فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 45 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/16
  • تعداد عناوین: 15
|
  • رضا میرزاخانی، میثم دعائی* صفحات 7-28

    همراه با رشد فناوری های نوین، ضرورت توسعه روش های تامین مالی در بازار سرمایه نیز بیش از پیش احساس می شود. هرچقدر روش های تامین مالی با فناوری های جدید همخوانی بیشتری داشته باشد، بازار سرمایه نیز پویاتر و پر رونق تر خواهد بود. فناوری رمزارزها که در بستر بلاک چین در دنیای مالی و اقتصادی مطرح شده است، یکی از جدیدترین فناوری هایی است که امروز در سطح دنیا از طرف فعالان اقتصادی دنبال می گردد. تحقیق و یافتن راهکارهایی برای استفاده از رمز ارزها در بازار سرمایه کمک شایانی به توسعه این بازار در کشور خواهد کرد. روش هایی همچون صندوق های قابل معامله مبتنی بر رمز ارزها، سرمایه گذاری شرکت های بورسی در پلتفرم های خرید و فروش رمز ارزها، استفاده از ظرفیت عرضه های اولیه رمزارزها، می تواند محل نظر و تامل قرار بگیرد. همچنین چالش هایی که در این مسیر از منظر فقهی و قانون گذاری وجود دارد باید مورد تحلیل و واکاوی قرار داده شود تا مسیر اجرای شدن راهکارهای فوق هموار گردد.

    کلیدواژگان: رمزارز، بازار سرمایه، بورس، صندوق های قابل معامله، فقه، قانون گذاری
  • محمد رئیسی، هاشم زارع*، مهرزاد ابراهیمی، عباس امینی فرد صفحات 29-72

    هدف این مقاله بررسی چگونگی خلق پول از طریق ثبت رویدادهای حسابداری در ترازنامه بانک ها می باشد. به همین منظور یک اقتصاد فرضی شامل یک بانک مرکزی، یک بانک قرض الحسنه، یک بانک تجاری و افراد جامعه، شبیه سازی شده است. توجه ویژه ما به ثبت های خاص حسابداری در ترازنامه بانک تجاری، نرخ سود و مطالبات معوق ایجاد شده در سیستم بانکی و اثر آن ها در فرآیند خلق پول می باشد. بر اساس نتایج، استفاده ترکیبی از حسابداری تعهدی در شناسایی درآمدهای تحصیل نشده تسهیلاتی و حسابداری نقدی در پرداخت سود سپرده ها در بانک تجاری منجر به خلق پول در سیستم بانکی می گردد و هر چه نرخ سود سپرده ها بیشتر باشد، پول خلق شده نیز بیشتر خواهد گردید اما این موضوع در بانک قرض الحسنه به دلیل عدم پرداخت سود به سپرده ها و عدم استفاده از سیستم حسابداری تعهدی در شناسایی درآمدهای وام های پرداختی حادث نخواهد شد. همچنین در صورت عدم بازپرداخت تسهیلات اعطایی و ایجاد مطالبات، سیستم حسابداری تعهدی به بانک تجاری اجازه ادامه روند شناسایی درآمدهای تسهیلاتی و پرداخت سودهای محقق نشده به سپرده ها را داده و سودهای پرداختی به سپرده ها به عنوان پول جدید خلق شده وارد سیستم بانکی می گردد.

    کلیدواژگان: خلق پول، سیستم حسابداری تعهدی، نرخ سود، شبیه سازی
  • محمدرضا بناء، امید پورحیدری*، احمد خدامی پور صفحات 73-101

    از آنجایی که ثبات و سلامت نظام بانکی کشور وابسته به فضای سالم بازارهای پولی و مالی است، لذا در سال‎های اخیر مباحث مرتبط با کاهش تخلفات بانکی و آثار مخرب انواع ریسک ایجاد شده از اهمیت فراوانی برخوردار بوده است، لذا در این پژوهش اثرات سنجه ها و عوامل موثر بر سوء رفتارهای مالی در بانک های ایرانی مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق آمیخته (کیفی و کمی) است، بدین ترتیب که در مرحله اول به روش دلفی فازی به شناسایی متغیرهای اثرگذار بر سوء رفتار مالی بانک ها پرداخته شد و سپس به روش رگرسیون داده های پانل مقدار اثرگذاری متغیرها مورد بررسی قرار گرفت. تیم مشارکت کننده در بخش کیفی 32 نفر از خبرگان و صاحب نظران حرفه پولی و مالی می باشد و جامعه آماری کلیه بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد، داده های مورد نیاز برای 19 بانک در طی سال های 1391 الی 1400 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند، بر اساس یافته های تحقیق ویژگی های عملیاتی، ویژگی های راهبری و عوامل رفتاری به عنوان سنجه های موثر بر سوء رفتارهای مالی شناسایی شدند، در ادامه و با انجام سه رگرسیون به روش لاجیت-پروبیت و انجام پیش آزمون های لازم، نتایج حاصل نشان داد که از بین متغیرهای ویژگی های عملیاتی، متغیرهای اندازه بانک، تعداد کارکنان، سود (زیان)، سودآوری و رشد دارایی ها، از بین متغیرهای ویژگی های راهبری متغیرهای مالکیت دولتی، استقلال اعضاء هیات مدیره، دوره تصدی مدیرعامل، تخصص مالی اعضاء هیات مدیره، اندازه موسسه حسابرسی، دوره تصدی حسابرس و از بین عوامل رفتاری مدیرعامل متغیرهای خوش بینی مدیرعامل، خودشیفتگی مدیرعامل بر سوء رفتارهای مالی در بانک ها تاثیر معناداری دارند.

    کلیدواژگان: ویژگی های عملیاتی، ویژگی های راهبری شرکتی و عوامل رفتاری، سوء رفتارهای مالی، بانک
  • رضا جلال زاده*، مریم دانشور، نگین رفیعی صفحات 103-124

    پژوهش حاضر به بررسی عوامل مقاومت مشتریان در پذیرش و استفاده از خدمات بانک های تمام دیجیتال شعب بانک پاسارگاد در شهر تهران می پردازد. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق توصیفی و پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری در این پژوهش، مشتریان شعبات بانک پاسارگاد در شهر تهران هستند که بنا بر اظهار خودشان، پیش تر سابقه استفاده از خدمات بانک های تمام دیجیتال را نداشته اند. حجم نمونه با استفاده از نرم افزار  GPower، محاسبه گردید. پرسشنامه به صورت الکترونیکی میان مشتریان توزیع و در نهایت 591 پرسشنامه قابل قبول به دست آمد و همین تعداد با روش نمونه گیری در دسترس، مبنای تحلیل و آزمون فرضیه ها قرار گرفت. با محاسبه مقدار CVR و CVI برای سوال ات پرسشنامه، روایی آن مورد تایید قرارگرفت. داده ها به کمک نرم افزارهای SPSS و SMARTPLS  و با استفاده از آزمون های آماری، توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که در دسته موانع روان شناختی، سنت ادراک شده بر نگرش منفی مشتریان تاثیر معناداری داشته و از سوی دیگر تصویر ادراک شده مشتریان از بانکداری تمام دیجیتال تاثیر به سزایی در شکل گیری نگرش منفی مشتریان نداشته است. در دسته موانع کارکردی، تاثیر ارزش ادراک شده، ریسک ادراک شده وکاربرد ادراک شده نیز بر نگرش منفی و مقاومت مشتریان تایید شد. تنها تاثیر سنت بر ارزش ادراک شده (به عنوان متغیر میانجی) مورد تایید قرار نگرفت. همچنین عامل رضایت از بانکداری سنتی بر مقاومت مشتریان نیز مورد بررسی قرار گرفت و تاثیر مثبت آن بر شکل گیری مقاومت مشتریان به استفاده از خدمات بانک های تمام دیجیتال تایید گردید.

    کلیدواژگان: مقاومت مشتریان، نگرش منفی، بانکداری تمام دیجیتال، بانک پاسارگاد
  • مرتضی سپهوند، سعید گرشاسبی فخر*، حمید آسایش صفحات 135-157

    تامین مالی پروژه ها و طرح های عمرانی در کشور همواره از اهمیت بسزایی برخوردار بوده است چرا که توقف پروژه ها نه تنها کشور را از مزایا و خدمات آن پروژه ها تا مدت زمان طولانی محروم می کند، بلکه به دلیل تحمیل هزینه های نگهداری پروژه های نیمه کاره به دولت و همچنین افزایش قیمت مصالح و خدمات ناشی از تورم و رشد قیمت آنها، قیمت تمام شده پروژه را به شدت افزایش می دهد. اسناد خزانه اسلامی، ابزاری است که می تواند این نوسانات را پوشش دهد؛ بنابراین باید تقاضا و پذیرش اسناد خزانه اسلامی بوجود امده و تقویت گردد ولیکن اسناد نیز دارای چالش هایی از قبیل ریسک نقدشوندگی را دارد، که برای حل این چالش در مطالعه حاضر عوامل موثر بر تقاضای این اسناد در بازار فرابورس بررسی گردید.برای این مهم از مدل تقاضای تقریبا ایده ال و روش رگرسیون بهره برده شد که بر اساس نتایج حاصله افزایش درآمد سرمایه گذاران و کاهش میزان نرخ سود بانکی بر میزان تقاضای اسناد خزانه اسلامی تاثیر مثبت داشته و از طرف دیگر افزایش تورم بر میزان تقاضای اسناد خزانه اسلامی تاثیر منفی دارد.

    کلیدواژگان: تامین مالی، اسناد خزانه اسلامی، مدل ایدز، ریسک نقد شوندگی
  • رسول نصرالهی سعیدلو*، رضا رنج پور صفحات 159-175

    اهمیت راهبردی صنعت بانکی در توسعه کشور موجب شده است تا برنامه ریزی و سیاست گذاری مناسب در این صنعت تاثیرات محسوسی در توسعه سایر ابعاد کشور داشته باشد. پژوهش پیش روی با توجه به اهمیت این موضوع به منظور شناسایی مهم ترین و محتمل ترین سناریوهای پیش روی صنعت بانکی (بانک کشاورزی) انجام شده است.  جامعه اماری این تحقیق این تحقیق 30 نفر برآورد شد که شامل خبرگان صنعت بانکی و فناوری اطلاعات ایران با دانش آینده پژوهانه و راهبردی میباشند.در این تحقیق از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد. در این پژوهش از 10 نفر از خبرگان و متخصصان  از حوزه های بانکی، فناوری اطلاعات و اقتصادی خواسته شد تا به سوالات پرسشنامه به دقت پاسخ دهند.
    در این پژوهش مهمترین عوامل کلیدی موثر بر آینده این صنعت با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی انتخاب و سپس با تحلیل ماتریس تاثیر متقاطع ماهیت و نحوه اثرگذاری هریک از این عوامل بر صنعت بانکداری مشخص و در ادامه از روش تحلیل بالانس اثرات متقابل برای سناریونویسی استفاده شد.  نتایج  موجب شناسایی سناریو های خوش بینانه برای بانک، تحول صنعت بانکی، شرایط تورمی و تحریم شناسایی شدند. با توجه به این چهار سناریو این امکان بوجود آمد تا بتوان برنامه ریزی راهبردی و عملیاتی برای بانک مبتنی بر تحلیل عدم قطعیت های پیش روی برای هریک از سناریوها انجام شود.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، صنعت بانکداری، ثبات
  • احمد محرمی، نادر رضایی*، عسگر پاک مرام، رسول عبدی صفحات 177-194

    هدف این پژوهش ارایه الگوی ارزش بازپرداخت های غیرپولی در حسابداری مدیریت(نظریه عدم قطعیت و مقایسه) است که با استفاده از رویکرد کمی می باشد. تحقیق حاضر یک تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است و از لحاظ ماهیت و روش تحقیق از نوع تحقیقات همبستگی است جامعه آماری پژوهش در این بخش خبرگان سرمایه گذاری متشکل از حسابداران خبره و مدیران مالی و حسابداران شرکت های فعال در بازار سرمایه بودند که با استفاده از نمونه گیری در دسترس تعداد 62 نفر به عنوان نمونه جهت تحلیل پرسشنامه محقق ساخته انتخاب شدند و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود و جهت تجزیه و تحلیل از نرم افزار pls استفاده شد که طبق نتایج حاصل از پژوهش  مسیرشرایط علی از قبیل  روانشناسی انگیزش و روانشناسی اجتماعی با مقوله محوری تاثیر دارد و تایید می شود و مسیر مقوله محوری بر راهبرد ناشی از اصول حسابداری مدیریت تاثیر دارد، تایید می شود و فرض پژوهش مبنی بر مسیر شرایط مداخله گر با راهبردها از طریق عامل مهارت ها تاثیر دارد، تایید می شود ولی فرض مبنی بر مسیرهای شرایط زمینه ای بر راهبردها تاثیر دارد، تایید نمی شود و فرض پژوهش مبنی بر مسیرهای راهبردها بر پیامدها تاثیر دارد، تایید می شود.

    کلیدواژگان: ارزش بازپرداخت های غیرپولی، نظریه روانشاسی اجتماعی، حسابداری مدیریت رفتاری
  • احمد بهرامی، ایمان داداشی*، حمیدرضا غلا نیا روشن صفحات 195-219

    مصرف کنندگان اغلب اوقات از خریدهای آنلاین و وب سایت های تجارت الکترونیکی به دلیل عدم شفافیت اطلاعات در وب سایت ها اجتناب می کنند. در این پژوهش به دنبال بررسی تاثیرات شفافیت تجارت الکترونیک و مکانیزه شدن بر سیستم های حسابداری شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران که به صورت آنلاین به کسب وکار می پردازند است. روش پژوهش مبتنی بر روش ترکیبی است. با اجرای روش تیوری داده بنیاد و انجام 18 مصاحبه عمقی با استفاده از پروتکل و بر اساس روش نمونه گیری هدفمند چندگانه (شدت و گلوله برفی)، داده ها (حسابداران و متخصصان مالی) جمع آوری شده اند. همچنین با استفاده از روش کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی با استفاده از نرم افزار اطلس.تی.ای به تعیین مقولات و مضامین پرداخته شد. در مطالعه کمی 298 نفر به صورت تصادفی و کاربرد پرسشنامه استاندارد انتخاب شدند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل صورت پذیرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که 1) شفافیت محصولات، شفافیت خریداران و شفافیت نقل و انتقالات تاثیر به سزایی در شفافیت اطلاعات مالی دارد؛ 2) ادراک شفافیت اطلاعات تاثیر به سزایی در قصد خرید آنلاین و افزایش مصرف کنندگان دارد؛ 3) ریسک ادراکی نیز بر خرید مجدد و ادراک شفافیت تاثیر بسزایی بر شفافیت اطلاعات دارد.

    کلیدواژگان: شفافیت اطلاعات، شفافیت محصولات، شفافیت فروشندگان، بورس اوراق بهادار، رویکرد ترکیبی
  • میثم نصرآزادانی*، حمید هوشمندی، بهروز صادقی عمروآبادی، مهدی فدائی صفحات 221-246

    با یکپارچگی اقتصاد جهانی و توسعه روز افزون تعاملات بین المللی، کشورها دیگر نمی توانند در اتخاذ سیاست های کلان اقتصادی نقش بخش خارجی اقتصاد را نادیده بگیرند. در این بین، ترتیبات و رژیم های ارزی می تواند اثرات کلان اقتصادی داشته باشند. هدف این مطالعه ارزیابی تاثیر ترتیبات ارزی بر توزیع درآمد می باشد. روش این تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی و استفاده از رگرسیون گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) می باشد. داده های پانل و دوره بررسی سال های 2020-2007 کشورهای عضو اوپک و سازمان همکاری و توسعه ی اقتصادی (OECD) را شامل می شوند که اکثر کشورهای اوپک را کشورهای اسلامی تشکیل می دهند و دارای رژیم ارزی میخکوب و دارای توزیع درآمد متوسط یا بد می باشند. فرضیه تحقیق آن است که ترتیبات ارزی بر توزیع درآمدی تاثیرگذار است. نتایج نشان می دهد در مقایسه ی رژیم های ارزی، شاخص نظام ارزی شناور مدیریت شده بر ضریب جینی برای گروه کشورهای اوپک منفی و معنادار است. همچنین اثر شاخص نظام ارزی میخکوب شدید بر متغیر وابسته ضریب جینی برای گروه کشورهای اوپک نیز مثبت و معنادار است. در واقع برای هر دو گروه استفاده از رژیم ارزی شناور می تواند در مقایسه با رژیم ارزی ثابت بهتر نابرابری درآمدی را کاهش دهد. بنابراین با اتخاذ رژیم ثابت ارزی ممکن است نرخ ارز پایین تر از نرخ تعادلی تعیین شود. در این صورت، به دلیل ارزان بودن نرخ ارز، واردات رونق می یابد و تولید داخلی و صادرات ضعیف می شود، درنتیجه ممکن است مقامات این کشورها تمایل داشته باشند که مقداری تورم را به منظور جلوگیری از کاهش سطح تولید، صادرات و به طورکلی تغییرپذیری در مقابل شوک ها بپذیرند. همچنین نتایج نشان می دهد که نظام شناور ارزی بر نابرابری در کشور های اوپک اثر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: توزیع درآمد، ترتیبات ارزی، نرخ ارز، ضریب جینی
  • سیامک ظاهری، حمید آسایش*، مهدی کمالی، مهدی زاهد غروی صفحات 247-269

    در بررسی بنگاه های راکد  استان اصفهان، آمارهای هر چند متفاوت، حکایت از این واقعیت دارد که تعداد قابل توجهی از این واحدهای راکد با معضل عدم وجود سرمایه در گردش و تامین مالی مناسب برای ادامه فعالیت روبرو هستند که در نهایت منجر به تعطیلی و یا نیمه فعالی این بنگاه ها شده است. راکد بودن بنگاه ها اثرات مخربی از قبیل افزایش توامان بدهی مالی و ایجاد بدهی معوقه مالیاتی، بیمه ای و بانکی، تعدیل و بیکاری نیروی انسانی، کاهش ارزش و اعتبار بنگاه، کاهش ارزش برند بنگاه، تشدید اختلاف شرکاء، حقوقی شدن مسایل بنگاه، تملک دارایی های بنگاه توسط افراد غیرمتخصص و در نهایت کاهش رشد اقتصادی دارد. باید توجه داشت که در زمینه احیای بنگاه های اقتصادی راکد، مدلی جامع و بومی وجود ندارد، اما انچه مهم است تعیین معیارهای مورد قبول ذینفعان این واحدها برای تامین مالی مناسب بنگاه های راکد با هدف خروج از رکود آنها می باشد، لذا این تحقیق به دنبال اولویت بندی روش های تامین مالی جهت احیای واحدهای صنعتی و معدنی راکد و نیمه فعال استان اصفهان از طریق اولویت بندی معیارهای تامین مالی مد نظر صاحبان و ذینفعان این واحدها است. در این راستا از نظر 105 نفر ذینفعان شرکت های راکد و 237 نفر متخصصان حوزه تامین مالی و سرمایه گذاری با کار میدانی از طریق پرسشنامه های دلفی و تحلیلی سلسله مراتبی استفاده شد‎.‎ براساس نتایج حاصله از مدل بر اساس خروجی نرم افزار ‏اکسپورت چویز‏ در معیارهای تامین مالی، اولویت روش ها بدست آمد . در نهایت براساس رتبه بندی معیارهای تامین مالی و اولویت به معیارهای هزینه تامین مالی و معیار خرید تضمینی محصولات از نظر ذینفعان و اولویت بندی سایر معیارها و همچنین رتبه بندی اهمیت هر یک از معیار ها در روش های تامین مالی مد نظر متخصصان تامین مالی  و ترکیب این دو نظر سه روش اولویت دار برای  احیا شرکت های راکد و نیمه فعال استان اصفهان به ترتیب روش های  1- بیع متقابل  و2- بهره برداری‎، ساخت، بهره برداری، پرداخت اجاره به سرمایه پذیر و ‏انتقال و3- تجهیز و بازسازی، مالکیت پشنهاد گردیدند. البته خصوصیت بارز این روش ها حفظ مالکیت صاحبان شرکتها و راه حل هایی برای فروش محصولات آنها می باشد.

    کلیدواژگان: واحد صنعتی احیا، اصفهان، تحلیل سلسله مراتبی، روش دلفی فازی، روش های تامین مالی، معیارهای تامین مالی
  • بهنام کرمشاهی*، محمدعلی مقصود پور صفحات 271-298

    نوین ترین و بهترین راه موفقیت و بقای سازمان ها تمرکز و توجه آن ها بر چابکی سازمان است. چابکی سازمان ها، پاسخی است جامع و آگاهانه به نیازهای در حال تغییر در بازارهای رقابتی و کسب موفقیت از فرصت هایی است که سازمان با آن ها مواجه می شود. شناخت عوامل اثرگذار بر چابکی سازمانی می تواند کمک شایانی به کسب اطلاعات لازم در محیط های آشفته و متلاطم نموده و به تسخیر جنبه های مزیتی جریان های در حال تغییر منجرگردد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر کیفیت حاکمیت شرکتی در بانکداری اسلامی بر چابکی بانک های ایران است. به منظور آزمون الگوی پژوهش از روش های تحلیل عاملی تاییدی، مدل سازی معادلات ساختاری و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. داده های مورد نیاز پژوهش به وسیله پرسشنامه از 398 نفر از مدیران، معاونان و مسیولان ارشد بانک های خصوصی و دولتی در ایران جمع آوری شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که حاکمیت شرکتی در بانکداری اسلامی تاثیر مثبت و معنی داری بر چابکی بانک های ایران دارد. بدین معنی که افزایش کیفیت در ساز وکارهای حاکمیت شرکتی، توانایی بانک ها در واکنش به تغییرات بالقوه را افزایش می دهد. به مالکان و سهامدارن توصیه می شود برای رشد ثروت خود در یک بازار رقابتی و یا جهت تثبیت وضعیت کسب و کار خود در یک محیط در حال تغییر، ساز و کارهای حاکمیت شرکتی را برقرار نمایند تا چابکی سازمانی را افزایش دهند. به سیاست گذاران سطوح خرد وکلان اقتصادی نیز توصیه می شود جهت بهبود سازوکارهای حاکمیت شرکتی مرتبط با مدیریت، نظارت و ساختار مالکیت بانک ها، مقررات و قوانین حاکمیت شرکتی جامع و کارایی را  طراحی و تدوین نمایند و آن ها را به بانک ها ابلاغ نمایند.

    کلیدواژگان: کیفیت حاکمیت شرکتی، بانکداری اسلامی، چابکی سازمانی، معادلات ساختاری
  • بهنام عرب بافرانی، میثم موسائی*، علی اصغر هادوی نیا صفحات 299-321

    چگونگی نقش آفرینی دولت در اقتصاد فرهنگ، در نحوه ی سیاست گذاری فرهنگی تجلی می یابد و از سوی دیگر، سیاست گذاری فرهنگی در هر کشور بر اساس مبانی و اصول اعتقادی حاکم در آن کشور صورت می پذیرد؛ در نتیجه، تفاوت ماهوی دولت غیردینی و دولت اسلامی، اساس تمایز سیاست گذاری در اقتصاد فرهنگ خواهد بود. این پژوهش که با روش تحلیل محتوای کیفی و استفاده از داده های تحلیل شده از گزینش متون و ادبیات تولید شده اعم از طرح ها، پایان نامه ها، رساله ها و اسناد تولید شده توسط یونسکو، دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و کتب دانشگاهی در چهار دهه ی اخیر در ایران تدوین گردیده است، درصدد نقد و بررسی سیاست گذاری دولت در اقتصاد فرهنگ متعارف بر اساس رویکرد اسلامی است. به طور خلاصه ارتقای سطح مصرف کالاها و خدمات فرهنگی ارزشمند در حوزه ی مصرف، حمایت از نیروی کار ارزشی و همچنین تولیدات کالاها و خدمات فرهنگی ارزشمند در حوزه ی تولید و نهایتا توجه ویژه به مقوله ی عدالت (اعم از عدالت پیش از رقابت و عدالت توزیعی) از ویژگی های اساسی سیاست گذاری دولت در رویکرد اسلامی می باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد فرهنگ، سیاست گذاری متعارف فرهنگی، سیاست گذاری فرهنگی با رویکرد دینی
  • تقی محمدی*، رضا عبدالله زاده، صابر قربانی صفحات 323-344
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش اقدامات مدیریت منابع انسانی (ارزیابی عملکرد) در عملکرد سازمانی با توجه به نقش میانجی جواخلاقی در کارکنان اداره های کل بانک های ملی شمال غرب کشور می باشد.

    روش شناسی: 

    روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان اداره های کل سازمانهای دولتی کشور شامل 304 نفر تشکیل دادند. از این میان با توجه به جدول مورگان تعداد 175 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند که 175پرسش نامه به روش نمونه گیری تصادفی ساده توزیع شد. ابزار مورد استفاده این تحقیق شامل سه پرسش نامه عملکرد سازمانی اچیو (هرسی و گلداسمیت، 2003)، پرسشنامه جو اخلاقی ویکتور و کولن(1988) و پرسش نامه ارزیابی عملکردرابینز(2005) می باشد. همچنین میزان پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بدست آمد و با توجه به اینکه ضریب آلفای کرونباخ همه متغیرها بالاتر از 70/0 بود پایایی پرسش نامه مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    مدل معادلات ساختار نشان داد جو احلاقی تاثیر مثبت قابل توجهی بر رابطه بین ارزیابی عملکرد و عملکرد سازمانی دارد. علاوه اثرات غیر مستقیم اقدامات مدیریت منابع انسانی بر عملکرد سازمانی با توجه به نقش میانجی جواخلاقی معنادار است.

    نتیجه گیری: 

    اخلاق حرفه ای باعث توانمند سازی کارکنان برای کسب رفتار اخلاقی مناسب در انجام مسئولیت های خود در سازمان می شود. از این رو، رفتار اخلاقی کارکنان به عنوان لازم و ضروری در تشخیص موفقیت و شکست سازمان مطرح می شود.

    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی: جو اخلاقی، ارزیابی عملکرد، اقدامات منابع انسانی، کارکنان اداره های کل سازمانهای دولتی
  • فاطمه اسدی زیدآبادی، علی سلمانپور*، غلام حسین خورشیدی، عباس معمارنژاد، مهدی دیانی صفحات 345-363

    تجارت خارجی و ارتباط آن با رشد اقتصادی، یکی از موضوعات بسیار بحث انگیز به ویژه در انتخاب استراتژی های توسعه در کشورهای در حال توسعه است و هنوز بین اقتصاددانان برای این موضوع که چگونه سیاست های تجاری و اشتغال کامل  می توانند ارتباط داشته باشند، توافق وجود ندارد. همچنین برنامه آزادسازی تجاری به عنوان فرایندی در اصلاح سیاست های تجارت خارجی، زمینه ساز رقابت پذیری بین المللی و مشارکت کشورها در فعالیت های اقتصادی است. البته در جریان این برنامه، فعالیت هایی که از توان رقابتی خوبی برخوردار نباشد، امکان ادامه کار را از دست می دهد .بدین منظور اثرات رفاهی ناشی از  اصلاح سیاست های تجارت خارجی بر اشتغال کامل  در دوره زمانی 1380 تا 1397 از طریق روش  مدل اتورگرسیو با وقفه توزیعی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که آزادسازی تجاری از طریق به کارگیری سیاست های حذف و یا کاهش تعرفه ها و افزایش واردات در کوتاه مدت، اثر معنی داری بر روی اشتغال ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: آزادسازی اقتصادی، رفاه، سیاست تجارت خارجی، اشتغال کامل، روش ARDL
  • کاوه پرندین، عبدالرسول رحمانیان کوشککی*، محمد بلوچ صفحات 365-395

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مسیولیت اجتماعی بر عملکرد مالی، ثبات مالی و شمول مالی در بخش بانکداری است. این پژوهش از نوع کتابخانه ای و تحلیل عوامل و بر اساس تحلیل داده های تابلویی است. در این تحقیق اطلاعات مالی 13 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1398-1394 مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. در این تحقیق به ارزیابی عملکرد مالی، چهار معیار بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام، سود هر سهم و سود خالص و همچنین سنجش شمول مالی دو معیار تعداد شعب بانک و تعداد دستگاه های خودپرداز و همچنین برای اندازه گیری ثبات مالی از عدد Z استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد که مسیولیت اجتماعی بر عملکرد مالی تاثیر مثبت و معناداری دارد (فرضیه اول)، مسیولیت اجتماعی بر ثبات مالی تاثیر مثبت و معناداری دارد(فرضیه دوم) و مسیولیت اجتماعی بر شمول مالی تاثیر معناداری دارد(فرضیه سوم). همچنین، متغیرهای اهرم و ملموس بودن تاثیر منفی و معناداری با متغیرهای جایگزین عملکرد مالی دارند، و متغیرهای سن و اندازه بانک ها بر عملکرد مالی تاثیر مثبت و معناداری دارند. متغیرهای اهرم مالی، سن و اندازه بانک بر متغیر ثبات مالی تاثیر معناداری می گذارند. اما متغیر ملموس بودن اثر معناداری ندارد. متغیرهای ملموس بودن، سن و اندازه بانک بر شمول مالی نیز تاثیر قابل توجه، مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، عملکرد مالی، ثبات مالی، شمول مالی، بانکداری
|
  • Reza Mirzakhani, Meysam Doaei* Pages 7-28

    Along with the growth of new technologies, the necessity of developing financing methods in the capital market is felt more and more. The more financing methods are compatible with new technologies, the more dynamic and prosperous the capital market will be. The technology of cryptocurrencies, which has been proposed in the context of blockchain in the financial and economic world, is one of the latest technologies that is being followed by economic activists in the world today. Researching and finding solutions for the use of cryptocurrencies in the capital market will greatly help the development of this market in the country. Methods such as tradable funds based on cryptocurrencies, stock exchange companies investing in cryptocurrencies buying and selling platforms, using the capacity of cryptocurrencies ICOs, can be considered. Also, the challenges that exist in this path from the point of view of jurisprudence and legislation should be analyzed and analyzed in order to pave the way for the implementation of the above solutions.

    Keywords: cryptocurrency, capital market, exchange, tradable funds, jurisprudence, legislation
  • Mohammad Raeisi, Hashem Zare*, Mehrzad Ebrahimi, Abbas Aminifard Pages 29-72

    The purpose of this paper is to examine how money is created by recording accounting events in the balance sheets of banks. Therefore, a hypothetical economy, comprised of a central bank, a gharzolhasaneh bank, a commercial bank, and the people has been simulated. We pay special attention to special accounting records in the balance sheet of a commercial bank, interest rates and deferred bank loans in the banking system and their effect on the money creation process.  According to the results, the combined use of accrual basis of accounting in identifying uncollected facility income and cash basis of accounting in the payment of interest on deposits in a commercial bank leads to the money creation in the banking system and the higher the interest rate on deposits, the more money will be created. This will not happen in gharzolhasaneh Bank due to non-payment of interest on deposits and non-use of accrual basis of accounting system in identifying the income of paid loans. Also, in case of non-repayment of granted facilities and creation of deferred bank loans, the accrual basis of accounting system allows the commercial bank to continue the process of identifying facility income and paying unrealized interest on deposits, and interest paid on deposits enters the banking system as the new created money.

    Keywords: Money creation, Accrual basis of accounting, Interest rate, Simulation
  • Mohamadreza Bana, Omid Pourheidari*, Ahmad Khodamipour Pages 73-101

    Since the stability and health of the country's banking system is dependent on the healthy environment of monetary and financial markets, therefore, in recent years, topics related to the reduction of banking violations and the destructive effects of the types of risks created have been of great importance. Therefore, in this research, the effects of indicators and effective factors on financial misconduct in Iranian banks have been investigated. The research method is mixed (qualitative and quantitative), in this way, in the first stage, the fuzzy Delphi method was used to identify the variables affecting the financial misconduct of banks and then the effect value of the variables was investigated using the panel data regression method. The participating team in the qualitative section 32 experts in the monetary and financial profession and the statistical population is all the calls accepted in the Tehran Stock Exchange The required data for 19 banks were analyzed during the years 2012-2021. Based on the findings of the research, operational characteristics, leadership characteristics and behavioral factors were identified as effective indicators of financial misconduct. Further, by performing three regressions using the logit-probit method and performing the necessary pre-tests, the results showed that Among the variables of operational characteristics, variables of bank size, number of employees, profit (loss), profitability and growth of assets, Among the variables of governance characteristics, the variables of state ownership, independence of the board members, tenure of the CEO, financial expertise of the board members, size of the auditing firm, tenure of the auditor. And among the CEO's behavioral factors, CEO's optimism variables, CEO's narcissism have a significant effect on financial misconduct in banks.

    Keywords: Operational Characteristics, Corporate Governance Characteristics, Behavioral Factors, Financial Misconduct, Bank
  • Reza Jalalzadeh*, Maryam Daneshvar, Negin Rafiei Pages 103-124

    The present study investigates the factors of customers' resistance in accepting and using the services of digital only banks in Pasargad Bank branches in Tehran. This research has been done using methods of descriptive and survey research. The statistical population in this research is the customers of Pasargad Bank branches in Tehran, who, according to their own statement, have never used the services of a digital only bank before. The sample size was calculated using G-Power software. The questionnaire was distributed electronically among the customers, and finally 591 acceptable questionnaires were obtained, and the same number was used as the basis for the analysis and testing of hypotheses. By calculating CVR and CVI for the questionnaire questions, its validity was confirmed. The data have been analyzed by the help of SPSS and SMARTPLS software and using statistical, descriptive and inferential tests. The result of the research indicates that in the category of psychological barriers, perceived tradition had a significant effect on negative attitude of the customers, and on the other hand, perceived image of digital only banking did not have a significant effect on the formation of the negative attitude of the customers. In the category of functional barriers, the impact of perceived value, perceived risk and perceived usage has been confirmed on negative attitude and resistance of customers. Only the effect of tradition on perceived value (as a mediating variable) was not confirmed. In addition, the factor of satisfaction with traditional banking on customers' resistance was also investigated and its positive effect on the formation of customers' resistance to using the services of digital only banks has been confirmed.

    Keywords: customer resistance, negative attitude, digital only banks, Pasargad Bank
  • Morteza Sepahvand, Saeid Garshasebi Fakhr*, Hamid Asayesh Pages 135-157

    Financing projects in the country has always been very important because stopping projects not only deprives the country from the benefits and services of those projects for a long time, but also because of the cost of maintaining part-time projects to the government and Also, the increase in the price of materials and services due to inflation and their price growth will drastically increase the cost of the project. Islamic treasury bounds are can cover these fluctuations; therefore, the demand and acceptance of Islamic treasury bounds should be created and strengthened, but the bounds also have challenges such as liquidity risk, to solve this challenge in the present study, the factors affecting the demand for these bounds in the OTC market were examined. Almost ideal demand and regression method were used, which based on the results of increasing investor income and reducing bank interest rates has a positive effect on the demand for Islamic treasury bounds and on the other hand, increasing ,inflation has a negative effect on the demand for Islamic treasury bounds.

    Keywords: Financing, Islamic treasury documents, AIDS model, Liquidity risk
  • Rasool Nasralhi Saeedlou*, Reza Ranj Pour Pages 159-175

    The strategic importance of the banking industry in the development of the country has made proper planning and policy making in this industry have a significant impact on the development of other aspects of the country. The research is done on the importance of this issue to identify the most important and possible scenarios facing the banking industry (agricultural bank). The research community of this study was estimated at 30 people, including Iranian banking and information technology experts with future research and strategic knowledge. Snowball sampling was used; 10 experts and experts from the banking, information technology and economic fields were asked to answer the questionnaire questions carefully.
    In this study, the most important key factors affecting the future of this industry were selected by fuzzy hierarchical analysis and then by the matrix analysis the intersecting effect of each of these factors on the banking industry was identified and subsequently used the interplay analysis method for scenariography. The results identified optimistic scenarios for the bank, the transformation of the banking industry, the inflationary and the sanctions conditions. Given these four scenarios, it was possible to implement strategic and operational planning for the bank based on uncertainty analysis for each of the mentioned scenarios.

    Keywords: Futures Research, Banking Industry, Stability
  • Ahmad Moharami, Nader Rezaei*, Asgar Pak Maram, Rasoul Abdi Pages 177-194

    The purpose of this research is to provide a model of the value of non-monetary repayments in management accounting (uncertainty theory and comparison) using a quantitative approach. The current research is a descriptive research of a survey type and in terms of the nature and method of the research, it is a correlation research. The available sampling number of 62 people were selected as a sample for the analysis of the questionnaire made by the researcher, and the data collection tool was the questionnaire and for the analysis, pls software was used. It has an impact and is confirmed, and the path of the central category has an impact on the strategy resulting from management accounting principles, it is confirmed, and the assumption of the research based on the path of intervening conditions with strategies through the skills factor is confirmed, but the assumption based on the paths of background conditions is confirmed. The strategies have an effect, it is not confirmed, and the assumption of the research that the paths of the strategies have an effect on the results is confirmed.

    Keywords: value of non-monetary returns, social psychosocial theory, behavioral management accounting
  • Ahmad Bahrami, Iman Dadashi*, Hamidreza Gholamnia Roshan Pages 195-219

    Consumers often avoid online shopping and e-commerce websites due to the lack of transparency of information on the websites. In this research, it seeks to investigate the effects of electronic commerce transparency and mechanization on the accounting systems of Tehran Stock Exchange member companies that do business online. The research method is based on the mixed method. Data (accountants & financial experts) have been collected by implementing the foundational data theory method and conducting 18 in-depth interviews using the protocol and based on the multiple purposeful sampling method (intensity and snowball). Also, categories and themes were determined by using open coding, axial coding and selective coding using ATLAS.ti software. In a quantitative study, 298 people were randomly selected using a standard questionnaire. Data analysis was done using Lisrel software. The obtained results show that 1) transparency of products, transparency of buyers and transparency of transfers have a significant effect on the transparency of financial information; 2) the perception of information transparency has a significant effect on the intention to buy online and increase consumers; 3) Perceptual risk also has a significant effect on repurchase and perception of transparency on information transparency.

    Keywords: transparency of information, transparency of products, Seller transparency, stock exchange, Mixed Method Approach
  • Maysam Nasr Azadani*, Hamid Hooshmandi, Behrouz Sadeghi Amroabadi, Mahdi Fadaee Pages 221-246

    Many economists believe that unequal distribution of income is one of the main conditions for economic growth. With the integration of the world economy and the increasing development of international interactions, countries can no longer ignore the role of the foreign sector in macroeconomic policy making. In this mean, currency arrangementscan have macroeconomic effects. The method of this research is analytical descriptive which uses regression analysis with GMM method. The field of study includes the OPEC member countries and the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), which most of the OPEC countries are Islamic countries and have a fixed currency regime and average or bad income distribution. The annual data are used for empirical analysis for each country and include the review period for the years 2007-2018. The results of this study show that in comparison with foreign exchange regimes, the independent variable of the managed floating exchange rate index on the dependent variable of Gini coefficient is negative and significant for the OPEC group. Also, the effect of the independent variable of the nail exchange rate index on the dependent variable of Gini coefficient for the OPEC group is positive and significant. In fact, for both groups the use of a floating exchange rate regime can reduce income inequality better than a fixed exchange rate regime. The results also show that the floating currency system has no significant effect on inequality in OPEC countries.

    Keywords: Currency Arrangements, Exchange Rate, Gini Coefficient, Income Distribution
  • Siamak Zaheri, Hamid Asaiysh*, Mahdi Kamali, Mahdi Zahid Gharavi Pages 247-269

    The statistics, although different, indicate the fact that a significant number of the country's economic units with large capitals are stagnant or semi-active for various reasons. Stagnation of companies has destructive effects, such as increasing financial debt and creating tax, insurance and bank arrears, adjustment and unemployment of human resources, reducing the value and credibility of the company, reducing the value of the company's brand, intensifying the dispute between partners, and legalizing issues. The company's assets will be acquired by non-specialists and... The existence of stagnant enterprises in Isfahan province is also a problem like in other provinces of the country, it should be noted that there is no comprehensive and local model in the field of revitalizing stagnant economic enterprises, so the issue should be Therefore, this research seeks to investigate the financial methods of reviving the stagnant and semi-active industrial and mining units of the province. In line with the financial methods of revival, the ranking of new methods of revival was done using the opinions of 105 beneficiaries of stagnant companies and 237 experts in the field of financing. Based on the results of the model based on the output of Export Choices software. In twenty groups, the priority of the methods was obtained, based on which the three priority methods for the revival of stagnant and semi-active companies in Isfahan province are: 1- Equipment and reconstruction, ownership, and 2- Exploitation, construction, exploitation, paying rent to investors and Transfer and 3- Mutual sale

    Keywords: Ihya industrial unit, Isfahan, hierarchical analysis, fuzzy Delphi method, new methods of reclamation
  • Behnam Karamshahi*, Mohammad Ali Maghsoudpour Pages 271-298

    The newest and the best way for organizations to succeed and survive is to focus and pay attention to the agility of organizations. Agility of organizations is a comprehensive and conscious response to changing needs in competitive markets and success is one of the opportunities that organizations face. Since knowing the factors affecting organizational agility can be a great help in obtaining the necessary information in chaotic and turbulent environments and lead to capturing the advantageous aspects of the changing currents. The purpose of this research is to investigate the effect of the quality of corporate governance in Islamic banking on the agility of Iranian banks. In order to test the research model, methods of confirmatory factor analysis, structural equation modeling and multivariate regression were used. The data needed for the research was collected by means of a questionnaire from 398 managers, deputies and senior officials of private and state banks in Iran. The research results show that corporate governance in Islamic banking has a positive and significant effect on the agility of Iranian banks. This means that increasing the quality of corporate governance mechanisms increases the ability of banks to react to potential changes. Owners and shareholders are advised to establish corporate governance mechanisms to increase organizational agility in order to grow their wealth in a competitive market or to stabilize their business status in a changing environment. To the policy makers of the micro levels of economy are also recommended to design and compile comprehensive and efficient corporate governance regulations and laws in order to improve the corporate governance mechanisms related to the management, supervision and ownership structure of banks.

    Keywords: corporate governance quality, Islamic banking, organizational agility, structural equations
  • Behnam Arab Bafrani, Maysam Musai*, Ali Asghar Hadavinia Pages 299-321

    How the government plays a role in the economy of culture is manifested in the way of cultural policy-making, and on the other hand, cultural policy-making in any country is based on the principles and beliefs prevailing in that country; As a result, the essential difference between the secular state and the Islamic state will be the basis for the policy distinction in the economy of culture. This research is based on qualitative content analysis and the use of analyzed data from a selection of texts and literature produced, including designs, dissertations, dissertations and documents produced by UNESCO, the Secretariat of the Supreme Council of the Cultural Revolution and academic books in the last four decades in Iran. It has been compiled and seeks to critique government policy-making in the conventional cultural economy based on the Islamic approach. In short, improving the level of consumption of valuable cultural goods and services in the field of consumption, supporting the valuable labor force, as well as the production of valuable cultural goods and services in the field of production, and finally paying special attention to justice (pre-competition justice and distributive justice). The basic features of government policy-making are in the Islamic approach.

    Keywords: Economics of Culture, Conventional Cultural Policy, Cultural Policy with a Religious Approach
  • Taghi Mohammadi*, Reza Abdollahzade, Saber Ghorbani Pages 323-344
    Objective

    The aim of the current research is to investigate the role of human resources management measures (performance evaluation) in organizational performance with regard to the role of moral mediator in the employees of the general offices of national banks in the northwest of the country.

    Methodology

     The research method is descriptive survey. The statistical population of this study consisted of 304 employees of general government agencies of the country. Among them, according to Morgan's table, 175 people were selected as a statistical sample, of which 175 questionnaires were distributed by simple random sampling. The instruments used in this research include three Achio organizational performance questionnaires (Hershey and Goldsmith, 2003), Victor and Cullen Ethical Atmosphere Questionnaire (1988) and Evaluation Questionnaire (2005). Also, the reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha coefficient and considering that the Cronbach's alpha coefficient of all variables was higher than 0.70, the reliability of the questionnaire was confirmed.

    Results

    The structural equation model showed that the moral climate has a significant positive effect on the relationship between performance appraisal and organizational performance. In addition, the indirect effects of human resource management measures on organizational performance are significant due to the role of ethical mediators.

    Conclusion

     Professional creativity enables employees to acquire appropriate ethical behavior in performing their responsibilities in the organization. Hence, the ethical behavior of employees is considered as necessary in identifying the success and failure of the organization

    Keywords: Organizational performanc, ethical climate, performance appraisal, human resource management practices, o Employees of General Offices of public Organizations
  • Fatima Asadi Zeidabadi, Ali Salmanpour*, Gholam Hossain Khorshidei, Abbas Memarnejad, Mehdه Diani Pages 345-363

    Foreign trade and its relationship with economic growth is one of the most controversial topics, especially in the selection of development strategies in developing countries, and there is still no agreement among economists on how trade policies and full employment can be related. Also, the trade liberalization program as a process of reforming foreign trade policies is the basis for international competitiveness and the participation of countries in economic activities. Of course, in the course of this program, activities that do not have a good competitive ability will lose the possibility to continue working. For this purpose, the welfare effects of foreign trade policy reform on full employment in the period 1380 to 1397 through the method of autoregressive model with interruption A distribution has been investigated. The results showed that trade liberalization has a significant effect on employment by applying the policies of eliminating or reducing tariffs and increasing imports in the short term.

    Keywords: economic liberalization, welfare, foreign trade policy, full employment, method ARDL
  • Kaveh Parandin, Abdolrasoul Rahmanian Koushkaki*, Mohammad Balouch Pages 365-395

    The purpose of this study is to investigate the impact of social responsibility on financial performance, financial stability and financial inclusion in the banking sector. This research is of library type and factor analysis and is based on panel data analysis. In this research, the financial information of 13 banks listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2015-2019 has been analyzed. In this study, to evaluate financial performance, four criteria of return on assets, return on equity, earnings per share and net profit, as well as measuring the financial inclusion of two criteria, the number of bank branches and the number of ATMs and also to measure financial stability from Z used. The results of testing the hypotheses show that social responsibility has a positive and significant effect on financial performance (Hypothesis 1), social responsibility has a positive and significant effect on financial stability (Hypothesis 2) and social responsibility has a significant effect on financial inclusion (Hypothesis 3).  Also, the variables of leverage and tangibility have a negative and significant effect with alternative variables of financial performance, and the variables of age and size of banks have a positive and significant effect on financial performance. The variables of financial leverage, age and size of the bank have a significant effect on the variable of financial stability. But the tangibility of the variable has no significant effect. The variables of tangibility, age and size of the bank also have a significant, positive and significant effect on financial inclusion.

    Keywords: Social Responsibility, Financial Performance, Financial Stability, Financial Inclusion, Banking