فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 88 (پاییز 1402)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 88 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نوروز پیغامی، فیاض قرائی*، علی اشرف امامی صفحات 3-23
    بررسی تاثیر تصوف و عرفان اسلامی بر طریقه عرفانی بایول های هندچکیده:بایول اصطلاحا به معنای شیفته و شیدای حق است. بایول ها همچون درویشان و قلندران هندو هستند که خاستگاهشان منطقه نادیا در ایالت بنگال بوده است. بطور کلی، سنت بایولی سنتی تلفیقی و التقاطی است. بایول ها از هر سه دین بزرگ شبه قاره هند-یعنی هندویی، بودایی و اسلام که در آن زمان در بنگال شکوفا بودند، متاثر شده اند. آن ها در عین گمنامی، از اهمیت و جایگاه ویژه ای در عرفان هندو برخوردارند. تاگور شاعر و ادیب هندی در شناساندن بایول نقش بسیار پررنگی داشته است. آزادی از هر قید و بندی ویژگی بارز زندگی عرفانی آنهاست. تصوف یکی از عناصر مهمی است که بعد از ورود اسلام به هند بیشترین تاثیر را بر بایول گذاشته است. در واقع، بایول های بنگال محصول نهایی تلفیق و امتزاج اندیشه های سهجیه و تصوف است. برخی از شباهتهای که بین عقاید صوفیه و عقاید بایولی وجود دارد از جمله: سماع و رقص و آواز، گورو و مرشد روحانی، آزادی، بدعت و سنت شکنی، عالم صغیر بودن بدن و... نشانگر این تلفیق و امتزاج است. در این مقاله با روش کتابخانه ای و با ابزار تحلیل و توصیف ضمن معرفی بایول و سیر تصوف در هند و بنگال به میزان تاثیر صوفیه بر بایول ها می پردازیم .
    کلیدواژگان: بائول، بنگال، تصوف، ویشنوه، سهج، عرفان اسلامی
  • سید محسن حسینی*، عبدالله صلواتی، سید امین موسوی خو صفحات 25-46

    فخررازی در شرح خود بر اشارات مسیله علم و غایت داشتن قوای طبیعی را مورد اشکال قرار می‏دهد. خواجه نصیر الدین توسی در پاسخ به او دو نکته ذکر می‏کند. اول) غایت مقتضای ذات طبیعت است. دوم) قوای طبیعی شعور مایی دارند. یافته‏های ما در این تحقیق نشان می‏دهد به کار بردن تعبیر شعور ما برای قوای طبیعی در حکمت مشا اختصاص به خواجه نصیر دارد و در آثار ابن‏سینا یافت نمی‏شود. درباره پاسخ‏های این دو فیلسوف به مسیله علم و غایت قوای طبیعی نیز می‏توان گفت ابن‏سینا در مسیله علم و غایت قوای طبیعی سخن واحدی ندارد. او در الهیات شفا، فاعل‏های جسمانی را فاقد ادراک و اراده می‏داند که فعل یکنواخت دارند. اما در نمط هشتم اشارات به وجود شوق و عشق طبیعی یا ارادی برای اشیا جسمانی قایل است. در طبیعیات شفا اگرچه مجموع طبیعت را غایتمند خوانده اما شوق هیولی به صورت را رد می‏کند. در رساله درباره عشق برای هیولی، صورت و اعراض عشق غریزی و فطری ثابت می‏کند. خواجه توسی نیز اگرچه غایتمند بودن مجموعه طبیعت را پذیرفته است اما درباره وجود شعورما برای قوای طبیعی توضیحی ارایه نمی‏کند. براساس استنباط ما، آنچه این‏دو فیلسوف به عنوان غایت قوای طبیعی مطرح کرده‏اند به ماینتهی الیه الحرکه شبیه‏تر است تا مابه الحرکه، همچنین می‏توان غایت را به مبادی عالیه قوای طبیعی نسبت داد تا فاعل‏های جسمانی؛ سیر به سوی معشوق حقیقی، از نگاه ابن‏سینا ذاتی همه موجودات ولو بدون علم و اراده است.

    کلیدواژگان: ابن ‏سینا، خواجه نصیرالدین توسی، قوای طبیعی، علم فاعل‏های طبیعی، غایت قوای طبیعی
  • مهدی عسگری*، غلامحسین جوادپور صفحات 47-62

    مسیله شر از دیرباز ذهن آدمی را به خود مشغول کرده و نحله ها و مکاتب مختلف فکری سعی در پاسخ به این معضل الهیاتی داشته اند. یکی از پاسخ‎هایی که به مسیله شر داده شده، پاسخی است که اخوان الصفاء به این مسیله داده اند. مسیله اصلی این مقاله نیز تبیین و تحلیل دیدگاه اخوان الصفاء در مسیله شر است. روش گردآوری داده ها کتابخانه ای و روش تحلیل داده ها توصیفی تحلیلی است. اهمیت پرداختن به این موضوع نیز از آن روست که تا به حال نظر این مدرسه فکری درباره مسیله شر بررسی نشده است. نتیجه اجمالی که مقاله به آن دست یافته این است که اخوان الصفاء در پرداختن به اصل مسیله شر افلاطونی فلوطینی هستند و خود نیز عناصری را به آن اضافه کرده اند، اما ابهام هایی نیز در نظر آنها وجود دارد، به خصوص تفسیر آنها از قصد اولی و قصد ثانی و تاثیر کواکب بر سعد یا نحس بودن طالع انسان و اثبات نکردن ملازمه میان شر و کفر یا اخلاق مذموم و خوبی و ایمان یا اخلاق محمود. از این رو هرچند در نظر آنها نقاط قوتی همچون پرداختن به مسیله شر درباره حیوانات دیده می شود، اما نظریه آنها با ابهاماتی روبه روست که می تواند پذیرفتن پاسخ آنها درباره مسیله شر را با تردید روبه رو کند.

    کلیدواژگان: شر، اخوان الصفاء، اخلاق، قصد اولی، قصد ثانی
  • زهرا کلهر، عبدالعلی شکر* صفحات 63-96

    آیا حکمت متعالیه وصف اختصاصی فلسفه ی صدراست و یا این که میراث قدیمی و جریان عام تری را شامل می شود؟ پاسخ ایجابی به پرسش اخیر اهمیت ویژه ای دارد چه آن که می تواند فلسفه اسلامی را به جریان معنوی ویژه ای متصل کند که فهم آن به شناسایی عناصر ذاتی فلسفه اسلامی می انجامد؛ بدین ترتیب نویسندگان پژوهش پیش رو به منظور یافتن پاسخ پرسش های اخیر با روش تاریخی، انتقادی و در برخی موارد مقایسه ای به تبیین و تحلیل چیستی حکمت متعالیه می پردازند و در نهایت به این نتیجه می رسند که حکمت متعالیه وصف عام جریان نو افلاطونی اسلامی است که از طریق تاکید فلوطین بر تعالی نفس و تعالی عقل، سنت معنوی ویژه ای درون مکاتب فلسفی و عرفانی دنیای اسلام ایجاد می کند که یافتن حقیقت را نه در بحث های نظری، بلکه در تعالی نفس از کثرات مادی و ماهوی و از طریق ریاضت و دستیابی به معرفت فنایی و کشفی جستجو می کند؛ معرفتی تنزیهی که به مثابه وجه تاویلی، مردانه، ثابت، جهان شمول و باطنی وحی الهی با وجوه تشبیهی، تفسیری، بیانی، زیبایی شناختی، خیالی، درون فرهنگی و زنانه ظاهرکلام الهی کل واحدی را تشکیل می دهند که حکمت ذو مراتب خالده ی متعالیه ای را به ظهور می رسانند.

    کلیدواژگان: حکمای مسلمان، میراث متعالیه، ماهیت شناسی حکمت متعالیه، عام یا خاص
  • فاطمه ملاحسنی*، محسن جوادی صفحات 97-116
    بحث از غایت نهایی آدمی که در سنت ارسطویی و حکمت مشایی به عنوان سعادت مطرح است، در آثار حکمای مسلمان با تعابیر دیگری مانند کمال نهایی مورد بحث است. پرسش اصلی این مقاله این است که آیا مطلوب اصلی و به تبع هدف نهایی وجودی همه ی افراد انسان، رسیدن به امر یا وضعیت واحدی است یا انسان های مختلف بر حسب توان و استعداد وجودی متفاوتی که دارند، غایت های نهایی مختلف دارند؟ در اخلاق افلاطون و ارسطو اصل وحدت غایت نهایی انسان به استناد «استدلال ارگن» پذیرفته شده است و اما این نیز پذیرفته شده است که بسیاری از افراد انسان به دلایل مختلف و از جمله فقدان خیرات بیرونی لازم از آراستگی به فضیلت ها، که شرط اصلی سعادت است، ناتوانند (نخبه گرایی در اخلاق). از نظر ملاصدرا می توان گفت غایت وجودی افراد انسان متناسب با حد وجودی آن ها مختلف است و هر کس بر حسب توان و استعداد وجودی خود سعادت و یا کمال نهایی خاص دارد. البته تفاوت ها در کمال نهایی در نظر ملاصدرا بیشتر به تفاوت میان عقول انسان و نه خیرات بیرونی بر می گردد؛ اما تفاوت های وجودی و به تبع تفاوت در کمال نهایی آدمیان موجب امتیاز اجتماعی و یا حقوقی خاص نیست.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، کمال نهایی، غایت اخلاقی، اختلاف غایات، نخبه گرایی
  • محمد نصری نصرآبادی، مهدی گنجور*، سید مهدی امامی جمعه صفحات 117-139

    مسیله عاملیت انسان به این معنا که انسان، واجد عمل است؛ عملی که از آن اوست و می توان آن را به وی انتساب داد ، در علوم انسانی چنان پراهمیت است که می توان ملاک تقسیم بندی جریان های بزرگ علوم انسانی را در نقشی جستجو کرد که به عامل می دهند. به بیان دیگر، شناسایی دانش های انسانی، قبل از هر چیز، مستلزم شناسایی انسان کنشگر است و انسان از آن حیث که عامل، کنشگر و پدیده ساز است، موضوع این علوم قرار می گیرد؛ اما توصیف انسان به «عامل» و قایل شدن به «عاملیت» او، در گرو تبیین ما از چیستی و تشخص «عمل» است. پژوهش حاضر با رویکرد حکمی و بر اساس آنچه از مبانی حکمت متعالیه برمی آید، ابتدا به تبیین حقیقت نیت با توجه به دو سرفصل و کلیدواژه فلسفی متناظر با آن یعنی «علت غایی» و «اختیار» می پردازد و بر همین اساس نقش آن در تشخص عمل را پی می گیرد و در نهایت، نشان می دهد نیت به عنوان اولین فعل همواره اختیاری در سلسله مبادی افعال اختیاری انسان از طرفی، و نیز علت غایی عمل او از طرف دیگر، با معین کردن کیفیت ارتباط و اتحاد مختارانه عامل با لایه های نفس اطلاقی خویش، تمام هویت و تشخص عمل را شکل می دهد و بنابراین عاملیت انسان از لحاظ کم و کیف، با نیت او از انجام عمل گره خورده است.

    کلیدواژگان: نیت، عاملیت انسان، تشخص عمل، حکمت متعالیه، حکمت عملی
|
  • Norouz Peighami, Fayyaz Gharaei *, Ali Ashrafimami Pages 3-23
    Investigating The influence of Sufism and Islamic mysticism on the mystical way of Indian BāulsAbstractBāul literally means mad and infatuation with the truth. Bāuls, like dervishes and Qalandars, are Hindus who originated from the Nādia region in the state of Bengal. In general, the Bāuls tradition is a fusion and eclectic tradition. The Bāuls were influenced by all the three major religions of the Indian subcontinent—Hinduism, Buddhism, and Islam—that flourished in Bengal at the time. Although they are unknown, they have a special importance and place in Hindu mysticism. Tagore, an Indian poet and writer, played a prominent role in popularizing Bāul. Freedom from any constraints is a characteristic of their mystical life. Sufism is one of the important elements that has had the greatest impact on Bāul after the arrival of Islam in India. In fact, the Bāuls of Bengal are the final product of the synthesis and fusion of Sāhājiya and Sufism. Some of the similarities between the Sufi beliefs and the Bāul beliefs, such as: Samā, dancing and singing, guru and spiritual Murshid, freedom, heresy and iconoclostic, considering the body as microcosm, etc., indicate this fusion. In this article, with the library method and with the tools of analysis and description, while introducing Bāul and the course of Sufism in India and Bengal, we discuss the extent of the influence of Sufism on Bāuls.
    Keywords: Bāul, Bengal, Sufism, Vaiṣnāva, Sāhaj, Islamic mysticism
  • Seyyed Mohsen Hosseini *, Adbollah Salavati, Seyyed Amin Mosavi Khoo Pages 25-46

    In his commentary on esharat, Fakhrrazi challenges the issue of perception and the purpose of having natural powers. tusi mentions two points in response to him. 1) It is the necessary end of the essence of nature. 2) Natural forces have a kind of consciousness. Our findings in this research show that applying the interpretation “kind of consciousness” to natural forces in peripatetic philosophy is reserved for tusi and not found in Ibn Sina's works. About the answers of these two philosophers to the question of science and the purpose of natural forces, we can also say Ibn Sina does not have a single opinion on the issue of perception and the goal of natural forces. In the tabiat shifa, he considers physical agents to be devoid of perception and will, which have a uniform action. However, in the eighth section of esharat, refers to the existence of natural or voluntary passion and love for physical agents. In tabiat shifa, although the totality of nature is called purposeful, rejects the hyle passion for the form. In the treatise on love for hyle,form and accidents proves instinctive and natural love. Even though Tusi accepts the finality of nature, does not provide an explanation about the existence kind of consciousness for natural forces. what these two philosophers have proposed as the end of natural forces is more similar to the end of movement than to the cause of movement, and the goal can also be attributed to the higher causes of natural forces rather than physical agents; According to avicenna, the journey towards the true lover is inherent in all beings, even without perception.

    Keywords: Ibn Sina, Khwaja Nasiruddin Tusi, natural forces, perception of natural agents, goal of natural forces
  • Mehdi Asgari *, GholamHossein Javadpour Pages 47-62

    The problem of evil has occupied the human mind for a long time, and different schools of thought have tried to answer this theological problem. One of the answers given to the problem of evil is the answer given by Ikhwān Al-Ṣafā. The basic problem of this article is to explain and analyze the viewpoint of Ikhwān Al-Ṣafā on the problem of evil. The data collection method is library and the data analysis method is descriptive-analytical. The importance of addressing this issue is due to the fact that the opinion of this school has not been examined on the issue of evil. The brief conclusion reached by the article is that the Ikhwān Al-Ṣafā are dealing with the Platonic-Plutonian problem of evil and they have also added some elements to it, but there are some ambiguities in their opinion, especially their interpretation of the first intention and The second intention and the influence of the planets on the happiness or sadness of the human horoscope and not proving the connection between evil and disbelief or reprehensible morals and goodness and faith or honorable morals. Therefore, although there are strong points in their opinion, such as dealing with the problem of evil about animals, their theory is faced with ambiguities that can make accepting their answer about the problem of evil doubtful.

    Keywords: evil, Ikhwān al-Ṣafā, Morality, first intention, second intention
  • Zahra Kalhor, Abdolali Shokr * Pages 63-96

    Is Transcendent wisdom a specific feature of Sadra's philosophy, or does it include ancient heritage and a more general trend? A positive answer to the last question is particularly important because it can adjoin Islamic philosophy to a special spiritual flow that leads to the identification of the essential elements of Islamic philosophy; In this way, in order to find answers to the recent questions, the authors of the present study explain and analyze the essence of Transcendent wisdom with a historical, critical and in some cases comparative method and finally, the conclusion is that Transcendent Wisdom is the general description of the Islamic Neo-Platonism, which creates a special spiritual tradition within the philosophical and mystical schools of the Islamic world through Plotin's emphasis on the transcendence of the soul and the transcendence of the intellect which seeks to find the truth not in theoretical debates, but in the exaltation of the ego from the material multitude and substantive plurality through asceticism and the acquisition of mystic perception and intuitive act of knowledge. Pure gnosis that, as the esoteric exegesis, masculine, fixed, universal aspect of divine revelation, with metaphorical, interpretive, expressive, aesthetic, imaginary, intra-cultural, and feminine aspects of the divine word, form a single whole that reveals gradational Transcendent wisdom of the Sophia perennis.

    Keywords: Muslim sages, Transcendental heritage, Identifying the quiddity of the Transcendent Wisdom, Common or Noble
  • Fatemeh Mollahasani *, Mohsen Javadi Pages 97-116
    The discussion of the final goal of man, which is discussed in the Aristotelian tradition and Hikmat Mashai as happiness, is discussed in the works of Muslim sages with other definitions such as final perfection. The main question of this article is whether the main desire and therefore the existential ultimate goal of all human beings is to reach a single state of affairs, or do different people have different ultimate goals according to their different abilities and talents? In the ethics of Plato and Aristotle, the principle of the unity of the ultimate goal of man is accepted based on "Ergon argument", but it is also accepted that many human beings are unable to cultivate virtues, due to various reasons, including the lack of external goods (Elitism in ethics). According to Mulla Sadra, each person has a special happiness or ultimate perfection according to his/her ability and talent. Of course, the differences in ultimate perfection, in Mulla Sadra's opinion, are more related to the difference between human intellects and not external goods; but existential differences and consequently differences in the final perfection of people do not cause any special social or legal privileges.
    Keywords: Mulla Sadra, ultimate perfection, moral goal, difference of goals, Elitism
  • Muhammad Nasri Nasrabadi, Mahdi Ganjvar *, Sayyed Mahdi Emami Jome Pages 117-139

    The issue of human agency _ in the sense that human being is possess action; the act which belongs to him and can be attributed to him _, is so important in the humanities that diviation criteria of great currents can be found in its given role. In other words, human knowledge, first of all, requires the recondition of an acting human being, and since a human being is an agent, actor and phenomenon-creating, is the subject of humanities. But describing a human being as an "agent" and considering his "agency" is completely dependent on our explanation of what "action" and agency are. The present work, with a wisdom approach and based on foundamentals of transcendental wisdom, firstly explains the truth of intention by referring to two completely related headings and philosophical keywords, means "ultimate cause" and "free will", and follow their role on action and finally, it shows intention as the first ever voluntary act in the chain of principles of human voluntary actions on the one hand, and also the ultimate cause of his action on the other hand, by determining the quality of the connection and voluntary union of the agent with the layers of his applied self, It forms the entire identity and the individuation of action and therefore human agency in terms of quality and quantity is tied to his intention to perform an action.

    Keywords: Intention, Human agency, Individuation of action, transcendent wisdom, Practical Wisdom