فهرست مطالب

نشریه دانش حسابرسی
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 91، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/09
  • تعداد عناوین: 16
|
  • فرشته عبداللهی، احسان رحمانی نیا*، احمد یعقوب نژاد، احمد جعفرنژاد چقوشی صفحات 5-34

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل پارادایمی توسعه حرفه حسابرسی داخلی براساس نظریه داده بنیاد می باشد. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی و در حوزه پارادایم استقرایی است. در پژوهش حاضر، از مصاحبه های نیمه ساختاریافته به عنوان ابزار جمع آوری داده ها استفاده شده و با بهره گیری از کدگذاری تحلیل شده اند. در این پژوهش برای انتخاب نمونه، از نمونه گیری هدفمند استفاده شده است که براساس اصل کفایت نظری، با استفاده از 15 مصاحبه این مهم حاصل شد و یک مدل انتزاعی و عمومی تر که بیانگر پرسش اصلی پژوهش بود، استخراج شد. برای روایی، از ضریب توافق درونی و روش پایایی توافق بین دو نفر کدگذار به کار گرفته شد. جهت تجزیه و تحلیل مصاحبه ها از نرم افزار تحلیل متن MAXQDA استفاده شد. نتایج مرحله کیفی با استفاده از مصاحبه باز و گردآوری آن ها از خبرگان، «مقوله ها»، «شرایط علی»، «شرایط زمینه ای»، «شرایط مداخله گر»، «راهبردها» و «پیامدها» استخراج می گردد. همچنین در نهایت شاخص های نهایی هم در دو بخش ماتریس سوات(SWOT) و کارت امتیازی متوازن پایدار(SBSC) گروه بندی شدند. به طور کلی، 135 شاخص تایید شده در این پژوهش براساس کارت ارزیابی متوازن پایدار به معیارهای مالی، معیارهای ذینفعان، معیارهای فرآیندی و عملیاتی، معیارهای یادگیری و رشد و معیارهای قانونی و اجتماعی تقسیم بندی شده اند. همچنین این شاخص ها در ماتریس سوات در بخش های تهدیدها، فرصت ها، ضعف و قوت تقسیم بندی گردید که می توان از آن در برنامه های توسعه ای حرفه حسابرسی داخلی در ایران بهره برد.

    کلیدواژگان: توسعه در حرفه حسابرسی داخلی، حرفه حسابرسی داخلی، نظریه پردازی داده بنیاد، کارت امتیازی متوازن پایدار، ماتریس SWOT
  • شهلا طالاری، فتاح بهزادیان*، مهدی صفری گرایلی، رحمان ساعدی صفحات 35-66

    بخش عمده ای از تغییر دانش حسابرسی از حوزه های صرفا کلاسیک، امروزه به توسعه کارکردهای ادراکی حسابرسان مبنی بر توسعه سطح آگاهی شناختی از کارکردهای حرفه ای حسابرسی متمرکز است تا بتواند به ارتقاء کیفیت زندگی حرفه ای حسابرسان منجر شود و امکان بهبود کیفیت کارکردهای حسابرسی را برای ذینفعان مهیا نماید. هدف این مطالعه طراحی مدل بهزیستی روانشناختی حسابرسان و ارزیابی ابعاد شناسایی شده از طریق استنتاج فازی تودیم چندمرحله ای می باشد. این مطالعه از نظر روش شناسی جمع آوری داده ها ترکیبی است. لذا ابتدا از طریق تحلیل نظریه داده بنیاد و استفاده از رویکرد گلیزر، تلاش گردید تا ابعاد بهزیستی روانشناختی حسابرسان تعیین گردد و سپس پایایی آن با هدف تعیین حد اجماع نظری از طریق تحلیل دلفی فازی مورد بررسی قرار گیرد. در بخش کمی پژوهش نیز از استنتاج فازی تودیم بهره برده شده است، زیرا هدف در این بخش تبیین ابعاد شناسایی شده جهت تعیین مهمترین بعد بهزیستی روانشناختی حسابرسان می باشد. در این پژوهش در بخش کیفی 15 نفر از خبرگان رشته حسابداری در سطح دانشگاهی و در بخش کمی 50 نفر از حسابرسان دارای بیش از 5 سال سابقه تجربه به عنوان جامعه آماری مشارکت داشتند. نتایج پژوهش در بخش کیفی طی 15 مصاحبه از وجود 38 مضمون؛ 6 مولفه و 3 مقوله در قالب یک مدل شش بعدی حکایت دارد. نتایج در بخش کمی پژوهش بر اساس ماتریس استنتاج فازی تودیم و تعیین وزن نهایی هر یک از معیارهای پژوهش، از انتخاب تحریک ادراک حسابرسان به عنوان مهمترین بعد بهزیستی روانشناختی در حرفه حسابرسی حکایت دارد. نتیجه کسب شده بیان کننده  این واقعیت است که تحریک ادراک حرفه ای بیان کننده  ایجاد فرصت های برابر در ارتقاء شغلی و تقویت سطح معنابخشی به حرفه؛ پذیرش استانداردها و الزامات اخلاقی  در حسابرسان می باشد که باعث ایجاد انگیزه مثبت در آنان می شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، ادراک حرفه ای، استنتاج فازی تودیم
  • بهنام کرمشاهی* صفحات 67-97

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر تاثیر تعاملی ویژگی های سازمانی و فن های حسابداری مدیریت بر روی پایداری شرکتی است. در این پژوهش به منظور آزمون تاثیر ویژگی های سازمانی بر روی عمل حسابداری مدیریت از تحلیل کوواریانس چند متغیره یک طرفه One-Way MANCOVA  استفاده شده است. روش تحلیل رگرسیون حداقل مربع معمولی (OLS) به منظور آزمون تاثیر تکنیک های حسابداری مدیریت بر روی پایداری شرکتی مورد استفاده قرار گرفته است و به منظور ارزیابی حدود تاثیرگذاری متغیرهای تعدیل گر (اندازه، چرخه عمر، مهارت تخصصی و ساختار مالکیت) بر رابطه بین عمل حسابداری مدیریت و پایداری شرکتی از روش تجزیه و تحلیل رگرسیون تعدیل شده، استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز پژوهش به وسیله پرسشنامه از مدیران مالی سطوح مختلف 186 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری شده است و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 26  استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ویژگی های سازمانی مانند اندازه و عمر شرکت، در سطح اطمینان 99% و مهارت و ساختار شرکت در سطح اطمینان 95% تاثیر با اهمیتی بر روی شدت بکارگیری فعالیت های حسابداری مدیریت دارند. با این حال، عمر شرکت بیشترین اثر را بر فعالیت های حسابداری مدیریت دارد. همچنین، یافته ها نشان می دهد رابطه بین عملکرد حسابداری مدیریت و پایداری شرکتی مثبت و معنادار است. افزون بر این ویژگی های سازمانی اندازه، عمر و مهارت تخصصی رابطه میان فعالیت های حسابداری مدیریت و پایداری شرکتی را تعدیل می کنند، اما ساختار مالکیت تاثیری بر این رابطه ندارد.

    کلیدواژگان: ویژگی های سازمانی، فعالیت های حسابداری مدیریت، پایداری شرکتی
  • امیر قربانیان، محمدرضا عبدلی*، حسن ولیان، حسن بودلائی صفحات 98-128

    یکی از جنبه های توسعه در بازارهای مالی، کارکردهای حسابرسی داخلی است که می تواند زمینه پایداری سبز شرکت ها را تقویت نماید و از این طریق مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها در برابر انتظارات ذینفعان توسعه بخشد. هدف این پژوهش بسط نظریه ماتریس تفسیری شهروند شرکتی جهت ارزیابی اثربخشی کارکردهای سبز حسابرسان داخلی می باشد.  این پژوهش به لحاظ روش شناسی توسعه ای و از طریق ماهیت ترکیبی نسبت به جمع آوری داده های پژوهش اقدام نموده است. لذا ابتدا نسبت به جمع آوری داده های پژوهش به صورت فراترکیب اقدام می شود تا سپس از طریق تحلیل دلفی پایایی ابعاد شناسایی شده مورد ارزیابی قرار گیرد. در نهایت در بخش کمی تلاش می گردد تا از طریق فرآیند رتبه بندی تفسیری نسبت به ارزیابی اثربخشی کارکردهای سبز حسابرسی داخلی از طریق بسط نظریه شهروند شرکتی اقدام لازم صورت گیرد.  نتایج در بخش کیفی، از وجود 15 پژوهش تایید شده و تعیین 8 بعد کارکرد سبز حسابرسی داخلی برمبنای رویکرد شهروند شرکتی حکایت دارد که طی دو مرحله تحلیل دلفی سطح پایایی مولفه ها با مفهوم حسابرسی داخلی شهروند شرکتی مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج بخش کمی مشخص شد، درصد تاثیرگذاری بعد افشاء رعایت حدود الزامات محیط زیست نسبت به سایر ابعاد کارکردهای سبز حسابرسی داخلی شهروند شرکتی در سطح بازار سرمایه بیشتر است که نشان دهنده ی این موضوع است که، رعایت حدود الزمات محیط زیست به عنوان یک عملکرد حسابرسی داخلی مبنای قابل اتکاء تری برای توسعه پایدار شرکت ها تلقی می گردد. در تحلیل نتیجه ی کسب شده باید بیان نمود، نقش حسابرسان داخلی در راستای نظریه شهروند شرکتی در برابر ذینفعان رعایت الزامات و اختیاراتی است که نهادهای بالادستی در بازار سرمایه و استانداردهای گزارشگری مالی تدوین نموده اند و پایبندی به آن می تواند ضمن افزایش سطح شفافیت های گزارشگری مالی در حوزه های مختلف به ویژه محیط زیست، به ارتقای سطح هنجارهای زیست محیطی و فرهنگ گزارشگری سبز در شرکت کمک نماید.

    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، رویکرد شهروند شرکتی، فرآیند رتبه بندی تفسیری
  • پریسا سادات بهبهانی نیا*، فاطمه اروجی کمال آباد صفحات 129-143

    کیفیت گزارشگری مالی، یکی از اجزای مهم تصمیم گیری برای ذینفعان سازمان می باشد. ذینفعان نیاز به اطلاعات شفاف دارند تا به درستی تصمیم گیری نمایند. در این میان، کنترل داخلی، یکی از مولفه های مهم موثر بر کیفیت گزارشگری مالی محسوب می شود. همچنین، متغیر حکمرانی خوب، می تواند بستری مناسب برای توسعه کنترل داخلی ایجاد نماید. هدف پژوهش حاضربررسی اثر پیاده سازی سیستم کنترل داخلی بر کیفیت گزارشگری مالی و حکمرانی خوب در سازمان های بخش عمومی است. روش پژوهش حاضر از نوع پیمایشی و همبستگی می باشد. نمونه آماری شامل 66 نفر از ذیحسابان، مدیران مالی و رییسان حسابداری واحدهای گزارشگر بخش عمومی و اعضای هییت علمی متخصص درحسابداری بخش عمومی  است. داده ها از طریق توزیع پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است و برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که در بخش عمومی پیاده سازی سیستم کنترل داخلی بر کیفیت گزارشگری مالی اثر معنادار مثبت دارد. همین طور پیاده سازی سیستم کنترل داخلی بر حکمرانی خوب در سازمانهای بخش عمومی نیز، اثر معنادار دارد.

    کلیدواژگان: کنترل داخلی، کیفیت گزارشگری مالی، حکمرانی خوب، بخش عمومی
  • امیرحسین باوفا، اسدالله کردنائیج*، مهدی مرادی، حسین خنیفر، فاطمه صراف صفحات 144-177

    نتایج مطالعات و بررسی ها نشان می دهد اجرای حسابرسی عملکرد در کشور از مطلوبیت برخوردار نبوده و اهداف آن محقق نشده است. هدف پژوهش، شناسایی و تدوین راهبردهای بهینه حسابرسی عملکرد با استفاده از تکنیک های دلفی، سوات و ساختاری - تفسیری به منظور ارایه یک نقشه راه مناسب و تحقق اهداف آن می باشد. روش پژوهش، توصیفی - پیمایشی از نوع کابردی و ابزار سنجش پرسشنامه زوجی بر اساس استاندارد ساختاری - تفسیری است. حجم نمونه پژوهش 14 نفر از متخصصین دیوان محاسبات کشور می باشد که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و زمان انجام پژوهش سال 1401 می باشد. روابط میان بیست و شش عامل راهبردی برای اجرای حسابرسی عملکرد در دیوان محاسبات کشور شامل هفت نقطه قوت، شش نقطه ضعف، شش تهدید و هفت فرصت بررسی شد و راهبردهای حسابرسی عملکرد ارایه گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که دیوان محاسبات کشور باید بر اساس جهت گیری مبتنی بر راهبردهای استخراج شده عمل نماید و در نتیجه جهت گیری تهاجمی برای دیوان محاسبات کشور رویکرد مناسبی می باشد. اصلاح ساختار سازمانی و نظام پاداش، حفاظت از استقلال حسابرسی، خنثی سازی فشارهای سیاسی، اصلاح قوانین ناکارآمد و متناقض، ایجاد یا تقویت زیرساخت های لازم، تدوین استانداردهای حسابرسی عملکرد، استفاده بهینه از ظرفیت های علمی و پژوهشی، محافظت از صلاحیت حرفه ای حسابرسان، خنثی سازی آثار تحریم های بین المللی از مهم ترین راهبردهای حسابرسی عملکرد مبتنی بر تحلیل ساختاری - تفسیری می باشد.

    کلیدواژگان: حسابرسی عملکرد، راهبردها، مدیریت راهبردی، تحلیل ساختاری - تفسیری، سوات
  • سیامک سامی، نگار خسروی پور*، زهرا لشگری صفحات 178-205

    بلوغ به عنوان بخشی از فرآیندهای تجربی و دانش افزایی در هر حرفه ای محسوب می شود که می تواند زمینه ی انجام وظایف اثربخش را برای متصدی حرفه ایجاد نماید. هدف این پژوهش ارزیابی استعاره های توسعه ی ظرفیت های بلوغ در حسابرسان می باشد. روش شناسی پژوهش توسعه ای و ترکیبی بود. زیرا چارچوب نظری منسجمی در خصوص ارزیابی استعاره های توسعه ی ظرفیت های بلوغ در حسابرسان وجود نداشت و این پژوهش از طریق گرندد تیوری ابتدا نسبت به تعیین ابعاد پژوهش اقدام نمود. سپس از طریق تحلیل دلفی نسبت به تعیین پایایی ابعاد شناسایی شده اقدام شد تا در بخش کمی پژوهش، از طریق فرآیند رتبه بندی تفسیری، نسبت به اولویت بندی تاثیرگذارترین بعد ظرفیت بلوغ در حسابرسان اقدام شود. جامعه هدف در بخش کیفی 12 نفر از متخصصان دانشگاهی بودند که چه به لحاظ علمی و چه به لحاظ تجربی، خبره تلقی می شدند. فرآیند انتخاب افراد شیوه ی نمونه گیری نظری براساس دانش تجربی در حرفه حسابرسی بود. اما جامعه هدف در بخش کمی 22 نفر از حسابرسان دارای تجربه بیش از 5 سال سابقه حرفه ای بودند که براساس تجربه های کاری و سطح دانش فنی و تخصصی از طریق نمونه گیری غیراحتمال انتخاب شدند. نتایج پژوهش در بخش کیفی از وجود 3 مقوله و 6 مولفه و 34 کد مفهومی حکایت دارد که کارکرد ظرفیت های بلوغ در حسابرسان را در قالب یک مدل پکپارچه 6 بعدی بسترسازی نموده است. همچنین نتایج در بخش کمی نشان داد درصد تاثیرگذاری کارکردچشم انداز حرفه ای نسبت به بقیه کارکرد استعاره های بلوغ حرفه ای در حسابرسان  بالاتر است که به معنای آن است که توسعه ی ظرفیت های بلوغ حرفه ای در حسابرسی وابسته به چشم اندازهایی است که حرفه حسابرسی می بایست با ایجاد امید به آینده در حرفه باعث گردد تا حسابرسان نسبت به انجام وظایف شغلی خود با دید بازتری مسیولانه اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: بلوغ حرفه ای، استعاره سازی در حسابرسی، فرآیند رتبه بندی تفسیری
  • علی ملکی مهر، علی جعفری لاریجانی*، عباسعلی پورآقاجان صفحات 206-230

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر  ویژگی های کمیته حسابرسی بر کیفیت کنترل داخلی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار انجام شده است. روش پژوهش مطالعه حاضر کمی بوده و از نوع توصیفی- همبستگی است و از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات نیمه تجربی بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل پانل دیتا در دوره زمانی 1394 الی 1400 استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد، بین اندازه کمیته حسابرسی و نوع موسسه حسابرسی با کیفیت کنترل داخلی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین تعداد اعضای کمیته حسابرسی با کیفیت کنترل داخلی رابطه معناداری داشته است و در نهایت نوع موسسه حسابرسی رابطه بین فعالیت های کمیته حسابرسی و کیفیت کنترل داخلی را تعدیل می کند. با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت کمیته حسابرسی متخصص منجر به کاهش نقاط ضعف و بهبود کیفیت در سیستم کنترل داخلی می گردد.

    کلیدواژگان: نقص کنترل داخلی، کمیته حسابرسی، مهارت حسابرس
  • مجتبی عبدلی، زهره عارف منش*، نازنین بشیری منش صفحات 231-257

    حسابرسی بدون استقلال معنی و ارزشی ندارد و در واقع استقلال جوهره و روح حسابرسی است و به طور مستقیم، برکیفیت فرایند حسابرسی و اظهارنظر وی تاثیر می گذارد، مفهوم استقلال در استانداردهای حسابرسی، مهمترین شرط حسابرسی است که نداشتن آن حسابرسان را از اظهارنظر نسبت به صورت های مالی منع می کند. هدف این پژوهش آسیب شناسی استقلال حسابرس و راهکارهای رفع آن می باشد. در پژوهش حاضر بر اساس مصاحبه با 15 نفر از خبرگان حوزه حسابرسی در سال 1400 و بر اساس روش دلفی فازی عوامل کاهنده و فزاینده استقلال حسابرس دست آمد .نتایج پژوهش نشان داد، اهمیت کارفرما، حق الزحمه حسابرسی، ارایه خدمات غیرحسابرسی، وابستگی مالی حسابرس به صاحب کار، رقابت حرفه ای در میان موسسات حسابرسی، دوره تصدی حسابرس، ارتباطات و پیوندهای اجتماعی، روابط استخدا می کارکنان با صاحبکاران حسابرس از عوامل کاهنده استقلال حسابرس هستند که در این میان وابستگی مالی حسابرس به صاحبکار بیش از سایر عوامل تاثیر منفی بر استقلال حسابرس دارد. همچنین انتخاب حسابرس از طریق سیستم های هوشمند دیجیتالی، چرخش صحیح موسسات حسابرسی، شهرت و اعتبار و اندازه حسابرسی، تعهد حرفه ای حسابرس و رتبه حسابرس به عنوان راهکارهایی برای افزایش استقلال حسابرس شناسایی شدند که  تعهد حرفه ای حسابرس نسبت به دیگر عوامل نقش پر رنگ تری در افزایش استقلال حسابرس دارد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، استقلال حسابرس، راهکارهای رفع آسیب های استقلال حسابرس
  • محسن ترکزاده، بهرام برزگر*، فاخته ماهینی صفحات 258-284

    امروزه یکی از مهمترین چالش های دانشگاه ها، آموزش رشته های دانشگاهی؛ از جمله حسابداری است. از چالش های مهم قرن بیست و یکم، چگونگی تربیت دانشجویانی است که از آمادگی لازم برای رویارویی با جامعه پویا و در حال تغییر برخوردار باشند. فرآیند یادگیری حسابداری باید به گونه ای طراحی شود که بتواند توانایی تفکر انتقادی دانشجویان را توسعه دهد. بدین جهت ارایه مدل بکارگیری شیوه تفکر انتقادی در آموزش حسابداری در دانشگاه های کشور مورد توجه محققین بوده است. پژوهش حاضر در دو مرحله کیفی و کمی انجام شد: در مرحله کیفی، با استفاده از ادبیات تحقیق و نظر خبرگان، عوامل موثر بر آموزش حسابداری با رویکرد تفکر انتقادی شناسایی و دسته بندی شدند؛ در مرحله کمی، مدل به دست آمده با مدل سازی معادلات ساختاری آزمون شد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی، شامل اساتید برجسته حسابداری ودر بخش کمی، شامل اساتید و دانشجویان دکترای حسابداری دانشگاه ها بودند. حجم نمونه در مرحله کیفی، 12 نفر و در مرحله کمی، شامل 286 نفر بود. نتایج حاصل از عناصر الگوی استخراج شده نشان داد که شرایط علی بر شرایط محوری؛  شرایط محوری، زمینه ای، مداخله گر بر راهبردها، و راهبردها بر پیامدها تاثیر معناداری داشته اند. همچنین نقش میانجیگری موثر شرایط محوری و عوامل راهبردی تایید شد. نتایج حاصل، بدین مفهوم است که مدل ارایه شده همه عوامل در جایگاه های علت و معلولی، نقش موثری دارند. در پایان شاخص اصلی مدل پارادایمی داده بنیاد از برازش مطلوبی برخوردار بوده است. نتایج این تحقیق، می تواند الگویی راهبردی و کاربردی برای مدرسین و آموزشکده های آموزش حسابداری باشد.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، آموزش حسابداری، مدل پارادایمی داده بنیاد
  • عزیزالله الاسوند، الله کرم صالحی*، محمدامین کوه بر صفحات 285-312

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی بازاریابی اجتماعی در حسابرسی  با روش نظریه پردازی داده بنیاد می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان حرفه حسابرسی می باشند. که تعداد 14 نفر روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده ها، تحلیل محتوا با استفاده از سه مرحله کدگذاری و بهره گیری از نرم افزارMaxqda  می باشد. در این پژوهش پدیده محوری بازایابی اجتماعی در حسابرسی است. در این راستا، مقوله های کلان، مقوله های اصلی و فرعی، تحت شرایط علی، مداخله گر، زمینه ای، راهبردها و پیامدها از داده های پژوهش (مصاحبه ها(استخراج گردید. نتایج بیانگر این است که بازاریابی اجتماعی در حسابرسی می تواند همراه با در نظر گرفتن منافع جامعه به منافع کسب وکار و نیز منافع مشتریان و شرکت ها منجر شود. موسسات حسابرسی با استفاده از بازاریابی اجتماعی در کنار توجه به اصل مشتری مداری، رعایت آیین نامه و استانداردهای تعیین شده، اخلاق حرفه ای و رقابت، خدماتی متناسب با خواسته ها و نیازهای مشتریان خود ارایه دهند و علاوه برآن بر وفاداری و رضایت مشتریان، بهبود عملکرد، کسب مزیت رقابتی و بهبود خدمات حسابرسی بیافزایند و جایگاهی متمایز در ذهن مشتریان خود و سایر رقبا در بازار به دست آورند.

    کلیدواژگان: بازاریابی اجتماعی، بازاریابی حسابرسی، خدمات حسابرسی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • جواد ابدالی، سید فرزاد هاشمی*، محسن هاشمی گهر، محسن شاه حسینی صفحات 313-347

    هدف این پژوهش ارایه شاخص های کلیدی عملکردی  و الگوی ریاضی  برای رتبه بندی عملکرد دستگاه های اجرایی در گزارش تفریغ به منظور اثربخشی اهداف قوانین بودجه و استفاده بهینه منابع مالی کشور می باشد. جامعه آماری شامل متخصصان مالی و بودجه ای، در سطح  معاونین وزراء، ذیحسابان و مدیران کل دستگاه های اجرایی،معاونین فنی،حسابرسان کل دیوان محاسبات می باشند که به طور نمونه ای به تعداد 384 نفر بر اساس فرمول کوکران انتخاب شده است. روش تحقیق، کتابخانه ای و میدانی و ابزار جمع آوری فیش برداری و استفاده از پرسشنامه می باشد،داده ها پس از جمع آوری کدگذاری و ضمن طبقه بندی و محاسبه، شاخص های کلیدی عملکردی (KPI) بر اساس دلفی فازی شناسایی، و با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی(FAHP) اولویت بندی و در نهایت ضریب اهمیت و اثربخشی هر شاخص با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی(PLS) تعیین گردیده است.بر اساس نتایج پژوهش متغیرهای تاثرگذار بر اثربخشی اهداف قوانین بودجه به ترتیب عبارتند از:1- ارزیابی مدیریت موثر منابع مالی، پیشگیری از تخلفات و انحرافات.2-ارزیابی عملکرد میزان تحقق احکام و تکالیف دستگاه های اجرایی در قانون بودجه، و مدیریت موثر منابع مالی.3-ارزیابی و رتبه بندی،تعیین  الزامات قانونی و پاسخگویی در ترک فعل ها، و 4-ارزیابی عملکرد مالی و بودجه ای دولت و مدیران در تحقق احکام و تکالیف دستگاه های اجرایی در قوانین بودجه.

    کلیدواژگان: دیوان محاسبات کشور، تفریغ بودجه، ارزیابی عملکرد، شاخص های کلیدی، الگوی ریاضی اینبودجه
  • داود زارع خانقاه، علی محمدی*، محمد ایمانی برندق، امیر نجفی صفحات 348-367

    با توجه به اینکه پیشرفت های فنون رایانه ای حسابرسی بخصوص حسابرسی دیجیتال راهنمای بزرگی برای حسابرسان می باشد، همچنین حسابرسان نیازمند رویکرد جدید حسابرسی برای جمع آوری شواهد دیجیتالی می باشند. این رویکرد باید اطلاعات مهم و حساس را نشان دهد، مهمترین فاکتور در حسابرسی دیجیتال، شناسایی و ارزیابی ارزهای دیجیتال می باشند. ارزهای دیجیتال اخیرا از اقبال بالایی بین مردم و شرکت ها به منظور محلی برای سرمایه گذاری برخوردار شده اند. بیت کوین به عنوان یکی از مهم ترین ارزهای دیجیتال در سال های اخیر به عنوان منبع سرمایه گذاری و سود مورد توجه بسیاری از مردم و شرکت ها قرار گرفته است. به منظور شناسایی عوامل موثر بر پیش بینی قیمت ارزهای دیجیتال مشتری، امروزه ضمن بهره گیری از تکنیک های آماری، اقدام به نظرسنجی از خبرگان می کنند. در این تحقیق ضمن شناسایی معیارهای موثر، از تحلیل شبکه ای فازی برای محاسبه اوزان معیارها و گزینه ها استفاده شده است. این تحقیق از لحاظ نتیجه کاربردی و از لحاظ هدف توصیفی تبیینی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل افراد و خبرگان فعال در حوزه ارزهای دیجیتال می باشد که به شیوه نمونه گیری تصادفی و تمام شماری انتخاب شده اند و حجم نمونه به ترتیب 306 و 30 نفر می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و مصاحبه می باشد که دارای روایی و پایایی مناسب می باشد. تجزیه و تحلیل اطلاعات مبتنی بر مدل تصمیم گیری چندمعیاره بوده و نرم افزارهای Expert Choice و SPSS برای انجام محاسبات استفاده شده است. براساس محاسبات صورت گرفته، وزن معیارهای موثر محاسبه شده و برمبنای آن، از بین ارزهای دیجیتال، اتریوم به عنوان گزینه برتر در زمینه خرید ارزهای دیجیتال مورد استفاده در حسابرسی دیجیتال دستگاه های اجرایی کشور شناخته شده است.

    کلیدواژگان: ارز دیجیتال، تصمیم گیری چندمعیاره، فرآیند تحلیل شبکه ای فازی
  • مرتضی غبدیان*، علیرضا معطوفی، علی فرهادی محلی، مجتبی طبری صفحات 368-393

    هدف از این تحقیق " تحلیل الگوی ارزیابی خط مشی های دیوان محاسبات کشور مبتنی بر ابعاد شفافیت مالی " می باشد. در این راستا ضمن مروری بر مفاهیم خط مشی های دیوان محاسبات و شفافیت مالی با استفاده از روش مدل دیمتل فازی به تحلیل الگوی ارزیابی خط مشی های عمومی مبتنی بر ابعاد شفافیت مالی پرداخته شد. جامعه مورد مطالعه شامل مدیران کل، معاونین مدیر کل، سرپرستان و روسای ادارات و کارکنان دیوان محاسبات استان تهران و ستاد مرکزی دیوان محاسبات کشور می باشد. نمونه آماری  30 نفر جهت تحلیل دیمتل تعیین گردید. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده که روایی محتوا توسط خبرگان مورد بررسی و تایید قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از دیمتل جهت تایید مولفه ها و تحلیل الگو استفاده شد. نتایج نشان داد که عوامل مدیریتی، تخصص و مهارت ، قوانین و مقررات، بر راهبردهای اصلاحی اثر گذارند. همچنین از این طریق سبب پیامدهای سازمانی و عمومی می شود. همچنین نتایج نشان داد سلامت اداری و محیط سازمان در کنار منابع سازمانی و بودجه دولتی از طریق راهبردهای اصلاحی بر پیامدهای سازمانی و عمومی تاثیر گذارند. ز میان کلیه معیارهای مورد بررسی، معیار عوامل مدیریتی دارای بیشترین اثرگذاری در میان سایر معیارها و معیار سلامت اداری دارای بیشترین اثرپذیری می باشند.

    کلیدواژگان: خط مشی ها، دیوان محاسبات کشور، شفافیت مالی
  • موسی الرضا زنگانه، جمادورودی گرگانلی دوجی*، آرش نادریان، مریم بخارائیان صفحات 394-421

    لازمه عملیاتی کردن دموکراسی در جامعه ،پاسخگویی به اقشار مختلف جامعه است.یکی از ابزارهای مهم و اساسی پاسخگویی به فعالان اقتصادی حسابرسی است. در بخش نظارتی هر سیستمی حسابرسی نقش اساسی ایفا می کند با توجه به گستردگی فعالیت حسابرسان و ضرورت آن، ارایه یک مدل قیمت گذاری خدمات حسابرسی ضروری می باشد.در همین راستا هدف اصلی پژوهش حاضر، ارایه مدل قیمت گذاری خدمات اعتبار دهی حسابرسی مستقل است.در این تحقیق عوامل موثر بر قیمت گذاری خدمات حسابرسی از دیدگاه ذینفعان و شرکای موسسات حسابرسی در ایران مورد برسی قرار گرفته است.در این پژوهش, روش کیفی و کمی و رویکرد مبتنی بر نظریه پردازی زمینه ای مورد استفاده قرار گرفته و نظرات 12 نفر از خبرگان که شامل مدیران و شرکای سازمان حسابرسی می باشد، از طریق مصاحبه جمع آوری شده, و در طی سه مرحله تحلیل محتوا با استفاده از نرم افزار MAXQDA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته  است.طبق نتایج بدست آمده عوامل تاثیر گذار بر قیمت خدمات حسابرسی شامل 9 دسته می باشد که عبارتند از ساختار مالکیت شرکت، عوامل درون شرکتی، عوامل برون شرکتی، حاکمیت شرکتی، عوامل موسسه حسابرسی، بازار رقابتی حسابرسی، ویژگی های مدیران و صاحبکاران، عوامل مالی و حسابداری و ویژگی های حسابرسی می باشد. و بر اساس مدل ساختاری تفسیری ،بیشترین  تاثیرگذاری عنصر سطح ششم ساختار مالکیت شرکت دارد. و به همین ترتیب از میزان تاثیرگذاری در سطوح بعد کاسته می شود و متغیرهای هم سطح یعنی تعامل متقابل با هم دارند.

    کلیدواژگان: قیمت خدمات حسابرسی، موسسه حسابرسی، تحلیل محتوا
  • سید احمدرضا دستغیب* صفحات 422-440

    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی بازیگران اصلی بخش عمومی در خصوص بهای تمام شده با محوریت دیوان محاسبات و کارکردهای بهای تمام شده برای هر بازیگر و در نهایت ارایه مدلی به منظور پایش قیمت تمام شده در بخش عمومی است. این موضوع از یک طرف زمینه ساز شفافیت بیشتر و فراهم نمودن بستر مناسب پاسخگویی برای کلیه دستگاه های بخش عمومی خواهد بود و از طرف دیگر به دلیل تبیین و تفکیک نقش هر بازیگر، انضباط مالی را در پی خواهد داشت. جمع آوری و تحلیل داده ها در دو بخش کیفی گروه کانونی    (Focus Group) و فراترکیب (Meta-Synthesis) صورت گرفت. نتایج گروه کانونی نشان داد شخصیت های    نقش آفرین در حوزه بهای تمام شده عبارتند از: دستگاه اجرایی، دیوان محاسبات کشور و ذینفعان. به منظور شناسایی کارکردهای بهای تمام شده برای هر یک از شخصیت های مزبور از روش کیفی فراترکیب استفاده شد. نتایج این روش نشان داد؛ (1) پنج کارکرد اصلی برای دیوان محاسبات در خصوص بهای تمام شده وجود دارد که عبارتند از: حسابرسی عملکرد، اطمینان بخشی در زمینه منصفانه بودن قیمت تمام شده، چگونگی ایفای مسیولیت پاسخگویی، ارزیابی عملکرد سیستم های هزینه یابی و خدمات مشاوره ای، (2) هفت کارکرد اصلی برای دستگاه های اجرایی می توان در نظر گرفت که عبارتند از: سازوکارهای گزارشگری، قیمت گذاری صحیح خدمات و محصولات، ارتقای عملکرد دستگاه، سامانه های هزینه یابی، دستیابی به اهداف و تکالیف مد نظر قانونگذار، تدوین برنامه های تحقق پذیر و تعیین تعرفه ها و مالیات ها و (3) شش  کارکرد اصلی برای ذینفعان در خصوص بهای تمام شده وجود دارد که عبارتند از: اصلاح قوانین و مقررات، قیمت گذاری محصولات و خدمات، بودجه ریزی، وضع تعرفه ها و مالیاتها، ارزیابی عملکرد و حمایت ازصنایع. در نهایت و بر اساس جمع بندی نظرات خبرگان مدل نهایی در دو بخش مرتبط به هم با عنوان هرم اشخاص و هرم قیمت تمام شده طراحی گردید.

    کلیدواژگان: قیمت تمام شده، بخش عمومی، دیوان محاسبات کشور، فراترکیب، گروه کانونی
|
  • Fereshteh Abdollahi, Ehsan Rahmaninia *, Ahmad Yaghoobnezhad, Ahmad Jafarnejad Chaghoshi Pages 5-34

    The purpose of this research is to design a paradigmatic model for the development of the internal audit profession based on grounded theory. This research is a qualitative research in the field of inductive paradigm. In the present study, semi-structured interviews were used as a data collection tool and were analyzed using coding. In this research, purposeful sampling has been used to select the sample, and based on the principle of theoretical adequacy, this was achieved by using 15 interviews, and an abstract and more general model was extracted that expressed the main question of the research. Then, the qualitative research model was designed. For validity, internal agreement coefficient and reliability method of agreement between two coders were used. MAXQDA text analysis software was used to analyze the interviews. The results of the qualitative phase are extracted by using open interviews and collecting them from experts, "categories", "causal conditions", "contextual conditions", "intervening conditions", "strategies" and "consequences". Also, in the end, the final indicators were grouped in the two sections of the SWOT matrix and the stable balanced scorecard(SBSC). In general, 135 indicators approved in this research are divided into financial criteria, beneficiary criteria, process and operational criteria, learning and growth criteria, and legal and social criteria based on the sustainable balanced evaluation card. Also, these indicators were divided into threats, opportunities, weaknesses and strengths in the SWOT matrix, which can be used in the development programs of the internal audit profession in Iran.

    Keywords: Development In The Internal Audit Profession, Internal Audit Profession, Grounded theory, Sustainable Balanced Scorecard, SWOT Matrix
  • Shahla Talari, Fatah Behzadian*, Mehdii Safari Gerayl, Rahman Saedi Pages 35-66

    A considerable part of the change of audit knowledge from purely classical areas, today is focused on the development of auditors' cognitive functions based on the development of the level of cognitive awareness of the professional functions of auditing so that it can lead to the improvement of the quality of auditors' professional life and provide the possibility of improving the quality of auditing functions for the beneficiaries. The purpose of this research is designing a model of auditors' psychological well-being: evaluation of multi-step fuzzy inference. This study is mixed methodology in terms of data collection. Therefore, first, through the analysis of foundation data theory and the use of Glaser's approach, an attempt was made to determine the dimensions of auditors' psychological well-being, and then its reliability was investigated with the aim of determining the limit of theoretical consensus through fuzzy Delphi analysis. In the quantitative part of the research, Todim's fuzzy inference has been used, because the purpose of this part is to explain the identified dimensions to determine the most important dimension of auditors' psychological well-being. In this research, in the qualitative part, 15 people from accounting experts at the university level and in the quantitative part, 50 people from auditors with more than 5 years of experience participated as the statistical population. The results of the research in the qualitative part during 15 interviews out of 38 themes; It has 6 components and 3 categories in the form of a six-dimensional model. The results in the quantitative part of the research, based on the Todim fuzzy inference matrix and determining the final weight of each of the research criteria, indicate the selection of auditors' perception stimulation as the most important dimension of psychological well-being in the auditing profession. The obtained result expresses the fact that the stimulation of professional perception expresses the creation of equal opportunities in career advancement and strengthening the level of giving meaning to the profession; Acceptance of ethical standards and requirements in auditors, which creates positive motivation in them.

    Keywords: Psychological Well-Being, Professional Perception, Fuzzy Inference Process TODIM
  • Behnam Karamshahi* Pages 67-97

    The purpose of this research is to investigate the interactive effect of organizational characteristics and management accounting techniques on corporate sustainability. In this research, one-way MANCOVA multivariate covariance analysis was used to test the effect of organizational characteristics on management accounting practice. The ordinary least square (OLS) regression analysis method has been used in order to test the impact of management accounting techniques on corporate sustainability and to evaluate the extent of influence of moderating variables (size, life cycle, specialized skills and ownership structure) on The relationship between management accounting practice and corporate sustainability has been used using the modified regression analysis method. The information needed for the research was collected from the financial managers of different levels of 186 manufacturing companies admitted to the Tehran Stock Exchange through a questionnaire, and SPSS 26 software was used to analyze the data. The findings of the research shows that organizational characteristics such as the size and life of the company, at the 99% confidence level and the skills and structure of the company at the 95% confidence level, have a significant effect on the intensity of using management accounting activities. . However, the life of the company has the greatest effect on management accounting activities. Also, the findings show that the relationship between management accounting performance and corporate sustainability is positive and significant. In addition to these organizational characteristics, size, life and specialized skills moderate the relationship between management accounting activities and corporate sustainability. But the ownership structure has no effect on this relationship.

    Keywords: organizational characteristics, management accounting activities, corporate sustainability
  • Amir Ghorbaniyan, Mohammadreza Abdoli*, Hasan Valiyan, Hasan Boudlaie Pages 98-128
    Purpose

    Internal auditing in order to improve the level of financial transparency of companies is now considered as a structural requirement within companies, in addition to the specialized areas in the company, they have the social responsibility to disclose the company's actions in order to reflect the news and transparent information to the stakeholders as informed. Focusing on this area of internal audit responsibility is seen as a combination of specialized functions with their corporate citizen responsibility procedures that can increase the sustainability of financial reporting. The purpose of this study is Expanding of Corporate Citizen Theory in Evaluating Internal Audit Functions Green.

    Methodology

    This research is methodologically in the category of developmental and combined research. In this study, two Meta-synthesis and Delphi analyzes in the qualitative section were used to identify the green consequences of corporate citizen internal audit and Type-2 Fuzzy Inference Systems (FIS2) to determine the most effective consequences identified at the capital market level.

    Result

    The results in the qualitative section indicate the existence of 15 confirmed studies and the determination of 8 Consequences Green Internal Audit Corporate Citizen, which were confirmed in two stages of Delphi analysis with the concept of internal audit of the corporate citizen. Based on the results of the quantitative part, Type-2 Fuzzy Inference Systems (FIS2), it was determined that disclosure of compliance with environmental requirements is the most important green consequence of the internal audit of the corporate citizen at the capital market level, which has priority over other consequences in terms of fuzzy weight.

    Conclusion

    In analyzing the result, it should be stated that the role of internal auditors in line with the corporate citizen's theory against the stakeholders is to comply with the requirements and authorities developed by upstream institutions in the capital market and financial reporting standards. To help financial reporting in various fields, especially the environment, to raise the level of environmental norms and green reporting culture in the company. In analyzing the result obtained, it should be stated the role of internal auditors in the corporate citizen's theory versus stakeholders are to comply with the requirements and authorities set by the upstream institutions in the capital market and financial reporting standards, and adherence to it can help increase the level of environmental norms and green reporting culture in the company while increasing the level of financial reporting transparency in various fields, especially the environment.

    Keywords: Internal Audit, Corporate Citizen, Interpretive Rating Process
  • Parisa Saadat Behbahaninia*, Fatemeh Orooji Kamal Abad Pages 129-143

    The quality of financial reporting is an important component of decision making for the organization's stakeholders. Stakeholders need clear information to make the right decision. Meanwhile, internal control is one of the important components affecting the quality of financial reporting. Also, the good governance can create a suitable context for the development of internal control. The purpose of this study is to investigate the effect of implementing an internal control system on the quality of financial reporting and good governance in public sector organizations. The method of the present study is survey and correlation. The sample includes 66 accountants, financial managers and heads of accounting of public sector organization and the professionalized faculty members in public sector accounting. Data were collected through the distribution of a researcher-made questionnaire and the structural equation modeling method was used to analyze the data. The results showed that the implementation of internal control system has a positive significant effect on the quality of financial reporting in public sector. Also,the implementation of internal control system also has a significant effect on good governance in public sector organizations.

    Keywords: Internal controls, Financial Reporting Quality, Good Governance, Public Sector
  • Amir Hossein Bavafa, Assdollah Kordnaeege*, Mahdi Moradi, Hossein Khanifar, Fatameh Sarraf Pages 144-177

    The results of the studies and surveys show that the implementation of the performance audit in the country is not favorable and its goals have not been achieved. The aim of the research is to identify and formulate the best performance audit strategies using Delphi, SWOT and structural-interpretive techniques in order to provide a suitable road map and realize its goals. The research method is a descriptive survey of the applied type and the measurement tool is a paired questionnaire based on the interpretative structural standard. The sample size of the research is 14 experts of the Supreme audit court who were selected by the purposeful sampling method and the time of the research is 2022. The relationships between twenty-six strategic factors for the implementation of performance audit in the Supreme audit court, including seven strengths, six weaknesses, six threats and seven opportunities, were examined and performance audit strategies were presented. The findings of the research show that the Supreme audit court should act based on the orientation based on the extracted strategies, and as a result, aggressive orientation is a suitable approach for the Supreme audit court. Reforming the organizational structure and reward system, protecting audit independence, neutralizing political pressures, amending inefficient and contradictory laws, creating or strengthening the necessary infrastructure, developing performance audit standards, optimal use of scientific and research capacities, protecting auditors' professional competence, neutralizing the effects of sanctions. International is one of the most important performance audit strategies based on structural-interpretive analysis.

    Keywords: Performance Audit, Strategies, Strategic Management, Interpretation Structural Analysis, SWOT
  • Siamak Sami, Negar Khosravipour*, Zahra Lashgari Pages 178-205

    Maturity is considered as a part of the experimental and knowledge-increasing processes in any profession, which can create the basis for performing effective tasks for the person in charge of the profession. The purpose of this research is evaluating the metaphors of development of auditor's maturity capacities. The research methodology was developmental and mixed. Because there was no coherent theoretical framework regarding the evaluation of metaphors for the development of maturity capacities in auditors, and this research first determined the dimensions of the research through grand theory. Then, through Delphi analysis, the reliability of the identified dimensions was determined, so that in the quantitative part of the research, through the interpretive ranking process, the most influential dimension of maturity capacity in auditors was prioritized. The target population in the qualitative section was 12 university specialists who were considered experts both scientifically and experimentally. The process of selecting people was a theoretical sampling method based on empirical knowledge in the auditing profession. But the target population in the quantitative part was 22 auditors with more than 5 years of professional experience who were selected based on their work experience and level of technical and specialized knowledge through non-probability sampling. The results of the research in the qualitative part indicate the existence of 3 categories, 6 components and 34 conceptual codes, which have embedded the function of maturity capacities in auditors in the form of a 6-dimensional model. Also, the results in the quantitative section showed that the effective percentage of the function of the professional perspective is higher than the rest of the function of metaphors of professional maturity in auditors, which means that the development of professional maturity capacities in auditing is dependent on the perspectives that the auditing profession should create by creating hope for the future in the profession. It should be done so that auditors can act responsibly towards their job duties with a more open view.

    Keywords: Maturity, Metaphors in Audit, Interpretive Ranking Process
  • Ali Malekimehr, Ali Jafarilarijani*, Abbasali Pouraghajan Pages 206-230

    This study was conducted with the aim of investigating the effect of internal audit and audit committee performance characteristics on the quality of internal control in companies admitted to the stock exchange. The research method of the current study is quantitative and descriptive-correlation type, and in terms of practical purpose and in terms of data collection method, it was semi-experimental research. In order to analyze the data, the panel data model was used in the period from 2015 to 2021. The results of the research showed that there is a significant relationship between the size of the audit committee and the type of audit firm with the quality of internal control. Also, the number of members of the audit committee has a significant relationship with the quality of internal control, and finally, the type of audit institution modifies the relationship between the activities of the audit committee and the quality of internal control. According to the results, it can be concluded that use of experts in the audit committee leads to the reduction of weaknesses and improvement of quality in the internal control system.

    Keywords: Internal control deficiencies, Audit committee, Auditor skill
  • Mojtaba Abdoli, Zohreh Arefmanesh*, Nazanin Bashiri Manesh Pages 231-257

    Auditing without independence has no meaning and value, and in fact, independence is the essence and spirit of auditing and directly affects the quality of the audit process and his opinion. The concept of independence in auditing standards is the most important condition of auditing, not having it prevents auditor's opinion on financial statements. The purpose of this research is the pathology of auditor independence and solutions to eliminate it. In the current research, based on interviews with 15 experts in the field of auditing in 1400 and based on the fuzzy Delphi method, the decreasing and increasing factors of the auditor's independence were obtained. The results of the research showed that the importance of the employer, audit fees, provision of non-audit services, auditor's financial dependence on the employer, professional competition among audit firms, auditor's tenure, communication and social ties, employer's relationship with the auditor's employers are factors that reduce the auditor's independence, which in Meanwhile, the auditor's financial dependence on the employer has a negative effect on the auditor's independence more than other factors. Also, auditor selection through smart digital systems, proper rotation of audit institutions, reputation and credibility and audit size, auditor's professional commitment and auditor's rank were identified as ways to increase auditor's independence, and auditor's professional commitment plays a more colorful role than other factors in increasing The auditor has independence.

    Keywords: Pathology, auditor's independence, solutions to remove auditor's independence damage
  • Mohsen Torkzadeh, Bahram Barzegar*, Fakhteh Mahini Pages 258-284

    Today, one of the most important challenges for universities is the teaching of academic disciplines; Including accounting. One of the major challenges of the 21st century is how to educate students who are prepared to face a dynamic and changing society. The accounting learning process should be designed to develop students' ability to think critically. Therefore, providing a model for using critical thinking in accounting education in the universities has been considered by researchers. The study was conducted in two qualitative and quantitative steps: In the qualitative step, using the research literature and the opinion of experts, the factors affecting accounting education were identified and categorized with a critical thinking approach. In quantitative step, the obtained model was tested by Structural Equation Modeling. The statistical population of the research in the qualitative part included prominent teachers of accounting and in the quantitative part included teachers and PhD students in accounting. The sample size was 12 in the qualitative part and 286 in the quantitative part. The results of oxtracted model showed that; The dimensions of causal conditions have a significant effect on axial conditions. Phenomenon, context, and intervening conditions have had a significant impact on strategies. Also, strategies have had a significant impact on the consequences. Also, the effective mediation role of axial conditions and strategies was confirmed. Based on the results, all factors in the extracted model have effective cause and effect role. In the end, the main index of Grounded Theory model was favorable fit. The results of this research can be a strategic and practical model for teachers and accounting schools.

    Keywords: Critical Thinking, Accounting Education, Grounded Theory
  • Azizallah Alasvand, Allah Karam Salehi*, MohammadAmin Kouhbor Pages 285-312

    The purpose of this study is to present a social marketing model in audit using grounded theory. The statistical population of the study includes audit professionals. The Snowball sampling method was used to select 14 people. Data collection tools are semi-structured interviews with experts, information and data analysis methods, content analysis using three stages of coding and using Maxqda software. In this research, the core phenomenon is social marketing in auditing. In this regard, major and minor categories, causal, intervening, contextual, strategies, and consequences were extracted from research data (interviews). The results indicate that social marketing in audit can lead to business interests as well as the interests of customers and companies, taking into account the interests of society. Audit firms should use social marketing to provide services tailored to the wants and needs of their customers in addition to paying attention to the principle of customer orientation, compliance with regulations and standards, professional ethics and competition. In addition, they should increase customer loyalty and satisfaction, improve performance, gain competitive advantage and improve audit services, and gain a distinct position in the minds of their customers and other competitors in the market.

    Keywords: Audit Marketing, Audit Services, Social Marketing, Grounded Theory
  • Javad Abdali, Farzad Hashemi*, Mohsen Hashemigohar, Mohsen Shshoseini Pages 313-347

    The purpose  this research is to provide key performance indicators and mathematical model for ranking the performance of executive offices in the settellement report in order to achieve the effectiveness of the goals of the budget laws and the optimal use of the country's financial resources. The statistical population includes deputy ministers, auditors and general managers of executive offices, auditors ,which is selected as a sample of 384 people based on Cochran's formula. the key performance indicators (KPI) are identified based on fuzzy Delphi,and with the hierarchical analysis methodFuzzy (FAHP)  and finally the importance and effectiveness of each index has been determined using the partial least squares (PLS) method. Based on the results of the research, the variables influencing the effectiveness of the goals of the budget laws are: 1-Evaluation of effective management Financial resources,  2-Evaluation of the performance of the implementation of the rulings and tasks of the executive bodies in the budget law. 3-Evaluation and ranking, determination of legal requirements , and 4 -Evaluating the financial and budgetary performance of  managers.

  • Dawood Zare Khanqah, Ali Mohammadi*, Mohammad Imani Barandagh, Amir Najafi Pages 348-367

    Considering that the advancements of computer audit techniques, especially digital audit, are a great guide for auditors, auditors also need a new audit approach to collect digital evidence. This approach should show important and sensitive information, the most important factor in digital audit is the identification and evaluation of digital currencies. Recently, digital currencies have been very popular among people and companies as a place for investment. As one of the most important digital currencies in recent years, Bitcoin has attracted the attention of many people and companies as a source of investment and profit. In order to identify the factors affecting the price prediction of digital currencies, today, while using statistical techniques, they survey experts. In this research, while identifying effective criteria, fuzzy network analysis has been used to calculate the weights of criteria and options. This research is in terms of practical results and in terms of descriptive-explanatory purpose. The statistical population of the research includes people and experts active in the field of digital currencies, who were selected by random sampling and full enumeration, and the sample size is 306 and 30 people, respectively. The data collection tools are questionnaires and interviews, which have appropriate validity and reliability. Data analysis is based on multi-criteria decision-making model, and Expert Choice and SPSS software were used for calculations. Based on the calculations, the weight of the effective criteria was calculated and based on that, among the digital currencies, Ethereum is recognized as the best option in the field of buying digital currencies used in the digital audit of the country's executive bodies.

    Keywords: digital currency, multi-criteria decision making, fuzzy network analysis process
  • Mortaza Ghabdian* Pages 368-393

    The purpose of this research is to "analyze the pattern of evaluation of the policies of the National Court of Accounts based on the dimensions of financial transparency". In this regard, while reviewing the concepts of the policies of the Court of Accounts and financial transparency, using the fuzzy DEMATEL model method, the evaluation model of public policies based on the dimensions of financial transparency was analyzed. The studied community includes general managers, deputy general managers, supervisors and heads of departments and employees of the Audit Bureau of Tehran province and the central headquarters of the Audit Bureau of the country. A statistical sample of 30 people was determined for DEMATEL analysis. A questionnaire was used to collect data, and the validity of the content was checked and confirmed by experts. In order to analyze the data, Dimtel was used to verify the components and analyze the pattern. The results showed that managerial factors, expertise and skill, laws and regulations affect the reform strategies. Also, in this way, it causes organizational and public consequences. Also, the results showed that administrative health and organizational environment, along with organizational resources and government budget, affect organizational and public outcomes through corrective strategies. Among all the examined criteria, the criterion of managerial factors has the most effectiveness among other criteria and the criterion of administrative health has the most effectiveness.

    Keywords: policies, State Accounts Court, financial transparency
  • Mosarreza Zanganeh, Jomadoordi Gorganli Davaji*, Arash Naderian, Maryam Bokharaian Pages 394-421

    The necessity of operationalizing democracy in the society is to answer to different sections of the society. One of the important and basic tools of answering to economic activists is audit. In the supervisory part of any auditing system, it plays a fundamental role. According to the scope of auditors' activities and its necessity, it is necessary to provide a pricing model for auditing services.In this regard, the main goal of the current research is to provide a pricing model for independent audit crediting services. In this research, the factors affecting the pricing of audit services from the perspective of the stakeholders and partners of audit institutions in Iran have been investigated. In this research, the qualitative method and Quantitative approach based on contextual theorizing has been used and the opinions of 12 experts, including managers and partners of the auditing organization, have been collected through interviews, and during three stages of content analysis using MAXQDA software. The analysis has been done. According to the obtained results, the factors affecting the price of audit services include 9 categories, which include company ownership structure, internal factors, external factors, corporate governance, audit institute factors, competitive audit market, characteristics managers and owners, financial and accounting factors and auditing features. And based on the interpretative structural model, the sixth level element of the company's ownership structure has the most influence. And in the same way, the amount of influence on the next levels is reduced, and the variables of the same level, that is, they interact with each other.

    Keywords: audit service price, audit firm, content analysis
  • Seyed AhmadReza Dastgheib* Pages 422-440

    The main goal of the current research is to identify the main players of the public sector in terms of the cost price, focusing on the Supreme Audit Court and functions of the cost price for each actor, and finally to provide a model to monitor the cost price in the public sector. On the one hand, this issue will create more transparency and provide a suitable platform for accountability for all public sector institutions, and on the other hand, due to the explanation and separation of the roles of each actor, it will lead to financial discipline. Data collection and analysis were done in two qualitative parts: Focus Group and Meta-Synthesis. The results of the focus group showed that the key players in the field of cost are: the executive branch, the State Court of Audit and the beneficiaries. In order to identify the cost functions for each of the aforementioned characters, a meta-composite qualitative method was used. The results of this method showed; (1) There are five main functions for the Court of Accounts regarding the cost price, which are: performance audit, ensuring the fairness of the cost price, how to fulfill the responsibility of accountability, evaluating the performance of costing systems and consulting services, (2) seven The main functions for the executive bodies can be considered as: reporting mechanisms, correct pricing of services and products, improving the performance of the device, costing systems, achieving the goals and tasks intended by the legislator, developing feasible plans and determining tariffs. and taxes and (3) there are six main functions for stakeholders regarding cost, which are: amendment of laws and regulations, pricing of products and services, budgeting, imposition of tariffs and taxes, performance evaluation and protection of industries. Finally, and based on the summation of the experts' opinions, the final model was designed in two related parts called the persons pyramid and the total price pyramid.

    Keywords: cost price, public sector, Supreme Audit Court, meta-analysis, focus group