فهرست مطالب

هنر زبان - سال هفتم شماره 2 (دی 1400)

نشریه هنر زبان
سال هفتم شماره 2 (دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حامد پورحشمتی درگاه * صفحات 7-36

    نقش مایه اصطلاح غربی در حوزه هنر و ادبیات است که نقش اساسی در تصویرشناسی ترکیب بندهای هنری و شناخت سیر اندیشه و دغدغه های اصلی هنرمند ایفا می نماید. کارتون و کاریکاتور به عنوان هنری توام با تصاویر اغراق آمیز و مضحک با برجسته نمایی برخی ویژگی های افراد یا اشیاء گاهی در زنجیره ای از تصاویر تکرارشونده فرو می رود که نه تنها دال بر یک نواختی و جمود فکری اندیشه های هنرمند نبوده، بلکه روزنه ای هوشمندانه و انگیزه ای متفکرانه در شناسایی عمق مضامین اجتماعی است که یک تصویر هنری می تواند در خود داشته باشد. هادی حیدری، کاریکاتوریست معاصر ایرانی است که علاوه بر توجه به چالش های سیاسی و اجتماعی روزمره که درون مایه بیشتر آثار وی را تشکیل می دهد، گاهی با استفاده از یک طرح تمثیلی یا کنایه آمیز، آن چنان موضوعات و چالش های اجتماعی را با عناصری تکرارشونده در می آمیزد که در کنار خنداندن بیننده، سعی بر تاثیرگذاری بیشتر بر اندیشه و شمول جهان بینی وی نیز دارد. این پژوهش با در پیش گرفتن روش توصیفی-تحلیلی در پی شناخت عناصر تکرارشونده و کشف مضامین پنهان در لابه لای معنای اشارات بی کلام هادی حیدری است که در این میان به 15 نقش مایه موضوعی و مضمونی دارای ابعاد مختلف واقع گرایی همچون سانسور، خردگرایی، آزادی، چالش هویت و... در نقاشی های وی دست یافته که برخی از آنها از بسامد بیشتری نسبت به بقیه برخوردار است که هر کدام در پس تعاریف و کارکردهای اجتماعی مشخص در آثار کارتونی وی منبع الهامی برای بیان واقعیت های موجود در زبان دیداری این هنرمند می باشد.

    کلیدواژگان: هنر، نقش مایه، جامعه نگری، کارتون، هادی حیدری
  • د. عبدالحق قاسمی صفحات 37-50

    این تحقیق مفهوم گفتمان را از دیدگاه میشل فوکو متفکر فرانسوی و ارتباط آن با مطالعات زبان شناختی موثر بر آن را از جهت شناسایی زوایایی که برداشت وی از این مفهوم با برداشت زبان شناختی مطابقت دارد و نیز جنبه های موجود در آن ارایه می کند تا از آن متمایز شود. این پژوهش همچنین به تعاریفی که فوکو در موارد متعدد از جهات مختلف به گفتمان ارایه کرده است و سعی دارد با گنجاندن همه ابعاد آنچه فوکو خواستار آن بود، از هرگونه نگاه یک جانبه در برخورد با این مفهوم جلوگیری کند. پژوهش با بیان جهت گیری نظری کلی که فوکو را به خود مشغول می کند و ویژگی های نظریه او آغاز شده و سپس تعاریف او از گفتمان را از جنبه هایی که از طریق آن به دست می آید دنبال می کند، از این جهت که مجموعه ای از کلمات است که در کنار هم قرار گرفته اند و قواعدی هستند که ساختار آن را بیان می کنند، و از این جهت که یک عمل اجتماعی است.

    کلیدواژگان: عملکردی، کلامی، ساختار گفتمانی، تمرین بلاغی، تلفظ
  • محمد المسعودی *، سماعیل کرواد، مصطفی فکرود صفحات 51-78

    این مطالعه کمی توصیفی به تجزیه و تحلیل نیازها، اولین مولفه از تلاش های تحقیقاتی چند مرحله ای ترکیبی با هدف بررسی شکاف گسترده مهارت های نرم بین دانشگاه و تجارت در مراکش می پردازد. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، یک نظرسنجی بر روی 170 دانشجوی مقطع کارشناسی اجرا شد و با استفاده از آمار توصیفی SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، که نشان دهنده کمبود قابل توجهی در مهارت های نرم کلیدی در مجموعه مهارت های شرکت کنندگان بود. با این وجود، این پاسخ دهندگان تمایل زیادی برای رسیدگی به این شکاف مهارتی نشان دادند، به ویژه از پذیرش یک مدل یادگیری ترکیبی برای توسعه مهارت های نرم حمایت کردند. تجزیه و تحلیل دقیق داده های نظرسنجی بر نیاز ضروری به ادغام یکپارچه طرح های توسعه مهارت های نرم در چارچوب برنامه درسی موجود تاکید می کند. چنین ادغامی نوید کاتالیزور توسعه اساسی در مدارهای شخصی، تحصیلی و حرفه ای شرکت کنندگان در مطالعه را دارد. بنابراین، نتایج این مطالعه بر اهمیت حیاتی پرداختن به شکاف مهارت های نرم (عدم تطابق) برای سیاست گذاران، طراحان برنامه درسی، مربیان و محققان مراکشی تاکید می کند و بر اجتناب ناپذیری تجهیز فارغ التحصیلان دانشگاهی به مهارت های نرم ضروری مورد نیاز برای پیشرفت در مراکز کار حال حاضر مراکش تاکید می کند.

    کلیدواژگان: صنعت، آموزش، صدسالگی، فناوری های مخرب، مهارت های سخت، مهارت های نرم، یادگیری ترکیبی
  • فتیحه مولی صفحات 79-90

    این مقاله پدیده قرض گرفتن را در یکی از گونه های بربر که در بخش جنوبی الجزایر صحبت می شود، تحلیل می کند. وام گرفتن یکی از مهم ترین پدیده های زبانی اجتماعی است که در همه گونه های زبانی وجود دارد. گونه بربر که در این مقاله مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد، «تابلدیت» نام دارد و در منطقه «إقلی» واقع در بشار صحبت می شود. تجزیه و تحلیل داده ها و نتایج در این مقاله بر اساس داده های اولیه است که از پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شده است. در واقع، واژه های قرضی که در «تابلدیت» یافت می شود، تنها از عربی استاندارد یا گویش الجزایری، به ویژه لهجه ای که در بشار استفاده می شود، گرفته نشده اند، بلکه از زبان فرانسوی نیز گرفته شده اند.

    کلیدواژگان: تبلدیت، وام گرفتن، بربر، عربی استاندارد، فرانسوی
  • ساره خسروی صفحات 91-102

    این تحقیق با تکیه بر ترکیب نظریات باختین در مورد هتروگلوسیا و نظریات بابا در مورد هیبریدیتی در تلاش است تا هیبریدیتی زبان را در رمان نیمی از یک خورشید زرد اثر چیماماندا آدیچی بررسی کند. هیبریدیتی فرایندی است که طی آن ماهیت های مجزا وجود دیگری را به وجود می آورند که با ماهیت های قبلی ویژگی های مشترکی دارد اما به طور کامل ترکیبی نیست. هیبریدیتی زبان، زمانی اتفاق می افتد که دو یا چند زبان با هم ترکیب می شوند که به تبع آن یک زبان هیبرید دیگر به وجود می آید. این تحقیق ادعا می کند که رمان نامبرده به دلیل برخورداری از انواع متنوع گفتمانی و شخصیت هایی که متعلق به نژاد، طبقه و جنسیت متفاوت هستند، بستر خوبی را برای بررسی هیبریدیتی زبان که خود نوعی هتروگلوسیا تلقی می شود، فراهم می آورد. این حقیقت که شخصیت های رمان انگلیسی صحبت می کنند بدان معنا نیست که تحت ایدیولوژی بریتانیایی ها هستند. انگلیسی آن ها رنگ و بوی زبان ایگبو دارد. بنابراین، ذات هیبرید زبان انگلیسی که توسط شخصیت ها استفاده می شود نشان دهنده این است که زبان در خدمت شکل گیری هویت پسا استعماری است. طبق نظریات بابا در مورد تقلید و تمسخر، تحقیق حاضر به این نتیجه می رسد که ترکیب زبان ایگبو با انگلیسی از سوی شخصیت ها به نوعی غلط جلوه دادن زبان انگلیسی استاندارد است یا به قول کالیبان در طوفان شکسپیر فرایند دشنام دادن به زبان ارباب است. در آخر می شود گفت که هیبریدیتی زبان در نیمی از یک خورشید زرد تلاشی است از جانب آدیچی برای اینکه زبان انگلیسی را مال خود کند.

    کلیدواژگان: باختین، بابا، هتروگلوسیا، هیبریدیتی زبان، تقلید، تمسخر
  • علیرضا نبی لو، مهدی طاهری اصل * صفحات 103-114

    کاربردشناسی یکی از حوزه های زبان شناسی است که با آن معنای «تلویحی و اغراض پنهانی» جمله میسر می گردد. پاره گفتارها یکی از موضوعات کاربرد شناسی می باشند که به منظور اجرای موفق آن ها گوینده بایستی شرایطی مانند شروط مقدماتی، محتوا و صداقت را به کار گیرد. در برخی اوقات گویندگان با سرپیچی از شرایط مذکور مقاصد پنهانی خود را اظهار می کنند. یکی از آثار ادبی که وجوه نمایشی در آن بسیار مشهود است تاریخ بیهقی می باشد. بدین منظور نگارندگان این مقاله ضمن توضیح «شرایط به جا» نشان می دهند چگونه شخصیت های داستان با سرپیچی از این شروط مقاصد خود را به صورت تلویحی بیان می کنند .نمونه داده ها از داستان حسنک وزیر گرفته شده است. این داستان با مرگ سلطان محمود غزنوی آغاز می شود و با نابودی یک وزیر مقتدر پایان می یابد. پژوهش حاضر با اتخاذ تحلیل کاربردشناسی از دیالوگ های داستان حسنک وزیر این موضوع را تبیین می نماید که چگونه شخصیت ها در حین تولید پاره گفتارها، اهداف ارتباطی خود را شکل می دهند. نتایج تحقیقات نشان داد که به دلیل احتیاط، ترس و برخی طرحواره های فرهنگی، گویندگان از «راهبردهای نابه جا» استفاده می کنند تا ضمن آشنایی خواننده با وضعیت دربار، این موضوع را یادآوری کنند که هیچ کسی در آن زمان حق آزادی بیان نداشته است.

    کلیدواژگان: تحلیل کاربردشناسی، کنش گفتاری، کنش غیر مستقیم، الگوی نابجا، تحلیل کاربردشناسی اجتماعی، روایت بیهقی از حسنک وزیر
|
  • Hamed poorheshmati * Pages 7-36

    Some of the ideas and events serve a prominent position in human life, as though they lead humans to insistence and repetition by becoming a part of the concerns. Ultimately, they have emerged as personally permanent characteristics in humans' conscious and unconscious imagery. But, constant iterations of the mentioned imagery represent subjects that no information about its reality is available under normal circumstances. Notwithstanding, repetition is a linguistic-criticism phenomenon, sometimes it is offered as a motif appearing in the context of essential elements within a poem's text, signs and implications in which the poet uses codes and poetic images among them in order to add beauty and attraction to his/her text. Cartoon Art, as a picture, exaggerated and ridiculous traits offer outstanding design of people or objects and, using an analogy or a metaphor for a plan that sometimes combines with recurring elements and laughs along with the audience, the thoughts and feelings affect his. Thus, this study aims to examine cartoon images Hadi Heidari, the function is studded motif in his works uncover. Methods this cross-sectional study that deals with the depiction of certain objects to reveal the secrets that can mingle with forms of visual elements in his work to understand. Ultimately, they have emerged as personally permanent characteristics in humans' conscious and unconscious imagery.

    Keywords: Art, Motif, Sociology, Cartoon, Hadi Heidari
  • Abd El Hak Gasmi Pages 37-50

    This research presents the concept of discourse according to the French thinker Michel Foucault and its relationship to the linguistic studies that he was influenced by, in terms of identifying the angles in which his perception of this concept agrees with the linguistic perception, as well as the aspects in which it is distinguished from it. The research is also exposed to the definitions Foucault presented to discourse on several occasions from different sides, trying to avoid any unilateral view in dealing with this concept, by including all its dimensions that Foucault called for. The research started by recalling the general theoretical orientation that preoccupies Foucault, and the characteristics of his theory, and then follows its definitions of the discourse from the aspects through which it reaches it, in terms of being a group of collective utterances then by the structure of it rules that, and finally in terms of being a social practice.

    Keywords: Functional, Ejected, Speech Structure, Rhetorical Practice, Pronunciation
  • Mohammed El Messaoudi *, Smail Kerouad, Mustapha Fagroud Pages 51-78

    This quantitative descriptive study amounts to a needs analysis, the first component of a multi-phase mixed methods research endeavour aimed at exploring the rampant soft skills gap between academia and business in Morocco. Employing a convenience sampling methodology, a survey was administered to 170 undergraduate university students and analysed using SPSS descriptive statistics, revealing a significant deficiency in key soft skills within the participants’ skillsets. Nevertheless, these respondents manifested a robust willingness to address this skills gap, notably favouring the adoption of a Blended Learning Model for soft skills development. The meticulous analysis of the survey data stresses the imperative need to seamlessly integrate soft skills development initiatives into the existing curricular framework. Such integration holds the promise of catalysing substantial development in the personal, academic, and professional orbits of the study participants. Thus, the results of this study underscore the critical significance of addressing the soft skills gap (mismatch) for Moroccan policymakers, curriculum designers, educators, and researchers, and emphasize the inevitability of equipping university graduates with the essential soft skills required to thrive in the contemporary workplace.

    Keywords: Industry 4.0, Education 4.0, Centennials, Disruptive Technologies, Hard Skills, Soft Skills, Blended Learning
  • Fatiha Mouili Pages 79-90

    This paper analyzes the phenomenon of borrowing in one of Berber varieties spoken in the southern part of Algeria. Borrowing is one the most important sociolinguistic phenomena which exists in all the language varieties. The Berber variety which is analyzed in this paper is named “Tabeldit” and it is spoken in the area of “Igli” which is located in Bechar. Data analysis and results in this paper are based on the primary data which were collected from questionnaires and interviews. In fact, the loan words which are found in ‘Tabeldit’ are not taken from Standard Arabic or the Algerian dialect, particularly the one used in Bechar, but also from the French language.

    Keywords: Tabeldit, Borrowing, Berber, Standard Arabic, French
  • sareh khosravi Pages 91-102

    The present research paper, by combining Mikhail Bakhtin’s ideas on heteroglossia with Homi Bhabha’s hybridity, aims to examine the hybridization of language in Chimamanda Ngozi Adichie’s novel Half of a Yellow Sun. Hybridization is a process whereby separate entities create another entity which shares certain features with each of its sources but which is not purely compositional. Hybridization in language happens when two or more languages are frequently mixed. As a consequence, a new hybrid variety of languages emerged. The study claims that Half of a Yellow Sun, because of its diverse set of speech types and its characters who differ in terms of their race, class and gender, has a good potentiality to be discussed in matters related to hybridization of language, which is considered to be a kind of heteroglossia. The thing that the characters speak English does not mean that they are following the ideology of the British. Their English is imbued with Igbo words and phrases. Therefore, the hybrid nature of the English language used by the characters shows how the language is at the service of postcolonial identity formation. Based on Bhabha’s ideas on mimicry and mockery, the study concludes that the character’s mingling of English and Igbo language is a way of misrepresenting Standard English or, to use the Caliban paradigm, cursing the master’s tongue. As a result, the hybridization of language in Half of a Yellow Sun is an attempt on the part of Adichie to appropriate English language or to make it one’s own.  

    Keywords: Bakhtin, Bhabha, Heteroglossia, Hybridization of Language, Mimicry, Mockery
  • Alireza Nabilu, Mahdi Taheri Asl * Pages 103-114

    This paper shows how classic Persian drama can be studied into pragmatics, utterances use three kinds of felicity conditions including content, sincerity and prepatory conditions. The violation of the mentioned conditions creates infelicitous model. It means that interlocutors disobey felicious conditions to convey their intentions successfully. The data samples taken from Beyhaqi history which is a historical drama resulting in tragedy which begins with the death of Ghaznavid great sultan, and ends with the destruction of a powerful chief minister. Adopting pragmatic analysis, present study   investigates the dialogues of Bayhaqi's History so that it intends to study how characters do their communicative purposes while they produce their utterances. The result of the research founded that because of caution, fear, and some cultural schema, the interlocutors use infelicitous strategies to make reader familiar with monarchy situation in which no one had right to freedom speech.  

    Keywords: Pragmatic analysis, Speech act, Illocutionary acts, Infelicitous Model, Socio pragmatics analysis, Beyhaqi’s Narration of Hasanak the Vizier