فهرست مطالب

نشریه شناخت اجتماعی
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فراتحلیل مداخلات روانشناختی آموزشی و درمانی بر انعطاف پذیری شناختی کودکان و نوجوانان ایرانی
    فاطمه علی پور، ابولفضل فرید *، رامین حبیبی کلیبر، غلامرضا گلمحمدنژاد صفحه 0

    پژوهش حاضر باهدف ترکیب پژوهش های انجام شده درزمینه تعیین اثربخشی مداخلات روانشناختی آموزشی و درمانی بر انعطاف پذیری شناختی کودکان و نوجوانان ایرانی با روش فراتحلیل انجام شده است. جامعه آماری فر اتحلیل حاضر پژوهش های در دسترس در رابطه با اثربخشی مداخلات روانشناختی آموزشی و درمانی بر انعطاف پذیری کودکان و نوجوانان است که در بین سال های 1392 تا 1402 منتشرشده اند. بر اساس ملاک های تعریف شده ورود و خروج برای پژوهش های اولیه و نیز تحلیل حساسیت 61 اندازه اثر از 43 مطالعه اولیه توسط نرم افزار CMA ویرایش 2مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که اندازه اثر خلاصه مدل تصادفی برابر با 964/1 بود که ازنظر آماری معنی دار بوده و بیانگر اثر مثبت مداخلات روانشناختی آموزشی و درمانی بر انعطاف پذیری شناختی است. همچنین نتایج نشان داد بین انواع مداخله، ابزار پژوهش و سن و جنسیت آزمودنی ها تفاوت معنی داری وجود دارد. درنتیجه با توجه به اثربخشی مطلوب ارائه مداخلات آموزشی و درمانی در راستای ارتقاء انعطاف پذیری شناختی کودکان و نوجوانان، پیشنهاد می شود به منظور بهره مندی از مزایای بالقوه آن در طول عمر، به عنوان یک ضرورت بیش ازپیش مورد ملاحظه دست اندرکاران تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مداخلات روانشناختی، انعطاف پذیری شناختی، فراتحلیل، کودکان و نوجوانان
  • زهرا فخری، حسین زارع*، احمد علی پور، مهدی شریف الحسینی صفحات 1-9
    هدف

    هدف این پژوهش تهیه نسخه ایرانی با زبان فارسی و تعیین پایایی آزمون مختصر وضعیت روانی کودکان بود.

    روش

    آزمون موردنظر به همراه شیوه نامه اجرای آن به زبان فارسی ترجمه و در برخی از سوالات برای هماهنگ سازی با ویژگی های زبانی و دستیابی به روایی صوری، تغییراتی در آن داده شد. نمونه پژوهش شامل 40 کودک دارای مشکلات رفتاری درونی سازی و برونی سازی و 100 کودک فاقد این مشکلات با دامنه سنی 7 تا 12 سال بود که با توجه به معیارهای ورود به پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل سیاهه رفتار کودک و فرم گزارش معلم آخنباخ و رسکورلا (2001) و آزمون مختصر وضعیت روانی کودکان اسکارپا، تورالدو، پویانی و بوتینی (2017) بود.

    یافته ها

    نتایج آزمون مختصر وضعیت روانی کودکان در جمعیت سالم از 38 نمره کل آزمون، بین 24 تا 38 و با میانگین 16/34 و انحراف استاندارد 79/2 و در جمعیت دارای مشکل، بین 8 تا 27 و با میانگین 4/18 و انحراف استاندارد 97/4 به دست آمد. روایی تمایز آزمون بر اساس آزمون تی مستقل انجام شد و با 95 درصد اطمینان بین عملکردهای شناختی دو گروه تفاوت معناداری مشاهده شد. در تعیین پایایی درونی آزمون، ضریب آلفای کرونباخ برای کل آزمون 92/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     بر اساس پژوهش حاضر به نظر می رسد که نسخه ایرانی آزمون مختصر وضعیت روانی کودکان از قابلیت و پایایی مناسبی برخوردار است و به منظور غربالگری شناختی و پیش آگهی مشکلات مختلف روان شناختی و عصب روان شناختی کودکان کارایی مطلوبی دارد.

    کلیدواژگان: آزمون کودکان، غربالگری شناختی، وضعیت روانی
  • معصومه تدریس تیریزی، مجید صفاری نیا*، مهناز علی اکبری، احمد علی پور صفحات 11-23
    مقدمه

    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین نقش جنسیتی آندروژنی و عملکرد جنسی زنان با میانجیگری سبک های تبادل اجتماعی صورت گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهلی بود که در شهر تهران زندگی می کردند که از طریق فراخوان اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. در پژوهش حاضر از مقیاس نقش های جنسیتی بم (1981)، مقیاس عملکرد جنسی زنان (روزن و همکاران، 2000) و پرسشنامه تبادل اجتماعی لیبمن و همکاران (2011) به عنوان ابزار استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عملکرد جنسی رابطه منفی معنی داری با سبک تبادلی منفعت طلبی و رابطه مثبت معنی داری با سبک سرمایه گذاری افراطی دارد. همچنین همبستگی منفی و معناداری بین نقش جنسیتی آندروژنی، با سبک های تبادل منفعت طلبی و سرمایه گذاری افراطی وجود دارد. همچنین شاخص های برازش حاکی از برازش خوب مدل پیشنهادی با داده هاست. نتایج آزمون بوت استراپ نیز نشان داد که سبک تبادل منفعت طلبی (300/0= β) و سبک تبادل سرمایه گذاری افراطی (280/0-= β) نقش واسطه ای معناداری در رابطه بین الگوی جنسیتی آندروژنی با عملکرد جنسی دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، جهت بهبود عملکرد جنسی باید به سبک های تبادل اجتماعی توجه کرد. یافته های پژوهش حاضر چهارچوب مفیدی را در شناسایی مولفه های تاثیرگذار در حوزه روانشناسی اجتماعی در عملکرد جنسی زنان فراهم می کند که در برنامه های پیشگیری و درمانی می بایست مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نقش جنسیتی آندروژنی، سبک های تبادل اجتماعی، عملکرد جنسی
  • فضل الله حسنوند، کامران شیوندی چلیچه*، فریبرز درتاج، علی دلاور، اسماعیل سعدی پور صفحات 25-36

    این پژوهش با هدف بازتعریف مقهوم ارتباط در ایران تحت عنوان ارتباط اجتماعی خردمندانه مبتنی بر شاهنامه فردوسی به انجام رسید . این تحقیق از نظر هدف، بنیادی و بر اساس ماهیت تحقیق و گردآوری داده ‎ها، کیفی مبتنی بر روش داده بنیاد بود. با توجه به هدف پژوهش، بیت، به عنوان واحد تحلیل در نظر گرفته شد. جامعه آماری شامل متن کامل شاهنامه فردوسی تصحیح هشت‎ جلدی جلال خالقی مطلق بود. تجزیه و تحلیل آماری مبتنی بر فرایند کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری ترکیبی در نرم‎ افزار MAXQUDA نسخه 2018 انجام شد. به منظور اعتباریابی الگوی طراحی شده از دیدگاه صاحب‎نظران و پژوهشگران با روش نمونه‎ گیری هدفمند بهره گرفته شد. میزان پایایی کدگذاری مولفه ها بر اساس شاخص کاپا برابر با 91/0 به دست آمد. یافته ها نشان داد که ارتباط اجتماعی خردمندانه در شاهنامه فردوسی مشتمل بر هفت خرده ‎مولفه همزیستی مسالمت آمیز با دیگران، گفتار سازنده و اثربخش در ارتباط بین فردی، ارتباط رشدگرا و متعادل با افراد نیک، درک ارزش ها و جایگاه خانواده، کمک‎ رسانی و کمک‎ طلبی زبانی و عملی، شجاعت و جرات مندی در بیان نظر و عمل درست و دغدغه مندی و آگاهی اجتماعی بود. در نتیجه، به سبب ابعاد گسترده و جامعیت تعریف ارتباط اجتماعی خردمندانه به پژوهشگران پیشنهاد می شود که در جهت ساخت ابزارهای معتبر و بسته های آموزش مهارت ارتباط خردمندانه بر ابعاد مفهوم ارتباط اجتماعی خردمندانه که در این مطالعه شناسایی شد، تمرکز کنند.

    کلیدواژگان: ارتباط اجتماعی خردمندانه، خرد، شاهنامه
  • حسن صبوری مقدم، محمدعلی نظری، محمدرضا ابوالقاسمی دهاقانی، اکبر زاهدی* صفحات 37-52
    مقدمه

    هدف این مطالعه بررسی نقش تفاوتهای سرشتی افراد در سوگیری ادراکی آنها در دو بعد جانداری (زنده/غیرزنده) و ابراز هیجان چهره ای (خوشحال/انزجار) در تصاویر مورف شده در شرایط ابهام بود.

    روش

    چهار گروه، هر گروه شامل 20 نفر 35-22 ساله دارای سرشت هیجانی فعال سازی بالا با پایین و مهار بالا با پایین بر اساس مقیاس ترکیبی سرشت عاطفی هیجانی (AFECT) انتخاب شدند. در شرایط یکسان تکلیف تصاویر مورف شده در دو بعد هیجان (انزجار/خوشحالی) و جانداری (زنده/غیرزنده) را انجام دادند. یافته ها توسط آزمون آماری t و کروسکال-والیس در نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    گروه های سرشتی فعال سازی بالا با پایین و مهار بالا با پایین در ادراک تصاویر مورف شده با بیان هیجانی انزجار/خوشحالی در شرایط ابهام سوگیری دارندولی در بعد جانداری سوگیری ندارند.

    نتیجه گیری

    سرشت در ادراک پیوستار تصاویر چهره ای با بیان هیجانی خوشحالی/انزجار نقش دارد ولی در ادراک تصاویر مورف شده بعد زنده/غیرزنده نقشی ندارد.

    کلیدواژگان: ادراک زنده بودن چهره، بیان هیجان چهره ای، مقیاس ترکیبی سرشت عاطفی هیجانی، نظریه تشخیص علامت
  • سمیه نگهداری*، محمدحسن صیف صفحات 53-65
    مقدمه

    هدف این تحقیق ارایه مدل علی انعطاف پذیری شناختی بر اعتیاد به شبکه های اجتماعی: نقش واسطه ای خودکارآمدی، بهزیستی روانشناختی و همدلی شناختی می باشد.

    روش

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر شیراز بودند که تعداد کل آنها 68152نفر می باشد که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 382 نفر می باشد روش نمونه گیری مورد استفاده خوشه ای چندمرحله ای است . ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010)، همدلی شناختی جولیف و فارینگتون (2006)، بهزیستی روانشناختی ریف (1989) ، خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران (1982) و اعتیاد به شبکه های اجتماعی احمدی و همکاران (1395) بود.

    یافته ها

    برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که انعطاف پذیری شناختی بر خودکارآمدی، بهزیستی روانشناختی و همدلی شناختی تاثیر مستقیم دارد همچنین خودکارآمدی ، بهزیستی روانشناختی و همدلی شناختی بر اعتیاد به شبکه های اجتماعی تاثیر مستقیم دارند. به طور کلی می توان چنین بیان نمود که خودکارآمدی ، بهزیستی روانشناختی ، و همدلی شناختی در رابطه بین انعطاف پذیری شناختی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی نقش واسطه ای دارند.

    نتیجه گیری

    کلیه متغیرهای مطرح در پژوهش 07/0 از متغیرهای موجود در اعتیاد به شبکه های اجتماعی را تبیین می کند و مدل پژوهش با توجه به داده ها از برازش نسبتا خوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، اعتیاد به شبکه های اجتماعی، خودکارآمدی، بهزیستی روانشناختی، همدلی شناختی
  • ساهره فاضلی، یدالله زرگر*، ایران داودی، سید اسماعیل هاشمی صفحات 67-79
    مقدمه

    واکسن نقش مهمی در جلوگیری از مرگ و میر در اثر بیماریهای عفونی دارد. هدف از مطالعه حاضر پیش بینی پذیرش واکسن کووید-19 بر اساس ویژگی شخصیتی، رفتار خود مراقبتی و سرمایه اجتماعی بود.

    روش

    توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کارکنان اداره آموزش پرورش اهواز است. حجم نمونه براساس فرمول تاپاچیک و فیدل حداقل 169 عضو برآورد شد که بصورت نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. پرسشنامه ها به صورت آنلاین توسط افراد تکمیل شد. از پرسشنامه ویژگی های شخصیتی هگزاکو-60 (اشتون و لی، 2009)، پرسشنامه رفتارهای خودمراقبتی (پویان فرد و همکاران، 1399)، پرسشنامه سرمایه اجتماعی (پاتنام، 2000) و پرسشنامه کوتاه محقق ساخته (پذیرش واکسن کرونا) در این پژوهش استفاده شد. تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار spss و با استفاده از روش تحلیل ممیز صورت پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی (وظیفه شناسی و هیجان پذیری)، رفتارهای خود مراقبتی و سرمایه اجتماعی، بهترین پیش بین پذیرش واکسن کووید-19 بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، طراحی برنامه هایی برای افزایش میزان واکسیناسیون و ارایه راهکارها و اقدمات مناسب روان شناختی برای ارتقای مسیولیت پذیری افراد جامعه در رابطه با اعتماد به واکسیناسیون و تقویت روحیه مشارکت جویی در مردم ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: واکسیناسیون، کووید-19، ویژگی های شخصیتی، خودمراقبتی، سرمایه اجتماعی
  • شکوفه موسوی*، محمودرضا شاهسواری، مائده گل نیا صفحات 81-90
    مقدمه
    فرسودگی شغلی معلمان ناشی از تکنواسترس یا استرس تکنولوژی در زمان تدریس ‏های مجازی دوران شیوع کووید 19 از جمله آسیب ‏های نوین جامعه جهانی به حساب می ‏آید. هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل ساختاری فرسودگی شغلی بر اساس تکنواسترس با نقش واسطه ‏ای ویژگی ‏های روانشناختی تعهد سازمانی و حمایت اجتماعی ادراک شده بود. روش تحقیق: جامعه ‏ی آماری شامل معلمان مقطع ابتدایی شهرستان فریدونشهر بودند که در دوران شیوع کرونا به صورت آنلاین تدریس داشتند؛ که از بین آن ها 84 نفر با شیوه ‏ی نمونه ‏گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه ‏ی استاندارد فرسودگی شغلی مسلش(1981)، پرسشنامه ‏ی تکنواسترس طرفدار و همکاران (2008)، پرسشنامه ‏ی حمایت اجتماعی ادراک شده زمن و همکاران (1998) و پرسشنامه ‏ی تعهد سازمانی آلن و مایر(1990) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ‏ها از نرم ‏افزارهای 23AMOS و 23SPSS بهره گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تکنواسترس به طور مستقیم نقش معنادار در پیش بینی فرسودگی شغلی دارد، ولیکن تکنواسترس سهم معناداری در پیش بینی فرسودگی شغلی با میانجی گری حمایت اجتماعی ادراک شده و تعهد سازمانی ندارد. همچنین نتایج نشان داد که جنسیت افراد، سابقه تدریس افراد بر فرسودگی شغلی آن ها به طور معنی ‏دار تاثیر ندارد. از سوی دیگر، مشخص گردید که تفاوت معناداری بین میانگین فرسودگی شغلی در افراد با سنین مختلف وجود داشته است. بنابراین سن افراد بر فرسودگی شغلی آن ها به طور معنی ‏دار تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، تکنواسترس، تعهدسازمانی، حمایت اجتماعی ادراک شده، کووید 19
  • مهدی دستا، امید شکری *، شهلا پاکدامن، جلیل فتح آبادی صفحات 117-134

    این پژوهش با هدف ساخت و اعتباریابی پرسشنامه خرد با توجه به ابعاد، مقوله ها و مولفه های الگوی خرد در جامعه ایران انجام شد. جامعه پژوهش شامل افراد بالای 20 سال ایرانی بود. 985 نفر از گروه های مختلف قومی، جنسیتی، سنی و تحصیلی به کمک روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان داد که ساختار 6 بعدی خرد یعنی عوامل علی (مهارت ها و توانایی های شناختی، هوش هیجانی و ویژگی های شخصیتی)، مقوله اصلی (یکپارچگی، هماهنگی و تعادل ابعادی وجودی)، شرایط زمینه ای (دینداری، معنویت و تعالی خود، اخلاق، تامل و تجارب چالش انگیز)، شرایط مداخله گر (عوامل محیطی، نظام آموزش رسمی و غیررسمی و خانواده)، راهبردها (استدلال خردمندانه، نگرش و رفتارهای جامعه پسند، بهزیستی، مشاوره، راهنمایی و رهبری دیگران) و پیامدها (کمال و سعادت انسان، خیر مشترک و جهانی عادلانه تر) با داده ها برازش مناسبی داشتند. به طور کلی خرد را می توان به عنوان صفت منحصر به فرد، پیچیده و چندمولفه ای انسانی تعریف کرد که یکپارچگی پویا و متعادل مولفه های مختلف را در بر می گیرد. باید اذعان داشت توصیف خرد به عنوان بهترین بودن در همه ابعاد، موجب شود بسیاری آن را یک ایده ال غیرقابل دسترس ادراک کنند، در حالی که خرد را می توان به عنوان یک پیوستار در نظر گرفت که افراد ممکن است در طیفی از خیلی کم تا خیلی زیاد در ارتباط با این ابعاد قرار گیرند. این ابعاد به صورت هم افزایی در مسیر افزایش سطح خرد عمل می کنند و در واقع می توان گفت خرد بزرگتر از جمع اجزای آن است.

    کلیدواژگان: خرد، یکپارچگی، تعادل، اعتبار، روایی
  • سهیلا سهرابی، جواد صالحی *، طاهره الهی صفحات 135-146

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر ایجاد اعتبار برای شریک به روش برچسب زنی بر میزان همنوایی حافظه دیداری بود. در این پژوهش میزان همنوایی حافظه بازشناسی 64 شرکت کننده بر اساس طرح «پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل» بررسی شد. ابتدا در مرحله ی پیش آزمون سطح واقعی عملکرد انفرادی حافظه بازشناسی دیداری شرکت کنندگان با استفاده از سیستم بینالمللی تصاویر عاطفی (IAPS) برآورد شد. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در حضور یک هم-شاهد متخصص)همدست پژوهشگر) که با زدن برچسب افسر پلیس معتبر شده بود، و شرکت کنندگان گروه کنترل در حضور هم-شاهد غیر متخصص (همدست پژوهشگر) در تکالیف بازشناسی تصاویر شرکت کردند. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک طرفه نشان داد که شرکت کنندگان گروه آزمایش بیشتر از گروه گواه با هم-شاهد معتبر همنوایی کردند (88/0η p 2 = و005/0 < p و 35/19 = (58) F). در مجموع، نتایج نشان داد که ارائه اطلاعات در مورد تخصص یک هم-شاهد میتواند بر همنوایی حافظه با او اثر داشته باشد. معلوم شد که ارزیابی فرد از اعتبار حافظه شریک مهمترین نقش را در این میان بازی میکند. به نظر میرسد ادراک فرد از میزان اعتبار هم-شاهد بر نحوه پردازش اطلاعات جدید توسط او اثر میگذارد که این امر به خاطر اسنادهای اشتباه در فرایند نظارت بر منبع منجر به افزایش همنوایی میشود. همچنین نفوذ اجتماعی نیز سهمی در تاثیر اعتبار دارد، البته نه برای اعتبار بخشی به خاطرات بلکه از نظر نحوه استفاده از اطلاعات.

    کلیدواژگان: اعتبار شریک، حافظه دیداری، فشارگروهی، همنوایی حافظه
  • سونا عسگرزاده، مجید برادران *، فرزانه رنجبر نوشری صفحات 147-155

    تعارض زناشویی می تواند به اختلال در روابط بین فردی منجر شود و زمینه ساز بروز مشکلاتی در خانواده باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه ذهن آگاهی، طرحواره های ناسازگار اولیه و همجوشی شناختی در زنان با و بدون تعارض زناشویی بود. این مطالعه، یک پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش شامل زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره مناطق 2، 4 و 7 شهر تهران در سال 1401 بود و نمونه پژوهش نیز شامل 90 زن دارای تعارضات زناشویی و 90 زن بدون تعارضات زناشویی بودند که به روش در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های تعارض زناشویی، ذهن آگاهی، طرحواره های ناسازگار اولیه و همجوشی شناختی پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که بین زنان با و بدون تعارض زناشویی از لحاظ ذهن آگاهی، طرحواره های ناسازگار اولیه و همجوشی شناختی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0 >P). بنا بر یافته های به دست آمده ، می توان نتیجه گرفت که این متغیرها به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم در ایجاد یا شدت تعارضات زناشویی موثر هستند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، طرحواره های ناسازگار اولیه، همجوشی شناختی، زنان، تعارض زناشویی
|
  • Meta-Analysis of Educational and Therapeutic Psychological Interventions on the Cognitive Flexibility of Iranian Children and Adolescents
    Fatemeh Alipour, Abolfazl Farid *, Ramin Habibi-kaleybar, Golamreza Golmohammad nejad Page 0

    The present study was conducted with the aim of combining the researches conducted in the field of determining the effectiveness of educational and therapeutic psychological interventions on the cognitive flexibility of Iranian children and adolescents with the meta-analysis method. The statistical population of the present analysis is the available researches related to the effectiveness of educational and therapeutic psychological interventions on the flexibility of children and adolescents, which were published between 2013 and 2023. Based on the defined entry and exit criteria for primary studies and sensitivity analysis, 61 effect sizes from 43 primary studies were analyzed by CMA software version 2. The findings showed that the summary effect size of the random model was equal to 1.964, which is statistically significant and indicates the positive effect of educational and therapeutic psychological interventions on cognitive flexibility. Also, the results showed that there is a significant difference between the types of intervention, research tools, and the age and gender of the subjects. As a result, considering the desired effectiveness of providing educational and therapeutic interventions in order to improve the cognitive flexibility of children and adolescents, it is suggested that it should be considered more and more by those involved in the education of children and adolescents in order to benefit from its potential benefits throughout life.

    Keywords: Psychological interventions, cognitive flexibility, Meta- Analysis, children, adolescents
  • Zahra Fakhri, Hossein Zare *, Ahmad Alipour, Mahdi Sharif-Alhoseini Pages 1-9
    Aim

    This study aimed to prepare an Iranian version Of the Persian language and determine the reliability of the Mini-Mental State Pediatric Examination (MMSPE).

    Method

    The Examination was translated into Persian language, and the instructions for its implementation. Some questions were changed to harmonize with the linguistic features and achieve Face validity. The research sample consisted of 40 children with behavioral problems of internalization and externalization and 100 children without these problems with an age range of 7 to 12 years who were selected by available sampling method according to the inclusion criteria. The research tools included The Child Behavior Checklist -Teacher Report Form (CBCL-TRF) of Achenbach & Rescorla (2001) and (MMSPE) of Scarpa and colleagues (2017).

    Results

    The results of Mini-Mental State Pediatric Examination (MMSPE) in a healthy population of 38 total scores, between 24 - 38 with a mean of 34.16 and a standard deviation of 2.79, and a population with problems, between 8 - 27 and with a mean of 18.4 And the standard deviation of 4.97 was obtained. The discriminant validity was based on an independent t-test, and with 95% confidence was observed a significant difference between the cognitive performances of the two groups. In determining the internal reliability of the test, Cronbach's alpha coefficient for the whole test was 0.92.

    Conclusion

    It seems that the Iranian version of (MMSPE) has good capability and reliability and is effective for cognitive screening and prognosis of various psychological and neuropsychological problems in children.

    Keywords: Cognitive Screening, Mental State, Pediatric Examination
  • Masoumeh Tadris Tabrizi, Majid Saffarini *, Mahnaz Ali Akbari, Ahmad Alipour Pages 11-23
    Introduction

    This research was conducted in order to investigate the relationship between the gender role of androgyny and women's sexual function through the mediation of social exchange styles.

    Methods

    The present study was a correlational descriptive study. The statistical population included all married women who lived in Tehran, through an online invitation, Bem's gender roles scale (1981), women's sexual function scale (Rosen et al., 2000) and Social Exchange Styles Scale (Leybman etai., 2011) were used as tools.

    Results

    The results showed that sexual function has a significant negative relationship with the Benefit-seeking exchange style and a significant positive relationship with the overinvestment exchange style. Also, there is a negative and significant correlation between the gender role of androgyny, with the exchange styles of Benefit-seeking and overinvestment. Also, the fit indices indicate the good fit of the proposed model with the data. The results of the bootstrap test also showed that the Benefit-seekingexchange style (β=0.300) and the overinvestment exchange style (β=-0.280) have a significant mediating role in the relationship between the androgynous gender pattern and sexual performance.

    Conclusion

    According to the results, in order to improve sexual performance, attention should be paid to social exchange styles.The findings of the pr esent study provide a useful framework for identifying the influential components in the field of social psychology in women's sexual function that should be considered in in research and clinical interventions programs.

    Keywords: Gender role Androgyny, social exchange styles, sexual function
  • Fazlollah Hasanvand, Kamran Sheivandi *, Fariborz Dortaj, Delavar Delavar, Esmail Sadipor Pages 25-36

    Social relationship is a culture-dependent concept that a precise understanding of its definition and components requires a careful examination of this concept in the cultural context of each society. Therefore, the aim of this this study was redefining the importance of relationship in Iran under the title of wise social relationship based on Ferdowsi's Shahnameh. This research was basic in terms of purpose, and qualitative research based on the grounded theory method based on the data collection. According to the purpose of the research, verse was considered as the unit of analysis. The statistical population included the complete text of Ferdowsi's Shahnameh, the eight-volume revision of Jalal Khaleghi Motlagh. Statistical analysis based on the process of open coding, axial coding and combined coding was performed in MAXQUDA 2018. In order to validate the designed model, the point of view of experts and researchers was used with the purposeful sampling method. The reliability of the coding of the components was found to be 0.91 based on the Kappa index. The findings showed that wise social relationship in Ferdowsi's Shahnameh consists of 7 components of peaceful coexistence with others, constructive and effective speech in interpersonal relationship, development-center and balanced relationship, understanding the values and status of the family, verbal and practical Helping and help-seeking, courageous and assertiveness in expressing the right opinion and action, concern and social awareness. As a result, due to the wide dimensions and comprehensiveness of the definition of wise social relationship, it is suggested to researchers to focus on the dimensions of the concept of wise social relationship identified in this study in order to construct reliable tools and training packages for wise relationship skills.

    Keywords: Shahname, wisdom, Wise Social Relationship
  • Hasan Sabouri Moghaddam, MohammadAli Nazari, MohammadReza Abolghasemi Dehaghani, Akbar Zahedi * Pages 37-52
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the role of temperamental differences in people's perceptual bias in the two dimensions of animacy (alive/non-alive) and expression of facial emotion (happy/disgust) in morphed images under ambiguous conditions.

    Method

    Four groups, each group consisting of 20 people aged 22-35, with emotional temperament of high and low activation and high and low inhibition, were selected based on Affective and Emotional Composite Temperament (AFECT) scale. Under the same conditions, they performed the task of morphed images in two dimensions of emotion and animacy. The findings were analyzed by t-test and Kruskal-Wallis in SPSS software version 26.

    Findings

    High vs. low activation and high vs. low inhibition temperamental groups are biased in the perception of morphed images with emotional expressions of disgust/happiness but not in animacy.

    Conclusion

    Temperament plays a role in perception of the morphed images with emotional expression of happiness/disgust, but it does not in the animacy dimension.

    Keywords: Expression of Facial Emotion, Perception of Animacy, Signal detection theory, The Affective, Emotional Composite Temperament (AFECT)
  • Somayeh Negahdari *, MohammadHassan Seyfe Pages 53-65

    The main purpose of this study was to provide a causal model of cognitive flexibility on addiction to social network with the mediating role of self-efficacy, psychological well-being and cognitive empathy.

    Methodology

    descriptive correlational method was used in this study. The statistical population were all second year high school students of Shiraz city in the academic year of 1399-1400, they were included 68,152. The sample size was 382 which selected according to Cochran's formula. The sampling method used was a multi-stage cluster sampling. Data collection instruments included cognitive flexibility questionnaires by Dennis and Vanderwaal (2010), cognitive empathy by Jolliffe and Farrington (2006), psychological well-being by Rief (1989), general self-efficacy by Sherer et al. (1982) and addiction to social networks by Ahmadi et al (1395).

    Findings

    The path analysis method was used to analyze the data. Research findings indicated that cognitive flexibility has a direct effect on self-efficacy, psychological well-being, and cognitive empathy. Also, self-efficacy, psychological well-being and cognitive empathy have a direct effect on addiction to social networks. Generally, it can be said that self-efficacy, psychological well-being, and cognitive empathy has a mediating role in the relationship between cognitive flexibility and addiction to social networks.

    Conclusion

    All the variables mentioned in this study explained only 0.07 of the variables in addiction to social network and the research model has a relatively goodness of fit regarding the data.Keywords: cognitive flexibility, addiction to social networks, self-efficacy, psychological well-being, cognitive empathy

    Keywords: Cognitive Flexibility, addiction to social networks, Self-efficacy, psychological well-being, Cognitive Empathy
  • Sahere Fazeli, Yadola Zargar *, Iran Davoudi, Seyed Esmaeil Hashemi Pages 67-79
    Introduction

    Vaccines play a critical role in preventing deaths caused by infectious diseases. This study aimed to predict COVID-19 Vaccine Acceptance Based on Personality traits, Self-care Behaviors, and Social capital.

    Methods

    The present study is a descriptive and correlational study, which was conducted by office staff in the Ahvaz education organization using an available method. The questionnaires were completed online in the fall of 1400 and the number of people present in this research is 169 people. Were used to collect data from Hexaco 60 questionnaires (Ashton and Lee, 2004), Social capital (Putnam, 2000), self-care behaviors (Pouyanfard, 2020), and a short researcher-made questionnaire (Corona vaccine acceptance).

    Results

    The results of data analyses showed that personality traits (consciousness and neuroticism), Self-care Behaviors, and social capital are the best predictors of COVID-19 Vaccine Acceptance.

    Conclusion

    According to the findings, designing programs to increase the vaccination rate and appropriate psychological strategies and techniques is essential to enhancing the responsibility of the community in terms of trust in vaccination and strengthening the behavior of participating in people.

    Keywords: COVID-19 Vaccine Acceptance, personality traits, self-care behaviors, Social Capital
  • Shokoufeh Mousavi *, Mahmoudreza Shahsavari, Maedeh Golnia Pages 81-90
    Introduction
    Job burnout in teachers caused by technostress or technology-related stress during the virtual teaching period of COVID-19 pandemic is one of the new global societal damages. The aim of this study was to develop a structural model of job burnout based on technostress with the mediating role of psychological characteristics, organizational commitment, and perceived social support. Research
    Method
    The statistical population consisted of elementary school teachers in the city of Ferdowsi who were teaching online during the COVID-19 pandemic and 84 of them were selected as the available sample using the sampling method. To collect data, the Maslach Burnout Inventory (1981), the Technostress Supporters and Colleagues Questionnaire (2008), the Perceived Social Support from Friends and Colleagues Questionnaire (1998), and the Allen and Meyer Organizational Commitment Questionnaire (1990) were used. The collected data were analyzed using 23AMOS and 23SPSS software.
    Results
    The results showed that perceived social support and job commitment did not have a significant mediating role in predicting job burnout. Therefore, it can be concluded that technostress directly plays a significant role in predicting job burnout, but technostress does not have a significant contribution to predicting job burnout with the mediating role of perceived social support and organizational commitment. Additionally, the results indicated that gender and teaching experience did not have a significant effect on job burnout. However, there was a significant difference between the average job burnout in individuals of different ages. Hence, age has a significant effect on job burnout.
    Keywords: Job Burnout, Technostress, Organizational Commitment, Perceived Social Support, COVID-19
  • Mahdi Dasta, omid shokri *, shahla pakdaman, jalil fathabadi Pages 117-134

    This study intended to construct and validate a wisdom questionnaire in Iran with regard to its dimensions, categories and components in the context. All above-20 Iranians comprised the population. Using random cluster sampling, 985 Iranians with different ethnic, gender, age and academic backgrounds were selected. Confirmatory factor analysis revealed that a 6 dimensional structure of wisdom fits the data. The dimensions were Causal Factors (cognitive skills and abilities, emotional intelligence, and personality characteristics), Core Category (existential integrity, harmony and equilibrium), Context Conditions (religiousness, spirituality, self-excellence, ethics, reflection, and challenging experiences), Intervening Conditions (environmental factors, official and unofficial education system, and family), Strategies (wise reasoning, prosocial attitude and behaviors, wellbeing, consulting, guiding and leading others), and Consequences (human perfection and flourishing, common good and a more just world). Overall, wisdom can be defined as a unique, complex, and multifaceted feature encompassing dynamic integrity and balanced account of different components. To describe wisdom as being the best in all its dimensions makes it an unachievable-for-many ideal but if viewed as a continuum, then individuals’ wisdom can be seen as ranging from much/many to less/few of its dimensions. In fact, wisdom dimensions work in a synergic manner to promote it and its sum is greater than its parts.

    Keywords: wisdom, integrity, equilibrium, validity, reliability
  • soheyla sohrabi, Javad Salehi *, Tahere Elahi Pages 135-146

    The aim of the present study was to determine the effect of creating credibility for the co-witness by labeling, on the conformity of visual memory. In this research, the conformity of the recognition memory of 64 participants was investigated based on the "pretest-posttest control group design". First, in the pre-test step, the actual level of visual recognition memory performance of the individual participants was measured using the International Affective Picture System (IAPS). Then, the participants of the experimental group participated in image recognition tasks in the presence of an expert co-witness (researcher's confederate) who was validated by the labeling him a police officer, and the participants of the control group in the presence of a non-expert co- witness (researcher's confederate). Data analysis using one way analysis of covariance showed that the participants of the experimental group conformed with the valid co-witness more than the control group (ηp2 = 0.88, p < 0.005 and F = (58) 19.35). In conclusion, the results showed that providing information about the expertise of a co-witness can have an effect on memory conformity with him. It turned out that the person's assessment of the validity of the co-witness's memory plays the most important role. It seems that a person's perception of the credibility of a co-witness affects the way he processes new information, which leads to an increase in conformity due to wrong attributions in the source monitoring process. Social influence also plays a role in the credibility effect, though not in terms of giving credibility to memories, but in terms of how information is used.

    Keywords: Group Pressure, Memory Compliance, Partner Credibility, Visual Memory
  • Sevna Asgarzadeh, Majid Baradaran *, Farzaneh Ranjbar Noushari Pages 147-155

    Marital conflict can interfere with interpersonal relationships and cause family problems. The aim of the present study was to comparison of mindfulness, early maladaptive schemas and cognitive fusion in women with and without marital conflict. This is a descriptive study of causal-comparative type. The statistical society includes women referred to counceling centers in areas 2, 4 and 7 of Tehran during tow months from Mehr to Aban 2022 and research sample includes 90 women with marital conflicts and 90 without marital conflicts that were chosen by the method of available sampling and responded to marital conflict, mindfulness, early maladaptive schemas and cognitive fusion Questionnaires. For data analysis, multivariate analysis of variance was used. The results show that there is a significant difference between in women with and without marital conflict in terms of mindfulness, early maladaptive schemas and cognitive fusion. According to finding, we can cunclued that this vriables directly or indirectly affect in the formation or increase the marital conflicts.

    Keywords: Mindfulness, Early maladaptive schemas, Cognitive fusion, Women, Marital conflict