فهرست مطالب

نشریه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی
پیاپی 22 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریده زنگنه*، سید فرید موسوی، سید امیررضا ابطحی، آرزو گازری نیشابوری صفحات 1-23

    در سال‏های اخیر، اعتبارسنجی یکی از روش‏ های اصلی موسسه ‏های مالی برای ارزیابی ریسک اعتباری بوده است. در میان روش های اعتبارسنجی، مشکل اصلی توزیع نامتوازن داده ‏هاست که کارایی روش های اعتبارسنجی را محدود می کند. دلیل ایجاد مشکل یادشده این است که در مجموعه داده مشتریان، موارد بدحساب (نکول) موجود برای آموزش مدل ارزیابی، کمتر از موارد خوش‏حساب (عدم نکول) است و عملکرد رویکردهای اعمال‏شده در اعتبارسنجی را مختل می کند. پژوهش حاضر با استفاده از الگوریتم مبتنی بر آنتروپی و با هدف غلبه بر مشکل نامتوازن بودن داده ها، به اعتبارسنجی مشتریان فعال در صنعت گردشگری پرداخته است. در این پژوهش داده ها بر حسب آنتروپی شاخص‏های اعتبارسنجی مشتریان ارزیابی شده و معیاری تعریف خواهد شد که می تواند خوش‏ حسابی یا بدحسابی مشتریان را تنها با در نظر گرفتن موارد خوش ‏حساب مجموعه داده و نمونه متقاضی تسهیلات، اندازه گیری کند. در این پژوهش، 204 مشتری فعال صنعت گردشگری بانک ملی ایران، به ‏عنوان مجموعه داده انتخاب شده است. بر اساس نتایج پژوهش، مدل آنتروپی با قدرت پیش‏بینی خوب خود، برای اعتبارسنجی مشتریان کارایی مناسبی دارد.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، مشتریان بانکی، صنعت گردشگری، رویکرد ترکیبی، آنتروپی
  • مهدی مشعوف*، عبدالرضا اسعدی، محمد حیدری صفحات 23-42

    یکی از دغدغه های مهم اعتباردهندگان برای اعطای وام و اعتبار، توان بازپرداخت اصل و بهره وام و اعتبارات پرداختی وام گیرنده است. به همین سبب، برای تامین منابع مالی از طریق بدهی به بانک‏ها با توجه به ساختار سرمایه شرکت‏ها و بنگاه‏ها، افق‏های سرمایه ‏گذاران نهادی بررسی شده است. یکی از راه‏کارها، بررسی صورت‏های مالی به منظور بررسی توانایی شرکت در بازپرداخت تسهیلات است؛ اما کیفیت نامناسب صورت‏های مالی، می‏‏تواند موجب افزایش ریسک پیش‏بینی از بین رفتن مطالبات شود. برای اندازه ‏گیری افق‏های سرمایه‏ گذاران نهادی، از نرخ گردش خریداران و فروشندگان و برای اندازه‏ گیری بدهی بانکی، از نسبت بدهی بانکی به کل بدهی‏ ها استفاده شده است. با انتخاب نمونه‏ای شامل 135 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی بازه زمانی 1392 تا 1398 و با استفاده از مدل رگرسیون، نتایج پژوهش نشان داد که بین افق سرمایه ‏گذاران نهادی بلندمدت با تامین مالی از طریق منابع بانکی، رابطه منفی وجود دارد. با حضور سهام‏داران نهادی با افق بلندمدت، میزان تامین مالی از طریق بدهی بانکی کاهش می‏‏یابد. همچنین، بین افق سرمایه‏ گذاران نهادی کوتاه مدت با تامین مالی بدهی بانکی رابطه مثبت برقرار است. به عبارتی با حضور سهام‏داران نهادی با افق کوتاه مدت، میزان تامین مالی از طریق بدهی بانکی افزایش می‏‏یابد.

    کلیدواژگان: افق سرمایه‏ گذاری کوتاه‏مدت، افق سرمایه‏ گذاری بلندمدت، بدهی بانکی، سرمایه ‏گذاران نهادی
  • محمدمهدی شریف نیا* صفحات 43-67

    پژوهش حاضر با فرض وجود عارضه در خط‏مشی‏گذاری تخصیص منابع در نظام بانک‏ های دولتی کشور، با هدف عارضه‏ یابی آن اجرا شده است. این پژوهش برمبنای هدف، کاربردی است و طی 3 گام و یک فرایند چندمرحله ای اجرا شده است. گام نخست، شناخت و تبیین طرح پژوهش انجام شد. در گام دوم، با توجه به یافته های گام نخست، ابتدا مصاحبه ها تدوین شد و در ادامه با استفاده از رویکرد کیفی (روش دلفی) به مدل‏سازی وجوه مختلف عارضه ‏یابی و پیاده سازی خط مشی های حوزه منابع پولی و تخصیص آن پرداخته شد. خبرگان و صاحب‏نظران دانشگاهی در موضوع پژوهش و نیز خبرگان بانک‏های ملی و سپه، جامعه مدنظر بودند. با استفاده از نمونه گیری هدفمند ارجاعی، 15 نفر در این بخش انتخاب شد. اصلی‏ترین ابزار جمع ‏آوری داده ‏ها مصاحبه عمیق بود. برای افزایش اعتبار درونی، از روش های مثلثی، بررسی های اعضا و بررسی زوجی استفاده شد که ضریب کاپای محاسبه ‏شده 87 درصد توافق را نشان داد. بر اساس یافته‏ ها، آسیب‏ها و عوارض تحت عناوین مجریان خط مشی، ساختار قوانین و سازمان های اجراکننده خط مشی، منابع و امکانات، سیاست‏ های سازمانی، سیاست‏های قانونی، فساد سیستمی، گروه های فشار، ذی‏نفعان وابسته، شاخص‏های اقتصادی و فرایندهای داخلی، آسیب‏های فرایند خط‏ مشی‏ گذاری شناسایی شدند. نتایج پژوهش نشان داد که ساختار نظام بانکی به تغییرات اساسی نیاز دارد؛ از این رو، باید ساختار جدید متناسب با اهداف تعریف‏شده در قانون برای سازمان، بازطراحی و نیروی انسانی و تشکیلاتی متناسب با آن جذب شود تا در بستر مناسب جدید، قوانین و سیاست گذاری ها به‏خوبی اجرایی شود.

    کلیدواژگان: خط‏مشی، عارضه‏یابی، تخصیص منابع، نظام بانکی کشور
  • فرشاد صادقیان یکتا*، محمدعلی فربیرزی عراقی صفحات 67-100

    صف‏ها یکی از ارکان سیستم ‏های صفی هستند که مشتری‏ها اغلب با آن‏ها مواجه می‏شوند. مدل‏سازی سیستم ‏ها و استفاده از شبیه ‏سازی کامپیوتری در سیستم ‏های صف، واقعیت‏های پنهان سیستم‏ ها را آشکار می‏کند. با استفاده و به ‏کارگیری روش ‏های مختلف، می‏توان به کاهش طول صف، زمان انتظار مشتریان و در کل، بهبود وضعیت سیستم پرداخت. بانک یکی از مکان‏هایی است که اغلب مشتریان آن، انتظار و صف را تجربه کرده‏اند. در شعب بانک‏هایی که مشتریان زیادی دارند، همواره افتتاح حساب و صدور کارت عابر بانک با توجه به مراحل زیاد و متقاضیان آن، دارای تجمع زیاد است و نارضایتی وجود دارد که اغلب شعب برای داشتن بهترین بازده کاری و همچنین، کاهش فشار صف، از روی کل شعبه، تدابیر مختلفی برای مواجهه با این موضوع اتخاذ می‏کنند. در این مقاله اطلاعات ورود و خروج 12300 مشتری، از چهار شعبه بانک ملت، به ‏مدت 30 روز، جمع ‏آوری شد و تحلیل‏های آماری به ‏کمک نرم‏افزار مینی‏تب انجام گرفت. با شناسایی رفتار صف، مدل‏سازی و سپس برنامه ‏نویسی و شبیه ‏سازی کامپیوتری با نرم‏افزار آر و استفاده از قدرت گسترش زمان به‏ مدت 100 روز کاری در شبیه ‏سازی، قوت‏ها‏ و ضعف‏ های‏ الگوهای مختلف خدمات ‏رسانی در سیستم صف بانکی شناسایی شد تا بتوان بهترین تصمیم را برای الگوی خدمات ‏رسانی اتخاذ کرد.

    کلیدواژگان: سیستم‏های صف، شبیه‏سازی کامپیوتری، نرم‏افزار آر، صف در بانک ملت
  • زهرا لکی*، شعله باقری پرمهر صفحات 101-124

    موسسه‏ های مالی، از جمله بانک ها، شریان حیاتی هر سیستم اقتصادی شمرده می‏شوند؛ از این رو بانک ها در اقتصاد هر کشوری نقش حیاتی ایفا می کنند. از سوی دیگر، تحریم های اقتصادی اخیر، باعث شده است که در سیستم های بانکی و دیگر بخش های اقتصادی کشور اختلال‏هایی بروز کند. سلامت مالی و سودآوری بانک ها، از جمله عواملی هستند که تحریم های اقتصادی بر آن ها تاثیرگذار است. تحریم های اقتصادی از طرق مختلف، به سلامت مالی و سودآوری بانک ها آسیب می‏زنند؛ از این رو در پژوهش حاضر، تاثیر تحریم های اقتصادی بر رابطه میان شاخص سلامت بانکی و سودآوری بانک ها، طی دوره زمانی 1390 تا 1400 با روش رگرسیون داده های تابلویی بررسی شده است. افزون‏بر این، به بررسی اثر برخی از متغیرهای کلان اقتصادی، مانند میزان رشد اقتصادی، میزان تورم و نقدینگی بر سودآوری بانک ها پرداخته شده است. بر اساس نتایج مشخص شد که تحریم ها، بر رابطه بین شاخص سلامت بانکی و سودآوری بانک ها اثر منفی و معناداری گذاشته ‏اند. از یافته های مهم دیگر اینکه متغیرهای کلان اقتصادی به ‏کار رفته در پژوهش، به‏ استثنای متغیر نقدینگی که اثر معناداری بر سودآوری بانک ها نداشت، بر سودآوری بانک ها اثر مثبت و معناداری گذاشته است.

    کلیدواژگان: شاخص سلامت بانکی، سودآوری بانک ها، تحریم های اقتصادی، رگرسیون داده های تابلویی
  • علی اصغر طهرانی پور*، ابراهیم ابراهیم، برات کریمی، فیروز یازرلو صفحات 125-152

    هدف از اجرای این پژوهش طراحی الگوی بهینه‏ سازی سبد اعتباری در صنعت بانکداری با استفاده از الگوریتم فراابتکاری است. ریسک یکی از مفاهیم پایه‏ای بازارهای مالی است که پیچیدگی‏های خاصی دارد. با توجه به اینکه تصویر دقیقی از تحقق ریسک وجود ندارد، بازارهای مالی به رویکردهای کنترل و مدیریت ریسک نیازمندند. پژوهش حاضر از لحاظ جمع‏آوری اطلاعات، توصیفی و از لحاظ هدف، از نوع توسعه‏ای کاربردی است. جامعه آماری آن کلیه پرونده ‏های تسهیلاتی 10 سال اخیر و همچنین، صورت وضعیت‏ های مالی شعب یکی از بانک‏های تجاری کشور است که به ‏روش سرشماری انتخاب شدند. معیار ریسک استفاده ‏شده در مدل‏ها ارزش در معرض خطر میانگین فازی است. مدل‏های پژوهش با استفاده از الگوریتم ‏های تکاملی قوت پارتو (SPEA-II)، ژنتیک مبتنی بر رتبه بندی نامغلوب (NSGA-II) و بهینه‏ سازی ازدحام ذرات چندهدفه (MOPSO) اجرا شد. نرم‏افزار حامی در اجرای پژوهش نرم ‏افزار متلب بود. بر اساس نتایج پژوهش، الگوریتم NSGA-II در معیارهای کیفیت پاسخ‏ها، معیار گوناگونی و معیار فاصله، نسبت به دو الگوریتم دیگر، چه در اندازه کوچک و چه در اندازه بزرگ عملکرد بهتری دارد. همچنین الگوریتم SPEA-II در معیار فاصله از نقطه ایدیال، در هر دو مقیاس کوچک و بزرگ و الگوریتم MOPSO در معیار زمان، از دو الگوریتم دیگر عملکرد بهتری دارد.

    کلیدواژگان: بهینه‏سازی پرتفوی اعتباری، تئوری اعتبار فازی، صنعت بانکداری، الگوریتم بهینه‏سازی فراابتکاری
|
  • Farideh Zangeneh *, Seyed Farid Mousavi, Seyed AmirReza Abtahi, Arezoo Gazori-Nishabori Pages 1-23

    In recent years, credit scoring has been one of the main methods of financial institutions to assess credit risk. The main problem that limits the effectiveness of credit scoring methods is the unbalanced distribution of data, which means that in the data set, the number of samples of good customers is far more than the number of samples of bad customers. This study deals with the credit scoring of customers active in the tourism industry using an entropy-based algorithm with the aim of overcoming the problem of data imbalance, which evaluates the data in terms of the entropy of customer validation indicators and defines a criterion that can measure how good or bad a customer is by considering only the good cases of the data set and the sample of the applicants for facilities. In this research study, 204 active customers of the tourism industry of Bank Melli Iran were selected as the data set. The results showed that the entropy model has a good prediction power and is an effective model for validating customers.

    Keywords: Credit Scoring, bank customers, tourism industry, hybrid approach, Entropy
  • Mahdi Mashouf *, Abdoreza Asadi, Mohammad Heidari Pages 23-42

    One of the most important concerns of lenders for granting loans and credits is the borrower's ability to repay the principal and interest of the loan, as well as credits. As such, in order to provide financial resources through debts to banks, according to the capital structure of companies and enterprises, the horizon of institutional investors has been examined. One of the solutions is to review the financial statements in order to check the company's ability to repay the facility. But the inappropriate quality of financial statements can increase the risk of predicting the loss of receivables. To measure the horizon of institutional investors, the turnover rate of buyers and sellers has been used, and to measure bank debts, the ratio of bank debt to total debt has been used. By selecting a sample of 135 companies admitted to the Tehran Stock Exchange, during the period from 2012 to 2018 and using the regression model, the research results indicated that there is a negative relationship between the horizon of long-term institutional investors and financing through banking sources. With the presence of institutional shareholders with long-term horizons, the amount of financing through bank debt decreases. Also, there is a positive relationship between the horizon of short-term institutional investors and bank debt financing. In other words, with the presence of institutional shareholders with a short-term horizon, the amount of financing through bank debt increases.

    Keywords: Short-term investment horizon, Long-term investment horizon, Bank debt, institutional investors
  • MohamadMahdi Sharifnia * Pages 43-67

    The current research has been carried out with the aim of finding complications in the policy of resource allocation in governmental banks. This research is practical based on its aim and was implemented in three steps through a multi-stage process. The first step was to identify and explain the research plan. In the second step, according to the findings of the first step, the interviews were compiled first, and then, using the qualitative approach (Delphi method), the modeling of various aspects of problem solving and the implementation of policies in the field of monetary resources and its allocation were discussed. Academic experts and experts in the subject of the research, as well as experts from Bank Melli Iran and Sepah Bank, made up the sample. Using purposive sampling, 15 people were selected in this department. The main tool of data collection was in-depth interviews. To increase the internal reliability, triangular methods, member checks, and pairwise checks were used, which showed the calculated Kappa coefficient of 87% agreement. Based on the findings, damages and complications under the headings of policy implementers, structure of laws and policy implementers, resources and facilities, organizational policies, legal policies, systemic corruption, pressure groups, related stakeholders, economic and internal processes indices, the damage of the policy making process were identified. The results revealed that the structure of the banking system needs fundamental changes. Therefore, the new structure should be adapted to the goals defined in the laws for the organization, and human resources should be recruited based on that, so that the laws and policies can be implemented well in the new context.

    Keywords: Policy, Identification of complications, Resource Allocation, Governmental banking system
  • Farshad Sadeghiyan Yekta *, Mohammadali Fariborzy Araghi Pages 67-100

    Queues are one of the pillars of queuing systems that customers often encounter. Systems modeling and the use of computer simulation in queuing systems reveal the hidden realities of systems. Using and applying different methods makes it possible to reduce the length of the queue and the waiting time of customers, and in general, this improves the state of the system. A bank branch is one of the places where most customers experience waiting in queues. In branches that have many customers, account opening and debit card issuance always cause a lot of accumulation due to the many steps and applicants, which results in dissatisfaction. As such, most branches take different measures to face this issue so they have the best work efficiency and also reduce queue pressure. In this article, the entry and exit information of 12,300 customers from four Mellat Bank branches was collected for 30 days, and statistical analysis was performed using Minitab software. To this aim, the queue behavior was analyzed, modeling and programming were performed, and computer simulation with R software and using the power of time extension for 100 working days was conducted. As a result, the strengths and weaknesses of different service models were identified in the banking queue system so that the best decision can be made for the service delivery pattern.

    Keywords: Queue systems, Computer modeling, R Software, Queues in Mellat bank
  • Zahra Laki *, Sholeh Bagheripormehr Pages 101-124

    Financial institutions, including banks, are considered as the vital element of an economic system. Therefore, banks play a vital role in the economy of a country. On the other hand, economic sanctions cause problems in banking and other economic sectors of the country. Financial health and profitability of banks are among the factors that have been affected by economic sanctions. Economic sanctions can affect the financial health and profitability of banks in different ways. Therefore, in this research, the effect of economic sanctions on the relationship between the banking health index and the profitability of banks during the time period of 1390-1400 has been investigated with the panel data regression method. In addition, in this research, the effect of some macroeconomic changes such as economic growth rate, inflation rate, and liquidity on banks' profitability have been investigated. The findings revealed that sanctions had a negative and significant effect on the relationship between the banking health index and banks' profitability. Another important finding is that the macroeconomic variables used in the research, except for the liquidity variable, which had no significant effect on banks' profitability, had a positive and significant effect on banks' profitability.

    Keywords: Banking health index, Bank Profitability, Economic sanctions, Panel data Regression
  • Aliasghar Tehranipour *, Ebrahim Abbasi, Barat Karimi, Firooz Yazaloo Pages 125-152

    The purpose of the present research is to design a credit portfolio optimization model in the banking industry using a meta-heuristic algorithm. Risk is one of the basic concepts in financial markets, which has a certain complexity. Due to the lack of an accurate picture of risk realization, financial markets need risk control and management approaches. The current study is descriptive in terms of data collection and developmental-applicative in terms of purpose. The statistical population of this research includes all the facility files over the last 10 years, as well as the financial statements of the branches of one of the commercial banks in Iran, which were selected through the census method. The risk criteria used in the models are the values at risk of the fuzzy average. Research models were implemented using Pareto Strength Evolutionary Algorithms (SPEA-II), Non-Globular Ranking Based Genetics (NSGA-II) and Multi-Objective Particle Swarm Optimization (MOPSO). The software used in the research is MATLAB. The results show that the NSGA-II algorithm has a better performance compared to the other two algorithms in terms of the quality metric, the diversity metric, and the spacing metric, both in small and large sizes. Also, the SPEA-II algorithm performs better than the other two algorithms in terms of the Mean Ideal Distance in both small and large scales, and the MOPSO algorithm in terms of time.

    Keywords: Credit portfolio optimization, Fuzzy credit theory, banking industry, Meta-heuristic optimization algorithm