فهرست مطالب

مشاوره کاربردی - سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

نشریه مشاوره کاربردی
سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پریسا یاسمی نژاد*، زهرا نادری، زهرا سلگی صفحات 1-12

    هدف این مطالعه واکاوی تجربه زیسته پدران کودکان بیش فعال در ایام کرونا و قرنطینه خانگی در نیمه اول سال 1400 بود. این مطالعه به روش کیفی و پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. در ابتدا 16 نفر از پدران شرکت کننده به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس از مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره تحت نظارت سازمان بهزیستی شهر کرمانشاه انتخاب شدند. در ادامه مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 7 شرکت کننده به اشباع رسید. روش تحلیل مصاحبه های نیمه ساختار یافته به شیوه هفت مرحله ای کلایزی انجام شد. نتایج پژوهش در 4 مضمون اصلی (شامل وضعیت روانی ، تاثیرات بر روابط بین فردی ، سبک های اسنادی و راهبردهای مقابله ای) و 23 خوشه فرعی و 98 کد قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که پدران در شرایط همه گیری کرونا احساسات و رفتارهای متفاوتی از خود نشان می دهند. به طوری که این شرایط بر جنبه های مختلف تفکر و کیفیت زندگی و رضایت آن ها تاثیر می گذارد، در مجموع می توان گفت توجه ویژه به طراحی مداخلات روان شناختی و مشاوره ای و همچنین آموزش فرزند پروری به پدران در شرایط بحران به منظور تقویت سطح تاب آوری آنان لازم است مد نظر متخصصان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیش فعالی، کرونا، تجربه زیسته، پدیدار شناسی، پدران
  • مسعود تقدسی، محمدنقی فراهانی *، مرتضی منطقی صفحات 17-36

    شکل دهی ازدواج یک تصمیم مهم در زندگی افراد است. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر در شکل گیری ازدواج رسمی در غالب یک طرح منسجم و آماده سازی مقدمات ارایه یک مدل یکپارچه برای ازدواج است. برای دستیابی به اهداف تعیین شده از روش کیفی (گراندد تیوری اشتراوس و کوربین) استفاده شد. برای گردآوری داده ها، مصاحبه با متخصص ها تا حد اشباع نظری پیشرفت و در نهایت 10 مصاحبه انجام شد. بعد از هر مصاحبه داده ها ثبت، کدگذاری و سپس در قالب مفاهیم، مقولات فرعی و مقولات اصلی طبقه بندی شدند. تحلیل داده ها منجر به شناسایی 118 کد ثانویه، 30 مفهوم، 10 مقوله فرعی و 3 مقوله اصلی، عوامل برون زوجی، میان زوجی و فردی شد. یافته های این پژوهش نشان داد از نگاه متخصص ها در شکل گیری ازدواج به ترتیب عوامل برون زوجی، عوامل فردی و عوامل میان زوجی بیشترین اثرگذاری را دارند. در عوامل برون زوجی به ترتیب خانواده، عوامل اقتصادی و اجتماعی و فرهنگ؛ در عوامل فردی، عوامل بازدارنده فردی، تسهیل کننده های فردی، اهداف و در عوامل میان زوجی شناخت، سنخیت، جذابیت ها و شیوه شکل گیری بیشترین تاثیر را دارند. پیشنهاد می شود از یافته های این پژوهش در مشاوره ها، آموزش و سیاست گذاری های کلان مرتبط با ازدواج استفاده شود. در ادامه این پژوهش پیشنهاد می شود از یافته های به دست آمده، مصاحبه نیمه ساختاریافته تهیه و در گروه افراد در آستانه ازدواج مدل یابی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: شکل گیری ازدواج، عوامل شکل دهنده ازدواج، یکپارچه نگری، مطالعه کیفی
  • هدیه ربانیان، یاسر رضاپور میرصالح *، عذرا محمدپناه اردکان صفحات 35-50

    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بینش شناختی، فداکاری در رابطه، دوسوگرایی در ابراز هیجان با نگرش به خیانت زناشویی در زنان و مردان متاهل انجام شد. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و از نوع همبستگی بود. جامعه این پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان متاهل شهر اصفهان درسال1400 بود. در این پژوهش310 نفر با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. متغیرها با پرسشنامه های بینش شناختی ((Beck et al., 2004 فداکاری در رابطه (Vanlong at el., 1997) و دوسوگرایی در ابراز هیجان (King & Emmons., 1990) پرسشنامه نگرش به خیانت زناشویی (Whatley, 2008) موردبررسی قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار amos-24،spss-26 استفاده شد. یافته ها نشان داد دوسوگرایی در ابراز هیجان با نگرش مثبت به خیانت زناشویی رابطه مثبت معنی دار و با فداکاری در رابطه همبستگی منفی معنی دار داشت (001/0>P). بینش شناختی و فداکاری در رابطه با نگرش مثبت به خیانت زناشویی، رابطه منفی معنی دار داشتند. نتایج معادلات ساختاری نشان داد که دوسوگرایی در ابرازهیجان و فداکاری در رابطه نقش میانجی معنی داری ارتباط بین بینش شناختی و فداکاری در رابطه داشتند (001/0>P). این یافته ها نشان می دهد زمانی که افراد به بینش شناختی دست پیدا می کنند با آگاهی کامل رفتار، نگرش و هیجانات خود را مورد بررسی و اصلاح قرار می دهند، بنابراین به روش صحیح و درزمان مناسب هیجانات خود را ابراز می کنند و برای پایداری روابط زناشویی خود، به نفع دیگری از خواسته های خود چشم پوشی و فداکاری می کنند که نتیجه آن نگرش منفی نسبت به خیانت است.

    کلیدواژگان: بینش شناختی، نگرش به خیانت، فداکاری، هیجان
  • نرگس سادات رحمت الهی، مهدی زارع بهرام آبادی *، امیرعلی مازندرانی، فریبا حسنی صفحات 51-66

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه زوج درمانی  مبتنی بر رویکرد درمان متمرکز بر هیجان و رویکرد رفتاری-ارتباطی بر افزایش ابرازگری جنسی نسبت به همسر در زوجین بود. روش پژوهش مورد استفاده برای اجرای این پژوهش روش تجربی بود، که در آن از طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به یکی از مراکز مشاوره در شمال غرب تهران در سال 1401 - 1400 بود. در مرحله اول با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 زوج که نمره کمتر از 30 در مقیاس ابرازگری جنسی کسب کرده بودند، انتخاب و سپس به شیوه تصادفی ساده در دو گروه آزمایش (هر گروه 10 زوج) و یک گروه کنترل (10 زوج) گماشته شدند. گروه های آزمایش تحت درمان متمرکز بر هیجان و رویکرد رفتاری - ارتباطی قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله‏ای دریافت نکرد و در لیست انتظار باقی ماند. به منظور گردآوری اطلاعات از مقیاس ابرازگری جنسی به همسر (SSDS) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس آمیخته و آزمون بونفرونی استفاده شده و از طریق نرم‏افزار SPSS 28 مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد  که در مرحله درمان شرکت کننده ها در ابرازگری جنسی بهبود پیدا کردند و این بهبود تا مرحله پیگیری ادامه داشت. همچنین نتایج نشان داد که درمان متمرکز بر هیجان اثربخشی بیشتری نسبت به رویکرد رفتاری-ارتباطی بر ابرازگری جنسی زوجین دارد. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می‏توان گفت که الگوی غنی سازی روابط جنسی زناشویی مبتنی بر رویکرد درمان متمرکز بر هیجان و رویکرد رفتاری ارتباطی می توانند به عنوان شیوه های درمانی مناسب برای بهبود ابرازگری جنسی زوجین در مراکز مشاوره خدمات روانشناختی خانواده به کار برده شود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، درمان متمرکز بر هیجان، رویکرد رفتاری-ارتباطی، ابرازگری جنسی
  • کبری ناموران گرمی *، عزت الله احمدی، پری یاری فرد صفحات 67-79

    آگاهی از فقدان عزیزان منجر به واکنش های سوگ حاد می شود؛ که طول آن می تواند هفته ها تا ماه ها به طول انجامد. فقدان یک یا هر دو والد از استرس زاترین وقایع زندگی است که یک کودک یا نوجوان می تواند در طول زندگی خود تجربه کند و اغلب به ایجاد پیامدهای جسمی و روانی نامطلوب در آن ها منجر می شود. پژوهش حاضر با هدف توصیف پدیدارشناسانه واکنش های سوگ دختران به فقدان پدر در تبریز انجام شد. شرکت کنندگان در این پژوهش شامل هفت دختر نوجوان 15-18 ساله بودند (تا رسیدن به اشباع داده ها) که در دوران کودکی پدر خود را در اثر بیماری از دست داده بودند و با مادر خود زندگی می کردند. نمونه گیری هدفمند برای انتخاب شرکت کنندگان به کار گرفته شد. داده ها از طریق مصاحبه فردی نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. تحلیل متن مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل هفت مرحله ای کلایزی انجام شد. براساس یافته های پژوهش دو مقوله اصلی واکنش های ابتدایی (شامل مقوله های فرعی شوک، برون ریزی و آشفتگی) و واکنش های پایدار (شامل مقوله های فرعی غم و سازگاری) شناسایی گردید. واکنش های سوگ دختران به فقدان پدر به صورت واکنش های ابتدایی و واکنش های پایدار توصیف شد. توجه به ابعاد واکنش های سوگ کودکان و نوجوانان دختر در رویارویی با فقدان پدر، در ارزیابی و درمان، به روان شناسان و مشاوران پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: دختر، سوگ، فقدان، نوجوان، واکنش
  • عبدالباسط محمودپور *، آسیه شریعتمدار، عبدالله شفیع آبادی، احمد برجعلی صفحات 80-99

    این پژوهش با هدف بررسی تجارب زیسته سالمندان از آشیانه انجام شد. این پژوهش از نوع کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی انجام شد و شرکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. فرایند نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت، به این صورت که درنهایت 17 نفر از سالمندان آشیانه خالی انتخاب و مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از روش توصیفی کلایزی مورد تحلیل قرار گرفت. واکاوی تجربیات زیسته مصاحبه شوندگان در زمینه چگونگی مواجهه با آشیانه خالی منجر به شناسایی شامل 8 مضمون کلی و 25 مضمون فرعی؛ 1-هشیاری و ارداده به سازگاری (تامل مجدد بر خود و اتکاء به توانمندی های خود)؛ 2-خود مراقبتگری جسمی روانی (انجام فعالیت های مفرح و سلامتی بخش، دریافت خدمات روانشناختی و پرداختن به تمرین های مراقبه)؛ 3-تغییرات نگرشی (تغییر نگرش به جدایی فرزند و پرورش امید دیدار)؛ 4-استراتژی های تنظیم هیجان (پذیرش هیجانات جدایی، ارزیابی مجدد خاطرات، نوشتن روزانه افکار و احساسات، منع نشخوار فکری و الگو گیری از تجربه همتایان)؛ 5-تقویت پیوندهای اجتماعی (عزم بر بهبود ارتباطات، ادراک حمایت شبکه ارتباطی، بهره گیری از حمایت خانواد ه و والدین، شرکت در فعالیت های جمعی و حفظ ارتباط و کسب اطلاع از فرزند)؛ 6-تجربه رشد هدفمند (از سرگیری فعالیت های علمی و فرهنگی، معنایابی مجدد و افزایش سرسختی و تاب آوری)؛ 7-از خود فراروی (توجه به شادی و رضایت فرزند و کمک به فردی با مساله مشابه)؛ 8-تقویت ارتباط معنوی و فعالیت های مذهبی (شکرگزاری و توکل و شرکت در فعالیت های مذهبی و معنوی) بود.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، پدیدارشناسی، سازگاری، سالمند، آشیانه خالی
|
  • parisa yaseminejad *, zahra naderi nobandegani, zahra solgi Pages 1-12

    This study aimed to analyze the lived experiences of fathers of children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) during the coronavirus pandemic and home quarantine in the first half of 2021. The study was conducted using a qualitative descriptive phenomenology method. At first, 16 participants were selected through purposive and convenience sampling from those who visited a counseling center under the supervision of the Kermanshah Welfare Organization. Data were saturated after semi-structured interviews with 7 participants. Data were analyzed using the seven-step method proposed by Colaizzi. Data analysis led to the identification of 4 main themes, 23 subcategories, and 98 codes. The main themes included mental state, impact on interpersonal relationships, attribution styles, and coping strategies. The findings of the study indicated that fathers of children with ADHD showed different feelings and behaviors during the coronavirus epidemic. These conditions affected different aspects of their quality of life, thinking, and satisfaction. Therefore, special attention should be paid to the development of psychological and counseling interventions and educating parents to enhance the resilience of fathers in situations of crisis

    Keywords: hyperactivity, covid-19, lived experience, phenomenology, fathers
  • masood taghadossi, mohamad naghi farahani *, morteza manteghi Pages 17-36

    Forming a marriage is an important decision in people's lives. The purpose of this research is to identify the effective factors in the formation of official marriage in the majority of a coherent plan and to prepare the preparations for presenting an integrated model for marriage. Qualitative method (grounded theory of Strauss and Corbin) was used to achieve the set goals. In order to collect data, interviews with experts were carried out until theoretical saturation, and finally 10 interviews were conducted. After each interview, the data were recorded, coded and then classified into concepts, sub-categories and main categories. Data analysis led to the identification of 118 secondary codes, 30 concepts, 10 sub-categories and 3 main categories, extra-couple, inter-couple and individual factors. The findings of this research showed that from the point of view of experts, extra-couple factors, individual factors, and intra-couple factors are the most effective in the formation of marriage. In extramarital factors, in the order of family, economic and social factors and culture; In individual factors, individual inhibiting factors, individual facilitators, goals, and in inter-couple factors, cognition, personality, attractiveness, and the way of formation have the greatest effect. It is suggested that the findings of this research be used in counseling, education and macro policies related to marriage. In the continuation of this research, it is suggested to prepare a semi-structured interview based on the findings and model it in the group of people on the verge of marriage.

    Keywords: formation of marriage, forming factors of marriage, Qualitative research
  • Hediyeh Rabbaniyan, Yasser Rezapour Mirsaleh *, Azra Mohammadpanah Ardakan Pages 35-50

    This study aimed to investigate the relationship between cognitive insight, sacrifice in the relationship, ambivalence over emotional expression and attitude towards marital infidelity in male and femail married. This is an applied and correlational study. The population included all the married students of Isafahan Universitues in 2021. A total of 310 participants were selected using available sampling method. The data were ghathered using cognitive insight questionnaires (Beck et al., 2004), sacrifice in the relationship (Vanlong et al., 1997) and ambivalence in emotional expression (King & Emmons., 1990) and attitude toward marital infidelity scale (Whatley, 2008) and were analyzed using structural equation modeling via Amos-24, SPSS-26 software. The findings showed that ambivalence in expressing emotion had a significant positive relationship with a positive attitude towards marital infidelity and a significant negative correlation with sacrifice (p<.01). Cognitive insight and sacrifice had a significant negative relationship with the positive attitude towards marital infidelity. Sacrifice in the relationship also had a negative correlation with the positive attitude towards marital infidelity. The results of the path analysis showed that ambivalence in expressing emotion and self-sacrifice in the relationship had a significant mediating role between cognitive insight and sacrifice (P<.01). These findings show that when people achieve cognitive insight, they examine and correct their behavior, attitudes and emotions. Therefore, they express their emotions in the right way and at the right time; for their marital relations, they ignore and sacrifice their desires for the benefit of their spouse, which results in a negative attitude towards infidelity.

    Keywords: Cognitive Insight, Attitude towards Marital Infidelity, Sacrifice, Emotion
  • Narges Sadat Rahmatolahi, Mahdi Zare Bahramabadi *, Amir Ali Mazandarani, Fariba Hassani Pages 51-66

    The purpose of this study was to comparison of effectiveness of the enrichment model of marital sexual relations based on the emotion-focused therapy approach and the Behavioral-relational approach on sexual self-disclosure of couples. The research methodology was the experimental one in which the semi-experimental design of Pretest-posttest with control group and follow-up were used. In this study the statistical population was all couples referred to counseling centers in district Gharb of Tehran city in year 2022. In the first stage, using convenience sampling method, 30 couples with score lower than 30 in sexual self-disclosure were selected and then randomly divided into two experimental group (each group 10 couples) and one control group (10 couples) were replaced and experimental group underwent enrichment model of marital sexual relations based on the emotion-focused therapy and the Behavioral-relational approach, but the control group received no therapy and remained in the waiting list. To collect data sexual self-disclosure scale (SSDS). Data analysis was performed using analysis of variance repeated measures. The results of the study showed that treatment phase, the participants improved in sexual self-disclosure and this improvement continued until the follow-up. Also, the results of showed that emotion-focused therapy approach is more effective than behavioral- relational approach on sexual self-disclosure. Based on the results of the present study, it can be said that enrichment model of marital sexual relations based on the emotion-focused therapy approach and the Behavioral-relational approach can be used as a treatment methods on sexual self-disclosure of couples in counseling centers.

    Keywords: couple therapy, behavioral-relationah, emotion-focused, sexual self-disclosure
  • Kobra Namvaran Germi *, Ezzatollah Ahmadi, Pari Yarifard Pages 67-79

    Awareness of the death of loved ones leads to acute mourning reactions; the length of it can last for weeks to months. The loss of a parent is among the most stress-causing events that a child or an adolescent can experience in life and often cause unpleasant outcomes for them. The purpose of this research was to describe phenomenologically the grief reactions of girls to the death of their fathers in Tabriz. The participants of this research were seven 15-18-year-old girls (until the saturation of the data) who had lost their fathers due to illness in childhood and live with their mother now. Purposive sampling was used for choosing the participants. The data were collected through the individual semi-structured interview was used for gathering the data. The interview texts were analyzed using seven phases of the Colizze analisis method. Based on the findings two main categories of initial reactions (including the subcategories of shock, ejection, and confusion), and constant reactions (including the subcategories of sadness and adjustment) were identified. The grief reactions of girls to the loss of their fathers were described as initial reactions and constant reactions. Paying attention to the dimensions of grief reactions that adolescent girls experience in the face of the death of their fathers was suggested to the psychologists and counselors in evaluation and therapy.

    Keywords: adolescent, daughter, grief, loss, reaction
  • Abdolbaset mahmoudpour *, Asieh shariatmadar, abdollah shafiabadi, ahmad borjali Pages 80-99

    This research aimed to investigate the lived experiences of elderly individuals in relation to the empty nest phenomenon. A combined methodological approach was utilized for this qualitative study, employing a phenomenological method. Participants were purposefully selected using a targeted sampling method until theoretical saturation was reached. Ultimately, 17 elderly individuals residing in empty nests were chosen to undergo in-depth interviews. The obtained data were analyzed using descriptive phenomenological analysis. The empirical exploration of participants' experiences in confronting an empty nest led to the identification of eight main themes and 25 sub-themes: 1) Sobriety and adaptation (self-reflection and reliance on personal capabilities), 2) Self-care (engaging in pleasurable and health-promoting activities, receiving psychological services, and engaging in mindfulness exercises), 3) Attitudinal changes (revising perspectives on separation from children and nurturing hope for future reunions), 4) Emotional regulation strategies (accepting emotions related to separation, reevaluating memories, journaling thoughts and feelings, avoiding cognitive rumination, and learning from peer experiences), 5) Strengthening social bonds (determination to improve communication, perception of network support, utilizing support from family and parents, participating in collective activities, and maintaining connections and obtaining information about children), 6) Purposeful growth experience (resuming scholarly and cultural activities, reinterpreting life's meaning, and enhancing resilience and adaptability), 7) Focusing on self-fulfillment (prioritizing happiness and satisfaction for their children and assisting individuals with similar issues), and 8) Enhancing spiritual connections and engaging in religious activities (expressing gratitude, relying on faith, and participating in religious and spiritual activities).

    Keywords: Lived experience, Phenomenology, Adaptation, Elderly, Empty nest