فهرست مطالب

زیست شناسی جانوری تجربی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، تابستان 1402)

فصلنامه زیست شناسی جانوری تجربی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جعفر پیش جنگ آقاجری*، قادر نجفی، پارسا پیش جنگ آقاجری، فاطمه محمدقلی فامیان، الناز مهری صفحات 1-8
    تنش گرمایی زیان های اقتصادی قابل توجهی را در تولید طیور به وجود می آورد و منجر به کاهش چندین عامل فیزیولوژیکی و متابولیکی می شود. این تحقیق به منظور بررسی چندشکلی های آللی و ژنوتیپی ژن دخیل در تنش گرمایی (HSP90β) در مرغ های بومی مرندی، گوشتی و تخم گذار با استفاده از تکنیک PCR-RFLP انجام شد. به طور تصادفی از 300 قطعه مرغ خون گیری و DNAی ژنومی به روش شستشوی نمکی استخراج شد. تکثیر جایگاه ژنی مورد نظر به طول 494 جفت باز به کمک آغازگرهای اختصاصی انجام و برای شناسایی جهش در جایگاه ژنی مورد نظر از آنزیم برشی MspI استفاده شد. بعد از هضم آنزیمی، برای جایگاه نشانگری HSP90β، دو نوع ژنوتیپ M1M1 و M1M2 و دو آلل M1 (با یک نوار 494 جفت بازی) و M2 (با دو نوار 248 جفت بازی و 246 جفت بازی) شناسایی شد. توده های مرغ های بومی مرندی و گوشتی از نظر شاخص تعادل برای جایگاه ژنی مورد نظر در تعادل هاردی - واینبرگ قرار داشتند. برای توده های مرغ های بومی مرندی و گوشتی شاخص اطلاعات شانون به ترتیب 25/0 و 40/0، شاخص تثبیت به ترتیب 07/0- و 16/0- و شاخص هتروزیگوسیتی مشاهده شده به ترتیب 14/0 و 28/0 برآورد شدند. با توجه به وجود چندشکلی و جهش در جایگاه ژنی مورد مطالعه می توان در مرغ های بومی مرندی و گوشتی با انتخاب ژنتیکی با کمک این نشانگر ژنی، در حذف مرغ های حساس به گرما و نگهداری مرغ های مقاوم در برابر گرما استفاده شود.
    کلیدواژگان: اصلاح نژاد ژنتیکی، تنوع ژنوتیپی، شوک حرارتی، مرغ، نشانگر ژنی‏
  • پروانه پاکزاد، صالح طباطبائی وکیلی*، مرتضی مموئی، جمال فیاضی صفحات 9-20
    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر تزریق هورمون های PMSG و GnRH بر عملکرد تولیدمثلی میش های عربی در فصل تولیدمثل انجام گرفت. تعداد 75 راس میش به 5 گروه تقسیم شدند. گروه اول بدون برنامه همزمان سازی فحلی و بدون تزریق هورمونی (شاهد) بود. به 4 گروه دیگر اسفنج پروژسترونی درون مهبلی (MAP) به مدت 14 روز قرار داده شد. همزمان با خروج این منبع پروژسترونی تحت تیمار با: 1- تزریق 500 واحد هورمون PMSG، 2- تزریق 100 میکروگرم GnRH، 3- تزریق 500 واحد هورمون PMSG بعلاوه تزریق 100 میکروگرم GnRH و 4- بدون تزریق (فقط MAP) قرار گرفتند. تعداد یک راس قوچ عربی سالم و بارور به ازای هر 5 راس میش تعلق گرفت. رفتار فحلی میش ها در حضور قوچ ها به مدت 7 روز ثبت شد. درصد وقوع فحلی، میزان بازگشت به فحلی، طول مدت آبستنی، نرخ زایش، نرخ بره زایی، نرخ دوقلوزایی، نرخ تزاید گله و نسبت تولد بره‏های نر و ماده تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفتند (05/0P>). تزریق هورمون های PMSG و GnRH توانستند زمان بروز فحلی پس از حذف منبع پروژسترونی را در مقایسه با تیمار اسفنج به تنهایی کاهش دهند (05/0>P). وزن تولد و وزن 30، 60 و 90 روزگی در بره ها، هر چند تحت تاثیر تیمارها قرار گرفتند (05/0>P)، اما تاثیر مشخصی از تزریق هورمون ها بر این فراسنجه ها مشاهده نشد. بطور کلی، تزریق PMSG و GnRH در برنامه همزمان سازی فحلی میش عربی با اسفنج هرچند از نظر زمان شروع فحلی یک روش موثر بوده، اما نتوانستند تاثیر بسزایی بر سایر فراسنجه های تولیدمثلی حیوان طی فصل تولیدمثلی داشته باشند.
    کلیدواژگان: اسفنج پروژسترونی، راندمان تولیدمثلی، میش، ‏PMSG، ‏GnRH
  • فاطمه دانش پژوه، شهربانو عریان*، رامش احمدی، پژمان مرتضوی صفحات 21-32
    از آنجایی که امروزه به کمک نانوپزشکی درونی سازی، نفوذ و تحویل دارو تسهیل شده است به همین سبب استفاده از نانوتکنولوژی در ‏دارورسانی هدفمند جهت بهبود فیبروز کبدی گزینه مناسبی به نظر می رسد. موش های نر نژاد ویستار با وزن 200 تا 250 گرم به طور تصادفی ‏به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند: کنترل (موش سالم)، شم (موش سالم + ‏K3PO4‎‏)، ‏CCL4‎‏ (موش های مدل فیبروز کبدی)، ‏Y2O3 30‎‏ (موش ‏سالم+ 30 میلی گرم/کیلوگرمY2O3‎‏) و ‏CCL4+ Y2O3 30‎‏ (موش فیبروتیک + 30 میلی گرم‎/‎‏ کیلوگرمY2O3‎‏). پس از القا فیبروز کبدی ‏توسط ‏CCL4‎، موش ها ‏Y2O3‎‏ را یک بار در روز به مدت چهار هفته دریافت کردند. در پایان موش ها بیهوش شدند و خون گیری از قلب ‏انجام شد. بخشی از نمونه های کبد در فرمالین %10 و بخشی دیگر در دمای 80- درجه سانتی گراد نگهداری شد. در نهایت، نشانگرهای ‏استرس اکسیداتیو (‏CAT، ‏GPX، ‏SOD‏ و ‏MDA‏) و سطوح آنزیم های کبدی (‏AST، ‏ALT، ‏ALP‏ و ‏GGT‏) با استفاده از روش الایزا ‏اندازه گیری شدند. همچنین بیان ژن های ‏TGF-β‏ و ‏α-SMA‏ در کبد نیز توسط روش ‏Real Time RT-PCR‏ بررسی گردید. استعمال دوز ‏‏30‏‎ ‎میلی گرم/کیلو گرم از ‏NPs‏ ‏Y2O3‎‏ اثر مطلوبی بر تنظیم سطوح ‏CAT، ‏SOD، ‏GPX، ‏TGF-β‏ و ‏α-SMA، و همچنین ‏MDA،AST ‎، ‏ALT،ALP‏ و ‏GGT‏ در موش های فیبروزی نداشت. اما بهبودی قابل توجهی در جهت کاهش التهاب در بافت کبد موش های گروهCCL4+ ‎Y2O3 30‎‏ مشاهده شد. دوز 30 میلی گرم/ کیلوگرم نانوذره ‏Y2O3‎‏ تاثیر مطلوبی بر شاخص های آنتی اکسیدانی و بیوشیمایی کبد در جهت ‏کاهش فیبروز کبدی نداشت. اما اثرات مطلوبی از آن در بافت کبد فیبروزی موش های تحت درمان با ‏Y2O3 30‎‏ به ویژه کاهش التهاب ‏مشاهده شد.‏
    کلیدواژگان: ‏Y2O3 NPs، فیبروز کبدی، CCl4 ‎، ‏TGF-β‎، ‏α-SMA، نانو ذره، اکسید اتریوم
  • آسیه سید، فاطمه حرف شنو، مریم خراسانی نژاد، ام البنین قاسمیان*، حسن جوهری صفحات 33-43

    بیان مساله: 

    کبد، عضو اصلی مسیول کنترل متابولیک و سم زدایی متابولیک است که به طور قابل توجهی به پاکسازی پلاکهای بتا آمیلویید کمک می کند. اختلال عملکرد کبدی ممکن است خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش دهد.

    هدف

    بررسی اثر یک دوره تمرین هوازی همراه با ویتامین C بر آنزیم های کبدی و ظرفیت آنتی اکسیدانی در موش های صحرایی آلزایمری

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک تحقیق تجربی و بنیادی با پس آزمون و گروه کنترل بود که روی 35 سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگو-داولی بین 14 تا 16 ماه انجام شد. نمونه ها، به طور تصادفی به 5 گروه (7 سر در هر گروه) شامل 1) آلزایمر، 2) سالم، 3) تمرین، 4) ویتامین C و 5) تمرین + ویتامین C تقسیم شدند. تمرین به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته تمرین هوازی بر نوار گردان پرداختند. پروتیین تام موجود در بافت کبد برای اندازه گیری TAC، MDA، سطوح آلانین آمینوترانسفراز (AST)، آلکانین فسفاتاز (AST) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) مورد سنجش قرار گرفت.یافته‎ها: مقادیر AST، ALT و ALP، MDA و TAC در گروه کنترل مبتلا به بیماری آلزایمر به طور معنی‎داری بیشتر از گروه کنترل سالم بود (05/0>P). پس از مداخله، AST، ALT و ALP در گروه های تمرین و مصرف مکمل ویتامیل C به طور معنی داری کمتر از گروه های عدم تمرین بود (001/0=P).

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی و مکمل دهی ویتامین C در بهبود فاکتورهای کبدی در موش های صحرایی مبتلا به آلزایمر موثر است. با اینحال، تاثیری بر میزان MDA و TAC ندارد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، ویتامین ‏C، آنزیم های کبدی، بیماری آلزایمر
  • ساناز علائی، محمود صادقی عطاآبادی، حمیده همایون، بهیه نام آور جهرمی، الهام حسینی* صفحات 45-55
    علت حدودا نیمی از ناباروری ها در زوجین مربوط به فاکتورهای مردانه است که می تواند به دلایل گوناگونی رخ دهد. بررسی متغیرهای پلاسمای منی اولین و ساده ترین روش بررسی ناباروری در مردان است و اطلاعات ارزنده ای از وضعیت باروری فرد در اختیار قرار می دهد. در این مطالعه، حضور و ارتباط میان میزان غلظت اینترلوکین 35 (IL-35) مایع منی با متغیرهای استاندارد اسپرم در مردان نابارور بررسی گردید. تجزیه و تحلیل مایع منی روی نمونه های منی مردان مراجعه کننده به مرکز درمان ناباروری حضرت زینب(س) دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام گردید. نمونه های منی بر اساس دستورالعمل آزمایشگاهی سازمان بهداشت جهانی بررسی و به سه گروه تقسیم بندی شدند که شامل 21 نمونه نرمال، 21 نمونه آستنوتراتوزواسپرمی و 15 نمونه آزواسپرمی بودند. حضور و سطح غلظت IL-35 پلاسمای منی در گروه های مورد مطالعه با استفاده از روش الایزا اندازه گیری شد. بررسی IL-35 بیانگر حضور این اینترلوکین در مایع منی هر سه گروه مورد مطالعه است، اما غلظت آن از نظر آماری تفاوت معنی دار نشان نداد (p>0.05). تجزیه و تحلیل همبستگی و ارتباط میان غلظت IL-35 با متغیرهای استاندارد اسپرم نشان داد که بین غلظت IL-35 با درصد مورفولوژی نرمال اسپرم همبستگی منفی معناداری وجود دارد (317/0-r=، 04/0p=)، درحالیکه همبستگی معنادار با تعداد اسپرم (27/0-r=، 08/0p=) و حرکت اسپرم (27/0-r=، 08/0p=) مشاهده نشد. با وجود اثبات حضور IL-35 در مایع منی حتی در مردان با متغیرهای نرمال، نقش و اهمیت عملکردی آن هنوز مشخص نشده است. وجود رابطه منفی بین غلظت IL-35 با درصد مورفولوژی نرمال اسپرم می تواند نشان دهنده اهمیت آن در توانایی باروری مردان باشد.
    کلیدواژگان: اینترلوکین 35، پلاسمای منی، کیفیت اسپرم
  • فاطمه قیاسوند، سمیه عرب زاده، محمود تلخابی* صفحات 57-66
    مهندسی بافت رشته ای نوظهور است که بر سه عنصر سلول، داربست و مولکول های زیستی فعال استوار بوده و می تواند برای درمان آسیب های عضلانی مفید باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر آسکوربیک اسید (AA) بر زیستایی سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان (BM-MSCs) کشت شده بر روی داربست سلول زدایی شده عضله اسکلتی می باشد. ابتدا BM-MSC از مغز استخوان پای رت استخراج و کشت شده و هویت سلول ها با استفاده از فلوسایتومتری بررسی شد. همچنین عضله اسکلتی پای رت، استخراج گردیده و با استفاده از محلول %1 SDS سلول زدایی انجام شد. برای اطمینان از سلول زدایی، رنگ آمیزی های اختصاصی ماسون تریکروم، آلسیان بلو و DAPI انجام شد. سپس BM-MSCs روی داربست های سلول زدایی شده کشت شدند و با AA یک میلی مولار به مدت 2 روز تیمار شدند. سپس با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و روش MTT به ترتیب بقاء و میزان زیستایی سلول ها بررسی شد. BM-MSCs مورفولوژی دوکی داشته و نتایج فلوسایتومتری نشان دهنده بیان   CD44 وCD90  و نیز عدم بیان CD45 و CD34 در بیش از 90 درصد سلول ها بود. رنگ آمیزی های اختصاصی حفظ کلاژن و گلیکوزآمینوگلیکان ها و عدم حضور DNA را در بافت سلول زدایی شده اثبات کردند. نتایج MTT  نشان داد که AA به طور معنی داری باعث افزایش زیستایی BM-MSCs می شود (05/0(P<. همچنین نتایج SEM نشان داد که سلول ها در گروه تیمار شده با AA، گسترش بیشتری داشتند. بطور کلی، AA می تواند با افزایش زیستایی BM-MSCs، بازده مهندسی بافت عضله را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: مهندسی بافت، سلول بنیادی مزانشیمی مغز استخوان، داربست عضله اسکلتی، آسکوربیک اسید
  • مسعود یوسفی، سید سعید حسینیان یوسفخانی*، انوشه کفاش، مهدی رجبی زاده، محمد مرادپور، اسکندر رستگار پویانی صفحات 67-75
    مارگزیدگی یکی از مهم ترین چالش های سلامت و حفاظت است. شناخت مناطق با خطر مارگزیدگی بالا میتواند در مدیریت این چالش سلامت عمومی موثر باشد. اما تغییرات اقلیمی در حال تغییر الگوهای مکانی خطر مارگزیدگی است و سبب می شود تا مدیریت آن پیچیده تر و دشوار تر گردد. در مطالعه حاضر مطلوبیت زیستگاه افعی جعفری (Echis carinatus) به عنوان شاخص خطر مارگزیدگی گونه افعی جعفری در نظر گرفته شد و نحوه تغییر مطلوبیت زیستگاه گونه تحت تاثیر تغییرات اقلیمی بررسی شد. برای مدل سازی مطلوبیت زیستگاه این گونه از رویکرد تجمیعی پنج روش مدل سازی (مدل های خطی تعمیم یافته، مدل های سازشی تعمیم یافته، مدل های درخت رگرسیونی افزایشی، مکسنت و جنگل تصادفی)  استفاده شد. همچنین تعداد روستاهای در معرض خطر گزش تحت شرایط اقلیمی حاضر و آینده تعیین شد. نتایج نشان داد، زیستگاه های مطلوب گونه تحت تاثیر تغییرات اقلیمی از 472619 کیلومتر مربع به 584881 کیلومتر مربع افزایش خواهد یافت و در نتیجه روستاهای در معرض خطر گزش نیز در آینده از 70247 به 82881 افزایش خواهد یافت. مناطقی که در مطالعه حاضر با خطر مارگزیدگی بالا شناسایی شدند اولویت بالایی برای اجرای برنامه های آموزشی و توزیع پادزهر دارند. مدل های مطلوبیت زیستگاه برای شناسایی مناطق با خطر مارگزیدگی بالا تحت تاثیر تغییرات اقلیمی در کشور مفید هستند و میتوانند برای مطالعه خطر گزش سایر مارهای سمی تحت تاثیر تغییرات اقلیمی نیز مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، مارگزیدگی، مارهای با اهمیت پزشکی، مدلسازی مطلوبیت زیستگاه‏
  • مسعود یوسفی*، باقر نظامی، محمدعلی ادیبی، عبدالصالح گری، فرهاد عطایی صفحات 77-85

    خزندگان از مهمترین اجزای بوم سازگان های طبیعی هستند که به واسطه قدرت تحرک پایین، آسیب پذیری بالایی نسبت به تخریب زیستگاه، توسعه جاده ها و تغییرات اقلیمی دارند. با این وجود، حتی فهرست گونه های موجود در بسیاری از مناطق حفاظت شده کشور در دسترس نیست. به منظور حفاظت کارامد، ضروری است وضعیت هر منطقه از نظر فون و فلور بررسی شده و بر اساس دانش حاصل برای حفاظت آنها برنامه ریزی نمود. در مطالعه حاضر، غنای گونه ای خزندگان مجموعه حفاظت شده توران طی بازدیدهای صحرایی بین سال های1393 تا1400 بررسی شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد تعداد 36 گونه خزنده شامل 20 گونه سوسمار، 15 گونه مار و 1 گونه لاکپشت در این مجموعه حفاظتی زیست می کنند. دو خانواده Agamidae و Gekkonidae هر یک با شش گونه متنوع ترین خانواده های سوسماران و خانواده Colubridae متنوع ترین گروه مارها در ذخیره گاه بودند. در میان گونه های شناسایی شده، بزمجه بیابانی (Varanus griseus) و  لاک پشت آسیایی (Testudo horsfieldii) جز گونه های با در خطر بوده  که نیاز است برنامه های حفاظتی مستقل برای آنها تدوین شود.

    کلیدواژگان: سوسمارها، مارها، حفاظت، تهدیدات
  • عبدالجبار ایرانی* صفحات 87-98
    در این پژوهش، ماهیان دیپلویید، تریپلویید و تتراپلویید قزل آلای رنگین کمان از نظر رشد، بقا و ویژگی های گلبول قرمز مورد مقایسه قرار گرفتند. برای تولید ‏ماهیان تریپلویید، تخم های لقاح یافته تحت شوک گرمایی 5/26 درجه سانتی گراد در قالب سه تیمار: 1- دوبار شوک یک دقیقه ای در 15 و 30 دقیقه بعد از ‏لقاح، 2- یک بار شوک 15 دقیقه ای در 15 دقیقه بعد از لقاح و 3- یک بار شوک 12 دقیقه ای در 20 دقیقه بعد از لقاح، قرار گرفتند. برای تولید ماهیان تتراپلویید، ‏تخم های لقاح یافته تحت شوک گرمایی 28 درجه سانتی گراد در قالب سه تیمار: 1- شوک 10 دقیقه ای در 59 ساعت-درجه بعد از لقاح، 2- شوک 10 دقیقه ای ‏در 66 ساعت-درجه بعد از لقاح و 3- شوک 10 دقیقه ای در 72 ساعت-درجه بعد از لقاح، قرار گرفتند. در تریپلوییدسازی، شوک گرمای 5/26 درجه سانتی گراد ‏در 20 دقیقه بعد از لقاح به مدت 12 دقیقه با درصد تفریخ 6/66 درصد و نرخ تریپلوییدسازی 87 درصد بهتر از سایر گروه ها بود. در تتراپلوییدسازی، شوک گرمای ‏‏28 درجه سانتی گراد در 59 ساعت-درجه بعد از لقاح به مدت 10 دقیقه با درصد تفریخ 9/54 درصد و نرخ تتراپلوییدسازی 94/7 درصد نسبت به سایر تیمارها ‏مناسب تر بود. ماهیان تریپلویید از نظر رشد با دیپلوییدها اختلاف معنی داری نداشتند اما رشد ماهیان تتراپلویید به طور معنی داری کمتر از دیپلوییدها بود. ‏به طورکلی، در این مطالعه علاوه بر بهینه سازی روش های تریپلویید و تتراپلوییدسازی، استفاده از طول، عرض و مساحت سلولی گلبول های قرمز، به عنوان یک ‏روش کاربردی و کم هزینه برای تفکیک ماهیان دیپلویید، تریپلویید و تتراپلویید قزل آلای رنگین کمان مورد تایید قرار گرفت.‏
    کلیدواژگان: پلی پلوئیدسازی، قزل آلای رنگین کمان، گلبول قرمز، رشد و بقا
  • مرجان نوری، فاطمه رازقی، فتاح ستوده نژادنعمت الهی، احسان احسانی* صفحات 99-113
    بیماری های کلیه به عنوان یک مشکل مهم پزشکی، دارای گزینه های محدود برای درمان است، بکارگیری سلول های بنیادی به عنوان یک روش درمانی جایگزین روش های قدیمی مطرح است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر محیط کشت حاصل از سلول های بنیادی مزانشیمی (MSCs-CM) کلیه موش نوزاد در درصدهای 10، 30 و 50 بر تمایز سلول های بنیادی جنینی به سمت سلول های اپیتلیال کلیه است. سلول های بنیادی مزانشیمی، از کلیه موش نوزاد جداسازی، پاساژ و تکثیر شد. تعیین هویت سلول ها با استفاده از فلوسایتومتری و بررسی بیان مارکرهای سطحی CD105، CD29، CD90، انجام شد. در پاساژ سوم سلول های استخراج شده، محیط کشت رویی آن جمع آوری و hESC در محیط کشت کامل این سلو ل ها کشت و تکثیر شدند و تمایز سلول های hES به سلول های پیش ساز مورد بررسی قرار گرفت. بررسی بیان ژن های PAX2، ZO1 وCK18 با استفاده از RT-PCR و بیان مارکرهای سطحی CD133، CD24 و CD44 با استفاده از فلوسایتومتری بررسی شد. نتایج فلوسایتومتری ماهیت مزانشیمی بودن سلول ها را تایید کرد. نتایج تمایز hESCs نشان داد که بیان ژن های PAX2، ZO1 و CK18 در گروه های حاوی محیط کشت رویی به صورت معنی دار (p<0.05) افزایش یافته است. نتایج فلوسایتومتری بیانگر افزایش بیان مارکرهای CD133 و CD24 در گروه های حاوی CM و  بیان مارکر CD44 در گروه حاوی 50 درصد CM، نسبت به گروه کنترل است. به طور کلی نتایج نشان داد که فرآیند  محیط کشت رویی این سلول ها تاثیر مثبتی در القاء تمایز سلول های بنیادی جنینی انسانی به سلول های پیش ساز کلیه دارد.
    کلیدواژگان: تمایز، سلول های بنیادی مزانشیمی، محیط کشت رویی، کلیه
|
  • Jafar Pish Jang Aghajeri *, Ghader Najafi, Parsa Pish Jang Aghajari, Fatemeh Mohammad Goli Famiyan, Elnaz Mehri Pages 1-8
    Heat stress causes significant economic losses in poultry production and leads to the reduction of several physiological and metabolic factors. This research was conducted in order to investigate the allelic and genotypic polymorphisms of the gene involved in heat stress (HSP90β) in Marandi indigenous, broiler and laying chickens using PCR-RFLP technique. Randomly, blood was taken from 300 chicken and genomic DNA was extracted by salting out method. Amplification of the desired gene locus with a length of 494 bp was performed using specific primers and MspI enzyme was used to identify the mutation in the desired gene locus. After enzymatic digestion, two genotypes M1M1 and M1M2 and two alleles M1 (with a band of 494 bp) and M2 (with two bands of 248 bp and 246 bp) were identified for the HSP90β marker locus. Marandi indigenous and broiler chicken masses were in the Hardy-Weinberg equilibrium. For Marandi indigenous and broiler chicken populations, the Shannon information index at the HSP90β marker locus was 0.25 and 0.40, the fixation index is -0.07 and -0.16, and the observed heterozygosity index was 0.14 and 0.28, respectively. Due to the presence of polymorphism and mutation in the studied gene locus, it can be used in the Marandi indigenous and broiler chickens by genetic selection with the help of this marker to eliminate heat-sensitive chickens and keep heat-resistant chickens.
    Keywords: Chicken, Genetics breeding, Genotype diversity, Gene marker, Heat ‎shock‎
  • Parvaneh Pakzad, Saleh Tabatabaei Vakili *, Morteza Mamouei, Jamal Fayazi Pages 9-20
    The present study was performed to investigate the effect of injection of PMSG and GnRH hormones on reproductive performance of Arabi ewes in the breeding season. 75 ewes were divided into 5 groups. The first group had no estrus synchronization program and no hormonal injection (control). Vaginal progesterone sponge (MAP) was inserted into other groups for 14 days. Simultaneously with the withdrawal of sponge, they were treated with: 1- injection of 500 IU of PMSG, 2- injection of 100 micrograms of GnRH, 3- injection of 500 IU of PMSG plus 100 micrograms of GnRH and 4- without injection (MAP only). One healthy and fertile Arabi ram was assigned to each of the 5 ewes. Estrous behavior of ewes was recorded for 7 days. The estrous response, return to estrus, pregnancy length, lambing rate, prolificacy rate, fecundity rate and the ratio of the birth of male and female lambs, were not affected by treatments. Injection of PMSG and GnRH were able to reduce the time of estrus onset coMAPred to sponge treatment alone (P<0.05). The birth weight and weight of 30, 60 and 90 days in lambs, although were affected by the treatments (P<0.05), but no obvious effect of hormone injection was observed on these parameters. In general, the injection of PMSG and GnRH in the estrus synchronization program of Arabi ewes, although was an effective method in estrus onset time, but could not have a significant effect on the other reproductive performances of the animal during the breeding season.
    Keywords: Ewe, GnRH, MAP, PMSG, Reproductive performance
  • Fatemeh Danesh Pajooh, Shahrbanoo Oryan *, Ramesh Ahmadi, Pejman Mortazavi Pages 21-32
    Liver fibrosis is a reversible disease that can be caused by various causes of liver damage and ultimately lead to severe complications such as cirrhosis, liver cancer or even death. Traditional treatments have several limitations, including insufficient therapeutic effects and side effects. Since the internalization, penetration and delivery of drugs have been facilitated with the help of nanomedicine, therefore, the use of nanotechnology in targeted drug delivery to improve liver fibrosis seems to be a suitable option. Male Wistar rats weighing 200-250 g were randomly divided into 5 groups of 8: control (healthy rats), sham (healthy rats + K3PO4), CCL4 (liver fibrosis model rats), Y2O3 30 (healthy rats + 30 mg/kg Y2O3) and CCL4+ Y2O3 30 (fibrotic rats + 30 mg/kg Y2O3). After induction of liver fibrosis by CCL4, rats received Y2O3 once daily for four weeks. At the end, the rats were anesthetized and blood was taken from the heart. A part of the liver samples was kept in 10% formalin and another part was kept at -80°C. Finally, oxidative stress markers (CAT, GPX, SOD and MDA) and liver enzyme levels (AST, ALT, ALP and GGT) were measured using ELISA method. Also, the expression of TGF-β and α-SMA genes in the liver was investigated by Real Time RT-PCR method. The use of 30 mg/kg of Y2O3 NPs did not have a favorable effect on regulating the levels of CAT, SOD, GPX, TGF-β and α-SMA, as well as MDA, AST, ALT, ALP and GGT in fibrotic rats. However, a significant improvement was observed in reducing liver tissue inflammation in CCL4+ Y2O3 30 group rats. The dose of 30 mg/kg of Y2O3 nanoparticles did not have a favorable effect on the antioxidant and biochemical indices of the liver in order to reduce liver fibrosis. But its favorable effects were observed in the fibrotic liver tissue of mice treated with Y2O3 30, especially the reduction of inflammation.
    Keywords: Y2O3 NPs, Liver fibrosis, CCl4, TGF-β, α-SMA, nano particle, ‎Ethereum oxide
  • Asiye Seyyed, Fatemeh Harfsheno, Maryam Khorasani Nejad, Omolbanin Ghasemian *, Hassan Johari Pages 33-43

    Statement of the problem: 

    The liver is the main organ responsible for metabolic control and metabolic detoxification, which significantly contributes to the clearance of beta-amyloid plaques. 

    Aim

    The present study aimed to investigate the effect of aerobic exercise with a supplement of vitamin C on liver enzymes and total antioxidant capacity (TAC) values in rats with Alzheimer's disease.

    Materials and Methods

    This was an experimental and fundamental research with a post-test and a control group conducted on 35 aged male Sprague-Dawley rats. The samples were randomly assigned to five groups (7 cases in each group), including 1) Alzheimer, 2) the healthy, 3) the exercise group, 4) the vitamin C, and 5) the exercise+vitamin C group. Aerobic exercise was continued for eight weeks, Total protein in liver tissue was measured to assess TAC, Malondialdehyde (MDA, alanine aminotransferase (AST), alkane phosphatase (AST), and aspartate aminotransferase (AST) levels.

    Results

    The values of AST, ALT and ALP, MDA, and TAC in the control group with Alzheimer's disease were significantly higher than those in the healthy control group (P<0.05). After the intervention, AST, ALT, and ALP in the exercise and vitamin C supplement groups were significantly lower than in the non-exercise groups (P=0.001).

    Conclusion

    Aerobic exercise and vitamin C supplementation are effective in improving liver factors in rats with Alzheimer's disease; however, they have no therapeutic effect on MDA and TAC levels in rats with Alzheimer's.

    Keywords: Aerobic Exercise, Alzheimer's Disease, liver enzymes, Vitamin C
  • Sanaz Alaee, Mahmoud Sadeghi Ataabadi, Hamideh Homayon, Bahia Namavar Jahromi, Elham Hosseini * Pages 45-55
    Approximately half of infertility in couples can be attributed to male factors, which may occur in a wide range of causes. Examining seminal plasma parameters is the initial and simplest approach in male infertility evaluation and provides valuable information about fertility status. In this study, the presence and relationship between the concentration of interleukin 35 (IL-35) in seminal plasma and standard parameters of sperm in infertile men were investigated. Semen analysis was performed on semen samples of men referred to the Infertility Center of Shiraz University of Medical Sciences. Semen samples were analyzed in accordance with the laboratory guidelines of the World Health Organization and were divided into three groups including 21 normozoospermic, 21 asthenoteratozoospermic, and 15 azoospermic samples. The seminal concentration level of IL-35 was analyzed using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Results showed that IL-35 was detectable with different levels in the seminal plasma of studied groups, however, its concentration did not show a statistically significant difference (p>0.05). The correlation analysis between IL-35 concentration and sperm standard parameters showed that there is a significant negative correlation between IL-35 concentration and the normal sperm morphology percentage (r=0.317, p=0.04), while no significant correlation was observed with sperm count (r=-0.27, p=0.08) and sperm motility (r=-0.27, p=0.08). Despite the presence of IL-35 in semen, even in normozoospermic male patients, its role and functional significance have not been determined. The existence of a negative relationship between the IL-35 concentration and the normal sperm morphology percentage can indicate its importance in male infertility status.
    Keywords: Interleukin 35, Seminal plasma, Sperm quality‎
  • Fatemeh Ghiyasvand, Somayeh Arabzadeh, Mahmood Talkhabi * Pages 57-66
    Tissue engineering is an emerging field based on the three elements of cells, scaffolds, and bioactive molecules, and can be a useful method for treating muscle injuries. The aim of this study is to investigate the effect of ascorbic acid (AA) on the viability of bone marrow mesenchymal stem cells (BM-MSCs) cultured on skeletal muscle decellularization scaffold. First, BM-MSCs were extracted from rat leg bone marrow and cultured in vitro. The identity of the cells was assessed using flow cytometry. The extracted rat skeletal muscle was decellularized using a 1% SDS solution. The decellularization process was investigated by Masson Trichrome, and Alcian blue and DAPI staining.BM-MSCs were cultured on decellularized scaffolds and treated with 1 mM AA for 2 days. Then, the survival and viability of the cells were evaluated using scanning electron microscope (SEM) and MTT methods, respectively.BM-MSCs had a spindle morphology, and the results of flow cytometry showed the expression of CD44 and CD90 and the lack of expression of CD45 and CD34 in more than 90% of the cells. The staining verified the preservation of collagen and glycosaminoglycans and the absence of DNA in the decellularized tissue. MTT results showed that AA significantly increases the viability of BM-MSCs (P<0.05). Also, the SEM results showed that the cells in the group treated with AA were more proliferated. In general, AA can improve the efficiency of muscle tissue engineering by increasing the viability of BM-MSCs.
    Keywords: Tissue engineering, Bone Marrow Mesenchymal stem cell, Skeletal ‎muscle scaffold, Ascorbic acid‎
  • Masoud Yousefi, Seyyed Saeed Hosseinian Yousefkhani *, Anooshe Kafash, Mahdi Rajabizadeh, Mohammad Moradpour, Eskandar Rastegar Pouyani Pages 67-75
    Background
    Snakebite is a global health problem and important conservation challenge. Knowing where snakebite risk is highest can help snakebite management. But climate change is altering snakebite risk pattern making its management more difficult and complicated.
    Methods
    In this study we used Echis carinatus’ habitat suitability as an indicator of snakebite risk, under current and future climatic conditions. We applied an ensemble of five distribution modelling methods (Generalized linear models (GLMs), Generalized additive models (GAMs), Generalized boosted models (GBMs), Maximum entropy modelling (Maxent) and Random Forest (RF)) to model the species habitat suitability. In addition, we identified villages that are at risk of envenoming form the species under current and future climate.
    Results
    Results showed that the species suitable habitat will increase under climate change as consequence number of villages at risk will increase from 70247 to 82881 putting more human population at risk of envenoming.
    Conclusion
    High snakebite risk areas identified in this study are high priority target areas for awareness raising program and antivenom distribution. This study demonstrates usefulness of habitat suitability modeling in identifying high snakebite risk area in Iran.
    Keywords: Climate Change, Snakebite, Medically important snakes, habitat ‎suitability modeling
  • Masoud Yousefi *, Bagher Nezami, Mohamad Ali Adibi, Abdoulsaleh Geray, Farhad Ataei Pages 77-85

    Reptiles are important components of natural ecosystems but because of limited dispersal ability they are sensitive to habitat destruction, road development and climate change. However, very little is known about their diversity and distribution in protected areas of Iran. In this study, reptiles of Touran Biosphere Reserve were collected, photographed and identified from 2014 to 2021. Results showed that 36 reptile species including 20 lizards, 15 snakes and 1 tortoise are living in the Touran Biosphere Reserve. Families Agamidae and Gekkonidae where the most diverse families among the lizard species and family Colubridae was the most diverse family among the snake species. Testudo horsfieldii and Varanus griseus are species with conservation concern thus they need special conservation programs.

    Keywords: Lizards, Snakes, Conservation, Threats‎
  • Abdoljabbar Irani * Pages 87-98
    In this study, rainbow trout diploid, triploid, and tetraploid were comparatively investigated regarding the growth ‎performance, survival rate, and erythrocyte characteristics. For the triploid production, the fertilized eggs received 26.5 ℃ ‎thermal shock under three treatments: 1. double 1-min shock after 15 and 30 min of the fertilization, 2. one 15-min shock ‎after 15 min of the fertilization, and 3. one 12-min shock after 20 min of the fertilization. Tetraploidy was induced by ‎application of 28 ℃ thermal shock under three treatments: 1. 10-min shock after 59 degree-hours of the fertilization, 2. 10-‎min shock after 66 degree-hours of the fertilization, and 3. 10-min shock after 72 degree-hours of the fertilization. The best ‎triploidization results, 66.6% survival rate and 87% triploidization rate, achieved by application of 12-min shock after 20 ‎min of the fertilization. The best tetraploidization results, 54.9% survival rate and 7.94% triploidization rate, achieved by ‎application of 10-min shock after 59 degree-hours of the fertilization. There were no significant differences between the ‎triploid and diploid fish, wheras the tetraploids showed significantly lower growth rate than the diploids. In conclusion, in ‎this study, triploid and tetraploid production of rainbow trout were improved, and application of erythrocyte cell size as a ‎reliable and efficient polyploidy detection method was emphasized.‎
    Keywords: Erythrocyte, growth, Polyploidization, Rainbow trout, survival
  • Marjan Nouri, Fatemeh Razeghi, Fattah Sotoodehnejadnematalahi, Ehsan Ehsani * Pages 99-113
    Kidney diseases are an important medical problem worldwide. Since there are limited treatment options for damaged kidneys, stem cell therapy has become an alternative treatment. The aim of present study is to investigate effect of culture medium obtained from mesenchymal stem cells (MSCs-CM) of newborn mice kidneys in percentages of 10, 30 and 50 on differentiation of embryonic stem cells towards kidney epithelial cells. Mesenchymal stem cells were isolated from kidneys of newborn mice, passaged and propagated. Determination of the identity of cells was done using flow cytometry and checking the expression of surface markers CD105, CD29, CD90. In third passage of extracted cells, supernatant culture medium was collected, hESC were cultured and multiplied in the complete culture medium of cells and the differentiation of hES cells into progenitor cells was investigated. The expression of PAX2, ZO1 and CK18 genes was investigated using RT-PCR, expression of CD133, CD24 and CD44 surface markers was investigated using flow cytometry. Flow cytometry results confirmed the mesenchymal nature of the cells. The results of differentiation of hESCs showed that expression of PAX2, ZO1 and CK18 genes increased significantly (p<0.05) in the groups containing supernatant. The results of flow cytometry show an increase in expression of CD133 and CD24 markers in groups containing CM and the expression of CD44 marker in the group containing 50% CM, compared to control group. In general, results showed supernatant culture process of cells has a positive effect on inducing differentiation of human embryonic stem cells into kidney progenitor cells.
    Keywords: Distinction, Mesenchymal stem cells, Supernatant culture medium, ‎Kidney