فهرست مطالب

مطالعات قدرت نرم - پیاپی 34 (پاییز 1402)

نشریه مطالعات قدرت نرم
پیاپی 34 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نشانه های تحول در نظم مستقر جهانی؛ با تاکید بر افول قدرت نرم آمریکا
    عبدالرضا احمدی اتویی* صفحات 0-0
    جهان امروز پهنه بحران های بزرگ نظامی، سیاسی، بهداشتی و اقتصادی است. بااین حال بر آن، نام نظم جهانی مبتنی بر قدرت بی رقیب آمریکا نهاده اند. اما بحران ها، آوردگاه نظریات جدیدی هستند که دیدگاه های پیشین را به دلیل ناکامی شان در حل مشکلات به چالش می کشند. این نوشتار با این پرسش آغاز می شود که بر اساس چه نشانه هایی می توان به تحول در نظم مستقر جهانی اندیشید؟ فرضیه تحقیق نیز آنست که قدرت نرم ایالات متحده آمریکا به عنوان قدرت هژمون نظم مستقر جهانی، در حال افول است. در این نوشتار آنچه باعث تضعیف قدرت نرم آمریکا در عرصه داخلی این کشور و درصحنه بین الملل می شود با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی مورد پردازش و بحث قرارگرفته است. برخی از شواهد موردبحث در این مقاله آن است که در داخل ایالات متحده، رویای آمریکایی که زمانی جان شهروندان آن کشور را روشن می کرد و ابزاری برای دولت آمریکا برای پیشبرد سیاست های داخلی و خارجی اش محسوب می شد، در حال رنگ باختن است و در عرصه جهانی نیز بانگ ضدیت با سیاست های ایالات متحده روزبه روز بلندتر می شود.
    کلیدواژگان: نظم جهانی، قدرت نرم، آمریکا، رویای آمریکایی
  • مولفه های قدرت نرم ایالات متحده آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران (دولت یازدهم و دوازدهم)
    محمدعلی شعبانی* صفحات 0-0
    قدرت نرم در بستر مولفه هایی در کشور هدف بازتولید می گردد. تعاملات زیادی در خصوص دامنه و گستره قدرت نرم کشور آمریکا در فضای مجازی در بسترهای متنوع در حال انتشار و در جریان است. برای فهم دقیق موضوع؛ مولفه های قدرت نرم در آمریکا را ابتدا به دودسته کلی جامعه گرا و نخبه گرا تقسیم کرده ایم: مولفه های جامعه گرا که هدف عمده آن ها مبتنی تغییر اجتماعی است و محصول آن را در فرآیندهای سبک زندگی افراد در جامعه مشاهده می کنیم. دسته دوم مولفه هایی هستند که حاکمیت و دولت آمریکا از طریق سازمان ها و وزارتخانه ها نقش اساسی در فرآیند کنترل، نظارت و اجرای آن را بر عهده دارند... این تحقیق در پی بررسی این سوال هست که آمریکا از طریق مولفه های قدرت نرم خود در دولت یازدهم و دوازدهم (دوران ریاست جمهوری حسن روحانی) چگونه ایفای نقش نموده و نفوذ خود را تعمیق بخشیده است، فلذا فرضیه ایی که این موارد را در برمی گیرد عبارت است از اینکه؛ آمریکا به دلیل استفاده مطلوب از مولفه های قدرت نرم با اثرگذاری بر سطح آگاهی ها، تغییر سبک زندگی و افزایش مطالبات سیاسی در دولت یازدهم و دوازدهم موجب تقویت بسترهای بی ثباتی سیاسی و نفوذ در عرصه های سیاسی و فرهنگی گردیده است.
    کلیدواژگان: «_ قدرت نرم»، مولفه های قدرت نرم آمریکا»، دیپلماسی رسانه ای»، سیاست خارجی»، ثبات سیاسی»، «_ سبک زندگی»
  • غلامرضا منتظری*، یدالله سپهری صفحات 7-24
    ظهور انقلاب اسلامی در منطقه خاورمیانه توانست زمنیه ساز حکومتی جدید و انقلابی را در دنیا پدیدار سازد که ظلم و استبداد استکبار جهانی را آشکار ساخت. کشور ایران اسلامی از لحاظ ژیوپلیتیکی و اقتصادی در منطقه خاورمیانه از اهمیت زیادی برخوردار است و این مهم، کشورهای غربی و به ویژه آمریکا را وادار ساخته که برای حفظ منافع خود در منطقه خاورمیانه، از هیچ توطیه ای روگردان نباشند. بر این اساس، با تحمیل فشارها و تحریم های اقتصادی، تلاش نمودند تا بتوانند به اهداف خود در تضعیف جایگاه جمهوری اسلامی ایران در دنیا و حتی داخل کشور برسند. لذا با توجه به اهمیت موضوع، رهبر معظم انقلاب به منظور آگاهی سازی خبرگان و مردم عادی، مباحث اقتصادی را در شعار سال مطرح نمودند و به طور خاص دفاع اقتصادی را سرلوحه کار مسیولین نظام قرار دادند. هدف از این مقاله بررسی ابعاد قدرت نرم دفاع اقتصادی از دیدگاه اسلام و در اندیشه دفاعی امام خامنه ای (مدظله العالی) می باشد. در اندیشه مقام معظم رهبری، جنگ اقتصادی، هم نوعی جنگ سخت و نرم محسوب می شود که ملت ایران را از لحاظ مسایل اقتصادی در تنگنا قرار می دهد و مسیولان کشور باید در مقابل فشارهای دشمن، تحریم ها و مواردی مشابه، مقاومت مدبرانه ای داشته باشند تا ایران اسلامی از این برهه به سلامت عبور نماید.
    کلیدواژگان: اقتصاد، اندیشه دفاعی، تحریم های اقتصادی، مولفه های قدرت نرم
  • امیرعلی کتابی*، نیره قوی صفحات 25-50
    پیروزی انقلاب کبیر اسلامی ایران، و ویژگی اسلامی و فرامرزی آن علاوه بر تغییر ساختار ها در داخل، بازتاب برون مرزی خود را با هدف زمینه سازی شکل گیری «امت واحده اسلام» در لایه های مختلف داشته است. از جمله این بازتاب ها پیشگامی در بهره گیری از قدرت نرم در تعامل سازنده مبتنی بر عقلانیت اسلامی با تمسک به قرآن و عترت است که هدایتگر امت مسلمان در حفظ هویت اسلامی خود در مسیر انسجام مسلمان در مقابل دشمنان در دستیابی به آرمان های مشترک است سوال این مقاله با روش توصیفی تحلیلی بررسی خوا هد گردید. ابتکار عمل انقلاب اسلامی ایران در بهره گیری از قدرت نرم دین به عنوان مهمترین عامل در راستای انسجام بخشی مسلمانان چیست؟ یافته های پژوهش حاکی از این است که بهره گیری رهبران انقلاب اسلامی از دین موجب تشکیل مراکز و جنبش های اسلامی، تقریب شیعه و سنی، اجتهاد جمعی، آرمان سازی آزادی فلسطین، احیای نقش اسلام در روابط بین الملل و عقلانی کردن سیاست و... شده است. عقاید، آرمان و هدف مشترک عناصر اصلی انسجام مسلمانان می باشد که به دلیل مبانی دین اسلام و قدرت نرم دین، این اشتراکات در مقابله با دشمنان شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، رهبری، انسجام، مسلمانان، دشمنان، قدرت نرم
  • حسین رحمانی تیرکلایی* صفحات 51-65
    قدرت نرم امروزه به یکی از مطلوبیت های نظام های سیاسی در عرصه روابط بین الملل تبدیل شده است و بازیگران محیط بین المللی خواهان آن هستند که با بهره گیری از چهره نرم افزاری قدرت در مناسبات خویش، میزان اعتبار و نفوذ خویش را ارتقاء بخشند. بهره برداری از قدرت نرم، آندان را قادر می سازد از تلفات مالی و جانی ناشی از کاربست قدرت سخت دوری جویند و به این طریق، اذهان و افکار عمومی بین المللی را با خویش همراه سازند. کشورهایی که از مولفه های نرم افزاری قدرت بیشتری برخوردار باشند امکان تاثیرگذاری بیشتری در روابط دو یا چندجانبه دارند. این پژوهش با طرح این سوال که دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با رویکرد قدرت نرم چگونه قابل تحلیل است به این پاسخ رسیده است که ترویج ارزش های انقلاب اسلامی از مسیر دیپلماسی فرهنگی یکی از اهداف اساسی انقلاب و زمینه قدرت نرم آن است. برای تبیین مسیله و پاسخ به این سوال از نظریه قدرت نرم بهره گیری و عنوان شد که ارزش ها و فرهنگ انقلاب اسلامی با ویژگی های جهان شمولی هچون عدالت خواهی، آزادی خواهی، استقلال طلبی، استکبار و ظلم ستیزی، دفاع از مظلومان و مستضعفان، و... از طریق ابزارهای مختلف دیپلماسی فرهنگی مانند دیپلماسی: رسانه ای، علمی، آموزشی، هنری، گردشگری، مذهبی و زبانی؛ و با استفاده از ظرفیت سازمان ها، ارگان ها و نهادهای مختلف متولی امر فرهنگ؛ و بهره مندی از نیروی انسانی کارآمد؛ در صدد ایجاد نظم نوین می باشد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، قدرت نرم، روابط بین الملل، انقلاب اسلامی ایران
  • اشکان گل افشان*، سیروس فیضی صفحات 67-91

    در شکل گیری و استمرار تقابلات میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی علاوه بر منافع و هویت سیاسی ناهمگون طرفین، نقش لابی های اسراییل در ساختار تصمیم سازی ایالات متحده بسیار تعیین کننده بوده است. لابی گران اسراییلی در آمریکا غالبا به دنبال تشدید مواضع سخت گیرانه دولت آمریکا در قبال ایران هستند. با وجود این قاعده کلی، بعضا شاهد عدم هماهنگی در روابط طرفین هستیم. در این مقاله براساس روش توصیفی-تحلیلی تلاش می شود ضمن بررسی اقدامات لابی های اسراییلی، میزان اثرگذاری لابی مذکور بر سیاست خارجی ایالات متحده در قبال ایران در دوره اوباما و ترامپ بررسی شود. نتایج بررسی های صورت گرفته با استفاده از نظریه «امنیتی کردن» نشان می دهد در دوره اوباما اقدامات لابی های اسراییلی نتوانسته بصورت مطلوب مانع پیشبرد سیاست های دولت در رابطه با ایران شود درحالی که در دوره ترامپ نقش لابی مذکور در اعمال فشار برای اجرای سیاست هایی از جمله لغو اجرای برجام، اعمال سیاست فشار حداکثری و... محسوس تر می باشد.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، لابی اسراییل، سیاست خارجی ایالات متحده، ایران، دونالد ترامپ، باراک اوباما
  • محمدرضا آبدار، مصطفی ابطحی*، مریم اسماعیلی فرد صفحات 93-112

    یکی از مفاهیم جدید و مولفه های قدرت نرم جهت مقابله با چالش های کنونی شهرها در عرصه های مختلف(رشد جمعیت شهری، افزایش شهرنشینی و...) شهر هوشمند است و از مهمترین نیازهای ایجاد یک ساختار هوشمند، داشتن زیر ساخت مناسب ارتباطات و مخابرات است. نتایج بررسی در زمینه شاخص های شهر هوشمند مبتنی بر حکمروایی در شهر تهران نشان می دهد که دو بعد اساسی حکمروایی(مشارکت و نظام تصمیم گیری) پایین تر از حد متوسط می باشند، که نقش و جایگاه ضعیف شهروندان در نظام تصمیم سازی و تصمیم گیری را نشان می دهد و هرچند وضعیت اکثر شاخص های شهر هوشمند مبتنی بر حکمروایی، در شهر تهران در حد متوسط هستند، اما در بخش های جنوبی و مرکزی تهران نسبت به بقیه قسمت ها از وضعیت نامناسب تری برخوردارهستند. این وضعیت نمایانگر شکاف در بخش های مختلف شهر تهران از منظر شاخص های شهر هوشمند مبتنی بر حکمروایی و قدرت نرم می باشد. از این رو برای تحقق شهر هوشمند در تهران، قانون گذاری، تدوین سیاست های یکپارچه و داشتن چشم انداز بلند مدت جهت بهره مندی از قدرت نرم در سیاستگذاری مطلوب هوشمند شهری، ضروری بوده و در صورت تحقق حکمروایی هوشمند می توان شاهد بهبود شهر، تغییر شرایط دولت در مقابل سایر بازیگران، و تغییر سازمان یافته دولت بود.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، سیاستگذاری مطلوب، اینترنت اشیاء، شهر هوشمند، توسعه پایدار شهری
  • فرامرز تقی لو*، اکبر صادق هراب صفحات 113-139
    لابی گری از طرف عاملان مختلف دولتی و غیر دولتی از مصادیق مهم اعمال قدرت نرم در قلمرو دیپلماسی عمومی و غیررسمی است که به منظور تاثیرگذاری بر روند تصمیم گیری ها و سیاستگذاریهای دولت ها و سازمانهای بین المللی انجام می شود. مسایل منازعه آمیز در روابط ارمنستان، آذربایجان و ترکیه در قفقاز جنوبی از موضوعات اساسی لابی گری دیاسپورا و سازمانهای لابی ارامنه در آمریکا در جهت اعمال قدرت نرم به نفع ارامنه و دولت ارمنستان بوده است. شناسایی رسمی ادعای نسل کشی ارامنه توسط دولت عثمانی، تلاش برای استقلال یا ادغام منطقه قره باغ کوهستانی به ارمنستان و اعمال محدودیت و تحریم علیه ترکیه و آذربایجان مهمترین اهداف اعمال قدرت نرم لابی گری ارمنی در ایالات متحده بوده است. باتوجه به نقش ایالات متحده در تحولات این منطقه بعد از فروپاشی شوروی، سیاست های آن در برخی موارد از لابی گری ارامنه تاثیر پذیرفته است. این پژوهش به روشی توصیفی-تحلیلی و با اتکا به نظریه های قدرت نرم، لابی گری و نفوذ، نقش لابی ارمنی در ایالات متحده را مورد پرسش و پژوهش قرار داده و در پاسخ به این فرضیه دست یافته است که نقش و تاثیر قدرت نرم لابی ارمنی در سیاستهای ایالات متحده بویژه بعد از جنگ دوم قره باغ در سال 2020 تعیین کننده نهایی نبوده، بلکه سیاستهای آمریکا در منطقه قفقاز جنوبی تابعی از میزان فعالیت لابی ارمنی از یک سو و سیر تحولات در منطقه و دگرگونی در روابط آمریکا با ترکیه و آذربایجان از سوی دیگر، بوده است.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، لابی گری، ارامنه، ارمنستان، آذربایجان، قفقاز جنوبی
|
  • signs of change in the established world order; Emphasizing on the decline of America's soft power
    Abdulraza Ahmadi Atooee * Pages 0-0
    The world today is the arena of major military, political, health, and economic crises. However, it is called the world order based on the unrivaled power of the United States. But crises bring new ideas that challenge previous views due to their failure to solve problems and open a new way in the hope of new openings. This article begins with the question: based on what signs can we think of a change in the established world order? The hypothesis of the research is that the soft power of the United States of America, as the hegemonic power of the established world order, is declining. Therefore, relying on the library method in collecting information, we will look for evidence that can be used to observe the weakening of the established global order.. In this direction, what causes the weakening of America's soft power in the domestic arena of this country.in the international scene has been processed and discussed using descriptive and analytical methods. Some of the evidence discussed in this article is that, inside the United States, the American Dream, which once illuminated the lives of the citizens of that country and was considered a tool for the American government to advance its domestic and foreign policies, is losing its color. so in the world arena, the call of opposition to the policies of the United States is getting louder every day.
    Keywords: World order, Soft power, America, American Dream
  • The components of the soft power of the United States of America towards the Islamic Republic of Iran (the 11th and 12th governments)
    Mohamadali Shabani * Pages 0-0
    Soft power is reproduced on the basis of components in the target country. Many interactions regarding the scope and extent of the soft power of the United States are being published and ongoing in the virtual space on various platforms. To understand the subject accurately; We have divided the components of soft power in America into two general categories: socialist and elitist: socialist components whose main goal is based on social change and we see its product in the lifestyle processes of people in society. The second category are the components that the American government through organizations and ministries play an essential role in the process of control, supervision and implementation...This research seeks to examine the question of how the United States has played a role and deepened its influence through its soft power components in the 11th and 12th governments (during the presidency of Hassan Rouhani), so the hypothesis that includes these cases is that; Due to the favorable use of soft power components by affecting the level of awareness, changing lifestyles and increasing political demands in the 11th and 12th governments, America has strengthened the foundations of political instability and influence in the political and cultural fields.
    Keywords: Soft power, components of American soft power, media diplomacy, Foreign Policy, Political stability, Lifestyle
  • Gholamreza Montazeri *, Yaddollah Sepehri Pages 7-24
    The emergence of the Islamic revolution in the Middle East region was able to create a new and revolutionary government in the world, which reveals global oppression and tyranny. Islamic Iran is geopolitically and economically important in the Middle East region, and Western countries, especially the United States, have been forced not to turn away from any conspiracy to protect their interests in the Middle East region. Based on this, they tried to achieve their goals by imposing economic pressures and sanctions in weakening the position of the Islamic Republic of Iran in the world and even inside the country. Therefore, according to the importance of the issue, the supreme leader of the revolution raised economic issues in the slogan of the year in order to raise awareness among experts and ordinary people, and in particular, he placed economic defense at the top of the agenda of the officials of the system. The purpose of this article is to examine the soft power dimensions of economic defense from the perspective of Islam and in the defense thought of Imam Khamenei. In the opinion of the Supreme Leader, economic war is considered both a hard and a soft war, which puts the Iranian nation in a tight spot in terms of economic issues. and the officials of the country should have a prudent resistance against the pressures of the enemy, sanctions and similar things, so that they can pass this period well.
    Keywords: Economy, defense thought, Economic sanctions, Soft power components
  • Amirali Ketabi *, Nyyarah Ghavi Pages 25-50
    The victory of Iran's Great Islamic Revolution, and its Islamic and transboundary characteristics, in addition to changing the structures inside, has had its reflection abroad with the aim of establishing the foundation for the formation of the "Unified Nation of Islam" in different layers. Among these reflections is a pioneer in the use of soft power in a constructive interaction based on Islamic rationality with adherence to the Qur'an and Atrat, which guides the Muslim Ummah in maintaining its Islamic identity in the path of Muslim unity against enemies in achieving common goals. Descriptive-analytical method will be investigated. What is the initiative of the Islamic Revolution of Iran in using the soft power of religion as the most important factor in the unity of Muslims? The findings of the research indicate that the use of religion by the leaders of the Islamic Revolution has led to the formation of Islamic centers and movements, bringing together Shia and Sunni, collective ijtihad, idealizing the freedom of Palestine, reviving the role of Islam in international relations and rationalizing politics, etc. Common beliefs, ideals and goals are the main elements of the unity of Muslims. Due to the foundations of Islam and the soft power of religion, these partnerships have been formed in confronting the enemies.
    Keywords: Imam Khomeini, leadership, cohesion, Muslims, enemies, Soft power
  • Hossian Rahmanitirkalai * Pages 51-65
    Today, soft power has become one of the advantages of political systems in the field of international relations, and the actors of the international environment want to improve their prestige and influence by using the soft face of power in their relations. Exploiting soft power enables them to avoid the financial and human losses caused by the use of hard power, and in this way, they bring the minds and opinions of the international public with them. Countries that have more powerful software components have the possibility to influence more in bilateral or multilateral relations. By raising the question of how the cultural diplomacy of the Islamic Republic of Iran can be analyzed with the approach of soft power, this research has reached the answer that promoting the values of the Islamic Revolution through cultural diplomacy is one of the basic goals of the revolution and the context of its soft power. To explain the problem and answer this question, the theory of soft power was used and it was stated that the values and culture of the Islamic Revolution with universal characteristics such as justice, freedom, independence, arrogance and anti-tyranny, defense of the oppressed and oppressed, And... through various tools of cultural diplomacy such as diplomacy: media, scientific, educational, artistic, tourism, religious and linguistic; and by using the capacity of various organizations, bodies and institutions in charge of culture; and benefiting from efficient human resources; It seeks to create a new order.
    Keywords: cultural diplomacy, Soft power, international relations, Islamic Revolution of Iran
  • Ashkan Golafshan *, Cyrus Faizee Pages 67-91

    In the formation and continuation of confrontations between the United States and the Islamic Republic, in addition to the heterogeneous political interests and identities of the parties, the role of Israel lobbies in the decision-making structure of the United States has been very decisive. Israeli lobbyists in the United States often seek to intensify the strict positions of the American government towards Iran. Despite this general rule, sometimes we see a lack of coordination in the relations of the parties. In this article, based on the descriptive-analytical method, while examining the actions of the Israeli lobbies, the level of influence of the mentioned lobby on the foreign policy of the United States towards Iran in the era of Obama and Trump is investigated. The results of the surveys using the "securitization" theory show During the Obama era, the actions of Israeli lobbies could not prevent the advancement of the government's policies in relation to Iran. While in the Trump era, the role of the aforementioned lobby in applying pressure to implement policies such as canceling the implementation of the JCPOA, applying the policy of maximum pressure, etc. is more noticeable.

    Keywords: Soft Power, Israel lobby, American Foreign Policy, Iran, Donald Trump, Barack Obama
  • Mohammadreza Abdar, Mostafa Abtahi *, Maryam Esmaelifard Pages 93-112

    A smart city, as the primary factor of sustainable urban development, utilizes various sensors and electronic methods to collect information. The goal is to integrate information and communication technologies with physical devices to optimize urban processes and provide efficient services, fostering communication with citizens. Smart city technology enables direct interaction with the community and urban infrastructure, addressing the city's and citizens' needs promptly.This thesis aims to explore desirable smart urban governance in Tehran, revealing that the fundamental dimensions of governance (participation, partnership, and decision-making systems) are below average. This indicates the weak role and position of citizens in the decision-making system. While most indicators are average, the southern and central parts of Tehran exhibit a less favorable situation compared to other areas, highlighting disparities in various sectors of the city regarding smart city indicators. Therefore, legislating, formulating cohesive policies, and having a long-term vision are crucial for achieving a smart city in Tehran. If realized, this could lead to city improvement, governmental transformation, and an organized change in the government structure.

    Keywords: Optimal Policy, urban management, Internet of Things, Smart city, Sustainable urban development
  • Faramarz Taghilou *, Akbar Sadeghi Pages 113-139
    Lobbying by various governmental and non-governmental actors is an example of soft power in the realm of public or informal diplomacy which is done to influence the decisions and policy processes of governments and international organizations. Controversial issues in the relations between Armenia, Azerbaijan and Turkey in the South Caucasus have been one of the main issues of Armenian diaspora lobbying organizations in America in order to exercise soft power in favor of Armenians and Armenia. The recognition of the claim of Armenian genocide by the Ottoman Empire, the attempt for independence or the integration of the Karabagh region into Armenia, and the imposition of restrictions and sanctions against Turkey and Azerbaijan have been the most important lobbying goals of Armenians in the United States. Considering the role of the United States, its policies have been relatively influenced by Armenian lobbying in some cases. This research, in a descriptive-analytical way and relying on soft power, lobbying and influence theories, questioned the role of the Armenian lobby in the United States and reached the hypothesis that the role of the Armenian lobby in the policies of the United States, specially after the second war of Karabagh in 2020, is not the final determinant, but the American policies in the South Caucasus are a function of the level of the activity of the Armenian lobby on the one hand and the course of developments in the region alongside the transformation of American relations with Turkey and Azerbaijan, on the other.
    Keywords: Soft power, Lobbying, Armenians, Armenia, Azerbaijan, South Caucasus