فهرست مطالب

The Iranian Journal of Botany
Volume:29 Issue: 2, Autumn and Winter 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/10/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهرنوش پناهی* صفحات 89-105
    جنس کما (Ferula) یکی از بزرگترین جنس های تیره چتریان، با حدود 180-185 گونه منتشر شده در دنیای قدیم است. بخش Merwia در جنس Ferula طبق مطالعات اخیر، با 25 گونه به عنوان یک بخش حاوی گونه های مهم دارویی معرفی شده است. 14 گونه از این بخش در ایران گسترش دارد که توسط داده های مولکولی هسته ای (دو ناحیه ITS و ETS) و کلروپلاستی (دو ناحیه فضای بین ژنی rpL32―trnL(UAG) و trnK(UUU)― rps16) به منظور تعیین موقعیت دقیق تاکسونومیک و روابط فیلوژنتیکی گونه های درون بخش مورد بررسی قرار گرفت. درختان حاصل از آنالیز حداکثر شباهت (ML) و بایزین (BI) نشان داد که این بخش دربرگیرنده سه گروه متمایز جغرافیایی است که از نظر خواص دارویی نیز تا حدودی متفاوتند. همچنین گونه F. assa-foetida به صورت دو اکوتیپ در ایران ظاهر می شود؛ یک گروه جمعیت های بخش مرکز ایران پراکنده در ارتفاعات پایین، و گروهی دیگر جمعیت های مربوط به ارتفاعات بالاتر در ناحیه زاگرس (جنوب ایران) می باشد. گونه F. alliacea در گروه عناصر شرقی بخش Merwia قرار می گیرد. جایگاه دو گونه F. lutensis و F. latisecta درون بخش Merwia تعیین می گردد. در این مطالعه نواحی کلروپلاستی نتوانست تفکیک افراد فروگونه ای بطور مثال در گونه F. assa-foetida در این بخش را مشخص نماید در حالی که برای تفکیک سایر گونه های این جنس و جنس نزدیک (Leutea) موثر بودند. علاوه بر این، ناحیه هسته ای  ETSبه عنوان بهترین ناحیه حاوی اطلاعات مولکولی مشخص می گردد. موقعیت تاکسونومیک گونه Leutea turcomanica از نظر فیلوژنی نیز در جنس مذکور تایید می گردد.
    کلیدواژگان: ETS، Ferula، ITS، ایران، Sect. Merwia، گیاهان دارویی، فیلوژنی
  • شبنم عباسی، سعید افشارزاده*، مهری دیناروند، لودویک تریست صفحات 106-121
    Potamogeton و Stuckenia به ترتیب شامل 90 و 7 گونه پذیرفته شده در سراسر جهان هستند. به دلیل طیف وسیعی از تنوعات مورفولوژیکی درون گونه ای از جمله انعطاف پذیری فنوتیپی گسترده و تنوع زیست محیطی،Potamogeton و Stuckenia  جنس های بسیار دشواری در نظر گرفته می شوند. در مجموع 100 نمونه به نمایندگی از 11 گونه از Potamogeton و سه گونه از Stuckenia از سراسر ایران جمع آوری شدند. غربالگری اولیه بر اساس طول آلل توالی هایcpDNA ، امکان در نظر گرفتن 59 نمونه مختلف از یک تا هشت فرد از هر گونه را برای آنالیزهای مورفولوژیکی، تشریحی و مولکولی بیشتر فراهم نمود. توالی های هسته ای و کلروپلاستی برای بازسازی درختان مولکولی با استفاده از RaxML و رویکرد بیزین استفاده شدند. آنالیزهای nrDNA وضوح بالاتری را نسبت به داده های کلروپلاستی، در واگرایی گونه ها نشان دادند. تعدادی ناهماهنگی بین داده های هسته ای و کلروپلاستی وجود داشت (P=0.001). آنالیزهای اضافه تر نشانگرهای ISSR و SRAP برای 48 نمونه، وضوح بالاتری را در تعیین حدود گونه ها در میان گونه های برگ خطی نشان داد، اگرچه قطعی نیست. ویژگی های تشریحی نمی توانند گونه های ایرانی Potamogeton را به تنهایی تفکیک کند و باید در ترکیب با خصوصیات ریخت شناسی که بسیار دربردارنده اطلاعات بودند استفاده شود. نتایج نشان دادند که گونه های Potamogeton ایرانی با توجه به شرایط خاص و متنوع جغرافیایی ایران دارای خزانه ژنتیکی غنی هستند.
    کلیدواژگان: گیاهان آبزی، نشانگرهای مولکولی، هیبریداسیون، ITS، درختان مولکولی
  • زهرا علیرضایی، رقیه زارعی، منیژه پاکروان* صفحات 122-131
    جنس  Ceratocephalaبا حدود 14 گونه در جهان، دارای دو گونهC. falcata  و C. testiculata در ایران است که در نقاط مختلف کشور پراکنش گسترده ای دارد.C. falcata  دارای اشکال مختلف میوه است. برخی گیاه شناسان چندین زیرگونه و واریته برای این گونه در نظر گرفته اند. در این تحقیق از روش های مورفومتری هندسی و سنتی برای تعیین موقعیت طبقه بندی این آرایه ها استفاده شده است. مطالعات مورفومتری سنتی بر اساس 19 صفت کمی شامل صفات برگ و میوه در 78 جمعیت با استفاده از نرم افزار SPSS با روش وارد انجام شد. مورفومتری هندسی بر اساس صفات میوه در 22 نمونه با استفاده از نرم افزار tps Dig 2.12 و morphoJ انجام گرفت. مورفومتری سنتی در تمایز واریته های شناخته شده موفق نبود، اما واریته هایvar. falcata  و var. incurva با استفاده از روش های مورفومتری هندسی مجزا شدند.
    کلیدواژگان: فلور، ایران، آلاله سانان، مورفومتری هندسی، مورفومتری سنتی
  • انجم پروین، طابه روف* صفحات 132-146
    مورفولوژی دانه گرده در 8 جنس و یازده گونه از قبیله Heliantheae، خانواده آفتابگردان از پاکستان، شامل جنس هایBlainvillea Cass., Eclipta L., Helianthus L., Parthenium L., Sphagneticola O. Hoffm., Verbesina Cav., Xanthium L.  و Zinnia L. با استفاده از میکروسکوپ نوری و الکترونی، بررسی گردید. دانه های گرده معمولا متقارن، جور قطب و عموما  prolate-spheroidal تا prolate و به ندرت oblate-spheroidal و یا spheroidal هستند. پوسته معمولا خاردار است، بجز در جنس های Xanthium و Parthenium  دارای خارهای کوتاه (تیغ دار) هستند. درهرحال تفاوت های کیفی و کمی زیادی در مشخصات مورفولوژی دانه های گرده مشاهده گردید، از جمله شکل دانه گرده، طول محور قطبی، عرض محور استوایی (13-25 میکرون)، اندازه پوسته 31/1-3 میکرون و تزیینات سطح دانه گرده از خاردار تا با خارهای ریز، طول خار کوتاهتر از یک تا چهار میکرون و پوسته در فواصل بین خارها منقوط تا تقریبا صاف و یا چروکیده و یا دانه دار. آنالیز خوشه ای بر اساس تزیینات سطح دانه گرده، دو نوع دانه گرده را معرفی می نماید؛ دانه های گرده نوع 1 و یا نوع Helianthus (با تزیینات خاردار) و نوع 2 یا نوع Xanthium (با تزیینات با خارهای کوتاه یا تیغ دار). نتایج این مطالعه نشان می دهد که خصوصیات دانه گرده برای شناسایی آرایه ها در سطح گونه مفید هستند.
    کلیدواژگان: مورفولوژی گرده، کامپوزیت ها، SEM، قبیله Heliantheae، پاکستان
  • راضیه زارعی*، منصور افشار محمدیان، ولی الله مظفریان صفحات 147-164
    جنس Prangos Lindl. به تیره چتریان (Apiaceae)، زیرتیره Apioideae و طایفه Apieae تعلق دارد. این جنس با 45 گونه یکی از بزرگترین جنس های تیره چتریان به شمار می آید. Prangos شامل 15 گونه در ایران است که 7 گونه از آنها انحصاری هستند. در این تحقیق، میوه همه گونه های جنس Prangos در ایران بر اساس شکل مریکارپ در برش های عرضی به صورت مقایسه ای مورد بررسی قرار گرفت.در نتیجه می توان گونه های این جنس را با استفاده از ویژگی های تشریحی (شباهت ها و تفاوت های بین گونه ها) میوه شناسایی و گروه بندی کرد. گونه ها بر اساس ویژگی های تشریحی مانند ساختار مریکارپ، مجاری ترشحی بین پره ای، دستجات آوندی و مجاری ترشحی درون پره ای به چهار گروه تقسیم شدند. گروه اول با دو زیرجنس Koelzella (شامل P. pabularia) و Prangos (شامل بخش هایLatilobae  و Uloptera)، گروه دوم با زیرجنس Prangos (شامل بخش های Meliocarpoides و Prangos)، گروه سوم با زیرجنس Prangos و دیگر گونه های بخش  Prangosو گروه چهار با زیرجنس Prangos بخشAlococarpum مطابقت دارد. مطالعات تشریحی نیز تفاوت های ریخت شناسی و تشریحی بین بخش های Alococarpum،Latilobae ، Ulopterae و سایر اعضای این جنس را تایید کرد. همچنین ویژگی های تشریحی انتقال P. eriantha ازAlococarpum  به Prangos را تایید می کند. علاوه براین، بر اساس خصوصیات ریخت شناسی و تشریحی میوه، کلید شناسایی گونه های جنس Prangos ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مطالعه تشریحی، مریکارپ، دستجات آوندی، ایران، Alococarpum
  • ینا آکوپیان*، آراکسیا الباکیان، لورا مارتیروسیان، ژانا هوواکیمیان، آناهیت غوکاسیان صفحات 165-174
    گونه Psephellus erivanensis Lipsky (Asteraceae) یکی از گونه های در معرض خطر در فلور ارمنستان است که انحصاری زیر‎حوزه آتروپاتان از حوزه ارمنی- ایرانی است. براساس نتایج این مطالعه گونه Psephellus erivanensis گیاهی علفی چندساله ریزوم دار با برگ‎های طوقه ای چندساله و شاخه های گل دهنده بلند برگ دار است. گیاهی دیپلویید با شماره کروموزومی 2n=32 و کاریوتایپ متقارن متشکل از دو جفت کروموزوم ساب متاسانتریک و چهارده جفت کروموزوم متاسانتریک به طول 77/0-54/1 میکرون است. متوسط میزان باروری آن کاملا بالا بوده و در محدوده 99/0-93/0 است که نمایانگر میزان بالای تولید دانه در ارتباط با تجدید‎حیات گونه است. گیاهان کاشته شده در باغ گیاه شناسی ایروان دارای یک سیکل کامل رشد، تولید دانه، توان بازسازی رویشی در مقایسه با نمونه های وحشی هستند و هم چنین میران تبخیر و فتوسنتز در گیاه افزایش یافته و کمبود آب کاهش می‎یابد. برای این گونه، حفاظت در خارج از رویشگاه اصلی از طریق کاشت در کلکسیون های زنده و هم‎چنین استفاده از آن در طراحی فضاهای سبز در مناطق خشک و نیمه بیابانی توصیه می‎گردد. نقشه پراکندگی جغرافیایی گونه، تصاویر از رویشگاه طبیعی و قسمت‎های مختف گیاه ارایه می گردد.
  • نسترن جلیلیان*، سارا صادقیان، عادل جلیلی، هوشمند صفری، فرشته اسدی، کرم صفحات 175-178
    هشت گونه گیاهی متعلق به سه تیره Asteraceae، Fabaceae  و Lamiaceae از استان کرمانشاه جمع آوری گردید. شمارش کروموزومی برای گونه های Cousinia kermanshahensis Attar, Ghahr. & Assadi (2n=24)، Hedysarum al-shehbazii Ranjbar (2n=16)، (2n=14) Onobrychis lunata Boiss.، Salvia sclareopsis Bornm. ex Hedge (2n=20) و زیرگونهPhlomis anisodonta Boiss. subsp. anisodonta (2n=20) برای اولین بار و اعداد کروموزومی گونه های Anagyris foetida L. (2n=18)،Chesneya rytidosperma Jaub. & Spach (2n=16) و Thymbra spicata L. (2n=28) برای اولین بار برای فلور ایران گزارش می گردند.
    کلیدواژگان: مرکبان، پروانه آسایان: نعنایان: شمارش های کروموزومی، کاریوتیپ، ایران
  • مهری دیناروند*، سعیده سادات میرزاده واقفی، زهرا آبروش، عادل جلیلی صفحات 179-182

    عدد کروموزومی دو گونه Ferula stenocarpa (2n=22) و Ducrosia flabellifolia  (2n=22) متعلق به تیره چتریان (Apiaceae)، گونه Rindera lanata (2n=48) از تیره گل گاوزبان (Boraginaceae)  و دو گونه Ziziphus spina-christi  (2n=24) و nummularia Z. (2n=24)  و نیز هیبرید بین آنها Z. nummularia  ×  Z. spina-christiاز تیره عناب (Rhamnaceae) از ناحیه صحارا سندی (جنوب ایران) گزارش می شود. اعدد کروموزومی گونه Ferula stenocarpa و Rindera lanata برای اولین بار در دنیا و گونه های Ducrosia flabellifolia ،Z. nummularia  و  Z. nummularia × Z. spina-christiبرای اولین بار از ایران گزارش می شوند.

    کلیدواژگان: شمارش کروموزومی: چتریان: عناب: گل گاوزبان: ایران
  • سارا صادقیان*، احمد حاتمی صفحات 183-186
    داده های کروموزومی پنج جنس از سه خانواده Apiaceae، Cistaceae و Lamiaceae بررسی شد. شمارش کروموزومی برای سه گونه، (2n=18) Oliveria decumbens ،Gonscharovia popovii (2n=30) و(2n=18) Acinus graveolens ، برای اولین بار گزارش می شود. عدد کروموزومی گونه های (2n=40) Helianthemum aegyptiacum، (2n=40) Helianthemum ledifolium،Helianthemum salicifolium (2n=40) و Lagoecia cuminoides (2n=16) نیز برای اولین بار برای فلور ایران گزارش می شود. تحلیل کاریوتایپی تمام گونه ها انجام شد.
    کلیدواژگان: ایران، کاریوتایپ، عدد کروموزومی، نهاندانگان، Cistaceae
  • بهاره نوروزی*، سمانه جعفری پرزانی صفحات 187-200
    سیانوباکتری ها، پروکاریوت های بی هوازی و فتوسنتز کننده هستند. در گذشته رده بندی سیانوباکتری ها تنها براساس صفات مورفولوژیکی استوار بود. اما امروزه از تکنیک های پیشرفته مانند نشانگرهای مولکولی برای دستیابی به رده بندی دقیق تر و قابل اعتمادتر استفاده می شود. در این تحقیق نمونه برداری از آبشار زیارت استان گلستان انجام شد. پس از کشت و خالص سازی در محیط کشت جامد BG-11، شناسایی مولکولی ژن های بیوسنتزکننده ترکیبات طبیعی (hasN، و geoA) به همراه آنالیزهای واگرایی با تکثیر ژن های rpoC1 انجام گردید. سپس سویه حاوی ژن های فوق با تکثیر ژن های 16S rRNA و ITS شناسایی گردید. درختان فیلوژنتیک با استفاده از روش بیشینه درست نمایی و مدل مناسب به کمک وب سرور IQ-Tree ساخته شد. ساختار ثانویه ITS، در بخش های مختلف هلیکس D1-D1′، D2، D3، tRNAIle، tRNAAla، BOX B، BOX A و V3 به کمک برنامه M-fold رسم شد. نتایج نشان داد که تنها سویه Nodosilinea sp. 1359 دارای ژن های فوق بوده و متعلق به تیره Leptolyngbyaceae و راسته Synechococcales است. علاوه بر آن، نتایج حاصل از محاسبه میزان KA/KS ژن های hasN و geoA و ناسازگاری داده های ژنتیکی 16S rRNA و rpo C1 نشان داد که انتخاب طبیعی با ایجاد جهش های مثبت منجر به ایجاد تنوع در سویه مورد مطالعه شده است. این مطالعه، جزو نخستین تحقیقات انجام شده روی فیلوژنی مولکولی سیانوباکتریوم تولیدکننده ترکیبات طبیعی در آبشار زیارت است.
    کلیدواژگان: Nodosilinea sp. 1359، 16S rRNA، ITS، hasN، geoA، rpoC1، ژنهای بیوسنتز کننده ترکیبات طبیعی
|
  • Mehrnoush Panahi * Pages 89-105
    Ferula L., as a large genus in the Umbelliferae with 180-185 species, is distributed only in the Old World. There are 25 mostly medicinal species within the Ferula sect. Merwia, of which 14 species are distributed in Iran. A molecular phylogenetic study of the Iranian species using two nrDNA (ITS and ETS) and two cpDNA (rpL32―trnL(UAG) and rps16― trnK(UUU)) markers was undertaken to determine the phylogenetic relationships among species and evaluate their potential value in taxonomic treatment of the genus. The Maximum Likelihood and Bayesian Inferences trees revealed that the section contained three geographically separated subclades. Also, F. assa-foetida has appeared as two geographic ecotypes in Iran; one group contains the populations distributed in lower altitudes in the Centre of Iran and the other includes the populations from higher altitudes in Zagros Mt. in the south of Iran. Ferula alliacea is placed close to the eastern elements of the sect. Merwia. Similarly, the position of F. lutensis as well as F. latisecta is confirmed within the section. The used cpDNA regions could not define the boundaries of infraspecific taxa of Ferula species such as F. assa-foetida within the sect. Merwia, while they contributed to separating different species of other sections of the genus and also allied genera (Leutea). Accordingly, the most informative region was the ETS nrDNA which may contain more nucleotide substitution. In our analyses, Leutea turcomanica is located close to the other Leutea species.
    Keywords: ETS, Ferula, ITS, Iran, Sect. Merwia, Medicinal plants, phylogeny
  • Shabnam Abbasi, Saeed Afsharzadeh *, Mehri Dinarvand, Ludwig Triest Pages 106-121
    Potamogeton and Stuckenia comprise 90 and 7 respectively accepted species worldwide. Because of a wide range of intraspecific morphological variability including extensive phenotypic plasticity and ecological diversity, Potamogeton and Stuckenia are considered notoriously difficult taxa. A total of 100 accessions representing 11 taxa of Potamogeton and three of Stuckenia were collected across Iran. An initial screening based on allele lengths of highly variable cpDNA sequences allowed considering 59 different accessions of one to eight individuals of each species for further morphological, anatomical, and molecular analyses. NrDNA ITS and three plastid regions (rbcL, matK, and trnH-psbA) were employed to reconstruct molecular phylogenies using maximum likelihood and Bayesian inferences. Analyses of nrDNA ITS sequences generated well-resolved tree topology than plastid data. There was some incongruence between nuclear data and concatenated chloroplast marker data (P=0.001). Additional testing of ISSR and SRAP markers for 48 specimens showed higher resolution in species delimitation among linear leaved taxa, though not conclusive. Anatomical features could not separate Iranian species alone and should be used in combination with morphological characters that were highly informative. The results showed that Iranian Potamogeton species contain a rich gene pool due to the specific and diverse geographical conditions of Iran.
    Keywords: Aquatic plants, chloroplast markers, hybridization, ITS, molecular trees
  • Zahra Alirezaei, Roghaieh Zarei, Maneezheh Pakravan * Pages 122-131
    The genus Ceratocephala with about 14 species in the world, has two species in Iran, including C. falcata and C. testiculata which are widely distributed in different parts of the country. Ceratocephala falcata has variations in fruit shapes. Some botanists have considered several subspecies and varieties for this species. In this research, traditional morphometric and geometric morphometric methods have been used to determine the taxonomic position of these taxa. Traditional morphometric studies based on nineteen quantitative characters (including leaf and fruit traits) of 78 populations were performed using SPSS software with the Ward method. Geometric morphometry based on fruit traits was performed in 22 specimens using tps Dig 2.12 and morpho J software. Traditional morphometry was not successful in distinguishing varieties, but different varieties including C. falcata var. falcata and var. excapus were identified using geometric morphometric methods.
  • Anjum Perveen, Taba Rauf * Pages 132-146
    Pollen morphology of eight genera and 11 species belonging to the tribe Heliantheae -Asteraceae viz., Blainvillea Cass., Eclipta L., Helianthus L., Parthenium L., Sphagneticola O. Hoffm., Verbesina Cav., Xanthium L. and Zinnia L. have been examined under the Light Microscope (LM) and Scanning Electron Microscope (SEM). Pollen grains are generally radially symmetrical, isopolar, mostly prolate-spheroidal to prolate rarely oblate-spheroidal or spheroidal. Tectum is usually echinate except in Xanthium and Parthenium which have micro echinate (spinulose) tectum. However, significant variation in qualitative and quantitative pollen morphological characters has been observed in pollen shape, polar length and diameter of equatorial axis (13-25 µm), exine thickness 1.31-3 µm and exine ornamentation micro echinate-echinate, spine length >1 to 4 µm, and tectum in between spines such as, punctate, to sub-psilate, rarely rugulate or granulate. Based on the exine ornamentation and cluster analysis two distinct pollen types are recognized viz., Pollen type-I Helianthus type (based on echinate), and pollen type-II Xanthium type (Micro echinate). The results of this study have shown that palynological characters are significantly helpful at specific levels.
    Keywords: Asteraceae, Pollen morphology, Pakistan, SEM, Tribe Heliantheae
  • Raziyeh Zarei *, Mansour Afshar Mohammadian, Valiollah Mozaffarian Pages 147-164
    The genus Prangos Lindl. belongs to the Apiaceae (Umbelliferae), subfamily Apioideae and tribe Apieae. This genus with about 45 species is one of the biggest genera of the family. Prangos includes 15 species in Iran, of which seven are endemics. In this study, the fruit anatomy of all species of the genus Prangos in Iran has been investigated comparatively based on the transverse sections of the mericarp. As a result, we could identify and group the species of this genus based on the anatomical features (similarities and differences among species) of the fruit. The species have been divided into four groups based on anatomical characteristics such as the mericarp structure, vallecular vittae, vascular bundle, and rib secretory ducts. Group I corresponds with two subgenera Koelzella (P. pabularia), and Prangos (sections Latilobae and Ulopterae), group II with subgenus Prangos sections Meliocarpoides and Prangos, group III subgenus Prangos with the remainder species of the section Prangos, and group IV with subgenus Prangos section Alococarpum. Anatomical studies also confirmed the morphological and anatomical differences among sections Alococarpum, Latilobae, Ulopterae, and other members of the genus. Furthermore, the anatomical features confirm the transformation of P. eriantha from Alococarpum to Prangos. In addition, based on fruit morphological and anatomical characteristics, a key for the identification of Prangos species has been provided.
    Keywords: Alococarpum, Fruit anatomy, Iran, mericarp, subgenus Koelzella, subgenus Prangos, vascular bundles
  • Janna Akopian *, Araksja Elbakyan, Lora Martirosyan, Zhanna Hovakimyan, Anahit Ghukasyan Pages 165-174
    Psephellus erivanensis Lipsky (Asteraceae) is a threatened knapweed species of the Armenian flora, endemic to the Atropatene floristic sub-province of the Armeno-Iranian floristic province. According to the results of the conducted study, P. erivanensis is identified as a polycarpic rhizomatous hemicryptophyte with perennial rosettes and annual leafy elongated generative shoots. The diploid cytotype has been found for the species to be 2n=32, the karyotype is symmetric, consisting of 2 pairs of submetacentric and 14 pairs of metacentric chromosomes, 0.77-1.54 µm in size. The average pollen fertility of P. erivanensis is quite high and is in the range of 93-99%, which indicates a high seed set, contributing to the species' reproduction. Plants introduced in the Yerevan Botanical Garden have a full development cycle, mature seed formation, and vegetative self-renewal ability, in comparison with natural ones, are distinguished by higher total humidity, intensity of transpiration and photosynthesis, and a decrease in water deficit. The species is recommended for ex-situ conservation through living plant collection creation and, considering its ornamental value, for utilization in arid landscaping schemes. The article is illustrated with a map of the species distribution in Armenia, original photographs, and tables.
    Keywords: Psephellus erivanensis, conservation, Eco-physiology, Morphology, reproductive features, Armenia
  • Nastaran Jalilian *, Sara Sadeghian, Adel Jalili, Hooshmand Safari, Fereshteh Asadi-Corom Pages 175-178
    Eight plant species belonging to Asteraceae, Fabaceae, and Lamiaceae were collected from Kermanshah province. The chromosome counts of Cousinia kermanshahensis Attar, Ghahr., & Assadi (2n=24), Hedysarum al-shehbazii Ranjbar (2n=16), Onobrychis lunata Boiss. (2n=14), Salvia sclareopsis Bornm. ex Hedge (2n=20) and Phlomis anisodonta Boiss. subsp. anisodonta (2n=20) are reported for the first time, and the chromosome counts of Anagyris foetida L. (2n=18), Chesneya rytidosperma Jaub. & Spach (2n=16) and Thymbra spicata L. (2n=28) are reported for the first time for the flora of Iran.
    Keywords: Asteraceae, Fabaceae, Lamiaceae, Chromosome counts, Karyotype, Iran
  • Mehri Dinarvand *, Saeedeh Sadat Mirzadeh Vaghefi, Zahra Abravesh, Adel Jalili Pages 179-182

    The chromosome number of Ferula stenocarpa (2n=22) and Ducrosia flabellifolia (2n=22) belonging to Apiaceae, Rindera lanata (2n=48) from Boraginaceae, and Ziziphus spina-christi (2n=24), Z. nummularia (2n=24) of Rhamnaceae and also a hybrid between them (Z. nummularia × Z. spina-christi 2n=24) from the Sahara Sindian Region (southern Iran) are reported. The chromosome numbers of Ferula stenocarpa and Rindera lanata are reported here for the first time and Ducrosia flabellifolia, Z. nummularia, Z. spina-christi, and Z. nummularia × Z. spina-christi are reported for the first time from the Iranian population.

    Keywords: Chromosome counts, Apiaceae, Rhamnaceae, Boraginaceae, Iran
  • Sara Sadeghian *, Ahmad Hatami Pages 183-186
    This study represents chromosomal data for seven species of five genera of Apiaceae, Cistaceae, Lamiaceae families. The chromosome numbers for three taxa including, Oliveria decumbens 2n=18, Acinus graveolens 2n=18, and Gonscharovia popovii 2n=30 are reported here for the first time and the chromosome number of Helianthemum aegyptiacum 2n=40, Helianthemum ledifolium 2n=40, Helianthemum salicifolium 2n=40 and Lagoecia cuminoides 2n=16 are reported for the first time in the flora of Iran. Karyotypic analyses of all species are presented.
    Keywords: Angiosperms, chromosome number, Cistaceae, Karyotype, Iran
  • Bahareh Nowruzi *, Samaneh Jafari Porzani Pages 187-200
    Cyanobacteria are anaerobic and photosynthesizing prokaryotes. In the past, the classification of cyanobacteria was only based on morphological characteristics. Today, advanced techniques such as molecular markers are used to achieve more accurate and reliable classification. In this research, sampling was done from the Ziarat waterfall in Golestan province. After cultivation and purification in solid culture medium BG-11, molecular identification of natural compounds’ biosynthesizing genes (hassallidins synthetase (hasN) and geosmin A (geoA) along with divergence analyses were performed using the amplification of the chloroplast genes RNA polymerase C1 (rpoC1).Then, the strain containing the above genes was identified by amplification of 16S rRNA and internal transcribed spacer (ITS) genes. Phylogenetic trees were built using the Maximum Likelihood method and the appropriate model with the help of a web server on the IQ-Tree server. The secondary structure of ITS was drawn in different parts of helix D1-D1′, D2, D3, tRNAIle, tRNAAla, BOX B, BOX A, and V3 using the Mfold program. The results showed that only the Nodosilinea sp. 1359 (Leptolyngbyaceae, Synechococcales) strain has the genes mentioned above. In addition, the results of calculating the KA/KS of hasN and geoA genes and the phylogenetic incongruence of 16S rRNA and rpoC1 genes showed that natural selection by creating positive mutations has led to diversity in the studied strain. This study is among the first research conducted on the molecular phylogeny of cyanobacteria producing natural compounds in Ziarat waterfall.
    Keywords: Nodosilinea sp. 1359, 16S rRNA, ITS, hasN, geoA, rpoC1, biosynthesizing genes, Natural compounds