فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 82 (بهار 1401)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 82 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی اسماعیلی*، مهری چنگی آشتیانی صفحات 1-26

    مساله الهی یا طبیعی انگاری نبوت از گذشته مورد توجه الهی دانان بوده، با عناوین مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. اما به نظر می رسد همچنان ابهاماتی در تحریر مساله مشهود است و این نظریه تاب تقریرهای مختلفی را دارد. از رهگذر جستار حاضر که با روش توصیفی تحلیلی و با هدف تحریر و ارزیابی این مساله ارایه شده، آشکار می شود که نظریه «الهی انگاری نبوت» دو تقریر متفاوت دارد که تقریر اول در مقابل «مشروط انگاری» و تقریر دوم در مقابل «طبیعی انگاری» قرار دارد. تقریر اول میان اهل حدیث و عدلیه، تقریر دوم میان عدلیه و فلاسفه مورد گفتگوست. به باور اهل حدیث و برخی اشاعره، دریافت مقام نبوت وابسته به هیچ شرطی نیست و تنها تابع مشیت خداست. در مقابل، عدلیه دریافت نبوت را مشروط به یک سلسله شروط می دانند که شخص را شایسته دریافت این مقام می نماید برخی فیلسوفان با پذیرش «طبیعی انگاری نبوت»، رسیدن به مقام نبوت را بر پایه یک سلسله قوانین طبیعی جهان و ناظر به استعدادهای ویژه انسانی تصویر می کنند بدون اینکه نیازمند مولفه ای بنام «اصطفاء الهی» باشد.درمقاله حاضر همه این مواردمورد بحث وبررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: نبوت الهی، نبوت طبیعی، موهبتی انگاری نبوت، استحقاقی انگاری نبوت
  • سپیده رضی*، جعفر شانظری، افشین شفیعی صفحات 27-56

    کشفیات و تجربه های زیاد در ابتدای قرن بیستم نشان داد که فیزیک کلاسیک برای به تصویر کشیدن صورت صحیحی از عالم طبیعت کافی نیست و همین نارسایی ها منجر شد تا تفکر بشر در مسیر جدیدی از علم فیزیک قرار گیرد. در نگرش جدید فیزیک، نگاه به پدیده های هستی ، نگاه به اجزای جدانشدنی و در کنش و واکنش یک کل هماهنگ است. از سوی دیگر در حکمت متعالیه با توجه به مبانی فلسفی صدرا مانند تشکیک طولی و عرضی، وجود زمان مشترک و... نظامی از عالم طبیعت توصیف شده که با یافته های جدید فیزیک مسانخت بسیار دارد. یکی از بزرگ ترین نتایج این کاوش آن است که اشیای مادی به صورت متمایز از یکدیگر نیستند، بلکه به-گونه ی جدایی ناپذیر، به محیط پیرامون خود متصل شده اند و خواص آن ها تنها بر حسب ارتباط آن ها با کل جهان قابل درک است. این روابط تا فواصل دوردست عالم کبیر و تا ستارگان و کهکشان های بسیار دور کشانیده می-شود و درنهایت با تلفیق این دو نگرش، وحدت عالم هستی در جهان ماکروسکوپی نمایان می شود. تلفیق دست آوردهای جدید علوم طبیعی با تفکر فلسفی گامی رو به جلو در شناخت بهتر و کامل تری از عالم طبیعت است.

    کلیدواژگان: وحدت، عالم طبیعت، حکمت متعالیه، فیزیک جدید
  • روح الله سوری*، حمید پارسانیا، محمدصادق کاویانی صفحات 57-79

    مسیله ارتباط امر متغیر با ثابت، یکی از پیچیده ترین مسایل فلسفی است؛ چراکه متغیر از جهتی که متغیر است، نمی تواند با ذات ثابت خداوند متعال در ارتباط باشد. ازاین رو بسیاری از فیلسوفان مسلمان کوشیده اند تا وجه ثباتی برای متغیر در نظر گیرند. به رغم نکات ارزنده ای که پیشنهادهای ایشان برای گره گشایی از معضل یادشده دارند، اما هیچ یک به تنهایی نمی توانند این چالش را حل نمایند؛ چراکه در ثبات و تغیر، نسبت به غیر لحاظ نشده است؛ پس نمی توان برای امر متغیر دو چهره وجودی در نظر گرفت که از منظر امور ثابت، ثابت و از منظر امور متغیر، متغیر باشد. آیت الله جوادی آملی خوانش جدیدی در گره-گشایی از این مسیله دارند که بر تشکیک وجود استوار است. برابر این دیدگاه، همه مراتب وجود به ثباتی نفس الامری و غیر نسبی متصف هستند که برپایه مرتبه وجودی آنها شدت و ضعف می یابد. ضعف ثبات در مراتب پایین وجود، مایه شکل گیری مفهوم منافق «تغیر» از این مراتب می گردد. نوشتار پیش رو با هدف حل نهایی مسیله ربط متغیر به ثابت بر اساس اصول حکمت متعالیه، نخست به تحلیل و بررسی اجمالی آرای مهم حکیمان مسلمان پرداخته و سپس با واکاوی دیدگاه استاد جوادی آملی، به برتری های دیدگاه ایشان نسبت به اقوال دیگر اشاره می کند.

    کلیدواژگان: ربط سیال به ثابت، جوادی آملی، متغیر، ثابت، تشکیک، حکمت متعالیه
  • ابوالفضل عبدالهی فرد، محمد خزایی، رویا رضاپور مقدم* صفحات 81-102

    آن چه حصول معرفت قدسی و قرب الهی را ممکن می سازد، برخورداری از نور تعقل قلبی و منشعب از نورالانوار است. سیدحیدر آملی، تقرب الهی را برای وجود اعتباری موجودات، منوط به سفر روحانی نفس می داند. موجودات عالم، از فیض الهی که نور آسمان ها و زمین است، برخوردارند و در قربی وریدی محاط هستند. این نور زمانی پرفروغ تر می شود که عبد در مقام سالک درآید و برای تحصل ایقان به سفری عرفانی لبیک گوید. میرحیدر در بیان قرب سلوکی به معراج حضرت محمد (ص) می پردازد که با وصول به ملااعلی به رویت قلبی حضرت اله نایل شدند. مشاهدات روحانی حضرت در شب معراج از جانب نگارگران نیز مورد توجه قرار گرفته و معراج نامه ی مصور میرحیدری یا شاهرخی از جمله ی آنها است. نکته ی حایز اهمیت در نگاره های این معراج نامه به گزینش و کیفیت حضور عناصر بصری از جمله ابرهای طلایی مربوط می شود و طرح این پرسش که با توجه به قرب سلوکی پیامبر در معراج، جایگاه صوری و معنوی ابرهای طلایی چیست؟ و کدام یک از کیفیت های بازنمایی یا بازتابی را شامل می شوند؟ این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی بیان می دارد که ابرهای طلایی امتزاجی از بازنمود و بازتاب قرب سلوکی حضرت هستند. در این گذر، خیال خلاق نگارگر، ابرهای طلایی را در شعله ی مقدس پیامبر مستحیل می کند و ابر- شعله های طلایی، در تناسب با ولایت کلیه ی ایشان می آفریند.

    کلیدواژگان: میرحیدر آملی، قرب سلوکی، نگارگری معراج، ابرهای طلایی، بازنمایی امر قدسی
  • محمد کریمی لاسکی*، عبدالرسول کشفی، احد فرامرز قراملکی صفحات 103-124

    بساطت الهی در معنای این همانی ذات و صفات خداوند از مهمترین آموزه های خداباوری کلاسیک است. بر مبنای خداباوری کلاسیک از آنجا که هرگونه ترکیب نشان از وابستگی کل به اجزا دارد و خدا بی نیاز محض است، پس هیچ گونه ترکیبی در خداوند راه ندارد. اتکای این آموزه بر مباحث متافیزیکی مانند «شیء» و «ویژگی» منجر به برخی انتقادات از سوی بعضی از فیلسوفان تحلیلی معاصر شده است.در نگاه انتقادی آلوین پلنتینگا، عینیت ذات و صفت، همچنین این همانی صفات با یکدیگر، با تکیه بر مبانی متافیزیک تحلیلی به این می انجامد که اولا خدا فقط یک صفت داشته باشد و آن صفت چیزی نیست جز «خودش» و ثانیا پذیرش چنین عینیتی، صفت(و یا ویژگی) بودن خداوند را در پی خواهد داشت. مبتنی بر این دیدگاه ویژگی ها، هویت انتزاعی دارند و تمامی هویات انتزاعی هم از نظر علی بی اثرند. در نتیجه، پذیرش این مبانی منجر به ناسازگاری آموزه بساطت با دیگر صفات خداوند همچون قیومیت او می شود. در نهایت یا می باید به آموزه بساطت به دیده شک نگریست و یا از مبانی متافیزیکی دیگری برای توضیح رابطه ذات و صفات الهی دفاع کرد. مقاله حاضر کوششی است برای توضیح این ناسازگاری و نشان می دهد با پذیرش ویژگی بی حدی ذات در الاهیات کلاسیک، تبیین متافیزیکی رابطه ذات و صفات در خداوند، الگوی دیگری غیر از متافیزیک مقبول پلنتینگا می طلبد. دیگر آنکه با وجود عینیت ذات با برخی ویژگی ها مانند ویژگی «وحدت» و ویژگی «این همان بودن» تبیین آنها با الگوی رابطه مصداق یافتگی خلاف شهود و مستلزم تسلسل است.

    کلیدواژگان: بساطت الهی، ویژگی، عینیت ذات و صفات، آلوین پلنتینگا
  • سمیه واسعی*، عباس جوارشکیان، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 125-147

    به اعتقاد صدرالمتالهین بعد از عالم الهی، سه عالم کلی تحقق دارد: عالم طبیعت، عالم خیال یا مثال و عالم عقل. از طرف دیگر در شریعت نیز به سه عالم کلی دنیا، برزخ و قیامت اشاره شده است. از دیدگاه فلاسفه دنیا با عالم طبیعت و برزخ با عالم مثال مطابقت دارد؛ اما این مطلب که قیامت متناظر با کدام مرتبه و عالم است، محل اختلاف است. برخی از فلاسفه قیامت را بازگشت به دنیا، و برخی مرتبه ای از مراتب عالم مثال دانسته‎اند؛ اما در این میان عبارتهایی از صدرا یافت می‎شود که دلالت بر تناظر قیامت با عالم عقل بلکه فوق عالم عقل دارد. مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی و بر اساس آیات و روایات و مبانی حکمت متعالیه، به بررسی این دسته از عبارات پرداخته و در نهایت، به این دستاورد رسیده است که با توجه به دو دلیل کلی غایات و بدایات، نیز دلایل عقلی دیگری از قبیل اثبات هویت عقلی بعث، فنا، زمان و مکان قیامت، نحوه محاسبه و حقیقت بهشت و جهنم می توان گفت قیامت متناظر با عالم عقل بلکه فوق عالم عقل و متناظر با عالم الهی است و به این ترتیب آیاتی نظیر «إنا لله و إنا إلیه راجعون» و «الا إلی الله تصیر الامور»، به نحو حقیقی و بدون مجاز معنا می یابند.

    کلیدواژگان: عالم عقول، قیامت، حرکت جوهری، وحدت در عین کثرت
|
  • Mohammadali Esmaieli *, Mehri Changi Pages 1-26

    The divine or naturalistic issue of prophecy has long been considered by theologians and has been studied under various headings. But it seems that there are still ambiguities in the wording of the issue and this theory has different interpretations. Through the present article, which is presented with a descriptive-analytical method and with the aim of writing and evaluating this issue, it is revealed that the theory of "theology of prophecy" has two different interpretations, the first of which is against "constitutionalism" and the second against "naturalism". . The first narration is discussed between the people of Hadith and the judiciary, and the second narration is discussed between the judiciary and philosophers. According to the hadith scholars and some Ash'arites, receiving the status of prophethood does not depend on any condition and is only subject to the providence of God. In contrast, the judiciary considers the reception of prophecy to be conditional on a series of conditions that make a person worthy of receiving this position. Without the need for a component called "divine resignation". In the present article, all these cases are discussed.

    Keywords: Divine prophecy, natural prophecy, the gift of prophecy, the merit of prophecy
  • Sepideh Razi *, Jaafar Shanazari, Afshin Shafiee Pages 27-56

    Numerous discoveries and experiments at the beginning of the twentieth century showed that classical physics was not enough to depict the true face of the natural world, and these shortcomings led to human thinking taking a new direction in physics. In the new view of physics, the view of the phenomena of existence is the view of the indivisible components and the action and reaction of a whole. On the other hand, in transcendent wisdom, according to Sadra's philosophical principles such as longitudinal and transverse skepticism, the existence of common time, etc., a system of the natural world has been described that is very similar to the new findings of physics. One of the greatest results of this exploration is that material objects are not distinct from each other, but are inextricably linked to their surroundings, and their properties are only in relation to their relation. Understandable with the whole world. These relationships extend to the distant distances of the vast universe and to distant stars and galaxies, and finally, by combining these two perspectives, the unity of the universe in the macroscopic world is revealed. Combining the new achievements of the natural sciences with philosophical thinking is a step forward in a better and more complete understanding of the natural world.

    Keywords: Unity, the natural world, transcendent wisdom, new physics
  • Rouhollah Souri *, Hamid Parsania, Mohammad Sadegh Kavyani Pages 57-79

    One of the most complex philosophical issues is the relationship between the variable and the fixed, because the variable from the direction that is variable can not be related to the fixed nature of God Almighty. Hence, many Muslim philosophers have tried to consider a fixed aspect for the variable and thus relate the variable to the fixed thing. Despite the valuable points that these proposals have to untie the above-mentioned dilemma, none of them alone can solve this challenge; Because stability and change are not relative like extras; Rather, it is a soul and is not included in them in relation to others; Therefore, it is not possible to consider two existential figures for the variable that are fixed from the point of view of fixed matters and variable from the point of view of variable matters. Ayatollah Javadi Amoli has a new reading in untying this issue which is based on the gradation of existence. According to this view, all levels of existence are characterized by relative and non-relative self-stability, which is intensified and weakened based on their level of existence

    Keywords: Fixed Relation to Variable, Javadi Amoli, Stability of Variables, Relativity of Motion, Doubt of Existence, transcendent wisdom
  • Abolfazl Abdullahi Fard, Mohammad Khazaei, Roya Rezapour Moghadam * Pages 81-102

    The path to divine wisdom and mystical closeness requires enjoying heartfelt reasoning-based light arising from the light of the lights. Seyed Heydar Amoli believed that mystical closeness was dependent on the spiritual travel of the soul. Creatures of the universe take benefit of the divine grace who is the light of the heavens and the earth, surrounded by His grandeur. This light glow when the servant becomes a mystic and says Labbeik (Here I am) to take a mystical path towards the divine light. Describing the divine path, MirHeidar discusses the Prophet Mohammad’s ascension who saw Allah through the heart as he ascended to the sublime positions. Spiritual observations of the ascension night have been illustrated by the painters, and the MirHeidari’s illustrated Me’raj Nameh, also called Shahrokhi, is one of them. An important point to attend to in Me’raj Nameh paintings is the selection and quality of the visual elements including golden clouds, which also poses the following questions: What are the illustrated and spiritual position of golden clouds as regards the prophet’s mystical closeness in ascension? And which embodiment qualities do they involve?This research was descriptive-analytical which maintains that golden clouds are a blend of embodiment of divine path for the prophet. In this connection, the painter has created golden clouds as airing from the holy glowing of the prophet as he believes that these golden clouds are the brightening embodiment of the prophet’s soul.

    Keywords: MirHeydar Amoli, Mystical closeness, Me’raj Nameh painting, golden clouds, embodiment of a divine act
  • Mohammad Karimi Lasaki *, Abdol Rasoul Kashfi, Ahad Faramars Qaramaleki Pages 103-124

    Doctrine of divine simplicity in the sense of the oneness of the essence and attributes of God is one of the most important teachings of classical theism.Accordingly, since any combination shows the dependence on the components and God is purely needless, then no combination in God. The reliance of doctrine on metaphysical topics such as "object" and "property" has led to some criticisms by some analytical philosophers. In Alvin Plantinga’s critical view, if essence and attribute are identical, as well as the similarity of attributes with each other, leads to firstly God has only one attribute and that attribute is nothing but "himself" and secondly the acceptance of such sameness, It will imply that God is an attribute (or a property). Based on this view, properties have an abstract entity and all abstract entities are causally ineffective. As a result, these principles lead to the incompatibility of the doctrine with other attributes like aseity. Finally, one must either doubt the doctrine or defend other metaphysical foundations to explain the relation between essence and attributes. The present article is an attempt to explain this inconsistency and shows that by accepting the infinite nature of essence in classical theology, the metaphysical explanation of the relation between essence and attributes in God requires a model other than Plantinga's metaphysics. Another result is that despite the essence is identical with some properties such as "unity" and "to be identical", explaining them with the pattern of the exemplifying relation is contrary to intuition and entails infinite regress.

    Keywords: Divine Simplicity, Property, Identity of Essence, Attributes, Alvin Plantinga
  • Somayeh Vasei *, Abbas Javarashkian, Seyyed Mortaza Hoseini Shahrudi Pages 125-147

    According to Sadr al-Muta'allehin, after the divine world, there are three general worlds: the world of nature, the world of imagination or example, and the world of reason. On the other hand, the three general worlds of the world, purgatory and resurrection are mentioned in the Shari'a. From the point of view of philosophers, the world corresponds to the world of nature and purgatory to the world of example; But the issue of which level and world the resurrection corresponds to is a point of contention. Some philosophers have considered the resurrection to be a return to the world, and some have considered the world as an example; But in the meantime, there are phrases from Sadra that indicate the correspondence of the Day of Judgment with the world of reason, but also above the world of reason. The present article has studied this category of expressions in a descriptive-analytical method based on verses, narrations and principles of transcendent wisdom, and finally, it has been reached that according to the two general reasons of ends and beginnings, there are other rational reasons from Such as proving the Ba'athist intellectual identity, annihilation, time and place of resurrection, how to calculate and the truth of heaven and hell, it can be said that resurrection corresponds to the world of intellect but also to the world of intellect and corresponds to the divine world, and thus verses such as And "ala illa illa illa tisir al-amur" find meaning in a real and unauthorized way.

    Keywords: The world of intellects, resurrection, substantive motion, unity at the same time multiplicity