فهرست مطالب

نشریه مدیریت عملیات خدمات
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید خداداد حسینی*، پرویز احمدی، محمد سپهری پسند صفحات 9-27
    هدف

    تحقیق حاضر به دنبال بررسی استراتژی های بازاریابی بر ارزیابی خرید آنلاین و تبیین نقش ریسک درک شده، اعتماد و قصد خرید مشتری می باشد.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از لحاظ هدف یک تحقیق کاربردی- توسعه ای و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر مشتریان سایت دیجی کالا در شهر رشت هستند که حداقل یک بار از این سایت خرید کرده اند. از این جامعه، نمونه ای به حجم 399 نفر و به روش نمونه گیری اتفاقی انتخاب شد. برای گردآوری داده های پژوهش، پرسشنامه استاندارد حاوی 44 سوال طراحی گردید. پایایی پرسشنامه توسط خبرگان و متخصصان در این مطالعه با ضریب آلفای کرونباخ که مقدارش بالای 0/7 شد بررسی و تایید گردید. همچنین بررسی داده های پژوهش و آزمون فرضیه های پژوهش از طریق آمار توصیفی و استنباطی با به کارگیری نرم افزارهای SPSS22 و Amos22 انجام گرفت.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که استراتژی های بازاریابی محصول بر ریسک های قیمت و کیفیت محصول تاثیر معناداری دارد. استراتژی های بازاریابی فروشگاه اینترنتی بر ریسک های کیفیتی تاثیر معناداری دارد ولی بر ریسک های امنیتی تاثیر ندارد. ریسک های قیمت محصول و ریسک های کیفیت محصول بر یکدیگر تاثیر معناداری دارند. ریسک های کیفیت محصول و ریسک های کیفیتی بر یکدیگر تاثیر معناداری دارند. ریسک های قیمت و کیفیت محصول بر اعتماد مشتری به محصول تاثیر معناداری دارد. ریسک های کیفیتی و امنیتی بر اعتماد مشتری به فروشگاه تاثیر معناداری دارد. اعتماد مشتری به محصول و فروشگاه بر قصد خرید آنلاین تاثیر معناداری ندارد و در نهایت قصد خرید آنلاین بر ارزیابی خرید آنلاین تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: استراتژی های بازاریابی، ارزیابی خرید آنلاین، ریسک درک شده، اعتماد، قصد خرید
  • فیروزه نقیلو*، عادل آذر صفحات 28-40
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی امکان تصحیح عناصر ساختاری جهت گیری بازار در صنایع فعال شهرک صنعتی رشت با رویکرد فرآیندی می باشد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، پژوهشی کاربردی محسوب می شود و از نظر روش پژوهش یک پژوهش توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه صنایع فعال شهرک صنعتی رشت می باشد که بیشتر از 200 شرکت می باشد که از این بین بر اساس جدول مورگان برای نمونه گیری استفاده شد. بر این مبنا، تعداد 130 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند و از نرم افزارSPSS 22 و PLS 2 استفاده شد. مطالعه حاضر بر این ایده متمرکز است که پیاده سازی اطلاعات بازار جزء یک پروسه می باشد. این مطالعه جهت گیری بازار را تجزیه کرده و بر اهمیت بررسی رابطه بین فعالیت های مختلف و مرتبط با اطلاعات بازار و گرایش بازار را تاکید می کند.

    یافته ها

    در بین مولفه ها تمرکز با میانگین 3/62 دارای بیشترین میانگین و انتشار اطلاعات با میانگین 3/45 دارای کمترین میانگین است. تمرکز بر روی روابط مستقیم و غیرمستقیم بین انتشار و پاسخگویی تاثیر می گذارد. در مسیر غیرمستقیم، سطوح بالایی از تمرکز تاثیر انتشار اطلاعات درباره پاسخگویی را کاهش می دهد.

    نتیجه گیری

    انتشار وسیع اطلاعات تلف کننده ترین کار بوده و می توانست به طور بالقوه حواس کارکنان را پرت کند و موجب شود تا کارکنان سطوح پایین از تصمیم گیری درست دور شوند.

    کلیدواژگان: جهت گیری بازار، تولید اطلاعات، انتشار اطلاعات، تمرکز
  • محمدرضا تقی زاده جورشری، آرزو حسین زاده*، نیلو فر ابراهیمی صفحات 41-66
    هدف

    بررسی تاثیر عوامل مدیریت ارتباط با مشتری بر قصد خرید دانشجویان بر اساس ویژگی های تبلیغات رسانه های اجتماعی می باشد.

    روش شناسی: 

    جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانشجویانی هستند که به صورت آنلاین نسبت به خرید اقدام می نمایند. این پژوهش از نوع دسته مطالعات توصیفی می باشد. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد که با مقیاس 5 گزینه ای لیکرت امتیازدهی شده است. برای بررسی روایی ابزار تحقیق از روش روایی محتوا و تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. با توجه به تعداد نمونه 384 پرسشنامه کامل و معتبر به روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس جمع آوری شده است. تجزیه و تحلیل های اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از معادلات ساختاری و تحلیل داده های به وسیله ی نرم افزار SPSS22 و SMART PLS2 انجام گردیده است.

    یافته ها

    سه عامل تعامل، ارتباط درک شده و رضایت مولفه های مدیریت ارتباط با مشتری و سه عامل انگیزه لذت بخشی، امید به عملکرد و آگاهی بخشی سه عامل تبلیغات رسانه های اجتماعی در نظر گرفته شده است. این مطالعه نشان داد که امید به عملکرد، تعامل بر امید به عملکرد، تعامل بر انگیزه لذت بخشی، آگاهی بخشی و ارتباط مثبتی بر قصد خرید مشتریان محصولات ارایه شده در تبلیغات رسانه های اجتماعی دارد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه راهنمایی هایی نظری و عملی در مورد چگونگی برنامه ریزی و پیاده سازی اثر بخش بازاریابان در تبلیغات خود بر روی سیستم عامل های رسانه های اجتماعی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: عوامل مدیریت ارتباط با مشتری، قصد خرید، تبلیغات رسانه های اجتماعی
  • نگار قلی پور*، حسین عیدی، بهرام یوسفی، فرزاد امیری صفحات 67-89
    هدف

    برند به عنوان یکی از مهم ترین دارایی های نامشهود هر سازمان است، لذا بررسی عوامل موثر بر توسعه برند در هر سازمانی ازجمله لیگ برتر فوتبال ایران حیاتی است. بر همین اساس تحقیق حاضر به بررسی پیشران های موثر بر توسعه برند لیگ برتر فوتبال ایران بر اساس ماتریس مشاوران گروه بوستون و تحلیل روابط خاکستری فازی پرداخت.

    روش شناسی: 

    جامعه آماری این تحقیق اعضای هییت علمی با حیطه تخصصی بازاریابی ورزشی، کارشناسان و متخصصان فعال در لیگ برتر فوتبال و همچنین مدیران عملیاتی لیگ و برخی افراد آگاه به موضوع (از جمله پژوهشگران حوزه بازاریابی و برندینگ در فوتبال) پژوهش بودند. در بخشی کیفی (18 نفر) با روش گلوله برفی و در بخش کمی با روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی (نظر خبرگان) 113 نفر به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. در بخش کیفی داده ها بر اساس روش تیوری زمینه ای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش فازی خاکستری در نرم افزار اکسل انجام گرفت.

    یافته ها

    در بخش کیفی 187 نشان موثر بر توسعه برند لیگ شناسایی و سپس در کد گذاری محوری در 35 مفهوم و در مرحله کدگذاری انتخابی در 10 مقوله دسته بندی شدند. در بخش کمی با بهره گیری از روش کمی تحلیل داده ها و روابط خاکستری فازی وضعیت راهبردی در هریک از ابعاد و مولفه های تقویت برند بررسی شد. نتایج نشان داد که تمامی عوامل در خانه پرسش قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، ضروری است مدیران و مسیولین لیگ برتر فوتبال کشور با توجه به اهمیت رسیدگی به مولفه های شناسایی شده و بستر سازی مناسب، زمینه تقویت برند لیگ برتر را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: توسعه برند، لیگ برتر فوتبال، ماتریس گروه مشاوران بوستون
  • فاطمه ساری خانی*، محمد فتاحی، رضا شیخ صفحات 90-114
    هدف

    روزانه مقادیر زیادی از زباله های جامد شهری از منازل مسکونی و فعالیت های تجاری تولید می شود که تهدید بزرگی برای جوامع مدرن محسوب می شود. مدیریت پایداری زباله های جامد یکی از مهم ترین چالش های مدیریت شهری می باشد که باید معیار های اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی مربوط به بازیافت زباله را به طور هم زمان در نظر بگیرد.

    روش شناسی: 

    در این پژوهش، مطلوبیت سنجی تکنولوژی های بازیافت کاغذ بر اساس شاخص های پایداری به صورت یک مسیله تصمیم گیری چند معیاره بررسی می شود. بر همین اساس، روش ویکور فازی برای رتبه بندی تکنولوژی های بازیافت و روش UTASTAR برای سنجش مطلوبیت گزینه های انتخاب شده استفاده شده است.

    یافته ها

    در نتیجه این مطالعه به یک معیار مطلوبیت نهایی برای هر یک از تکنولوژی های بازیافت کاغذ منجر می شود که مقایسه ی کمی آن ها را از جنبه توسعه پایدار تسهیل می کند.

    نتیجه گیری

    نتیجه تحقیق نشان می دهد که تکنولوژی بی هوازی با بالاترین امتیاز در ویکور فازی و بیشترین مطلوبیت افزوده در روش UTASTAR به عنوان بهترین تکنولوژی برای بازیافت کاغذ انتخاب شده است.

    کلیدواژگان: پایداری، بازیافت کاغذ، روش ویکور فازی، روش UTASTAR
  • بهروز اسکندرپور*، عبدالله کارگر ناو، سمیه صائب نیا صفحات 115-140
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر شناسایی و اولویت بندی چالش های پیش روی توسعه ساختار سازمانی می باشد.

    روش شناسی: 

    بر اساس جمع بندی مطالعات پیشین و بر پایه داده های به دست آمده از پیاده سازی تکنیک دلفی در میان خبرگان بیمه سلامت استان گیلان و خط مشی گذاران آن سازمان هشت چالش حوزه پیچیدگی ساختار سازمان، حوزه رسمیت ساختار سازمان، حوزه تمرکز ساختار سازمان، حوزه مدیریتی، حوزه منابع انسانی، حوزه درون سازمانی، حوزه برون سازمانی و چالش های ارزشی به عنوان مولفه های اصلی چالش های پیش روی توسعه ساختار سازمانی شناسایی شدند. با بهره گیری از رویکرد سلسله مراتبی، ابتدا با استفاده از این روش درخت سلسله مراتب تشکیل گردید، سپس به بررسی گزینه های مورد بررسی با توجه به معیارهای پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج بررسی های آماری نشان داد از دید خبرگان بیمه سلامت استان گیلان چالش های مدیریتی با ارزش 0.186 در رتبه اول به عنوان مهم ترین چالش های پیش روی توسعه ساختار سازمانی در بیمه سلامت استان گیلان قرار گرفته است. چالش های حوزه پیچیدگی ساختار سازمان در رتبه دوم، چالش های حوزه منابع انسانی در رتبه سوم، چالش های ارزشی در رتبه چهارم، چالش های حوزه تمرکز ساختار سازمان در رتبه پنجم، چالش های حوزه رسمیت ساختار سازمان در رتبه ششم، چالش های درون سازمانی در رتبه هفتم و نهایتا چالش های برون سازمانی در رتبه آخر اولویت بندی چالش های پیش روی توسعه ساختار سازمانی را در اختیار دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده، تصمیم گیری های مدیران را متحول نموده و سبب برخی تغییرات در نگرش آن ها گردد.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، توسعه ساختار سازمانی، اولویت بندی چالش های پیش روی توسعه ساختار سازمانی، بیمه سلامت استان گیلان
|
  • Hamid Khodadad Hoseini*, Parviz Ahmadi, Mohammad Sepehri Pasand Pages 9-27
    Objective

    The present study sought to investigate the effect of marketing strategies on online shopping evaluation and explain the role of perceived risk, trust, and customer purchase intention.

    Methodology

    This study is an applied-developmental one in terms of its objective and of survey type concerning its data collection method. The statistical population of this study consisted of the customers of Digikala website in Rasht who had purchased through this site at least once. Out of this population, a sample of 399 people was selected by convenience sampling. For data collection, a standardized 44-item questionnaire was designed. The validity of the questionnaire was verified by the experts and advisors and its reliability was also confirmed by Cronbach's alpha coefficient, which was above 0.7. In addition, the analysis of the obtained data and research hypothesis tests were carried out through descriptive and inferential statistics using SPSS 22 and Amos 22 software.

    Findings and Conclusion

    Results showed that product marketing strategies have a significant impact on price and product quality risks. Online store marketing strategies have also a significant effect on quality risks but not on security risks. It was also found that product price risks and product quality risks have a significant impact on each other. It was also shown that product quality risks and quality risks have a significant impact on each other. In addition, price and product quality risks have a significant effect on customer trust in the product and quality and security risks have also a significant impact on customer trust in the store. However, customer trust in the product and store does not have a significant effect on online purchase intention. Finally, online purchase intention was found to have a significant effect on online shopping evaluation.

    Keywords: Marketing Strategies, Online Shopping Evaluation, Perceived Risk, Trust, Purchase Intention
  • Firoozeh Naghiloo*, Adel Azar Pages 28-40
    Objective

    The current study aimed at investigating the possibility of correcting market orientation (MO) components in active industries of Rasht industrial town with a process approach.

    Methodology

    This is a descriptive-survey study in terms of methodology and an applied one in terms of its objective. The population consisted of all active industries of Rasht industrial town which has more than 200 companies. Out of these, 130 companies were selected based on the Morgan table as the study sample. To analyze the obtained data, SPSS 22 and PLS 2 software were used. The study focused on the idea that market intelligence implementation is part of a process. This study disaggregated MO and emphasized the importance of investigating the interplay between different activities associated with market intelligence and market orientation.

    Results

    Among the components, concentration with an average of 3.62 has the highest average and intelligence dissemination with an average of 3.45 has the lowest average. Concentration influences the direct and indirect relationships between dissemination and accountability. In an indirect way, high levels of focus reduce the impact of intelligence dissemination on accountability.

    Conclusion

    Wide dissemination of information in these situations was, at best, wasteful and could potentially distract the employees or cause lower-level employees to be away from true decision-making.

    Keywords: Market Orientation, Intelligence Generation, Intelligence Dissemination, Centralization
  • MohammadReza Taghizadeh Joorshari, Arezoo Hosseinzadeh*, Nilufar Ebrahimi Pages 41-66
    Objective

    This study sought to investigate the effect of customer relation management factors on students' purchase intention based on the characteristics of social media advertising.

    Methodology

    The statistical population of the present study includes all students who purchase online. This descriptive study employed a standard 5-point Likert scale questionnaire. To ensure the validity and reliability of the instrument, we used content validity and Cronbach's alpha coefficient, respectively. As for the sample size, 384 completed questionnaires were collected based on the availability non-random sampling method. The collected information was analyzed via structural equations using SPSS 22 and PLS 2 software.

    Results

    Three factors, namely interaction, perceived communication, and satisfaction were found to be the components of customer relation management, and three other factors including pleasure motivation, performance expectation, and awareness-raising were considered as the components of social media advertising. This study showed that performance expectation, interaction on performance expectation, pleasure motivation interaction, awareness-raising, and perceived communication have a significant positive effect on customer purchase intention. In addition, regarding the satisfaction variable, it was found to have a positive significant effect on the customer’s purchase intention for buying the products that are offered in social media ads.

    Conclusion

    This study provides a number of theoretical and practical guidelines for marketers to effectively plan and implement their advertising methods on social media platforms.

    Keywords: Customer Relationship Management Factors, Purchasing Intention, Social Media Advertising
  • NEGAR Gholipour*, Hossein Eidi, Bahram Yosefi, Farzad Amiri Pages 67-89
    Background and Purpose

    Brand is one of the most important intangible assets of any organization; as such, the strategic analysis of the factors influencing brand development is vital in any organization including Iran’s Premier League. Accordingly, the present study aimed at investigating the factors affecting the development of the brand of the aforementioned football league based on the Matrix of Boston Group Consultants and the gray fuzzy approach.

    Methodology

    The population of the study consisted of the faculty members in the field of sports marketing, and active football experts, as well as the executive managers of the football league and some other people who were aware of the subject (including football marketing and branding researchers). In the qualitative phase, 18 individuals were selected via the snowball sampling method and in the quantitative phase, 113 experts were selected as the statistical sample based on non-probability judgment (expert opinion). The qualitative data were analyzed using grounded theory and the quantitative data were analyzed through the fuzzy logic approach using Excel.

    Results

    Via open coding in the qualitative phase, 178 badges that were effective on the brand's development were identified and were then categorized into 35 concepts and 10 categories through axial and selective coding, respectively. In addition, in the quantitative analysis using fuzzy gray relationships, the strategic situation of each of the dimensions and components of brand enhancement was examined and considered.

    Conclusion

    Due to the significance of the identified components and appropriate planning, it is recommended that the administrators promote the brand of the Iranian Premier League in accordance with the identified priorities.

    Keywords: Brand Strengthening, Premier League of Iran's football, Boston Consulting Group Matrix
  • Fatemeh Sarikhani*, Mohammad Fattahy, Reza Sheikh Pages 90-114
    Objective

    A large amount of Municipal Solid Waste (MSW) is daily produced by residential places and commercial activities which is a major threat to modern societies. The sustainable management of solid waste is one of the most important urban management challenges that should simultaneously take into account the economic, environmental, and social criteria related to waste recycling.

    Methodology

    In this study, utility assessment of paper recycling technologies based on sustainability criteria was examined as a multi-criteria decision-making problem. Accordingly, the fuzzy Vikor method was used to rank the recycling technologies, and then the UTASTAR method was utilized to measure the utility of the selected options.

    Results

    As a result, this study led to a final utility criterion for each of the paper recycling technologies that facilitates their quantitative comparison in terms of sustainable development.

    Conclusion

    Finally, anaerobic digester technology was selected as the best paper recycling technology with the highest score in the fuzzy Vikor rankings and the highest added utility based on the UTASTAR method.

    Keywords: Sustainability, Recycling waste paper, Vikor fuzzy method, UTASTAR method
  • Behrouz Eskandarpoor*, Abdullah Kargar Nov, Somayeh Saebnia Pages 115-140
    Objective

    The purpose of this study was to identify and prioritize the challenges facing the development of organizational structure.

    Methodology

    Based on the review of the previous studies and the data obtained from the implementation of the Delphi technique among the health insurance experts in Guilan province and its policymakers in this area, eight challenges in the areas of organizational structure complexity, organizational structure formality, organizational structure focus, managerial issues, human resources, intra-organizational issues, external issues, and value challenges were identified as the main components of the challenges facing the development of organizational structure. Using the hierarchical approach, first, a hierarchical tree was formed; then the options under consideration were examined according to the criteria.

    Results

    The results showed that from the perspective of health insurance experts in Guilan province, managerial challenges with a value of 0.186 ranked first as the most important challenges facing the development of organizational structure in health insurance in Guilan province and the challenges relevant to organizational structure complexity ranked second. In addition, the challenges in the field of human resources, value challenges, challenges in the organization structure focus, challenges in the formality of the organization structure, intra-organizational challenges, and external challenges ranked third to eighth in order.

    Conclusion

    The results can transform the managers' decision-making and lead to some due changes in their attitudes.

    Keywords: organizational structure, organizational structure development, prioritizing challenges facing organizational structure development, health insurance of Guilan province