فهرست مطالب

نشریه مطالعات مهندسی انتظامی
پیاپی 25 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • محمد کدخدازاده صفحات 10-28

    به طور کلی در تقویت خمشی تیر بتن آرمه با FRP حالت های شکست را می توان به انهدام در ناحیه فشاری، گسیختگی در ناحیه کششی به صورت پاره شدن ورق، جدا شدن ورق از سطح بتن و یا جداشدن پوشش بتنی تیر برشمرد. باید نوع تقویت و روش کارکردن این مصالح با تیر اصلی به صورتی باشد که علاوه بر برآورده کردن خواسته های فنی، از شکست های ناگهانی و ترد جلوگیری شود. در این مقاله با بررسی چند حالت تقویت با ورق های CFRP و همچنین تغییر در میزان ورق های بکار رفته سعی گردیده تا با مصرف بهینه مصالح، ظرفیت باربری و شکل پذیری را افزایش داد. برای اجرای این آزمایش مجموعا 14 تیر با شرایط یکسان از لحاظ بتن و آرماتور ساخته شد. بتن ساخته شده برای این تیرها از نوع SCC حاوی سبک دانه لیکا بوده و همچنین تیرها به ابعاد 100×160×1200 میلی متر ساخته شدند. دو تیر به عنوان تیر کنترلی، بدون تقویت و 12 تیر دیگر در 6 حالت تقویت به وسیله ورق های CFRP به روش NSM آماده بارگذاری شدند. بارگذاری این تیرها به روش 4 نقطه ای استاتیکی بوده، و نیز برای اندازه گیری خیزها و کرنش ها از گیج های آنالوگ استفاده شده است. همچنین برای حل مشکل انهدام ناحیه فشاری، یک میلگرد فولادی به روش NSM به کار رفته است. ظرفیت باربری این تیرها در حالت بهینه نسبت به تیر کنترلی 68% افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: تقویت خمشی، تیر بتنی مسلح، بتن سبک، شکل پذیری، CFRP، FRP، NSM
  • سید محمدنصیر موسوی، علیرضا معروفی صفحات 28-38

    فضای سبزدر بررسی تاریخی شکل گیری سبک های مختلف باغ سازی ازمناطق فلات ایران باستان وبابل شروع شده ودرعصرهای قبل ازمیلاد به اروپا منتقل شده وعنوان باغ های بابل ومصر باستان دراین میان به چشم می خورد. قرآن کریم، از درختان و گیاهان، گاهی به عنوان «متاع» زندگی انسان یاد می‏کند و گاهی نیز آن‏ها را «معیشت»، یعنی وسیله برآوردن نیازهای انسان می‏شمارد و برایشان کرامت و شان ویژه‏ای قایل است. پادگان ها به عنوان کانون های تمرکز فعالیت و زندگی نیروهای وظیفه و کادری برای اینکه بتوانند پایداری خود را تنظیم کنند چاره ای جز پذیرش ساختار و کارکردی متاثر از سیستم های طبیعی ندارند. در این میان فضاهای سبز به عنوان جزء ضروری و لایفنک پیکره یگانه پادگان ها در متابویلسم آنها نقس اساسی را دارا می باشد که کمبود آنها می توانند اختلالات جدی در روند فعالیت کارکنان به وجود آورد.مطالعه در خصوص اهمیت فضای سبز در پادگان ها در درجه اول از نظرمسایل زیست محیطی حایز اهمیت است و استفاده کارکنان و سربازان نظامی در ساعات فراغت از این فضاها در درجه دوم اهمیت قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: فضای سبز، پادگان، کارکنان نظامی
  • وحید یحیائی نوجوکامبری، مهندس بهداد حسن زاده صفحات 38-56

    امروزه بخش قابل توجهی از جمعیت دنیا در مناطقی با خطر جدی وقوع زلزله زندگی میکنند. کشور ما نیز که بر روی کمربند زلزله هیمالیا- آلپ قرار گرفته، ازجمله مناطق با خطر لرزهخیزی بالا محسوب میشود. در میان انواع سازه ها بیمارستانها، مراکز نظامی، مدیریت بحران و آتش نشانی و... از حیث عوامل مذکور، چالشی برجسته پیش روی مهندسین ایجاد نمودهاند. نقش حیاتی این سازه ها پس از وقوع زلزله، علی الخصوص در امر کمک رسانی، مهندسین را بر آن میدارد که به کمک روش هایی علاوه بر تامین پایداری این سازه ها در جهت حفظ عملکرد آن پس از وقوع زلزله، قدم بردارند. به طور کلی دو روش برای مقاومسازی سازه ها در برابر تحریکات دینامیکی مانند زلزله وجود دارد که روش اول طراحی براساس مقاومت، سختی و شکلپذیری سازه است و روش دوم سیستمهای کنترل ارتعاشات (سیستمهای اتلاف انرژی) سازه میباشد. امروزه با توجه به ضعفها و معایب روش اول، توجه مهندسین از افزایش ظرفیت سازه ها به سمت استهلاک انرژی زلزله در سازه و کاهش پاسخهای لرزهای معطوف گشته است. در این روش ها هدف، رساندن سازه به سطح عملکرد بیوقفه است که در آن خسارات سازهای و غیرسازهای از میان رفته و حتی نیاز به تخلیه سازه در حین و یا پس از زلزله وجود نخواهد داشت. در میان انواع این روش ها، استفاده از میراگرهای درون سازهای توجه بسیاری را به خود جلب کردهاند. این سیستمها با جذب و استهلاک درصد بالایی از انرژی ورودی به سازه، شرایط ایمن و پایداری را نسبت به ساختمانهای مشابه فراهم میکند. امروزه استفاده از میراگرها به عنوان روشی اقتصادی و عملی برای مقاومسازی سازه های حساس به خصوص ساختمانهای نظامی، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. در این مقاله، پس از معرفی روش های مختلف بهسازی و مقاومسازی سازه ها، به معرفی انواع میراگرها به عنوان عامل اتلاف انرژی در سازه ها پرداخته میشود.

    کلیدواژگان: بهسازی و مقاوم سازی سازه ها، کنترل ارتعاشات، سیستم های اتلاف انرژی، میراگرها، پاسخ های لرزهای، ساختمان های نظامی
  • مجید زاده فتح الله صفحات 56-70

    با رویکرد روزافزون استفاده از تونل‌های شهری و با توجه به تاثیر مستقیم تونل‌ها بر نشست سطح زمین، کنترل نشست سطحی به معیار تعیین‌کننده برای طراحی تونل مبدل شده است. از مشخصه‌های تونل‌های شهری می‌توان به عمق روبار کم آن‌ها، زمین سست شهری، دهانه بزرگ این فضاها و ‌وجود ساختمان‌ها اشاره کرد که همگی کنترل نشست سطحی و حفظ پایداری در این فضاهای زیرزمینی را دشوارتر میکند‌[1]. با توجه به آن‌که بیشتر تحقیقات صورت گرفته، در زمینه‌ی تونل‌های تک بوده، نیاز به انجام مطالعات عددی در زمینه بررسی پارامترهای موثر بر میزان نشست سطح زمین در اثر حفر تونل‌های دوقلو احساس می‌شود. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر فاصله افقی و قایم مراکز تونل‌های دوقلو و همچنین شرایط مختلف حفاری بر نشست سطح زمین از طریق مطالعات عددی می‌باشد. از دیگر اهداف این تحقیق، مقایسه نتایج حاصل از شرایط مختلف حفاری و تعیین حالتی است که در آن حداقل نشست سطح زمین رخ می‌دهد. در این راستا تونل تک با استفاده از نرم‌افزار پلکسیس سه بعدی شبیه‌سازی عددی می‌شود و در ادامه نتایج حاصل از شبیه‌سازی عددی با استفاده از نتایج معتبر آزمایشگاهی صحت‌سنجی می‌شود. سپس مدل‌سازی عددی تونل تک، حفاری همزمان و غیرهمزمان تونل‌های دوقلو، نحوه‌ی حفاری و تغییر فاصله افقی و قایم مراکز آن‌ها در سه حالت افقی و قایم و مایل بر نشست سطح زمین بررسی می‌شود که در پایان، پس از مقایسه نتایج مدل‌سازی می توان نتیجه گرفت حالت افقی با فاصله افقی حدود سه قطر و با حفاری غیرهمزمان، کمترین نشست را در بین حالت‌های مورد بررسی در سطح زمین ایجاد می‌کند.

    کلیدواژگان: تونل، نشست، تک و دوقلو
  • وحید یحیائی نوجوکامبری صفحات 70-86

    زلزله پدیدهای طبیعی است که از دیرباز جوامع بشری را تحت تاثیر خود قرار داده و ویرانیها و خسارتهای جانی و مالی زیادی را تحمیل نموده است. با توجه به مبحث ششم مقررات ملی ساختمان، ساختمانهای نظامی در زمره سازه های با اهمیت خیلی زیاد قرار دارند و وقفه در بهره برداری از آنها در هنگام و پس از وقوع زلزله موجب افزایش تلفات و خسارات میشود، از اینرو مقاومت و استحکام این سازه ها در برابر نیروهای جانبی به خصوص زلزله دارای اهمیت ویژهای میباشد. در سالهای اخیر تلاشهای جدی به منظور توسعه مفهوم اتلاف انرژی به عنوان یک تکنولوژی نوین و کاربردی جهت بهسازی و مقاومسازی سازه ها در مقابله با زلزله صورت گرفته است. استفاده از سیستمهای غیرفعال اتلاف انرژی که میراگرهای فلزی از انواع آن میباشند، یکی از روش های کنترل ارتعاشات سازه ها هستند که امروزه مورد توجه فراوان قرار گرفتهاند. میراگرها با مستهلک کردن انرژی زلزله موجب پایداری بیشتر سازه ها و کاهش خسارات در برابر تحریکات خارجی میشود. در واقع میراگرها با استهلاک نیروهای خارجی، نیروهای وارده به اعضای سازه را کاهش داده و در نتیجه با کوچک شدن مقاطع سازه میتوان به طرحی بهینهتر و اقتصادیتر برای ساختمانهای در معرض نیروی زلزله دست یافت و به طرز چشمگیری نتیجه آن را در افزایش امنیت سازه و از طرف دیگر کاهش هزینه های ساخت نسبت به روش های معمول طراحی مشاهده کرد. در این مقاله، به منظور بررسی مقاومسازی و طراحی لرزهای ساختمانها با استفاده از میراگرها، یک ساختمان 4200 متری ستادی به عنوان مثال عددی با نصب میراگرهای فلزی-تسلیمی PVD مورد بررسی قرار میگیرد. نتایج حاصل در حالتیکه رفتار لرزهای ساختمان در برابر نیروهای خارجی با میراگر کنترل شده با حالت بدون وجود میراگر مقایسه میشوند.

    کلیدواژگان: ساختمانهای نظامی، بهسازی و مقاوم سازی، کنترل سازه ها، سیستم های غیرفعال اتلاف انرژی، میراگر های فلزی، میراگر فلزی- تسلیمی PVD
|
  • mohammad kadkhodazadeh Pages 10-28

    In general, in flexural strengthened of beam’s reinforced concrete with FRP failure modes can be mention into failure in the compression zone, failure in the tension zone of the sheet tearing, splitting sheet of surface beam or separating beam’s concrete cover shooting range. The variety of Strengthening and applying methods of these materials should complies the technical demands, preventing from a sudden failure and brittle. In This paper examines several cases of putting CFRP sheets and used to change the sheets, trying with the optimal level of consumption of materials tested , the capacity of taking improve beams. To run this test, overall 14 beams with the same condition were made of concrete and reinforcement. The Concrete was made for these beams was SCC of Leca and the beams were fabricated with dimensions 100×160×1200mm. two beams as a control beams kept without strengthening and other 12 beams strengthened in 6 position by NSM technique of CFRP sheets. The beams tested with 4 point static loading system, and also to measure the fluctuations with analog strain gages. Also the remedy for pressure zone’s bust problem, 1 bar’s steel is applied by the NSM method. Bearing capacity of the beams in the best posture in rather to control beam has increased 68%.


    Keywords: Flexural strengthened, Reinforced concrete beam, Lightweight concrete, Plasticity, NSM, FRP, CFRP
  • Seyed Mohammad Nasir Mousavi, Alireza Maroofi Pages 28-38

    Green space historical review of different styles of garden shaped plateau regions of ancient Babel started in the era BC moved to Europe as the gardens of ancient Babel and Egypt Meanwhile there. Holy Quran, trees and plants, sometimes referred to as the "comfort" of human life and sometimes referred to as "subsistence", which considers the needs of human beings and their dignity and accorded special status. Camp life as the center of focus and task forces and personnel to be able to set their own sustainable choice but are affected to accept the structure and function of natural systems. The green spaces as an essential component and unacceptable figure they inhale the only camp in the basic metabolism is capable deficiency can lead to serious disorders in the activity staff. The study of the importance of green spaces in the barracks is important primarily in terms of environmental issues and the use of military personnel and veterans in the leisure of these spaces is of secondary importance.

    Keywords: green spaces, barracks, Military Personnel
  • vahid yahyaee noju kambari Pages 38-56

    Nowadays a significant part of the population are inhabiting in regions with a big risk of earthquakes. Since our country rests on the Alpine-Himalayanseismic belt, it is considered as one of the regions with a high seismic risk. Among buildings , military stations , crisis management centers and fire stations have created a big challenge for civil engineers regarding the aforementioned factors. These buildings have a vital role after the earthquakes especially in first responding affairs therefore engineers have attempted to use strategies to provide the stability of these structures in order to maintain their performance during earthquakes. Generally there are two strategies for retrofitting structures against dynamical vibrations. The first strategy is design according to the strength , stiffness and deformation of the structure. The second strategy is the application of structural vibrational control systems (energy dissipation systems). Nowadays considering the defects of the first strategy , engineers have focused on absorbing the structural energy and reducing the vibrational responses rather than increasing the structure’s capacity. In these strategies, the goalis to reach to the highest level of the structure’s performance in which the structuraland nonstructural damages become minimal and the need to evacuate the building during or after the earthquake vanishes. Among these, using interior-structural dampers have received much attention. These systems are able to provide the stability and safety of the building compared to the similar regular buildings by absorbing and dissipating a high amount of structural energy. These days using these dampers as an economical and functional way of retrofitting important structures especially military buildings have received a lot of attention. In this article, after discussing various methods of structural retrofitting and rehabilitation, different types of dampers for reducing the structural energy are introduced.

    Keywords: rehabilitationand retrofitting of structures, vibrational control of buildings, energy dissipation systems, dampers, vibrational responses, military buildings
  • majid zadefathollah Pages 56-70

    The increasing use of urban approach tunnels and tunnels due to a direct effect on the earth's surface subsidence, surface subsidence control measures has become crucial for the design of the tunnel. Overburden depth at least they are characteristic of urban tunnels, urban construction land, large openings of these spaces and buildings, noted that all control surface settlement and maintaining stability in the underground spaces more difficult [1]. Since most studies in the context of a single tunnel, and requires numerical studies of the parameters affecting the earth's surface by digging tunnels meeting room felt. The aim of this study was to evaluate the effect of twin tunnels are horizontal and vertical centers, as well as various drilling conditions by numerical studies is the meeting ground. Another objective of this study was to compare the results of different conditions and determine the mode in which drilling occurs at ground level meeting. In this regard, a single tunnel Plksys software using three-dimensional numerical simulation and the result of numerical simulation using the results of the experimental verification is valid. The numerical modeling of single tunnel, digging tunnels twin synchronous and asynchronous, how are horizontal and vertical drilling of the horizontal and vertical centers in three states and would be reviewed at the end of the meeting the Earth's surface, it can be concluded after comparing the results of modeling Landscape mode with three diameters and drilling horizontal distance asynchronous lowest level meetings among the states surveyed in the Earth.

    Keywords: Tunnel, meeting, single, twin
  • vahid yahyaee noju kambari Pages 70-86

    Earthquake is known as a natural phenomenon that has affects peoples' lives for a long time and has caused many damages and severe injuries. According to the national building codes chapter 6, military buildings belong to the groups of structures with a very high level of importance and any trouble in using them during earthquake or after that can result in an increase in the damages and fatalities. Thus, stability and resistance of these buildings against lateral loads especially earthquake is vital. Serious attempts in order to develop the concept of energy dissipation as an innovative functional technology for structural rehabilitation and retrofitting. Using passive energy dissipating systems such as steel dampers is a way of controlling structural vibrations and has received so much attention these days. Dampers lead to the higher level of structural stability and reduction of damages against external excitations by mitigating the earthquake's energy. In facts dampers reduce the loads subjected to structural members by mitigating the external loads. Hence by reducing the structural sections, a more economical and optimum design for the buildings against earthquake excitations can be achieved and it will also result in an increase in the safety of structures and a decrease in the construction costs compared to regular design strategies. In this study in order to investigate the retrofitting and seismic design of structural buildings by using dampers, a 4200 square meters military building equipped with PVD steel-yielding dampers is considered as the numerical example. The results obtained from the structural seismic performance against external loads using controlled dampers are compared to the condition without dampers.

    Keywords: military buildings, rehabilitation, retrofitting, structural control, passive energy dissipating systems, steel dampers, PVD steel-yielding damper