فهرست مطالب

نشریه پژوهه باستان سنجی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شهرزاد آئینه چی*، نیما ولی بیگ صفحه 1

    شناسایی دقیق تر جزییات ترسیم ویافتن ارتباط بین فرمول های ریاضی با اشکال هندسی  خود پیش نیازارایه راهکاری نوین برای ترسیم انواع کاربندی می باشد. امروزه به دلیل تغییر شیوه و ابزار ترسیمات ارایه راهکارهایی نوین برای افزایش دقت و سرعت ترسیم اشکال پیچیده هندسی مخصوصا کاربندی بیشتر حس می شود. یافتن زاویه بین قطر دایره و طول مستطیل محاط در دایره، راهکاری نوین بر پایه فرمولی جدید، جهت فراگیری ساده تر و سریعتر روش های ترسیم انواع کاربندی با تعداد ضلع زوج و در زمینه مستطیل شکل ارایه می دهد. در خصوص کاربندی تاکنون هیچ منبع مکتوب کاملی به دست نیامده است. پژوهشگران در گستره کاربندی بیشتر به شیوه های ترسیم آن هم به شکل متفاوت با یکدیگر پرداخته اند. این پژوهش برای نخستین بار  به ارایه راهکاری نوین و ساده جهت ترسیم اشکال هندسی کاربندی بر پایه فرمول ریاضی مشخص می پردازد. روش داده اندوزی به صورت مطالعه منابع کتابخانه ای ومحاسباتی می باشد. هدف کلی این مقاله، تحلیل حسابی و هندسی روش های گوناگون ترسیم کاربندی جهت دستیابی به ارایه راهکاری نوین می باشد.  نتیجه حاصل از تحقیق، مبین این مطلب است که با دانستن دو پارامتر تعداد ضلع کاربندی و اندازه زاویه بین قطر دایره و طول مستطیل محاط در دایره، به راحتی می توان انواع کاربندی های با تعداد ضلع زوج در زمینه مستطیل را ترسیم نمود.

    کلیدواژگان: حساب و هندسه، کاربندی، روش ترسیم سنتی، روش ترسیم بهینه
  • مژگان شفیعی*، حسن فاضلی نشلی، نصیر اسکندری، ماسیمو ویدالله صفحه 2

    جنوب شرق ایران در عصر مفرغ قدیم از اهمیت بسیاری برخوردار است چرا که این منطقه شاهد ظهور مراکز شهری نخستین است؛ از آن مراکز می توان به کنارصندل (جیرفت) ، شهداد (دشت لوت) و شهرسوخته (سیستان) اشاره کرد. تخصص پذیری از شاخص های اصلی جوامع شهرنشین است. ساخت و تولید اشیای سنگی از جنس های مختلف نظیر کلریت، مرمر، تراورتن و لاجورد یکی از شاخصه های برجسته تمدن های جنوب شرق در عصر مفرغ است. اشیای سنگ کلریت تمدن جیرفت شاخص ترین یافته باستان شناسی در حوزه فرهنگی هلیل به شمار می رود. تاکنون پژوهش های متعددی بر روی شمایل نگاری این ظروف و چرخه تولید و توزیع آنها انجام شده است.  همچنین چند پژوهش میان رشته ای درباره منشایابی و ساختارشناسی برخی از این اشیای سنگی انجام شده است. این مقاله بر اساس مطالعات میان رشته ای به گاهنگاری اشیای کلریتی و همچنین ساختارشناسی و منشایابی آنها در جنوب کرمان می پردازد. در این پژوهش نمونه های کلریتی از دو کارگاه تولیدی در دشت جیرفت_کنارصندل و ورامین_ با استفاده از روش پتروگرافی مقطع نازک و XRD مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج اولیه نشانگر وجود حداقل دو گروه معدنی بود که نشان می دهد هر کارگاهی احتمالا در دوران مختلف از معادن سنگ کلریتی مختلفی استفاده می کردند. نتایج همچنین نشان می دهد که محوطه کنارصندل جنوبی در طی چندین قرن نقش مهمی در تولید سه گونه ی مختلف ظروف سنگی (ظروف استوانه ای با نقوش هندسی، ظروف زنگوله ای ساده و ظروف سری جدید  حکاکی شده) داشته است. بعلاوه، بر اساس دو نمونه آزمایش سالیابی مطلق با استفاده از روش AMS در ارتباط با سنگ های کلریتی حاصل پژوهش های اخیر در جیرفت مشخص گردید که بر خلاف تصور رایج درباره گاهنگاری این اشیا، که آنها را به نیمه دوم هزاره سوم پ.م (2500-2000 پ.م)  نسبت می دهند؛ اشیای کلریتی تمدن جیرفت دست کم در یک بازه هزاره ساله از اوایل هزاره سوم تا اوایل هزاره دوم پ.م تولید می شده اند.

    کلیدواژگان: سنگ کلریت، جیرفت، پتروگرافی، XRD، سالیابی مطلق
  • مصطفی خواجه محمودی*، مهرناز آزادی، محسن محمدی، مجبد قهرمان افشار صفحه 3

    کاغذ با هر درجه کیفی، در طول زمان زرد می شود و اکسایش سلولز یکی از مهمترین دلایل شکست زنجیره است. اکسایش سلولز سبب تشکیل گروه های جاذب نور و در نتیجه زردشدگی کاغذهای تاریخی می شود. شستشو با آب خالص می تواند سبب خروج برخی محصولات تخریب رنگی از ساختار کاغذ و روشن تر شدن رنگ کاغذ شود. همچنین سفیدگری با عوامل کاهنده می تواند با احیاء کروموفورهای جاذب نور در کاغذ، سبب بی رنگ شدن آنها و در نتیجه افزایش روشنایی و سفیدی کاغذ شود. در این تحقیق، تغییرات ایجاد شده در خصوصیات ظاهری و ساختاری کاغذ تاریخی پس از استفاده از شستشو با آب خالص و عوامل احیا کننده بوروهیدرید سدیم و دی تیونیت سدیم ارزیابی شده است. این دو ماده کاهنده، در صنعت کاغذ سازی، جهت سفیدگری خمیر چوب استفاده می شوند. نمونه کاغذ تاریخی با آزمون های رنگ سنجی، طیف سنجی مادون قرمز، سنجش pH و فلورسانس اشعه ایکس تعیین مشخصه شده اند. با توجه به نتایج تجربی، استفاده از عامل کاهنده منجر به افزایش روشنایی و کاهش زردی، پایداری الیاف و جوهر و همچنین افزایش pH کاغذ (به ویژه نمونه تیمار شده با سدیم بوروهیدرید) می شود. در نتیجه تیمار با عوامل کاهنده نشان دهنده کارایی بیشتر در مقایسه با آب مقطر است.

    کلیدواژگان: کاغذ تاریخی، زردشدگی، سفیدگری، شستشو، عوامل کاهنده
  • وحیده رحیمی مهر*، مولود سادات عظیمی صفحه 4

    شرح معماری بنایی باشکوه از دوره قراختاییان کرمان در سفرنامه های افرادی چون مارکوپولو، استاک، سایکس باعث شده که در دهه های اخیر مطالعه روی بنای قبه سبز در جهت کشف آثاری از آن دوره صورت گیرد. ازآنجاکه تنها اثر باقی مانده از این بنا تنها ایوانی مزین به کاشی معرق و همچنین کاشی های ریخته از بنا است و محققین معاصر در خصوص قدمت این تزیینات نظرات متفاوتی دارند، این پژوهش سعی دارد در جهت رفع شبهات، سال یابی نمونه کاشی های بنای قبه سبز کرمان را مدنظر قرار دهد؛ بنابراین در این پژوهش به روش ترمولومینسانس، سال یابی سه نمونه از کاشی های بنا متعلق به سه محل مختلف، مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان داد که کاشی ها هر یک مربوط به دوره های مختلف است به گونه ای که کاشی نمونه A-100 از سایر نمونه ها قدمت کمتری دارد. این نمونه که مربوط به کاشی زغره یکی از ستون های پیچ دو طرف ایوان است، به دوره معاصر (قاجار) تعلق دارد و نمونه کاشی استفاده شده در قاب دو طرف سردر A-90)) از دو نمونه دیگر قدیمی تر است و در حدود حکومت تیموریان در بنا نصب شده است. نمونهA- 80  در زمان صفویه به بنا نصب شده است؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که این بنا طی حوادث طبیعی و غیرطبیعی که تاریخ نشان می دهد مورد مرمت های متفاوت قرار گرفته و نمی توان کاشی ها را به دوره ای مشخص نسبت داد.

    کلیدواژگان: قبه سبز، سالیابی، کاشی معرق، ترمولومینسانس
  • زهرا نعمتی*، کمال الدین نیکنامی، محسن حیدری دستنائی، ابراهیم روستایی فارسی صفحه 5

    محوطه های باستانی نشان دهنده چشم انداز فرهنگی حاصل برهم کنش انسان و محیط بوده و متاثر از مجموعه ای از عوامل جغرافیایی، طبیعی و اجتماعی- فرهنگی هستند. به بیان دیگر سکونتگاه های باستانی به عنوان یادگارهای فضایی فعالیت های اولیه انسان ها، حامل اطلاعات در مورد سازگاری اولیه انسان و دگرگونی محیط هستند، تفسیر و آشکارسازی اطلاعات محیطی توزیع سکونتگاه می تواند شرایطی را برای درک بیشتر تعامل بین انسان و محیط در این دوران فراهم کند. در این تعامل عوامل محیطی چون ارتفاع از سطح دریا، شیب، منابع آب، پوشش گیاهی، درجه شیب و کاربری اراضی هرکدام به نوعی خود بسترهای جغرافیایی و طبیعی هستند که در پراکنش محوطه های باستانی نقش موثری دارند. هدف از این پژوهش ارزیابی بسترهای جغرافیایی بر استقرارهای باستانی دوره ساسانی در دشت میانکوهی ارسنجان است. براین اساس شش عامل جغرافیایی به عنوان عوامل محیطی یا متغیر مستقل و مساحت محوطه های باستانی به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد. به منظور بررسی این عوامل، از نرم افزارهای Arc GIS و SPSS و روش های تحلیل کمی از نوع آمار استنباطی با روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. نتایج این تحلیل ها مشخص کرد که محوطه های دوره ساسانی با تعدادی از عوامل طبیعی وابستگی هایی را در سطح متوسط تا ضعیف و تعدادی از عوامل محیطی نیز وابستگی زیادی را نشان می دهد. در تحلیل و ارزیابی الگوهای استقراری محوطه های ساسانی با استفاده از تحلیل خوشه ای، چهار الگو به دست آمد و علاوه بر یک محوطه بزرگ در منطقه به همراه محوطه های کوچک تر اقماری آن که روستاهای بزرگ و کوچک با شیوه کشاورزی و دامداری هستند، یک الگوی دیگر نیز مشخص گردید که احتمالا با کارکرد و محل قرارگیری آن ها در چشم انداز منطقه مرتبط است. این نوع محوطه ها به دلیل قرارگیری بر روی تپه ماهورها، بسترهای صخره ای و مناطق تقریبا مرتفع، یادآور قلعه های نظامی و یا پاسگاه های بین راهی هستند.

    کلیدواژگان: بسترهای جغرافیایی، محوطه های ساسانی، الگوهای استقراری، دشت ارسنجان، فارس
  • سولماز احمدزاده خسروشاهی، علیرضا هژبری نوبری*، آرکادیوش سولتیشیاک، جواد حسین زاده ساداتی صفحه 6

    گورستان عصر آهن مسجد کبود تبریز به عنوان یکی از مهم ترین محوطه های مرتبط با دوران آهن در نواحی شرقی دریاچه ی ارومیه شناخته می شود. تا کنون در این محوطه 5 فصل کاوش باستان شناختی صورت گرفته و بر اساس یافته های سفالی به دست آمده، تاریخ گذاری نسبی آن برابر با 1200-800 پ.م پیشنهاد شده است. در این پژوهش با استفاده از روش طیف سنج جرمی شتاب دهنده (AMS)، نمونه های برداشت شده از بقایای انسانی گورستان، مورد تاریخ گذاری مطلق قرار گرفته و نتایج تاریخ گذاری مطلق با تاریخ گذاری نسبی مورد سنجش و مقایسه قرار گرفته است. جهت انجام این آزمایش، 4 عدد قطعه استخوان و 1 نمونه دندان از میان بقایای انسانی در دسترس، برداشت شده و هر 5 نمونه در آزمایشگاه رادیو کربن پوزنان لهستان مورد آزمایش قرار گرفته اند. نتایج حاصل از این پژوهش، ضمن تایید تاریخ گذاری نسبی پیشنهادشده بیانگر این نکته است که این محوطه طبق تاریخ گذاری مرسوم عصر آهن به دوران عصر آهن 1 و 2 تعلق دارد؛ همچنین بر اساس مطابقت داده های فلز آهن در گورستان عصر آهن مسجد کبود با تاریخ گذاری مطلق انجام شده و الگوی متداول استفاده از فلز آهن در سایر نواحی حوضه ی دریاچه ارومیه به نظر می رسد که نواحی شرقی دریاچه، در دورانی پس از عصر آهن 2 به صورت گسترده از متالوژی آهن استفاده کرده اند. این پژوهش از این منظر می تواند مورد اهمیت باشد که تاریخ گذاری مطلق گورستان عصر آهن مسجد کبود تبریز به عنوان یک محوطه شاخص عصر آهن در شرق دریاچه ارومیه، کمک شایانی در تاریخ گذاری سایر محوطه های هم دوره در شمال غرب ایران و مخصوصا حوضه دریاچه ارومیه خواهد کرد.

    کلیدواژگان: گورستان عصر آهن مسجد کبود تبریز، حوضه ی دریاچه ارومیه، طیف سنج جرمی شتاب دهنده، تاریخگذاری مطلق، تاریخگذاری نسبی
  • مهدی رازانی*، نازیلا تقوی صفحه 7

    با پیشرفت علوم و پدیدار گشتن رویکردهای علوم میان رشته ای، استفاده از انواع روش های فیزیکی و شیمیایی برای بررسی های باستان سنجی ابنیه و آرایه های معماری، جایگاه ویژه ای یافته است. سال یابی یکی از محورهای مورد بحث در پژوهش های سنجه پذیر است و با توجه به اهمیت آن در مطالعات باستان شناختی می تواند به درک توالی و تعیین سن دقیق آثار و یادمان های تاریخی و فرهنگی منجر شود. بیش از حدود 50 سال از انجام آزمایش ها مربوط به سال یابی رادیو کربنی 14C می گذرد و در این میان سال یابی رادیوکربن ملاط یکی از پر چالشی ترین پژوهش ها در این زمینه بوده است زیرا امکان ارزیابی سال یابی مطلق برای این مصنوعات توسط رادیو کربن بستگی فراوانی به نحوه نمونه برداری و خالص سازی بست کربنی آن دارد. این مقاله، با مروری بر تلاش های انجام یافته در زمینه سال یابی ملاط های باستانی به گونه شناسی انواع ملاط قابل سال یابی و بررسی دستورالعمل های مورد استفاده جهت انجام خالص سازی بست کربنی، با روش هایی نوآورانه و کارآمد، می پردازد. همچنین به بررسی روش های جانبی از جمله بررسی های کانی شناسی و سنگ شناسی ملاط های باستانی، به عنوان روش های مکمل برای سال یابی 14C پرداخته است.

    کلیدواژگان: ملاط باستانی، ملاط آهکی، سال یابی، رادیو کربن، 14C
  • ساره نعمت الهی نیا، امید زهتاب ور، اکبر عابدی، حامد وحدتی نسب* صفحه 8

    مجموعه های بقایای جانوری دوره ی مس و سنگ قدیم یا همان دوره ی دالما در شمال غرب ایران اندک است و مطالعه ی جانورباستان شناختی در مورد بخش ناچیزی از آنان صورت پذیرفته است. بدین صورت دانش ما از سازوکارهای معیشتی و الگوهای احتمالی آن در جوامع مس و  سنگ نیازمند بهبود است. این مطالعه که بر بقایای مهره داران مس و سنگ قدیم در تپه ی سیلوه دشت پیرانشهر صورت پذیرفته است، حاکی از وجود سازوکارهای چندگانه ی بهره برداری از جانوران در قالب فعالیت های معیشتی است. نتایج این پژوهش نشان از آن دارد که در هزاره ی پنجم پیش از میلاد در این محوطه، اقتصاد معیشتی مبتنی بر بهره برداری از گونه های اهلی همانند بز (Capra hircus)، گوسفند (Ovis aries) و گاو (Bos taurus) بوده است. بیشترین میزان بقایای جانوری یافت شده از لایه های مس و سنگ قدیم این محوطه متعلق به گوسفند اهلی (Ovis aries) است. شواهدی از حضور حیوانات وحشی همچون گوزن زرد ایرانی (Dama mesopotemica)، آهوی گواتردار (آهوی ایرانی) (Gazella subgutturosa)، لاک پشت (Testudines) و اسب سانان (Equidae) نیز به دست آمده است. بقایای استخوانی جانوران وحشی از فراوانی اندکی نسبت به بقایای جانوران اهلی برخوردار است که می تواند موید ارجحیت کمتر شکار نسبت به دامپروری باشد. از سوی دیگر بر مبنای تخمین زمان مرگ، ذبح گاو در سنین بزرگسالی و ذبح گوسفندان در پیش از بلوغ و نیز بزرگسالی انجام می شده است. این سازوکارهای چندگانه ی بهره برداری می توانند نمایانگر شیوه های مختلف سودجستن از گونه های جانوری (استفاده از نیروی کار، بافت ماهیچه ای و نیز فرآورده ای ثانویه)، افزایش مهارت های انسان در سازگاری با پیرامون و کنترل جانوران، دیرین اقلیم و نیز چگونگی تعادل جمعیت انسانی در زیست بوم زاگرس شمالی در هزاره ی پنجم پیش از میلاد باشند.

    کلیدواژگان: دوره ی مس وسنگ، سنت سفالی دالما، جانور باستان شناسی، شمال غرب ایران، تپه سیلوه
  • رضا دانش زاده*، کامبیز پور طهماسی، رضا اولادی، غلامرضا رحمانی صفحه 9

    سقانفار، بنایی چوبی در استان مازندران بوده که دارای کاربردی مذهبی می باشد. با توجه به اهمیت تاریخی و فرهنگی سقانفارهای مازندران، مطالعات سالیابی مطلق با روش های علمی و قابل استناد بر روی آن ها صورت نگرفته است و پژوهش ها عمدتا بر روی نقاشی های درون آن و یا معماری آن ها بوده است. در این پژوهش، برای نخستین بار در کشور، قدمت دو سقانفار شهرستان قایم شهر (وسطی کلا و سیدابوصالح) با روش های گاه شناسی درختی و ترمولومینسانس تعیین شدند. در این روش ابتدا از تیرها و ستون های سازه دو سقانفار با مته رویش سنج و عکسبرداری از مقاطع نمونه برداری انجام شد. آنگاه نمونه های چوبی تهیه شده زیر دستگاه اندازه گیری LINTAB با دقت یکصدم میلیمتر اندازه گیری شدند و نمونه های تصویری با نرم افزار ImageJ اندازه گیری شدند. برای ارزیابی ترمولومینسانس، نمونه هایی از آجرهای پی سقانفار تهیه و برای تاریخ گذاری به آزمایشگاه منتقل شدند. در بررسی گاه شناسی درختی به کمک تطابق سری زمانی مرجع از پهنای حلقه های رویش بلوط منطقه گرگان با نمونه های مستخرج از سقانفارها مشخص شد که این بناها در دوره قاجار (وسطی کلا، 1856 میلادی و سیدابوصالح، 1881 میلادی) ساخته شدند و در دوره های تاریخی پس از آن، مرمت و حتی دستخوش تغییرات ازنظر ابعاد گردیدند. نتایج آزمایش های ترمولومینسانس انجام شده برروی آجرهای پی سقانفارها با نوسان پنج ساله، قدمت مورد سقانفار سیدابوصالح را 140 سال (زمان ساخت بنای اصلی) و قدمت سقانفار وسطی کلا را 50 سال (زمان ساخت بنای الحاقی) تعیین نمود. مقایسه این دو روش با هم نشان داد که درصورت وجود نمونه های چوبی مناسب برای استفاده در تکنیک گاه شناسی درختی، این روش از دقت بالاتری برخودار خواهد بود.

    کلیدواژگان: باستان شناسی درختی، سازه چوبی، میراث فرهنگی، دزیمتر، گرماتابی
  • وحید پور زرقان*، سید محمدامین امامی، حمیدرضا بخشنده فرد صفحه 10

    بی شک یکی از مهمترین عناصر آلیاژکننده در دنیای باستان، عنصر آرسنیک است که نقش مهمی در دست ساخته های آلیاژهای اوایل عصر برنز را ایفا کرده است. آلیاژهای مس آرسنیکی و برنزهای آرسنیکی بی تردید به عنوان یک آلیاژ ساخته شده دست بشر از جایگاه ویژه ای در بین باستان شناسان و محققان فلزگری کهن، برخوردار است. آرسنیک به عنوان یک عنصر آلوده کننده و ناخالصی در تمام محیط به صورت پراکنده وجود دارد و فلزگر باستان با توجه به معایب و مضرات این عنصر برای اهداف آیینی و کاربردی، در تولید آلیاژ مس آرسنیکی استفاده کرده است. آرسنیک به عنوان یک عنصر چالش برانگیز در ساخت این آثار و همچنین ویژگی های خاصی که در سطح این آثار ایجاد می نماید، ظاهر می گردد که از مهمترین ویژگی این عنصر در ریخته گری، ایجاد جدایش معکوس در سطح این آثار است که ایجاد پدیده عرق آرسنیک در این آلیاژها می نماید. مواد معدنی اولیه مورد استفاده در ساخت این آلیاژها اولوینیت Cu2(AsO4)(OH) یا کیلنوتیس Cu3(AsO4)(OH)، سولفور آرسنید آهن FeAsS و انارژیت Cu3AsS4 هستند که یا به صورت احیاء مستقیم یا به روش ذوب همزمان Co-Smelting مورد استحصال قرار گرفته اند، و یا اینکه آرسنیک به صورت آگاهانه از طریق Speiss، در تولید آلیاژ مس آرسنیکی در هزاره سوم مورد استفاده قرار گرفته است. از استحصال این فلزات چندین محصول دیگر همراه با ذوب همزمان که شامل مات Matt، اشپایس Speiss و سرباره Slag است، ایجاد می شوند. هدف اصلی این مقاله با توجه به اهمیت موضوع آلیاژهای مس آرسنیکی در حوزه باستان شناسی و بررسی های فلزگری کهن، ارایه یک بررسی جامع در مورد روش های استحصال، ویژگی های فیزیکی این آلیاژها و نقش آرسنیک و تاثیر آن به عنوان عنصر آلیاژی در شکل گیری سطح نقره ای و همچنین محصولات جانبی دیگر به عنوان موضوعی پراهمیت در بررسی آلیا ژهای اوایل عصر برنز، پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آلیاژهای مس- آرسنیکی، عرق آرسنیک، مات، اشپایس، سرباره، فلزگری کهن
|
  • SHAHRZAD AINECHI*, Nima Valibeig Page 1

    More accurate identification of design details and finding the relationship between mathematical formula and their geometrical shapes are pre-requisites of developing new solutions for drawing various types of Karbandies. Today, development of new solutions for increasing accuracy and speed of drawing complicated geometrical shapes, especially in the field of Karbandies, is felt more than ever due to change in the drawing tools and methods. Finding mathematical relations between central and insert angle dimensions, polygon circumference and number of the Karbandies angles present new strategies based on new formula for fast and easy learning of drawing methods. No complete reference has been obtained in the field of Karbandi until now.  In the field of Karbandi, scholars mostly proceed on drawing methods in a different way. The present research is the first to develop a new and simple solution for drawing Karbandi geometrical shapes based on determined mathematical formula. The data collection method of the present research is investigation of calculation and library resources. The ultimate goal of the present research study is geometrical and arithmetic analysis of different methods of Karbandi drawing in order to achieve a new solution. Findings of the study indicated that having the two parameters of center circle angle dimension and pericycle circumference at hand, we can easily draw different types of Karbandi.

    Keywords: arithmetic, geometry, Karbandi, traditional drawing system, optimal drawing method
  • Mojgan Shafiee*, Hassan Fazeli Nashli, Nasir Eskandari, Massimo Vidale Page 2

    The early Bronze age of the southeastern Iran has been a major topic of discussion among scholars due to the discovery of Bronze Age urban centers in southeastern Iran, such as Shahr e Soukhte, Shahdad and Konar Sandal (Jiroft). Specialization is one of the main characteristics of urban societies. The manufacture and production of stone objects of different types such as chlorite, marble, travertine and lapis lazuli is one of the prominent features of the Southeast civilizations during the Bronze Age. The chlorite stone objects of the Jiroft civilization are considered the most significant archeological findings in the cultural basin of Halilrud. So far, many researches have been done on the iconography, production and distribution patterns of these vessels. Several interdisciplinary researches have been conducted on the origin and structure of some of these stone objects. Based on interdisciplinary studies, this article discusses the chronology of chlorite objects as well as their structure and their possible provenances in the south of Kerman province. Chlorite samples from two production workshops in Jiroft Plain - Konarsandal and Varamin – were analysed using thin section petrography and XRD methods.The different studies conducted on various samples from different sites and mines reveals that they used multiple sources such as the western mountainous areas (Esfandagheh) as well as southern regions.In addition, the results of the analysis on two samples using the Accelerator Mass Spectrometer suggests new dates for the chlorite vessels. it was previously believed that these objects date back to the second half of the third millennium B.C. (2500-2000 BC) but with the recent results it is revealed that the chlorite objects of Jiroft were produced at least in a span of a thousand year from the early third millennium to the early of the second millennium BC.

    Keywords: Chlorite, Jiroft, Petrography, XRD, AMS
  • Mostafa Khajeh-Mahmooudi*, Mehrnaz Azadi, Mohsen Mohammadi, Majid Ghahraman Afshar Page 3

    Paper with any quality turn yellow over time and cellulose oxidation is one of the most important reasons of chain failure. Cellulose oxidation leads to the formation of light-absorbing groups which turns the historical papers to yellow color. In order to eliminate the yellow color of historical paper, washing with pure water might be efficient to remove some color degradation products from the paper structure and make the paper color lighter. Moreover, bleaching with reducing agents might be appliable to diminish the light-absorbing chromophores which make the the paper colorless and increase the brightness and whiteness. Here in this research, the appearance and structural characteristics of historical paper are evaluated after washing with pure water and regenerating agents. For this purpose, sodium borohydride and sodium dithionite are investigated as a reducing agent which are used generally in the paper industry to whiten wood pulp. The effect of reducing agent on historical paper are characterized by colorimetric tests, infrared spectroscopy, pH measurement and X-ray fluorescence. According to the experimental result, applying the reducing agent leads increase in brightness and a decrease in yellowness, the stability of fibers and ink, as well as an increase in the pH of the paper (especially the sample treated with sodium borohydride). In conclusion, the treatment with reducing agents indicated more efficiency in compare with the distilled water.

    Keywords: historical paper, yellowing, bleaching, washing, reducing agents
  • Vahideh Rahimimehr* Page 4

    The description of the magnificent building architecture from the Kerman Qara Khitai period in the travelogues of people such as Marcopolo, Stack, and Sykes has caused that in recent decades, the study of the green dome building should be done in order to discover relics from that period. Since the only remaining effect of this building is a porch decorated with mosaic tiles and also the tiles cast from the building, and contemporary researchers have different opinions about the age of these decorations, In order to clear doubts, this research tries to take into account the dating of tiles of the Green Dome of Kerman. Therefore, in this research, three samples of building tiles from three different places have been studied using the thermoluminescence method. The results showed that the tiles each belong to different periods, so that the A-100 sample tile is less old than the other samples. This sample, which is related to the spiral tile of one of the columns on both sides of the porch, is related to the contemporary (Qajar) period, and the sample of the tile used in the frame on both sides of the gate (A-90) is older than the other two samples and is around the reign Timurian is installed in the building. The sample A-80 was installed in the building during the Safavid period. Therefore, it can be concluded that this building has undergone different restorations during the natural and unnatural events that history shows, and the tiles cannot be attributed to a specific period.

    Keywords: Green Dome, Dating, Mosaic Tile, Thermoluminescence
  • Zahra Nemati*, Kamal Addin Niknami, Mohsen Heydari Dastenaei, Ebrahim Roustaei Farsi Page 5

    Ancient sites represent the cultural landscape resulting from the interaction between humans and the environment. They are influenced by a set of geographical, natural and socio-cultural factors. In other words, ancient settlements as spatial relics of early human activities conveys information about the initial adaptation of humans and the transformation of the environment. The interpretation and disclosure of environmental information of settlement distribution can provide conditions for a better understanding of the interaction between human and the environment in this era. In this interaction, environmental factors such as height above sea level, slope, water resources, vegetation, degree of slope and land use, are in a way the geographical and natural substrates play an effective role in the distribution of ancient sites. The purpose of this research is to evaluate the geographical foundations of the ancient settlements of the Sassanid period in the highland of Arsanjan. Based on this, six geographical factors were considered as environmental factors or independent variables and the area of ancient sites as dependent variables. To investigate these factors, Arc Gis and SPSS software and quantitative analysis methods of inferential statistics with the Pearson correlation method were used. In addition, multiple linear regression analysis was used to investigate the effect of several independent variables on the dependent variable. The results of these analysis determined that Sassanid period sites with a number of natural factors such as moderate to weak dependencies and a number of environmental factors also show a high dependency. It should be noted that the intensity of influence of geographical factors related to the Sassanid period sites of Arsanjān plain using multiple linear regression analysis is equal to 0.629. This number expresses the relatively high and positive correlation between some geographical and environmental factors and the Sassanid era sites of Arsanjān. In the analysis and evaluation of the settlement patterns of Sassanid sites using cluster analysis, four patterns were obtained, and in addition to a large site in the region along with its smaller satellite sites, which are large and small villages with farming and animal husbandry methods, there is another pattern as well. It was found that it is probably related to their function and location in the landscape of the region. These types of sites are reminiscent of military forts or roadside outposts due to their location on steep hills, rocky beds, and almost elevated areas.

    Keywords: geographical sites, Sassanid sites, settlement patterns, Arsanjān plain, Fārs
  • Solmaz Ahmadzadeh Khosrowshahi, Alireza Hejabri*, Arkadiusz Sołtysiak, Javad Hosseinzadeh Page 6

    The Iron Age cemetery of Masjed-e Kaboud in Tabriz is one of the most sites associated with the Iron Age period in the eastern part of the Urmia Lake Basin and so far 5 seasons of archeological excavation have been conducted in site A preliminary date with the end of the Late Early Iron Age and the Middle Iron Age (1200-800 B.C) based on the pottery assemblage has been proposed for the cemetery by the excavator. In this paper, by using of the Accelerator Mass Spectrometer (AMS) method, the samples taken from the human remains were subjected to absolute dating and the results were measured and compared with the result of relative chronology. In order to carry out this analysis, 4 pieces of bones and a single tooth were taken from the available human remains and all 5 samples were analyzed in the radiocarbon laboratory of Poznan, Poland. Confirming the proposed relative dating, the results of this research indicate that the site date backs to the Iron Age I and II. This research can be important from the point of view that the absolute dating of the Masjed-e Kaboud cemetery in Tabriz as a predominant site of the Iron Age in the east side of Urmia Lake will act as chronological references of other sites of the contemporary period in the Urmia Lake Basin.

    Keywords: Masjed-e Kaboud Iron Age Cemetery, Urmia Lake Basin, Accelerator Mass Spectrometer (AMS) Method, Absolut Dating, Relative dating
  • Mehdi Razani *, Nazila Taghavi Page 7

    With the advancement of science and emergence of interdisciplinary science approaches, the use of physical and chemical methods for archaeological investigations of structures and architectural arrays has gained a special place. Dating is one of the main issues discussed in archaeometric studies and can lead to a better understanding of the sequence and accurate dating of historical and cultural monuments and artifacts. Over 50 years have passed since the performance of radiocarbon dating experiments using 14C, and during this time, dating of ancient mortar has been one of the most challenging research issues in this field because the possibility of absolute dating of these artifacts by radiocarbon mainly depends on the sampling and purification of their carbon binder. This article reviews the efforts made in the field of dating ancient mortars, categorizes the types of mortars that can be dated, and examines the guidelines used for carbon binder purification using innovative and efficient methods. Additionally, alternative methods such as mineralogical and petrographical examinations of ancient mortars are discussed as complementary methods for 14C dating. This article can contribute to a more accurate understanding of the sequence and dating of historical and cultural monuments and artifacts.

    Keywords: ancient mortar, lime mortar, dating, radiocarbon, 14C
  • Sare Namatolahi Nia, Omid Zehtabvar, Akbar Abedi, Hamed Vahdati Nasab* Page 8

    There are few animal remains collections of Early Chalcolithic or Dalma in northwest Iran, yet a small part of them have been under zooarchaeological studies. Therefore, our knowledge about subsistence mechanisms and their possible patterns in Chalcolithic communities needs to be improved. This study on the vertebrate remains of Early Chalcolithic period in Tepe Silveh, Piranshahr, indicates multiple animal exploitation mechanisms in subsistence activities. The results show that, in the 5th millennium BC in this area, the subsistence economy was based on the exploitation of domesticated species such as Capra hircus, Ovis aries and Bos taurus. The largest set of animal remains found in Early Chalcolithic layers of this area is Ovis aries. A little evidence for the presence of wild animals such as Dama mesopotemica, Gazella subgutturosa, Testudines and Equidae has also been found. The less abundant bone remains of wild animals compared to domesticated animals, can indicate that hunting was probably less preferable than animal husbandry in the area. On the other hand, according to the time of death estimation, the cows were slaughtered in their adulthood and sheep in their pre-adulthood and adulthood. These multiple exploitation mechanisms can represent different ways of animal exploitations (as draft animals, their meat and secondary products), increasing of human skills in adapting to the environment and controlling animals, paleoclimate, as well as how the human population was balanced in the Northern Zagros ecosystem in the 5th millennium BC.

  • Reza Daneshzadeh *, Kambiz Pourtahmasi, Reza Oladi, Gholamreza Rahmani Page 9

    Saqanefar is a wooden structure in the Mazandaran province that serves a religious function. Despite the historical and cultural significance of Mazandaran Saqanefars, they have not been precisely dated using scientific and reliable methods, with research mainly focusing on their inner paintings or architecture. In this method, first of all, the timber and columns of the two-span structure were sampled with a growth age drill and photographs of the sections were taken. Then the prepared wooden samples were measured under the LINTAB measuring device with an accuracy of 0.01 mm and the image samples were measured with ImageJ software. To evaluate thermoluminescence, samples of foundation Saqanefar bricks were prepared and transferred to the laboratory for dating. This study, for the first time, determined the age of two old Saqanefars in Qaemshahr city (Vosta-Kola and Seyd-Abusaleh) using dendrochronology and thermoluminescence methods. In the dendrochronological approach, cross-dating of the oak reference tree-ring width series in the Gorgan region with samples extracted from Saqanefars revealed that these buildings were constructed during the Qajar period (Vosata Kala, in 1856 AD and Seyd Abosaleh, in 1881 AD), with restorations and changes in dimensions occurring in subsequent periods. The results of the thermoluminescence tests conducted on the foundation bricks of Saqanefars with a five-year fluctuation revealed that Seyd-Abusaleh Saqanefar was constructed 140 years ago while the annexed part to Vosta-Kola Saqanefar is approximately 50 years old. Comparison of these two methods confirms that dendrochronology is a more accurate method of determining age of architectural structures, provided that appropriate wooden samples are available.

    Keywords: Dendroarcheology, wooden structure, cultural heritage, dosimeter, thermoluminescence
  • Vahid Pourzarghan *, Seyed MohammadAmin Emami, Hamidreza Bakhshandefard Page 10

    Undoubtedly, one of the most important alloying elements in the ancient world is arsenic, which played an important role in the handmade alloys of the early Bronze Age. Arsenic copper alloys and arsenic bronzes undoubtedly have a special place among archaeologists and researchers of ancient metallurgy as a man-made alloy. Arsenic as a contaminating element and impurity is scattered throughout the environment and the ancient metallurgist has used it in the production of arsenic copper alloy for ritual and practical purposes. Arsenic appears as a challenging element in the production of these works as well as the special characteristics that it creates on the surface of these works. One of the most important features of this element in casting is the creation of invers segregation on the surface of these works, which creates the phenomenon of arsenic sweat in these alloys. The primary minerals used in making these alloys are Cu2(AsO4)(OH) olivine or Cu3(AsO4)(OH), iron sulfur arsenide FeAsS and Cu3AsS4 enargite, which are obtained either by direct reduction or by co-smelting. have been placed, or that arsenic was consciously used through Speiss, in the production of arsenical copper alloy in the third millennium. The extraction of arsenic metals is done by two methods direct reduction and Co-Smelting. In the direct reduction smelting method, an alloy of copper and arsenic is created from the oxide ore. But due to the fact that most of the primary ores are sulfide ores, metallurgists have used the other way around, i.e. roasting and direct smelting, which regenerates the metal. In the roasting method, oxide ore is produced and sulfur is removed from the composition in the form of sulfur dioxide, and then copper metal is regenerated by direct smelting. From the extraction of these metals, several other products are created along Co-smelting, which include Matt, Speiss and Slag. The main goal of this article is to provide a comprehensive review of extraction methods, considering the importance of copper-arsenic alloys in the field of archeology and Archaeometallurgy, Providing a comprehensive review on extraction methods, physical characteristics of these alloys and the role of arsenic and its effect as an alloying element in the formation of silver surface as well as other side products as a very important issue in the investigation of early bronze age alloys.

    Keywords: copper-arsenic alloys, arsenic sweat, matt, spices, slag, Archaeometallurgy