فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 41 (بهار 1402)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 41 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی قائمی*، اختر ذوالفقاری صفحات 1-23
    استعاره مفهومی ابزار مناسبی برای درک بهتر و دقیق تر مفاهیم انتزاعی و ازجمله مفاهیم دینی است. حوزه مبدا "تجارت" یکی از حوزه های پرکاربرد در قرآن کریم و نهج البلاغه است که برای تولید استعاره های ساختاری در مفهوم سازی مفاهیم انتزاعی اسلامی به کار گرفته شده است. هدف از پژوهش حاضر که بر اساس رویکرد زبان شناسی شناختی انجام شده است، آن است که کارکرد استعاری تجارت به عنوان حوزه مبدا در مفهوم سازی استعاری از مفاهیمی چون زندگی، جهاد، انفاق، دنیاگرایی، آخرت گرایی و گرایش به حلال یا حرام ارزیابی شود تا تصویر واقعی این مفاهیم در دیدگاه اسلامی بهتر و عمیق تر شناخته شود. نتایج این پژوهش نشان داد که عبارات زبانی استعاری با حوزه مبدا تجارت در قرآن و نهج البلاغه بسیار گسترده و متنوع است و از این مفهوم سازی تصوری و حسی در اشکال و تناظرات متنوع برای تبیین و تصویر مفاهیمی چون ایمان، جهاد، آخرت، دنیا، تقوا، انفاق، عبادت استفاده شده است. ضمنا در این موارد تفکر و دیدگاه علوی مطابق با قرآن است؛ اما تنوع استعارت و تناظرات آن در قرآن کریم گسترده تر و بیشتر است و از تناظر "از دست دادن اصل سرمایه تجاری با ارزش وجود و شخصیت انسان" نیز فراوان بهره برده است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، استعاره، تجارت، قرآن، نهج البلاغه
  • محدثه حوزان، علی اکبر فراتی، انسیه سادات هاشمی* صفحات 25-50

    تقابل جهتی و دوسویه به عنوان دو گونه رایج در تقابل معنایی مطرح هستند. تقابل معنایی مبحث ویژه ای از معنی شناسی را به خود اختصاص می دهد. تقابل های معنایی یکی از مهم ترین و پربسامدترین روابط معنایی در نهج البلاغه به شمار می روند. تنوع تقابل معنایی در دنیا و آخرت، دلالت های معنایی متنوعی را رقم می زند که از ابزارهای لازم در بررسی معناشناختی این اثر ادبی است. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی تدوین شده است. در این پژوهش، به دلیل گسترده بودن بحث تقابل معنایی میان صفات دنیا و آخرت در خطبه های نهج البلاغه، به بررسی دو گونه رایج از انواع تقابل میان این صفات، پرداخته شده است. پس از استخراج جفت صفات متقابل دنیا و آخرت از میان خطبه ها و تطبیق هر یک از آن ها، بر انواع تقابل در معنی شناسی، برآیند پژوهش نشان داد که در این میان، امام برخی ویژگی ها برای دنیا و آخرت ترسیم کرده اند که نمایان گر تقابل جهت های مختلف نسبت به نقطه ارجاع هستند و تحت عنوان تقابل جهتی مطرح می شوند. این تقابل ها با دربرگیری پانزده مورد به عنوان یکی از پربسامدترین انواع تقابل میان صفات متقابل دنیا و آخرت محسوب می شوند. جفت صفات متقابل مطابق با ویژگی های تقابل دوسویه که از نظر میزان بسامد میان صفات دنیا و آخرت با دربرگیری سه مورد، کم ترین میزان را به خود اختصاص می دهند، پس از تقابل جهتی قرار می گیرند. امام از این صفات برای بیان ویژگی هایی از دنیا و آخرت استفاده کرده اند که وقوع یکی از واژه های متقابل، متضمن وقوع واژه دیگر  هست.

    کلیدواژگان: معنی شناسی، تقابل معنایی، تقابل دوسویه، تقابل جهتی، دنیا و آخرت، نهج البلاغه
  • علی نجفی ایوکی* صفحات 51-72

    بررسی خطبه ها و نامه های نهج البلاغه نشانگر این است که امام علی علیه السلام افزون بر صدور حکم در خصوص زن، در فرایند انتقال معنا، برای ترسیم مفاهیم متعدد ذهنی خود از شخصیت زن و ویژگی های وی کمک گرفته است و کوشیده در گفتمان های خود به پشتوانه دخالت دهی آن شخصیت در حوزه معنایی مبدا، مفاهیم مورد نظر خود را در حوزه معنایی مقصد عینیت بخشی و باورپذیر نماید و مخاطب خود را نسبت به ایده ها و باورهای خود متقاعد سازد. در پرتو دخالت دهی زن در فرایند معناسازی و تصویرسازی های ادبی به واسطه آن شخصیت، پژوهش حاضر می کوشد با رویکرد کیفی و روش توصیفی - تحلیلی به شناسایی، استخراج و تحلیل آن دسته از پاره گفت هایی بپردازد که سخنور در خطبه ها و نامه های خود برای تصویرسازی مفاهیم ذهنی خود از وی و ویژگی های او بهره گرفته است. از نتایج این تحقیق آن است که صاحب گفتمان در فرایند یادشده، به قصد تغییر موقعیت فکری و عاطفی مخاطب، از شخصیت زن و صفات مرتبط با وی استفاده کرده است. دیگر اینکه زن در نمونه های مورد مطالعه، بیشتر در فضای تیره دخالت داده شده و بار سنگین کنش های منفی دیگران را بر دوش می کشد.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، امام علی (ع)، زن، تصویرسازی، حوزه معنایی، باورپذیری
  • عبدالله حسینی*، زهره ناعمی، مریم اطهری نیا صفحات 73-95

    نظریه نقش گرای هلیدی، از مهم ترین نظریات زبان شناسی متن است که به شکل گیری زبان و بافت متن توجه دارد و اساس آن را سه فرانقش؛ اندیشگانی، بینافردی و متنی تشکیل می دهد. این نظریه، الگوی مناسبی جهت سبک شناسی گفتمان متن به شمار می رود و در پرتو آن می توان به مطالعه همه جنبه های سبک گفتمان نویسنده پی برد. پژوهش حاضر به روش تحلیلی و با رویکرد زبان شناسی نقش گرا، خطبه 42 نهج البلاغه را به منظور دست یابی به سبک گفتمان امام (ع) و درک عمیق تر ظرافت ها و ارزش های پنهان موجود در خطبه، بر مبنای دو فرانقش اندیشگانی و متنی مورد بررسی قرار داد و به این نتایج دست یافت که میزان استفاده امام (ع) از انواع فرایندها، هماهنگ با محتوای خطبه است و به دلیل مضمون خطبه که مربوط به امور ذهنی چون؛ اطاعت از هوای نفس و آرزوهای طولانی، شناساندن مهم ترین تفاوت میان دنیا و آخرت و... است، فرایند ذهنی (0.050) و رابطه ای (0.031.25) بیشترین نقش را در شکل دهی گفتمان خطبه دارند. از نظر فرانقش متنی هم امام (ع) با کاربرد عوامل ساختاری آغازگر مرکب (0.088)، نشاندار (0.075)، ساخت اطلاعاتی نو و کهنه (0.050) مفاهیم خطبه را گسترش داده و با به کارگیری شگردهای عوامل غیر ساختاری؛ انسجام دستوری (ارجاع و حذف)، پیوندی (ارتباط اضافی و سببی) و واژگانی (تکرار و با هم آیی)، سبب ایجاد ارتباط منسجم میان بندهای مختلف خطبه گشته است. در واقع امام (ع) سبک گفتمانی خطبه را با توجه به بافت موقعیتی و شناختی که نسبت به مخاطبانش داشته، بنا نهاده تا از غرور و غفلت و حس دنیاطلبی آنان بعد از پیروزی، جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، خطبه 42، نظریه نقش گرا، فرانقش اندیشگانی، فرانقش متنی
  • اکرم السادات حسینی، یحیی میرحسینی* صفحات 97-119
    پس از جنگ صفین، در پی هجوم سپاه شام به نواحی کوفه و بی تفاوتی عراقیان در برابر غارات، امیرالمومنین علی (ع) دو مولفه «دین و حمیت» را عامل همگرایی اجتماعی دانسته که فقدان آن منجر به تشتت در سپاه عراق شده است. تفرقه عراقیان، زمانی بیشتر نمایان می شود که به همسایه عراق یعنی شام نظر کنیم؛ جایی که مردمی متحد و مطیع دارد. علت فرمانبرداری شامیان، همواره مورد بحث و مناقشه بوده است؛ اما اینکه دین و حمیت به عنوان یک قانون قطعی و جهان شمول قلمداد شده و در شام اموی، موجب اتحاد شده باشد نیاز به تحلیل و بررسی دارد. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی، مفهوم دین و حمیت را بازشناسی کرده و با تکیه بر جریان شناسی، به بررسی عوامل همسازگری در شام پرداخته است. برآیند پژوهش نشان می دهد که معاویه با شناخت باورهای پیشا اسلامی شامیان، دین و حمیت مردم را مطابق اهداف خود پرورش داد. او با تکیه بر این دو مولفه، جریان های عثمان گرا و برتری طلبان شهری را شکل داد و از قدرت این دو جریان بهره ای وافر برد.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، شامیان، همبستگی اجتماعی، دین، حمیت، اطاعت، معاویه
  • علیرضا الماسوندی، احمد مراد خانی*، سید حسن عابدیان صفحات 121-144

    ازجمله موضوعات مهم و ارزشمندی که در آموزه های قرآنی و فرهنگ گفتاری و نوشتاری امیر مومنان حضرت علی (ع) انعکاس یافته است مباحث مربوط به محیط زیست است. بی توجهی و سهل انگاری نسبت به محیط زیست و تخریب منابع طبیعی تاثیر مستقیم و غیرمستقیمی بر سلامت جسم و روح افراد جامعه دارد زیبایی های موجود در طبیعت ازجمله مظاهر قدرت و زیبایی خداوند است که توجه و تدبر در آنها موجبات نزدیکی و شناخت و معرفت خالق هستی را برای آحاد جامعه فراهم می کند. در چنین رویکردی انسان خداباور درصدد این است که با عمل به آموزه های قرآن کریم و سخنان گهربار ایمه طاهرین (ع) در حفظ و پاسداری از محیط زیست کوشا باشد. پژوهش حاضر بر آن است که با استفاده از آیات نورانی قرآنی کریم و سخنان گهربار امام علی (ع) در نهج البلاغه به مسیله حفظ محیط زیست و اهمیت و نقش آن در تعالی انسان خداباور بپردازد. از مهمترین رهیافت های پژوهش این است که هم در آموزه های قرآنی و هم در حکمت های انسان ساز امیر مومنان (ع) موارد فراوانی در جهت هدایت و تشویق انسان به حفاظت از محیط زیست به عنوان مکانی برای تعالی و رشد آدمی به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، محیط زیست خداباوری، اخلاق باوری، اعتقاد به معاد
|
  • Morteza Ghaemi *, Akhtar Zolfaghari Pages 1-23
    The purpose of the current research, which was carried out using a cognitive linguistic method, is to evaluate the metaphorical function of business as a source field in the metaphorical conceptualization of concepts such as life, jihad, worldliness, hereafterism, and tendency towards halal or haram so that the real image of these concepts in the Islamic perspective can be better and more deeply understood. The results of this research showed that metaphorical language expressions with the origin of trade in the Qur'an and Nahj al-Balaghah are very wide and diverse, and this conceptualization of imagination and sense in various forms and correspondences has been used to explain and depict concepts such as faith, jihad, the afterlife, and the world, piety, charity, and worship. In addition, in these cases, Alevi's thinking and viewpoint is in accordance with the Quran, but the variety of metaphors and its correspondences in the Holy Quran is wider and more.
    Keywords: Cognitive Linguistics, Conceptual Metaphor, Business, the Quran, Nahj-Balagha
  • Mohadese Hozan, AliAkbar Forati, Enisiyeh Sadat Hashemi * Pages 25-50

    Directional and symmetrical opposition are considered two common types of semantic opposition. Semantic opposition is a special topic of semantics. Semantic opposition is one of the most important and frequent semantic relations in Nahj al-Balagha. The variety of semantic opposition in this world and the hereafter creates a variety of semantic implications, which is one of the necessary tools in the semantic analysis of this literary work. The present research is compiled by the descriptive-analytical method. In this research, due to the widespread discussion of the semantic opposition between the attributes of this world and the hereafter in the sermons of Nahj al-Balagha, two common types of opposition between these attributes were investigated. The results showed that, Imam has drawn some features for the world and the hereafter, which represent the opposites of different directions with respect to the reference point and are referred to as directional opposites. These opposites, including 15 cases, are considered one of the most frequent types of opposites between the mutual attributes of this world and the hereafter. Pairs of mutual attributes according to the features of symmetrical opposition, which have the lowest frequency between the attributes of this world and the hereafter, including 3 items, are placed after the directional opposition. Imam has used these attributes to express the features of this world and the hereafter; the occurrence of one of the reciprocal words implies the occurrence of the other word.

    Keywords: semantics, semantic opposition, symmetrical opposition, directional opposition, the world, the hereafter, Nahj al-Balagha
  • Ali Najafi Ivaki * Pages 51-72

    The examination of sermons and letters in Nahj al-Balagha indicates that Imam Ali (peace be upon him), in addition to issuing rulings regarding women, utilized various means to depict his mental concepts of the personality of women and their characteristics in the process of conveying meaning. He endeavored in his discourse to substantiate the involvement of women in the realm of origin, making his intended concepts more tangible and believable in the realm of destination, and persuading his audience regarding his ideas and beliefs. In light of women's involvement in the process of meaning-making and literary imagery through that character, this research aims to qualitatively identify, extract, and analyze those fragments of discourse in which the speaker employed them for the visualization of his mental concepts and the depiction of their attributes in his sermons and letters. The findings indicate that the discourse holder, in the aforementioned process, employed the character of women and related qualities to bring about a change in the intellectual and emotional state of the audience. Furthermore, women in the examined samples have been predominantly involved in dark spaces bearing the heavy burden of negative actions by others.

    Keywords: Nahj al-Balagha, Imam Ali (as), woman, imagery, semantic domain, believability
  • Abdollah Hoseini *, Zohreh Naemi, Maryam Atharinia Pages 73-95

    Halliday’s systemic functional theory is one of the most important theories in text linguistics that cateres to formation of language and texture of text and forms. It is based on three meta functions: ideological, interpersonal and textual. This theory is considered a suitable model for the stylistics of text discourse and it can help to understand all aspects of author's discourse style. The present research was investigated with an analytical method and systemic functional linguistics approach on 42th sermon of Nahj al-Balagha based on the ideological and textual meta-functions in order to achieve the imam's discourse style and deeper understanding of the subtleties and hidden values ​​in the sermon. The results showed that the extent to which imam uses all kinds of processes is in harmony with the content of sermon and because of the content of sermon, which is related to mental affairs such as following the passions and long wishes, and knowing the most important differences between this world and the hereafter. Mental processes (0.050) and relational processes (0.031.25) have the biggest role in shaping the discourse of the sermon. From the point of view of textual meta-function, imam has expanded the concepts of sermon using structural factors (composite initiator (0.088), mark (0.075), creating new and old information (0.050) and has created a coherent connection between different clauses of the sermon by applying techniques of non-structural factors, grammatical, relational and vocabulary coherence. In fact, imam has established discourse style of the sermon according to the situational context and his knowledge of the audience to prevent their pride and sense of worldliness after victory.

    Keywords: Nahj al-Balagha, 42th sermon, systemic functional theory, ideational meta-function, textual meta-function
  • Akram Sadat Hoseini, Yahya Mirhoseini * Pages 97-119
    Following the invasion by the people of al-Sham on Kufa and the indifference of the Iraqis to the looting, Ali (AS) considered the two components of "religion and loyalty" to be the cause of social integration, the lack of which has led to disunity in the Iraqi army. The division of Iraqis is revealed by looking at the united and submissive society of al-Sham. The reason for the obedience of the Shamians has always been discussed and disputed; However, whether religion and humility as a definitive and universal law have caused unity in Umayyad Syria needs to be analyzed and investigated. This research has identified the concept of religion and Hami’at (zeal) through a descriptive-analytical method and investigated the factors involved in the existing harmony in the Levant. The result of the study show that Muawiyah, knowing the pre-Islamic beliefs of the people of al=Sham developed the religion and zeal of the people in line with his goals. Relying on these two components, he formed Ottomanist and urban supremacist streams of thought and took advantage of the power of these two streams of thought.
    Keywords: Imam Ali (as), People of al-Sham, social solidarity, religion, Zeal, obedience, Muawiyah
  • Alireza Almasvandi, Ahmad Morad Khani *, Seysd Hasan Abedinian Pages 121-144

    Among the important and valuable topics reflected in the Quranic teachings and the spoken and written culture of the Commander of the Faithful Hazrat Ali (AS) are the topics related to the environment. Indifference and negligence towards the environment and the destruction of natural resources have a direct and indirect effect on the health of the body and soul of the people of the society. The beauty in nature is one of the manifestations of the power and beauty of God, and attention to and thoughtfulness in them lead to closeness and recognition. It provides the knowledge of the Creator to the members of the society. In such an approach, a God-believing person is someone who is diligent in preserving and protecting the environment by following the teachings of the Holy Quran and the precious words of the Imams (AS). The present study aims to deal with the issue of preserving the environment and its importance and role in the exaltation of the God-believing person by using the holy verses of the Quran and the precious words of Imam Ali (a.s.) in Nahj al-Balaigha. One of the most important approaches of the research is that both in the Quranic teachings and in the promoting words of wisdom by Amir al-Mo’menin, there are many instructions to guide and encourage people to protect the environment as a place for human excellence and growth.

    Keywords: Qur'an, Nahj al-Balagha, God-believing environment, Believing ethics, belief in the Day of Resurrection