فهرست مطالب

مجله طب جنوب
سال بیست و پنجم شماره 6 (بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/20
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سارا شاه حسینی، مریم زارع* صفحات 489-504
    زمینه

    آسم یک بیماری شایع التهابی در مجاری هوایی است که با علایم متغیر و عودکننده مشخص می شود. این بیماری باعث التهاب و واکنش بیش از حد مجاری هوایی، انسداد برگشت پذیر راه های هوایی و تغیییرشکل مجاری هوایی شده و با علایمی مانند تنگی نفس، سرفه و خس خس سینه در بیماران همراه است. عوامل محیطی و عوامل ژنتیکی مانند پلی مورفیسم های ژنی در بروز آسم دخالت دارند. پلی مورفیسم های ژنتیکی عملکرد ژن را تغییر می دهند بنابراین در پیشرفت بیماری نقش دارند. بر اساس مطالعات، پلی مورفیسم در ژن های ADAM33 و TBX21 در بروز آسم نقش دارند.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق برای اولین بار پلی مورفیسم  rs2787094در ژن  ADAM33 و  rs11650354 در ژن  TBX21در بیماران ایرانی مبتلا به آسم آلرژیک و افراد سالم بررسی شد. به این منظور نمونه خون از 30 بیمار و 30 فرد سالم به عنوان گروه کنترل تهیه شد. سپس استخراج DNA انجام شده و تکنیک  ARMS-PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی برای آلل های طبیعی و جهش یافته برای هر پلی مورفیسم انجام شد و نتایج مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند بین پلی مورفیسم  rs2787094 در ژن ADAM33 و خطر بروز بیماری آسم ارتباط معنی داری وجود دارد، در حالی که بین پلی مورفیسم  rs11650354 در ژن TBX21 و خطر ابتلا به آسم ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بنظر می رسد که پلی مورفیسم rs2787094 در ژن ADAM33 و وجود ژنوتیپ های مختلف در این جایگاه نقش موثری در بروز آسم در بیماران ایرانی دارد.

    کلیدواژگان: آسم، ژن ADAM33، ژن TBX21، پلی مورفیسم
  • سودابه محمدی*، فاطمه جلالی، سید جواد رکابپور صفحات 505-518
    زمینه

    سرطان پستان شایع ترین سرطان تهاجمی در زنان و دومین علت اصلی مرگ ومیر ناشی از سرطان در آن ها می باشد. این مطالعه با هدف تحلیل ارتباط عوامل دموگرافیک، رفتاری و بالینی با ابتلا به سرطان پستان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد- شاهدی، 137 بیمار مبتلا به سرطان پستان شهر بوشهر و 137 خانم مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت، به عنوان گروه شاهد وارد مطالعه شدند. فرم جمع آوری داده ها شامل ویژگی های دموگرافیک، رفتاری و بالینی بود. برای سنجش ارتباط تک متغیره از آزمون من ویتنی و مجذور کای و برای تعدیل اثر متغیرهای مختلف از آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شد.

    یافته ها

    در تحلیل تک متغیره، بین شغل، شیفت کاری شب، سن منارک، سن یایسگی، سن ازدواج، تعداد بارداری، مصرف دخانیات، مصرف گوشت، مصرف حبوبات، مصرف منابع ویتامین A، مصرف قرص جلوگیری از بارداری و تماس با مواد رادیواکتیو با ابتلا به سرطان پستان ارتباط معناداری پیدا نشد. همچنین، بین سابقه خانوادگی، سابقه بارداری، سن اولین زایمان، سابقه شیردهی، فعالیت بدنی، مصرف ماهی، مصرف لبنیات، استفاده از قلیان و مواجهه با دود دست دوم با ابتلا به سرطان پستان ارتباط آماری معنادار دیده شد. سابقه خانوادگی، مصرف کم لبنیات، مصرف زیاد ماهی، فعالیت بدنی زیاد عوامل خظر مستقل ابتلا به سرطان پستان بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به مشاهده ارتباط معنادار آماری بین سابقه خانوادگی و مصرف کم لبنیات با ابتلا به سرطان پستان لازم است غربالگری در افراد دارای سابقه خانوادگی مثبت با جدیت و پیگیری بیشتری انجام شود. همچنین در پیش گرفتن سبک زندگی سالم برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان ضروری است.

    کلیدواژگان: نئوپلاسم پستان، اپیدمیولوژی، عامل خطر، ایران
  • مهکامه نصیریان، اسماعیل قره پاپاق*، اشرف فخاری، محمدرضا غفاری باویل، ندا گیلانی صفحات 519-530
    زمینه

    آمبولی ریه به انسداد شرایین ریه یا حالتی اطلاق می شود که در طی آن جریان خون به ریه ها توسط لخته خونی یا چربی قطع می گردد. این پدیده در نهایت منجر به ایسکمی و ناتوانی تنفسی می شود که در صورت عدم تشخیص و درمان آن، بافت ریه کارایی خود را از دست خواهد داد. در کنار روش های تشخیصی دیگر مانند CT آنژیوگرافی و تست D-dimer، اسکن های پزشکی هسته ای در مورد آمبولی به عنوان یک روش تشخیصی غیرتهاجمی بسیار کمک کننده می باشد. در این راستا، هدف از این پژوهش بررسی مقایسه ای تست D-dimer و اسکن پرفیوژن- ونتیلاسیون در بیماران مشکوک به آمبولی ریوی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 112 بیمار تحت اسکن هسته ای پرفیوژن - ونتیلاسیون ریه (V/Q) با سیستم تصویربرداری SPECT (زیمنس مدل Ecam) طبق پروتکل انجمن پزشکی هسته ای قرار گرفتند. قبل از انجام اسکن به صلاح دید پزشک معالج، تست D-dimer از تمامی بیماران گرفته شده بود. پس از جمع آوری داده ها، توزیع میزان احتمال ابتلا به آمبولی (احتمال بالا، پایین، متوسط و نرمال) در بین بیماران مراجعه کننده، با استفاده از معیارهای استاندارد Modified PIOPED مورد بررسی قرار گرفت. همچنین مقادیر تست D-dimer انجام شده برای این بیماران مورد ارزیابی قرار گرفته و با احتمالات مختلف تشخیص آمبولی ریوی و شرایط بالینی بیماران (سن، جراحی، بارداری، بیماری های زمینه ای) مطابقت آماری داده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد از میان بیماران دارای V/Q نرمال 26/2 درصد و در میان بیماران دارای V/Q با احتمال آمبولی پایین، 15/4 درصد دارای D-dimer مثبت بودند. این در حالیست که در میان بیماران دارای V/Q با احتمال آمبولی متوسط 33/3 درصد و در بیماران دارای V/Q با احتمال آمبولی بالا 50 درصد دارای D-dimer مثبت بودند. علاوه بر این بررسی های انجام شده گویای این واقعیت بود که در افرادی با سن کمتر یا مساوی 60 سال با اسکن نرمال، احتمال پایین، احتمال متوسط و احتمال بالای آمبولی به ترتیب 74 درصد (26 درصد)، 92/3 درصد (7/7 درصد)، 83/3 درصد (16/7 درصد) و صفر درصد (100 درصد) D-dimerها، منفی (مثبت) بودند. در حالیکه در افرادی با سن بیشتر از 60 سال، 73/3 درصد (26/7 درصد)، 76/9 درصد (23/1 درصد)، 55/6 درصد (44/4 درصد) و 100 درصد (صفر درصد) D-dimerها به ترتیب در اسکن نرمال، احتمال پایین، احتمال متوسط و احتمال بالای آمبولی، منفی (مثبت) بودند.

    نتیجه گیری

    مقادیر بالای D-dimer با میزان موارد مثبت آمبولی ریه در اسکن های V/Q مطابقت ندارد. همچنین مطابق نتایج به دست آمده میان مقادیر بالای D-dimer با یافته های اسکن V/Q در سن کمتر یا مساوی 60 سال، ارتباط معناداری وجود دارد. در حالیکه میان مقادیر بالای D-dimer در بیمارانی با سابقه جراحی، بیماری های زمینه ای و خانم های باردار با یافته های اسکن V/Q ارتباط معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: D-dimer، اسکن پرفیوژن، اسکن ونتیلاسیون، آمبولی ریوی
  • سمانه غضنفرپور، شهناز پولادی*، حکیمه واحدپرست، راضیه باقرزاده صفحات 531-546
    زمینه

    بحران کووید-19 در دسامبر 2019 اختلالات متعددی همچون استرس و اضطراب را در جوامع مختلف به دنبال داشت. آمار بالای ابتلاء و مرگ ومیر و عدم روش های درمانی شناخته شده ضرورت کشف آگاهی، نگرش و عملکرد جامعه را درباره کرونا مشخص می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی، نگرش و رفتارهای خودمراقبتی کارکنان دانشگاه در پاندمی کرونا و رابطه آن با اضطراب درشهر بوشهر انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی با شرکت 287 نفر از کارکنان دانشگاه های شهر بوشهر در سال 1400 انجام شد. نمونه گیری به صورت در دسترس با توجه به معیارهای ورود انجام گرفت. شرکت کنندگان از طریق آنلاین، پرسشنامه محقق ساخته آگاهی نگرش و رفتار خودمراقبتی درباره بیماری کووید-19 و پرسشنامه اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگر را دریافت کردند. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 19 انجام پذیرفت. برای توصیف داده ها از میانگین، انحراف معیار، جداول فراوانی و برای تحلیل داده ها از رگرسیون لجستیک تک متغیره و رگرسیون لجستیک چند متغیره سلسله مراتبی استفاده شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی، نگرش و خودمراقبتی در برابر کووید-19 به ترتیب (1/88±28/19) و (13/30±13/1) و (4/02±34/26) بود. شرکت-کنندگان در مطالعه 68 درصد، دچار اضطراب آشکار متوسط تا شدید و 88 درصد دارای اضطراب پنهان متوسط تا شدید بودند. نگرش با اضطراب آشکار ارتباط معناداری داشت (0/001>P). رضایت کامل و نسبی از درآمد نیز با اضطراب آشکار در ارتباط بود (0/001>P)؛ اما آگاهی و خود مراقبتی با اضطراب آشکار و پنهان ارتباط معنی داری نداشت (P>0.05).

    نتیجه گیری

    نظر به یافته های مطالعه هر چند آگاهی شرکت کنندگان درباره بیماری کووید-19 پایین تر از حد متوسط بود ولی از نگرش و عملکرد خودمراقبتی بالاتر از متوسط و اضطراب بالایی برخوردار بودند. در واقع آن دسته از شرکت کنندگانی که دیدگاه مثبتی در شرایط کووید-19 داشتند از سطح اضطراب پایین تری برخوردار بودند. اما آگاهی و خود مراقبتی با اضطراب آنان ارتباطی نداشت. پیشنهاد می شود با توجه به میزان آگاهی نه چندان مطلوب مشارکت کنندگان و همچنین اضطراب آن ها در شرایط بحرانی کرونا، متولیان نظام سلامت، با برنامه ریزی صحیح و به موقع خود در افزایش سطح آگاهی و نگرش افراد جامعه و کاهش اضطراب افراد اقدامات موثری در دستور کار قرار دهند. همچنین یافته های مطالعه ما را به این موضوع رهنمون می سازد که نگرش و عملکرد خود مراقبتی مثبت مشارکت کنندگان در شرایط کرونا در سایه مولفه های دیگری به غیر از داشتن آگاهی محقق می شود که لازم است پژوهشگران این عرصه با انجام مطالعات دیگر به تبیین نقش سایر عوامل تاثیرگذار بر نگرش و عملکرد خود مراقبتی در شرایط کرونا اهتمام بیشتری ورزند.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، رفتارهای خودمراقبتی، کیفیت زندگی، اضطراب، کووید-19
  • محمدرضا کلانترهرمزی، مولود عباس زاده، فاطمه عباسی، الهه وفایی، زهرا قنبری* صفحات 547-557

    نیوپلازی غدد درون ریز نوع 1 (MEN-1) که به نام سندروم ورمر نیز شناخته می شود یک اختلال اتوزومال غالب است که با وقوع ترکیبی دو یا چند تومور (به طور کلاسیک غدد پاراتیرویید، پانکراس و هیپوفیز) مشخص می شود. به دلیل نادر بودن سندروم MEN-1 و پیچیدگی بیماری، مدیریت بالینی دشوار است و توصیه به همکاری تیم حرفه ای شامل: متخصص ژنتیک بالینی، غدد، گوارش، آنکولوژی، جراح غدد، جراح مغز و اعصاب، رادیولوژیست و هیستوپاتولوژیست می شود. در اینجا یک مورد بیمار جوان مبتلا به سندروم MEN-1 معرفی می شود که به علت هیپرکلسمی در بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر بستری شد. بیمار در کودکی سابقه لیپوما داشته و در حال حاضر دچار درگیری تومورال هر سه غده کلاسیک این سندروم می باشد.

    کلیدواژگان: MEN-1، تومور، غده، پاراتیروئید
|
  • Sara Shahhosseini, Maryam Zare* Pages 489-504
    Background

    Asthma is a common inflammatory disease of the airways which is characterized by variable and recurrent symptomes. The disease causes airways inflamtion and hyperresponsiveness, reversible airways obstruction and airway deformity and  accomponied with symptoms including shortness of breath, cough and wheezing in patients. Environmental and genetic factor  such as gene polymorphisms are involved in the development of asthma. Gene polymorphisms alter the function of genes, hence they involve in disease progression. Studies have shown genetic polymorphism in ADAM33 and TBX21 genes are associated with the risk of asthma.

    Materials and Methods

    In present study the polymorphism rs2787094 of ADAM33 and rs11650354 of TBX21 genes was assessed for the first time in Iranian asthma patients and healthy individuals. For this purpose, 30 blood samples from asthma patients and 30 samples from healthy donors was collected. Then DNA was extracted, and subsequently ARMS-PCR technique was used, applying specific designed primers for normal and mutant allels for each polymorphism of candidate genes and then the results were analysed.

    Results

    The results indicated rs2787094 polymorphism in ADAM33 was significantly associated with the risk of asthma, while there was no significant relation between rs11650354 in TBX21 with asthma risk.

    Conclusion

    It seems that rs2787094 polymorphism in ADAM33 and different genotype in this locus play siginificant role in asthma risk in Iranian patients.

    Keywords: Asthma, ADAM33 gene, TBX21 gene, Polymorphism
  • Sudabeh Mohamadi*, Fatemeh Jalali, Seyed Javad Rekabpour Pages 505-518
    Background

    Breast cancer is the most common invasive cancer in women and the second leading cause of cancer death in women. The aim of this study was to determine the effect of different demographic, behavioral and clinical factors on breast cancer.

    Method and Materials:

     In this case-control study, data collection forms were prepared from137 patients with breast cancer in Bushehr City and 137 women referred to comprehensive health services centers as the control group. This form included demographic, behavioral and clinical characteristics. Mann-Whitney and Chi-square tests were used to measure the univariate relationship and logistic regression test to adjust the effect of different variables.

    Results

    In univariate analysis there was no significant relationship between breast cancer and occupation, night shift, menarche age, menopausal age, marriage age, number of pregnancies, tobacco use, consumption of meat, legumes, food rich in vitamin A, oral contraceptive pills and radioactive exposure. In univariate analysis, there was a significant relationship between breast cancer and family history, pregnancy history, age of first delivery, history of breastfeeding, physical activity, consumption of fish, dairy, hookah use, secondhand smoke and body mass index. Considering family history, high physical activity, consumption of high amount of fish and low amount of dairy products, there was a significant relationship between these factors and breast cancer even after adjusting the effect of other factors.

    Conclusion

    Regarding significant relationship between family history, consumption of little amount of dairy products and breast cancer, screening for breast cancer more regularly especially among those women with family history of breast cancer and having a healthy life style is necessary.

    Keywords: Breast Neoplasms, Epidemiology, Risk Factors, Iran
  • Mahkameh Nasirian, Esmaeil Gharepapagh*, Ashraf Fakhari, MohammadReza Ghaffari Bavil, Neda Gilani Pages 519-530
    Background

    Pulmonary embolism refers to the blockage of pulmonary arteries or a condition in which blood flow to the lungs is interrupted by a blood or fat clot. This phenomenon eventually leads to ische-mia and respiratory failure, which, without diagnosis and treatment, will result in the lungs losing their efficiency. Along with other diagnostic methods such as CT angiography and the D-dimer test, nuclear medicine scans are very helpful in embolism cases as a non-invasive diagnostic method. Specifically, the purpose of this study is to compare D-dimer tests with perfusion-ventilation scans in patients suspected of having pulmonary embo-lisms.

    Materials and Methods

    According to the Nuclear Medicine Association protocol, 112 patients underwent lung scintigraphy (V/Q) with SPECT imaging systems (Siemens Ecam models). D-dimer tests were admin-istered to all patients before the scan, at the discretion of the attending physician. Data were collected and the distribution of embolism probability (normal, low, high, and intermediate probabilities) among refer-ring patients was evaluated using Modified PIOPED criteria. In addition, D-dimer test values were evalu-ated and compared with possible pulmonary embolism diagnoses and clinical conditions (age, surgery, pregnancy, and underlying diseases).

    Results

    This study showed that 26.2% of patients with normal V/Q and 15.4% of patients with V/Q with a low probability of embolism had positive D-dimer tests. Accordingly, patients with intermediate and high probabilities of pulmonary embolism had 33.3% and 50% positive D-dimer tests, respectively. Addi-tionally, the results of the studies showed that the correlation with D-dimers negative (positive) in individ-uals less than or equal to 60 years, who had a normal scan and a low, intermediate, or high embolism probability was 74% (26%), 92.3% (7.7%), 83.3% (16.7%), and 0% (100%) respectively. Over 60-year-olds showed the same correlation with 73.3% (26.7%), 76.9% (23.1%), 55.6% (44.4%), and 100% (0%) respectively.

    Conclusion

    A higher D-dimer level does not correspond to a positive pulmonary embolism finding on V/Q scans. Furthermore, according to the obtained results, high D-dimer values are significantly correlated with V/Q scan findings in patients less than or equal to 60 years old, but there is no significant statistical correlation between high D-dimer values in patients with surgery, underlying diseases and pregnant wom-en with V/Q scan findings

    Keywords: D-dimer, perfusion-ventilation scan, pulmonary embolism
  • Samaneh Ghazanfarpour, Shahnaz Pouladi*, Hakemeh Vahedparast, Razeah Bagherzadeh Pages 531-546
    Background

    The Covid-19 crisis in December 2019 as a global pandemic was followed by many disorders such as stress, anxiety and depression among different communities and occupational groups. The high incidence and mortality statistics and the lack of known treatment methods indicate the need to discover the awareness, attitude and performance of the society about Corona. Therefore, the present study was designed to investigate the awareness, attitude and self-care behaviors about Corona disease and its relationship with anxiety in employees of universities of Bushehr in 1400.

    Materials and Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive analytical study in which 287 employees of selected universities of Bushehr participated. The participants received online the researcher-made questionnaire of awareness, attitude and performance about the disease of Covid-19, Spielberger's overt and covert anxiety questionnaire. Mean, standard deviation, frequency tables and graphs were used to describe the data. For data analysis, univariate regression and hierarchical multivariate regression were performed. In the end, after data collection, data analysis was done through SPSS version 19 software.

    Results

    The average scores of participants’ knowledge, attitude and self-care against Covid-19 in the study were (28.19±1.88), (13.38±1.30) and (34.26±4.02) accordingly. 68% of the participants in the study had moderate to severe overt anxiety and 88% had moderate to severe hidden anxiety. Attitude had a significant relationship with overt anxiety (P>0.001). Full and relative satisfaction with income was also related to obvious anxiety (P>0.001); However, awareness and self-care had no significant relationship with overt and covert anxiety (p>0.05).

    Conclusion

    According to the findings of the study, although the knowledge of the participants about the covid-19 disease was lower than the average, but they had a higher than average attitude  and performance self-care and high anxiety. In fact, those participants who had a positive view in the conditions of Covid-19 had a lower level of anxiety. But awareness and self-care were not related to their anxiety. It is suggested that related to the undesirable level of participants’ knowledge and their anxiety in covid 19 conditions, health system administrator should develop health education programs of the country and senior university s with the aim of improving the necessary knowledge about Covid-19 and reducing the anxiety levels of employees. Also, the findings of our study lead to the fact that the positive self-care attitude and performance of the participants in Corona conditions is realized in the shadow of other components apart from having awareness, which is necessary for researchers in this field to explain the role of other factors by conducting other studies. Factors affecting the attitude and performance of self-care in Corona conditions should pay more attention.

    Keywords: awareness, attitude, self-care behaviors, quality of life, anxiety, covid-19
  • MohammadReza Kalantarhormozi, Moulod Abbaszadeh, Fatemeh Abbasi, Elahe Vafaee, Zahra Ghanbari* Pages 547-557

    Endocrine neoplasia type 1 (MEN-1), also known as Wermer syndrome, is an autosomal dominant disorder characterized by the combined occurrence of two or more tumors (classically parathyroid, pancreatic, and pituitary). Due to the rarity of MEN-1 syndrome and the complexity of the disease, clinical management is difficult, and it is recom-mended to collaborate with a professional team including: clinical geneticist, endocrinologist, gastroenterologist, oncolo-gist, endocrinologist, neurosurgeon, radiologist, and histopathologist. Here, a case of a young patient with MEN-1 syndrome is introduced, who was admitted to Persian Gulf Martyrs Hospital in Bushehr due to hypercalcemia. The patient had a history of lipoma in childhood and currently has tumoral involvement of all three classic glands of this syndrome.

    Keywords: MEN-1, tumor, gland, parathyroid