فهرست مطالب

نشریه راهبردهای توسعه در آموزش پزشکی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه حاجی حسینی* صفحات 2-7

    چنان که می دانید اعتباربخشی دانشکده های علوم پزشکی به عنوان استاندارد طلایی ارتقا کیفیت آموزش پزشکی انجام می شود . ازآنجاکه اعتباربخشی متضمن کیفیت آموزش افرادی است که به جامعه خدمات سلامتی ارایه می دهند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. درحقیقت اعتباربخشی مرور دوره ای نحوه دستیابی یک موسسه به استانداردها و بازبینی حرفه ای حرفه ها و مرور دانشگاهی دانشگاه ها است که به عنوان نیروی محرکه ارتقا و اثربخشی دانشگاه عمل می کند. هدف از اعتباربخشی، اطمینان از احراز حداقل استانداردها در ابعاد مختلف آموزشی، دانشجویی، پژوهشی و ارزشیابی و ارتقا مستمر کیفیت و غیره در دانشگاه های علوم پزشکی است. در این فرایند، تصمیم گیری ها براساس داده هایی که از مقایسه با استانداردها استخراج شده اند، انجام می شود

    کلیدواژگان: اعتبار بخشی، دانشکده های علوم پزشکی
  • امیرحسین خزاعی*، صدرا امیرپور هره دشت، مهرداد شهرکی صفحات 8-11

    هوش مصنوعی موضوعی است که در حال حاضر به شدت مورد توجه پژوهشگران جوان سراسر دنیا قرار گرفته است. همه گیری ویروس کرونا نیز سبب شتاب گرفتن استفاده از فناوری های مجازی در آموزش دندان پزشکی شده است. هدف از انجام این تحقیق، مروری بر جدیدترین دستاوردهای هوش مصنوعی و اثر آن بر آموزش دندان پزشکی در سال های اخیر می باشد.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، آموزش، دندانپزشکی
  • محمد میرزایی خواه*، حامد رضایی، علیرضا جوادی، سمیرا مهرعلیزاده، علیرضا دهدشتی، سجاد حشمتی فر صفحات 12-21

    مقدمه:

     بروز مشکل در دوره علوم پایه به عنوان اولین مرحله آموزش، می تواند باعث ایجاد مشکلات بیشتر آموزشی در مقاطع بالاتر و حتی آینده کاری افراد شود. بنابراین، این مطالعه، با هدف ارزیابی روند تحصیلی دانشجویان رشته پزشکی مقطع علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی سمنان، طی 10 سال تحصیلی صورت گرفت. 

    روش ها:

     در این مطالعه تحلیلی مقطعی که در سال 1400 انجام شد، تمام دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سمنان که در سال های1390 تا 1399، در آزمون جامع علوم پایه شرکت کرده بودند، به روش سرشماری به تعداد 316 نفر انتخاب شدند. اطلاعات آن ها، در قالب پرسش نامه محقق ساخته، جمع آوری شد و به روش توصیفی و تی زوجی در نسخه 16 نرم افزار SPSS تحلیل شد. 

    یافته ها:

     تعداد کل افراد در این پژوهش، 316 نفر (62/3 درصد آقا)، بیشترین تعداد مربوط به شهریور ماه سال 1396 (32 نفر) و کمترین مربوط به شهریورماه سال 1395 (3 نفر) بود. بهترین وضعیت، به اسفند ماه سال 1395 (با میانگین 145)، و ضعیف ترین، به شهریور ماه سال 1396(با میانگین 100) مربوط می شد. درکل نمرات گروه های آزمون اسفند ماه (با میانگین 128/8)، وضعیت بهتری نسبت به شهریور ماه (با میانگین 114/2) داشت. بهترین وضعیت، در دروس آسیب شناسی، باکتری شناسی، فیزیولوژی و ایمنی شناسی و ضعیف ترین در دروس فیزیک پزشکی، جنین شناسی و بهداشت عمومی مشاهده شد. درکل بین نمرات در گروه های آزمون اسفند و شهریور، ارتباط معناداری نداشت (P=0/073) و بین نمره امتحان جامع علوم پایه، با معدل دانشجویان  (P=0/330) و جنسیت آن ها (P=0/42) ارتباط معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری :

    عملکرد آموزشی دانشجویان، طی این 10 سال تغییر معناداری نکرده است. ارزیابی های طولانی مدت آموزشی، در جهت برنامه ریزی های منطقی به مدیران آموزشی و پژوهشگران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، آزمون علوم پایه، دانشجویان پزشکی
  • راحله سلطانی*، محسن شمسی صفحات 22-33

    مقدمه :

    یکی از رایج ترین الگوهای موفق در جلب مشارکت دانشجویان، الگوی آموزشی آشور است. مطالعه حاضر با هدف طراحی اجرا و ارزشیابی توانمندی سازی دانشجویان مبتنی بر الگوی آموزشی آشور انجام شد. 

    روش ها:

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی بود که بر روی 62 نفر از دانشجویان بهداشت عمومی دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1400 و براساس 6 مرحله الگوی آشور طراحی، اجرا و ارزشیابی انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه میزان رضایت دانشجویان براساس ابعاد 6 گانه الگوی آشور بوده است که درنهایت داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد. 

    یافته ها :

    91 درصد (53 نفر) دانشجویان دختر و 9 درصد پسر بودند. میزان علاقه مندی دانشجویان به مشارکت در تدریس کلاسی 80 درصد گزارش شد. میزان رضایت دانشجویان از تحلیل فراگیران (گام اول) و بیان اهداف آموزش (گام دوم) به ترتیب 75 و 89 درصد مطلوب بود. استفاده از مواد و رسانه ها (گام سوم) 68 درصد رضایت مطلوب و 23 درصد رضایت متوسط داشتند. درخصوص نحوه مشارکت دانشجویان در تدریس و فعالیت کلاسی 84 درصد و نحوه ارزشیابی (گام آخر) 65 درصد رضایت مطلوب داشتند. 

    نتیجه گیری:

     طراحی گام به گام آموزشی براساس الگوی آشور توانمندی و مشارکت دانشجویان در تدریس و رضایت آنان موثر می باشد و اکثریت دانشجویان از مراحل طراحی آموزشی رضایت داشتند. بنابراین استفاده از این طراحی آموزشی در سایر دانشگاه ها نیز می تواند در پیشبرد اهداف آموزشی و یادگیری موثر و پاسخ گو مفید باشد.

    کلیدواژگان: الگوی آشور، یادگیری، دانشجو، بهداشت عمومی، توانمندسازی
  • زهرا روستایی زاده شورکی، رویا فروتن اقلیدی، فاطمه اولیاء* صفحات 34-47

    مقدمه :

    کیفیت تجربه آموزشی دانشجویان به شدت با ویژگی های اساتید آن ها مرتبط است. ارزشیابی عملکرد اساتید توسط دانشجویان می تواند آینده شغلی اساتید و آموزش را ارتقاء دهد. ازاین رو مطالعه حاضر با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان دندانپزشکی شهید صدوقی یزد در ارتباط با ویژگی های استاد خوب انجام شد. 

    روش ها :

    مطالعه کیفی حاضر با رویکرد تحلیل محتوا جهت کشف ویژگی های یک استاد خوب در سال 1400 استفاده شد. دیدگاه 18 نفر از دانشجویان دندانپزشکی به وسیله مصاحبه نیمه ساختاریافته استخراج شد. مصاحبه ها پس از ضبط در متن وارد شد. جملات و بیانات مرتبط با هدف مطالعه از متن مصاحبه ها استخراج، کدگذاری و طبقه بندی و داده ها به روش تحلیل محتوا، تحلیل شدند. 

    یافته ها:

     باتوجه به مضامین به دست آمده از صحبت های شرکت کنندگان ویژگی های استاد خوب تحت سه مضمون اصلی؛ ویژگی های فردی، ویژگی های علمی و ویژگی های حرفه ای دسته بندی شد. ویژگیهای فردی به 4 مضمون فرعی تدریس، اخلاق، شخصیت و ارتباطات تقسیم بندی شدند. برای مضامین اصلی ویژگی های علمی و حرفه ای که برای هر کدام دو مضمون فرعی تدریس و اخلاق در نظر گرفته شد. 

    نتیجه گیری :

    براساس درک دانشجویان شرکت کننده در این مطالعه، «استاد خوب» استادی است که ویژگی های خوب فردی، علمی و حرفه ای را توام دارا باشد. بررسی بیشتر برای مشخص کردن ویژگی های یک استاد خوب در سایر رشته های مرتبط با پزشکی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، دانشجوی دندانپزشکی، استاد بالینی دندانپزشکی، مطالعه کیفی، آموزش دندانپزشکی
  • اطهر راسخ جهرمی*، مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی، سولماز خادمی، صدیقه شادی، مرضیه مسگرپور، پرستو نبیی صفحات 48-61

    مقدمه :

    کیفیت فعالیت ها در سیستم های بهداشتی به دلیل اثرگذاری بر سلامت جامعه از اهمیت به سزایی برخوردار است. این اصل به میزان زیادی وابسته به کیفیت نظارتی است که بر انجام فعالیت های آن اعمال می شود. هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی عوامل موثر بر عملکرد پرستاران در بخش های مراقبت ویژه نتایج بررسی نظارت بالینی بوده است.

    روش ها:

     این پژوهش کیفی از نوع فراترکیب بوده که با استفاده از روش 7 مرحله ای ساندلوسکی و باروسو انجام شده است. تیم فراترکیب متشکل از 1 پزشک، 3 نفر متخصص برنامه ریزی درسی و 1 نفر مسلط به روش پژوهش فراترکیب بود. منابع گردآوری داده ها، 5 پایگاه داده خارجی و 2 پایگاه داده فارسی بوده است. در ابتدا 20 منبع استخراج شدند که با استفاده از الگوی غربالگری نهایتا 12 منبع پژوهشی مرتبط، مبنای تحلیل قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون صورت گرفت. اعتبار داده ها با استفاده از تکنیک های اعتبارپذیری، انتقال پذیری و هم سوسازی داده ها و اعتمادپذیری به داده ها نیز با هدایت دقیق جریان جمع آوری اطلاعات و همسوسازی پژوهشگران تایید شد.

    یافته ها:

     نتیجه تحلیل مضمون استخراج مدل مشتمل بر 3 مضمون اصلی دستاوردهای روان شناختی، سازمانی و شناختی بود. 

    نتیجه گیری:

     برای بهبود عملکرد پرستاران در بخش های مراقبت ویژه، تلاش مشترکی باید بین ناظران بالینی و پرستاران صورت گیرد تا اطمینان حاصل شود که پرستاران از حداکثر تلاش، تجربه، تخصص و دانش خود برای بهبود حال بیماران این بخش استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: نظارت بالینی، پرستار، بخش مراقبت ویژه، بخش مراقبت ویژه قلبی
  • داود خیرخواه، زهرا حاجی هادیان، علی رضا داهیم، مریم یاوری، محمدجواد آزادچهر، محمدرضا شریف*، محدثه زارعی یزدلی صفحات 62-71

    مقدمه :

     مشخصه مهم آموزش عالی در 4 دهه گذشته، گسترش سریع موسسات آموزش عالی در کشورها بوده است. بنابراین ارزشیابی و ارتقای خدمات آموزشی بایستی با جدیت انجام شود. در راستای بررسی خدمات آموزشی در سازمان های دانش محور، آگاهی از میزان رضایت دریافت کنندگان خدمات، از اساسی ترین مکانیسم های مدیریتی است که از اهمیت بسزایی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی رضایتمندی کارورزان پزشکی از کیفیت آموزش بالینی در بخش اورژانس داخلی مرکز آموزشی درمانی شهید بهشتی کاشان در سال 1401 انجام شده است.

    روش ها :

     این مطالعه به روش توصیفی مقطعی انجام شد. جامعه موردمطالعه 100 نفر ازکارورزان بخش اورژانس داخلی بیمارستان شهید بهشتی بودند که به روش آسان وارد مطالعه شدند. ابزارجمع آوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته بود. پس از جمع آوری اطلاعات، تحلیل در نسخه 16 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها :

    از دیدگاه 56 درصد کارورزان، کیفیت آموزش بالینی در بخش اورژانس بیمارستان شهید بهشتی کاشان در حد متوسط بوده است و 38 درصد از آن ها کیفیت آموزش را در حد مطلوب دانستند. همچنین از بین مولفه های کیفیت آموزش، بالاترین درصد امتیاز کسب شده (بیشترین رضایت) مربوط به کیفیت آموزش انجام اقدامات درمانی اصلی (71/3) بوده است و کیفیت آموزش مهارت های اصلی، کیفیت زمان سپری شده در بخش اورژانس و کیفیت آموزش اساتید به ترتیب با امتیاز درصدی 69/9، 64/8 و 59/1 در رتبه های بعدی قرار دارند.

    نتیجه گیری:

     برای ارتقاء کیفیت آموزش بالینی کارورزان پزشکی دستورالعمل های وزارت متبوع، بررسی نظرات فراگیرندگان اهمیت زیادی دارد. با توجه به نتایج به دست آمده از بخش اورژانس داخلی می توان در برنامه ریزی های آموزشی، بر این آموزش ها و افزایش سهم آن در آموزش بالینی تاکید کرد.

    کلیدواژگان: کارورز، کیفیت آموزش بالینی، بخش اورژانس
|
  • Fatemeh Hajihosseini* Pages 2-7

    Creditation of medical universities is a proper method for improving the quality of medical education. Since accreditation programs help improve the quality of education for future healthcare providers, it is of particular importance. The goal of these accreditation programs is to ensure the achievement of minimum standards in various dimensions of education and research in medical sciences. In this process, decisions are made based on data extracted from comparison with standards.

    Keywords: Cerdition, Medical education schools
  • AmirHossein Khazaei*, Sadra Amirpour Haradasht, Mehrdad Shahraki Pages 8-11

    Recently, artificial intelligence (AI) has attracted the attention of many scholars in the world, especially during the COVID-19 pandemic. Artificial intelligence can be an integral part of dental education, and thus dental curricula in universities need to be updated so that students can use its benefits, including better diagnoses, fewer mistakes, more correct treatments, and less time and cost. Its integration into dental education depends on its effectiveness and the willingness of universities and students.

    Keywords: Artificial Intelligence, Education, Dentistry
  • Mohammad Mirzayikhah*, Hamed Rezaee, Alireza Javadi, Samira Mehralizadeh, Alireza Dehdashti, Sajad Heshmati Far Pages 12-21

    Background:

     The learning problems in the basic sciences field of study can cause further learning problems at higher levels and even in the future career. This study aims to evaluate the educational performance of medical students in basic sciences at Semnan University of Medical Sciences (SUMS) during a ten-year academic period.

    Methods:

     This is an analytical study with a cross-sectional design that was conducted in 2021. All students of SUMS, who participated in the basic science comprehensive exam from 2011 to 2020, were selected by a census method (n=316). Their information was collected using a a researcher-made questionnaire and analyzed by descriptive statistics and Paired t-test in SPSS software, version 16.

    Results:

     Of 316 students, 62.3% were males. Most of them had exams in September 2017 (n=32), while the least had exams in September 2016 (n=3). The best status was related to those had exams in March 2017 (Average grade: 145), and the worst was related to those in September 2017 (Average grade: 100). Overall, the average grade of students in the March exam (128.8) was better than the average grade of September exam (114.2). The highest grades were observed in the courses of pathology, bacteriology, physiology, and immunology, while the lowest grades were observed in the courses of medical physics, embryology, and public health. Overall, there was no significant relationship between the average grades of the groups March and September (P=0.073). The basic science comprehensive exam grades had a significant relationship with grade point average (P=0.033) and gender (P=0.42).

    Conclusion :

    The educational performance of students in basic sciences at SUMS has not changed significantly in ten years. Long-term educational evaluations of students are recommended to university managers and officials for proper planning.

    Keywords: Assessment, Basic sciences, Medical students
  • Rahele Soltani*, Mohsen Shamsi Pages 22-33

    Background :

    One of the educational design models emphasizing learner participation is the ASSURE model. The present study aims to design, implement, and evaluate the effect of an empowering program based on the ASSURE model on medical students’ participation in teaching and classroom activities.

    Methods:

     This is a descriptive study that was conducted on 62 undergraduate students in public health at Arak University of Medical Sciences in 2021. The program was designed and implemented based on the 6 phases of the ASSURE model. The data collection tool was a researcher-made student satisfaction and attitude questionnaire based on the 6 dimensions of the ASSURE model. The data was analyzed in SPSS software, version 16.

    Results:

     In this study, 91% (n=53) of students were female and 9% were male. The students’ interest to participate in teaching was reported to be 80%. Their satisfaction with the analysis of learners (first phase) and the statement of educational objectives (second phase) was 75% and 89%, respectively. For the use of materials and media (third phase), 68% reported favorable satisfaction, and 23% had moderate satisfaction. In addition, 84% were satisfied with the way of participation in teaching and classroom activities, and 65% were satisfied with the evaluation method (last step).

    Conclusion :

    The empowering program designed based on the ASSURE model is effective in increasing public health students’ participation and interest in teaching and classroom activities. This program can be used in other universities in Iran to improve educational objectives and effective learning.

    Keywords: ASSURE model, Learning, Student, public health, Empowerment
  • Zahra Roustaeizade Shooroki, Roya Foroutan-Eghlidi, Fatemeh Owlia* Pages 34-47

    Background:

     The quality of teaching is strongly related to the characteristics of teachers. Evaluating the performance of teachers, based on the students’ opinions can be beneficial for teachers and education. This study aims to survey the perceptions of dental students about the characteristics of a good dental professor.

    Methods :

    This is a qualitative study using the content analysis approach conducted in 2021. The opinions of 18 students from the Faculty of Dentistry in Yazd, Iran, were surveyed using a semi-structured interview. After recording and transcribing interviews, the coding and theme extraction were done. Data were analyzed using the content analysis method based on Colaizzi’s seven-step method.

    Results:

     According to the results, three main themes were extracted; Personal characteristics, scientific characteristics, and clinical characteristics. Personal characteristics had four sub-themes of teaching, manner, personality, and communication), while scientific characteristics and clinical characteristics had two sub-themes of teaching and manner.

    Conclusion :

    According to the opinions of dental students, a “good dental professor” is a teacher who has good personal, scientific, and clinical characteristics together, in interaction with each other. Further studies to define the characteristics of a good professor in other medical fields are recommended.

    Keywords: Assessment, Dentistry student, clinical dental professor, qualitative, dental education
  • Athar Rasekh Jahromi*, Mehdi Mohamadi, Reza Naseri Jahromi, Solmaz Khademi, Sedigheh Shadi, Marzieh Mesgar Poor, Parastoo Nabeei Pages 48-61

    Background:

     The quality of performance in healthcare centers is important due to its effect on the health of society. This is highly dependent on the quality of clinical supervision over the activities. This study aims to investigate the effects of proper clinical supervision on the performance of Iranian nurses in special care units (ICU, CCU) to further optimize the quality of healthcare provision. 

    Methods :

    This is a qualitative meta-synthesis research that was conducted using the seven-step method of Sandelowski and Barroso. The meta-composite team members included one physician, three curriculum planning experts, and one expert in meta-synthesis research. Relevant studies were found from five international databases and two national databases. The initial search yielded 20 studies, of which 12 were finally selected for the analysis. Data analysis was done using the thematic content analysis method. The quality of the studies was examined by using the credibility, dependability, confirmability, and transferability criteria.

    Results:

     The thematic analysis revealed three main themes: psychological achievements, organizational achievements, and cognitive achievements.

    Conclusion:

     To improve the performance of Iranian nurses in special care units, clinical supervisors and nurses should mutually cooperate to ensure that nurses use their maximum effort, experience, expertise, and knowledge to improve patient care in these units.

    Keywords: Clinical supervision, Intensive care unit, Coronary care unit, Nurses
  • Davood Kheirkhah, Zahra Haji Hadian, Alireza Dahim, Maryam Yavari, MohammadJavad Azadchehar, MohammadReza Sharif*, Mohadeseh Zarei-Yazdeli Pages 62-71

    Background:

     An important characteristic of higher education in the last four decades is the rapid expansion of higher education institutions in developing countries, including Iran. Consequently, it is important to evaluate their educational services. This study aims to investigate the satisfaction of medical interns with the quality of clinical training in the internal emergency department of Shahid Beheshti Hospital in Kashan, Iran.

    Methods:

     This descriptive-analytical study was conducted in 2022 on 100 interns from the internal emergency department of Shahid Beheshti Hospital who were selected by a convenience sampling method. The data collection tool was Masoomi and Dastgiri’s satisfaction scale. Data analysis was performed in SPSS software, version 16.  

    Results:

     According to 56% of interns, the quality of clinical training in the emergency department of Shahid Beheshti Hospital was at a moderate level, while 38% perceived it as favorable. In terms of the domains of satisfaction with the quality of training, the highest level of satisfaction was related to the quality of training in performing main medical procedures (71.3%), followed by the quality of teaching basic skills (69.9%), the quality of time spent in the emergency department (64.8%), and the teaching quality of professors (59.1%).

    Conclusion:

     According to medical interns, the quality of clinical training in the internal emergency department of Shahid Beheshti Hospital in Kashan, Iran, is at a moderate level. It is important to improve the quality of clinical training in this department for medical interns in compliance with the guidelines stipulated by the Ministry of Health and Medical Education.

    Keywords: Internship, Clinical training, Emergency department