فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 47 (پاییز 1402)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 47 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تقی پارسامهر، حاکم قاسمی*، مجید کرامت زاده صفحات 1-31
    هدف

    ارایه چهارچوبی در حوزه آینده نگاری منطقه ای برای فهم موقعیت های پیچیده به گونه ای که زمینه برای بازآفرینی نوین منطقه ای فراهم شود.

    روش

    در این پژوهش از رویکرد تحلیلی توصیفی و روش تحقیق کیفی استفاده شده است. برای گردآوری اطلاعات از روش اسنادی، و همچنین مصاحبه با خبرگان استفاده شده است.

    یافته ها

    برای بازآفرینی نوین منطقه ای لازم است از تعمیم ناروای یک نوع رویکرد و الگوی کنش در همه دامنه های واقعیت آینده (واقعیت آینده ی منطقه غرب آسیا) پرهیز کرد، و مبتنی بر اصل " محدودیت کاربرد " با مرزهای هر دامنه، برای هر قلمرو و دامنه یک رویکرد کنش سازگار با زمینه را بکار برد. بنابر این برای خلق نظم نوین در غرب آسیا ، در دامنه واقع گرایی ساختاری، ایجاد بازار و ترانزیت مشترک، در ناحیه واقع گرایی کارگزاری، فعال سازی هسته های مستعد منطقه ای، در ناحیه برساخت گرای کارگزاری، معنا بخشی های نوین منطقه ای، و در ناحیه برساخت گرای گفتمانی، خلق و ترویج گفتمان منطقه ای ایلاف مطرح شده است .

    نتیجه گیری

    برای بازآفرینی نوین منطقه غرب آسیا، در دو قلمرو اصلی واقع گرایی و برساخت گرایی، و چهار دامنه فرعی مرتبط با هریک از این دو قلمرو، باید رویکردهای کنشی سازگار با طبیعت هر دامنه را مورد توجه قرار داد. در این صورت منطقه با ریشه های اصلی خود پیوند می خورد، و می تواند واجد قدرت ژیوپلتیک گردد، به گونه ای که ملتهای آن نقش و جایگاه مناسبی در نظام جهانی بیابند.

    کلیدواژگان: چارچوب معنابخشی، واقعیت آینده، آینده پژوهی، آینده نگاری منطقه ای، غرب آسیا
  • فرزاد رستمی*، مختار زیبایی، زنیره نصری صفحات 33-58
    هدف

    هدف از این مقاله بررسی موانع فراروی امنیت پایدار در خلیج فارس در پرتو نگاه سازه انگارانه به امنیت می باشد؛ تا از این طریق بتوان علاوه بر شناسایی رویکردها و نگاه ها به امنیت هر کدام از کشورهای منطقه، موانع متعدد امنیتی پیشرو را شناسایی و در جهت مقابله و رفع این موانع اقدام کرد.

    روش

    روش مورد استفاده توصیفی-تحلیلی است که با کاربست نظریه سازه انگاری و با استفاده از اسناد کتابخانه ای و اینترنتی به این سوال که چه عواملی مانع از شکل گیری یک نظام امنیت منطقه ای در خلیج فارس شده است؟ برآمده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد ویژگی های جغرافیایی و اقتصادی، امنیت در خلیج فارس را جهانی کرده و وجود یک مجموعه ناهمگون امنیتی با بازیگران مختلف و همچنین نگاه تک بعدی به امنیت، موجب نادیده گرفتن موانع جدی فراروی امنیت منطقه از جمله خودیاری، چالش های زیست محیطی، اقتصاد شکننده، بحران دموکراسی و... شده است.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده از تحقیق، پیچیدگی و ناپایداری رژیم امنیتی در خلیج فارس، بیشتر در نتیجه رویکردها و برداشت های متفاوت از امنیت بازیگران منطقه ای بوده و با وجود شدت بحران و جدی بودن اثرات آن، با وجود عواملی مانند تغییر نقش بازیگرانی مانند عراق و قطر از عامل ناامنی به میانجی گر، استقلال در تصمیم گیری کشورها و کاهش نقش نفت در سبد انرژی جهانی، با مشارکت جدی و استراتژی همگون کشورها برای غلبه بر همزیستی غیر صلح آمیز و عدم تعامل فعال و در نتیجه امنیت پایدار و غلبه بر موانع امنیتی فراروی در دسترس است.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، بازیگران منطقه ای، سازه انگاری، امنیت پایدار
  • پرویز امینی*، حمیدرضا کاظمی، سید اسماعیل یاسینی صفحات 59-84
    جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا (خاورمیانه) قرار دارد که شناخت بازیگران و کیفیت نقش آفرینی آن ها در تعیین روابط خارجی و تنظیم سیاست منطقه ای اش نقش اساسی دارد. در بین بازیگران منطقه ای، دولت هایی قرار دارند که در ادبیات روابط بین الملل آن ها را به عنوان دولت های کوچک نام گذاری می کنند. این دولت ها علی رغم برخی ویژگی های مشترک که آن ها را تحت عنوان دولت کوچک هم خانواده کرده است، دارای تفاوت هایی در بازیگری و بالطبع تاثیر متفاوت بر مناسبات خارجی جمهوری اسلامی هستند. در این مقاله سیاست خارجی اردن و امارات متحده عربی به ویژه بعد از حوادث بهار عربی با روش مقایسه کیفی و باهدف فهم و تحلیل تفاوت سیاست خارجی این دو دولت بررسی و مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که علاوه بر دولت های بزرگ منطقه ای مانند جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی، دولت هایی مانند امارات و اردن علی رغم کوچک بودن نیز در شرایط پسا بهار عربی نقش آفرین بوده اند. امارات متحده عربی با در پیش گرفتن استراتژی اتحاد و ایتلاف با قدرت های بزرگ منطقه ای و بین المللی، در مسایل منطقه ای مانند بحرین، جنگ یمن، پرونده هسته ای ایران و تحولات لیبی رفتار تهاجمی با الگوی نظامی در سیاست خارجی داشته است و در مقابل، اردن هاشمی با رویکرد مناقشه گریزی تلاش نموده، منافع ملی خود را حتی الامکان با اجتناب از درگیر شدن در اقدامات نظامی و از طریق ابرازهای دیپلماتیک و سیاسی، تامین نماید.
    کلیدواژگان: کشورهای کوچک، امارات عربی متحده، پادشاهی اردن، بهار عربی، خاورمیانه
  • حمیدرضا اکبری صفحات 85-107
    هدف
    بررسی دورنمای حکمرانی اسلام گرایان اهل سنت در آینده جهان عرب در افق یک دهه ای برای کمک به اتخاذ سیاست مناسب از سوی جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با آنان هدف اصلی این مقاله می باشد.
    روش
    آینده پژوهی تحلیل لایه ای علت ها (CLA) با استخراج پیشران ها، عدم قطعیت ها، محرک ها و شناخت فضای گفتمانی اسلام گرایی اهل سنت و واکاوی آن در چهار سطح لیتانی، اجتماعی و گفتمانی و اسطوره ای روش به کار گرفته شده در این مقاله می باشد.
    یافته ها
    دریک قرن اخیر به دنبال فروپاشی عثمانی و ایجاد تحولات نظری و عملی (مفهومی و میدانی) گسترده در جهان اسلام، فرصت مناسبی برای نقش آفرینی خوانش های مختلف جنبش های اسلامی اهل سنت؛ اعم از اخوان المسلمین، حماس، جهاد اسلامی وحتی القاعده، طالبان، بوکوحرام و داعش و غیره در سطوح ملی و فراملی ایجاد شد. البته اکثر این جنبش ها در تحقق هدف اصلی خود یعنی برپایی دولت اسلامی ناکام بودند. اما این امر موجب حذف آنان از صحنه کنش گری منطقه ای و بین المللی نگردید. بلکه در مواردی مانند طالبان شاهد بازگشت آنان به قدرت بوده ایم. یا اخوان المسلمین همواره در پویایی بین کنش اجتماعی و کنش سیاسی در نوسان است و جنبش های ضد اشغال گری نیز جبهه مقاومت اسلامی را تحکیم کرده اند. رسیدن به چهار سناریو (تقابل، تعامل، تنازل و تکامل) و بررسی اصلی ترین یافته این پژوهش می باشد.
    نتیجه
    طی یک دهه پیش رو، تداوم تقابل با افراط گرایانی مانند داعش و بوکوحرام در سطح جهانی و همچنین افزایش تقابل حاکمیت های فعلی جهان عرب با جریان های اصلی و تاثیرگذار اخوان المسلمین در جامعه عربی امکان بروز و ظهور بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: اسلامگرایی، جهان عرب، اهل سنت، آینده پژوهی، غرب آسیا
  • محمدباقر خرمشاد، حمید احمدی، عبلسعلی رهبر، امیر مولودی* صفحات 109-132
    هدف

    گروه های قومی در ایران دارای شکاف های اجتماعی درونی هستند که بر زیست سیاسی آن ها تاثیرگذار است. عرب های ساکن ایران نیز از این قاعده مستثنی نیستند و علی رغم وحدت زبانی و مذهبی دارای برخی شکاف های اجتماعی درونی هستند که پیامدهای سیاسی را در سطوح مختلف با خود همراه دارد. بررسی این شکاف ها و پیامدهای سیاسی آن دغدغه اصلی این نوشتار است. در همین راستا سوال خود را اینگونه مطرح کردیم که عرب های ساکن ایران دارای چه شکاف های اجتماعی درون قومی هستند و این شکاف ها چه پیامدهای سیاسی برای آن ها را بدنبال داشته است؟

    روش

    این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و تکنیک مصاحبه انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد شکاف های اجتماعی سنتی و مدرنی مانند "شکاف عشیره ای" ؛ شکاف شهر - عشیره" ؛ شکاف نسلی"؛ شکاف جنسیتی" در کنار برخی شکاف های سیاسی مانند"شکاف ایدیولوژیک و سازمانی" که می توان آن-ها را ذیل دو کلان شکاف "سنت - نوگرایی" و شکاف "همگرایی - واگرایی" دسته بندی کرد؛ در میان عرب ها باعث شده است که هویت سیاسی عرب ها هویتی متکثر باشد.

    نتیجه گیری

    از ابتدای شکل گیری جنبش های قومی یکی از عوامل مهم در عدم موفقیت برخی جریان های تجزیه طلب در همراه کردن همه گروه های قومی وجود تکثر درون قومی و جریان های سیاسی متنوع درون قومی است.

    کلیدواژگان: شکاف های اجتماعی، پیامد سیاسی، عرب، شکاف سیاسی
  • رضا رحمتی*، سیده کوثر جعفری منش صفحات 133-154
    هدف

    بسیاری از تحلیل ها درباره پدیده اربعین، در حوزه ژیوپلیتیک و پیامدهای سیاسی این پدیده برای منطقه و جهان بوده است. این درحالی ست که نمی توان این پدیده را محدود به حوزه سیاسی _امنیتی کرد، بلکه تحلیل-های ژیوکالچر با محوریت مسایل هویتی، پرتو روشنی بر ابعاد مختلف آن خواهد انداخت و از این مدخل نیز می توان به تحلیل های هویتی پیرامون نظم منطقه ای ورود پیدا کرد. بر این اساس تحلیل چرایی و چگونگی تاثیرگذاری راه پیمایی اربعین بر ژیوکالچر شیعه با تمرکز بر هویت گرایی برخاسته از آن، از اهمیت زیادی برخوردار است. سوال: پرسش اصلی این است که مولفه های هویت ساز راه پیمایی اربعین چگونه بر قوام نظم منطقه ای در چارچوب ژیوکالچر شیعه نقش داشته است؟ فرضیه: در پاسخ به پرسش مذکور، فرضیه پژوهش این است که هویت سازی در دو سطح مذهب (با محوریت مذهب شیعی) و عقیده گرایی (با محوریت عقاید شیعی) سبب قوام نظم ژیوکالچر شیعه در سطح منطقه ای شده است.

    روش

    در روش شناسی، شاخص های پژوهش، جامعه و نمونه آماری، با استفاده از روش های کمی مورد مطالعه قرار خواهد گرفت. این مقاله به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی - تحلیلی و به لحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع پیمایشی میدانی است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان میدهد که بیشتر نمونه آماری پژوهش، با وجود دیدگاه های متفاوت درباره هویت گرایی شیعی، نسبت به چالش های موجود آن حساسیت داشته و تمایل به کنشگری دارند. همچنین نمونه آماری راهپیمایی اربعین را موجب ارتقای حس تعلقگرایی به هویت شیعی ارزیابی کرده است که این نشان میدهد؛ مراسم اربعین در حفظ، تثبیت و مانایی هویت شیعی در میان پیروان آن اثری مثبت داشته است.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش،کمرنگ شدن مرزهای فیزیکی و گسترش مرزهای هویتی در باور نیروهای اجتماعی در آینده، محتمل به نظر میرسد که اگر با فراهم شدن زمینه های همبستگی همراه باشد، سبب دوام جغرافیای فرهنگی گروه های اجتماعی خواهد بود

    کلیدواژگان: هویت گرایی، راه پیمایی اربعین، ژئوکالچر، نظم منطقه ای
|
  • Taghi Parsamehr, Hakem Ghasemi *, Majid Keramatzadeh Pages 1-31
    Purpose

    Providing a framework in the field of regional foresight to understand complex situations for new regional regeneration.

    Method

    Analytical-descriptive approach and qualitative research method have been used in this research. To collect information, the library method in the form of texts, as well as the method of interviewing experts individually and group meetings through theoretical saturation sampling has been used.

    Finding

    Based on the principles and key concepts of the proposed framework, for regional regeneration, it is necessary to avoid undue generalization of a type of approach and action pattern in all domains of the future reality (The reality of the future of the West Asian region), and based on the principle of "bounded of application" with the boundaries of each domain, for Each domain and domain applies an action approach adapted to the context. Based on the framework of understanding the future reality, in order to create a new regional order, in the domain of structural realism, creating a common market and common transit, in the area of realism of agency, activation of regional potential cores, in the area of constructionist agency sense-making and new regional narratives, and in the area of discursive constructionism, the creation and promotion of the regional discourse of ILAF has been proposed.

    Conclusion

    The result of applying the proposed framework is that for the new creation of the West Asia region, in two main domains and sub-domains, approaches compatible with the nature of each domain should be taken into consideration. In this case, the region will be connected with its original roots, and it will be able to gain geopolitical power, so that its nations will find a suitable role and place in the world system.

    Keywords: Sense-Making framework, Future Reality, Futures Studies, Regional Foresight, West Asia
  • Farzad Rostami *, Mokhtar Zibaee, Zanire Nasri Pages 33-58
    Objective

    The Persian Gulf, with its unique geopolitical, geostrategic and geoeconomic characteristics, has historically been considered by regional and trans-regional countries. For this reason, the conflicting approaches and attitudes of each of the actors in this region have made the Persian Gulf one of the most divergent regions in the world; So that we have witnessed the lack of lasting security in the region. Accordingly, the present study seeks to analyze the obstacles to the formation of a regional security system in the Persian Gulf.

    Method

    The method used is descriptive-analytical, which uses the theory of constructivism to answer the question of what factors have prevented the formation of a regional security system in the Persian Gulf?

    Findings

    The findings show that self-help and lack of a common security strategy, geopolitical environmental challenges, currency and border disputes, crisis of democracy and internal disputes (ethnic, racial and political), homogeneous and fragile economies, religious disputes and inequalities Cultural and social, the decline of traditional hegemony and the multiplicity of polarity and continuity in the arms race are obstacles that have prevented the formation of a stable security regime in the region.

    Conclusion

    The complexity and instability of the security regime in the Persian Gulf region, in addition to foreign interference, has been more the result of conflicting approaches and perceptions of regional actors and these problems and obstacles require tolerance for more dialogue and drawing a new model to resolve. The security concerns of all countries in the region are for the formation of lasting security in the Persian Gulf.

    Keywords: Persian Gulf, regional actors, constructivism, sustainable security
  • Parviz Amini *, Hamidreza Kazemi, Seyed Esmaeil Yasini Pages 59-84
    Iran is situated in a delicate area of West Asia, commonly referred to as the Middle East. Given this geopolitical location, gaining knowledge about the various actors and the nature of their role-playing is of primary importance in shaping Iran's foreign relations and effectively guiding its regional policy. Among regional actors, there exist states that are commonly referred to as Small States in the field of International Relations. While sharing common characteristics that group them together under the umbrella term of ”Small States”, these governments demonstrate variations in their actions, which naturally have diverse impacts on the foreign relations of the Islamic Republic. This article utilizes qualitative documentary method to analyze and compare the foreign policies of Jordan and the United Arab Emirates, particularly in the context of the Arab Spring events. The primary objective is to gain insight and comprehensively analyze and compare the differences in the foreign policies of these two governments.The findings demonstrate that, alongside prominent regional powers like the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia, smaller governments like the United Arab Emirates and Jordan have also played significant roles in the post-Arab Spring era. The United Arab Emirates, despite its small size, has pursued an assertive foreign policy approach by forging alliances with major regional and international powers. This has led to the adoption of a military-centric model, reflecting in its active involvement in regional affairs such as Bahrain, the Yemen war, Iran's nuclear issue, and developments in Libya. Conversely, the Hashemite Kingdom of Jordan has pursued a conflict-avoidance strategy, primarily relying on diplomatic and political means to safeguard its national interests while refraining from direct military engagement.
    Keywords: Small States, United Arab Emirates, Kingdom of Jordan, Arab Spring, Middle East
  • Hamidreza Akbari Pages 85-107
    In the last century, following the collapse of the Ottoman Empire and the theoretical, conceptual and field developments in the Islamic world, a suitable opportunity was created to play the role of various types of Sunni Islamism, including the Ikhwan al muslimeen, Hamas, Islamic Jihad, Salafism, Wahhabi and Salafism Jihadi (such as Al-Qaeda and ISIS) etc. at national and international levels.Of course, most of these movements failed to achieve their goals, but this did not remove them from the scene of regional and international activism. Rather, in cases like the Taliban, we have witnessed their return to power. Or the Ikhwan al muslimeen is always fluctuating in the dynamic between social action and political action and the anti-occupation movements have also strengthened the resistance front. The main question of this article is what is the current situation of the Sunni Islamists and where is their position in the Arab world. Which was examined through future study and extracting the drivers, uncertainties, drivers and understanding the side and direction and discursive space of Sunni Islamism, and based on this, the upcoming scenarios have been drawn.
    Keywords: Islamism, Arab World, Sunnis, future study, Middle East
  • Mohammadbagher Khorramshad, Hamid Ahmadi, Abbas Rahbar, Amir Moulodi * Pages 109-132
    Objective

    Ethnic groups in Iran have internal social cleavages that affect their political life. The Arabs living in Iran are no exception to this rule and despite their linguistic and religious unity, they have some internal social cleavages that have political consequences at different levels. Examining these cleavages and their political consequences is the main concern of this article. Therefore, in this regard, we raised the question, what kind of social cleavages do the Arabs living in Iran have within their ethnicity, and what political consequences did this issue have?

    Method

    This article is written using descriptive-analytical method and based on library sources and interview technique.

    Findings

    To reach this goal, we tried to investigate the historical process of intra-ethnic cleavages and its political consequences with the approach of historical sociology and using the technique of library studies along with interviews with researchers. The research results showed traditional and modern social cleavage such as "Tribal cleavage"; "City-Tribe cleavage"; "generational cleavage"; and "gender cleavage" along with some political cleavages such as "ideological and organizational cleavage" which can be categorized as "modernity" and "convergence-divergence" cleavage. These cleavages among the Arabs have caused their political identity should be plural.

    Conclusion

    From the beginning of the formation of ethnic movements, one of the important factors in the failure of some separatist currents in bringing all ethnic groups together is the existence of intra-ethnic pluralism and diverse intra-ethnic political currents.

    Keywords: Socio-Political Cleavages, Araethnic, Convergence, Divergence
  • Reza Rahmati *, Seyedeh Kosar Jafari Pages 133-154
    Purpose

    Many analyzes about the Arbaeen phenomenon have been in the field of geopolitics and the political consequences of this phenomenon for the region and the world. While this phenomenon cannot be limited to the political-security domain; Rather, the analyzes of geoculture, focusing on identity issues, will shed light on its various dimensions, and from this entry, we can also enter into the identity analyzes surrounding the regional order. Based on this, it is very important to analyze why and how the Arbaeen procession affects the Shia geoculture, focusing on the identitarianism arising from it.

    Method

    In methodology, research indicators, society and statistical sample will be studied using quantitative methods. This article is practical in terms of purpose, quantitative in terms of method, and field survey in terms of data collection method.

    Findings

    The findings of the research show that most of the statistical sample of the research, despite having different views on Shiite identityism, are sensitive to its existing challenges and have a tendency to be active. Also, the statistical sample of the Arbaeen procession has evaluated the promotion of the sense of belonging to the Shiite identity, which shows that; The Arbaeen ceremony has had a positive effect in preserving, consolidating and strengthening the Shiite identity among its followers.

    Conclusion

    Based on the findings of the research, the fading of physical boundaries and the expansion of identity boundaries in the belief of social forces in the future, it seems likely that if it is accompanied by the provision of solidarity grounds, it will cause It will be the cultural geography of social groups.

    Keywords: Identityism, Arba'een Pilgrimage, geoculture, Regional Order