فهرست مطالب

پژوهش های انقلاب اسلامی - پیاپی 45 (تابستان 1402)

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 45 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • تحلیل و ارزیابی رویکردها و راهکارهای آیت الله خمینی برای گذر از بحران سیاسی سال های 57-1356 مبتنی بر نظریه اسپریگنز
    سهیلا نظری قنبری* صفحه 1

    چکیدهبحران سیاسی سال 57- 1356 یکی از مهم ترین حوادث تاریخ معاصر ایران است که نهایتا منجر به فروپاشی نظمی کهن و ظهور نظام سیاسی جدیدی، متفاوت از حکومت پادشاهی در ایران شد. در سال های اخیر بحران سیاسی از جهات مختلف بررسی و ارزیابی شده است. در پژوهش حاضر با الگوبرداری از نظریه «بحران سیاسی» اسپریگنز، بحران سیاسی سال های 57- 1356 و اندیشه سیاسی آیت الله خمینی به عنوان یکی از برجسته ترین شاخصه های این دوران مهم تاریخی مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش در پاسخ به این سوال که آیا نظریه اسپریگنز ، بسامدها و متعلقات آن، در ضمیر اندیشه ورز اسلامی آیت الله خمینی نمودار است؟ درصدد است با رویکرد توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر منابع اسنادی - کتابخانه ای به بررسی این دوران حساس، مبتنی بر نظریه اسپریگنز بپردازد. ردپای اندیشه آیت الله خمینی در هر چهار مرحله مدنظر اسپریگنز که شامل مراحل بحران و مشاهده بی نظمی، تشخیص درد، نظم و خیال، بازسازی جامعه و راه درمان است، قابل شرح و بسط است. یافته های تحقیق نمایانگر این است که هر چند نظریه اسپریگنز که در جهت دهی به اندیشه ورزی سیاسی آیت الله خمینی نقش نداشته اما می توان شباهت های غیرقابل انکاری در این میان مشاهده نمود. در واقع هدف این تحقیق فراهم آوردن «بینش همه جانبه» از جامعه سیاسی آن دوران است.

    کلیدواژگان: آیت الله خمینی، اسپریگنز، اندیشه سیاسی، بحران سیاسی، محمدرضا شاه
  • راهبرد دوگانه در قانون اساسی مشروطه و جمهوری اسلامی برای تحدید نفوذ خارجی
    مصطفی جهانبخش* صفحه 2

    انقلاب ها پدیده های هستند که ساختارهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جامعه را دگرگون ساخته و نظم جدیدی برقرار می سازند. تثبیت نظم جدید در عصر مدرن مبتنی بر تدوین قانون اساسی است. بنابراین در دو انقلاب بزرگ عصر مدرن در ایران، انقلابیون پس از پیروزی، تدوین قانون اساسی را در اولویت قرار دادند. با توجه به اینکه قوانین اساسی دارای وجوه متعددی هستند در این نوشتار سعی شده است رویکرد انقلابیون نسبت به کنترل نفوذ و تحدید قدرت خارجی در تدوین قانون اساسی مورد بررسی قرار گیرد. شایان ذکر است با توجه به فاصله زمانی عصر حاضر با زمان تدوین دو قانون اساسی، برای درک دقیق تر متون این دو قانون، از روش سه وجهی اسکینری مبتنی بر مولف، متن و شرایط اجتماعی، استفاده شده است. بررسی های صورت گرفته بر اساس روش سه گانه اسکینری، بیانگر این است که تحدید قدرت و کنترل نفوذ خارجی یکی از دغدغه های اصلی و مشترک کنشگران دو انقلاب بوده است. ولی رویکرد و راهبرد کنشگران در دو انقلاب در این خصوص باهم متفاوت است. به نحوی که راهبرد قانون اساسی مشروطه، دفاعی و مبتنی بر حفظ حریم ایران از دست اندازی قدرت های بزرگ است در مقابل راهبرد قانون اساسی جمهوری اسلامی برای کنترل نفوذ خارجی، تهاجمی و بسط حوزه تمدنی اسلامی شیعی در آن سوی مرزهای ایران اسلامی است.

    کلیدواژگان: قانون اساسی مشروطه، قانون اساسی جمهوری اسلامی، سیاست خارجی، روحانیت، روشنفکران
  • انقلاب و نظام انقلابی بررسی مقایسه ای
    علیرضا زمزم* صفحه 3

    در این مقاله انقلاب و نظام انقلابی از دیدگاه های متفاوت مورد بررسی قرار می گیرد. مسیله این است که برای جلوگیری از استحاله انقلاب و تبدیل نشدن آن به سیستمی محافظه کار و نیز محدود نشدن دایره انقلاب، چه راه حلی وجود دارد. آیت الله خامنه ای و لیوتروتسکی و به گونه ای دیگر آرنولد توین بی از منظرهای مختلف به مسیله پاسخ داده اند. آیت الله خامنه ای معتقد است با توجه به استمراری بودن و تکاملی بودن پدیده انقلاب، نظام سیاسی برآمده از آن همواره باید انقلابی بماند تا مانع از رکود و ایستایی گردد. وی بدین منظور «نظریه نظام انقلابی»، را ارایه داد. لیوتروتسکی برای جلوگیری از شکست انقلاب روسیه و صدور آن به کشورهای دیگر، «نظریه انقلاب مداوم» را مطرح کرد. آرنولد توینبی، تحولات تمدن ها (حدوث، بقا و زوال) را با طرح اندیشه «معارضه و واکنش» توجیه نمود. از نظر روشی، موضوع با استفاده از مطالعه توصیفی- تطبیقی در چارچوب سه مکتب اسلام، مارکسیسم و لیبرالیسم بررسی اجمالی شده است. کلید واژگان: آیت الله خامنه ای، نظام انقلابی، انقلاب، تمدن، انقلاب مداوم، تروتسکی، توین بی. طرح مساله: تبدیل فرایند انقلاب به نظام و چگونگی حفظ روحیه انقلابی از موضوعات مورد مناقشه درخصوص انقلاب و پیامدهای آن است. باور عمومی در بین نظریه پردازان انقلاب این است که با پیروزی انقلاب و تغییر ساختار نظام مستقر و تاسیس نظام سیاسی جدید، ماموریت انقلاب به پایان می رسد و محافظه کاری جای روحیه انقلابی را می گیرد. یکی از سوالاتی که ذیل پرسش از پیامدهای انقلاب ها مطرح است، این است که برای جلوگیری از تبدیل روحیه انقلابی به محافظه کاری و در نتیجه محدود نشدن زمانی و مکانی دایره انقلاب، چه راه حلی وجود دارد. برای پاسخ به این پرسش، اندیشمندانی از مکاتب مختلف نظریه هایی ارایه داده اند که می توان آیت الله خامنه ای، لیو تروتسکی و ارنولد توین بی را در زمره آنان قرار داد. آیت الله خامنه ای «نظریه نظام انقلابی»، تروتسکی نظریه «انقلاب مداوم» و توین بی

    کلیدواژگان: خامنه ای نظام انقلابی، تروتسکی (انقلاب مداوم)، توین بی
  • فاطمه قربانپور، وحید آرایی*، مهدی عبدالحمید صفحات 7-34
    سازمان ها درجهانی پویا و سرشار از تعامل درحال رشدوتکامل می باشندکه این امررویکردهای تعاملی دربحث رشدوتوسعه سازمان ها راضروری می سازد، درواقع وجودحاکمیت سازمانی درسازمانهایدولتی بسیارحیاتی است و میتواند در بهترشدن عملکردآنهادراجرای خط مشی و سیاست تاثیرگذارباشد. از این رو در این پژوهش به ارایه الگوی حکمرانی سازمانی درسازمان برنامه وبودجه کشور باتاکید برتکامل توامان به روش داده بنیاد پرداخته ایم. بر این اساس نمونه این پژوهش، آن دستهازکارشناسان وخبرگان سازمان برنامه و بودجه کشور و مطلع به حوزه حکمرانی سازمانی، تشکیلشده استکه میتوانستند اطلاعات باارزشی رادراختیار پژوهشگر قراردهند.نمونه نظری مورد مصاحبه بر اساس روش نمونه گیری نظری و با استفاده از روش هدفمند، ابتدا تعداد 6 نفر به عنوان نمونه هدفمنداولیه پژوهش و در نهایت از 19 نفر مصاحبه شد تا اینکه مدل به اشباع تیوریک رسید. نرم افزار مورد استفاده جهت تجزیه و تحلیل داده ها MAXQDAمی باشد. یافته های اصلی پژوهش در دو بخش چارچوب مفهومی و الگوی مفهومی ارایه شده است. در این الگو بر عوامل داخلی موثر بر بهره وری مانند نیروی انسانی ، سرمایه های فکری و همچنین بستر و ساختار فناوری مدنظر قرار داده است، این مدل باعث افزایش بهره وری مدیریت دانش سازمان برنامه و بودجه کشور و عملکرد اقتصادی شد. همچنین بدون به کارگیری استراتژی های مناسب درسازمان تحقق حکمرانی سازمان درسازمان برنامه و بودجه کشورباچالش روبرومی گردد، ازطرف دیگرمحقق بیان می داردکاربردحکمرانی سازمانی درزنجیره خدمات سازمان برنامه و بودجه کشور، پیشبرد رویه های مذکور را تسریع می بخشد.
    کلیدواژگان: حکمرانی سازمانی، تکامل توامان، سازمان برنامه و بودجه کشور، روش داده بنیاد
  • سید ابوالفضل موسوی زاده، اسماعیل قاسمی*، سید محمدرضا موسوی صفحات 35-54
    هدف کلی از انجام این پژوهش، بررسی نقش و جایگاه آموزش و پرورش در گفتمان سازی ارزش ها و آرمان های انقلاب اسلامی است. این پژوهش با بکارگیری روش تحلیل محتوای کیفی به واکاوی متون، پژوهش های صورت گرفته و همچنین اسناد و تحقیقات انجام شده در این حوزه پرداخته است. لذا پژوهش حاضر نیز سعی در پر رنگ کردن نقش و جایگاه آموزش و پرورش در گفتمان سازی ارزش ها و آرمان های انقلاب اسلامی داشته است، نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که نمی توان نقش آموزش و پرورش را در معرفی ارزش ها و آرمان های انقلاب اسلامی نادیده گرفت؛ ولیکن در طی این چهل سال از گذشت انقلاب اسلامی، آموزش و پرورش در برنامه های تربیتی و آموزشی خود نتوانسته به نحو مطلوب ارزش ها و آرمان های انقلاب اسلامی را به دانش آموزان منتقل کرده و در گفتمان سازی آن موفق باشد، لذا برنامه ها و فعالیت های پرورشی و تربیتی نظام آموزش و پرورش از حیث توجه به آموزه های اصیل انقلاب اسلامی و گفتمان سازی آن نیازمند تجدید نظر و اصلاح می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، مدیریت آموزشی، انقلاب اسلامی، گفتمان سازی
  • غلامعلی سلیمانی*، زهرا رضانژاد صفحات 55-77
    نقش روشنفکران در شکل گیری انقلاب اسلامی ایران و کوشش آنان برای ارتقای آگاهی سیاسی مردم امری انکارناپذیر است. هدف این مقاله مطالعه سیر تحول روشنفکری در ایران، به منظور بررسی زمینه های تغییر بیعت روشنفکران با رژیم پهلوی و همینطور نتایج آن بر وقوع انقلاب است. بر مبنای یک تقسیم بندی، روشنفکران ایرانی از آغاز تا پایان دوره پهلوی در سه نسل قرار می گیرند: نسل اول: روشنفکران عصر حیرت؛ نسل دوم: روشنفکران شبه مدرن یا غرب گرا و نسل سوم: روشنفکران بومی گرا. روشنفکران نسل اول و دوم تحت تاثیر اندیشه غرب گرایی و تجدد آمرانه بودند، اما نسل سوم با گذر از نوسازی آمرانه و غرب گرایی، بیشتر رنگ و بوی مذهبی و بازگشت به هویت خویشتن به خود گرفت. هدف اندیشه گران این جریان، احیای تفکر جدیدی درباره دین و هویت بومی بود. همانطور که کرین برینتون نیز در کتاب کالبدشکافی انقلاب آورده است، جابه جایی وفاداری روشنفکران را می توان یکی از نشانه های وضعیت پیشا انقلابی دانست. روشنفکران بومی گرا، که تا آن زمان، آرمان ها و مسیر متفاوتی از باقی قشرهای جامعه در پیش گرفته بودند، در کنار توده مردم قرار گرفتند و این تغییر رویه، به تعبیر کرین برینتون نشان از «تغییر بیعت روشنفکران» داشت و در وقوع انقلاب اسلامی نقش تاثیرگذاری داشت.
    کلیدواژگان: روشنفکر، روشنفکران شبه مدرن، روشنفکران بومی گرا، تغییر بیعت روشنفکران
  • محسن نصراصفهانی*، نادیا آقارضایی طرخورانی صفحات 78-96
    انقلاب اسلامی ایران با محوریت دین در قرن بیستم با شکل و محتوای متفاوتی نسبت به سایر انقلاب های جهانی به وقوع پیوست و شاخص های گوناگونی از قدرت نرم با وقوع انقلاب اسلامی ایجاد شد که منشا تحولات اساسی در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی شد. در طی سال های اخیر، مقوله جهاد تبیین به عنوان یک عنصر نوظهور همانند سایر عناصر، نقش موثری در تولید و تقویت قدرت نرم انقلاب اسلامی داشته است. مقاله حاضر با هدف تحلیل نقش جهاد تبیین در تقویت قدرت نرم انقلاب اسلامی درصدد است تا نقش و جایگاه جهاد تبیین را شناسایی و ابعاد و زوایای آن را مشخص کند. براین اساس با روش توصیفی - تحلیلی به نقش و جایگاه جهاد تبیین در قدرت نرم انقلاب اسلامی پرداخته می شود. سوال اصلی بدین صورت است که جهاد تبیین چه نقشی در تقویت قدرت نرم انقلاب اسلامی دارد؟ یافته های پژوهش نشان داد که جهاد تبیین با تقویت گفتمان سیاسی اسلام، تفوق وفاق ملی، تقویت عدالت خواهی، تعالی گفتمان اسلام سیاسی و جذاب سازی فرهنگ اسلامی، نقش موثری در قدرت نرم انقلاب اسلامی دارد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که جهاد تبیین به عنوان یک مولفه کلیدی و بی نظیر، نقشی اساسی در تقویت قدرت نرم انقلاب اسلامی دارد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جهاد تبیین، قدرت نرم، جمهوری اسلامی ایران
  • محمد جواد بگیان کوله مرزی*، مسلم قبادیان، محبوبه موسیوند صفحات 97-129
    هشت سال دفاع مقدس جزیی مهم از تاریخ ملت ایران و پاسداری و نشر فرهنگ دفاع و حماسه آفرینی های ایثارگران و لزوم توجه به گسترش آن در جامعه، از وظایف آحاد ملت است. هدف این تحقیق طراحی، ساخت و بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه فرهنگ ایثار و شهادت بر اساس بیانات مقام معظم رهبری بود. پژوهش در قالب یک طرح پژوهش همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان لرستان در سال تحصیلی 1400 تشکیل می دهند. نمونه پژوهش در مطالعه اول تحلیل عاملی اکتشافی 350 و در مطالعه دوم تحلیل عوامل تاییدی 400 نفر از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان بود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، با استفاده از نرم افزار SPSS-26 و AMOS-24 استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل عامل اکتشافی سیزده عامل را شناسایی کرد که در مجموع این سیزده عامل 21/67 درصد از واریانس فرهنگ ایثار و شهادت را تبیین می کنند. نتایج تحلیل عامل تاییدی 110 گویه را در سیزده عامل (چهار عامل ایثار و نه عامل شهادت) تایید کرد. آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه فرهنگ ایثار و شهادت 98/0 و برای ولایت مداری 90/0، خدامحوری 80/0، استقامت و پایداری 91/0، مجاهدت زیستی 82/0، امر به معروف و نهی از منکر 85/0، نیایش و خودسازی 89/0، هویت ملی و فرهنگ پذیری 87/0، عزت نفس/ ظلم ستیزی 94/0، علم و آگاهی 83/0، احترام به دیگران 86/0، عدالت طلبی 86/0، عدم تعلق به دنیا 90/0 و خلاقیت و نوآوری 87/0 به بدست آمد. می توان گفت پرسشنامه فرهنگ ایثار و شهادت از روایی و پایایی لازم در جمعیت دانشجویان برخوردار است و از آن می توان به عنوان یک ابزار پژوهشی مناسب استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایثار، شهادت، روانسنجی، دانشجویان
  • حمید رضا منیری حمزه کلایی*، هادی بیاتی صفحات 131-156
    پژوهش حاضر به دنبال ارایه الگوی پارادایمی ویژگی های دانشگاه تمدن ساز در فرایند تحقق تمدن نوین اسلامی از منظر آیت الله خامنه ای است. این پژوهش از نوع کیفی است که با به کارگیری نظریه داده بنیاد و روش سیستماتیک انجام شد. هدف اصلی این مقاله توسعه و تقویت دانش بومی در موضوع دانشگاه تمدن-ساز است؛ برای همین اندیشه های آیت الله خامنه ای به عنوان مبنای تحلیل انتخاب شده است. کمک به جریان تحلیل علمی در کشور با محوریت اندیشه های آیت الله خامنه ای و تقویت نقش آکادمیک دانشگاه ها در مطالعات راهبردی، از جمله اهداف فرعی این پژوهش است. بر مبنای این روش، داده ها که سخنرانی های آیت الله خامنه ای، طی سالهای 1352 تا 1401 می باشد، طی سه مرحله کدگذاری باز و محوری و انتخابی تحلیل شدند. در سه مرحله کدگذاری، مقوله های اصلی و فرعی شناسایی و به یکدیگر مرتبط شدند که عبارت بودند از: شرایط علی (تحول معرفتی، تحول اخلاقی، تحول فقهی)، شرایط زمینه ای (ایجاد گروه های تحقق بخش دانشگاه تمدن ساز و سازماندهی گروه های تحقق بخش دانشگاه تمدن ساز)، شرایط مداخله گر (مدیریت منابع انسانی و فرهنگ سازمانی)، راهبردها (راهبردهای جذب و راهبردهای آموزشی)، و پیامدها (توانمندسازی اخلاقی، توانمند سازی معرفتی و تواتمند سازی فقهی). در نهایت نیز پارادایم کدگذاری تشریح شد و مدل نهایی شکل گرفت. بر این اساس، توجه به مدل ارایه شده می تواند زمینه ساز تحقق عملی دانشگاه تمدن ساز از منظر آیت الله خامنه ای و بهره گیری از مزایای آن شود.
    کلیدواژگان: الگوی پارادایمی، رویکرد داده بنیاد، دانشگاه تمدن ساز، آیت الله خامنه ای، تمدن نوین اسلامی
  • حسین حاجی حسینی*، احمد مرتاضی صفحات 157-186
    در جامعه اسلامی، طبق ادله نقلی و عقلی، والیان و مردم نسبت به هم حقوق و تکالیفی دارند که هر کدام باید تکالیف خود را به طور کامل انجام دهند و در مقابل، حقوق خود را نیز به بهترین وجه استیفاء نمایند. یکی از تکالیف مردم نسبت به والیان، انتخاب شایسته و اعتماد به آنها در واگذاری امور است و در مقابل یکی از حقوق مردم نسبت به این اعتماد و انتخاب، حق سوال و استیضاح نسبت به وظایف محوله است. در سالهای اخیر، طرحی دوفوریتی در مجلس قانونگذاری مطرح گردید که سوال از مسیولین با هدف جلب توجه را مردود شمرده و برای آن جرم انگاری نیز می-نمود. اما طبق پژوهش حاضر اولا این طرح و هر طرح مشابه آن، با ادله نقلی و عقلی موجود در منابع اسلامی منافات داشته و اتفاقا در آموزه های اسلامی، اعم از آیات و روایت و سیره مسلم نبوی(ص) و علوی(ع)، تاکید بر استیفای این حق بوده است. ثانیا سلب حق سوال و مطالبه ی مردمی از مسیولان دولتی و زمامداران، با اصل «آزادی بیان» مندرج در قانون اساسی در تعارض است و ثالثا با موازین حقوق بشری و اصول جوامع دموکراتیک همچون اصل آزادی عقیده و آزادی مطبوعات و نظایر آن، که ایران نیز داعیه دار آن است نیز همخوانی ندارد. پژوهش حاضر، با استناد به منابع کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی، به بررسی حق سوال و رد اساسی طرح دوفوریتی مذکور و طرح ها و لوایح احتمالی مشابه آن، بر مبنای آموزه های فقهی و حقوق اسلامی می پردازد.
    کلیدواژگان: حق سوال، سوال حاشیه دار، عدم حق سوال، آزادی بیان
  • سیدرضا شاکری*، عبدالرحمن حسنی فر صفحات 187-203
    امام خمینی اندیشمندی ذوابعاد است که جنبه های فلسفی، کلامی، فقهی و عرفانی در دیدگاه ها و اندیشه ایشان نمود دارد.اینکه اندیشمندی خود حاصل جمع این جنبه های متفاوت باشد آن فرد را دارای اهمیت می کند اما اینکه این اندیشه ها در صحنه عمل پیاده شود اهمیت آن فرد را مضاعف میکند.سوای از اهمیت نظری و عملی عام امام خمینی در این مقاله به نسبت اندیشه امام خمینی با اندیشه عرفانی آیت الله شاه ابادی(استاد خود) مورد بررسی قرار میگیرد.روش این مقاله توصیفی - تحلیلی است. یافته ها حکایت از این دارد، یک نوع دو قطبی در عرفان که در شکل وضع موجود / وضع مطلوب (در شکل تقابلی) بازنمایی می شود، در اندیشه های شاه ابادی وبالتبع آن امام خمینی نمود یافته است؛گذر از عرفان به نظریه سیاسی که از اندیشه و بحران شناسی شاه آبادی آغاز شده و به اندیشه سیاسی تاسیسی امام خمینی می رسد در شکل گسترده و در «عمل» یعنی رهبری سیاسی نمود می یابد.
    کلیدواژگان: آیت الله شاه آبادی، امام خمینی، اندیشه سیاسی، اندیشه عرفانی، گفتمان
|
  • Analysis and evaluation of Ayatollah Khomeini's approaches and solutions to overcome the political crisis of 1978- 79 based on Spriggans theory
    Soheila Nazari Ghanbari * Page 1

    AbstractThe political crisis of 1356-57 is one of the most important events in Iran's contemporary history, which ultimately led to the collapse of the old order and the emergence of the country's political system, different from the monarchy in Iran. In the years of political crisis, it has been examined and evaluated from different aspects. In the current research, following Spriggans' "political crisis" theory, the political crisis of 1356-57 and the thought of Ayatollah Khomeini as one of the most prominent features of this important historical period have been examined. In this research, in response to the question, is Spriggans' theory, frequencies and related to it, in the mind of the Islamic thinker Ayatollah Khomeini? percentage is to investigate this sensitive period based on the theory of spriggans with a descriptive-analytical method and relying on documentary-library sources. The traces of Ayatollah Khomeini's thought can be explained and expanded in all the four stages considered by Spriggans, which include the stages of crisis and observation of disorder, diagnosis of pain and imagination, reconstruction of society and the way of treatment. The findings of the research show that although Spriggan's theory has no role in guiding Ayatollah Khomeini's political thinking, undeniable similarities can be observed. In fact, the purpose of this research is to create a "comprehensive vision" of the political society of that time.

    Keywords: Ayatollah Khomeini, Mohammad Reza Shah, Spriggans, political crisis, Political Thought
  • Dual strategy in the Mashruteh constitution and the Islamic Republic to Determine foreign influence
    Mostafa Jahanbakhsh * Page 2

    Revolutions are phenomena that transform social, political and cultural structures of society and establish a new order. The establishment of a new order in modern era is based on the constitution. therefore , in the two great revolutions of the modern era in Iran, the revolutionaries prioritized the constitution after victory. Since the constitution has many facets ، in this article tries to study the revolutionary approach to the control of the influence and limitation of foreign power in the constitution. It is notable that due to the time gap between the present time and the time when the two constitutions were drafted, for more accurate understanding of the texts of these two laws, the three-dimensional Skinner method based on author, text and social conditions was used.Reviews has been accomplished based on Skinner's triple method it shows that limiting power and controlling foreign influence has been one of the main concerns of the activists of the two revolutions. But the approach and strategy of the actors in the two revolutions are different in this respect. So that the Mashrūteh constitutional strategy, defensive, and Based on Preservation Privacy of Iran from The influence of the great foreign powers. In contrast, the Islamic Republic's constitutional strategy for controlling foreign influence, aggression and expanding the Shiite Islamic civilization across the borders of Islamic Iran.

    Keywords: Mashruteh Constitution, constitution of the Islamic Republic, Foreign Policy, clericalism, Intellectuals
  • Revolution and revolutionary systemComparison check
    Alireza Zamzam * Page 3

    In this article, the revolution and the revolutionary system are examined from different perspectives.The question is what is the solution to prevent the transformation of the revolution and not to turn it into a conservative system and also not to limit the circle of the revolution. Ayatollahs Khamenei, Leotrotsky, and Arnold Twain Bey have responded to the issue from different perspectives. Ayatollah Khamenei believes that given the continuity and evolution of the phenomenon of revolution, the resulting political system must always remain revolutionary in order to prevent stagnation and stagnation. To this end, he proposed the "theory of the revolutionary system."Leotrotsky proposed the "theory of continuous revolution" to prevent the defeat of the Russian revolution and its export to other countries. Arnold Twainby justified the evolution of civilizations (occurrence, survival, and decline) by proposing the idea of ​​"opposition and reaction."From a methodological point of view, the issue has been briefly studied using a descriptive-comparative study within the framework of the three schools of Islam, Marxism and liberalism.Keywords: Ayatollah Khamenei, Revolutionary system, revolution, civilization, continuous revolution, Trotsky, Twin B.Problem:Transforming the process of revolution into a system and how to maintain the revolutionary spirit is one of the controversial issues regarding the revolution and its consequences. The general belief among revolutionary theorists is that with the victory of the revolution and the change in the structure of the established system and the establishment of a new political system, the mission of the revolution ends and conservatism takes the place of the revolutionary spirit.One of the questions that arises from the question of the consequences of revolutions is what is the solution to prevent the revolutionary spirit from turning into conservatism and thus not to limit the time and place of the revolution. To answer this

    Keywords: Ayatollah Khamenei, Revolutionary System, Revolution, Civilization
  • Fatemeh Ghorbanpour, Vahid Araei *, Mahdi Abdolhamid Pages 7-34
    Organizations are growing and evolving in a highly dynamic and interactive world, which makes it necessary to adopt interactive approaches. In fact, the existence of organizational governance in government organizations is very vital and can be effective in improving their performance in implementing policies. Therefore, in this research, the organizational governance model in Iran's Plan and Budget Organization has been presented with an emphasis on coevolution through the application grounded theory methodology. Based on this, the sample of this research was made up of experts from Iran's Plan and Budget Organization who were familiar with the field of organizational governance. Sampling was done based on the theoretical sampling method and using the purposive sampling method, which finally reached theoretical saturation with 19 interviews. The software used for data analysis was MAXQDA. The main findings of the research are presented in two sections: conceptual framework and conceptual model. In this model, internal factors affecting productivity such as human power, intellectual capital, as well as the context and structure of technology have been considered.
    Keywords: Organizational Governance, coevolution, Plan, Budget Organization, Grounded Theory Methodology
  • Seyyed Abulfazl Mousavizadeh, Esmaeil Ghasemi *, Seyyedmohammadreza Mousavi Pages 35-54
    The general purpose of this research is to examine the role and place of education in creating a discourse on the values and ideals of the Islamic Revolution. Using the qualitative content analysis method, this research has analyzed the texts, researches, as well as the documents and researches done in this field. Therefore, the current research has also tried to highlight the role and place of education in the discourse of the values and ideals of the Islamic Revolution, the results of the current research show that the role of education in the introduction of value cannot be overemphasized. He ignored the goals and ideals of the Islamic Revolution; However, during these 40 years since the passing of the Islamic Revolution, education in its educational programs has not been able to convey the values and ideals of the Islamic Revolution to the students in an optimal way and to be successful in making it a discourse, therefore. Educational programs and activities of the education system need to be revised and reformed in terms of paying attention to the original teachings of the Islamic Revolution and creating its discourse.
    Keywords: Education, Educational Management, Islamic Revolution, discourse creation
  • Gholamali Soleimani *, ZAHRA REZANEJAD Pages 55-77
  • Mohsen Nasresfahani *, Nadeia Agharezaei Pages 78-96
    Iran's Islamic revolution centered on religion in the 20th century took place with a different form and content compared to other world revolutions, and various indicators of soft power were created with the Islamic revolution, which was the source of fundamental changes at the national, regional and international levels. It became international. In recent years, the category of explanation jihad as an emerging element, like other elements, has played an effective role in producing and strengthening the soft power of the Islamic revolution. With the aim of analyzing the role of explanation jihad in strengthening the soft power of the Islamic revolution, this article tries to identify the role and place of explanation jihad and to determine its dimensions and angles. For this reason, the role and position of explanation jihad in the soft power of the Islamic revolution is discussed with a descriptive-analytical method. The main question is, what is the role of explanation jihad in strengthening the soft power of the Islamic revolution? The findings of the research showed that explanation jihad has an effective role in the soft power of the Islamic revolution by strengthening the political discourse of Islam, supremacy of national unity, strengthening the desire for justice, exalting the discourse of political Islam and making Islamic culture attractive. The results of the research showed that explanation jihad, as a key and unique component, plays a fundamental role in strengthening the soft power of the Islamic revolution.
    Keywords: Islamic Revolution, Explanation Jihad, Soft power, Islamic Republic of Iran
  • Mohammad Javad Bagian Kulemarzi *, Moslem Ghobadiyan, Mahboobeh Moosivand Pages 97-129
    The purpose of this research was to design, construct and examine the psychometric characteristics of the culture of sacrifice and martyrdom questionnaire based on the statements of the Supreme Leader. The research was conducted in the form of a correlational research project. The statistical population of this research consists of all students of Farhangian University of Lorestan province in the academic year of 1400. The research sample in the first study was 350 exploratory factor analysis and in the second study was confirmatory factor analysis 400 students of Farhangian University who were selected by random sampling. Exploratory and confirmatory factor analysis was used for data analysis, using SPSS-26 and AMOS-24 software. The results of the exploratory factor analysis identified thirteen factors, which in total explain 67.21% of the variance of the culture of sacrifice and martyrdom. The results of the confirmatory factor analysis confirmed 110 items in thirteen factors (four sacrifice factors and nine martyrdom factors). Cronbach's alpha for the whole questionnaire of the culture of sacrifice and martyrdom is 0.98 and for guardianship 0.90, God-centeredness 0.80, endurance and stability 0.91, biological struggle 0.82, enjoining good and forbidding evil 0.85, prayer and self-improvement 0.89, national identity and acculturation 0.87, self-esteem/anti-cruelty 0.94, knowledge and awareness 0.83, respect for others 0.86, seeking justice 0.86, not belonging to the world 90. 0 and creativity and innovation were obtained as 0.87. It can be said that the culture of sacrifice and martyrdom questionnaire has the necessary validity and reliability in the student population and it can be used as a suitable research tool.
    Keywords: Sacrifice Culture, Martyrdom, Psychometrics, Students
  • Hamidreza Moniri *, HADI BAYATI Pages 131-156
    The present study seeks to present a paradigmatic model of the characteristics of a civilizing university in the process of realizing the modern Islamic civilization from the perspective of Ayatollah Khamenei. This research is of a qualitative type, which was carried out using the database theory and systematic method. The main goal of this article is to develop and strengthen local knowledge on the subject of a civilization-building university; For this reason, the thoughts of Ayatollah Khamenei have been chosen as the basis of analysis. Contributing to the flow of scientific analysis in the country centered on the thoughts of Ayatollah Khamenei and strengthening the academic role of universities in strategic studies are among the secondary goals of this research. Based on this method, the data, which are the speeches of Ayatollah Khamenei, during the years 1352 to 1401, were analyzed during three stages of open, central, and selective coding. In three stages of coding, the main and subcategories were identified and related to each other, which were: causal conditions (epistemological evolution, moral evolution, jurisprudential evolution), background conditions (creating the realization groups of the civilizing university and organizing the realization groups of the civilizing university) instrument), intervening conditions (human resource management and organizational culture), strategies (attraction strategies and educational strategies), and consequences (moral empowerment, cognitive empowerment and jurisprudential empowerment). Finally, the coding paradigm was explained and the final model was formed. Based on this, paying attention to the presented model can become the basis for the practical realization of Tamdan-Saz University from the perspective of Ayatollah Khamenei and taking advantage of its benefits.
    Keywords: Paradigm model, foundational data approach, Tamdan-Saz University, Ayatollah Khamenei, Islamic modern civilization
  • Hossein Haji Hosseini *, Ahmad Mortazi Pages 157-186
    In Islamic society, according to rational and rational evidence, governors and people have equal rights and duties, each of which must fully accomplish its duties and, on the other hand, exercise their rights in the best way. One of the duties of the people towards the governors is to choose the right one and trust them in the assignment of affairs. In contrast to one of the rights of the people in relation to this trust and choice, the right to question and impeach the assigned duties. In recent years, a two-law plan has been introduced in the legislature, which rejected the question of the authorities with the aim of attracting attention and criminalized it. But according to the present study, this plan and any similar plan have contradicted the narrative and rational arguments contained in the Islamic sources. Incidentally, in Islamic teachings, including verses and narrations, and the syllable of Prophet (PBUH) and Alavi (AS) The emphasis has been on the right of this right. Secondly, the denial of the right to ask and demand from public officials and rulers is in conflict with the principle of "freedom of expression" contained in the Constitution; thirdly, with the human rights standards and the principles of democratic societies, such as the principle of freedom of opinion and freedom of the press, and so on, which Iran is also unanimous. The present study, based on the bibliographic and descriptive-analytical sources, examines the right of question and the fundamental rejection of the twofourth plan and its similar plans and bills based on the jurisprudential doctrines and Islamic law.
    Keywords: Right question, marginal question, lack of right to answer, freedom of speech
  • Seyedreza Shakeri *, Abdorah, An Hassanifar Pages 187-203
    Imam Khomeini is a multidimensional thinker who reflects philosophical, theological, jurisprudential and mystical aspects in his views and thoughts. The fact that the thought itself is the sum of these different aspects makes that person important, but putting these ideas into action doubles the importance of that person Apart from the general theoretical and practical importance of Imam Khomeini, this article examines the relationship between Imam Khomeini's thought and the mystical thought of Ayatollah Shahabadi (his master). The method of this article is descriptive-analytical. The findings indicate that a kind of dipole in mysticism, which is represented in the form of the current situation / the desired situation (in the opposite form), is reflected in the thoughts of Shahabadi and consequently Imam Khomeini. The transition from mysticism to political theory, which begins with Shahabadi's thought and crisis and reaches the political thought founded by Imam Khomeini, is manifested in a broad form and in "action", ie political leadership.
    Keywords: Ayatollah Shahabadi, Imam Khomeini, Political Thought, mystical thought, Discourse