فهرست مطالب

نشریه مدیریت بر آموزش سازمان ها
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم کنعانی، رفیق حسنی* صفحات 13-40

    هدف این تحقیق ارایه مدلی پارادایمیک از توانمندسازی فرهنگ یادگیری معلمان مدارس شهر کرمانشاه بود در این پژوهش از روش تحقیق کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد استفاده شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق با اعضای هییت علمی دانشگاه فرهنگیان کرمانشاه در رشته علوم تربیتی گرایش مدیریت آموزشی و معلمان توانمند و دارای مدارک تحصیلی عالی مدارس مختلف شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1400-1399 جمع آوری شد. مشارکت کنندگان تا مرحله اشباع نظری، 13 نفر بودند. بر اساس نتایج حاصل، شرایط علی شامل انتقال و اشتراک گذاری دانش و یادگیری؛ تعامل و ارتباط موثر و توسعه ی حرفه ای معلمان و شرایط زمینه ای شامل ظرفیت سازی برای آموزش و یادگیری؛ گسترش زیرساخت های آموزشی و بهینه سازی آموزش و یادگیری و شرایط مداخله گر شامل بی انگیزگی و ضعف علمی دانش آموزان؛ ضعف زیرساخت ها و منابع و بی انگیزگی و ضعف علمی معلمان و عوامل اجرایی بودند. همچنین راهبردهای توانمندساز فرهنگ یادگیری معلمان شامل تاکید و تمرکز بر ظرفیت های دانش آموزان؛ اشتراک و انتقال تجربه و توسعه علمی، پژوهش و نوآوری و پیامدهای توانمندسازی فرهنگ یادگیری معلمان شامل کیفی سازی مدرسه، یادگیری و آموزش؛ فرصت توسعه فردی و رشد استعدادهای دانش آموزان؛ رشد علمی - انگیزشی معلمان و فعال سازی مشارکت های گروهی و فرصت های همیاری بودند. یکپارچه سازی مقوله های شناسایی شده بر اساس روابط موجود بین آنها و در قالب این مدل پارادایمیک، می تواند الگویی مفید و موثر برای توانمندسازی فرهنگ یادگیری مدارس باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری، توانمندسازی، سازمان یادگیرنده، معلمان مدارس
  • فاطمه رنجبر، مسلم صالحی*، عبادالله احمدی، نادر شهامت صفحات 41-68

    هدف این پژوهش، طراحی و سنجش مدل آماده سازی جانشین مدیران در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود. این پژوهش از نوع آمیخته و اکتشافی متوالی بود. در بخش کیفی، با استفاده از روش مطالعه موردی و اکتشافی، ابعاد و مولفه های آماده سازی جانشین شناسایی و در بخش کمی نیز با روش توصیفی پیمایشی ارزیابی شد. در مرحله کیفی؛ جامعه آماری خبرگان دانشگاهی و مدیران این سازمان بودند که به روش نمونه گیری هدفمند تارسیدن به اشباع نظری، با تعداد 16 نفر از آنان مصاحبه انجام شد؛ تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون بر مبنای روش براون و کلارک و نرم افزارMaxqda  انجام شد. به منظور اعتباریابی مضامین از روش همسوسازی؛ پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 0/99 احراز گردید. جامعه آماری مرحله کمی تعداد 839 نفر شامل تمامی مدیران ارشد، مدیران استان ها و مسیولان مراکز فرهنگی در سراسر کشور بود که بر اساس جدول مورگان، تعداد 259 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. گردآوری داده ها در این مرحله با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها و ارزیابی مدل طراحی شده؛ با روش مدل یابی معادلات با رویکرد حداقل مربعات جزیی با نرم افزارهای SPSSو  Smart PLS انجام شد. بر اساس یافته ها، سه مضمون فراگیر، 9 مضمون سازمان دهنده و 53 مضمون پایه برای مدل پژوهش شناسایی شدکه در ابعاد تحلیل فرصت هاو نیازها (شامل آینده پژوهی، همسویی استراتژیک، الزامات مدیریتی و سبک رهبری)، بسترسازی ارزشی (شامل فرهنگ سازمانی، سلامت سازمانی و فضیلت اخلاقی مدیر) و پیاده سازی راهبردها (شامل شناسایی استعدادها، آموزش و توسعه، پایش و ارزیابی) دسته بندی شدند. همچنین نتایج نشان داد؛ این مدل از کیفیتی مطلوب برخوردار بوده و می تواند چارچوب مناسبی برای اجرای آماده سازی جانشین در سطوح مختلف مدیریتی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان معرفی نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت آماده سازی جانشین، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مدل، رویکرد آمیخته
  • جمال عبدالملکی*، سیروس قنبری صفحات 69-98

    هدف پژوهش بررسی نقش رهبری تیم بر عملکرد تیمی با میانجی گری یادگیری تیمی بود. جامعه پژوهش کلیه معلمان مقطع متوسطه دوم استان کردستان بودند که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی و بر مبنای فرمول کوکران نمونه ای به حجم 346 معلم انتخاب شد. روش پژوهش کمی از نوع مطالعات همبستگی و رویکرد مدل سازی معادله ساختاری کوواریانس محور است. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های رهبری تیم، یادگیری تیمی و عملکرد تیمی استفاده شد. پایایی و روایی پرسشنامه ها با تکنیک های آلفای کرانباخ و تحلیل عاملی تاییدی بررسی شدند، مقادیر پایایی پرسشنامه ها به ترتیب رهبری تیم (88/0)؛ یادگیری تیمی (85/0) و عملکرد تیمی (90/0) گزارش شد. جهت تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری بوسیله نرم افزار Lisrel 10.30 استفاده شد. نتایج نشان داد رهبری تیم و یادگیری تیمی اثر مثبت بر عملکرد تیمی معلمان در سطح 05/0 دارند؛ رهبری تیم به واسطه یادگیری تیمی اثر مثبت بر عملکرد تیمی معلمان در سطح 05/0 دارد؛ همچنین رهبری تیم و یادگیری تیمی قادر به تببین 38% واریانس عملکرد تیمی معلمان هستند.

    کلیدواژگان: رهبری تیم، یادگیری تیمی، عملکرد تیمی، تیم های معلمان
  • هانیه محمدی، محمد زرگر*، یونس وکیل الرعایا، هادی همتیان صفحات 99-118

    اینترنت اشیا پدیده ای نوپاست که نحوه تعامل ما را با محیط اطرافمان دچار تغییر و تحول کرده است و بر همه بخش های زندگی و محیط کار اثرگذار است. هدف از این پژوهش بررسی اثر اینترنت اشیا بر توسعه و آموزش نیروی انسانی در سازمان است. پژوهش پیش رو جز تحقیقات کاربردی است و روش پژوهش توصیفی-پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش را کارکنان شرکت های هواپیمایی تشکیل دادند که تعداد 220 نفر از اعضای جامعه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و داده های حاصل از جمع آوری پرسشنامه با روش مدلیابی معادلات ساختاری و نرم افزار smart PLS و spss تجزیه و تحلیل شد. برای سنجش روایی پرسشنامه از روایی صوری و روایی همگرا استفاده شده است. بدین صورت که پرسشنامه ها به تعدادی از صاحب نظران و کارشناسان داده شد و از آنها در مورد سوالات نظرخواهی گردید که به اتفاق پرسشنامه را تایید نمودند. برای بررسی پایایی پرسشنامه معادلات ساختاری از روش آلفای کرونباخ با مقدار 791/0 و پایایی ترکیبی استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد پیاده سازی اینترنت اشیا بر کیفیت اطلاعات و کیفیت ارتباطات اثر مثبت و معنی دار دارد و اثر مثبت و معنی دار کیفیت اطلاعات و کیفیت ارتباطات بر توسعه و آموزش منابع انسانی تایید شد. در این پژوهش تاثیر پیاده سازی اینترنت اشیا بر آموزش و توسعه منابع انسانی بررسی شده است که می تواند انگیزه ای برای مدیران منابع انسانی ایجاد کند تا از روش های نوین آموزشی بهره بگیرند.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، توسعه منابع انسانی، آموزش منابع انسانی، مدلسازی معادلات ساختاری
  • مسعود کبیری* صفحات 119-136

    یکی از ماموریت های اصلی نظام آموزشی ارتقای کیفیت خدمات آموزشی آنان است. در این مطالعه، تاثیر متغیرهای سطح مدرسه بر یادگیری مدل سازی شد تا راهنمایی برای سیاست گذاران آموزشی و مدیران مدارس جهت اعمال مداخلات لازم برای بهبود کیفیت یادگیری دانش آموزان فراهم شود. بدین منظور، اطلاعات مربوط به آمادگی، ادراکات و فعالیت های معلمان؛ فعالیت مدیران؛ جو مدارس و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مدارس از طریق پرسشنامه ها و دفترچه های آزمون مناسب از دانش آموزان، مدیران و معلمان 325 مدرسه ابتدایی شهر تهران گردآوری شد و داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری به صورت مدل علی تحلیل گردید. نتایج نشان داد که جو مدرسه بیشترین تاثیر را بر پیشرفت تحصیلی مدرسه دارد. از بین سایر متغیرها، تنها تاثیر آمادگی معلم بر پیشرفت تحصیلی مدارس معنادار بود و بقیه متغیرها تاثیری معناداری بر پیشرفت تحصیلی مدارس نداشتند. فعالیت معلمان نقش بسیار اندکی روی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان داشت و به همین دلیل سایر مسیرهای میانجی شده از طریق فعالیت معلمان روی پیشرفت تحصیلی مدرسه معنادار نشدند. هم چنین، فعالیت مدیران نقشی روی پیشرفت تحصیلی مدرسه نداشت ولی از جو مدرسه به شدت متاثر بود. مجموع شواهد به دست آمده، سودمندی فعالیت های آموزشی مدرسه و کنشگری متغیرهای درون مدرسه ای را به چالش می کشد.

    کلیدواژگان: اثربخشی مدرسه، پیشرفت تحصیلی مدرسه، مدل سازی معادلات ساختاری، عوامل سطح مدرسه
  • ابوالقاسم بریمانی*، آرش جعفری صفحات 137-153

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رهبری معنوی مدیران مدارس و عملکرد آموزشی با نقش میانجی خوش بینی سازمانی در معلمان مقطع ابتدایی شهرستان نکا بود. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 573 نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهرستان نکا بودند. نمونه آماری به تعداد 230 نفر و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب جنسیت انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از سه پرسش نامه رهبری معنوی ، عملکرد آموزشی و خوش بینی سازمانی استفاده شد. پایایی آن ها با محاسبه فرمول آلفای کرونباخ برای هر یک به ترتیب برابر 86/0، 87/0 و 84/0 به دست آمد. به منظور تحلیل داده های حاصله، از مدل یابی معادلات ساختاری با کمک روش حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار آماری پی ال اس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین رهبری معنوی و خوش بینی سازمانی با عملکرد آموزشی معلمان رابطه معناداری وجود دارد و مقدار 6/61 درصد از عملکرد آموزشی و 1/35 درصد از خوش بینی سازمانی توسط رهبری معنوی تبیین می شود و متغیر خوش بینی سازمانی اثر میانجی بر رابطه بین رهبری معنوی و عملکرد آموزشی را دارد. هم چنین شاخص های برازندگی مدل حاکی از آن است که مدل ارایه شده از برازش مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، عملکرد آموزشی، خوش بینی سازمانی
  • عباس محمدی*، حیدر تورانی صفحات 155-182

    هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتبارسنجی الگوی شایستگی برای گزینش و انتصاب مدیران صف (مدارس) در تراز زیر نظام راهبری و مدیریت در سند تحول بنیادین بود. این پژوهش از نوع طرح‌های ترکیبی و با رویکرد اکتشافی است. نمونه‌گیری در بخش کیفی به‌صورت هدفمند و با تکنیک شبکه متخصصان انجام شد که 22 نفر (شامل: نه نفر از تدوین‌کنندگان سند تحول بنیادین، هفت نفر از کارشناسان و مجریان زیرنظام راهبری و مدیریت و شش نفر از اعضای هیات‌علمی رشته مدیریت آموزشی) در مصاحبه شرکت کردند. همچنین در بخش کمی جامعه آماری شامل 59948 نفر از مدیران مدارس شهر تهران بودند که تعداد 382 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه‌گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در بخش کیفی، مصاحبه‌ی نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه‌ی محقق ساخته بود. داده‌های حاصل از مصاحبه‌ها مورد تحلیل مضمون و با روش نظریه داده بنیاد از نوع ساختارگرای چارمرز مورد تحلیل قرار گرفته است. داده‌های بخش کمی نیز با روش همبستگی پیش بین و با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی از طریق نرم‌افزارSmart PLS 3 ‌‌‌‌‌‌‌‌ مورد تحلیل قرار گرفت. جهت بررسی پرسشنامه از روش روایی محتوایی و روایی صوری استفاده شده و نتایج طی چندین مرحله تعدیل شدند. یافته‌ها حاکی از آن است که در بخش کیفی بر مبنای مصاحبه‌ها در مجموع 80 شایستگی به عنوان شایستگی‌های موردنیاز مدیران مدارس شناسایی و تعلق گرفت، در ادامه بخش کمی نیز کیفیت کلی مدل اندازه‌گیری در مجموع با 75 شاخص مورد تایید قرار گرفت. نهایتا، شاخص‌های تایید شده در قالب 17 زیر مقوله، 6 مقوله اصلی و نهایتا در دو بعد تخصصی و عمومی تعیین و تعریف گردیدند.

    کلیدواژگان: شایستگی، گزینش و انتصاب مدیران، سند تحول بنیادین، زیرنظام راهبری و مدیریت
|
  • Maryam Kanaani, Rafigh Hassani* Pages 13-40

    The purpose of this study was to present a paradigmatic model of empowering the learning culture of school teachers in Kermanshah. In this research, a qualitative research method based on grounded theory was used. The data were gathered using semi-structured interviews and deep ones of Teacher Training University Faculty Members of Kermanshah in Educational Science, Educational Management as well as experienced teachers with higher education degrees at different levels of schooling in Kermanshah in School Year of 2020-2021. Respondents were 13 till theoretic saturation level. According to results, perfect situations such as transferring and sharing knowledge and learning, effective interaction and communication and professional development of teachers besides ground conditions as enhancing capacity for learning and education, improving educational infrastructures, and enhancing learning and education in terms of interfering conditions including lack of motivation and scientific weakness of students, shortcomings of infrastructures and resources as well as discouragement and weakness of teachers and staff were considered. Also, empowering strategies of teachers' learning culture such as emphasizing and concentrating on capacities of students, sharing and transferring scientific experiences and developments, searching and consequences of empowering learning culture of teachers such as qualification of schools, schooling and education, an opportunity of personal improvements of students, scientific-motivational growth of teachers and activating group cooperations besides assisting opportunities. Integrating the identified categories based on the relationships between them and in the form of this paradigmatic model can be a useful and effective model for empowering the learning culture of schools.

    Keywords: Learning Culture, Empowering, Learner Organization, School Teachers
  • Fatemeh Ranjbar, Moslem Salehi*, Ebadollah Ahmadi, Nader Shahamat Pages 41-68

    The purpose of this study was to Designing and Assessment Suuccession Management Model of managers in The Intellectual Development Of Children And Young Adults. This research was of Mixed Method and exploratory type. In the qualitative part, by using the case and exploratory study method, the dimensions and components of the succession were identified and in the quantitative part, they were evaluated by the descriptive-survey method.In the qualitative stage; The statistical population was the university experts and managers of this organization, and 16 of them were interviewed by purposive sampling of theoretical saturation; Data analysis was performed using content analysis method based on Brownow-Clark method and Maxqda software. In order to validate the themes of the alignment method; Its reliability was achieved with Cronbach's alpha coefficient of 0.990. Quantitative statistical population consisted of 839 people including all senior managers, provincial managers and officials of cultural centers across the country. According to Morgan's table, 259 people were selected by random sampling method. Data were collected at this stage using a researcher-made questionnaire. Data analysis and evaluation of the designed model; Equation modeling was performed with partial least squares approach with SPSS and Smart PLS software. Three themes  pervasive , 9 organizing themes and 53 basic themes were identified for the research model, In terms of analyzing opportunities and needs(Includes future research, strategic alignment, managerial requirements and leadership style), value context (includes organization culture, organization health and the moral virtue of the manager) and the implementation of strategies(includes talent identification, education and development, monitoring and evaluation) were categorized. Also the analysis showed the results , This model has a desirable quality and can introduce a suitable framework for the implementation of staff succession at different levels of management of The Intellectual Development Of Children And Young Adults.

    Keywords: Succession Management, The Center Institute for the Intellectual Development of Children, Young Adults .Model, Mixed Method
  • Jamal Abdolmaleki*, Siroos Ghanbari Pages 69-98

    The purpose of this study was to investigate the role of team leadership on team performance mediated by team learning. The study population was all secondary school teachers in Kurdistan province, from which a sample of 346 teachers was selected by proportional stratified random sampling method based on Cochran's formula. Quantitative research method is correlation studies and covariance-based structural equation modeling approach. To collect data from team leadership questionnaires; Team learning and team performance were used. The reliability and validity of the questionnaires were evaluated by Cronbach's alpha techniques and confirmatory factor analysis. The reliability values of the questionnaires were team leadership (0.88); Team learning (0.85) and team performance (0.90) were reported. Structural equation modeling using lisrel 10.30 software was used to analyze the data.The results showed that team leadership and team learning have a positive effect on teachers' team performance at the level of 0.05; Team leadership through team learning has a positive effect on teachers' team performance at the level of 0.05; Also, team leadership and team learning are able to explain 38% of the variance of teachers' team performance.

    Keywords: Team Leadership, Team Learning, Team Performance, Teacher Teams
  • Hanieh Mohammadi, Mohammad Zargar*, Younos Vakil Alroaia, Hadi Hematian Pages 99-118

    The Internet of Things is a new phenomenon that has changed the way we interact with our environment and affects all areas of life and the workplace. The purpose of this study is to investigate the effect of Internet of Things on the development and training of human resources in the organization. The present research is one of the applied researches and is considered as a descriptive-survey research method. The statistical population of the study consisted of airline employees that 220 members of the community were selected by simple random sampling method and the data collected from the questionnaire were analyzed by structural equation modeling and smart PLS and SPSS software.Formal validity and convergent validity were used to assess the validity of the questionnaire. In this way, the questionnaires were given to a number of experts and they were asked about the questions that were unanimously approved by the questionnaire. To evaluate the reliability of the structural equation questionnaire, Cronbach's alpha method with a value of 0.971 and combined reliability were used.The results of data analysis showed that Internet of Things implementation has a positive and significant effect on information quality and communication quality. The positive and significant effect of information quality and communication quality on human resource development and training was confirmed. In this study, the effect of Internet of Things implementation on human resource training and development has been investigated, which can motivate human resource managers to use new training methods.

    Keywords: Internet of Things, human resource development, human resource training, structural equation modeling
  • Masoud Kabiri* Pages 119-136

    Promoting educational quality is one of the predominant missions of education. In the present study, we modeled school-level variables on learning in order to provide a guiding framework for educational policy-makers and school principals to adequate manipulations for improving the learning quality of students. Variables were teachers' preparation, perceptions, and activities; principal activities; school climate; and school achievement. This data was collected from questionnaires and tests presented to students, teachers, and principals of 325 primary schools in Tehran cities. The data was analyzed by structural equation modeling. Results were showed that school climate had the highest effect on school achievement. Aside from it, the only significant effect on school achievement was teacher preparation. Teacher activities had a low and non-significant effect on school achievement, therefore, no significant path mediated by teachers' activities was observed. In addition, principals had no effects on school achievement, but it was affected largely by school climate. In general, there is a challenge about the usefulness of instructional activities in school and the adequateness of inside-school variables.

    Keywords: school effectiveness, school achievement, structural equation modeling, school-level variables
  • Abolghasem Barimani*, Arash Jafari Pages 137-153

    The purpose of this study was to investigate the relationship between spiritual leadership school managers and educational performance with the mediating role of organizational optimism in elementary school teachers. The research applied in terms of purpose and method was descriptive, correlational one. The statistical population of the study included all elementary school teachers in neka in the number of 573. The statistical sample was 230 people using Krejcie and Morgan table, and stratified random sampling according to Gender level. Data were gathered by using three Questionnaires of spiritual leadership, educational performance & organizational optimism Questionnaires. Their reliability was calculated to 0.86, 0.87 and 0.84 respectively by the use of Cronbach Alpha. The collected data was used for analyzed by Structural equation modeling using the partial least squares method (PLS) soft-ware. The results of this study showed that there is a significant relationship between spiritual leadership and organizational optimism with educational performance. 61.6% of educational performance and 35.1% of organizational optimism is explained by spiritual leadership. And the organizational optimism variable has a mediator effect on the relationship between spiritual leadership and educational performance. Fit indices indicate that the proposed model is an appropriate fit.

    Keywords: spiritual leadership, educational performance, organizational optimism
  • Abbas Mohammadi *, Heidar toorani Pages 155-182

    The purpose of this study was to design and validate a competency model for the selection and appointment of queue managers (schools) at the level of leadership and management subsystem in the Fundamental Reform Document of Education (FRDE). It is a mixed-method research using an exploratory approach. Sampling in the qualitative section was done purposefully with the technique of a network of experts and 22 people (including: nine drafters of the Fundamental Reform Document, seven experts and executives in the leadership and management subsystem and six members of the faculty of educational management) participated in the interview. Also, in the quantitative part of the statistical population, there were 599,948 school principals in Tehran, of whom 382 people were selected using the Cochran's formula and cluster sampling. A semi-structured interview was used in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in the quantitative part. The data obtained from the interviews were thematically analyzed and are studied using the structure-based data theory of Chalmers structural type. Quantitative data were also analyzed by predictive correlation method and by using confirmatory factor analysis using Smart PLS 3 ‌ software. Content validity and face validity methods were used to examine the questionnaire and the results were adjusted in several stages. Findings indicate that in the qualitative part, a total of 80 competencies were identified and assigned as competencies required by school principals, based on the interviews. In the quantitative part, the overall quality of the measurement model was confirmed with a total of 75 indicators. Finally, the approved indicators were defined in the form of 17 subcategories, 6 main categories and finally in two specialized and general dimensions.

    Keywords: Competence, Selection, Appointment of Managers, Fundamental Reform Document, Leadership, Management Subsystem