فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 46 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • منصوره حاجی هاشمی ورنوسفادرانی*، محمد توحیدی صفحات 7-36

    در جمهوری اسلامی ایران قانون بانکداری بدون ربا در سال 1362 به تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان رسید و از سال 1363 اجرایی شد، اما پس از گذشت نزدیک به چهل سال از پیاده سازی قانون بانکداری بدون ربا، بسیاری از مشکلات و کاستی ها در تحقق بانکداری بدون ربا در عمل مشخص شده است و بسیاری از اندیشمندان در این باب سخن گفته اند؛ بنابراین مسیله اصلی این پژوهش شناسایی و اولویت بندی چالش ها و موانع پیاده سازی بانکداری بدون ربا در جمهوری اسلامی ایران است. پژوهش حاضر کیفی محسوب می شود. در این پژوهش ابتدا به روش اسنادی و با مطالعه کتب، مقالات، اسناد و مدارک مهم ترین چالش های تحقق بانکداری بدون ربا استخراج شده، سپس از خبرگان حوزه بانکداری و بانکداری بدون ربا ، برای انتخاب چالش های اصلی کمک گرفته شده و علاوه بر آن نزدیکی و دوری نظرات در خبرگان در چالش های مختلف نیز مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نهایی به دست آمده در حوزه چالشها نشان داد با وجود پررنگ بودن برخی چالش ها مانند لزوم اصلاح ساختار بانکی و مفاهیمی مانند سود، ربا و بهره در بانکداری بدون ربا ، هنوز بین خبرگان فن و اساتید حوزه و دانشگاه اجماع نظر مناسبی در حوزه مفاهیم بانکداری بدون ربا وجود نداشته، و از این نظر نیاز به یک کار نظری و عملی عمیق و مبتنی بر اصول فقه و اقتصاد برای نزدیک کردن قوانین موجود به مفاهیم بانکداری بدون ربا وجود دارد. این کار برای پوشش خواست های اقتصادی دنیای مدرن و ارتقای کیفیت بانکداری بدون ربا خصوصا درمواجهه با پدیده های اقتصادی نوظهور مانند پول و ارز الکترونیکی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، چالش های بانکداری بدون ربا، مفاهیم فقهی بانکداری
  • مصطفی کاظمی نجف آبادی*، سید رضا حسینی صفحات 37-61

    تکافل اجتماعی اصطلاحی است که برنامه های جامع اسلام در زمینه اهتمام مردم به تامین نیازهای یکدیگر به ویژه نیازهای معیشتی اقشار ضعیف جامعه را بازگو می کند. این برنامه ها اولا مبتنی بر تفسیری ویژه از حیات طیبه و چارچوبی از سیاستگذاری اجتماعی در مسیر تکامل معنوی و رسیدن به جایگاه قرب الهی هستند. ثانیا، بر بنیاد مبانی اعتقادی و فلسفی اسلامی استوار شده و از اصول و قواعد رفتاری آن پیروی می کنند. ثالثا، تکالیف عملی و بایسته های فردی و حقوق و روابط اجتماعی مورد نیاز برای دستیابی به وضعیت مطلوب را معرفی می کنند. جایگاه تکافل اجتماعی در اسلام، بر پایه مبانی اسلامی استواری ترسیم شده است. این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی و توصیفی، به بررسی و تحلیل این جایگاه پرداخته است. نتایج این تحقیق که  با فحص عمیق و نسبتا جامع در نصوص آیات و راوایات انجام پذیرفته حاکی از آن است که تکافل اجتماعی در اسلام بر پایه مبانی مستحکم نظری- اعتقادی و فلسفی استوار شده است.

    کلیدواژگان: جایگاه شناسی، تکافل اجتماعی، مبانی نظری، مبانی اعتقادی- فلسفی، اسلام
  • رباب ازلی، سید علی پایتختی اسکویی*، منیره دیزجی، علیرضا تمیزی صفحات 63-93

    در این پژوهش به بررسی تاثیر جهانی شدن بر کارایی سیاست های پولی و مالی در منتخبی از کشورهای اسلامی در طول دوره 2019-2000 با استفاده از الگوی خود رگرسیون برداری پانلی پرداخته شد. از شاخص جهانی شدن کوف به عنوان پروکسی جهانی شدن استفاده شد؛ که آمار مربوط به آن از پایگاه اینترنتی موسسه کوف گردآوری شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد جهانی شدن با تعامل حجم نقدینگی باعث افزایش تغییرات تولید ناخالص داخلی می شود، از این رو جهانی شدن کارایی سیاست پولی را کاهش می دهد. شوک های متغیر تعاملی جهانی شدن و نرخ بهره باعث افزایش تغییرات تولید ناخالص داخلی شد که حاکی از عدم کارایی سیاست پولی ناشی از نرخ بهره است. تغییرات نرخ تورم به شوک های متغیر تعاملی جهانی شدن مالی و حجم نقدینگی و متغیر تعاملی جهانی شدن و نرخ بهره در بلندمدت عکس العملی نشان نمی دهد؛ بنابراین در بلندمدت سیاست پولی از طریق نرخ بهره، تغییرات تورمی را کاهش می دهد و این امر حاکی از کارایی سیاست پولی از کانال نرخ بهره است. تغییرات تولید ناخالص داخلی و نرخ تورم به شوک های متغیر تعاملی جهانی شدن مالی و مخارج مصرفی دولت در بلندمدت عکس العمل معناداری نشان نمی دهد، لذا جهانی شدن مالی در تعامل باسیاست مالی تاثیری بر تغییرات تورم و تولید ناخالص داخلی ندارد، لذا کارایی سیاست مالی دچار آسیب نمی شود.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، کارآیی سیاست پولی، کارآیی سیاست مالی، کشورهای اسلامی
  • ایلناز ابراهیمی*، ژاله زارعی، مریم همتی صفحات 95-117

    اقتصاد ایران برای چندین دهه است که درگیر معضل نرخ های تورم بالا و پرنوسان بوده و این مساله در چند سال اخیر شدت بیشتری پیدا کرده است. برای کنترل نرخ تورم سیاستگذار پولی اقدامات مختلفی انجام داده است که از جمله آنها اعلام اجرا و پیاده سازی رژیم هدفگذاری تورمی در سال 1399 بود که در عمل با موفقیت چندانی همراه نبود. بررسی پیش شرط های انجام هدفگذاری تورمی نشان می دهد که در ایران به جز امکانات مناسب تحلیلی همچون مدل های لازم برای پیش بینی تورم و سایر متغیرهای مرتبط، بقیه پیش شرط ها وجود ندارد. همچنین، بررسی ساختار تورم حاکم در اقتصاد ایران در حال حاضر و واقعیات آشکار شده در این زمینه نشان می دهد که برای کنترل تورم در اقتصاد ایران هیچ راه حلی بدون توجه به بخش «خوراکی ها و آشامیدنی ها» و بخش «مسکن، سوخت و روشنایی» وجود ندارد. همچنین به دلیل رکود حاکم بر اقتصاد در چند سال گذشته، اعمال سیاست های انقباضی پولی با محدودیت هایی مواجه شده و رشد نقدینگی بیش از آن که پیشران تورم باشد، تعقیب کننده نقدینگی است، پس کنترل تورم تنها از طریق سیاست های پولی ممکن نیست و سیاستگذار مالی نیز باید در این حیطه نقش آفرینی کند.

    کلیدواژگان: تورم، هدفگذاری تورم، ساختارشناسی تورم، سیاست پولی
  • سید محمدحسین لطفی آشتیانی، سید مهدی جلالی*، بیتا تبریزیان صفحات 119-144
    هدف

     این تحقیق با هدف شناسایی مولفه های رضایت از بازآفرینی خدمات در صنعت بانکداری انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف در حیطه تحقیقات توسعه ای می باشد که با روش آمیخته انجام شده است. جامعه آماری در بخش کیفی، خبرگان و مدیران صنعت بانکداری ایران هستند که از این میان 15 نفر به صورت هدفمند غیرتصادفی بعنوان انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی شامل کلیه مشتریان بانک کشاورزی در شهر تهران می باشد (جامعه نامحدود). بر این اساس با استفاده از جدول مورگان نمونه ای متشکل از 384 نفر انتخاب می شود. ابزار اصلی گردآوری داده ها، مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته است. تحلیل داده های کیفی با روش نظریه داده بنیاد و با استفاده از نرم افزار MAXQDA و در بخش کمی با روش حداقل مربعات جزیی انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس مدل پارادایمی بدست آمده در این تحقیق مولفه های مرتبط با رضایت از بازیابی خدمات در شش دسته عوامل علی (مشتری مداری، وجهه برند، ارتباطات، ارزیابی عملکرد درست و رشد و توسعه خدمات)، شرایط زمینه ای (فرهنگ برند)، پدیده محوری (رضایت از بازآفرینی)، راهبردها (استراتژی سازمان، بازاریابی، و تبلیغات)، شرایط مداخله گر (خشم مشتری و عوامل محیطی) و پیامدها (وفاداری به برند، اعتماد برند، رضایت مشتری و افزایش سود) شناسایی شدند. نتایج حاصل از بخش کمی تحقیق نشان داد که مدل پیشنهادی در این تحقیق از اعتبار مناسب برخوردار است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج بدست آمده در این تحقیق می توان استنباط نمود که با تمرکز بر مولفه های شناسایی شده در رابطه با بازآفرینی خدمات می توان میزان رضایت و وفاداری مشتریان بانکی را بهبود بخشید.
    کلمات کلیدی: بازآفرینی خدمات، رضایت، بخشش مشتری، وفاداری، بانکداری
    طبقه بندی JEL: G21 - G14 - M31

    کلیدواژگان: بازآفرینی خدمات، رضایت، بخشش مشتری، وفاداری، بانکداری
  • توحید فیروزان سرنقی، فرشید سپهوند* صفحات 145-171

    به منظور نیل به رشد اقتصادی، شبکه بانکی کشور بایستی تجهیز و تخصیص منابع را به روش بهینه انجام دهد. باوجوداینکه نظام بانکی کشور مطابق قانون بانکداری بدون ربا عمل کرده، ولی منتج به اهداف از پیش تعیین شده نشده است. هدف از پژوهش حاضر به دنبال این است که آیا امکان طراحی و اجرای ساختار مالی اسلامی بهینه در کشور وجود دارد و اینکه چه راه حل هایی برای بهبود ساختار مالی موجود در کشور می توان ارایه داد. با به کارگیری روش تطبیقی و باتوجه به مدل بانکداری اسلامی بیان شده که بر اساس هفت شاخصه زیرساخت حقوقی، چارچوب مقررات و نظارت نظام مالی، حاکمیت شرعی، زیرساخت نقدینگی، اطلاعات و شفافیت، حمایت از مصرف کننده و سرمایه انسانی و چارچوب توسعه دانش تعریف می شود، می‎توان دریافت که نظام بانکداری فعلی جهت حرکت به سمت نظام بانکداری بهینه باید بخش های سیستم توزیع اعتبار منضبط، زیرساخت اطلاعاتی جامع و حمایت از مصرف کنندگان و توسعه نیروی انسانی را ارتقاء دهد و به منظور توزیع بهینه منابع و پاسخ به نیازهای افراد و بنگاه ها از الگوی مشارکت طبقه بندی شده استفاده نماید. الگوی مشارکت طبقه بندی شده در قیاس با سایر الگوهای ارایه شده در تحقیقات گذشته به تمام نیازهای افراد و بنگاه های سرمایه گذار و اعتبارگیرندگان پاسخ داده و با توجه به زیرساخت های موجود قابلیت اجرایی شدن دارد.

    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، ساختار مالی اسلامی، تجهیز و تخصیص منابع
  • امیر محمدزاده، زلیخا مرسلی ارزنق، محسن مهرآرا، یزدان گودرزی فراهانی* صفحات 173-198

    یکی از مهم ترین عواملی که می تواند در خصوص رفتار سرمایه گذار در خرید بیمه عمر اثرگذار باشد، میزان ریسک گریزی افراد است. هدف اصلی این تحقیق بررسی اثر میزان پذیرش ریسک مالی بر خرید بیمه نامه های عمر می باشد. پژوهش حاضر بر اساس طبقه بندی هدف در دسته پژوهش های کاربردی و براساس ماهیت و روش تحقیقی توصیفی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را افراد شاغل در بنگاه های کوچک و متوسط صنعتی (کارگاه های صنعتی شهر تهران) تشکیل می دهند که تعداد آنها 796 نفر بود. به منظور انتخاب نمونه از نمونه گیری تصادفی ساده و با بکارگیری فرمول کوکران ،384 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. داده های مورد نیاز به کمک ابزار پرسشنامه جمع آوری گردید. با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی، به بررسی تاثیر ریسک مالی در استفاده از بیمه عمر زمانی و بیمه عمر و پس انداز پرداخته شد. مقادیر پایایی مرکب و آلفای کرونباخ متغیرهای مدل، بالای 7/0 بدست آمد. علاوه بر این، جذر AVE ریسک مالی 861/0، بیمه عمر زمانی 789/0 و بیمه عمر پس انداز 86/0، بزرگتر از میزان همبستگی بین هر سه متغیر بود. بر این اساس روایی تشخیصی برای هر سه سازه مدل تایید گردید. برازش مدل ساختاری نیز به وسیله ی شاخص های R2  و Q2 انجام شد. مقدارR2  بیمه عمر زمانی و بیمه عمر پس انداز به ترتیب برابر با 280/0 و 215/0 و شاخص Q2 برای بیمه عمر زمانی و بیمه عمر پس انداز به ترتیب برابر با 154/0 و 144/0 به دست آمد. برای بررسی برازش مدل کلی که هر دو بخش مدل اندازه گیری و ساختاری را کنترل می کند، از معیار GoF استفاده شد. حاصل شدن مقدار GoF برابر با 417/0 نشان از برازش کلی قوی مدل دارد. نتایج تحقیق نشان داد که تاثیر ریسک مالی بر بیمه عمر زمانی و بیمه عمر پس انداز در سطح اطمینان 95 درصد، معنادار است. میزان تاثیر ریسک مالی بر استفاده از بیمه عمر زمانی برابر با 529/0 بدست آمد. با توجه به اینکه سطح معناداری می توان با اطمینان 95 درصد بیان نمود، ریسک مالی بر استفاده از بیمه عمر زمانی، تاثیری مثبت و معناداری دارد. هم چنین میزان تاثیر ریسک مالی بر استفاده از بیمه عمر پس انداز برابر با 464/0 بدست آمد. که می توان با اطمینان 95 درصد بیان نمود، ریسک مالی بر استفاده از بیمه عمر پس انداز، تاثیری مثبت و معنادار است.

    کلیدواژگان: بیمه عمر، بیمه عمر و پس انداز، ریسک مالی، معادلات ساختاری
  • جواد نوبخت، غلامعلی حاجی*، عباس معمارنژاد، احمد سرلک صفحات 199-225

    سلامت نظام بانکی برای حفظ ثبات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و تضمین توسعه پایدار در سطح ملی و بین المللی اهمیت زیادی دارد. بنابراین، آشکارسازی عوامل موثر بر سلامت بانک ها و در نظر گرفتن این عوامل در طراحی سیاست های اقتصادی حایز اهمیت است. عوامل متعددی بر سلامت مالی نظام بانکی در سطح شرکت و سطح کشور تاثیر می گذارد. که بسته به نوع و ماهیت دارای اثری متفاوت هستند. در این خصوص بررسی ها نشان می دهد که عملکرد و سلامت نظام بانکی تا اندازه زیادی وابسته به شرایط محیطی اقتصاد کلان با تاثیر پذیری متناقض است. با توجه به این موضوع در این مطالعه تاثیر نامعینی متغیرهای کلان اقتصادی و عوامل خاص بانکی بر سلامت نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران طی دوره 1385-1400 با استفاده از روش داده های تابلویی و اثرات ثابت و با بهره مندی از نرم افزار Eviews مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی نشان داده است که حاکمیت شرکتی، رشد اقتصادی، اندازه بانک و کیفیت قانون گذاری تاثیر منفی و معنی ‎داری بر شاخص سلامت مالی نظام بانکی دارند. در مقابل نااطمینانی متغیرهای کلان اقتصادی و رقابت بانکی تاثیر مثبت و معنی داری بر شاخص سلامت مالی نظام بانکی دارند.

    کلیدواژگان: سلامت مالی، کلان اقتصادی، نامعینی، نظام بانکی، داده های تابلویی
  • مریم رضا شاطری، محمد نصیری*، مهدی زینالی صفحات 227-252

    برنامه نویسی تصادفی هنگامی که یک توصیف احتمالی دقیق یعنی مقادیر دقیق پارامترهای سیستم و توزیع احتمال خاص برای متغیرهای تصادفی در دسترس است، خود را به عنوان یک ابزار مدل سازی قدرتمند نشان داده است. با این حال، چنین اطلاعاتی در عمل به ندرت در دسترس است. در چنین شرایطی دو روش اصلی برای مقابله با ابهامات وجود دارد. یکی از طریق تقریبی نمونه متوسط (SAA) همچنین به عنوان روش مونت کارلو شناخته شده است، جایی که SAA از مقدار مورد انتظار عملکرد زیربنایی با استفاده از داده های تجربی ساخته می شود. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی بهینه سبد سهام از طریق محدودیت تسلط تصادفی و کاهش ریسک گریزی مطلق انجام شد. نمونه آماری بورس اوراق بهادار و نوع داده های گردآوری شده از آن سری زمانی تغییرات و تغییرات  تجمعی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در سال 1390 تا 1400 است. سبد سهام براساس اطلاعات 50 شرکت مورد بررسی قرار گرفته است. در ابتدا این داده ها مورد بررسی قرار می گیرند، سپس الگوریتم های مورد نظر طراحی شده و مدل براساس شرایط و ازمون های لازم مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. کارایی براساس ازمون های معیار شارپ، معیار ترینر، معیار سورتینو و معیار امگا مورد ارزیابی قرار می گیرد. در ادامه سبد سهام مورد بررسی براساس فروض اولیه تعیین شده و براساس بازدهی شرکت ها مورد الگوسازی و سنجش قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: الگوی بهینه، ریسک گریزی مطلق، سبد سهام، محدودیت تسلط تصادفی
  • حبیب دانشمندپور، عسگر پاک مرام*، سعید جبارزاده کنگرلویی، جمال بحری ثالث صفحات 253-277

    حسابداری مدیریت به عنوان یک مرکز اطلاعاتی عامل تاثیرگذاری در عوامل رفتاری گوناگون و سازه های متنوع رفتاری دارد. عوامل رفتاری حسابداری مدیریت به عنوان تهیه کنندگان اطلاعات این مرکز و مدیران به عنوان استفاده کنندگان عمده اطلاعات حایز اهمیت می باشد. هدف این پژوهش ارایه الگوی نقد رفتار فردی و اجتماعی در حسابداری مدیریت رفتاری است که با استفاده از رویکرد کیفی (نظریه داده بنیاد) می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان  بود. به این منظور در سال 1401 با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند (گلوله برفی) با 12 نفر از خبرگان که در زمینه حسابداری مدیریت صاحب نظر و دارای تجربه بوده اند، مصاحبه های عمیق تا مرحله اشباع صورت گرفت. داده های پژوهش با استفاده از روش کدگذاری و با بهره گیری از نرم افزار مکس کیودا مورد تحلیل قرار گرفت. براساس الگوی ارایه شده نتایج نشان داد که که مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر حسابداری مدیریت رفتاری مقوله هایی مانند فازهای روانشناختی شامل روانشناسی شناختی، روانشناسی انگیزش و روانشناسی اجتماعی می باشد. مقوله محوری در این پژوهش حسابداری مدیریت رفتاری در سطوح فردی، گروهی، سازمانی و اجتماعی می باشد. دو مقوله اصلی یعنی عوامل مدیریتی و اثرات تکنیک های حسابداری مدیریت شرایط زمینه ای را تشکیل دادند. اولین مقوله از شرایط زمینه ای مربوط به مدیریت پروژه و مدیریت ریسک می باشد. مدیریت ریسک در حوزه حسابداری مدیریت رفتاری زمینه سازی سطوح مختلف آن را فراهم می آورد. دومین مقوله شامل اثرات اطلاعاتی و انگیزشی است. شرایط مداخله گر دارای دو مقوله اصلی مهارت های رفتاری و اجتماعی و مفاهیم اولیه حسابداری مدیریت رفتاری می باشد.

    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت رفتاری، رفتار فردی و گروهی، داده بنیاد
  • علیزضا تمیزی* صفحات 279-299

    امروزه بانکها به عنوان مهم ترین عنصر بازار پولی نقش بسیار مهمی را در اقتصاد کشور ایفا می کنند و با توجه به اهمیت سودآوری بانک در شرایط متفاوت اقتصادی و تاثیرگذاری آن بر اقتصاد و اجتماع، لازم است مدیران آگاهی لازم در ارتباط با نقش این عوامل تاثیرگذار بر سودآوری این بخش مهم اقتصاد را کسب نمایند. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر شاخص فلاکت بر عملکرد مالی بانک ها می پردازد. جامعه آماری در این پژوهش، کلیه بانکهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1400-1393 می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، از مدل های رگرسیونی چند متغیره و روش پنل دیتا با اثرات ثابت استفاده شده است. متغیر وابسته در این پژوهش عملکرد مالی بانک ها و متغیر مستقل، شاخص فلاکت است. همچنین، متغیرهای فرعی استفاده شده در مطالعه حاضر اندازه بانک، اهرم مالی، ارزش بازار به ارزش دفتری و رشد درآمد عملیاتی است. متغیر شاخص فلاکت دارای ضریب منفی و سطح معناداری کمتر از 5 درصد می باشند از این رو در سطح اطمینان 95% فرضیه پژوهش مورد پذیرش قرار می گیرد. ضریب تعیین تعدیل شده مدل نیز گویای آن است که 88 درصد از تغییرات توسط متغیرهای وارد شده در مدل تبیین می گردد. نتایج این پژوهش نشان داد که، شاخص فلاکت بر عملکرد مالی بانکها تاثیر معکوس دارد. یا به عبارت دیگر در دورانی که کشور دارای شاخص فلاکت بالاتری است، عملکرد مالی بانک ها تحت تاثیر قرار گرفته و کاهش پیدا می کند. لذا کنترل تورم و بیکاری بدلیل اثرگذاری این متغیرها بر اغلب بخش های اقتصادی باید از مهمترین اهداف دولتمردان قلمداد گردد.

    کلیدواژگان: شاخص فلاکت، عملکرد مالی، بازده دارایی ها
  • بهرام رمضانی، مجتبی ملکی چوبری*، سینا خردیار صفحات 301-319

    اصلاحات رفتاری می تواند بهبود قابل توجهی درآمد مالیاتی و تولید ناخالص داخلی را به همراه داشته باشد، نظام مالیاتی باید عادلانه و شفاف باشد. این به معنای این است که مالیات ها باید به نسبت درآمد و ثروت افراد تعیین شود و همچنین اطلاعات درباره قوانین مالیاتی باید برای عموم قابل دسترس باشد. این اصلاحات رفتاری می توانند بهبود قابل توجهی در آگاهی عمومی درباره سیاست های مالیاتی و در نتیجه افزایش رعایت قوانین مالیاتی و کاهش فرار مالیاتی داشته باشند. هدف پژوهش تبیین الگوی بهبود درآمد مالیاتی و تولید ناخالص داخلی مبتنی بر اصلاحات رفتاری نظام مالیاتی است. در روش تحقیق حاضر پس از واکاوی سوابق نظری و تجربی، از روش کیفی و مصاحبه عمیق بر روی 10 نفر از مدیران مالی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با نمونه گیری نظری ، که به اشباع نظری رسیده است،  سپس اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش تحلیل مضمون مورد تحلیل قرار گرفت و مدل پارادایمی ساخته شده است، یافته های پژوهش نشان داد که بهبود درآمد مالیاتی و تولید ناخالص داخلی مبتنی بر اصلاحات رفتاری نظام مالیاتی(شامل مضامین شرایط علی: اقتصادی، اجتماعی و سیاسی؛ شرایط محوری: ساختار مالیاتی، کاهش فساد مالیاتی، اصلاح سیستم نظارت و اجرا مالیاتی؛ شرایط راهبرد ها: ترویج فرهنگ مالیاتی، کاهش تبعیض مالیاتی و اصلاح سیستم مالیاتی؛ شرایط مداخله گر: اصلاحات قانونی و سیاست های مالیاتی؛ شرایط زمینه ای: سطح توسعه اقتصادی، سطح توانمندی مالیاتی و استقرار نظام مالیاتی عادلانه؛ شرایط پیامدها: افزایش تولید، افزایش قابلیت رقابتی اقتصادی و کاهش فساد مالیاتی) می تواند تاثیر داشته باشد.

    کلیدواژگان: بهبوددرآمدهای مالیاتی، تولیدناخالص داخلی، اصلاحات رفتاری، نظام مالیاتی
  • احسان بشارتی*، فرهاد شاه ویسی، فرشید خیراللهی، روح الله جمشیدپور صفحات 321-341

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی عوامل نگرشی تاثیرگذار بر پرداخت مالیات با استفاده از سیستم خودارزیابی  مودیان مالیاتی کل کشور انجام شد. پژوهش از نظر روش پژوهش از نوع آمیخته، از نظر هدف از نوع اکتشافی و از نظر میزان کاربرد پژوهش کاربردی است. از اینرو، در مرحله اول تحقیق، با استفاده از یک پرسشنامه کیفی اصلی ترین عوامل نگرشی تاثیرگذار بر پرداخت مالیات شناسایی شد و با استفاده از تحلیل محتوا به طراحی پرسشنامه کمی (توصیفی) پرداخته شد. جامعه آماری این پژوهش با استفاده از فرمول کوکران نمونه برابر با 384 نفر از مودیان مالیاتی حقیقی در سطح استان تهران در نظر گرفته شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارSPSS22 & Smart-Pls در قالب روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد ریسک گریزی، هنجار، اخلاق، عدالت مالیاتی، ریسک درک شده و تعهد به پرداخت مالیات می باشد؛ ریسک گریزی با ضریب تاثیر 194/0، هنجار با ضریب تاثیر 215/0، اخلاق با ضریب تاثیر 211/0، عدالت مالیاتی با ضریب تاثیر 265/0، ریسک درک شده با ضریب تاثیر173/0، تعهد به پرداخت مالیات با ضریب تاثیر 259/0، بر پرداخت مالیات مودیان مالیاتی کل کشور مثبت دارند.

    کلیدواژگان: مالیات، نگرش، سیستم خودارزیابی، ریسک پذیری، هنجار و اخلاق
  • رحیم ابراهیمی، جعفر بیگ زاد*، مجتبی رمضانی، یوسف بیگ زاده صفحات 343-366

    سایش اجتماعی سازمانی، یکی از نتایج منفی زندگی اجتماعی است که با ایجاد تحلیل رفتگی و بیگانگی سازمانی در کارکنان ناشی از رفتارهای ناسالم سازمانی هزینه ‎های سنگینی برای سازمان ها و جامعه دارد. هدف این پژوهش تحلیل ساختاری مدیریت سایش اجتماعی در سازمان‎های دولتی ایران می‏باشد. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی با استفاده از روش‎های مدل‎یابی معادلات ساختاری می‎باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مدیران، سرپرستان و کارکنان رسمی و قراردادی سازمان‎های دولتی فنی و حرفه‎ای، شهرداری، تامین اجتماعی و اعضای هیات علمی دانشگاه‎های استان آذربایجان شرقی تشکیل دادند و بر اساس جدول نمونه گیری مورگان، تعداد 357 نفر به روش نمونه ‎گیری تصادفی ساده به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ‎ها پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 50 سوال و سه بعد ارتباط همکاران، ارتباط مدیر با کارکنان و ارتباط با سازمان و شغل بود. به کمک تحلیل عامل تاییدی و مدل یابی ساختاری مدل ارایه شده مورد آزمون قرار گرفت. مدل مدیریت سایش اجتماعی نهایی در قالب بعد ارتباط همکاران (مدیریت ارزش‎ها، مدیریت نگرش و رفتار، توانمندسازی کارکنان، پرورش اخلاق حرفه‎ای و راهبردهای مدارا و تنش)، ارتباط مدیر با کارکنان (مدیریت فرایند، مدیریت اختیارات و وظایف، مدیریت مسیر شغلی و مدیریت فرهنگ سازمانی) و ارتباط سازمان و شغل (بهبود و توسعه عملکرد، شناسایی، انتخاب و اجرای اقدامات، کنترل و تعامل با سازمان و مدیریت تحول گرا) مورد تایید قرار گرفت. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که مدیریت سایش اجتماعی ابتدا در ارتباط با همکاران، سپس ارتباط با سازمان و شغل و در آخر ارتباط مدیر با کارکنان اولویت پیاده سازی دارد. بر اساس نتایج حاصل، پیشنهادهایی بر پیاده سازی الگوی مدیریت سایش اجتماعی در سازمان‎های دولتی ارایه شد.

    کلیدواژگان: مدیریت سایش اجتماعی، سازمان‎های دولتی ایران، تحلیل عامل تاییدی، تحلیل ساختاری
  • محمد هومانی فراهانی* صفحات 367-387

    این پژوهش با هدف پیش بینی کارایی فنی، انرژی، اقتصادی و زیست محیطی تولید گندم بر اساس پراکندگی اراضی کشاورزی انجام شد که محدوده مورد مطالعه در این پژوهش کلیه اراضی زیر کشت گندم در سال زراعی 1399-1400 در شهرستان خوی بود که جهت نمونه گیری اراضی به دو دسته خرد (کمتر از 5 هکتار زیر کشت) و یکپارچه (سطح زیر کشت بیش از 5 هکتار) تقسیم شدند که نهایتا تعداد 720 قطعه زمین با سطح زیر کشت زیر 5 هکتار شناسایی شد که تعداد 245 نفر گندمکار به روش نمونه گیری تصادفی بعنوان نمونه انتخاب شدند. کارایی فنی، اقتصادی، انرژی و زیست محیطی از روش تحلیل پوشش دادها (DEA) و با استفاده از نرم افزار DEAP  برآورد شد. برای تحلیل اطلاعات از آزمون همبستگی پیرسون، برای بررسی پیش بینی اثرات پراکندگی بر کارایی از آزمون معادلات ساختاری استفاده شد. با توجه به نتایج از نظر کارایی فنی زمین های زراعی پراکنده و با مقیاس پایین بالاتر از زمین های زراعی با مقیاس بزرگتر است اما کارایی اقتصادی، انرژی و زیست محیطی در زمین های زراعی با مقیاس سطح به هکتار بالاتر مطلوبتر می باشد. بین پراکندگی اراضی با کارایی اقتصادی، انرژی و زیست محیطی رابطه منفی معناداری وجود دارد که در این ارتباط بیشترین ارتباط منفی بین کارایی اقتصادی، سپس کارایی زیست محیطی و نهایتا کارایی انرژی با پراکندگی اراضی وجود دارد، اما بین پراکندگی اراضی با کارایی فنی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی کی تواند در بهبود کارایی انرژی، اقتصادی و زیست محیطی تولید گندم موثر باشد.

    کلیدواژگان: کارایی فنی، کارایی انرژی، کارایی اقتصادی، کارایی زیست محیطی، پراکندگی اراضی
|
  • Mansoureh Haji Hashemi Varnoosafadarani*, Mohammad Tohidi Pages 7-36

    In the Islamic Republic of Iran, the usury free banking law was approved by the Islamic Consultative Assembly in 1362 and became effective in 1363, but after about 40 years have passed since the implementation of the usury free banking law, many problems and shortcomings in the realization of usury free banking have been identified in practice, and many experts and economists have spoken about this. Therefore, the main issue of this research is identifying and prioritizing the challenges and obstacles to the implementation of usury free banking in the Islamic Republic of Iran. The current research is qualitative. In this research, by studying books, articles and documents, the most important challenges of realizing usury free banking have been extracted, then with the help of banking and usury free banking experts, the main challenges have been selected, and in addition, the closeness and distance of the experts' opinions in different challenges were also examined. The final results obtained in the field of challenges showed that despite the prominence of some challenges, including the need to reform the banking structure and concepts such as usury and interest in Islamic banking, there is still no proper consensus among technical experts and professors of the field and university in the field of usury free banking concepts, for this reason, and from this point of view, deep theoretical and practical work based on jurisprudential and economic foundations is necessary to consolidate the existing laws. This research seems necessary to cover the economic demands of the modern world and to improve the quality of Islamic banking, especially in the face of emerging economic phenomena such as electronic currencies.

    Keywords: content analysis, challenges of Usury free banking, jurisprudential concepts of banking
  • Mostafa Kazeminajafabadi*, Reza Hoseini Pages 37-61

    Investigating and analyzing the position of social Takaful in the framework of Islamic principles Abstract: Social Takaful is a term that describes the comprehensive programs of Islam in the field of people's efforts to meet each other's needs, especially the livelihood needs of the weaker sections of the society. First of all, these programs are based on a special interpretation of a good life and a framework of social policy in the path of spiritual development and reaching the position of closeness to God. Secondly, they are based on the foundations of Islamic belief and philosophy and follow its principles and behavioral rules. Thirdly, they introduce the practical tasks and personal duties and rights and social relations needed to achieve the desired situation. The position of social Takaful in Islam is based on solid Islamic principles. This research has investigated and analyzed this position using analytical and descriptive methods. The results of this research, which was conducted with a deep and relatively comprehensive examination of the texts of verses and narrations, indicate that social Takaful in Islam is based on solid theoretical, religious, and philosophical foundations.

    Keywords: Positioning, Social Takaful, Theoretical Foundations, Doctrinal-Philosophical Foundations, Islam
  • Robab Azali, Seyed Ali Paytkhti Oskooe*, Monire Dizaji, Alireza Tamizi Pages 63-93

    A panel VAR model was adopted in this study to analyze the effects of globalization on the efficiency of monetary and fiscal policies of select Islamic countries within the 2000–2019 period. For this purpose, the KOF globalization index was employed as the globalization proxy through statistics extracted from the official website of the KOF Swiss Economic Institute. According to results, the globalization–liquidity interaction increases GDP fluctuations. Hence, globalization reduces the efficiency of monetary policies. The shocks caused by the globalization–interest rate interaction can also increase GDP fluctuations, something which indicates the inefficiency of monetary policies ensuing from the interest rate. Moreover, changes in the inflation rate (IFR) do not react to the shocks caused by globalization–liquidity and globalization–interest rate interactions in the long run. Therefore, long-term monetary policies can reduce IFR fluctuations through the interest rate, an outcome which is yielded by the efficiency of monitory policies through the interest rate. In addition, fluctuations in GDP and interest rate do not significantly react to the shocks caused by the interaction between globalization and governmental consumption expenditures in the long run. Thus, the interaction between financial globalization and financial policies will have no effects on fluctuations in GDP and interest rate, and the efficiency of financial policies will be intact.

    Keywords: Globalization, Monetary Policy Efficiency, Fiscal Policy Efficiency, Islamic Countries
  • Ilnaz Ebrahimi*, Zhale Zarei, Maryam Hemati Pages 95-117

    Iran's economy has been dealing with the problem of high and volatile inflation rates for several decades, and this problem has become more severe in the last few years. In order to control the inflation rate, the monetary policymakers have taken various measures, one of which was the announcement of the implementation of the inflation targeting regime in 2019, which was not very successful in practice. This paper is a desk research and uses the data of reliable statistical institutions of Iran such as Central Bank and Statistical Center of Iran. The purpose of this research is to answer these questions whether there are necessary prerequisites for the implementation of inflation targeting in Iran's economy or not. If such a regime is implemented, according to the statistical evidence, which part should be the priority for inflation control?Examining the preconditions for inflation targeting shows that Iran does not have the preconditions, except for appropriate analytical capabilities such as models necessary to predict the inflation rate and other key variables. Also, the investigation of the inflation structure in Iran's economy and the stylized facts revealed in this paper show that there is no way to reduce the inflation rate in Iran's economy without paying attention to the inflation rate in "food and beverages" and "housing, fuel and light" sectors. Also, due to the recession prevailing in the economy in the past few years, the conduct of contractionary monetary policies faced limitations and the growth rate of liquidity was accommodative, so it is not possible to control the inflation rate only through monetary policies and the fiscal policymaker must also play a role in this area.

    Keywords: Inflation Targeting, Monetary policy, Central bank, Inflation
  • Seyed MohamadHosein Lotfi Ashtiani, Seyed Mehdi Jalali*, Bita Tabrizian Pages 119-144
    Objective

    This research was conducted to identify the components of satisfaction with service recovery  in the banking industry.

    Methodology

    The purpose of this research is in the field of developmental research, which is carried out with a mixed method. The statistical population in the qualitative section is the experts and managers of Iran's banking industry, of which 15 people were selected in a non-random way. The statistical population in the quantitative part includes all customers of the Agricultural Bank in Tehran (unlimited population). Based on this, a sample of 384 people is selected using Morgan's table. The main tool for data collection is a semi-structured in-depth interview and a researcher-made questionnaire. Qualitative data analysis was done with the method of data base theory using MAXQDA software and in the quantitative part with partial least squares method.

    Findings

    Based on the paradigm model obtained in this research, the components related to satisfaction with service recreation in six categories of causal factors (customer-oriented, brand image, communication, evaluation of correct performance and growth and development of services), background conditions (brand culture), phenomenon The main factors (satisfaction with recovery), strategies (organization strategy, marketing, and advertising), intervening conditions (customer anger and environmental factors) and outcomes (brand loyalty, brand trust, customer satisfaction and profit increase) were identified. The results of the quantitative part of the research showed that the model proposed in this research has appropriate validity.

    Conclusion

    Based on the results obtained in this research, it can be concluded that the level of satisfaction and loyalty of bank customers can be improved by focusing on the components identified in relation to service regeneration.

    Keywords: service recovery, satisfaction, customer forgiveness, loyalty, banking
  • Towhid Firoozan Sarnaghi, Farshid Sepahvand* Pages 145-171

    In order to achieve economic growth, the country's banking network must equip and allocate resources in an optimal way. Although the country's banking system has operated in accordance with the Riba-free banking law, it has not resulted in the predetermined goals. The purpose of this research is to find out whether it is possible to design and implement an optimal Islamic financial structure in the country and what solutions can be offered to improve the existing financial structure in the country. By applying the comparative method and according to the Islamic banking model, it is stated that based on seven indicators of legal infrastructure, financial system regulation and supervision framework, Sharia governance, liquidity infrastructure, information and transparency, consumer and human capital support and knowledge development framework. It can be seen that the current banking system in order to move towards an optimal banking system must improve the parts of the disciplined credit distribution system, comprehensive information infrastructure and consumer support and human resource development, and in order to optimally distribute resources and respond to the needs of people and Companies should use the model of classified participation. The model of classified participation, in comparison with other models presented in past researches, responds to all the needs of individuals and companies, investors and borrowers, and can be implemented according to the existing infrastructure.

    Keywords: Islamic finance, banking, financial structure, financing
  • Amir Mohammadzade, Zoleikha Morsali Arzanagh, Mohsen Mehrara, Yazdan Gudarzi Farahani* Pages 173-198

    One of the most important factors that can affect the investor's behavior in buying life insurance is the level of risk aversion of people. The main purpose of this research is to investigate the effect of financial risk acceptance on the purchase of life insurance policies. The current research is based on the classification of the objective in the category of applied research and based on the nature and method of descriptive research, it is correlational. The statistical population of this research consists of people working in small and medium-sized industrial enterprises (industrial workshops in Tehran), whose number was 796. In order to select the sample from simple random sampling and using Cochran's formula, 384 people were selected as the research sample. The required data was collected with the help of a questionnaire. Using the structural equation modeling technique with the partial least squares approach, the effect of financial risk on the use of term life insurance and life and savings insurance was investigated. Composite reliability values and Cronbach's alpha of the model variables were above 0.7. In addition, the root AVE of financial risk 0.861, term life insurance 0.789 and savings life insurance 0.86 was greater than the correlation between all three variables. Based on this, diagnostic validity was confirmed for all three constructs of the model. The fitting of the structural model was done by R2 and Q2 indices. The R2 value of term life insurance and savings life insurance was equal to 0.280 and 0.215, respectively, and the Q2 index for term life insurance and savings life insurance was equal to 0.154 and 0.144, respectively. GoF criterion was used to check the fit of the overall model, which controls both measurement and structural model parts. Obtaining the GoF value equal to 0.417 shows the strong overall fit of the model. The research results showed that the impact of financial risk on term life insurance and savings life insurance is significant at the 95% confidence level. The impact of financial risk on the use of life insurance was found to be 0.529. Considering that the significance level can be expressed with 95% confidence, financial risk has a positive and significant effect on the use of term life insurance. Also, the impact of financial risk on the use of savings life insurance was found to be 0.464. It can be said with 95% certainty that financial risk has a positive and significant effect on the use of savings life insurance.

    Keywords: life insurance, savings, financial risk, structural equations
  • Javad Nobakht, Gholamali Haji*, Abbas Memarnezhad, Ahmad Sarlak Pages 199-225

    The banking system Soundness is very important for maintaining economic, social and political stability and ensuring sustainable development at the national and international levels. Therefore, revealing the factors affecting the health of banks and considering these factors in the design of economic policies is important. Several factors affect the financial health of the banking system at the company level and the country level. which have a different effect depending on the type and nature. In this regard, studies show that the performance and banking system Soundness is largely dependent on the environmental conditions of the macroeconomic environment with contradictory influence. According to this issue, in this study, the uncertain effect of macroeconomic variables and bank-specific factors on the health of the banking system of the Islamic Republic of Iran during the period 2001-2021 was investigated using the panel data method and fixed effects And with the benefit of Eviews software.The results of the survey have shown that corporate governance, economic growth, bank size and quality of supervision have a negative and significant effect on the financial Soundness index of the banking system. In contrast, the uncertainty of macroeconomic variables and banking competition have a positive and significant effect on the financial Soundness index of the banking system.

    Keywords: Financial Soundness, Macroeconomics, Uncertainty, Banking system, Panel data
  • Maryam Reza Shateri, Mohammad Nasiri*, Mahdi Zinali Pages 227-252

    Stochastic programming has proven to be a powerful modeling tool when an accurate probabilistic description, ie the exact values ​​of system parameters and the specific probability distributions for random variables, is available. However, such information is rarely available in practice. In such a situation, there are two main ways to deal with ambiguities. One through-sample average (SAA) is also known as the Monte Carlo method, where the SAA is constructed from the expected value of the underlying performance using experimental data. The aim of this study was to provide an optimal stock portfolio model by limiting random dominance and reducing absolute risk aversion. The statistical sample of the stock exchange and the type of data collected from that time series are the changes and cumulative changes of the total index of the Tehran Stock Exchange in 1390 to 1400. The stock portfolio is based on information from 50 companies. First, these data are examined, then the desired algorithms are designed and the model is analyzed based on the necessary conditions and tests.Performance is evaluated based on Sharp, Trainer, Sortino, and Omega tests. In the following, the stock portfolio is determined based on the initial assumptions and is modeled and measured based on the companies' returns.

    Keywords: Optimal pattern, stock portfolio, random dominance limit, absolute risk aversion
  • Habib Daneshmand Pour, Asgar Pak Maram*, Rahman Saedi, Jamal Bahri Sales Pages 253-277

    Management accounting as an information center has an impact on various behavioral factors and various behavioral structures. Behavioral factors of management accounting as information providers of this center and managers as major users of information are important. The purpose of this research is to present a model of criticism of individual and social behavior in behavioral management accounting using a qualitative approach (foundation data theory). The data collection tool was a semi-structured interview with experts. For this purpose, in 1401, using the purposeful sampling approach (snowball), in-depth interviews were conducted with 12 experts who had opinions and experience in the field of management accounting. The data of the research was analyzed using the coding method and using the Max Kyoda software. Based on the presented model, the results showed that the most important factors influencing behavioral management accounting are categories such as psychological phases, including cognitive psychology, motivational psychology, and social psychology. The central category in this research is behavioral management accounting at individual, group, organizational and social levels. Two main categories namely managerial factors and the effects of management accounting techniques formed the background conditions. The first category of background conditions is related to project management and risk management. Risk management in the field of behavioral management accounting provides its different levels.

    Keywords: behavioral management accounting, individual, group behavior, foundation data
  • Alireza Tamizi* Pages 279-299

    Today, banks, as the most important element of the money market, play a very important role in the country's economy, and considering the importance of bank profitability in different economic conditions and its impact on the economy and society, it is necessary for managers to have the necessary knowledge about the role of this bank. Factors influencing the profitability of this important part of the economy. The present study investigates the effect of the Misery index on the financial performance of banks. The statistical population in this research is all the banks admitted to the Tehran Stock Exchange in the period of 2014-2022. To analyze the research data, multivariable regression models and panel data method with fixed effects have been used. The dependent variable in this research is the financial performance of banks and the independent variable is the indicators of economic distress. Also, the secondary variables used in the present study are bank size, financial leverage, market value to book value and operating income growth. The economic misery index variable has a negative coefficient and a significance level of less than 5%, therefore, the research hypothesis is accepted at the confidence level of 95%. The adjusted coefficient of determination of the model also shows that 88% of the changes are explained by the variables entered in the model. The results of this research showed that the economic distress index has a negative effect on the financial performance of banks. In other words, in the era when the country has a higher economic misery index, the financial performance of banks is affected and decreases. Therefore, controlling inflation and unemployment due to the effect of these variables on most economic sectors should be considered one of the most important goals of the statesmen.

    Keywords: misery index, financial performance, return on assets
  • Bahram Ramezani, Mojtaba Maleki Chubari*, Sina Kheradyar Pages 301-319

    Behavioral reforms can significantly improve tax revenue and GDP, the tax system should be fair and transparent. This means that taxes should be set in proportion to people's income and wealth, and information about tax laws should be available to the public. These behavioral reforms can significantly improve public awareness of tax policies, thereby increasing compliance with tax laws and reducing tax evasion. The purpose of the research is to explain the pattern of improving tax revenue and gross domestic product based on the behavioral reforms of the tax system. In the current research method, after analyzing the theoretical and experimental records, using the qualitative method and in-depth interview on 10 financial managers using the purposeful sampling method and with theoretical sampling, which has reached theoretical saturation, then the information to The results were analyzed using thematic analysis method and a paradigmatic model was created, the research findings showed that the improvement of tax revenue and gross domestic product based on the behavioral reforms of the tax system (including the themes of causal conditions: economic, social and political) Key conditions: tax structure, reducing tax corruption, reforming the tax supervision and enforcement system; strategic conditions: promoting tax culture, reducing tax discrimination and reforming the tax system; intervening conditions: legal reforms and tax policies; background conditions: the level of economic development , the level of tax capability and the establishment of a fair tax system; the conditions of the consequences: increasing production, increasing economic competitiveness and reducing tax corruption) can have an impact.

    Keywords: improving tax revenues, domestic production, behavioral reforms, tax system
  • Ehsan Besharati*, Fashid Kheyrollahi, Rohollah Jamshidpoor Pages 321-341

    The present study was conducted with the aim of designing a model of attitudinal factors affecting tax payment using the self-assessment system of taxpayers of the whole country. The research is of a mixed type in terms of the research method, exploratory in terms of the purpose, and applied in terms of the degree of application of the research. Therefore, in the first stage of the research, using a qualitative questionnaire, the main attitudinal factors affecting tax payment were identified and a quantitative (descriptive) questionnaire was designed using content analysis. Using the Cochran formula, the statistical population of this research was considered equal to 384 real taxpayers in Tehran province. The collected data has been analyzed using SPSS22 & Smart-PLS software in the form of descriptive statistics and inferential statistics. The results of the research showed that risk aversion is the norm, ethics, tax justice, perceived risk and obligation to pay taxes; Risk aversion with an impact factor of 0.194, norm with an impact factor of 0.215, ethics with an impact factor of 0.211, tax justice with an impact factor of 0.265, perceived risk with an impact factor of 0.173, obligation to pay taxes with an impact factor of 259 0.0, have a positive effect on paying taxes of taxpayers of the entire country.

    Keywords: tax, attitude, self-evaluation system, risk-taking, norm, ethics
  • Rahim Ebrahimi, Jafar Beyg Zad*, Mojtaba Ramezani, Yosef Beyg Zadeh Pages 343-366

    Organizational social wear and tear is one of the negative consequences of social life which has heavy costs for organizations and society by creating organizational degeneration and alienation in employees due to unhealthy organizational behaviors. The purpose of this study is structural analysis of social wear management in Iranian government organizations. The research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational using structural equation modeling methods. The statistical population of this study consisted of all managers, supervisors and official and contract staff of governmental technical and professional organizations, municipalities, social security and faculty members of universities in East Azerbaijan province and according to Morgan sampling table, 357 people by a simple random sampling method was selected as the sample size. The data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of 50 questions and three dimensions of employee communication, manager communication with employees and communication with the organization and job. The proposed model was tested using confirmatory factor analysis and structural modeling. The final social wear management model in the form of peer communication dimension (value management, attitude and behavior management, employee empowerment, professional ethics development and tolerance and stress strategies), manager relationship with employees (process management, authority management And tasks, career path management and organizational culture management), and organization-job relationship (performance improvement and development, identification, selection and implementation of actions, control and interaction with the organization, and transformational management) were approved. The results of this study indicate that social wear management is first implemented in relation to colleagues, then relationship with the organization and job, and finally the relationship between the manager and employees. Based on the results, suggestions were made on the implementation of social wear management model in government organizations.

    Keywords: Social Undermining of Management, Iranian government organizations, Confirmatory Factor Analysis, Structural Analysis
  • Mohammad Homani Farahani* Pages 367-387

    This study aims to predict the technical, energy, economic and environmental efficiency of wheat production based on dispersion. Agricultural lands were studied. The study area in this study was all lands under wheat cultivation in the crop year 1399-1400 in Khoy city. They were divided from 5 hectares. Finally, 720 plots of land with a cultivated area of ​​less than 5 hectares were identified and 245 wheat farmers were selected as a sample by random sampling. Technical, economic, energy and environmental efficiency were estimated using the Coating Analysis (DEA) method using DEAP software. To analyze the data, Pearson correlation test and structural equation test were used to predict the effects of scattering on performance. According to the results, in terms of technical efficiency, low-scale arable lands are higher than larger-scale arable lands, but economic, energy and environmental efficiency is more desirable in fields with a higher scale per hectare. there is a significant negative relationship between land dispersion with economic, energy and environmental efficiency, in which there is the most negative relationship between economic efficiency, then environmental efficiency and finally energy efficiency with land dispersion, but between land dispersion with efficiency There is a significant technical positive relationship. Therefore, it can be concluded that the implementation of the agricultural land integration plan can be effective in improving the energy, economic and environmental efficiency of wheat production

    Keywords: Technical efficiency, energy efficiency, economic efficiency, environmental efficiency, land dispersion