فهرست مطالب

نشریه تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 9، پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر امینی* صفحات 13-25

    در فرهنگ ایران باستان بر این نمته تاکید شده که باید از غم خوردن پرهیز نمود. ایرانیان برای زدودن زنگار غم از چهره زندگی چاره اندیشی های کرده بودند، از جمله اینکه در طول سال به مناسبت های مختلف جشن هایی برپا می کردند و در آن کوچک و بزرگ و عرف و عامی به عیش می نشستند و به رثص برمی جشتند. گویا آنان به این راز پی برده بودند که « خنده بر هر درد بی درمان دواست». اگر چه عرفان اسلامی برخی از آیین ها و افکار دوران خسروانی و از جمله راز و رمزهای شاد زیستن را زنده نگه داشت،ولی در عمل ما ایرانیان به تدریج بر طول ایام غم افزودیم و دوران نشاط و شادمانی را کوتاه کردیم و این امر به رغم آن بود که یکی از دو رکن اصلی دین مبین اسلام یعنی «عرفان» برای سبک کردن رنج زندگی و به پرواز درآوردن مرغ دل تدابیری اندیشیده است. کریشنا مورتی، عارف معاصر هندی، می گوید: شاد کردن مردم هنری است که باید دولت ها در ترویج آن بکوشند. در این مفاله راه کارهایی که عرفان برای شادتر کردن زندگی، یا دست کم موازنه میان غم و شادی و گریه و خنده، عرضه کرده است، بررسی می شود.

    کلیدواژگان: اندیشه ایران شهری، عرفان، شادمانی، رضایت، قناعت، راستی، خرد، آرزو و ملال
  • وحید بزرگی*، امیرهوشنگ فتحی زاده صفحات 27-38

    هدف مقاله حاضر پاسخ دادن به این سوال است که آیا مسایل حقوق بشر در حوزه صلاحیت سازمان جهانی تجارت قرار می گیرد یا خیر؟ نویسنده با استفاده از اسناد و منابع سازمان جهانی تجارت و همچنین آثار نویسندگان حقوقی به این نتیجه رسیده که نظام حقوقی سازمان جهانی تجارت یک نظام حقوقی مستقل و خاص است و رکن حل اختلاف این سازمان تنها می تواند به بررسی انطباق یا عدم انطباق اقدامات اعضای این سازمان با مقررات و موافت نامه های آن بپردازد.و قادر نیست به بررسی نقض حقوق و مقررات سایر نظام های حقوقی بین المللی، نظیر حقوق بشر بپردازد. با این حال، به رغم استقلال نظام حقوقی این سازمان و رژیم بین المللی حقوق بشر از یکدیگر، رکن حل اختلاف سازمان برای تفسیر و روشن ساختن مفهوم موافت نامه های سازمان می تواند از قواعد مرتبط حقوق بین الملل از جمله حقوق بشر استفاده نماید.

    کلیدواژگان: سازمان جهانی تجارت، رکن حل اختلاف، صلاحیت حقوقی، حقوق بشر و حقوق بین الملل
  • ادریس بهشتی نیا* صفحات 39-53

    این مقاله بر آن است تا نشان دهد تکوین ساخت دولت مطلقه شبه مدرن در ایران در دوره پهلوی اول و الزامات نوسازی اقتصادی و اجتماعی از یکسو و تقویت و گسترش فرهنگ سیاسی امریت-تابعیت در اثر سیاست های اقتدارطلبانه دولت پهلوی از سوی دیگر و نقشی که هر یک از این دو مولفه در باز تولید و استمرار دیگری داشته است، به عنوان عمده ترین موانع در شکل گیری یک ارتباط عقلانی و قانونی در رابطه میان دولت و طبقات اجتماعی، مانع از شکل گیری و نهادمندی نظام طبقاتی کارآمد در این برهه از تاریخ سیاسی ایران گردیده است.

    کلیدواژگان: طبقات اجتماعی، ساخت سیاسی، فرهنگ سیاسی، نوسازی، دولت مطلقه و پاتریمونیالیسم
  • پ‍زمان پیروزی* صفحات 55-71

    امروزه بیع اشیاء آینده در تجارت داخلی و بین المللی بسیار رایج شده است. در این نوع از بیع، مبیع هنگام انعقاد عقد وجود خارجی ندارد و در آینده عینیت می یابد. در این مقاله ضمن بررسی صحت این نوع از بیع در حقوق ایران و فقه امامیه به بیان اقسام بیع مال آینده خواهیم پرداخت و نحوه انتقال مالکیت در این نوع از بیع مورد بررسی خواهد گرفت. سوال اصلی مقاله این است که: 1- مبیع در بیع مال آینده کدام یک از اقسام مبیع مندرج در ماده 350 قانون مدنی است؟ 2- انتقال مالکیت در این نوع از بیع چه زمانی محقق می گردد؟

    کلیدواژگان: بیع اشیاء آیده، مبیع، بیع اثمار، بیع سلم، استصناع، انتقال مالکیت
  • رویا خضری* صفحات 72-94

    سیاست خارجی هر کشور از حلقه های به هم پیوسته ای از یک زنجیر طولانی مناسبات اجتماعی تشکیل می گردد و از این رو پدیده ای نیست که بتوان در خلا و به صورت تجریدی و انتزاعی درباره آن بحث کرد. سیاست خارجی هر کشور به حلقه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن کشور گره خورده است. برا یبررسی تحلیلی سیاست خارجی چین می توان آن کشور را به عنوان نظامی متشکل از رفتار انسان ها، بااصول و قوانین و روش های تصمیم گیری خاص خود تشریح و توصیف کرد. بیشتر کارشناسان سیاست خارجی چین به منظور تشریح سیاست آن کشور بر عوامل داخلی همچون فرهنگ، ارزش ها، ادراکات و دیدگاه های رهبران آن تاکیید کرده اند. نگرش رهبران کشورها به مسایل داخلی و خارجی و اتخاذ تصمیم راجع به آن ها تحت تاثیر فرهنگ های آن ها انجام می گیرد. بنابراین فرهنگ در تصمیم گیری های مبوط به سیاست خارجی نقش اساسی دارد، از این منظر تحلیل سیاست خارجی چین به کندوکاو و تحلیل در ویژگی های فرهنگی آن کشور نیاز دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، سیاست خارجی، چین، اقتصاد، امنیت، اندیشه های کنفوسیوس و سازه انگاری
  • ابوالفضل رنجبری* صفحات 95-118

    یکی از ابعاد مهم زندگی انسان ها کارشان می باشد، بخصوص زمانی که افرادی برای امرار معاش و تامین هزینه های زندگی مجبورند در خدمت دیگری باشند و از فردی به نام کارفرما تبعیت کنند، موضوع اهمیت بیشتری  می یابد. زیرا از حالت یک امر فردی و شخصی خارج و جنبه جمعی و گروهی به خود می گیرد و روابط حقوقی مطرح می گردد. در این میان به دلیل آثار و تبعاتی که انقلاب صنعتی بر روابط کارگران و کارفرمایان گذاشت، موجب شد تا شکاف اقتصادی و اجتماعی بین کارگران و کارفرمایان بسیار عمیق گردیده و کارفرمایان به دلیل در اختیار داشتن منابع اقتصادی دست به استثمار کارگران در کارخانه های عظیم خود بزنند. کارگران هم برای احقاق حقوق خود و ایستادگی در مقابل کارفرما حربه ای جز اتحاد و همبستگی با همقطاران خود نداشتند. مقاله حاضر در پی آن است که تحولات حقوقی گذشته و حال آزادی سندیکایی را در اروپا که مهد انقلاب صنعتی بوده است، بررسی کرده و نضامات لازم الاجرای فعلی اتحادیه اروپایی را در این خصوص مورد تحلیل قرار دهد و آنگاه با بررسی وضعیت نظام حقوقی گذشته و حال ایران آن را با استاندارد های اروپایی مقایسه نماید.

    کلیدواژگان: سندیکا، حق سندیکایی، آزادی سندیکایی، اتحادیه اروپا، نظام حقوقی اتحادیه اروپایی
  • پرویز ساورائی*، باقر طاهریان فر صفحات 119-138

    دفاتر خدمات صدور گواهی الکترونیکی موضوع ماده 31 قانون تجارت الکترونیکی به عنوان واحدهایی که امر ارایه خدمات صدور امضای الکترونیکی  را بر عهده می گیرند، بر اساس تجویز آیین نامه اجرایی ماده 32 قانون مذکور در حال تاسیس و شکل گیری است. دفاتر مذکور بر مبنای زیر ساخت کلید عمومی که در اقع مهندسی امنیت مبادله اطلاعات در محیط غیر ایمن اینترنت است، اقدام به صدور گواهی الکترونیکی می کنند. عملکرد زیر ساخت کلید عمومی مبتنی بر روابط اجزای مختلف آن شکل می گیرد. در این مقاله به بررسی چهارچوب زیر ساخت کلید عمومی به عنوان ابزار احراز هویت و تصدیق تمامیت و صحت پیغام در محیط الکترونیکی و بخصوص اینترنت پرداخته می شود، همچنین ماهیت، اجزا و عملکرد تکنیکی زیر ساخت کلید عمومی مورد بررسی قرار می گیرد، بدین نحو که ابتدا مفهوم زیر ساخت کلید عمومی سپس اجزا و در ادامه عملکرد تکنیکی زیر ساخت کلید عمومی مورد توجه قرار می گیرد. نتایج کلی تحقیق بیانگر آن است که با تکیه بر عملکرد تکنیکی زیر ساخت کلید عمومی، امضای الکترونیکی قابل اطمینان شکل می گیرد که افزایش سطح اعتماد و اطمینان کاربران در محیط غیر ایمن الکترونیکی و تضمین امنیت ارتباطی آنان بر روی شبکه های اینترنتی و حفظ محرمانگی پیغام را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: زیر ساخت کلید عمومی، مرجع گواهی، مرجع ثبت، مرجع بایگانی، امضای الکترونیکی و طرف اعتماد ککنده
  • سید عبدالعلی قوام*، مهدی وحیدی صفحات 139-166

    در این مقاله با بررسی گفتمانی، تاریخی، تحلیلی و پارادایمی مفهوم امنیت به دنبال آشکار کردن بخش های پنهان این مفهوم در روابط بین الملل هستیم و با ارایه توضیحات مبسوطی از تحولات مفهوم امنیت در دوران قبل و بعد از جنگ سرد، تحول نگرش تاریخی-تحلیلی به مفهوم امنیت از امنیت ملی تا امنیت بین المللی را بررسی کرده ایم. از سوی دیگر، با نگاهی جزء نگرانه به تحول پارادایمی امنیت (ریالیسم، لیبرالیسم، سازه انگاری) سعی در تیوریزه کردن عینی و ذهنی امنیت نمودیم، در این میان کوشیدیم که این تحول مفهومی امنیت را در سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا نمایان سازیم. در تحلیل نهایی، نتیجه ای جز این بر ما میسر نگشت که جهت تجزیه و تحلیل مفهوم امنیت در حال حاضر با توجه به گستردگی این مفهوم، نیازمند یک مطالعه بیناپارادایمی و در نظر گرفتن چارچوب های هستی شناسی، معرفت شناختی و گفتمان محور امنیت در حاشیه هر تحلیل و نگرش امنیتی هستیم.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، امنیت بین المللی، رئالیسم، لیبرالیسم، سازه انگاری، خودیاری، امنیت بین الاذهانی، امنیت تک پارادایمی، امنیت بیناپارادایمی
|
  • Aliakbar Amini * Pages 13-25

    In ancient Iran culture, happiness was emphasized. The Iranians had found some solutions for removing sadness from their life. For instance, they had established various ceremonies where the young, and, the old, the learned and the unlearned had participated. They might have come through this secret that laughing is a drug for all pains. Although, Islamic Gnosticism has kept some thoughts and customs like the way of living a happy life alive, but sadness has been gradually increased. Krishna Murty, the contemporary Gnostic, says: making people happy is an art which governments should try to achieve.In this article the solutions offers for living a happy life or at least for adapting a balanced state between happiness and sadness are considered.

    Keywords: Iranian Attitude, Gnosticism, happiness, Satisfaction, Contentment, Honesty, wisdom, Desire, Sadness
  • Vahid Bozorgt *, AmirHoushang Fathizadeh Pages 27-38

    The aim of this article is to explore the WTO jurisdiction in terms of human rights. WTO resources and legal opinions, the authors have concluded that WTO law is a self-contained system of law and its dispute settlement body (DSB) shall consider only the member’s disputes in terms of the rights and obligations provided in WTO agreements and it does not have the capacity to examine those disputes which fall under the jurisdiction of other systems of law such as human rights However, despite this fragmentation and separation between WTO law and human rights law, the DSB may make use of the relevant rules of International law, including human rights law, to clarify the provisions of WTO agreements.

    Keywords: World trade organization, dispute settlement body, legal jurisdiction, Human rights, international law
  • Edris Beheshtinea * Pages 39-53

    This article is going to indicate that the creation of modern state in Iran at the time of first Pahlavi king in relation with political structure and social and economic modernization in one hand, the extension of subordination culture because of the talitarian Pahlavi’s strategies on the other hand, and the function of these elements in reproducing each other as major limitations for creating a relation between state and social classes prevented the formation of an effective social class in this period of history.

    Keywords: Social classes, political structures, political culture, modernization, Totalitarianism, patrimonialism
  • Pejman Pirouzie * Pages 55-71

    Today “the sale of future goods” in the local and international business has been mostly common. In this type of sale, goods do not exist at the moment of concluding the agreement. Rather, they will happen in the future. In this article we will investigate the veracity of the sale of future goods in Iran and Islamic law. Besides, the different types of such sales as well as the process of the possession transaction will be discussed. The two main questions posed in this article are as follows: 1- Among different types of goods inserted in the provision 350 of the civil law which ones are the goods in the sale of future goods? 2- Considering the sale of future goods, when does the possession transaction happen?

    Keywords: Sale of future goods, Goods, Profitable sale, Fair sale, Possession Transaction
  • Roya Khezri * Pages 72-94

    The foreign policy of every country is composed of linked segments of long chain of social relations; therefore, it is not a phenomenon to be debated abstractly. Foreign policy of every country linked to its political, economic and cultural segments. To analyze China’s policy we can describe this country as a system of human’s behavior with its system of norms, laws and methods of decision making. Most of China’s foreign policy experts in their studies have emphasized on internal factors like culture, values, perceptions and leader views. The views of leaders on internal and external affairs and taking decisions for them are affected by their cultures. So, in foreign policy decision making, culture plays a basic role. Hence, t. analyze China’s foreign policy, investigating the cultural specifications of this country is a must.

    Keywords: Culture, Foreign policy, China, Economy, Security, Confucius ideas
  • Abolfazt Ranjbari * Pages 95-118

    «Work» is one of the main ingredientsof man´s life. It becomes more significantwhen people are obliged to obey and act in a framework established by an employer in order to manage their daily lives because in such circumstances, it moves beyond an individual  affair and adapts a social and legal nature. Due to the consequences of Industralism, the economic and social gap between workers and employers become wider ang employers started to abuse labour forces in huge industries since economic resources were controlled by them wheras workers had no choice except resorting to establish unities with their co-workers.

    Keywords: The present research is to review, discuss the past, present legal changes in The Trade Unions in Europe, where industrial revoloution started, and analyse the present regulations of EU in this regard
  • Parviz Savaraei *, Bagher Taherianfar Pages 119-138

    Electronic  certificates service providers, subject to article 31 of Electronic Trade Act, are being established according to the authorization of administrative law of article 32 of the mentioned Act to serve issuing electronic signatures. These offices are going to issue electronic signateres on the basis of the public key infrastructure which is in fact organizing secure data exchange in the non-secure internet area. The function of the public key infrastructure is assigned by the inter relation of the parts it is composed of.This article deals with  the frame work of the public key infrastructure as a mean of identification, integrity approval and message accuracy in an electronic area especially on internet. The nature and concept of the public key infrastructure, the parts and at the end its technical functions are to be investigated. The results of the research show how that valid electronic signature is formed as a result of technical functions of the public key infrastructure which will consequently lead into user´s growing confidence and guarantees secure network connections and data confidentially in a non-secure electronic area.

    Keywords: public key infrastructure, certification authority, registration authority, archives authority, electronic signature, relying-party
  • Abdol All Ghavam *, Mehdi Vahidi Pages 139-166

    In the present article we have made a discourse, historical, analytic and paradigm analysis on the concept of security in order to remove its ambiguities in international relations. We have also investigated the transition of historical view point regarding the concept of national and international security through extensive accounts of the transitions of the security concept dated back to the cold war era. Besides, after careful consideration of security paradigm transition ( realism, liberalism, constructivism), we attempted to theorize security both subjectively and objectively in a way to present its conceptual transition in U.S. foreign policy. Underlining the extensive concept of security, the results indicated a need for an inter paradigm study in terms of ontology, epistemnlogy and discourse regarding any analysis and investigation in the area of security.

    Keywords: National security, international security, realism, liberalism, constructivism, self help, inter subjective, single paradigm security, inter paradigm security