فهرست مطالب

سلفی پژوهی - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه سلفی پژوهی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حامد آل یمین، علیو ابوبکر موسی صفحات 7-28

    القاعده در گستره بین الملل و بوکوحرام در مرزهای نیجریه، با رویکرد تقریبا مشابهی به اقدامات تروریستی می پردازند. اقدامات تروریستی این دو گروه به میزانی گسترده و خشونت بار است که در تمام کشورها، مورد توجه قرار گرفته و حتی دیگر مسلمانان غیر مرتبط با این سازمان ها نیز، از تبعات اقدامات آنها در امان نیستند. از مهمترین و شاخص ترین ویژگی های القاعده و بوکوحرام، تاکید بر مذهب و رویکرد سیاسی در آنها است. در اهداف، مبانی، روش و رویکرد دینی این دو سازمان، اشتراکات فراوانی وجود دارد. برخی از این اشتراکات، برتر دانستن دیدگاه خود، خوانش جدید از مفاهیم اسلامی، تاکید بر جهاد و دعوت دیگران، تشکیل حکومت سیاسی، کشتن مخالفان خود و تشکیل حکومت مستقل می باشد. دو فرقه مذکور، تنها خود و پیروان خود را مسلمان می خوانند و با وعده های دروغین و استفاده از ابزار دین، سیاست و پول، افراد زیادی را وارد گروه خود می کنند. القاعده دارای تشکیلات به روزتر و گسترده تری است؛ اما بوکوحرام تشکیلات ضعیف تر و کوچک تری دارد. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی میان رویکرد این دو سازمان، مقایسه ای انجام داده است تا تمایزات و تشابهات میان آنها واضح گردد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: تروریسم، القاعده، بوکوحرام، مذهب، سیاست، جهاد
  • علی مقدس*، حسن نعیم آبادی، غلامرضا خوش نیت صفحات 29-45

    کلمه جهاد، از جمله واژگان مطلقی است که در آیات و روایات، از معانی متعددی برخوردار است. متسلفه جهاد ی (تکفیری ها) با برداشت سطحی و ظاهری از معنای عام جهاد که مطلق مبارزه است، به معنای خاص آن یعنی، قتال، عدول کرده اند. آنان با مصادره معنایی جهاد، با استناد به آیه 73 سوره توبه یا ایها النبی جاهد الکفار والمنافقین واغلظ علیهم ، اعراض، اموال و دماء شهروندان و حاکمان کشورهای اسلامی را مباح شمرده و با بدترین شکل ممکن، آنان را قلع و قمع می کنند؛ اما با بررسی های صورت گرفته دانسته شد که قتال، آخرین فرع جهاد بوده و مبناسازی متسلفه جهاد ی ، در به کارگیری علیه شهروندان عراق و شام، سست و ناقص است. مفسران و اندیشمندان اهل سنت، آیه 73 سوره توبه را که مطلق است، حمل بر آیات مقید کرده و محاربه با عموم کفار غیر حربی را، جایز نمی دانند. آنان تطبیق آیه را، نه تنها بر عموم کفار غیر حربی روا ندانسته، بلکه به طریق اولی علیه مسلمانان بلاد اسلامی، غیرمنصفانه و حرام شرعی می دانند. پژوهش حاضر، به روش توصیفی _ تحلیلی، به بررسی این مسیله پرداخته است.

    کلیدواژگان: متسلفه جهادی، جهاد، قتال، مطلق، مقید، کفار، منافقین
  • محمود علیخانی کشکک، ابراهیم قاسمی* صفحات 47-71
    از مباحث چالش برانگیز در جهان اسلام که از دیرباز مورد توجه مذاهب و فرق اسلامی واقع شده، مسیله تکفیر است. یکی از چهره هایی که در تاریخ علم کلام و مسیله تکفیر، مورد توجه قرار گرفته، ابن تیمیه می باشد که از سخنان او، برداشت های مختلفی بین فرقه ها و چهره های گذشته و حال صورت گرفته است. این پژوهش با رویکرد توصیفی _ تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای در مورد سخنان ابن تیمیه، درصدد بررسی و تبیین مبانی تکفیر از دیدگاه اوست و به این نتیجه رسیده است که ابن تیمیه، هرچند از نظر مفهومی، به درستی، مبانی تکفیر را مطرح و مسلمانان را جدا از تکفیر یکدیگر برحذر می داشت، ولی مصداقا برخلاف مبانی خود، برخی اشخاص و فرقه های اسلامی را تکفیر کرده است. آنچه در این پژوهش اهمیت دارد، همان تبیین مفهومی تکفیر است که برای وحدت، انسجام و اتحاد امروز جهان اسلام و نیز برای جلوگیری از خشونت های فرق اسلامی، علیه یکدیگر مورد نیاز می باشد؛ در واقع برخی تکفیرهایی که از سوی ابن تیمیه واقع شد را می توان، عدول از مبانی خود او دانست؛ البته دلایل سیاسی و شرایط تاریخی روزگار وی (مانند سقوط خلافت و تعصبات افراطی مذهبی) نیز، در این عدول از مبانی بی تاثیر نبوده است.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: اسلام، تکفیر، ابن تیمیه، وهابیت، اهل سنت
  • مائده جعفری، عبدالمجید طالب تاش*، فیض الله اکبری دستک صفحات 73-96

    حیدرعلی قلمداران یکی از قرآنیون معاصر شیعی در ایران است که به نقد عقاید شیعی می پردازد. پژوهش حاضر، به روش توصیفی _ تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای، به بررسی دیدگاه قلمداران در مسیله زیارت قبور و ساخت بنا بر آنها پرداخته است. این پژوهش به دست داد که وی مسیله ء زیارت قبور را خرافات و بدعت شیعی می خواند و معتقد است، از حقایق شرعی نیست. قلمداران مخالف ساخت بنا مانند گنبد و ضریح بر روی قبور است و آن را شرک می داند و با تالیف کتابی با نام زیارت قبور بین حقیقت و خرافات، اشکالات متعددی به این کار وارد کرده است. وی مهمترین دلیل خود را، عدم ذکر  موضوع زیارت قبور در قرآن، نهی از زیارت قبور توسط پیامبر6، سفارش حضرت فاطمه3 به دفن مخفیانه، نفی دلالت زیارت قبور در آیه هشتاد و چهار سوره توبه، وجود حدیث منع زیارت قبور، عید قرار ندادن قبر پیامبر6 و حدیث پیامبر6 مبنی بر تسویه قبور می داند. در این تحقیق به صحت و سقم دیدگاه های قلمداران در زمینه زیارت قبور پرداخته شده و روشن گردیده است آیات قرآن، متون روایی، مستندات تاریخی و دلایل شیعه و اهل سنت حاکی از آن است که دیدگاه قلمداران مردود بوده و زیارت قبر پیامبر6 و مومنان و ساخت بنا بر آ نها، امری جایز و مشروع است.

    کلیدواژگان: قلمداران، قرآنیون، زیارت قبور، بناء بر قبور، گنبدسازی
  • عبدالمحمد شریفات*، محمد معینی فر صفحات 97-117

    یکی از مسایل اساسی سلفیان جهادی مانند سیدامام شریف (دکتر فضل)، مقدسی و ابومصعب سوری، مسیله «حکم بغیر ما انزل الله» است. از نظر سلفیان جهادی، این مسیله فقط یک مسیله فرعی نیست؛ بلکه به اصل ایمان برمی گردد؛ لذا مرتکبین آن دچار ناقضی از نواقض ایمان شده و عنوان مرتد بر آنان اطلاق می گردد.در نظر سلفیان جهادی، یکی از معیارهای تکفیر در مسیله «حکم بغیر ما انزل الله»، جعل و انشای قوانین وضعی است. آنان برای مدعای خود، به آیاتی استناد نموده اند. مهمترین آیات مورد استناد سلفیان جهادی عبارت اند از: آیه 31 سوره شوری، آیه 26 سوره کهف، آیه 137 سوره انعام، آیه 103 سوره مایده، آیه 31 و 37 سوره توبه، آیه 64 سوره آل عمران و آیه 40 سوره یوسف.بعد از بررسی آیات مذکور، روشن می گردد، برداشت سلفیان جهادی از آیات نادرست است و دلایل مورد ادعای آنان، به نحو اطلاق، قابل انطباق بر حکام و مردم مسلمان کنونی نیست و در بسیاری از موارد، "سالبه به انتفاء موضوع" است؛ زیرا قوانین وضع شده از سوی حکام و یا مجالس و پارلمان ها، عموما برای تنظیم امور مسلمانان و با اصول کلی اسلام منافات ندارد و حکام و یا کسانی که چنین قوانینی را وضع می کنند، عموما از باب استحلال حکم الهی و یا از روی عناد و یا جحود نیست. نهایت چیزی که درباره برخی از آنان می توان گفت، این است که به سبب عدم التزام کافی به اجرای احکام الهی، مسلمان فاسق هستند؛ در واقع اگر کسی حکم الهی را از روی عناد و استحلال ترک نماید و یا حکم از روی عناد و استحلال قانونی را جعل نماید، چنین شخصی بدون تردید کافر و از دایره اسلام خارج خواهد بود. در این مقاله سعی گردیده، با روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی و نقد دلایل سلفیان جهادی در مسیله جعل و انشای قوانین وضعی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: سلفیه جهادی، حکم بغیر ما انزل الله، جعل قوانین وضعی، انشای قوانین عرفی
  • سید محمد یزدانی*، سید محمد حسینی قزوینی، مهدی فرمانیان، عزالدین رضا نژاد، نجم الدین طبسی صفحات 119-144

    نوشتار حاضر با هدف تحلیل و ارزیابی دیدگاه مصطفی طباطبایی، پیرامون شفاعت نگاشته شده است. شفاعت یکی از اصول مهم اعتقادی مسلمین است که علیرغم برخی اختلاف ها در حیطه و گستره آن، اصل آن مورد پذیرش عامه مسلمین است. طباطبایی که از او به عنوان مهمترین چهره شبه سلفی و جریان به اصطلاح «قرآنیان» یاد می شود، در قرایتی نوین از آیات، با استناد به آیاتی که شفاعت بت ها را نفی می کند، به انکار شفاعت مورد قبول مسلمانان پرداخته و ادعا کرده است که خداوند، مقامی با عنوان «شفیع» را در آسمان و زمین به رسمیت نمی شناسد. او با ارایه معنای غلط از شفاعت و انتساب آن به «پیشوایان و بزرگان» شیعه، آن را با عقیده فداء در مسیحیت و عقیده مشرکان درباره شفاعت بت ها یکسان دانسته و مسلمانان را «قبرپرست» خوانده است. وی در مواجهه با آیات اثبات کننده شفاعت، معنای تازه و مستحدثی از آن ارایه داده و آن را «اعلام بخشش» و یا «بدرقه گناه کار» تا بهشت تفسیر و شفیع را تنها «پیام رسان بخشش» می داند. اهمیت این مسیله، افزون بر ضرورت تبیین صحیح معارف اسلامی، از جهت پاسخ گویی به شبهات کسانی که از میان شیعیان برخواسته و خود را «قرآنی» معرفی می کنند، بیشتر می شود. در نگارش این مقاله که با روش توصیفی - تحلیلی انجام پذیرفته، تمامی آثار وی بررسی شده است. نتایج بیانگر رویکرد دوگانه طباطبایی در مقایسه شفاعت اسلامی با دیدگاه مسیحیان و نیز، تفاوت در معناشناسی شفیع است و هر دو رویکرد او با آیات قرآن، روایات صحیح السند شیعی و سنی و نیز اجماع مسلمین، در تضاد است.

    کلیدواژگان: مصطفی طباطبایی، قرآنیان، شفاعت، تکفیر
|
  • Hamed Aleyamin, Aliyu Abubakr Musa Pages 7-28

    Al-Qaeda in the international arena and Boko Haram in the borders of Nigeria, are engaging in terrorist activities with an almost similar approach. The terrorist actions of these two groups are so widespread and violent that they have been noticed in almost all countries, even in non-Muslim countries. One of the most important and characteristic features of Al-Qaeda and Boko Haram is their emphasis on religion and political approach. There are many commonalities in the goals, foundations, method and religious approach of these two organizations. Some of these commonalities are the superiority of one's own point of view, a new reading of Islamic concepts, emphasis on Jihad and inviting others, forming a political government, killing one's opponents, and establishing an independent government. The two mentioned sects call only themselves and their followers as Muslims, and with false promises and using the tools of religion, politics and money, they bring many people into their group. Al-Qaeda has a more up-to-date and wider organization; while Boko Haram has a weaker and smaller organization. This essay has made a comparison between the approach of these two organizations with descriptive-analytical method to clarify the differences and similarities between them.

    Keywords: Terrorism, Al-Qaeda, Boko Haram, religion, Politics, Jihad
  • Ali Moghaddas *, Hasan Naeemabadi, Gholamreza Khoshniyyat Pages 29-45

    The word Jihad is one of the general words that has many meanings in the Quranic verses and Hadiths. The pseudo Salafi (Takfiris) have distorted the general meaning of Jihad. Generally, Jihad means struggle, its specific meaning is fighting. These pseudo Salafi groups misinterpreted the meaning of the verse (9:73): "O Prophet! strive hard against the unbelievers and the Hypocrites". They plunder the properties of people and kill them, considering the Islamic rules and their citizens disbelievers. In this essay, we have found that fighting is the last stage of Jihad. The Sunni scholars have interpreted the verse (9:73) in a peaceful way, maintaining that we are not allowed to use preliminary Jihad against Muslims and non-Muslims.

    Keywords: Pseudo-Salafi Jihadi, Jihad, Fighting, Pagans, Hypocrites
  • Mahmoud Alikhani Koshkak, Ebrahim Qasemi * Pages 47-71
    One of the challenging issues in the Islamic world, which has been the focus of Islamic sects for a long time, is the issue of takfir. Ibn Taymiyyah is one of the figures that have been taken into consideration in the history of theology in general and at the issue of takfir particularly. Each Islamic sect has interpreted Ibn Taymiyyah's words at his own benefit. This research, with a descriptive-analytical approach and using library sources consider Ibn Taymiyyah's thoughts, trying to investigate and explain the basics of takfir from his point of view.  it has come to the conclusion that Ibn Taymiyyah, although conceptually, in a correct way has put the concept of Takfir correctly, but contrary to his principles in practice, he has convicted so many people and Islamic sects. This research is going to clarify the meaning of Takfir in order to prevent religious violence. Of course, we should not neglect from the political and historical conditions of his time (such as the fall of the Islamic caliphate and extreme religious prejudices at that time) affecting on Ibn Taymiyyah viewpoint.
    Keywords: Islam, Takfir, Ibn Taymiyyah, Wahhabism, the Sunni
  • Maedeh Jafari, Abdolmajid Taleb Tash *, Feizollah Akbari Dastak Pages 73-96

    Heydar Ali Qalmadaran is one of the contemporary Shiite Qur'anists in Iran who criticizes Shiite ideas. The present research, using a descriptive-analytical method and using library tools, has considered the views of Islamic scholars on the issue of visiting graves and building monuments on them. This research found that he calls the issue of visiting graves as superstitions and Shiite heresy and believes that this ritual is not one of the Sharia rules. Qalmadaran is against the construction of domes and shrines on graves and considers it as polytheism. He wrote a entitled as "visiting the graves between truth and superstition", facing many problems to this work. His most important reasons are as the following: lack of mentioning visiting the graves in the Holy Qur'an, the prohibition of visiting graves by the Holy Prophet (PBH), the order of Hazrat Fatima to be buried secretly, banning from visiting the graves in the verse 84 of Surah Toba, the existence of a hadith prohibiting visiting graves, The existence of hadith from the Holy prophet denoting on levelling the graves. In this essay, the views of Islamic scholars in the field of visiting graves have been discussed and clarified. Finally, we can say that according to Quranic verses, narrative texts, historical documents and Shia and Sunni reasons, the views of Qalmadaran is not correct and visiting the graves and building monuments on them is permissible and legitimate.

    Keywords: Qalmadaran, the Qur'anists, visiting the graves, building monuments
  • Abdul Muhammed Sherifat *, Mohammad Moeinifar Pages 97-117

    One of the main creeds of Salafi Jihadi theorizers like Sayed Imam Sharif (Dr. Fazl), Maghdesi, and Abu-musab Al-Suri is "Ruling other than what God revealed". From Salafi Jihadi point of view, this issue is not a secondary issue, but rather if refers to the gist of faith. So, if someone break this rule, he or she is and apostate. From Salafi jihadi point of view, one of the major criteria for "Ruling other than what God revealed" is legislating new rules. Resorting to some Quranic verses, they make some proofs for their claims. Some of the verses are as the following: Q: (42:31), (18:26), (6:137), (5:103), (9:31,32), (3:64), (40:12). Considering the above verses, we will notice that the Salafi Jihadi interpretation of these verses are wrong and their claims are false because the new rules are legislated by governors or parliaments. The aim of these rules is to regulate the affairs of Muslims and do not contrast with the general principles of Islam. These legislators do  not deny the Islamic rules. just in some cases, they might do not obey from these rules. it seems that they don not bad  intentions and we can not excommunicate them. In this essay and with a descriptive analytic method the proofs of Salafi Jihadi is analyzed and criticized.

    Keywords: Salafi Jihadi, Governing without the rule of God, legislating New Rules, legislating Common Rules
  • Sayed Mohammad Yazdani *, Sayed Mohammad Husaini Ghazvini, Mehdi Farmanian, Ezzodin Rezanezhad, Najmodin Tabasi Pages 119-144

    The aim of this essay is analyzing and evaluating Mustafa Tabatabai's view on "intercession". Intercession is one of the important religious principles of Muslims, which despite some differences in its scope, is widely accepted by Muslims. Tabatabaei, who is referred to as the most important figure of pseudo-Salafism and the movement of the so-called "the Quranists". In a new reading of the verses, Tabatabaei refers to the verses that negate the intercession of idols. In his opinion, no one can intercede between man and God. He maintains that God   does not recognize a position with the title of "intercessor". By presenting the wrong meaning of intercession and attributing it to the "Shia leaders", he compared this idea with the belief of "redemption" in Christianity and the polytheists' belief about the intercession of idols. He calls the Muslims "grave worshippers". This essay, with a descriptive-analytical method, is going to explain the correct Islamic teaching in this case and answer to the doubts of "Qur'anists". The results show that Tabatabaei's double standards in comparing Islamic intercession with redemption in Christianity is against the verses of the Holy Qur'an, authentic Shia and Sunni hadiths, and the consensus of Muslims.

    Keywords: Mustafa Tabatabaei, Qur'anists, intercession, Takfir