوهش کیفی است که به صورت کتابخانه ای صورت گرفته و ایزار گردآوری اطلاعات به صورت فیش برداری بوده است.

    یافته ها

     تحلیل محتوای دو دوره ریاست دولت در فاصله 16 سال نشان می دهد که ، حدود 21 درصد از قوانین اجرایی را می توان مصداق عدالت جنسیتی دانست و منابع دوگانه مشروعیت ، راه دستیابی به سطح مطلوبی از عدالت جنسیتی را مسدود نمیکند.

    نتیجه گیری

    در بررسی عدالت جنسیتی در5 بخش نگرش دولتمردان، قوانین ، مصوبات ، آیین نامه ها و برنامه های توسعه، نشانه های عدالت با نشانه های عدالت جنسیتی عجین شده است تا احساس مثبت را نسبت به عملکرد دولت ها سبب شود ولی در عمل،ارتباط معناداری میان این مهم ونهادهای حاکمیتی و اجرایی و جهت گیری کلی دیده نشده است، که این حاکی از رویکرد ضعیف و غیرقابل قبول این دوره در سطح کلان می باشد.

    کلیدواژگان: عدالت، عدالت جنسیتی، نهاد حاکمیتی، نهاد اجرایی، برابری جنسیتی
  • فاطمه شایان* صفحات 51-65
    هدف

    این پژوهش به بررسی عملکرد گروه های تروریستی لشکر خدا در سیستان و بلوچستان و واکنش ایران به آن می پردازد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی-تحلیلی می باشد و منابع از تارنماهای سازمان ملل، قوه قضاییه ایران، شورای عالی حقوق بشر ایران و منابع کتابخانه ای می باشد. سوال اصلی پژوهش بر این امر استوار است که چگونه گروه تروریستی لشکر خدا علیه مردم و دولت ایران اقدام کرده است؟ فرضیه پژوهش این است که حمایت کشورهای خارجی از این گروه تروریستی در انجام عملیات علیه ایران موثر بوده است.

    یافته ها

    تحلیلهای این پژوهش نشان می دهد که گروه تروریستی لشکر خدا از روش های مختلفی مانند آدم ربایی و روش های نظامی بهره برده تا اقدامات تروریستی خود علیه ایران را انجام دهد. ایران هم مبارزاتی علیه این گروه داشته است اما در عین حال به جامعه بین المللی و سازمان ملل هم متوسل شده تا اقدامات این گروه را محکوم نماید.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد که تفاوتهای مذهبی بین گروه های شیعه و سنی، جنگهای فرقه ای را امروزه هر چه بیشتر تقویت کرده است و افراط گرایی گروه تروریستی لشکر خدا به آن دامن زده است.

    کلیدواژگان: گروه تروریستی لشکر خدا، ایران، مبارزه با تروریسم، سازمان ملل، حقوق بشر
  • ضحی ربانی* صفحات 67-93

    تحقیق پیشارو درپی مقایسه ای تطبیقی پیرامون وضعیت مشارکت سیاسی زنان ایرانی درمقایسه با سایر کشورها و مناطق اسلامی است. بدیهی است مشارکت سیاسی زنان به عنوان نیمی ازجامعه از ملزومات اساسی توسعه سیاسی است به گونه ای که دموکراسی بدون آن ناقص است.مشارکت سیاسی دراین تحقیق ورای مشارکت توده ای مبنی بر شرکت در فرایندهای انتخاباتی بوده و مشارکت به شکل نخبگی به معنای مشارکت موثر زنان در تمامی نهادهای دموکراتیک و تصمیم گذار و همچنین سطوح عالی مدیریتی و اجرایی مدنظراست. داده ها و امارهای تحقیق پیشارو که عمدتا از منابع معتبر داخلی و همچنین داده های سازمانهای بین المللی اخذ گردیده، حاکی و نمایانگر میزان مشارکت سیاسی پاییین زنان درایران نسبت به میانگین جهانی و حتی به نسبت سایرکشورها و مناطق اسلامی است. گرچه در دهه های اخیر و به خصوص درسالهای پس از انقلاب اسلامی مشارکت سیاسی بانوان ایرانی درشکل توده ای برابر با مردان بوده است، اما علی رغم ایجاد زمینه های مناسب ازجمله افزایش حضور زنان در رده های تحصیلی عالی و دانشگاهی و همچنین افزایش حضور زنان در بخشهای اقتصادی و مولد، اما همچنان مشارکت سیاسی زنان درشکل نخبگی کمتر از میزان مورد انتظار می باشد. دراین راستا تحقیق حاضر به دو بخش تقسیم می شود دربخش اول وضعیت زنان در مجالس نمایندگی وتعداد کرسیهای پارلمانی زنان در کشورهای مختلف اسلامی و در ادامه میزان توانمندی سیاسی زنان بررسی می شود که نسبت به کرسیهای پارلمانی شاخص کامل تری بوده و نمایانگر میزان تصدی مشاغل عالی مدیریتی، اجرایی و کلان توسط زنان است. دربخش دوم برخی از عوامل موثر زمبنه ساز مشارکت سیاسی زنان ازجمله عوامل تحصیلی و آموزشی، عوامل اقتصادی شامل میزان درامد ناخالص ملی زنان و همچنین وضعیت مشارکت اقتصادی و اشتغال زنان و درنهایت عوامل امنیتی به عنوان عاملی مهم در مشارکت سیاسی بانوان مورد بررسی تطبیقی واقع می شود.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، مشارکت سیاسی توده ای، مشارکت سیاسی نخبگی، اسلام سیاسی
  • سعید عیدکشایش، حسین ثریائی آذر، جهانگیر باقری صفحات 95-105
    هدف

    یمن کشوری است از عهد باستان که تمدن آن به دوران قبل از اسلام بر می گردد. درطول تاریخ اسلام آن ها مسلمان شدند اما سنتهای زندگی قبیله ای خود را حفظ کردند، برای مثال رقابتهای قبیله ای و جنگ و ستیز بین آنها در این کشور یک پدیده جدیدی نمی باشد.از اوایل قرن نوزدهم بعضی از قوای بیگانه نیز صرف نظر از قصد و نیت به سلطه کشیدن آنها از طریق شیوه استعمار در زندگی یمنی ها خود را ذینفع یافتند.امروزه ملت یمن از یک طرف درگیر ستیز و برخوردهای مختلف بین جناحهای داخلی و شورشیان و از طرف دیگر مواجه با وضعیت خصمانه با قوای بیگانه می باشد. در این مقاله ما ریشه های تاریخی جنگهای فرقه ای در یمن و در کنار آن آثار سوء دخالتهای دول بیگانه در استقلال دولت یمن و تمامیت ارضی آن را مطالعه می کنیم.

    روش

     در مطالعه مباحثی که متضمن متغییرهای متفاوتی می باشد که به نوبه خود پارامترهای زیادتری را درگیر می سازند همانطوری که در مورد پژوهش حاضر مصداق دارد که در آن عناصر فرهنگی این کشور به همراه مداخلات قوای بیگانه مسیر وقایع را متاثر می سازند، بحث در رابطه با متدولوژی علی الاصول نباید محدود به جنبه های شکلی قضیه باشد. در مقایسه یک متدولوژی موسع در مقابل یک متدولوژی مضیق با امعان نظر به ویژگیهای خاص این تحقیق ، این مقاله بر مبنای یک روش   contextual از سیستم تجزیه و تحلیل داده ها استفاده نموده است.

    یافته ها 

     بررسی های ما در این تحقیق نشان می دهد که امروزه یمن در یک وضعیت هرج و مرج کامل و دخالتهای بی شمار بیگانگان در آستانه فروپاشی تمامیت ارضی قرار گرفته است که در آن دخالتهای نظامی بیگانگان علت و عنصر اصلی تشخیص داده شده است.

    نتیجه گیری :

     در حال حاضر اکثریت قریب به اتفاق مردم  یمن در مضیقه بسیار سختی در خصوص مایحتاج اولیه زندگی خود قرار دارند. شورای امنیت سازمان ملل نگرانی های عمیق خود را در رابطه با سرنوشت مردم بی گناه غیر نظامی به کرات در قطعنامه های خود بیان داشته است و نقطه مهم اینکه کلیه طرفهای درگیر در جنگ یمن به نقض آشکار و شدید اصول اساسی حقوق بین الملل همچنان ادامه می دهند.

    کلیدواژگان: قبایل، زیدی ها، حوثی ها، شیوخ، جنگ داخلی، حمله های تروریستی
|
  • Mohammad Pakdaman *, Omid Shafiei Ghahfarokhi, Ruhollah Farhadi Pages 1-16
    Objective

    The authors try to evaluate Israeli army self-claim as “the most moral army in the world” based on Michael Walzer’s “Just War” theory. This claim is the main justification used by Israeli officials to justify IDF activities. Walzer is chosen since he is known as the reviver of “Just War” as well as the main patron of IDF ethical code.

    Method

    This research uses critical analysis method. In this respect, the conformity of IDF activities and Walzer’s Just War is analyzed from internal and external points of view. To come up with the above-mentioned goal, Walzer’s theory is evaluated in terms of solidarity between Walzer’s communitarian approach and “Just War” factors, as internal criticism. As the external one, IDF activities are analyzed in practice based on Just War theory (without considering its internal problems). 

    Results

    This paper shows that IDF has widely violated Just War theory which is the cornerstone of its ethical code. This violation has occurred in jus ad bellum as well as jus in Bello. Given the intentions of getting into the war, “Self-Defense” cannot be entitled to the regime, esp. in the West Bank, due to lack of collective life for Israeli settlers, legal authority etc.

    Conclusion

    The conclusion obtained from examining IDF activities with the glasses of Just War theory is that the major IDF justification (IDF as the most moral army in the world) is nonsense. This immorality undermines IDF self-image as well as antagonism against resistance movements as “unethical actors” from academic approach.

    Keywords: Just War, Michael Walzer, Israel, IDF, Jus ad Bellum, Jus in Bello
  • Majid Bozorgmehri *, Hakem Ghasemi Pages 17-30
    Objective

    The recent and significant shifts in Saudi foreign policy from an aggressive stance towards Iran and Syria to a policy of dialogue and engagement especially after the Democrats came to power in USA, raise questions about the reasons of the shifts. While Saudi officials have previously declared that the negotiation with Iran is useless and not possible, today they try to recover their relations with Tehran. Accordingly, the present study aims to evaluate the foreign policy of these two major poles of the Islamic world, and therefore, seeks to elaborate the reasons of the conspicuous and significant shifts of Saudi foreign policy towards Iran.

    Method

    As a methodological framework, the study uses the method of document content analysis. The opinions and views of experts as well as the official and unofficial positions of Riyadh have shaped the basis of our analysis.

    Results

    The Democrats' rise of power in USA as well as Iran's determination on its policies have changed Saudi foreign policy.

    Conclusion

    Numerous factors have led to this change in Saudi Arabia's approach, including accepting Iran's regional power and surrendering to the realities of new regional circumstances.

    Keywords: Saudi Arabia, Foreign Policy, Iran, Democrats in USA
  • Alieh Taheri Ravyzi, Tahereh Ebrahemifar *, Seyyed Abdolamir Nabavi, Zohreh Balazadeh Pages 31-49
    Objective

    The main purpose of this article is to explain how gender justice works in government and executive institutions of the Islamic Republic of Iran and seeks to answer this question: what are the main challenges of government and executive institutions in relation to gender justice?

    Method

    The method used in this study is descriptive- analytical based on Institutionalist theory utilizing documentary and library data to answer the main research question.

    Result

      The results indicate that dual sources of legitimacy and legal barriers are major challenges of the government in dealing with gender justice.

    Finding

    Findings of this article declares that in the study of gender justice in the 5 sections, namely, government attitudes, laws, decrees, regulations and development programs, the signs of justice are mixed with the signs of gender justice in order to create a positive feeling in the performance of government. However, in practice, there has been no significant relationship between gender Justice and the general orientation of government and executive institutions, which indicates the weak and unacceptable approach of this period at the macro level.

    Keywords: justice, Gender Justice, Government Institution, Executive Institution
  • Fatemeh Shayan * Pages 51-65
    Objective

    The main purpose of this research is to explain the function and threat of the terrorist group of the Army of God in Sistan & Balochistan and reactions of Iran to the terrorist group. 

    Method

    The method used in this research is descriptive-analytical and collectiong information from the United Nations, Judicary of Iran, the High Council for Human Rights Center of Judiciary of Iran websites; and secondary data and library resources. The main question is that how has the Army of God acted and threatened Iranian Shia state and people in Sistan & Balochistan? How has Iran reacted to it? The hypothesis is that the foreign countries supported the Army of God with modern military technologies and finance, and Iran combated terrorism.

    Results

    Findings of this research indicates that the Army of God has benefitted from ambushes, kidnappings, suicide bombings, and assassinations to kill the Iranian Shia state and Shias living in Sistan & Balochistan. The Islamic Revolutionary Guard Corps combatted the Army of God Group. Iran also sought to have the support of the international community, the United Nations in specific and reinforced border security with bi-lateral cooperation with Pakistan.

    Conclusion

    This research concludes with the assertion that Army of God’s religious extremism in Sistan & Balochistan has been connected to violence experienced by the Shia communities living along Sistan & Balochistan of Iran. It is further posited that religious differences between Shia and Sunni Muslims have reinforced sectarian conflicts.

    Keywords: Army of God, function, Threat, state of Iran, Shia population, combatting terrorism, Shia, Sunni conflict
  • Zoha Rabbani * Pages 67-93
    Objective

    The present study seeks to make a comparative study of women's political participation in the Islamic Republic compared to other Islamic countries and regions. Political participation in this study is beyond mass participation based on participation in electoral processes and voting  or participating in demonstrations, but effective participation of women in  managerial and executive position and decision-making processes.

    Method

    The method used in this research is descriptive - explanatory using statistical data from reliable domestic and international sources such as the Inter-Parliamentary Union, the World Economic Forum, the United Nations Development Program, as well as statistics of domestic institutions and organizations such as the Vice President for Women.

    Finding

    In this regard, the present study is divided into two parts. In the first part, some effective factors underpinning women's political participation, including educational and training factors, economic variables including women's gross national income, as well as women’s occupational and employment status and finally security backgrounds as an  Important factor  in women's political participation is examined. In the second part, the women’s political participation status in the form of elite is examined by two indicators, the number of women parliamentary seats, and also the women's political empowerment index, which is a more complete indicator than parliamentary seats.

    Conclusion

    The results show that despite some appropriate contextual factors among Iranian women, including higher education, acceptable presence in the economic and productive sectors, as well as improving in their security backgrounds and the middle position of them among Muslim countries women in terms of this variable.but, the level of their political participation is less than expected and acceptable and is in the bottom ranks.

    Keywords: Political Participation, Mass Political Participation, Elite Political Participation
  • Saeid Eid Koshayesh, Hossein Sorayaii Azar, Jahangir Bagheri Pages 95-105
    Objective

     Yemen is a country from antiquity with a civilization belonging to the pre-Islamic era. During the Islamic history they became Muslim but they kept their tribal life traditions, tribal rivalry and fight, for instance, in this country are not a new phenomena.Since early nineteenth century certain foreign forces too found themselves somehow interested in the Yemenis life, notwithstanding their colonial dominance intention which they were planning to establish in this territory.
    Today Yemenis are confronted with so many internecine wars between the domestic rebels and factions in one hand and the foreign troops on the other.In this article we study the historical roots of this sectarian war, while the other main purpose of this study is to assert the harmful impact of foreign States interferences on independence and territorial integrity of Yemen.

    Method

     In dealing with issues comprising different components which in turn involve more parameters with different variability, as it is the case in this study concerning the intrinsic cultural elements affecting the courses of events in Yemen beside the foreign interferences, the discussions on the methodology usually outreach the mere formalism, debating the virtues of extensive approach against the restrictive approach, taking into account the particular features of  the research subject, this article is prepared using “data analyzing system” based on the “contextual approach”.

    Result

     The scope of our research shows that, today Yemen is on total disarray on the verge of territorial disintegration and foreign interferences, particularly foreign military interventions are being considered as the major cause of this calamity.

    Conclusion

     Actually the majority of Yemenis are in a dire situation regarding the necessary means of life. UN Security Council expresses its alarm over innocent civilian people’s fate and, more importantly, all parties involved in Yemen war continue to commit gross violation of international law.

    Keywords: Tribes, Zaydis, Houthis, Sheikhs, Civil War, Terrorist Attacks