فهرست مطالب

ادبیات پایداری - پیاپی 28 (بهار و تابستان 1402)

نشریه ادبیات پایداری
پیاپی 28 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود آقاخانی بیژنی*، اسحاق طغیانی صفحات 1-26
    ازجمله راه های شناخت مبانی فرهنگ پایداری و آموزش آن، انجام مطالعات علمی در حوزه فرهنگ و ادب عامه است. علی رغم وجود مولفه های ادبیات پایداری ازجمله ستایش واقعه کربلا، دفاع از وطن، ستایش قهرمانان و شهیدان، مبارزه با ستمگری و... در اشعار حماسی بختیاری و بویراحمدی، هدف این پژوهش، تحلیل الگوهای پایداری به عنوان یکی از مولفه های ادب پایداری در اشعار حماسی بختیاری و بویراحمدی است. اشخاص اساطیری (کیخسرو، بهرام، آرش کمانگیر و...)، حماسی (رستم، سیاوش و...) و تاریخی (آریوبرزن و...) در اشعار حماسی بختیاری و بویراحمدی وجود دارند که از آنان به عنوان الگوهای پایداری یاد می شود. روش جمع آوری داده های پژوهش، بر پایه مطالعات کتابخانه ای و روش تحلیل آن ها، به صورت محتوای کیفی انجام شده است. پس از بررسی ها و تحلیل های انجام شده می توان گفت که شخصیت های الگودهنده به مبارزان برای تحریک، تشویق و حضور در میدان های نبرد در اشعار حماسی بختیاری و بویراحمدی، بیشتر اساطیری و حماسی هستند که خود از شاهنامه فردوسی به نوعی وام گرفته شده اند. علاوه بر این، در بیشتر اشعار سروده شده، پیوند عمیقی میان شخصیت های اساطیری، تاریخی و قهرمانان قومی بختیاری و بویراحمدی برقرارشده است که درواقع القاکننده روحیه پیروزی و الگوگیری از اساطیری ایرانی است.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، الگوهای اساطیری، فرهنگ عامه، اشعار حماسی بختیاری، اشعار حماسی بویراحمدی
  • طاهره افتخاری* صفحات 27-60
    یکی از موضوعات قابل توجه در متون عرفانی، بررسی روابط عرفا با حاکمان زمانه و چگونگی برخورد با آنان است. در بادی امر به نظر می رسد که عرفا با سیاست بیگانه اند و عرفان که از مقوله معنا، کشف و شهود، خلوت و خلسه است، با سیاست که پدیده ای بیرونی، عمومی، اجتماعی و مرتبط با زندگی و معیشت انسان هاست؛ قابل جمع نیست و رابطه ای بین معنویت گرایی و عرفان با سیاست ورزی وجود ندارد. بررسی متون عرفانی نشان می دهد که علاقه مندی عارفان به سرنوشت انسان و سعادت و شقاوت او که به گونه ای با شیوه اداره کشور مرتبط است، آنها را به واکنش در برابر سیاست و حکومت واداشته است. بسیاری از بزرگان عرفان در آثار خود به پایداری سیاسی پرداخته و دیدگاه خود را نسبت به مسایل سیاسی و گردانندگان حکومت بیان نموده اند. مولفه هایی چون: توصیه حاکمان به عدالت ورزی، ستم ستیزی، انتقاد از حاکمان، حق گویی در برابر حاکمان ظالم و پایداری در برابر قدرت های حاکم، بیانگر نقد و اعتراض به رفتار حاکمان و پایداری سیاسی عرفا می باشد.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: عرفان، پایداری، انتقاد، نثر فارسی
  • لیلا باقری*، فاطمه سنگری صفحات 61-95
    آسیب شناسی علمی پژوهش های ادبیات پایداری از ضرورت های این حوزه است که می تواند در شناسایی مسایل و ضعف های علمی، دستیابی به راهکارها و سیاست های پژوهش محور در این عرصه کارساز باشد. روش تحقیق این پژوهش اکتشافی بوده است. اطلاعات از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته از یازده تن از استادان و صاحب نظران گردآوری و برای تحلیل آن ها از روش تحلیل مضمون و نرم افزار مکس کیودا استفاده شد.دیدگاه مصاحبه شوندگان به مسیله شناسی در ادبیات پایداری به 5 مقوله تقسیم شد. این مقولات عبارتند از: تفکیک سوال و مسیله در پژوهش های علمی؛ تضاد بین ذهن و عین به عنوان منشا شکل گیری مسیله؛ شکل گیری مسیله فارغ از تعصب و تقید؛ اصالت دادن به روش علمی؛ به روز شدن مسایل حوزه ادبیات پایداری و ژرف نگری در آن ها.آسیب های حوزه پژوهش در دو سطح و هر یک در چهار بعد طبقه بندی شد: 1. آسیب های علمی و پژوهشی شامل: سرمایه انسانی؛ مسیله شناسی؛ مباحث نظری و روش شناسی. 2. آسیب های ساختاری و سازمانی شامل: غلبه نگاه سیاسی و ایدیولوژیک، ضعف در سیاستگذاری، مسایل اقتصادی و مدیریت ناکارآمد.به منظور رفع مشکلات در هر دو سطح، راهکارهایی از سوی مصاحبه شوندگان ارایه شد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:تعیین سیاست ها، دستورالعمل ها و نقشه راه؛ شناسایی نقاط ضعف و قوت، فرصت ها و تهدیدها از طریق انجام پژوهش های بنیادی و وضعیت سنجی، تشکیل بانک اطلاعات و شبکه سازی فعالان و علاقه مندان این حوزه، گسترش ارتباطات ملی و فراملی با برگزاری همایش و... .
    کلیدواژگان: پژوهش، ادبیات پایداری، روش شناسی، آسیب شناسی، مسئله، نظریه، سیاستگذاری
  • اسماعیل برواسی* صفحات 97-137
    شریف ورزر شاعر کرد عراقی از شعرای معاصر در قرن بیستم است که دوران حیاتش در سایه سیطره رژیم توتالیتر بعث بر اقلیم کردستان سپری شده و شاهد ارتکاب جنایت و نسل کشی بر ضد مردم کرد و رنج و دردمندی آنان بوده است. در چنین شرایطی، ورزر به عنوان شاعری متعهد، سروده های خود را به آینه بازنمایی رنج های مردم و خشونت سیستماتیک و جنایت های رواداشته شده بر آنان از سوی رژیم بعث تبدیل کرده و روایتگر عذاب های مردم بی بهره از حق زندگی و آزادی در سیستم افراط گرای فاشیستی توتالیتر گشته است. از آن روی که تاکنون جستار مستقلی به بررسی پیامدهای هژمونی رژیم توتالیتر بعث در سروده های شریف ورزر نپرداخته است، نگارنده بر آن است تا به تحلیل پیامدهای سیطره رژیم بعث در سروده های شاعر بپردازد. مساله بنیادین پژوهش حاضر این است که جلوه های اقتدارگرایی و تمامیت خواهی منجر به ارتکاب جنایت و خشونت و نسل کشی، چگونه و در چه قالب هایی در سروده های شاعر نمود یافته و با چه مفاهیمی پیوند خورده است؟ جهت بررسی این مساله، نگارنده از روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر بررسی جامعه شناختی بن مایه های سروده های شاعر بهره گرفته است. قتل عام و نسل کشی، کوچاندن قهری و انتقال به اردوگاه های کار اجباری، شکنجه و خشونت سیستماتیک، ویرانگری و تخریب و آوارگی مردم از بارزترین بروندادهای سلطه رژیم توتالیتر بعث بر مناطق کردنشین بوده که در سروده های ورزر بازنمایی شده است و با رویکرد تاریخی سیاسی همه سونگر، روایتگر رنجی جانکاه و خشونت و نسل کشی برآمده از انسانیت زدایی و قتل عامی چندهزار نفره در فرایند هیچ انگاری دیگری بیگانه و غیر عرب بوده است.
    کلیدواژگان: ادبیات سیاسی، شریف ورزر، توتالیتاریسم، جنایت، نسل کشی، خشونت، ادبیات کردی
  • رویا حسینی، ابوالقاسم امیراحمدی*، علی عشقی سردهی صفحات 139-172
    موضوع عاملیت زن بر اساس رهیافت های انتقادی، مساوات، آزادی، پیشوایی، مادری و تهذیب و تعلیم مورد بررسی قرار گرفته است؛ اما برخی رویکردهای تحقیقی به برابری و عاملیت زن در ساحات اجتماعی و سیاسی، تحت تاثیر غلبه نگاه مردگرا، دارای نقص های روش شناختی و یا به دلیل تعهدات سیاسی، دارای نقص معرفت شناختی بوده و در تحقق ماموریت خویش ناکام مانده اند. انقلاب اسلامی، به دلیل ریشه دار بودن در هستی شناسی و معرفت شناسی اسلام، درک واقع گرایانه ای از عاملیت زن فراهم نموده است که در ابعاد مختلف فرهنگی ازجمله ادبیات پایداری، نمود برجسته ای داشته است که مورد غفلت محققان قرار گرفته است؛ ازاین رو، تحقیق حاضر اولین تلاشی است تا با کاربست نظریه دستوری سازگانی- نقش گرای هالیدی، فرایندهای اندیشگانی و تعریف عملیاتی آن، بیان زن گرا و انعکاس عاملیت زن در ساحات فرهنگ و سیاست را در خاطره نوشته «دا» به عنوان نمونه ادبیات پایداری و رمان «سووشون» به عنوان نمونه ادبیات اجتماعی قبل از انقلاب مورد تحلیل زبان شناختی قرار دهد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که نویسندگان از شش فرایند ساخت کارکرد اندیشگانی در انعکاس شخصیت زن داستان بهره برده اند. نتایج تحقیق حاکی از غلبه بسامدی فرایندهای اندیشگانی ذهنی بر فرایندهای مادی و رفتاری در فضای اندیشگانی پس از انقلاب در نمونه ادبیات پایداری است که بیان کننده برون رفت شخصیت زن از فضاهای سنتی خانه داری، مادرانگی و احساسی زنانه محض و حاکی از تقویت نقش کنشگری و عاملیت زن در ساحات اجتماعی و فردی، ذیل حفظ هویت ایدیولوژیک و ایرانی خویش است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، زبان شناسی نقش گرا، زن گرایی، فراکارکرد اندیشگانی، فرایند ذهنی
  • حیدرعلی دهمرده*، فائزه عرب یوسف آبادی صفحات 173-197
    مشفق کاشانی از شاعران دوره معاصر است که بسیاری از سروده های خود را در موضوع دفاع مقدس، شهادت، ایثار و حماسه سازی رزمندگان سروده است. در این جستار به بررسی جلوه های پایداری در اشعار مشفق کاشانی پرداخته می شود و نویسنده در پی آن است تا میزان نمود جلوه های پایداری را در شعر این شاعر به تصویر بکشد. روش در این پژوهش تحلیلی-توصیفی از طریق یادداشت برداری کتابخانه ای است و واحد تحلیل مضمون در نظر گرفته شده است. نتایج اولیه حاکی از آن است که جلوه های برجسته در اشعار مشفق عشق به وطن، یادآوری حماسه عاشورا و همچنین حماسه قدس، دعوت به مبارزه، ستایش آزادی، ستایش شهید و شهادت و طرح اسطوره های ملی و تاریخی می باشد. بهره گیری از محرک های گوناگون برای برانگیختن مردم و کشاندن آنان به جنبش های پایداری یکی از مهم ترین ویژگی های اشعار مشفق کاشانی است، محرک های موثری چون میهن، ملت، ناموس، غیرت، دین، اسلام، قرآن، اسطوره ها و هر آن چه که در نزد مردم احترام و قداستی خاص دارد.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، دفاع مقدس، مشفق کاشانی، کتاب سیرنگ
  • علی غلامعلی پور*، افشین جعفری صفحات 199-230
    جستار پیش رو در ارتباط با انعکاس مضامین حقوق بشردوستانه در ادبیات پایداری در دوران دفاع مقدس انجام شده است. بدین منظور و با بهره گیری از روش تحلیل محتوا و مطالعات کتابخانه ای از میان آثار منظوم و منثور منتخب و برجسته که مسایل و مشکلات جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را در قالب شعر یا داستان به تصویر کشیده اند، مورد ارزیابی قرار داده ایم. مولفه های حقوق بشردوستانه با استناد به قواعد و مقررات بین المللی چون آزادی و امنیت، آرامش روحی و جسمانی، منع به کارگیری تسلیحات شیمیایی و حقوق اسرای جنگی از اهم مطالبی است که در این جستار مورد توجه قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که شاعران و نویسندگان ادبیات پایداری و جنگ تحمیلی در کنار توجه به مفاهیم دینی چون شهادت، ایثار، ازخودگذشتگی، فرهنگ عاشورا و... به اصول و مبانی اساسی و حقوقی انسان ها در جنگ بسیار توجه داشته اند و بر مبنای ارزش ها و هنجارهای اخلاقی آسیب روحی و روانی به ملت بی دفاع ایران و بد رفتاری با اسیران و نقض قواعد و مقررات بین المللی در خصوص استفاده  نامشروع از تسلیحات شیمیایی را محکوم  نموده اند.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، جنگ ایران و عراق، حقوق بشر دوستانه، نقض حقوق بین الملل
  • فهیمه غلامی زارع زاده، نرگس جابری نسب*، ماندانا منگلی صفحات 231-273
    تحلیل انتقادی گفتمان، در بررسی متون از سطح جمله و کلام فراتر رفته و به بافت موقعیتی که متن در آن شکل گرفته است توجه می کند و به دو رویکرد اجتماعی و زبان شناختی اشاره دارد. در رویکرد اجتماعی به گفتمان، بافت موقعیتی و در رویکرد زبان شناختی، بافت متنی تشریح می گردد.
    خاطرات و وقایع دوران دفاع مقدس، نقشی برجسته در شناساندن آن دوران به نسل امروز و الگوسازی ازآن ایفا می کنند. کتاب «دا» جزء خاطرات دفاع مقدس است که حسینی، مقاومت و جان فشانی های مردم ایران را در مقابل تجاوز رژیم بعثی عراق مورد بحث قرار داده است. راوی خاطرات جنگ را با محوریت نقش زن و نگاه و بینش او به جنگ روایت می کند. هدف از نگارش این مقاله، بازتاب گفتمان مقاومت در رمان «دا» با تکیه بر تحلیل گفتمان ون دایک است. این کتاب با استفاده از روش کیفی بر مبنای تحلیل گفتمان انتقادی ون دایک مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان داده کتاب دا گفتمان ارزشی، حماسی و عاطفی جنگ را باز می نمایاند و تحت تاثیر مولفه های مختلف گفتمان مقاومت است. موضوع اصلی این گفتمان فراخوانی است به پاسداشت ارزش های اسلامی که ایدیولوژی نویسنده را نشان می دهد و مبین میزان پایبندی نویسنده به ادعاهایش در محور گفتمان مقاومت است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، ون دایک، مقاومت، دا
  • کیومرث مولادوست*، معصومه شیرزاد مرکاوی، یحیی حسینائی صفحات 275-306

    وطن پرستی یکی از مفاهیم کلیدی است که در ادوار مختلف شعر فارسی موردتوجه شاعران قرار دارد. هدف این مطالعه، بررسی حس وطن پرستی در شعر و ادب فارسی با استفاده از تکنیک فراترکیب است. مطالعه حاضر از نوع تحقیقات کاربردی است که با روش کیفی از نوع مرور نظام مند و با تکنیک فراترکیب انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل پژوهش های انجام شده با کلیدواژه های «وطن دوستی»، «وطن پرستی»، «میهن دوستی» و «میهن پرستی» طی سال های 1388 تا 1402 است که 20 مقاله مورد تایید نهایی قرار گرفت.تعداد 142 کد در مرحله اول کدگذاری به دست آمد. این کد ها در 13 مولفه شامل؛ هویت ملی، ملی گرایی، وطن دوستی، آینده نگری، اتحاد و همبستگی، آزادی خواهی، عدالت خواهی، مبارزه جویی، مبارزه و استقامت، مبارزه با استبداد، مبارزه با استعمار، صلح و دوستی و بیداری مردم و همچنین در 6 بعد (ملی گرایی، تحکیم، مردم سالاری، مبارزه و استقامت طلبی، صلح طلبی و بصیرت) دسته بندی شدند. یافته های تحقیق نشان داد، ملی گرایی با 37 فراوانی بیشترین و آزادی خواهی با 18 و مبارزه با استبداد با 17 فراوانی در رتبه های بعدی قرار دارد. تجربه های تاریخی ایران دلایل این اندازه از فراوانی تکرار را تبیین می کند. ایرانیان همواره به دنبال نگهداشت سرزمین بوده و همواره سعی کرده اند تا با حس آزادی خواهی و مبارزه با استبداد، تمامیت ارضی کشور ایران را تثبیت کنند.

    کلیدواژگان: وطن دوستی، وطن پرستی، میهن دوستی، میهن پرستی، ملی گرایی، وطن، شعر و ادب فارسی
|
  • Mahmood Aghakhani Bizhani *, Eshagh Toghiani Pages 1-26
    One way to gain knowledge on the basics of resistance culture and the ways of teaching these principles is to conduct scientific studies in the field of popular culture and literature. Regarding the components of resistance literature, such as praising the Karbala incident, defending the homeland, praising heroes and martyrs, fighting against oppression, and so on in the Bakhtiari and Boyer Ahmadi epic poems, the present study is aimed towards analyzing resistance patterns as one of the components of resistance literature in the Bakhtiari and Boyer Ahmadi epic poems. There are mythical persona (Ki Khosro, Bahram, Arash Kamangir, etc.), epic characters (Rostam, Siavash, etc.) and historical characters (Ariobarzen and...) in the Bakhtiari and Boyer Ahmadi epic poems that can instantiate the resistance patterns. The data for the present study come from library resources. Also, the researchers employed qualitative method to analyse data.  The analyses suggest that it can be said that the role models to stimulate and encourage the fighters in the battlefields in the epic poems of Bakhtiari and Boyer Ahmadi are mostly mythological and epic characters that are, in one way or another, borrowed from Ferdowsi's Shahnameh. In addition, in the majority of poems, there is a deep connection between mythical and historical characters and Bakhtiari and Boyer Ahmadi ethnic heroes. This, in fact, inspires the spirit of victory and role model derived from Iranian mythology
    Keywords: Resistance literature, Mythological patterns, Folk culture, Bakhtiari epic poetry, Boyer Ahmadi epic poetry
  • Tahereh Eftekhari * Pages 27-60
    One of the notable topics in mystical texts is the investigation of the relationship between mystics and the rulers of the time and how to deal with them. It seems that mystics are alien to politics, and mysticism, which is from the category of meaning, discovery and intuition, solitude and trance, cannot be collected with politics, which is an external, general, social phenomenon and related to the life and livelihood of humans; there is no relationship between spirituality and mysticism and politics. The examination of mystical texts shows that mystics' interest in the destiny of man and his happiness and misery, which is somehow related to the way of running the country, has made them to react against politics and government. Many of the elders of Mysticism (Erfan) have addressed political resistance in their works and expressed their views on political issues and government leaders. Regarding elements such as recommending rulers to justice and being anti-tyranny, criticizing rulers, telling the truth against tyrannical rulers, resistance against ruling powers, expressing criticism and objection to the behavior of rulers and the political resistance of mystics, the fifth century is considered as one of the eventful and influential centuries. Political developments and social conflicts provided the ground for the activity of mystics and Sufis. The establishment of schools of religious sciences, and the spread of monasteries and mystical writings caused the spread of Sufism. The period between the fifth century and the whole of the sixth century and the beginning of the seventh century is the most important period of activity of mystics in Iran.
    Keywords: Mysticism, Sustainability, Criticism, Persian prose
  • Leila Bagheri *, Fatemeh Sangari Pages 61-95
    The scientific pathology of resistance literature research is one of the necessities of this field, which can be useful in identifying scientific problems and weaknesses and achieving research-oriented solutions and policies in this field.The research method of this study was exploratory. Information was collected through in-depth semi-structured interviews with eleven professors and experts, and thematic analysis method and MaxQuda software were used to analyze them.The categories extracted from the perspective of the interviewees about problem analysis in resistance literature include: separation of question and problem in scientific researches; The conflict between the mind and the object as the origin of the formation of the problem; Formation of the problem free from bias and resistance; authenticating the scientific method; Updating issues in the field of resistance literature and in-depth insight into them.   Damages in the field of research in two levels of scientific and research damages; And structural and organizational damages were investigated.To solve the problems at both levels, solutions were presented by the interviewees, among which the following can be mentioned:Determining policies, guidelines, and road map; Identifying strengths and weaknesses, opportunities and threats through fundamental research and situational assessment; Forming an information bank and networking of activists and those interested in this field; Expanding national and international communication by holding a conference.
    Keywords: Research, Resistance literature, methodology, pathology, problem, Theory, Policy-making
  • Esmaeil Barwasi * Pages 97-137
    Beyond the one-sided tenet based on the self-centeredness of totalitarian and fascist regimes, is engraved the elimination of the other from the domain of power and legitimacy, and the deprivation of human rights and citizenship within the framework of the self-written law of considering the other as an inferior race and a hostile enemy in opposition to the integral values of the totalitarian system which defines everything and everyone in the form of a single self-believer in the manifesto of the central totalitarian state, and, by denying the identity of another as an alien, tries to redefine the collective identity in the framework of extreme and fascist racism. Following such an idea, the present age has turned into a hegemonic era of war, violence bloodshed, and genocide, and, the elimination of racial minorities in order to homogenize the belief-ethnic structure of societies under the domination of totalitarian governments shows itself on the injured face of human rights. The result of a hostile attitude towards others and trying to subjugate racial groups is resorting to violence and horrible crimes which has turned the contemporary period into a scene of prehistoric killings and violent behavior and removed the characteristic of civility, coexistence and peaceful human dialogue from its face.
    Keywords: olitical literature, Sharif Varzer, Totalitarianism, crime, Genocide, Violence, Kurdish literature
  • Roya Hosseini, Abulqasim Amirahmadi *, Ali Eshqi Sardehi Pages 139-172
    Women's agency has been a key concept and proposition in the history of women's studies and feminism which reveals the sociopolitical status of women in different communities. It is believed that women's agency can serve as a theoretical and analytical framework based on which beliefs and cultural patterns of feminine behavior in societies can be traced. This concept has long been investigated in the world literature based on critical, maternal, educational, equality, and freedom perspectives but some of these studies in social and political dimensions have been affected by an androgenic dominance, or duffers from methodological and epistemological deficiencies and fail to fulfill its goals. Islamic revolution, due to its roots in Islamic ontology and epistemology has provided a realist understanding of woman agency which is manifest in different dimensions of resistance literature but the way this agency is manifested in literary work is not still discussed in the literature.. Taking this problem into account, the present study aimed to employ a systemic functional perspective that serves as a meaning-based theory of language and holds that meaning resides in the systemic patterns of language. The theory maintains that meaning-making is a context-embedded procedure realized in relation to power, socialization, and ideology through the three variables of mode, tenor, and field. Integrating it with the view that, from a socio-linguistic perspective, language and literature are not merely a means of communication but a social action through which attitudes, beliefs, identities, and values are created, the present study was an attempt to decipher ideational meta-functional patterns a corpus randomly selected from Savushun novel and Daa war writing.
    Keywords: Islamic Revolution, Functional Linguistic, Feminism, Ideational Meta-Functions, Mental Process
  • Heidarali Dahmarde *, Faezeh Arab Yousefabadi Pages 173-197
    Resistance literature serves as a reflection of the embodiment of truth and a wellspring of enlightenment. Resistance poetry can be likened to a poem with two guiding principles: "justice and freedom," while simultaneously acting as a guardian of human dignity (Ismaili, 2003: 79). The literary works of any nation narrate the unfolding events within that nation, and poets and writers bear a profound responsibility in this regard. Their duty is to depict and immortalize the occurrences transpiring in their society. These individuals are conscious of their role in shaping their society's destiny and do not merely stand by as passive observers. Among these dedicated poets is Abbas Moshfegh Kashani. Abbas Keymanesh, born in 1925 and known as "Moshfegh," is a prominent figure in contemporary sonnet composition. His style is influenced by Iraqi traditions, occasionally infused with elements of Indian style. Moshfegh Kashani, for the most part, adheres to the tenets of classical poetry, except for adapting his content to align with religious and revolutionary ideals (Kakaei, 2006: 36). Moshfegh Kashani, alongside other poets who sought innovation within the confines of traditional Persian poetry during this era, maintains the mental framework of their sonnets consistent with conventional sonnet structures. Moshfegh is notably recognized for composing numerous poems after the commencement of the imposed war, focusing on themes such as the holy defense, martyrdom, sacrifice, and the heroic exploits of warriors (Beigi Habibabadi, 2003: 1105). Given that Sirang's poetry collection encompasses Moshfegh Kashani's resolute poetry, featuring verses dedicated to revolution, religious figures, martyrdom, the holy defense, liberated individuals, and veterans, among others, this research centers its analysis on this anthology.
    Keywords: Resistance literature, Holy Defense, Moshfegh Kashani, Sirang book
  • Ali Gholamalipour *, Afshin Jafari Pages 199-230
    Starting after the Iran-Iraq War, resistance literature is one of the contemporary phenomena and a sub-branch of Islamic Revolution literature. This literature is closely related to the mentioned war and is influenced by it. The psychological effects as well as the mental, intellectual, and physical devastation caused by this issue affected the minds and thoughts of many poets and writers, therefore, war literature has well expressed the psychological and physical complications of the people involved in this sinister event. Violations of human rights and the effects and consequences of war were depicted in Iranian artistic and literary works from the very first days of this sinister war. This study tries to answer the following question: How much has the Iranian resistance literature emphasized the foundations of human rights after the Islamic Revolution?
    Keywords: Sustainability literature, Iran-Iraq war, Humanitarian Law, Violation of international law
  • Fahimeh Gholami Zarezadeh, Narges Jaberinasab *, Mandana Mangeli Pages 231-273
    Critical analysis of discourse goes beyond the level of sentences and words in examining texts and pays attention to the context of the situation in which the text was formed and refers to two social and linguistic approaches. In the social approach, discourse is defined as situational context, and in the linguistic approach, textual context is explained. The memories and events of the Holy Defense era play a prominent role in introducing that era to today's generation and making it an example. The book "Da" is part of the memoirs of the holy defense, which Hosseini discussed the resistance and sacrifices of the Iranian people against the aggression of the Baathist regime in Iraq. The narrator narrates the memories of the war focusing on the role of a woman and her perspective on the war. The purpose of writing this article is to reflect the discourse of resistance in the novel "Da" based on the analysis of Van Dijk's discourse. This book has been analyzed using a qualitative method based on Van Dyaijk's critical discourse analysis. The results of the research show that the book reveals the value, epic, emotional discourse of war and is influenced by various components of the resistance discourse. The main theme of this speech is a call to uphold Islamic values, which shows the author's ideology and shows the extent of the author's adherence to his claims in the axis of the resistance discourse.
    Keywords: Discourse Analysis, Van Dijk, Resistance, Da
  • Kiyumars Moladoost *, Masume Shirzad Markavi, Yahya Hosseinai Pages 275-306

    Literature has the ability to reflect political, social and cultural thoughts and events of any society (Moosaabadi & colleagues, 2017: 88). One of the characteristics of literature is its activism against various events of human societies (Hasani bagheri & colleagues, 2022: 88). Iranian culture, especially Iranian poetry, has long been a means of expressing love for the homeland and a song for liberation from the yoke of foreigners and aggressors. The glory and greatness of Iran's history and the knowledge of epic and heroic legends among people have played a big role in the patriotism of Iranians. Patriotic poems not only reflect their time, but also excite people and awaken them to defend their motherland and its main elements since language, history, nature, and culture have played a major role (Zabihniya & Najafi: 2019). The word "homeland" has been used in Persian literature in various meanings, and from the 3rd century of the Hijri until today, it is seen in the poems of most Persian-language poets. In the Khorasani style, homeland has more of an ethnic and racial meaning, and Ferdowsi's Shahnameh is a proof of this claim. In the Iraqi style, homeland has a mystical meaning; it is used in the meaning of the world above and the world of the kingdom, and in the Indian style, this word, in addition to meanings such as birthplace, city, higher world, etc. has also been used in the meaning of beloved or the place where beloved lives (Nadalizade & Rahimi, 2020: 54). Patriotism is one of the key concepts that was considered by poets in different periods of Persian poetry. The purpose of this study is to investigate the sense of patriotism in Persian poetry and literature using meta-composite technique.

    Keywords: Patriotism, nationalism, Homeland, Persian poetry, literature