فهرست مطالب

پژوهشهای معرفت شناختی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1402)

نشریه پژوهشهای معرفت شناختی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیلی حیدریان، انشاالله رحمتی*، جمشید جلالی شیجانی صفحات 7-25

    در این مقاله با تحلیل آراء ابن سینا و مور ضمن آنچه درباره تعریف ناپذیری خوب و بد اخلاقی مطرح است، نگرش آنها از جهت معرفت شناختی تبیین شده و آراء این دو متفکر بر اساس شیوه گفتگو مقایسه می شود. مسیله اصلی تحقیق نگرش ابن سینا و مور درباره نقد ملاک و معیار طبیعت گرایانه برای حمل خاصه های اخلاقی نظیر خوب و بد در موضوعات اخلاقی است. ابن سینا در آراء خویش بیان می دارد که اعتدال به عنوان امری مابعدالطبیعی و طبیعی نمی تواند در همه زمینه ها معیار و ملاک برای خوب یا بد بودن موضوعات اخلاقی باشد، مور نیز با تحلیل مغالطه طبیعت گرایانه لذت یا هماهنگی با طبیعت را ملاک و معیار حمل خوب و بد بر موضوعات اخلاقی نمی داند. نتایج تحقیق نشان می دهند که رویکرد این دو متفکر برای اثبات مدعای خویش توجه به ایراد منطقی ای است که در مساوق دانستن خوب و بد با اموری نظیر اعتدال، لذت و هماهنگی با طبیعت رخ می دهد. ابن سینا و مور برای پاسخ به مسیله، از واقع گرایی غیرطبیعت گرایانه گزاره های اخلاقی دفاع می کنند، در این میان تاکید بر شهود خاصه ها در شهود عقلای قوم برای یافتن ملاک و معیار برای صدق و کذب پذیری گزاره های اخلاقی امکان گفتگو در آراء این دو متفکر را میسر می سازد. روش انجام پژوهش تحلیل محتوای آراء این دو فیلسوف در جهت پدید آمدن نوعی گفتگو برای مقایسه آراء ایشان است.

    کلیدواژگان: مغالطه طبیعت گرایانه، شهودگرایی، واقع گرایی، اخلاق، ابن سینا، مور
  • سمانه تاری ابوذر، محمدرضا شریف زاده* صفحات 27-45

    تعریف و معنای اثر هنری در طول تاریخ با فراز و نشیب های مختلفی همراه بوده و آرای فیلسوفان درباره چیستی هنر با یکدیگر متفاوت و متضاد بوده است. اما در دوران معاصر دسترسی معرفتی ما به معنای هنر گسترش یافته و دقیق تر شده است و معنای اثر هنری تا حدی توسط زمینه ی تاریخی آن تعیین می گردد. بر این اساس تاریخ گرایی هگل به ما اجازه می دهد تا معنای اثر هنری با تکامل تاریخ هنر تغییر کند. هدف اصلی پژوهش تحلیل نظریات آرتور دانتو و تلاش او برای تعریف هنر و سپس پایان هنر می باشد. دانتو در ابتدا آنچه را که ماتریس سبک می نامید برای توضیح معنای هنر پیشنهاد کرده بود اما بعدها آن را رد کرده و با تاریخ گرایی جایگزین نمود. این یک مفهوم مهم را آشکار می کند که در آن فلسفه هنر به طور تنگاتنگی با تاریخ هنر گره خورده است. پرسش اصلی مقاله این است: چگونه هنر بوسیله تعریف، مشخص می شود؟ و اگر هنر معنایی را تجسم کند، در جهان پس از پایان هنر، چه ویژگی هایی خواهد داشت؟ نتیجه این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر داده های کتابخانه ای است، نشان می دهد که: دانتو با ردیابی تاریخ و فلسفه هنر از ابتدا تا قرن حاضر، تلاش کرد تا تعریف خود از هنر را به دو اصل ساده کند: 1) هنر باید محتوا یا معنا داشته باشد، 2) هنر باید آن معنا را به شیوه ای مناسب تجسم کند. و در نهایت با اعلام پایان هنر به درک جدیدی از هنر در عصر پساتاریخی رسید.

    کلیدواژگان: تعریف هنر، ماتریس سبک، پایان هنر، آرتور دانتو
  • سید مصطفی شهرآیینی* صفحات 47-62

    دکارت گرچه در همه جای تاملات از وجود خداوند و اثبات او خداوند سخن می گوید منظورش نه وجود خداوند در الهیات و حتی فلسفه سنتی که بازتعریف خدا و رسیدن به مفهومی تازه از خداست که به کار دستگاه معرفتی اش بیاید. دکارت در تاملات دو هدف را با هم به پیش می برد: نخست، ساختن دستگاه فکری تازه خویش بر اساس بازتعریف انسان، خدا و جهان؛ دوم، پرهیز حداکثری از درافتادن با کلیسا و الهی دانان مسیحی تا جایی که حاضر است دست از اندیشه اش بردارد ولی با کلیسا درنیافتد. برای او هدف نخست، اصلی و هدف دوم فرعی نیست چراکه فلسفه ورزی را در فضای چالشی و بی آرامش، دست یافتنی نمی داند. در تاملات، از سویی، نخست باید تعریف تازه ای از خدا طرح گردد که در آن اصالت سوژه دکارتی و استقلال من اندیشنده لحاظ شده باشد، و از دیگر سو، باید از این خدای بازتعریف شده، در قالبی سنتی و به زبان متعارف چنان سخن به میان آید که مخالفت کلیسا و الهی دانان را برنیانگیزد. در خدای دکارتی آنچه اصل است تصور خداست ولی در خدای سنتی آنچه اصل است اثبات وجود خدای بیرونی است. از اینرو گرچه دکارت در سرتاسر تاملات از وجود خدا سخن می راند و در پی اثبات وجود اوست او این کار را با استناد به تصور خداوند پیش می برد و کاری به وجود بیرونی خدا و مخلوقات ندارد. او در این راه پیوسته تصور خداوند را بازتعریف می کند تا به تعریف مدنظر خویش از خداوند برسد و سرانجام در «تامل پنجم» است که این تعریف آشکار می گردد.

    کلیدواژگان: خدا، تصورات فطری، تصورات خارجی، تصورات جعلی، وجود، تصورات بسیط و مرکب
  • سمیه احمدی، عزیزالله افشار کرمانی* صفحات 63-85

    علم حضوری نفس در آثار سهروردی، در نظر اول، دچار تناقضی بین مبانی مشایی و اشراقی است که برخی با توجه به سیر استکمال فکری شیخ اشراق تناقض را به آن ارجاع داده اند، ولی تعمد در بیان این مبانی دوگانه هم دور از ذهن نیست. پس باید بررسی شود که؛ چرا و به چه هدفی سهروردی به عنوان حکیم اشراقی از مبانی مشاییان در آثار خود بهره برده است؟ این مقاله به روش تحلیلی مبانی شیخ اشراق در علم حضوری نفس در آثار فلسفی، منطقی و آثار داستانی ایشان را بررسی می کند و با بیان برخی کاستی های مبانی در برخی ادراکات، به این فرضیه می پردازد که در آثار سهروردی گرچه تناقض مشاهده می شود و سیر استکمال فکری ایشان هم در این امر دخیل بوده است ولی به دلیل هدفی خاص، تعمدی بودن این مساله هم قابل اثبات است.

    کلیدواژگان: مبانی علم حضوری، شیخ اشراق، علم النفس، ادراک، اضافه ی اشراقی
  • مجتبی جعفری، محمد رعایت جهرمی* صفحات 87-108
    ساختار صوری سوژه در سطح گسترده ای قابل بحث است، چرا که اساس «سوژه» در تمایز «من/ جهان» شکل گرفته و چگونه ساختار صوری می تواند بدون جدایی افکندن میان «این و آن» و افزودن امور انضمامی متکثر پایدار بماند؟ سوژه در ابتدای امر تنها فضایی خالی است که به غیر، مجال ورود می دهد، نمی توان مشخص کرد که این «نفوذ سوژه است یا نفوذ شیء» اما به هر صورت ساختاری است که پای غیر را به «امر نفسانی» باز می کند و مرحله ی بیگانگی را رقم می زند مرحله ای که برای «ظهور صوری سوژه» ضروری است. سوژه تداوم تحلیلی این تصور است که مبنای آگاهی از هیچ بستری برنخواسته و گاه آغازی کاملا تهی دارد، ما این را پذیرفتیم، چرا که سوژه هرچند در مقام خیال، اما نقشی بسیار پررنگ دارد و از طرف دیگر اگر برای ظهور سوژه عقیده به بستری داشته باشیم، امکان دریافت طبیعی آگاهی را به صورتی که سوژه آن را تنها با پدید آمدن و ناپدید شدن ایجاد می کند، از دست می دهیم (نقش کاتالیزوری سوژه). پس «سوژه نه تاریخی است و نه زبانی، زیرا اساس پیوند طبیعی و ارجاع های طبیعی ربطی به تاریخ و زبان ندارد» اما نکته ی مهم اینجاست که سوژه جهان را به ورطه ی ساحت نمادین و قابل ادراک می کشد و این یعنی نشانه ها را به صورت گسترده وارد سطح آگاهی می کند و آنجا که چیزی نمادین نشود ناخودآگاه باقی می ماند.
    کلیدواژگان: صورت، خیال، ناخودآگاهی، تجربه، نماد
  • زینب قاسمپور، حبیب الله حلیمی جلودار*، رضا مهدیان فر صفحات 109-129
    بی تردید یکی از مهم ترین مباحث فلسفی و کلامی، ‏بحث در باره خداوند ‏است ولی بدون فهم ‏چگونگی ‏شناخت، ‏شناخت خداوند غیر‏ممکن خواهد بود؛ امروزه به دلیل اختلاف میان ‏مذاهب ‏اسلامی، بهترین دفاع از ‏حق، ‏کشف نقاط اشتراک و افتراق و تبیین درست دیدگاه فریقین ‏در آیات ‏قرآن کریم ‏است. پژوهش حاضر ‏که بر روش توصیف و تحلیل با مطالعه و بررسی دو تفسیر المیزان و مفاتیح الغیب استوار است دیدگاه و آراء ‏دو مفسر برجسته - علامه طباطبایی و فخررازی - را از دو مذهب شیعه و سنی در باره «امکان شناخت ذات ‏خداوند» مورد بررسی قرار داده است؛ لذا برای واکاوی مساله اصلی، نکات دیگری نیز بررسی شد که مثلا هر ‏کدام از دو مفسر نوع شناختی که از خداوند ارایه داده اند کدام یک از شناخت های فطری، عقلی، نقلی، ‏شهودی و حسی است؟ نتیجه اینکه علامه طباطبایی برخلاف دیدگاه فخررازی بر ناممکن بودن شناخت کامل خداوند اذعان دارد، حصر شناخت عقلی و نادیده گرفتن  علم حضوری و شهودی مهم ترین وجه تمایز دیدگاه فخررازی با علامه است؛ دیدگاه علامه طباطبایی در تحلیل مساله، منسجم تر است و تعارض ندارد.‏
    کلیدواژگان: امکان شناخت، شناخت فطری، شناخت عقلی، شناخت شهودی، شناخت حسی
  • محمدسعید عبداللهی*، محمدعلی عبداللهی صفحات 131-153

    واقع گرایی اخلاقی، یکی از مهمترین رویکردهایی است که در فرا اخلاق مطرح است. پذیرفتن این رویکرد و یا انکار آن، نقش بی بدیلی در منظومه فکری یک فیلسوف اخلاق دارد. لوییس پویمن، فیلسوف برجسته آمریکایی یکی از مدافعان دو آتشه واقع گرایی اخلاقی است. وی معتقد است شکاکیت و پوچ گرایی اخلاقی که مکی و هارمن آن دو را نمایندگی می کنند، مهم ترین حملات به واقع گرایی اخلاقی اند و اگر بتوان واقع گرایی را از این دو گردنه علمی به سلامت عبور داد، می توان با آسودگی این رویکرد مهم اخلاقی را پذیرفت. در این مقاله پس از طرح دو استدلال بنیادین مکی، یعنی استدلال از راه نسبیت و غرابت، با توجه به دیدگاه پویمن سعی در نشان دادن نارسایی های استدلال او داریم. در ادامه به ناکارآمدی فرضیه ضد قیاس هارمن پرداخته و آشکار ساخته که چگونه واقعیات اخلاقی وجود دارند و در پایان نیز، به رویکرد پویمن در دفاع از واقع گرایی اخلاقی می پردازیم.

    کلیدواژگان: پویمن، واقع گرایی، جی.ال.مکی، گیلبرت هارمن، شکاکیت اخلاقی، نهلیسم اخلاقی
  • فاطمه ستارزاده، محمدعلی اخگر*، عباس احمدی سعدی صفحات 155-175

    در میان فلاسفه مسلمان، ابن سینا نگاه مهمی به مساله مادی و مجرد داشته است. او طبق نظریه فیض خود که اعتقاد به قوس نزول و صعود دارد، قایل به فیاضیت واجب ‎الوجود به همه موجودات اعم از مادی و مجرد می باشد. اندیشه وی در نوع ارتباط مادی و مجرد و نحوه تاثیرگذاری و تاثیرپذیری این دو مفهوم از یکدیگر به گونه ای است که او به عجز در اثبات معاد جسمانی رسیده و آن را به شریعت واگذار کرده است. وی براساس جهان شناسی مشایی خود که موجودات را به مجرد و مادی تقسیم می کند، به این نتیجه می رسد که معاد جسمانی برهان پذیر نیست و باید به قول نبی اعتماد کرد. سوال اصلی این است که مفهوم مادی و مجرد در فلسفه ابن سینا چه پیامدهایی بر نفس شناسی و معادشناسی او دارد. پژوهش حاضر درصدد آن است تا با بررسی تعریف این دو مفهوم پیامدهای آن ها را در فلسفه ابن سینا روشن سازد و در پی آن شیخ الرییس با این دو مفهوم معاد جسمانی را غیرقابل اثبات برهانی می داند.

    کلیدواژگان: مجرد، مادی، معاد، معاد جسمانی، معاد روحانی
  • محمدمهدی دهقانی اشکذری*، عباس دهقانی نژاد، سید محمدعلی میرجلیلی صفحات 177-196

    سهروردی از بزرگترین فیلسوفان اسلامی و احیاگر فلسفه اشراق است که با تاکید بر اشراق که جمع استدلال عقلی و شهود است راهی میانه فلسفه مشاء و عرفان را ارایه نمود. او با تاکید بر تزکیه و خلوص باطن در پی رسیدن فرد به ادراک حضوری است که با درک مستقیم و بی واسطه از شیء که همان رویت شیء است حاصل می شود. این مسیر از مبانی اشراقی آغاز می شود و به غایت فلسفه اشراق که همان قرب به خدا و در نهایت فنای الهی است می رسد. رویکردی که در آن تمثیل نقش اصیلی را داراست. این پژوهش از نوع کیفی است که فلسفه اشراق را مورد تحلیل قرار می دهد واز بالاترین سطح تاویل و انتزاع برخوردار است و با توصیف و تبیین دیدگاه سهروردی به جایگاه تمثیل و تشریح مبانی آن درفلسفه اشراق می پردازد.

    کلیدواژگان: سهروردی، اشراق، تربیت، تمثیل، معرفت شناسی
  • کاظم هانی*، سید محسن حسینی صفحات 197-218
    آموزه ایده های افلاطون را می توان مرکز فلسفه او دانست. طبق نظر افلاطون، ایده ها ذات یا ماهیت اشیاء محسوس را شکل می دهند. ایده ها هم شرط وجود اشیاء محسوس و هم شرط شناخت این اشیاء هستند. ناتورپ با توجه به مسیله ای که با آن روبه رو بوده به ایده های افلاطون رجوع می کند. مسیله ناتورپ بی اعتباری فلسفه و بی مبنا شدن علوم است. او درصدد است نسبت میان فلسفه و علوم مختلف را مشخص کند تا از این طریق هم به فلسفه اعتبار ببخشد و هم منطق حاکم بر علوم را روشن کند. ناتورپ برای رسیدن به دو هدف فوق از ایده های افلاطون کمک می گیرد و تفسیری استعلایی و معرفت شناسانه از آنها ارایه می دهد؛ زیرا در نظر او فلسفه فقط به عنوان معرفت شناسی اعتبار دارد. به همین دلیل ناتورپ معتقد است ایده های افلاطون را نمی توان به عنوان ذواتی ثابت و منفک از عالم محسوس لحاظ کرد، بلکه آنها را باید به عنوان شرایط استعلایی تحقق واقعیت در نظر گرفت. ایده ها قوانین یا تبیین هایی هستند که در وهله اول در اندیشه وضع می شوند و سپس امر واقع از بطن آنها اشتقاق پیدا می کند. اکنون با توجه به این مقدمه مسایل مهمی پیش می آید: آیا ایده های افلاطون صرفا کارکردی معرفتی دارند؟ چه نسبتی میان قانون مدنظر ناتورپ و ایده های افلاطون وجود دارد؟ این نوشتار با روشی توصیفی - تحلیلی، ضمن بررسی تفسیر ناتورپ درصدد است این نکته را تبیین کند که ایده های افلاطون صرفا کارکردی معرفت شناسانه ندارند، بلکه وجه وجودشناسانه و اخلاقی آنها نیز واجد اهمیت است.
    کلیدواژگان: افلاطون، ایده، ناتورپ، قانون، فروکاست
  • میثم عزیزیان مصلح* صفحات 219-239
    نحوه انتزاع مفاهیم یکی از مسایل مهم معرفت شناسی است. در بین فیلسوفان مسلمان، علامه طباطبایی اولین متفکر مسلمانی است که این مسیله را به صورت مستقلی بررسی کرده است. شاگردان ایشان - از جمله مصباح یزدی - نیز آراء مختلفی در این زمینه مطرح کرده اند. از نظر علامه مفاهیم فلسفی مابازاء عینی ندارند و بایستی برای منشا انتزاع آن ها تبیین متفاوتی (نسبت به منشا انتزاع مفاهیم ماهوی) یافت. وی در کتاب «اصول فلسفه و روش ریالیسم» بر این اعتقاد است که «حکم» منشا انتزاع این مفاهیم است. مصباح یزدی نیز به پیروی از استاد خویش به دنبال راهی برای تبیین منشا انتزاع این مفاهیم است، چرا که این مفاهیم را فاقد مابازاء عینی می داند. از نظر وی علم حضوری به حالت های نفسانی، به ضمیمه کندوکاوهای ذهنی، منشا انتزاع این مفاهیم است. در مقاله پیش رو، نشان دادیم که این راهکارها خالی از اشکال نیست. همچنین با بررسی دو مورد از مفاهیم فلسفی (مفهوم علم و معلول) نشان دادیم که این مفاهیم همچون مفاهیم ماهوی «مابازاء عینی» دارند و مستقیما از علم حضوری به دست می آیند.
    کلیدواژگان: مفهوم ماهوی، مفهوم فلسفی، علم حضوری، انتزاع
  • کیقباد دانشیان کنانلو*، ابراهیم آقازاده، توکل کوهی گیلو صفحات 241-268
    اختیار و نسبت آن با قاعده فلسفی ضرورت علی و معلولی از مهم ترین موضوعات چالش برانگیز میان فلاسفه و متکلمان اسلامی است در این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و براساس مستندات کتابخانه ای برآنیم تا به این سوال مهم پاسخ دهیم که دیدگاه ملاصدرا و نوآوری او در باب اختیار و ضرورت علی چیست. نگارنده با دقت نظر در آثار ملاصدرا به این نتیجه رسیده است که او با تکیه بر آراء عرفانی (وحدت شخصی وجود از راه برگرداندن علیت به تشان) به صورت منظم و منسجم به این بحث پرداخته و اختیار آدمی را تجلی اراده الهی دانسته و منطبق با آموزه های اسلامی بر مبنای اصول وجودشناختی رابطه اختیار و ضرورت علی و معلولی را به گونه ای تبیین می کند که نه تنها منافی اختیار نیست بلکه موید آن نیز هست  و همچنین صدرا به نقش و اهمیت علم و اراده تحت عنوان معیارهای اصلی فعل اختیاری و سازنده مفهوم اختیار تاکید کرده و به مبادی آن به همراه آنها عناصر شوق و قدرت را نیز افزوده است.
    کلیدواژگان: اختیار، اراده، ضرورت علی، ملاصدرا، علیت
|
  • Leili Heydarian, Enshaallah Rahmati *, Jamshid Jalali Sheyjani Pages 7-25

    In this article, by analyzing the opinions of Avicenna and Moore, about the indefinability of good and bad morals, their attitude is explained from the epistemological point of view, The main problem of the research is Avicenna and Moore's attitude about criticizing the naturalistic criterion and criteria for carrying moral characteristics such as good and bad in moral issues. Avicenna states in his opinions that moderation as a metaphysical and natural matter cannot be a criterion for the good or badness of moral issues in all fields, and Moore, by analyzing the naturalistic fallacy, considers pleasure or harmony with nature as the criterion and criterion for carrying good and bad. He does not know moral issues. The results of the research show that the approach of these two thinkers to prove their claim is to pay attention to the logical problem that occurs in the comparison of knowing good and bad with things such as moderation, pleasure, and harmony with nature. To answer the problem, Avicenna and Moore defend the non-naturalistic realism of moral propositions, in the meantime, emphasizing the intuition of the characteristics in the intellectual intuition of the people to find criteria and criteria for the truth and falsity of moral propositions makes it possible to discuss the opinions of these two thinkers. The research method is to analyze the content of the opinions of these two philosophers in order to create a dialogue to compare their opinions.

    Keywords: Naturalistic fallacy, intuitionism, realism, Ibn Sina, Moore
  • Samaneh Tariabouzar, MohammadReza Sharifzadeh * Pages 27-45

    The definition and meaning of the artwork have been accompanied by various ups and downs throughout history and philosophers' opinions about the nature of art have been different and antithetic. But in the contemporary era, our epistemological access to the meaning of art has expanded and become more precise, and the meaning of the artwork is partly determined by its historical context. Accordingly, Hegel's historicism allows us to change the meaning of the artwork with the evolution of art history. The main purpose of the research is to analyze the theories of Arthur Danto and his attempt to define art and the end of art. Danto initially proposed what he called the Style Matrix to explain the meaning of art, but later rejected it and replaced it with historicism. Art philosophy is closely tied to art history. The main question of the article is: How art is specified by definition? And if art embodies a meaning, what characteristics will it have in the world after the end of art? The result of this research, which is descriptive-analytical and based on library data, shows that: by tracing the history and philosophy of art from the beginning to the present century, Danto tried to simplify his definition of art into two principles: 1) art must have content or meaning, 2) art must embody that meaning in an appropriate way. And finally, by announcing the end of art, he reached a new understanding of art in the post-historic era.

    Keywords: Definition of Art, Style Matrix, End of Art, Arthur Danto
  • Seeyed Mostafa Shahraeini * Pages 47-62

    What we seek to show in the present paper is that although Descartes throughout his masterpiece, Meditations on First Philosophy, speaks of God, by this, he does not reveal one but only a redefinition of God for reaching a new idea of Him upon which he tries to build his system of knowledge. In his arguments for God, he seeks not to establish His existence like scholastics but only tries to prove God from a new idea of Him. In Meditations, the two main goals can be traced in parallel: First, to establish the new Cartesian system based on the redefinition of man, God, and the world; Second to do philosophy by avoiding challenging with Church to the extent that if philosophy cannot be done unless through this challenge, undoubtedly it must be stopped. The former goal is not principal while the latter is marginal, since no philosophy can be done when there is any fear of challenge and clash with others. The author tries to redefine God so that his subjectivism and the autonomy of thinking ‘I’ can be developed. At the same time, he cannot but speak of this redefined God in a scholastic Christian language in order to cause no hostility from the Church against the book. In spite of the fact that he, in Meditations, speaks of the existence of God and proves it, he does this task by recourse to the Idea of God and neglecting the external God. Descartes only tries to present a new definition of God that satisfies his system’s needs.

    Keywords: god, innate ideas, adventitious ideas, factitious ideas, Existence, simple, complex ideas
  • Somayyeh Ahmadi, Azizolah Afsharkermani * Pages 63-85

    In the first view, the bases of psychology in Sohrawardi's works are subordinate to those of the followers, and this depicts a contradiction. On the other hand, according to the progress of Sheikh Ishraq's intellectual maturity, the difference can be referred to, but the intention in this matter is not far from the mind. So it should be checked that; Why did Sohrawardi, as an enlightened sage, also use the principles of Peripatetic in his works? This article analyzes the foundations of Shaykh Ishraq in the present knowledge of the soul in his philosophical, logical, and mystical works in his Persian treatises. By stating some shortcomings of the foundations in some perceptions, it deals with the hypothesis that in the results of Sohrawardi, although a contradiction can be seen. His intellectual maturity was also involved in this matter, but due to a specific purpose, it can be proven that this issue is intentional.

    Keywords: The Bases of Presentational Knowledge, Shaykh Ishraq, psychology, Perception, Categorical Relation
  • Mojtaba Jafari, Mohammad Raayat Jahromi * Pages 87-108
    The formal structure of the subject is widely debated because "subject" is based on discrete of the "I / world" distinction, how can the formal structure remain stable without distinguishing between "this and that" by adding multiple concrete things? The subject, in the beginning, is only a space that gives the non-possibility to enter, it cannot be determined whether it is "the influence of the subject or the influence of the object" but in any case, it is a structure that opens the other Ideas to the "sensual matter" and figures the stage of alienation It enters a stage that is necessary for the "formal emergence of the subject." The subject is the “analytical continuation” of the notion that the basis of consciousness is not sought from any context and sometimes has an empty beginning. We lose the possibility of receiving consciousness naturally in such a way that the subject creates it only with the emergence and disappearance (the catalytic role of the subject). So "the subject is not historical and linguistic, because the natural connection and natural references are not related to history and language." It informs to the extent that "what does not become symbolic remains unconscious."
    Keywords: Formal, Phantasy, unconscious, Experience, symbol
  • Zeinab Ghasempour, Habibollah Halimi Jloudar *, Reza Mahdiyanfar Pages 109-129
    Undoubtedly, one of the most important philosophical and theological topics is the discussion about God, but without understanding the method, it will be impossible to know God. Today, due to the differences between Islamic denominations, the best defense of the truth is to discover the points of commonality and difference and to explain the views of the parties in the verses of the Holy Quran. The current research, which is based on the method of description and analysis by studying and examining the two commentaries of "Al-Mizan" and "Mufatih Al-Ghaib", examines the views and opinions of two prominent commentators - Allameh Tabatabai and Fakhr Razi - from the two Shia and Sunni perspectives about the possibility of knowing God's essence. Therefore, in order to analyze the main issue, other points were also examined, for example, which of the two typological commentators that they have presented about God is one of the natural, rational, figurative, transferable, intuitive, and sensory cognitions? The result is that Allameh Tabatabai, contrary to Fakhrazi's view, acknowledges the impossibility of fully knowing God, the limitation of intellectual knowledge, and ignoring direct and intuitive knowledge is the most important difference between Fakhrazi's view and Allameh's; Allameh Tabatabai's point of view in analyzing the problem is more coherent and does not have any conflict.
    Keywords: Possibility of Knowledge, Innate Knowledge, Rational Knowledge, intuitive knowledge, Sensory knowledge
  • MohammadSaied Abdollahi *, MohammadAli Abdollahi Pages 131-153

    Moral realism is one of the most important approaches in meta-ethics. Accepting this approach or denying it has a unique role in the intellectual system of a moral philosopher. Louis Pojman, an eminent American philosopher, is one of the most important defenders of moral realism. He believes that skepticism and moral nihilism represented by Mackey and Harman are the most important attacks on moral realism, and if realism can be safely passed through these two scientific paths, this important ethical approach can be easily accepted.  In this article, after presenting Mackie's two fundamental arguments that is, reasoning through relativity and queerness, we try to show the inadequacies of his argument according to Pojman's point of view. In the following, we discuss the inefficiency of Harman's anti-comparison hypothesis and reveal how moral realities exist, and finally, we discuss Pojman's approach in defense of moral realism.

    Keywords: realism, J. L. Mackey, Gilbert Harman, moral skepticism, moral nihilism
  • Fatemeh Satarzadeh, MohammadAli Akhgar *, Abas Ahmadi Saadi Pages 155-175

    Among the Muslim philosophers, Ibn Sina had an important view on the material and abstract issue. According to his theory of grace, which believes in the arc of descent and ascent, he believes in the obligatory grace of all beings, both material and abstract. His thought on the type of material and immaterial relationship and the way these two concepts influence each other is such that he has reached the inability to prove the physical resurrection and has left it to the Shari'ah. Based on his talking about cosmology, which divides beings into single and material ones, he comes to the conclusion that physical resurrection is not provable and the words of the Prophet must be trusted. The main question is: what are the consequences of the material and abstract concept in Ibn Sina's philosophy upon his psychology and eschatology. The current study aims to clarify the consequences of these two concepts in Ibn Sina's philosophy by examining the definition, and then he considers physical resurrection as an unprovable proof with these two concepts.

    Keywords: Single, material, Resurrection, physical resurrection, spiritual resurrection
  • MohammadMahdi Dehghani Ashkezari *, Abbas Dehghaninejad, Sayed MohammadAli Mirjalili Pages 177-196

    Suhrwardi is one of the greatest Islamic philosophers and a revivalist of the philosophy of enlightenment, who by emphasizing illumination, which is a combination of rational reasoning and intuition, presented a middle way between the philosophy of Peripatetic and mysticism. Emphasizing inner cultivation and purity, he seeks to achieve a person's presence perception, which is achieved by a direct and immediate understanding of the object, which is the same as seeing the object. This path starts from the basics of illumination and reaches the end of the philosophy of illumination, which is the closeness to God and ultimately divine annihilation. This path starts from the foundations of Ishraq and reaches the end of the philosophy of Ishraq, which is the closeness to God and ultimately divine annihilation. The illuminative approach shows itself from epistemology to educational methods. An approach in which allegory plays an important role. This research is of a qualitative type that analyzes the philosophy of illumination and has the highest level of interpretation and abstraction, and by describing and explaining Sohrwardi's point of view, it deals with the place of allegory and explaining its foundations in the philosophy of illumination.

    Keywords: Suhrawardi, enlightenment, education, allegory, Epistemology
  • Kazem Hani *, Seyyed Mohsen Hosseini Pages 197-218
    Plato’s doctrine of Ideas can be considered as the center of his philosophy. From Plato’s viewpoint, Ideas form the essence of sensible things. The Ideas are condition of both the existence of sensible things and their recognition. According to the problem he was facing, Natorp returned to Plato's ideas. Natorp's problem is the invalidation of philosophy and the baselessness of science. He tries to determine the relationship between philosophy and different sciences in order to give credit to philosophy and clarify the logic of governing sciences. To achieve the above two goals, Natorp takes help from Plato's ideas and presents a transcendental and epistemological interpretation of them. Because in his opinion, philosophy only as epistemology is valid. So, Natorp believes that Plato’s Ideas cannot be considered as fixed entities and separated from the sensible world, but they should be considered as transcendental conditions of the actualization of reality. Ideas are laws or explanations that are posited in thought in the first place and then the reality derived from their nature. Now, considering this introduction, some important issues arise: Do Plato's ideas have a purely epistemological function? What is the relationship between Natorp's law and Plato's ideas? This article, with a descriptive-analytical method, while examining Natorp's interpretation, tries to explain that Plato's ideas do not only have an epistemological function, but their ontological and moral aspects are also important.
    Keywords: Plato, Idea, Natorp, Law, reduction
  • Meysam Azizian Mosleh * Pages 219-239
    How to abstract concepts is one of the important issues of epistemology. Among the Muslim philosophers, Allameh Tabataba'i is the first Muslim thinker who has examined this issue independently. Her students - including Misbah Yazdi - have also raised different opinions in this field. According to Allameh, philosophical concepts do not have an objective reference, and a different explanation should be found for the origin of their abstraction (compared to the origin of the abstraction of essential concepts). In his book "Principles of Philosophy and Method of Realism", he believes that "judgment" is the origin of the abstraction of these concepts. Misbah Yazdi, following his teacher, is looking for a way to explain the origin of the abstraction of these concepts, because he considers these concepts to have no objective reference. According to him, the Consciousness of inner states, in addition to mental explorations, is the source of the abstraction of these concepts. In the following article, I have shown that these solutions are not without problems. Also, by examining two philosophical concepts (the concept of Consciousness and effect), I showed that these two concepts have "objective reference" like the substantive concepts and are directly obtained from the immediate knowledge.
    Keywords: substantive concept, philosophical concept, immediate knowledge, Abstraction
  • Keygobad Daneshian Kananlou *, Ebrahim Aghazadeh, Tavvakol Kouhi Gabalo Pages 241-268
    Authority and its relationship with the philosophical principle of cause and effect necessity is known as one of the most essential and challenging topical issues among philosophers and Islamic orators. Each of the scholars in the field has tried to express his own definition of the issue regarding his own line of thought.The present study deals with the problem regarding a library study data collection and using a descriptive-analytic method and it is fundamental considering the aim of the study. This research intends to investigate the viewpoints of Sadr-al-Motaallehin Shirazi regarding authority and cause and effect principle necessity. After probes of works and writings of Sadra, it was concluded that Sadra’s ideas were rooted in philosophical mysticism principles and he tried to represent authority compatible with cause and effect principle necessity. Believing in such a principle not only does not deny authority but also approves it. It accepts the principle that there isn’t any obligation but one can choose from among different options and this represents the borderline between responsibility and authority clearly and considers authority to be synonymous with being a follower.
    Keywords: Authority, Intention, cause, effect necessity, Mollasadra, Cause, Effect Principle