فهرست مطالب

مجله طب جنوب
سال بیست و ششم شماره 4 (مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/20
  • تعداد عناوین: 5
|
  • راضیه سپهی، عیسی جرجانی، افسون افشاری*، حسین صبوری، رامین یعقوبی صفحات 212-223
    زمینه

    پولیوماویروس BK یکی از عفونت های خطرناک در بیماران دریافت کننده کلیه پیوندی است. فعال شدن این ویروس می تواند در نهایت منجر به از دست دادن پیوند شود. مطالعات بر روی میزان بیان میکروRNA های ویروس BK بسیار کم است. بنابراین در این مطالعه به بررسی عملکرد میکروRNA های ویروس BK و تاثیر آن ها بر میزان بیان میکروRNA های سلول میزبان پرداختیم. ویروس BK دو میکرو RNA، miR-B1-3p و miR-B1-5p را کد می کند. بنابراین مطالعه این میکرو RNA ها به عنوان نشانگرهای عفونت ویروسی و تنظیم آن ها ضروری می باشد زیرا تاکنون هیچ دارو تایید شده یا واکسنی برای درمان عفونت ویروس BK وجود ندارد. از این رو شناخت ارتباط بین میکرو RNAهای ویروس BK و سلول میزبان برای کنترل عفونت در بیماران پیوند کلیه شده امری حیاتی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 10 نمونه بافتی از گیرندگان پیوند کلیه با علایم نفروپاتی ویروسBK ، 10 نمونه ادرار از بیماران پیوند کلیه شده بدون عفونت فعال ویروس BK و 20 فرد سالم را انتخاب کردیم. سطح بیان میکرو RNA های مورد مطالعه در همه افراد منتخب در تحقیق با استفاده از روش SYBR Green Real-time PCR مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج به این صورت بود که سطح بیان میکروRNA های مورد مطالعه از جمله 30a-miR، 10b-miR، miR-155،  miR-520و miR-B1-3p و miR-B1-5p در نمونه های بافتی از افراد پیوند کلیه شده با علایم نفروپاتی ویروس BK به طور قابل توجهی بالاتر از بیماران پیوند کلیه شده بدون عفونت فعال ویروس BK بود. 

    نتیجه گیری

    بنابراین به نظر می رسد، برخی از میکرو RNAها از جمله miR-520، miR-30a، و miR-B1-3p/5p می تواند به عنوان گزینه های پیشنهادی در پیش بینی و پیشگیری از فعال سازی BKPyV در KTRها و به ویژه در نمونه های ادرار مطرح باشند.

    کلیدواژگان: پیوند کلیه، ویروس BK، میکرو RNA، نفروپاتی، miR-B1-3p، miR-B1-5p
  • طاهره فیروزیار، طاهره قائدیان*، سعیده امیرزادگانی صفحات 224-235
    زمینه

    آدیپونکتین از جمله هورمون های اختصاصی بافت چربی است که نقش مهمی در حساسیت به انسولین دارد و سطح پایین آدیپونکتین با آترواسکلروز و بیماری های عروق کرونری مرتبط است. باتوجه به نقش بحث برانگیز آدیپونکتین در بیماری های عروق کرونری، هدف این مطالعه بررسی ارتباط آدیپونکتین با شواهد بیماری های عروق کرونر در اسکن پرفیوژن میوکارد به روش SPECT می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت مقطعی و آینده نگر بر روی بیماران مشکوک به بیماری عروق کرونر که در یک دوره 6 ماهه برای انجام اسکن پرفیوژن میوکارد به بخش پزشکی هسته ای مراجعه کرده بودند، انجام شد. ارتباط سطح سرمی آدیپونکتین با این پارامترها و همچنین با گروه های مختلف سن، جنس و عوامل خطر بیماری عروق کرونر نیز مقایسه شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 172 بیمار که به علت شک به وجود بیماری کرونر تحت اسکن هسته ای برای اسکن قلب ارجاع شده بودند، وارد مطالعه شدند. میانگین سن بیماران مذکور 10/64±57/83سال با دامنه 87-28 سال بود. نتایج مطالعه ما نشان داد سطح سرمی آدیپونکتین در بیماران با اسکن هسته ای نرمال و غیرنرمال اختلاف معنی دار ندارد ولی سطح این هورمون در مبتلایان به دیابت و در زنان بطور معنی دار پایین تر بود. همچنین هیچ یک از پارامترهای کمی اسکن پرفیوژن میوکارد با آدیپونکتین سرم ارتباط معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه ما نشان داد بین پارامترهای اسکن هسته ای و سطح سرمی آدیپونکتین همبستگی معنادار وجود ندارد، ولی سطح این هورمون در مبتلایان به دیابت و زنان به طور معنی دار پایین تر بود.

    کلیدواژگان: هورمون آدیپونکتین، بیماری های عروق کرونر، اسکن پرفیوژن میوکارد، متغییرهای کمی و نیمه کمی اسکن قلب
  • حسین تقی پور، سید محمد متولی*، پیوند طاهرپرور صفحات 236-247
    زمینه

    در پروتون درمانی، نه تنها توزیع دز جذب شده فیزیکی، بلکه توزیع دز بیوژیکی نیز باید در نظر گرفته شود. در این راستا، مدل های پدیدارشناسی و مدل های بیوفیزیکی همچون مدل جنبشی میکرودزیمتری برای محاسبات دز بیولوژیکی توسعه پیدا کرده اند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقایسه هایی بین بخش خطی منحنی بقای سلولی (α) و پارامتر دز به ازای 10 درصد کسر بقای سلولی (D10)، محاسبه شده با استفاده از مدل های پدیدارشناسی و مدل بیوفیزیکی بر حسب تابعی از انتقال انرژی خطی (LET) و انرژی جنبشی پرتو پروتونی همچنین داده های آزمایشگاهی منتشر شده، به منظور تعیین دقیق ترین مدل برای رده سلولی همستر چینی V79، انجام گرفته است. علاوه بر این، دز بیوژیکی محاسبه شده با استفاده از چندین مدل پدیدارشناسی و مدل جنبشی میکرودزیمتری بر حسب تابعی از عمق در فانتوم آبی نشان داده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که مقادیر پارامتر های α و D10 پرتوهای پروتونی محاسبه شده با استفاده از مدل جنبشی میکرودزیمتری نسبت به مقادیر محاسبه شده با استفاده از مدل های پدیدارشناسی در انطباق بهتری با نتایج بیولوژیکی تابش قرار دارند. ازسوی دیگر؛ از میان مدل های پدیدارشناسی، نتایج محاسباتی مدل مک نامارا نسبت به سایر مدل های پدیدارشناسی در توافق بهتری با نتایج تجربی قرار دارد.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که مدل جنبشی میکرودزیمتری می تواند به خوبی توزیع دز بیولوژیکی پرتوهای پروتونی را با نوآوری و تغییرات مستمر پیش بینی کند، اهمیت به کارگیری مدل صحیح در سیستم طراحی درمان نمایان می گردد.

    کلیدواژگان: پروتون درمانی، مدل های پدیدارشناسی، مدل های بیوفیزیکی، سیستم طراحی درمان، دز بیولوژیکی
  • اسماعیل قره پاپاق*، فریبا آریان پور، اشرف فخاری، شهرام دبیری اسکوئی صفحات 248-259
    زمینه

    عفونت ادراری یکی از شایع ترین علل عفونت درکودکان می باشد. ریفلاکس ادرار از مثانه به حالب (VUR) یکی از ریسک فاکتورهای ماژور برای عفونت ادراری می باشد که می تواند منجر به اسکار کلیه شود. روش های تشخیصی که در حال حاضر برای تشخیص VUR انجام می شود شامل سیستوگرافی با ماده حاجب (VCUG) و سیستوگرافی با ماده رادیونوکلییدی (DRNC) می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع و شدت ریفلاکس وزیکواورترال در اسکن های سیستوگرافی رادیونوکلییدی مستقیم بیماران مراجعه کننده به مرکز پزشکی هسته ای بیمارستان امام رضا (ع) تبریز می باشد.

    مواد و روش ها

    بیماران با علایم بالینی و آزمایشگاهی عفونت مجاری ادراری (UTI) ارجاع داده شده از طرف پزشکان مربوطه تحت انجام اسکن DRNC قرار گرفته و در مراحل filling، post filling، voiding و post voiding از ناحیه مثانه، حالب ها و کلیه ها تصویربرداری دینامیک انجام شد. در نهایت تمامی اسکن ها توسط پزشک متخصص از نظر وجود یا عدم وجود ریفلاکس وزیکواورترال و درجه بندی آن مورد بررسی قرار گرفته و گزارش شدند.

    یافته ها

    میزان شیوع VUR برابر 29/3 درصد در بین 300 بیمار مورد مطالعه مشاهده شد. بیشتر موارد VUR یک طرفه (63/6 درصد) بوده و در بین موارد یک طرفه درگیری سمت چپ (42 درصد) به طور معنی داری بیشتر بود (0/022=p). شایع ترین گرید درگیری در موارد یک طرفه مربوط به گرید B و در موارد دو طرفه مربوط به گرید C بود. بیشترین تعداد VUR در گروه سنی زیر 1 سال با فراوانی 30 مورد (10 درصد) و سپس 1 تا 4 سال و 5 تا 8 سال هر کدام با فراوانی 26 مورد (8/67 درصد) مشاهده شد ولی تفاوت آماری معنی داری بین گروه های سنی در شیوع VUR مشاهده نشد (0/198=p).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که با تکرار DRNC یا VCUG در کودکان با عفونت ادراری که در سیستوگرافی اولیه VUR نداشته اند احتمال کشف VUR وجود داشته و در این راستا DRNC ارزش بیشتری در مقایسه با VCUG ایفا می کند.

    کلیدواژگان: عفونت ادراری، ریفلاکس ادرار از مثانه به حالب، سیستوگرافی با ماده حاجب، سیستوگرافی با ماده رادیونوکلئیدی
  • امیر حامی، یونس جهانی، علی سادات موسوی* صفحات 260-272
    زمینه

    مقالات سلب‎ اعتبار شده افزایش چشم‎ گیری داشته اند. پژوهشگران ارتوپدی نباید از نتایج مقالات سلب اعتبار شده در پژوهش های خود استفاده کنند. هدف از انجام این پژوهش شناسایی دلایل استناد به مقالات سلب اعتبار شده ارتوپدی توسط پژوهشگران است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با رویکرد توصیفی- پیمایشی انجام شد. از پایگاه داده رترکشن واچ برای استخراج مقالات استفاده شد. برای هر مقاله از گزینه استناد موتور جستجوی گوگل اسکالر استفاده و سپس نویسندگان مقالات استنادکننده شناسایی شد. برای جمع آوری و بررسی شاخص های علم سنجی مجلات، از پایگاه های وب آوساینس و اسکوپوس استفاده شد. برای بررسی وضعیت دسترسی آزاد مقالات از پایگاه های اطلاعاتی و وب سایت مجلات، استفاده شد. از طریق پست الکترونیکی، پرسشنامه استاندارد برای نویسندگان ارسال شد. با استفاده از تحلیل های آماری رابطه بین استناد و دسترسی آزاد مقالات بررسی شد.

    یافته ها

    796 مقاله بازیابی شد که در سال های اخیر افزایش داشته اند. این مقالات اکثرا در مجلات با چارک برتر منتشر شده اند. تعداد زیادی از پژوهشگران از وضعیت سلب اعتبار مقاله استناد شده آگاهی نداشتند و همچنین استراتژی ای جهت بررسی منابع مقالات خود نداشته اند. اکثر نویسندگان اعلام کرده اند که داور یا ویراستار اخطاری در خصوص مقاله سلب اعتبار شده به آنان نداده اند. محققان اعلام کرده اند که مقاله در قسمت بحث استفاده شده است. بین میزان استناد و نوع دسترسی مقالات سلب اعتبار شده ارتوپدی رابطه معنی داری (0/002=p-value) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نویسندگان اهتمام بیشتری درخصوص رعایت اصول اخلاقی پژوهش داشته باشند تا از گسترش و انتشار بیشتر این مقالات جلوگیری شود. نویسندگان در پژوهش ها نباید به مقالات سلب اعتبار شده ارتوپدی استناد کنند چراکه برای سلامت بیماران خطرآفرین است.

    کلیدواژگان: مقالات سلب اعتبار شده، تحلیل استنادی، استناد، علم سنجی، رترکشن واچ، ارتوپدی
|
  • Razeah Sepahi, Eisa Jorjani, Afsoon Afshari*, Hossein Sabouri, Ramin Yaghobi Pages 212-223
    Background

    Polyomavirus BK is one of the life-threatening infections in kidney transplant recipients. The activation of this virus can eventually lead to the loss of the graft. There are very few studies on the expression level of BK virus microRNAs. Therefore, in this study, we investigated the function of BK virus microRNAs and their effect on host cell microRNAs’ expression level. BK virus encodes two microRNAs, namely miR-B1-3p and miR-B1-5p. Therefore, it is crucial to study these microRNAs as markers of viral infection and their regulation. So far, there is no approved drug or vaccine to treat BK virus infection. Consequently, understanding the relationship between BK virus and host cell microRNAs is integral to the control of infection in kidney transplant patients.

    Materials and Methods

    In this study, ten tissue samples from kidney transplant recipients with symptoms of BK virus nephropathy, ten urine samples from kidney transplant patients without active BK virus infection, and 20 healthy individuals were included. The expression level of the studied microRNAs was measured in all the samples using SYBR Green Real-time PCR.

    Results

    The results showed that the expression level of the studied microRNAs, including miR-B1-3p, miR-B1-5p, miR-155, miR-520, miR-10b, miR-30a in the tissue samples of kidney transplant patients with BK virus nephropathy symptoms were significantly increased compared to kidney transplant patients without active BK virus infection.

    Conclusion

    The assessment of some microRNAs, such as miR-520, miR-30a, and miR-B1-3p/5p, may assist in the prediction and prevention of BKPyV activation in KTRs, particularly in urine samples.

    Keywords: Kidney transplant, BK virus, Micro RNA, Nephropathy, miR-B1-3p, miR-B1-5p
  • Tahereh Firuzyar, Tahereh Ghaedian*, Saeedeh Amirzadegani Pages 224-235
    Background

    Adiponectin is one of the specific hormones of adipose tissue that plays an important role in insulin sensitivity, and low levels of adiponectin are associated with atherosclerosis and coronary artery diseases. Considering the controversial role of adiponectin in coronary artery diseases, the aim of this study is to investigate the relationship between adiponectin and evidence of coronary artery diseases in conventional single-photon emission computed tomography (SPECT) myocardial perfusion imaging (MPI).

    Materials and Methods

    This prospective cross-sectional study was conducted on patients who were sus-pected of coronary artery disease who referred to a nuclear medicine department in a 6-month period for MPI. The correlation of serum adiponectin level was compared with these parameters as well as with fac-tors such as age, gender and coronary artery disease risk factors.

    Results

    In this study, 172 patients with suspected coronary disease referring for nuclear cardiac scan were included. The mean age of the patients was 57.83±10.64 years with a range of 28-87 years. The re-sults of our study showed that the serum levels of adiponectin were not significantly different between the patients with normal and abnormal nuclear scans, but the level of this hormone was significantly lower in women and in patients with diabetes. Also, none of the quantitative parameters of MPI had any signifi-cant relationships with serum adiponectin.

    Conclusion

    The present findings showed that there is no significant correlation between nuclear imaging parameters and serum levels of adiponectin, but the level of this hormone was significantly lower in the patients with diabetes and in women.

    Keywords: Adiponectin, coronary artery disease, myocardial perfusion imaging, quantitative, semi-quantitative MPI parameters
  • Hossien Taghipour, Seyed Mohammad Motevalli*, Paivand Taherparvar Pages 236-247
    Background

    In proton therapy, it is imperative to take the distribution of both the physical absorbed dose and the biological dose into account. Therefore, phenomenological models and a biophysical model such as microdosimetric kinetic model (MKM) have been developed for the biological dose calculation.

    Materials and Methods

    In order to determine the most accurate model for Chinese hamster V79 cell line, this study carried out comparisons between the linear term of the cell survival curve (α) and the dose parameter per 10% of the cell survival fraction (D10), calculated using phenomenological models and a biophysical model as a function of linear energy transfer (LET) and kinetic energy of proton beams as well as published experimental data. This research also calculates the biological dose with several phe-nomenological models and MKM as a function of depth in the water phantom.

    Results

    The results show that the α and D10 values of proton beams calculated with MKM are more con-sistent with the biological radiation data than those calculated with the phenomenological models. Of the phenomenological models, the calculation data from McNamara model are in better consistency with the experimental data than the other phenomenological models.

    Conclusion

    The ability of MKM to properly predict the biological dose distribution of proton beams with continual innovations and modifications showcases the importance of applying the correct model in treatment planning systems.

    Keywords: Proton therapy, phenomenological models, biophysical models, treatment planning systems, biological dose
  • Esmaeil Gharepapagh*, Fariba Aryanpour, Ashraf Fakhari, Shahram Dabiri Oskui Pages 248-259
    Background

    Urinary tract infection (UTI) is considered one of the most common types of infection in children. Vesicoureteral reflux (VUR) is one of the major risk factors of UTI leading to renal scarring. Cur-rently, two diagnostic methods are used for the evaluation of VUR, including voiding cystourethrography (VCUG) and radionuclide cystourethrography (DRNC). The present study examines the prevalence and intensity of VUR using direct radionuclide cystography (DRNC) in children referred to the Nuclear Medi-cine Division of Imam Reza Hospital in Tabriz, Iran.

    Materials and Methods

    The referred patients were studied by DRNC in filling, post filling, voiding and post voiding phases if there was confirmed VUR or not. Furthermore, VCUG, sonography and urine cul-ture had been performed for all the patients prior to our investigation. Both dynamic and static imaging were performed from the bladder, ureters and kidneys. The results were studied by a nuclear medicine physician to assess VUR and grade it. 

    Results

    The prevalence of VUR among all 300 patients was calculated to be 29.3%. Most of the cases of VUR were unilateral (63.6%), among which involvement of the left kidney (42%) was significantly more frequent (p=0.022). The most common grade in the cases with unilateral involvement was grade B, and in those with bilateral involvement, grade C. The highest frequency of VUR was observed in the age group below 1 year (10%, n=30), followed by 1-4 years and 5-8 years, each with the frequency of 8.67% (n=26).  There was no significant difference in terms of frequency of VUR based on age (p=0.198).

    Conclusion

    Our study showed that there is no significant association between VUR and urine culture results, but there is significant association between sonography/clinical findings and VUR. Moreover, the results demonstrated that DRNC is more sensitive than VCUG in the detection of VUR.

    Keywords: Urinary tract infection, vesicoureteral reflux, voiding cystourethrography, radionuclide cystourethrography
  • Amir Hami, Yunes Jahani, Ali Sadatmoosavi* Pages 260-272
    Background

    Retracted articles have increased significantly in number. Orthopedic researchers should not use the results of retracted articles in their papers. The purpose of this research is to identify the reasons for citing retracted orthopedic articles by researchers.

    Materials and Methods

    This study was conducted with a descriptive-survey approach. Retraction Watch was used to extract the articles. For each of the articles, Google Scholar was used to identify the citing authors. Web of Science and Scopus databases were used to collect and review the scientometric indicators of the journals. Databases and journal websites were utilized to check the open-access status of the articles. A standard questionnaire was sent to the authors by email. Statistical analysis was used to investigate the relationship between the articles’ citation and open access to them.

    Results

    A total of 796 articles were retrieved, showing an increase in recent years. These articles are mostly published in top quartile journals. A large number of the researchers were not aware of the retraction status of their cited articles and also did not have a strategy to check the sources of their articles. Most of the authors stated that the reviewer or editor did not give them a warning about the retracted article. The researchers declared that the article has been used in their discussion section. There was a significant relationship (p-value=0.002) between the citation frequency and access type of retracted orthopedic articles.

    Conclusion

    Authors should pay more attention to the ethical principles of research in order to prevent the spread and publication of retracted articles. Authors should not cite retracted orthopedic articles in their papers, as this is dangerous for the patients’ health.

    Keywords: Retracted articles, citation analysis, citation, scientometric, Retraction Watch, orthopedic