فهرست مطالب

مطالعات علوم مدیریت دریایی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1401)

نشریه مطالعات علوم مدیریت دریایی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم خضری، محسن نجفی*، فرامرز نصری صفحات 5-22
    هدف

    مشتری عاملی کلیدی برای موفقیت سازمان ها و شرکت های مختلف تولیدی و خدماتی است. بدین جهت سازمان ها همواره در پی راه هایی برای جلب رضایت مشتری هستند تا بدین وسیله بتوانند رابطه ای بلند مدت با مشتریان برقرار کرده و در نهایت سودآوری خود را بهبود بخشند. از همین رو در این مقاله به بررسی اثر بازاریابی رسانه های اجتماعی و ارزش درک شده مشتری بر لذت مشتری با نقش میانجی تصویر برند و هزینه های تبلیغات در صنعت هتلداری پرداخته شد.

    روش

    این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ شیوه گردآوری داده‌ها، کمی می‌باشد. برای انجام تجزیه‌وتحلیل از از نرم افزار PLS  و SPSS استفاده شد. براین اساس به منظور بررسی پایایی مدل اندازه‌گیری پژوهش، به بررسی ضرایب بارهای عاملی، ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، روایی همگرا و روایی واگرا  استفاده شد.

    یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش نشان‌دهنده‌ این است که بازاریابی رسانه های اجتماعی و ارزش ادراک شده مشتری بر لذت مشتری تاثیر معناداری دارد. همچنین تاثیر بازاریابی رسانه های اجتماعی و ارزش ادراک شده مشتری از طریق نقش میانجی متغیرهای تصویر برند و هزینه تبلیغات بر متغیر وابسته نهایی لذت مشتری مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه‌ گیری

    نتیجه حاصل از تحقیق حاکی از آن بود که در صورت استفاده از بازاریابی رسانه‌های اجتماعی و داشتن درک درست از مشتری می توان شاهد افزایش رضایت مشتری بود و همچنین ب کارگیری استراتژی درست تصویر برند و کاهش هزینه‌های تبلیغاتی می تواند به این موضوع کمک نماید.

    کلیدواژگان: بازاریابی رسانه های اجتماعی، ارزش درک شده مشتری، تصویر برند، هزینه های تبلیغات
  • ابوالقاسم بریمانی*، محمدباقر اسفندیاری صفحات 23-35
    هدف

    هدف این مطالعه بررسی رابطه بین خلاقیت سازمانی و بهره وری کارکنان دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران بوده است.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان معاونت توسعه منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران به تعداد 220 نفر بودند. نمونه آماری از طریق فرمول کوکران، 140 نفر تعیین و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر حسب مدرک تحصیلی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از دو پرسش نامه‏ استاندارد خلاقیت سازمانی رندسیپ (1979) و بهره وری گلداسمیت (1988)  استفاده شده است. پایایی آن ها با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ برای هر یک به ترتیب برابر 95/0 و 85/0 به دست آمد. جهت بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    داده ها نشان داد که بین خلاقیت سازمانی با بهره وری کارکنان در سطح 05/0 P < رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین نتایج رگرسیون نشان داد که سهم هر یک از ابعاد خلاقیت سازمانی در پیش بینی بهره وری کارکنان متفاوت است.

    نتیجه گیری

     بین خلاقیت سازمانی و بهره وری کارکنان رابطه معناداری وجود دارد؛ بنابراین با افزایش خلاقیت سازمانی در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی می توان بهره وری آنان را نیز افزایش داد. هم چنین ابعاد خلاقیت سازمانی می توانند بهره وری کارکنان را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: خلاقیت سازمانی، بهره وری، کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی
  • مرتضی خزائی پول*، سکینه قلیان رستمی صفحات 37-57
    هدف

    امروزه در کشور به دلایلی از جمله افزایش جمعیت و به دنبال آن بالارفتن نیاز برای گردشگری و از طرفی بیشتر شدن استفاده از شبکه های حمل و نقل، بویژه شبکه حمل و نقل زمینی، نیاز برای گسترش و رشد دیگر سیستم های حمل و نقل برای گردشگران بیشتر احساس شده است. در این پژوهش به بررسی تاثیر انواع شبکه های حمل و نقل بر جذب گردشگران خارجی پرداخته ایم.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، پیمایشی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات نیز توصیفی تحلیلی می باشد. روش های کتابخانه ای و میدانی به منظور گردآوری اطلاعات در این پژوهش استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش مدیران بخش راهداری و گردشگری کشور (در دو سازمان حمل و نقل و وزارت میراث فرهنگی) با تعداد 1420 نفر در نظر گرفته شده است. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 302 نفر به دست آمد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای می باشد. پرسشنامه محقق ساخته شامل 32 سوال که به منظور بررسی نقش شبکه های حمل و نقل در کشور بر جذب گردشگران خارجی طراحی شد، ابزار گردآوری اطلاعات و داده های موردنیاز در این پژوهش بوده است.

    یافته ها

    نتایج حاکی از تایید هر چهار فرضیه اصلی می باشد که نشان داد شبکه حمل و نقل هوایی با ضریب 646/0، زمینی با ضریب 632/0، ریلی با ضریب 592/0 و دریایی با ضریب 340/0 به ترتیب بیشترین تاثیر را در جذب گردشگران خارجی داشتند.

    نتیجه

    شبکه حمل و نقل (هوایی، زمینی، ریلی و دریایی) به عنوان یکی از مولفه های مهم صنعت گردشگری می تواند در جذب گردشگر و جریان گردشگری در مقاصد گردشگری موثر باشد. گردشگری و شبکه حمل و نقل غالبا دارای اثرات متقابلی بر یکدیگر بوده و جداسازی آن ها از هم بسیار مشکل می باشد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل زمینی، حمل و نقل هوایی، حمل و نقل ریلی، حمل و نقل دریایی، گردشگری
  • محمدرضا صیدی تبار، حسین نامدار* صفحات 59-76
    هدف

    مدیریت لجستیک یکی از عناصر اصلی ستاد مرکزی است که ماموریت طراحی، برنامه ریزی، سیاست گذاری، تدوین روش های انجام کار، هماهنگ کردن امور و صدور دستورالعمل و نظارت را در امور لجستیکی بر عهده دارد و کیفیت عملکرد آن اثرات مستقیم بر عملیات اصلی سازمان دارد. هدف اصلی این پژوهش، تعیین نقش مدیریت لجستیک سامانه های آمادی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نداجا) در توسعه تجارت دریایی و اقتصاد ملی است.

    روش

    این مطالعه در دو مرحله انجام شد: 1. مرحله واکاوی: در این مرحله با استفاده از پرسشنامه باز، مهمترین عوامل مدیریت لجستیک دریایی و پیامدهای آن در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نداجا) شناسایی شد و در معرض قضاوت خبرگان قرار گرفت تا مهمترین عوامل انتخاب گردند. 2. مرحله نگاشت: در مرحله دوم برای نگاشت مدل عوامل مدیریت لجستیک دریایی و پیامدهای آن در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نداجا) از روش از مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) استفاده شد .

    یافته ها

     نتایج پرسشنامه اول نشان داد تعداد 9 عامل (پر تکرارترین عوامل در پرسشنامه ها) است. نتایج پرسشنامه دوم نشان داد هر 9 عامل مورد توافق جمعی خبرگان قرار دارند. نتایج پرسشنامه سوم نشان داد عوامل در 7 سطح قرار گرفتند. سطح 1: توسعه اقتصاد ملی و توسعه تجارت دریایی؛ سطح 2: رضایت مشتریان؛ سطح 3: مسیریابی حمل ونقل؛ سطح 4: چابکی و آمادگی؛ سطح 5: ایمنی و به روز بودن؛ سطح 6: سیستم های مدیریت موجودی، نگهداشت و توزیع اقلام آمادی و آمادگاه ها و مخازن آمادی بنادر و سواحل؛ سطح 7: مدیریت اطلاعات. لذا مدیریت اطلاعات مهمترین و اثرگذارترین عامل مورد بررسی است. همچنین توسعه اقتصاد ملی و توسعه تجارت دریایی اثرپذیرترین عوامل مورد بررسی هستند.

    نتیجه

    نتایج حاکی از اثرگذاری مدیریت لجستیک سامانه های آمادی در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نداجا) بر توسعه تجارت دریایی و اقتصاد ملی است

    کلیدواژگان: لجستیک دریایی، آماد و پشتیبانی، تجارت دریایی، اقتصاد ملی، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • سید ابراهیم همتی*، احمد خیری صفحات 77-91
    هدف

    تحقیق حاضر بررسی تاثیرتبلیغات،پیشبرد فروش،روابط عمومی ،بازار یابی مستقیم  روی قوت نام تجاری بیمه های دریایی  است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر روش از نوع توصیفی- پیمایشی و بر مبنای هدف از نوع کاربردی و مبتنی بر معادلات ساختاری است.جامعه آماری تحقیق شامل 61 نمایندگی بیمه آسیا می باشد که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران در جامعه محدود حجم نمونه برابر با 55 نمایندگی محاسبه شد. ابزار سنجش و اندازه گیری شامل پرسشنامه بود و جهت بررسی پایایی پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ  استفاده شد روایی پرسشنامه مورد تایید خبرگان قرار گرفت روش تحلیل فرضیات پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که توجه دقیق سازمان های بیمه دریایی بر انواع مختلف تکنیک ها و بسترهای موجود در حوزه های تبلیغات،پیشبرد فروش،روابط عمومی،بازاریابی مستقیم می تواند به ارتقاء قوت نشان تجاری بیمه های دریایی بیانجامد و مدیران بیمه ها باید بتواند با دانش نوین ارتباطات یکپارچه بازاریابی آشنا بوده و در این راستا همت گمارند.

    نتیجه گیری

    تبلیغات،پیشبرد فروش،روابط عمومی ،بازار یابی مستقیم  روی قوت نام تجاری بیمه های دریایی  اثر مثبت و معنا داری دارد بطوریکه بکارگیری فنون و تکنیک های موجود در ارتباطات یکپارچه بازاریابی در قوت نام تجاری و عملکرد بیمه های دریایی نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: ارتباطات یکپارچه بازاریابی، قوت نام تجاری، بیمه آسیا، بیمه دریایی
  • جواد اسدی*، مروت آزاد بخت، محمود براتیان صفحات 93-115
    هدف

    تنوع و گسترش ماموریت های نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران طی چند سال اخیر و حضور مداوم و مستمر ناوگروه های رزمی در آب های جنوب کشور موجب گردیده، احتمال وقوع بحران های گوناگون متصور باشد. لذا مدیریت علمی و صحیح بحران ها و ارایه راه کار به منظور بهبود این فرآیند بسیار حایز اهمیت بوده و منجر به حفظ سرمایه های انسانی و مادی سازمان می گردد. هدف از انجام این تحقیق بهبود فرآیند مدیریت بحران های احتمالی در ماموریت های نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در آب های جنوب کشور از طریق کسب آمادگی است

    روش

    تحقیق انجام شده از نوع کاربردی با روش توصیفی و رویکرد آمیخته هست. جامعه آماری این تحقیق شامل دو گروه از خبرگان و کارشناسان شاغل در مناطق جنوبی نیروی دریایی ارتش هستند که به منظور دست یابی به هدف محقق، اثر متغیر مستقل آمادگی، بر متغیر وابسته موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دهنده این است که می توان فرآیند مدیریت بحران های احتمالی در ماموریت های نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در آب های جنوب کشور را از طریق شاخص های تعریف شده در مرحله آمادگی، بهبود بخشید.

    نتیجه گیری

    با عنایت به نتایج حاصل از مصاحبه با صاحب نظران و تحلیل پرسشنامه، اکثریت مطلق معتقدند، می توان فرایند مدیریت بحران های احتمالی درماموریت های نیروی دریایی را از طریق اجرای درست برنامه ها و طرح ها، تمرین های اضطراری، ایجاد و تقویت مراکز عملیات اضطراری، پیش بینی و تامین خدمات در شرایط بحرانی، تخصص و تجربه مسیولین تصمیم گیر و تصمیم ساز در حوزه بحران، ایجاد و تقویت شبکه ارتباطات، بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: بحران های احتمالی، مدیریت بحران، آمادگی، نیروی دریایی
|
  • Maryam Khezri, Mohsen Najafi *, Faramarz Nasri Pages 5-22
    Purpose

    The customer is a key factor for the success of various manufacturing and service organizations and companies. Therefore, organizations are always looking for ways to satisfy customers so that they can establish long-term relationships with customers and ultimately improve their profitability. Therefore, this article examines the effect of social media marketing and perceived customer value on customer satisfaction with the mediating role of brand image and advertising costs in the hotel industry.

    Methodology

    This research is practical in terms of purpose and quantitative in terms of data collection method. PLS and SPSS software were used for analysis. Therefore, in order to evaluate the reliability of the research measurement model, factor load coefficients, Cronbach's alpha coefficients and combined reliability, convergent validity and divergent validity were used.

    Findings

    Research findings show that social media marketing and customer perceived value have a significant effect on customer satisfaction. The effect of social media marketing and customer perceived value was also confirmed through the mediating role of brand image variables and advertising costs on the final dependent variable of customer satisfaction.

    Conclusion

    In the present study, it can be concluded that using social media marketing and having a good understanding of the customer can increase customer satisfaction and also using the right brand image strategy and reducing advertising costs can help this issue.

    Keywords: Social Media Marketing, perceived customer value, Brand Image, advertising costs
  • Abolghasem Barimani *, MohammadBagher Esfandyari Pages 23-35
    Objective

    The aim of this study was to determine the relationship between organizational creativity and employees’ productivity of Medical Sciences University in Mazandaran province.

    Methods

    This applied research was descriptive and correlational in terms of method. Out of 360 staff members of human resource development of the university in year 1395, 140 participants were selected through stratified random sampling and based on Cochran formula as well as considering their degrees of education. Data were gathered by using two standard questionnaires of organizational creativity and productivity. The content and face validity of the instruments were confirmed by experts and their reliabilities were 0.95 and 0.85 respectively by the use of Cronbach Alpha. Descriptive statistics and inferential statistics including Pearson correlation coefficient and regression were used to analyze the data.

    Results

    The results indicated that there is a positive and significant correlation between employees' organizational creativity and productivity. Besides, the findings revealed that the contribution of each aspect of organizational creativity in predicting productivity employees is different.

    Conclusion

    There is a meaningful relationship between organizational creativity and employees' productivity. Therefore, increasing organizational creativity in the staff of the University of Medical Sciences can increase their productivity. Also, the dimensions of organizational creativity can predict employees' productivity.

    Keywords: organizational creativity, Productivity, Employees, University of Medical Sciences
  • Morteza Khazaei Pool *, Sakineh Gholianrostami Pages 37-57
    Purpose

    Today in our country for some reasons, such as population growth, and consequently the increasing need for tourism and on the other hand the increasing use of transportation networks, especially land transportation network, the need to expand and grow other transportation systems for tourists is felt more than before. In this study, the effect of various transportation networks on attracting foreign tourists was investigated.

    Method

    This research is applied in terms of purpose, survey in terms of method, and descriptive-analytical in terms of data collection. Library and field methods were used to collect information in this research. The statistical population of this study was the managers of the road and tourism sector (in the two organizations of transportation and the Ministry of Cultural Heritage) who were 1420 people. The statistical sample size was 302 using Cochran's formula. The sampling method was stratified random. A researcher-made questionnaire, consisting of 32 questions, designed to assess the role of transportation networks in the country on attracting foreign tourists was a tool to collect information and data required in this study.

    Findings

    The results showed that the air transport network with a coefficient of 0.646, land with a coefficient of 0.632, rail with a coefficient of 0.592, and sea with a coefficient of 0.340 had the greatest impact on attracting foreign tourists, respectively.

    Conclusion

    Transportation network (Land, Air, Rail and Sea), as one of the important components of the tourism industry, can be effective in attracting tourists and the flow of tourism in tourism industry. Tourism and the transportation network often have interactions with each other and it is very difficult to separate them.

    Keywords: land transport, Air transport, Rail Transport, Sea transport, Tourism
  • Mohammad Seyedi Tabar, Hossein Namdar * Pages 59-76
    Purpose

    Logistics management aims at designing, planning, policy making, revising and coordinating the performed procedures, issuing the orders, and supervising the logistics systems. Its quality has a direct impact on the main operations of an organization. The main purpose of this study is to determine the role of logistics management of Iran navy readiness in the development of maritime trade and national economy.

    Method

    The statistical population of the present study is experts familiar with the subject of maritime logistics management in the Iran Navy. Based on purposive judgment sampling, 10 people were selected as the participants of the present study. The first stage of this study is analytical in which, by the use of a questionnaire, the most important factors of naval logistics management and its consequences were identified based on expert judgment. The second stage of this study is mapping in which interpretive structural modeling (ISM) method was used to map the model of naval logistics management factors and their consequences in Iran Navy.

    Finding

    The findings of the first questionnaire resulted in the identification of 9 factors. The results of the second questionnaire showed that all 9 factors are collectively agreed by experts. The results of the third questionnaire revealed that the factors were classified into 7 levels. Level 1: development of national economy and development of maritime trade; Level 2: Customer Satisfaction; Level 3: Transport Routing; Level 4: Agility and readiness; Level 5: Safety and well-being; Level 6: Inventory management systems, storage and distribution of ready-made items and ready-made ports and reservoirs of ports and beaches; Level 7: Information Management. Therefore, information management was the most important and effective factor under study. The development of the national economy and the development of maritime trade are also the most influential factors under study.

    Conclusion

    The results of this study indicated the positive impact of logistics management of logistics systems in Iran Navy on the development of maritime trade and the national economy.

    Keywords: Marine Logistics, Readiness, Support, Maritime Trade, National Economy, Interpretive structural modeling
  • Seyed Ebrahim Hemati *, Ahmad Kheiri Pages 77-91
    Purpose

    The present study investigates the effect of advertising, sales promotion, public relations, direct marketing on the strength of a marine insurance brand.

    Method

    This applied and descriptive-survey study is based on structural equations. Out of 61 Asia Insurance Agencies, 55 agencies were selected on the basis of Cochran sampling. The measurement tool included a questionnaire and Cronbach's alpha test was used to evaluate the reliability of the questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by experts. Pearson correlation coefficient, multiple regression analysis and structural equation modeling were used.

    Findings

    The findings show that the careful attention of marine insurance organizations to different types of techniques and platforms in the fields of advertising, sales promotion, public relations, direct marketing can enhance the strength of the marine insurance brand and insurance managers should be familiar with the new knowledge of communicate in marketing.

    Conclusion

    Advertising, sales promotion, public relations, direct marketing have a positive and significant effect on the strength of a marine insurance brand, and, as a result, the use of existing techniques in integrated marketing communications has a role in the strength of the brand and performance of marine insurance.

    Keywords: Integrated marketing communications, Strength of Trade Nam, Asia Insurance, marine insurance
  • Javad Asadi *, Morovvat Azadbakht, Mahmood Baratian Pages 93-115
    Purpose

    thediversity and development of naval missions ofthe Islamic republic of Iran over thelast few years and the continuous and continuous presence ofcombat operations inthe waters south ofthe country pose a possibility of avariety of crises.therefore, scientific and proper management of crises and strategies in order to improve this process is very important and may lead to the preservation ofthe human and material assets of the organization.The aim of this study is to improve the management process of possible crises inthe maritime Navy missions of the Islamic Republic of Iran in the southern waters of the country through preparation.

    Method

    theresearch has been done using descriptive method and the approach is mixed.the statistical population of this study consists oftwo groups of experts and experts working in the southern regions of the army,which has been investigated by independent variable readiness on the dependent variable to achieve the researcher 's goal.

    Findings

    Findings from the study indicate that the management process can improve the potential of possible crises on the maritime Navy missions of the Islamic republic of Iran through well-defined indices in the preparation phase.

    Conclusion

    with regard to the results of the interview with experts from interviewed experts , the absolute majority of experts believe that the management process of crisis management can be improved through proper implementation of programs and plans, emergency exercises, development and strengthening of emergency operations centers, expertise and experience of the decision makers in crisis areas, development and strengthening of the communication network.

    Keywords: Possible crises, crisis management, preparedness, Navy