فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 73 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید بهاء الدین تقوی*، ابوذر رفیعی قهساره، علی باقری دولت آبادی صفحات 7-28

    نظام آموزشی ایران تلاش دارد آگاهی سیاسی دانش آموزان را درخصوص انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و... را افزایش دهد. سوالی که مطرح می گردد این است که میزان آگاهی سیاسی دانش آموزان مقطع متوسطه شهر یاسوج درخصوص دفاع مقدس چقدر است؟ و چه ارتباطی بین آگاهی سیاسی و متغیرهای جنس، طبقه اجتماعی و میزان تحصیلات وجود دارد؟ روش پژوهش، روش کمی با استفاده از شیوه گردآوری اطلاعات به صورت پرسشنامه است. نمونه پژوهش شامل 445 دانش آموز مقطع متوسطه دوم شهر یاسوج در بازه زمانی مهر 1400 تا مهر 1401 می باشد که به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر اساس فرمول کوکران انتخاب گردیدند. تایید روایی صوری پرسشنامه توسط اساتید علوم سیاسی و علوم اجتماعی صورت گرفت و برای سنجش پایایی آن یک مطالعه پیش آهنگ انجام شد. یافته های پژوهش نشان دادند به طورکلی نمره آگاهی سیاسی همه دانش آموزان از میانگین کمتر است. همچنین آگاهی سیاسی دانش آموزان نسبت به چهره ها و شخصیت های سیاسی بیشترین میانگین را در بین ابعاد چهارگانه متغیر آگاهی سیاسی داشت.

    کلیدواژگان: آگاهی سیاسی، دانش آموزان، یاسوج، دفاع مقدس، مقطع متوسطه
  • بهزاد قاسمی* صفحات 29-48

    هدف مقاله حاضر، شناخت و تبیین ماهیت و ساختار دولت در ایران پس از جنبش مشروطیت تا حکومت پهلوی است. جهت تطبیق ترمیدور در مقاله از بخش دوم نظریه کرین برینتون استفاده شده است. نظریه مزبور به مراحل چهارگانه پسا انقلاب (میانه رو، رادیکال، وحشت و ترمیدور) می پردازد. سوال پژوهش این است که ماهیت و ساختار دولت از مشروطه تا استقرار پهلوی (1285 1304 ش) چه فرایند و مراحلی را طی کرده و مهم ترین تغییر و تحول آن کدام است؟ یافته ها نشان می دهد؛ دولت پسا مشروطه چهار مرحله منتهی به ترمیدور را سپری کرد. در نتیجه ماهیت درونی دولت متحول نشد و ساختار دولت از استبداد سنتی در دوره قاجاریه به دولت مطلقه مدرن با استقرار پهلوی تغییر کرد. پژوهش از حیث هدف بنیادی و از نوع کیفی، با تکیه بر روش تاریخی و با استفاده از تحلیل محتوا و با استناد به شواهد تاریخی انجام گرفته است

    کلیدواژگان: مشروطه، سلطنت قاجاریه، دولت پهلوی، ترمیدور، ساختار دولت، دولت مدرن
  • امیر مقامی*، احمد مومنی راد، نیلوفر تسلیمی صفحات 49-68

    فرهنگ هر ملتی متشکل از ارزش ها و باورهایی است که هویت افراد را مشخص می کنند که در طی روند جهانی شدن دستخوش تغییر و تحول و بعضا تهاجم می گردد. توجه به پیامدها و خطرات تهاجم فرهنگی می تواند اثر همه جانبه و گسترده ای بر ابعاد مختلف حکمرانی سیاسی، فرهنگی و اقتصادی داشته باشد و بر حاکمیت در قلمرو تاثیر بگذارد. تحقیق توصیفی تحلیلی حاضر، به دنبال شناخت مفهوم تهاجم فرهنگی و مصادیق مختلف آن از منظر حقوق بین الملل است. این پژوهش نشان می دهد هرچند نمی توان مدعی بود که امور فرهنگی انحصارا در صلاحیت ملی باقی مانده است، اما پروپاگاندا و نسل زدایی فرهنگی از مهم ترین مصادیق تهاجم فرهنگی هستند و حقوق بین الملل ابزارهای مختلفی ازجمله خودیاری، دفاع مشروع و تحریم فرهنگی را پیش روی دولت تحت تهاجم می گذارد و با بهره گیری از موازین عام مسیولیت بین المللی در جایی که تهاجم فرهنگی مغایر قواعد حقوقی بین المللی باشد می توان مسیولیت متخلفان را مطالبه نمود.

    کلیدواژگان: تهاجم فرهنگی، جهانی شدن، حقوق بشر، آزادی اطلاعات، هویت فرهنگی
  • مجتبی جاذبی*، مهدی مشکی صفحات 69-88

    هدف پژوهش حاضر بررسی چیستی، ابعاد و استلزامات حصول علت نظام سیاسی پیشرفته است. مسیله این پژوهش بررسی چیستی و انواع غایت در نظام سیاسی پیشرفته است. روش به کار رفته از نوع توصیفی تحلیلی بوده و نتایج پژوهش نشان می دهد که بر خلاف نظام های سیاسی توسعه یافته که صرفا غایات مادی و متوسط را به رسمیت شناخته و دنبال می کنند، غایات نظام سیاسی پیشرفته بر دو قسم غایت نهایی و غایات متوسط هستند. غایت نهایی این نظام، قرب الهی بوده و غایات متوسط نیازهای پنجگانه عادی انسان هستند که 5 نهاد حکومت، اقتصاد، خانواده، آموزش و پرورش و مذهب یا حقوق متکفل تامین آنها هستند. این تحقیق با استفاده از روش اسنادی در سطح تحلیلی به شناسایی علت غایی نظام سیاسی پیشرفته اسلامی و تمایز آن از علت غایی نظام های سیاسی توسعه یافته غربی و ذکر پاره ای از سطوح و الزامات حصول غایت در نظام سیاسی پیشرفته اسلامی می پردازد.

    کلیدواژگان: پیشرفت سیاسی، توسعه سیاسی، نظام سیاسی، علت غائی، اسلام سیاسی
  • سعید فرامرزیانی*، معصومه قاسمی صفحات 89-110

    تلاش دشمنان در طول بیش از چهاردهه، بر اجرای راهبرد ناکارآمد نشان دادن نظام جمهوری اسلامی، موجب شده تا شبهه نا کارآمد بودن نظام جمهوری اسلامی ایجاد شود. در این میان، رسانه های جمعی از مهم ترین مولفه های تبیین، آگاهی بخشی و تعمیق باور عموم نسبت به کارآمدی نظام می باشند؛ ازاین رو هدف این پژوهش شناسایی و ارایه سازوکار های رسانه ای تبیین کارآمدی نظام انقلاب اسلامی ایران و مولفه های باورپذیری آن است. این پژوهش در قلمرو تحقیقات کیفی بوده و از روش مصاحبه بهره گرفته شده است. بیان دستاوردهای نظام از زبان گروه مختلف جامعه، ارتقای خواست های عمومی نسبت به آرمان های انقلاب اسلامی، مدیریت کارآمد در سطح جامعه و عدم بی تفاوتی نسبت به چگونگی عملکرد مسیولان، پرداخت بدون اغراق به فعالیت های دستگاه های اجرایی در بطن نظام، برخی از نتایج این پژوهش است.

    کلیدواژگان: دستاورد ها، انقلاب اسلامی، رسانه، تبیین، باورپذیری، اعتماد، شبهه
  • حسین شاهوردلو*، حسن پناهی آزاد صفحات 111-132

    علامه طباطبایی، با تکیه بر مبانی عقلانی و وحیانی فرهنگ اسلام شیعی، با آراء و گفتمان های رقیب و معارض عصر خود، ازجمله لیبرالیسم به مواجهه نظری و عملی پرداخت. این پژوهش در صدد است، با مراجعه به منابع مکتوب و اسناد و آثار علامه طباطبایی، روش توصیفی و تحلیلی، دو نوع مواجهه ایشان با جریان لیبرالیسم را تحلیل و ارایه کند. ایشان در این مواجهه از واقع گرایی هستی شناختی، اصل تشکیک وجود و اصل علیت از مبانی هستی شناختی؛ کارآمدی ابزارهای معرفت ازجمله حس و عقل و وحی، از مبانی معرفت شناختی و دوساحتی بودن انسان، فطرت و سعادت از مبانی انسان شناختی با ارایه دقیق و نظام مند بهره برداری می کند و در مواجهه عملی، با تشکیل حلقه های فکری و علمی همچون: حلقه تفسیر قرآن کریم و...، اشاعه آموزه های قرآن، سنت و حکمت در این اجتماعات، به سوی اهداف علمی و اعتقادی مطلوب خود گام برداشته است.

    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، گفتمان لیبرالیسم، انقلاب اسلامی، مواجهه تلفیقی، حلقات فکری
  • مصطفی جعفرپیشه فرد* صفحات 133-152

    با گذشت بیش از چهاردهه از پیروزی انقلاب اسلامی، از یک سو شاهد پیشرفت و از دیگر سو، شاهد چالش های جدی در عرصه ی کار آمدی می باشیم اگر راه طی شده تا کنون را درست می دانیم، پرسش اصلی در مورد راه بیرون رفت از تنگناهای موجود است؟ مقاله پیش رو، بررسی ادله کامیابی ها و ناکامی ها، به فرصت ها و چالش های پیش رو می پردازد و در ادامه به راهبردهای اساسی و پیشران در طرح دولت اسلامی تحول گرا اشاره می کند و بر این باور است که: سازمان دهی نیروهای انقلابی و مخلص در عرصه های مختلف تخصصی و بر اساس رابطه امت و امام، اصلاح قوانین و ساختارهای غیر متناسب با اهداف انقلاب، طراحی وضع مطلوب همراه با چگونگی اجراء و ارایه نظام پایش و توجه به هشدارها، از سرفصل های بنیادین آن است.

    کلیدواژگان: دولت اسلامی، تحول گرایی، نظام سازی، عوامل پیشران
  • رهبر طالعی حور* صفحات 153-172

    روابط جمهوری اسلامی ایران با آمریکا در بیش از چهار دهه گذشته رابطه پرتنشی بوده و در این مدت آمریکا از هیچ تلاشی برای مقابله و تهدید ایران مضایقه نکرده و در دوره های مختلف الگوی رفتاری تعارضی آمریکا فراز و نشیب هایی داشته است. بنابراین پرسش اصلی پژوهش این است که سیاست خارجی ترامپ و بایدن در قبال جمهوری اسلامی ایران چه تفاوت و شباهت هایی داشته است؟ یافته های پژوهش با استفاده از روش مطالعه اسنادی و تحلیل گفتارها، مکتوبات و مواضع اعلامی هر دو رییس جمهور و اطرافیان آنها در دولت و نهادهای فکری، بیانگر این است که تهدید و چالش بودن ایران برای منافع آمریکا و ضرورت مقابله با آن وجه تشابه در انگاره هر دو رییس جمهور بوده ولی در رویکرد مقابله ای آنها تفاوت هایی وجود دارد که ترامپ رویکرد فشار حداکثری با هدف تغییر نظام و بایدن رویکرد متعادل تری را با هدف تغییر رفتار جمهوری اسلامی ایران دنبال کرده اند.

    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی، دونالد ترامپ، جو بایدن
|
  • Seyed Bahaaddin Taghavi* Pages 7-28

    Iran's educational system is trying to increase students' political awareness regarding the Islamic revolution, holy defense, etc. The question that is raised may be taken as: What is the level of political awareness of the upper secondary school students in Yasouj city regarding sacred defense? And what is the relationship between political awareness and the variables of gender, social class and level of education? The research method is a quantitative method using the method of collecting information in the form of questionnaire. The research sample includes 445 students of Yasuj city during the period October 1400 to October 1401, who were selected by stratified random sampling and based on Cochran's formula. The formal validity of the questionnaire was confirmed by political science and social science professors, and a pilot study was conducted to measure its reliability. The findings of the research showed that the political awareness score of all students is lower than the average. Also, students' political awareness towards political figures had the highest average among the four dimensions of the political awareness variable.

    Keywords: Political Awareness, Students, Yasouj, Holy Defense, Secondary Level
  • Pages 29-48

    The purpose of this article is to understand and explain the nature and structure of  government in Iran after from Mashrooteh to the Pahlavi government. In order to apply Thermidor in the article, the second part of Crane Brinton's theory is used. The said theory deals with the four stages of the post-revolution (moderate, radical, terror and Thermidor). The question of the research is: What process and stages did the nature and structure of the state go through from the constitution to the Pahlavi establishment (1304-1285) and what is the most important change and evolution of it? Findings show that during the period of time, government went through four stages leading to Thermidor. As a result, the internal nature of the state did not change and the structure of the state changed from the traditional tyranny in the Qajar period to the modern absolute state with the Pahlavi establishment. The research has been carried out in terms of the basic purpose and qualitative type, relying on the historical method, using content analysis and citing historical evidence.

    Keywords: Constitution, Qajar Monarchy, Pahlavi Government, Thermidor, Government Structure, Modern Government
  • Amir Maghami*, Ahmad Momenirad, Nilufar Taslimi Pages 49-68

    The culture of every nation is made up of values and beliefs that determine the identity of people, which undergo changes and transformations and sometimes attack during the process of globalization. Paying attention to the consequences and dangers of cultural invasion can have an all-round and extensive effect on various dimensions of political, cultural and economic rule and affect the rule in the territory. The present descriptive-analytical research seeks to understand the concept of cultural invasion and its various examples from the perspective of international law. This research shows that although it cannot be claimed that cultural affairs remain exclusively within the national jurisdiction, propaganda and cultural genocide are the most important examples of cultural aggression, and international law provides various tools such as self-help, legitimate defense, and cultural sanctions for the government under attack. By using the general standards of international responsibility, where the cultural invasion is contrary to international legal rules, the responsibility of the violators can be demanded.

    Keywords: Cultural Invasion, Globalization, Human Rights, Freedom of Information, Cultural Identity
  • Pages 69-88

    The purpose of the current research is to investigate the what, dimensions and requirements as the cause for an advanced political system to be achieved. The problem of this research is the investigation of the what and types of goals for an advanced political system. The method used here is a descriptive-analytical one, and the results of the research show that, unlike developed political systems that only focus on and follow material and medium goals, the goals of an advanced political system are of two types: final goals and intermediate goals. The ultimate goal of this system is nearness to God and the intermediate goals are the five normal human needs, which are the five institutions of government, economy, family, education and religion or rights. This research, using the documentary method at the analytical level, identifies the ultimate cause of an advanced Islamic political system and differentiates it from the ultimate goal of the developed western political systems and mentions some of the levels and requirements for achieving the goal in an advanced Islamic political system

    Keywords: Political Progress, Political Development, Political System, Ultimate Goal, Political Islam
  • Saeid Faramarziani*, Masomeh Ghasemi Pages 89-110

    The efforts of the enemies for more than four decades, on implementing the strategy of showing the Islamic Republic system as ineffective, have led to doubt in its effectiveness. In the meantime, mass media are one of the most important components of explaining, informing and deepening the public's belief in the efficiency of the system; Therefore, the aim of this research is to identify and present media mechanisms to explain the efficiency of the Iranian Islamic Revolution system and its credible components. This research is in the field of qualitative research and the interview method has been used. Expressing the achievements of the system in the language of different groups of the society, promoting the public demands towards the ideals of the Islamic revolution, efficient management at the level of society and not being indifferent to the performance of the officials, paying without exaggeration to the activities of the executive bodies in the heart of the system, are some of the results of this research.

    Keywords: Achievements, Islamic Revolution, Media, Explanation, Believability, Trust, Doubt
  • Pages 111-132

    Allameh Tabatabayi, relying on the rational and revelatory foundations of Shiite Islamic culture, confronted the opinions and discourses of his era, including liberalism, theoretically and practically. This research, with a descriptive and analytical method, aims to analyze and present his theoretical and practical encounter with liberalism by referring to his written sources, documents and works. In this confrontation he uses: a) ontological principles of realism, gradationality of existence and causality, b) epistemological principles of effectiveness of the tools of knowledge, including sense, reason, and revelation, and c) anthropological principles of two-dimensionality of human being, human nature by a precise and systematic presentation. Allameh`s practical encounter includes forming intellectual and scientific circles such as: the circle of interpretation of the Holy Quran and .., spreading the teachings of Quran, Sunnah and Wisdom.

    Keywords: Allameh Tabatabayi, Discourse of Liberalism, Islamic Revolution, Combined Confrontation, Circles of Thought
  • Rahbar Taleihur* Pages 153-172

    The relations between the Islamic Republic of Iran and the United States have been tense for more than four decades, and during this period, the United States has used all its effort to confront and threaten Iran; the conflict behavior pattern of the United States, however, has had ups and downs in different periods. Therefore, the main question of the research is: What are the differences and similarities between the foreign policy of Trump and Biden towards the Islamic Republic of Iran? The findings of the research, using the method of document study and analyzing the speeches, writings and declaration positions of both presidents and their entourages in the government and intellectual institutions, show that Iran is a threat and a challenge to the interests of America and the need to limit and control it has been their commonality. There are differences, however, in their confrontational approaches, Trump has followed the maximum pressure approach with the aim of changing the system and Biden has followed a more balanced approach with the aim of changing the behavior of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: United States of America, Islamic Republic of Iran, Foreign Policy, Donald Trump, Joe Biden