فهرست مطالب

نشریه مطالعات طب ورزشی
پیاپی 33 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرزو مداحی کیوی، امیرعلی جعفرنژادگرو*، آیدین ولی زاده اورنج صفحات 17-36

    پای پرونیت و سوپینیت به عنوان ناهنجاری های رایج پا با تغییر بیومکانیک راه رفتن می تواند باعث آسیب دیدگی در اندام تحتانی شود. هدف از این پژوهش بررسی طیف فرکانس عضلات منتخب اندام تحتانی در سطح زمین در مقایسه با چمن مصنوعی در افراد دارای ناهنجاری پا طی راه رفتن است. در این مطالعه نیمه تجربی 10 نفر مرد دارای پای پرونیت، 10 نفر پای سوپینیت و 10 نفر سالم با دامنه سنی 25-20 سال شرکت نمودند. برای ثبت طیف فرکانس عضلات منتخب از یک دستگاه الکترومایوگرافی بایومتریکس استفاده شد. از نرم افزار بایومتریکس دیتا لایت برای استخراج فرکانس عضلات منتخب طی 3 فاز راه رفتن (استفاده شد. نتایج نشان داد که فرکانس فعالیت عضله راست رانی و عضله سرینی میانی طی فاز پاسخ بارگیری راه رفتن در سطح چمن در مقایسه با سطح زمین افزایش یافته است. فعالیت در عضله دوقلو و پهن خارجی در گروه سالم نسبت به گروه پرونیت و سوپینیت بیش تر است. نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان می دهد که استفاده از چمن مصنوعی برای افراد با ناهنجاری پا با توجه با افزایش فعالیت راست رانی و سرینی میانی طی فاز پاسخ بارگیری می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: طیف فرکانس، چمن مصنوعی، راه رفتن
  • احسان ابراهیمی پور، فرشته ثابت، عبدالحمید دانشجو*، فریبرز محمدی پور صفحات 37-58

    افراد مبتلا به استیوآرتریت زانو با اختلال حس عمقی و کاهش قدرت عضلانی مواجه هستند.از ماساژ به عنوان مداخله ای یاد شده که می تواند علایم این بیماری را تسکین دهد.لذا هدف این پژوهش بررسی اثر چهار هفته ماساژ سویدی بر حس عمقی مفصل زانو،قدرت عضلات چهارسر ران و علایم استیوآرتریت در زنان بزرگسال مبتلا به استیوآرتریت زانو بود.تعداد30زن به صورت نمونه گیری هدفمند و در دسترس وارد مطالعه شدند (سن 30/7±6/52 سال،قد 05/0±57/1 مترو جرم بدن 60/9±40/74 کیلوگرم).افراد به طور تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند (15=n). گروه مداخله به مدت4هفته (12 جلسه) ماساژ سویدی دریافت کرد.در این مدت گروه کنترل هیچ برنامه تمرینی دریافت نکردند.علایم استیوآرتریت، قدرت عضلانی و حس عمقی مفصل زانو در پیش و پس آزمون به ترتیب با استفاده از پرسشنامه وومک، داینامومتر دستی و بازسازی زاویه مفصل اندازه گیری شدند.از آزمون سنجش مکرر ترکیبی جهت مقایسه بین گروهی و درون گروهی استفاده شد. نتایج حاکی از بهبود معنیدار متغیرهای مورد نظر در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بود (05/0>P). به طوری که علایم استیوآرتریت به طور معنیداری بهبود (0.001=P) و قدرت عضلات چهارسر (0.001=P) و حس عمقی مفصل زانو (0.001=P) نیز به طور معنیداری افزایش یافت. بر اساس یافته های این مطالعه، ماساژ میتواند با کاهش درد و بهبود عملکرد جسمانی،موجب افزایش قدرت عضلات چهارسر ران و بهبود حس عمقی مفصل زانو در زنان مبتلا به استیوآرتریت زانو شود.بنابراین پیشنهاد می شود در میان سایر روش های توانبخشی،از این روش نیز به منظور بهبود قدرت عضلانی،حس عمقی مفصلی و علایم بیماری در زنان مبتلا به استیوآرتریت زانو استفاده گردد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: استئوآرتریت زانو، حس عمقی، قدرت عضلانی، ماساژ
  • انوشه یداللهی، مصطفی زارعی*، مهدی قیطاسی صفحات 59-80

    اخیرا کاربرد تمرینات عصبی عضلانی واکنشی (RNT) در پیشگیری از آسیب های ورزشی مورد توجه قرار گرفته است. این تمرینات به اصلاح سریع الگوهای غلط حرکتی در افراد کمک می کند. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرینات عصبی عضلانی واکنشی بر کینماتیک فرود زنان بسکتبالیست بود. 33 بازیکن از 3تیم لیگ برتر بسکتبال بانوان استان تهران در این مطالعه شرکت کردند. تیم ها به طور تصادفی به سه گروه تجربی1 (11نفر)، تجربی 2 (11نفر) و گروه کنترل (11نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی 1 به مدت هشت هفته تمرینات برنامه پیشگیری از آسیب و بهبود عملکرد EPP و گروه تجربی دو تمرینات RNT +PEP را به جای گرم کردن اجرا نمودند. گروه کنترل تمرینات عادی خود را اجرا می کردند. کینماتیک تنه و اندام تحتانی در حین حرکت فرود به وسیله سیستم آنالیز حرکت در پیش آزمون و پس آزمون مورد بررسی قرار گرفت. داده ها به وسیله آزمون تحلیل واریانس تکراری 2در3 آنالیز شدند. نتایج نشان داد انجام هشت هفته تمرینات پیشگیری از آسیب عصبی عضلانی واکنشی بر میزان زاویه فلکشن ران در لحظه فرود اثر معنی داری دارد (F(2,27)=3.40, P=0.04, ηp2=0.20). اما اثر معنی داری در زوایای والگوس زانو، فلکشن زانو، دورسی فلکشن مچ پا و فلکشن تنه در لحظه فرود متعاقب اجرای تمرینات عصبی عضلانی واکنشی مشاهده نشد. این نتایج به طور کلی نشان داد برنامه پیشگیری از آسیب با استفاده از تمرینات عصبی-عضلانی واکنشی نمی تواند بر شاخص های پیشگیری از آسیب های لیگامنت متقاطع قدامی موثر باشد.

    کلیدواژگان: کینماتیک، بسکتبال، فرود، تمرینات عصبی عضلانی واکنشی، لیگامنت متقاطع قدامی
  • صبا ابریفام، علی فتاحی*، حسن متین همایی صفحات 81-96
    سفتی سطح عاملی موثر بر آسیب‏ها خواهد بود زیرا تغییر در میزان این پارامتر افزایش نیروهای اعمالی را به همراه دارد. تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی، مدل علی- مقایسه ای و نوع کاربردی می‏باشد. جامعه آماری 14 نفر والیبالیست 18 تا20 سال بودند. ثبت فعالیت الکتریکی عضلات توسط دستگاه الکترومایوگرافی بایود 8 کاناله و براساس پروتکل SENIAM بر روی 4 عضله منتخب اندام تحتانی انجام شد. از میانگین و انحراف استاندارد برای توصیف داده‏ها، شاپیروویلک برای ارزیابی نرمال بودن توزیع داده‏ها، آمار استنباطی برای تاثیر نوع سطح بر متغیرهای تحقیق از آزمون تحلیل واریانس با اندازه‏گیری‏های مکرر و برای وجود تفاوت از آزمون تعقیبی بونفرنی استفاده گردید. همچنین نتایج نشان داد که در آزمون تحلیل واریانس بین گروه‏ها هیچ اختلاف معناداری بین عملکرد اوج فعالیت عضلانی در عضلات پهن خارجی و دو سر رانی هنگام پرش و فرود روی سطح تاتامی، چمن و شن وجود ندارد (05/0≤p)، اما در عضله ساقی قدامی و دوقلو در بین سطوح نیز اختلاف معناداری دیده شد (00/0=p). همچنین هیچ اختلاف معناداری بین عملکرد هم انقباضی در مفصل زانو و مچ پا وجود ندارد (05/0≤p)، با این تفاوت که میانگین درصد هم انقباضی روی چمن بالاترین و روی شن کمترین میزان در مفصل زانو و در مفصل مچ پا کمترین میزان روی شن و بالاترین میزان روی تاتامی دیده شد
    کلیدواژگان: . سطوح مختلف، فرود، الکترومایوگرافی، هم انقباضی، اندام تحتانی
  • سید حسین حسینی مهر*، مهرداد عنبریان، زانیار محمدی صفحات 97-114
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر 12 هفته تمرینات در آب در قسمت کم عمق و عمیق استخر بر تعادل و قدرت عضلات اندام تحتانی افراد سالمند می باشد. تعداد36 نفر سالمند مرد سالم در سه گروه 12 نفری به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. دو گروه تجربی تمرینات ورزش در آب در قسمت عمیق و کم عمق استخر را به مدت12 هفته (سه جلسه در هفته) انجام می دادند. برای ارزیابی تعادل ایستا از آزمون زمان ایستادن روی یک پا، برای ارزیابی تعادل پویا از تست Y و برای ارزیابی قدرت عضلات اندام تحتانی از دستگاه دینامومتر دستی استفاده شد. نتایج نشان داد که بعد از انجام تمرینات در قسمت کم عمق و عمیق استخر تعادل ایستای آزمودنی ها افزایش معنی دار یافت (03/0=p) اما در تعادل پویا بعد از انجام تمرینات در قسمت کم عمق و عمیق، تعادل پویای پای برتر در هر سه جهت افزایش اما تعادل پویای پای غیربرتر تنها در جهت قدامی افزایش یافت (01/0=p). از طرف دیگر نتایج نشان داد که بعد از انجام تمرینات در قسمت کم عمق تنها قدرت عضلات همسترینگ افزایش یافت در حالیکه بعد از انجام تمرینات در قسمت عمیق، قدرت در تمامی گروه های عضلانی به غیر از چرخش دهنده های داخلی و خارجی افزایش یافت (05/0< p). به نظر می رسد که انجام 12 هفته تمرینات در قسمت کم عمق و عمیق استخر بهبود معنی داری بر تعادل افراد سالمند دارد اما انجام تمرینات در قسمت عمیق، تاثیرگذاری بیشتری بر قدرت عضلات اندام تحتانی دارد.
    کلیدواژگان: تمرینات در آب، تعادل، قدرت عضلات اندام تحتانی، افراد سالمند
  • حسن ستوده سرخ آبادی، محسن محمد نیا احمدی، محمد یوسفی*، فاطمه علیرضائی صفحات 115-150
    مقدمه

    با توجه به عدم بررسی اثر انتقالی تمرینات پلایومتریک پایین تنه به بالاتنه، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرینات پلایومتریک بالاتنه و پایین تنه بر فعالیت الکتریکی عضلات بالاتنه ورزشکاران جوان بود.

    مواد و روش ها:

     بدین منظور، 36 دانشجوی علوم ورزشی بصورت هدفمند انتخاب و بصورت تصادفی در سه گروه برابر- کنترل؛ - تمرین پلایومتریک بالاتنه؛ و - تمرین پلایومتریک بالاتنه-پایین تنه (ترکیبی) تقسیم شدند. تمرینات بالاتنه (4 هفته/3جلسه در هفته) مشتمل بر انجام شنای پلایومتریک بر روی دست (4 نوبت 12 تکراری) بود. پس از آن، گروه ترکیبی با پرش از روی موانع (4 نوبت 12 تکراری)، تمرین را ادامه می دادند. در ابتدا و انتهای دوره، آزمون های آنتروپومتری (توده چربی و بدون چربی) و عملکردی (آزمون وینگیت دست، پرتاب توپ طبی از بالای سر و لیفت مرده) همزمان با ثبت داده های الکترومیوگرافی عضلات منتخب به عمل آمد.

    نتایج

    کار فیزیولوژیکی عضلات منتخب در دو گروه تمرینی در مقایسه با گروه کنترل تغییر معنی داری (05/0<p) نکرد، ولی میانه فرکانس در گروه ترکیبی در مقایسه با دو گروه دیگر با کاهش معنی دار همراه بود (05/0>p). گروه های مطالعه در متغیرهای آنتروپومتری، رکورد پرتاب توپ از بالای سر، میانگین توان بی هوازی مطلق و نسبی تفاوتی نداشتند (05/0<p). در لیفت مرده برتری معنی داری در گروه ترکیبی مشاهده شد (05/0>p). در اوج توان بی هوازی نسبی، تفاوت معنی داری بین گروه های تمرینی و کنترل مشاهده شد (05/0>p).

    نتیجه گیری:

     براساس یافته های مطالعه حاضر مبنی بر تایید نقش تمرینات پلایومتریک پایین تنه بر انتقال نیرو به بالاتنه، پیشنهاد می شود ورزشکاران از تمرینات پلایومتریک پایین تنه همراه با تمرینات پلایومتریک بالاتنه استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تمرین پلویومتریک بالاتنه، کار فیزیولوژیکی، میانه فرکانس، آزمون وینگیت
|
  • Arezo Maddahikivi, AmirAli Jafarnezhadgero, Aydin Valizadehorang Pages 17-36

    Pronated and supinated foot as common foot deformity with biomechanical changes in walking can cause injury to the lower limbs. In this quasi-experimental study, 10 men with pronated foot, 10 supinated foot and 10 healthy people aged 20-30 years volunteered to participate. A biometrics electromyographic machine was used to record the frequency spectrum of selected muscles. DataLight biometrics software was used to extract the frequency of selected muscles during 3 phases of walking. The results showed that the frequency of Rectus femoris muscle and the Gluteal muscles increased during the loading phase of walking on the grass compared to the ground. Gastrocnemius muscle and Vastus lateralis muscle activity is higher in the healthy group than in the pronated and supinated groups. The results of the present study show that the use of artificial turf for people with foot deformities can be useful due to the increased activity of Rectus femoris muscle and the Gluteal muscles during the loading phase.

    Keywords: Frequency Spectrum, Artificial Turf, walking
  • Ehsan Ebrahimipour, Fereshteh Sabet, Abdolhamid Daneshjoo *, Fariborz Mohammadipour Pages 37-58

    People with knee osteoarthritis suffer from profound proprioception impairment and decreased muscle strength. Massage is mentioned as an intervention that can relieve the symptoms of osteoarthritis. Therefore, this study aimed to evaluate the effect of four weeks of Swedish massage on knee joint proprioception, muscle strength of quadriceps, and osteoarthritis symptoms in adult women with knee osteoarthritis. Thirty women were included by targeted and available sampling (age 52.60±7.30 years old, height 1.57±0.05 m, body mass74.40±9.60 kg). The subjects were randomly divided into two equal control and intervention groups (n=15). The intervention group received the Swedish massage for 4 weeks (12 sessions). During this period, the control group did not receive any interventional protocol. Symptoms of osteoarthritis, muscle strength of quadriceps, and knee joint proprioception were analyzed in the pre-and post-test using the WOMAC questionnaire, handheld dynamometer, and joint angle reconstruction, respectively. A mixed repeated measure test was used for comparison between and within groups. The results showed a significant improvement in the desired variables of the intervention group compared to the control group (P<0.05). So that osteoarthritis symptoms were significantly improved (P=0.001), and quadriceps muscle strength (P=0.001) and knee joint proprioception (P=0.001) were significantly increased. Based on the findings of this study, massage can increase the strength of quadriceps muscles and improve the knee joint proprioception in women with knee osteoarthritis by decreasing pain and improving physical function. Therefore, it is recommended to use this intervention in order to improve strength, joint proprioception, and symptoms in women with knee osteoarthritis.

    Keywords: Knee Osteoarthritis, Joint Proprioception. Muscle Strength, Massage
  • Anoosheh Yadollahi, Mostafa Zarei *, Mehdii Gheiitasi Pages 59-80

    Recently the reactive neuromuscular training (RNT) has received increasing attention due to its function in decreasing the sport injuries. These exercises help athletes to quickly correct their faulty movement patterns. The aim of this study was to investigate the effect of eight weeks of reactive neuromuscular training on landing kinematics in Female Basketball Players. Thirty three players from the three teams of the Tehran Female's Basketball Premier League participated in this study. The teams were randomly divided into three groups: experimental 1 (n=11), experimental 2 (n=11) and control group (n=11). Experimental group 1 performed prevent injury and enhance performance (PEP) exercises for eight weeks and experimental group 2 performed PEP exercises with RNT instead of regular warming up. The control group performed their usual exercises. The kinematics of the trunk and lower extremity joints during landing were evaluated by pre-test and post-test. Three-dimensional lower-extremity kinematics was measured during drop jump with a single leg landing. Data were analyzed by 2-way repeated measures analysis of variance. The results showed that eight weeks of reactive neuromuscular training had a significant effect on hip flexion angle at landing (F(2,27)=3.40, P=0.04, ηp2=0.20). But there was no significant effect on knee valgus, knee flexion, ankle dorsiflexion, and trunk flexion at the moment of landing following RNT training. The presented results indicated that the injury prevention program using reactive neuromuscular exercises could well modify the athletes' movement patterns toward a lower risk of anterior cruciate ligament injury.

    Keywords: Kinematics, Basketball, Landing, Reactive Neuromuscular trainig, Anterior cruciate ligament
  • Saba Abrifam, Ali Fatahi *, Hasan Matin Homaei Pages 81-96
    Surface stiffness is a factor affecting the injuries since any change in in the amount of this parameter leads to the increased applied forces. This is a quasi-experimental, causal-comparative, and applied study. The statistical population included 14 volleyball players aged between 18 and 20. The muscles’ electrical activity was recorded by an 8-channel electromyograph based on the SENIAM protocol (Surface ElectroMyoGraphy for the Non-Invasive Assessment of Muscles) on four selected muscles of the lower limb. Mean and standard deviation (SD) were employed for data description, Shapiro-Wilk test for the assessment of data distribution normality, analysis of variance with repeated measures for the effect of surface type on the research variables, and Bonferroni post hoc test was used for the assessment of differences. Furthermore, the repeated measurement test’s results revealed no significant difference between groups in terms of the peak muscle activities in Vastus lateralis muscle and Biceps femoris muscle when jumping and landing on tatami, grass, and sand (p≤0.05); however, the surfaces were significantly different in the tibialis anterior muscle and gastrocnemius muscle (p = 0.00). Besides, there was no significant difference between co-contractions in knee and ankle joint (p≤0.05); the difference was that in the knee joint, the highest average co-contraction was seen on the grass and its lowest rate on the sand, while in the ankle joint, the lowest rate was seen on the sand and the highest rate on tatami.
    Keywords: Surfaces, EMG Co-contraction, lower limb
  • Seyed Hossein Hosseinimehr *, Mehrdad Anbarian, Zanyar Mohammadi Pages 97-114
    The purpose of this study was to investigate the effect of 12 weeks water training in shallow and deep part of pool on balance and lower limb muscles strength in elderly. Thirty-six healthy male elder selected as statically sample in three groups. Two experimental groups performed 12 weeks water training in shallow and deep part of pool for three sessions in per week. Balance and lower limb muscles strength tests performed before and after the training protocol. Single leg stance time and Y test were used for measuring static and dynamic balance respectively. MMT system was used for measuring lower limb muscles strength. Findings of this study indicated there is significant improvement on static balance after performing training protocol in shallow and deep part of the pool (p=0.03) .in contrast, dynamic balance of dominance leg has significant improvement in 3 directions of Y test while dynamic balance of non-dominance leg has significant improvement in anterior direction only (p=0.01). On the other hand, there is only significant improvement in hamstring muscles strength after training protocol in shallow part of the pool while all muscles strength except internal and external rotators have significant improvement after training protocol in deep part of the pool (p<0.05). It seems 12 weeks water training in shallow and deep part of pool has significant improvement on balance but performing training in deep part of pool has more significant improvement on lower limb muscles strength in elderly.
    Keywords: water exercises, Balance, lower extremity strength, elderly people
  • Hassan Setudeh Sorkh Abadi, Mohsen Mohammadnia Ahmadi, Mohammad Yousefi *, Fatemeh Alirezaei Pages 115-150
    Introduction

    Due to the lack of study on the transition effect of the lower body to upper body plyometric training, the aim of this study was to investigate the effect of upper and lower body plyometric training on upper-body electromyography activity in young athletes.

    Methods

    36 male students were selected and divided into three groups: - control; - Upper body plyometric; and - Upper-lower body plyometric (mixed) training. Plyometric exercise protocol (4 weeks/ 3 sessions) included push-up plyometric (4 sets/ 10 repetitions) performed by both groups. The mixed group also continued lower-body plyometric exercise (4 sets/ 10 repetitions on obstacles). At the beginning and end of the course, First, anthropometric tests (fat and fat free mass); and functional (Wingate, overhead medicine ball throwing, and deadlift) was performed simultaneously with electromyography data evaluating.

    Results

    The physiological work doesn't changed significantly in selected muscles (p>0.05). The median of frequency was significantly reduced in the mixed group compared other groups (p<0.05). In addition, there was no difference in anthropometric, overhead medicine ball throwing, absolute and relative mean anaerobic power between groups (p>0.05). In the deadlift, the mixed group had better significantly records than the upper body group (p<0.05). In the relative anaerobic peak power, there was significant differences between training groups with control (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings regarding the confirmed role of lower body plyometric training on the transmission of force into the upper body, it is recommended that athletes use lower body plyometric along with upper body plyometric training.

    Keywords: Upper body plyometric training, Root Mean Square, Median Frequency, Wingate Anaerobic Test