فهرست مطالب

سیره پژوهی اهل بیت - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1401)

نشریه سیره پژوهی اهل بیت
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید سجاد جعفری*، فرشید لاری منفرد، سجاد پاپی صفحات 5-20

    چگونگی تعامل و تقابل پیامبر(ص) با مخالفان خویش همواره یکی از مسایل بحث برانگیز در تاریخ اسلام بوده است. در دوره معاصر برخی از پژوهشگران به ویژه برخی از شرق شناسان، برخورد های قهرآمیز پیامبر(ص) با بعضی از مخالفانش را برجسته کرده و پیامبر(ص) را به خشونت گرایی متهم کرده اند. افزون بر منابع تاریخی، مهمترین و موثق ترین منبع برای بازشناسی رفتار پیامبر(ص) در ارتباط با مخالفان، آیات قرآن و تفاسیر و روایات مرتبط با آن آیات است. در این میان مجمع البیان فی تفسیر القرآن (تالیف 536) از مهمترین و جامع ترین تفاسیر است. این تفسیر به جامعیت و انصاف در بررسی آرا مختلف مشهور است. از این رو مقاله حاضر با تکیه بر تفسیر مجمع البیان به تحلیل و بررسی دقیق سیره پیامبر اسلام6 در مواجهه با مخالفان (مشرکان، اهل کتاب و منافقان و مانند اینها) پرداخته است. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سوال اساسی است که شیوه مواجهه رسول خدا با مخالفین مبتنی بر چه اصولی بوده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که رفتار پیامبر6 در مواجهه با مخالفان بر اساس دو راهبرد اصلی تعامل با مخالفان و تقابل با معاندان (دشمنان) استوار بوده و آن حضرت در راستای این دو راهبرد اصلی از راهکارهای مختلفی نیز در برخورد با مخالفین و معاندین اسلام بهره برده است. این راهکارها با توجه به ماهیت متفاوت اقدامات مخالفان و معاندان اسلام متفاوت بوده است.

    کلیدواژگان: رسول خدا، طبرسی، مجمع البیان، مشرکان، منافقان
  • محمدرضا زارع خورمیزی* صفحات 21-38
    به دستور معاویه بن ابوسفیان، بدگویی نسبت به امام علی(ع) در جامعه اسلامی ترویج و سپس اجباری شد. گرچه اجبار آن بعدها از سوی عمربن عبدالعزیز در ماه صفر سال 99 هجری برداشته شد، اما ترویج آن سیاست با هدف تحریف واقعیت های تاریخی برای مشروعیت بخشی به امویان، تا پایان دوران خلافت امویان ادامه یافت. بدیهی بود این سنت از سوی اهل بیت و پیروان آنها به چالش کشیده شود، از این رو در برابر بدعت پدید آمده ایستادند و با پیش گرفتن راهکارهایی به مقابله با آن برخاستند، چنان که امام صادق(ع) چنین کرد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی می کوشد تا به این پرسش محوری پاسخ دهد که سیره عملی و گفتاری آن امام در مواجهه با بدعت پیش آمده چگونه بود؟ امام صادق(ع) یکی از عوامل عمده بدگویی نسبت به اهل بیت: و سب امام علی(ع) را زاده ناآگاهی از فضایل بی شمار ایشان می دانست که خود از اقدامات چندوجهی و جنگ روانی دشمنان اهل بیت ایجاد شده بود، از این رو آن حضرت مقابله ترکیبی را مد نظر قرار داده و با روش های ایجابی و سلبی به ترویج فضایل امام علی(ع) پرداختند و همین امر موجب شد تا فضایل آن جناب به صورت گسترده تری رواج پیدا کرده و به نسل های آینده برسد.
    کلیدواژگان: امام علی ع، امام صادق7، سب، معاویه
  • مهدی مردانی(گلستانی)* صفحات 39-52
    مطالعه و تحقیق درباره سیره اهل بیت:، نیازمند شناخت رویکردها و رهیافت های گوناگون به سیره اهل بیت(ع) است. چرا که با شناخت این رویکردها به سیره اهل بیت(ع) می توان آرای مرتبط را رصد و مقایسه کرد تا امکان رویارویی منطقی با چالش های پیش رو فراهم شود. یکی از رویکردهای شاخص درباره سیره اهل بیت(ع)، رویکرد الگومدارانه است. در این رویکرد، سیره به مثابه اسوه و الگوی زندگی نگریسته می شود و با هدف شناخت روش صحیح زیستن مورد بررسی قرار می گیرد. مقاله حاضر با روش توصیفی_تحلیلی به این پرسش اصلی پاسخ داده است که رویکرد الگومدارانه به سیره اهل بیت(ع)، چه پیشینه تاریخی دارد و پیامدهای نظری آن چیست؟ نتایج این تحقیق نشان می دهد که رویکرد الگومدارانه، دارای سه مرحله تاسیس، تبیین و توسعه است و در دو بخش مفهوم سیره و قلمرو سیره پژوهی اثربخشی دارد.
    کلیدواژگان: اهل بیت(ع)، سنت، سیره پژوهی، سیره شناسی
  • یدالله حاجی زاده* صفحات 53-66

    امام علی(ع) به عنوان جانشین منصوص رسول خدا پس از روی کار آمدن ابوبکر، به رغم همه اعتراضاتی که در این زمینه داشت، دست به قیام مسلحانه نزد و صبر کرد. آیا آن حضرت از همان ابتدا قصد قیام نداشت و رسول خدا ایشان را در هر حال مامور به صبر کرده بود، یا آن حضرت با ارزیابی شرایط، به این نتیجه رسیده بود که اکنون وقت قیام مسلحانه نیست؟ این پژوهش با بررسی منابع متقدم تاریخی و حدیثی به ویژه نهج البلاغه و با بهره گیری از روش توصیفی و تحلیلی نشان داده است که هرچند رسول خدا، امیرالمومنین(ع) را مامور به صبر کرده بود، اما به طور مطلق آن حضرت را از قیام باز نداشته بود. در حقیقت امام علی(ع) مامور بود در صورت داشتن قدرت و بدون اینکه خطری اسلام را تهدید کند، قیام کرده و حق خویش را پس بگیرد؛ اما وضع خاص جامعه اسلامی پس از رحلت پیامبر(ص)، نبود مقبولیت مردمی، نداشتن حامیان جدی و کافی و خطرات گوناگونی که جامعه نوپای اسلامی را تهدید می کرد، امام(ع) را از قیام بازداشته بود.

    کلیدواژگان: ارتداد، امام علی(ع)، پیامبران دروغین، جانشینی پیامبر(ص)
  • سید علیرضا واسعی*، طاهره سادات صالح شریعتی صفحات 67-80

    علم هم چون پدیده ای اجتماعی، متاثر از محیط است و در خلوت، به دستور و فرمان یا به توصیه و تشویق، بالندگی، شکوفایی و گسترش پیدا نمی کند؛ هر چند رکود و انحطاط آن، به طور جدی با عوامل پیش گفته پیوند وثیق دارد. علم در جهان اسلام نیز از این قاعده بیرون نبوده است. پژوهشگران این حوزه، دوران خلافت مامون عباسی را که پاره ای از آن با حضور و نقش علمی امام رضا(ع) همزمان است، دوره اوج گیری و نضج تمدن اسلامی و در راس آن بسط و توسعه علوم دانسته اند. اینکه چه علل و عواملی در این فرایند نقش داشته، پرسشی محوری است که پژوهشیان، پاسخ های گوناگونی به آن داده اند. بر پایه نوشتار حاضر، بیش از همه، وجود بستر و فضای اجتماعی متناسب با علم ورزی یا گسترش نسبی عدالت اجتماعی، این دوره را از دیگر دوره ها متمایز و مبدا تحولاتی بنیادین ساخته است. مقاله با این فرضیه که رشد علم و توسعه، محصول هم اندیشی، مناظره، پرسش و پاسخ و وجود فضای تعاملی آزاد برای اندیشمندان است، به این نتیجه دست یافته که دوره امام رضا(ع) و در بازه ای گسترده تر، زمان مامون چنین بستری فراهم شده بود. در آن دوره از یک سو افراد از هر مسلک و مذهبی می توانستند وارد گفتگوی علمی و فرهنگی شده، و از سوی دیگر به نقد یافته ها و داشته های مسلمانان بپردازند و از آن مهم تر، آثار و نوشته های بیگانگان را که در ذهنیت مسلمانان اولیه ارزش اعتنا نداشت، به زبان اسلامی برگردانده (نهضت ترجمه) و در نشست های علمی و مناظره های جدی، با امکان برابرکه حتما نسبتی با فضای جامعه داشت، مورد نقد، نقض و چالش قرار دهند.

    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، خلافت مامون، عدالت اجتماعی، علوم اسلامی، عهد رضوی، نهضت ترجمه
  • سهیلا چنگیزی، مژگان سرشار* صفحات 81-102
    بررسی امثال موجود در روایات و یافتن تاریخ تولید و گوینده اولیه آنها  به ما کمک می کند تا روایات را از امثال تفکیک کنیم. در این پژوهش بر مبنای امثال موجود در مجمع الامثال میدانی، روایات بحارالانوار مورد بررسی قرار گرفته است. روایات حاوی ضرب المثل در بحارالانوار در سه حیطه اندیشه، صفت ها و احساسات قلبی، و عملکرد انسان قابل دسته بندی هستند. در این مقاله روایت هایی از بحارالانوار، مشتمل بر امثال «الحریص محروم»، «لا راحه لحسود»، «السخاء فطنه و اللوم تغافل» و «انی لک باخیک‏ کله و ای الرجال المهذب»، که در حوزه صفات قلبی حرص، حسادت، سخاوت و گذشت است، مورد بررسی قرار گرفته اند. در پژوهش حاضر با برسی تقدم و تاخر زمانی منابع و بررسی اسناد، راویان و متن روایات معلوم شد که اولین گویندگان این عبارات تمثیلی، معصومان: نبودند؛ بلکه افرادی ادیب و حکیم همچون ابراهیم بن ادهم، ابوالدرداء و اکثم بن صیفی اولین گویندگان این امثال بودند. سپس این عبارات تمثیلی در اواخر قرن اول و نیمه اول قرن دوم وارد روایات شدند. همچنین این پژوهش نشان دهنده تاثیرپذیری روایات از امثال عامیانه است.
    کلیدواژگان: امثال عامیانه، بحارالانوار، حرص، حسد، سخاوت، گذشت، مجمع الامثال
|
  • Sayyed Sajjad Jafari *, Farshid Larimonfared, Sajad Papi Pages 5-20

    always been one of the controversial issues in the history of Islam. In the contemporary period, some researchers, especially some orientalists, highlighted the violent encounters of the Prophet (PBUH) with some of his opponents and accused the Prophet (PBUH) of violence. In addition to historical sources, the most important and reliable source for recognizing the behavior of the Prophet (PBUH) in relation to the opponents are the verses of the Qur'an and the interpretations and traditions related to those verses. In the meantime, Majma‘ al-Bayan fi-Tafsir al-Qur'an (compiled in 536) is one of the most important and comprehensive commentaries. This commentary is known for its comprehensiveness and fairness in examining different opinions. Therefore, the present article, relying on the interpretation of Majma‘ al-Bayan, analyzes and examines the life of the Prophet of Islam (PBUH) in the face of opponents (Pagans, people of the book (Ahl al-kitāb), hypocrites (Munāfiq) and the like). The current research seeks to answer the basic question that the method of confronting the Prophet (PBUH) with the opponents was based on what principles? The findings of the research show that the behavior of the Prophet (PBUH) in dealing with opponents was based on two main strategies of interaction with opponents and confrontation with opponents (enemies) and in line with these two main strategies, the Holy Prophet also used different strategies in dealing with opponents and adversarys of Islam. These solutions have been different according to the different nature of the actions of the opponents and adversarys of Islam.

    Keywords: Prophet (PBUH), Tabarsi, Majma‘ al-Bayan, pagans, hypocrites (Munāfiq)
  • Mohammadreza Zare Khormizi * Pages 21-38
    By the order of Mu'awiya, slander against Imam ʿAlī (As) was promoted and then made compulsory in the Islamic society. Although the compulsion to Curse (Sabb) the Imam (As) was removed by ʿUmar ibn ʿAbd al-ʿAzīz in Ṣafar 99 Hijri, the promotion of this policy with the aim of distorting historical facts to give legitimacy to the Banū Umayya continued until the end of the Umayyad era. Ahl al-Bayt (As) and their followers stood against the heresy of Curse (Sabb) Imam ʿAlī (As). The research question is, what was Imam Ṣādiq's (As) practical and verbal Sira in dealing with this heresy? This research has shown with a descriptive-analytical method that Imam Ṣādiq (As) realized that one of the main factors of slandering the Ahl al-Bayt (As) and Curse (Sabb) Imam ʿAlī (As) is ignorance of his countless virtues. this ignorance was created due to multifaceted actions by the enemies of Ahl al-Bayt (As), so Imam Ṣādiq (As) also considered a combined confrontation. He used positive and negative methods to promote the virtues of Imam ʿAlī (As) and forbid slander against him, and these actions caused the virtues of Imam ʿAlī (As) to become more widespread and reach the future generations
    Keywords: Imam ʿAlī (As), Imam Ṣādiq (as), Banū Umayya, Curse (Sabb), insult, Mu'awiya
  • MAHDI MARDANI(Golestani) * Pages 39-52
    Research about the sira of the Ahl al-Bayt (As) requires knowledge of various approaches to the sira of the Ahl al-Bayt (As). By knowing these approaches, we can compare related opinions and provide the possibility to face the upcoming challenges. One of the prominent approaches regarding the way of Ahl al-Bayt (As) is the model-oriented approach. In this approach, sira is viewed as a way of life and is examined with the aim of discovering the correct way of living. The present article has answered the main question with descriptive-analytical, what is the historical background of the model-oriented approach to the sira of Ahl al-Bayt (As) and what are its theoretical consequences? The results of this research show that the model-oriented approach has three stages of establishment, explanation and development, and it is effective in two parts, the concept of sira and the realm of sira research
    Keywords: Ahl al-Bayt (AS), tradition, Sira studies, Knowledge of sira
  • Yadollah Hajizadeh * Pages 53-66

    Imam ʿAlī (As) as the designated successor of the Prophet (PBUH) after Abu Bakr took office, despite all the protests he had in this regard, did not start an armed uprising and was patient. Did he not intend to rise from the beginning and the Prophet (PBUH) ordered him to wait anyway, or did he evaluate the situation and come to the conclusion that now is not the time for an armed uprising? This research, by examining historical and Ḥadīth sources, especially Nahj al-Balāghah, and by using the descriptive and analytical method, has shown that although the Prophet (PBUH) commanded the Commander of the Faithful (PBUH) to wait, he absolutely forbade him from rising. In fact, Imam ʿAlī (As) was appointed to rise up and take back his right if he had the power and without threatening Islam. But the special situation of the Islamic society after the death of the Prophet (PBUH), the lack of popular acceptance, the lack of serious and sufficient supporters and the various dangers that threatened the nascent Islamic society, prevented the Imam (As) from rising.

    Keywords: apostasy, Imam ʿAlī (As), false prophets, succession to Prophet (PBUH)
  • Seyyed Alireza Vasei *, Tahereh Sadat Saleh Shariati Pages 67-80

    Science, as a social phenomenon, is affected by the environment and does not grow, flourish and expand in solitude, by command or by advice and encouragement; Although its stagnation and decline are closely related to the aforementioned factors. Science in the Islamic world has not been out of this rule either. The researchers of this field have considered the period of Ma'mun Abbasi's caliphate, which partly coincides with the presence and scientific role of Imam Reza (As), as the pinnacle and perfection period of Islamic civilization, and at the top of it is the expansion and development of sciences. What causes and factors played a role in this process is a central question that researchers have given various answers to. Based on the present article, most of all, the existence of a platform and social Space suitable for science or the relative expansion of social justice has made this era distinct from other eras and the origin of fundamental changes. the article with the hypothesis that the growth of science and development is a product of mutual thinking, debate, question and answer, and the existence of a free interactive space for thinkers, was reached the conclusion that the period of Imam Reza (As) and in wider period, the time of Ma'mun provided such a platform. In that period, on the one hand, people from all sect and religions could have entered into scientific and cultural dialogue, on the other hand, criticize the findings and achievements of Muslims, and More importantly, the works and writings of foreigners, which were not worth paying attention to in the minds of early Muslims, were translated into Islamic language (the translation movement) and criticized and violated in scientific meetings and serious debates and challenge, with the equal possibility that it must have been related to the atmosphere of the society.

    Keywords: Imam Reza (AS), Caliphate of Ma'mun, social justice, Islamic sciences, Razavi era, translation movement.
  • Soheila Changizi, Mojgan Sarshar * Pages 81-102
    Examining the proverbs in the narrations and finding the date of their production and the original speaker will help us to distinguish the narrations from the proverbs. In this research, on the basis of the proverbs in Majmaʿ al-amthāl Maydānī, the narrations of Biḥār al-Anwār have been examined. Narratives containing proverbs in Biḥār al-Anwār can be categorized into three areas of thought, attributes and heart feelings, and human performance. In this article, there are narrations from Biḥār al-Anwār, including the proverbs of “The greedy are deprived”, “There is no rest for the envious”, “Generosity is from intelligence, and baseness is from blindness of heart” and “Where can you get a perfect brother, and which man is decent and free from all defects”, That are in the field of heart traits of greed, envy, Generosity and forgiveness have been investigated.In the current research, by examining the time of the sources and examining the documents, the narrators and the text of the narrations, it was found that the first speakers of these allegorical phrases were not the innocent ones; Rather, literary and wise people such as Ibrahim ibn Adham, Abu Dardā' and Aktham ibn Ṣayfī were the first speakers of these proverbs. Then these allegorical expressions entered the narrations at the end of the first century and the first half of the second century. Also, this research shows the effectiveness of narrations from folk proverbs.
    Keywords: folk proverbs, Biḥār al-Anwār, greed, envy, generosity, forgiveness, Majmaʿ al-amthāl Maydānī