فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1402)

مجله سلامت جامعه
سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود کریمی، محمدرضا بلیاد*، جاوید پیمانی، ناهید هواسی سومار، معصومه ژیان باقری صفحات 1-13
    مقدمه

    درد مزمن وضعیتی پیچیده است که فرد را با رنج و هزینه درمانی زیادی روبه‏رو می‏سازد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی روان‏درمانی پویشی کوتاه‏مدت فشرده با درمان شناختی مبتنی بر ذهن‏آگاهی بر حساسیت اضطرابی در زنان مبتلا به درد مزمن انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه‏آزمایشی با طرح پیش‏آزمون، پس‏آزمون و گروه کنترل با پی‏گیری دوماهه بود. جامعه آماری، تمامی زنان مبتلا به درد مزمن مراجعه‏کننده به کلینیک فیزیوتراپی بیمارستان امام رضا(ع) اسلام‏شهر در سال 1401 بودند. با نمونه‏گیری در دسترس 45 نفر انتخاب و به‏صورت تصادفی در سه گروه گمارده شدند. گروه‏های درمان پویشی کوتاه‏مدت فشرده و درمان شناختی مبتنی بر ذهن‏آگاهی هر کدام 8 جلسه (یک جلسه 1 ساعته در هفته) مداخله دریافت کردند. گروه کنترل مداخله‏ای دریافت نکرد. گردآوری داده‏ها توسط چک‏لیست اطلاعات دموگرافیک و پرسش‏نامه حساسیت اضطرابی Taylor و Cox انجام شد. داده‏ها به وسیله آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه‏گیری‏های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    در ترکیب خطی متغیرهای حساسیت اضطرابی و مولفه‏های آن نشانگان جسمانی، شناختی و اجتماعی برحسب عضویت گروهی و مراحل پیش‏آزمون، پس‏آزمون و پی‏گیری اثر تعاملی گروه و زمان معنی‏دار بود(001/0>p). تفاوت میانگین نمره گروه روان‏درمانی پویشی کوتاه‏مدت فشرده و درمان شناختی مبتنی بر ذهن‏آگاهی با گروه کنترل در حساسیت اضطرابی و مولفه‏های آن با آزمون تعقیبی بن‏فرونی معنی‏دار بود(001/0>p)، اما بین اثربخشی دو روش مداخلاتی تفاوت معنی‏داری مشاهده نشد(05/0<p).

    نتیجه گیری

    هر دو روش مداخلاتی بر حساسیت اضطرابی مبتلایان به درد تاثیر داشتند. یافته‏ها می‏تواند در طرح‏ریزی مداخلات توانبخشی-درمانی این بیماران در کنار درمان طبی امیدبخش باشد.

    کلیدواژگان: درمان پویشی کوتاه ‏مدت فشرده، درمان شناختی مبتنی بر ذهن ‏آگاهی، حساسیت اضطرابی، درد مزمن
  • فهیمه پوررضا سنگستانی محل، معصومه آزموده*، خلیل اسماعیل پور، سید داوود حسینی نسب صفحات 14-24
    مقدمه
    افراد مبتلا به کووید-19 علاوه بر مشکلات جسمانی، با مشکلات روان شناختی فراوانی درگیر می شوند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان راه حل محور کوتاه مدت بر امیدواری بیماران زن مبتلا به کووید-19 صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری را زنان مبتلا به کرونای شهر تبریز در سال 1401 تشکیل دادند (تعداد تقریبی 2350 نفر). تعداد 45 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی قرار گرفتند. گروه های آزمایش، درمان مختص خود را به ترتیب در 8 و 6 جلسه دریافت کردند. گروه کنترل درمانی دریافت نکرد. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه امیدواری اسنایدر بود. داده ها توسط آزمون آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار متغیر امیدواری در گروه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی 54/2±73/12، در گروه درمان راه حل محور کوتاه مدت 38/2±60/12، و در گروه کنترل 68/1±87/13 بود (05/0<p). هر دو درمان در مقایسه با گروه کنترل، امیدواری بیماران مبتلا به کووید-19 را در پس آزمون افزایش دادند (001/0>p). در مرحله پی گیری، اثر این دو درمان بر امیدواری ماندگار بود (001/0>p). تاثیر درمان ها بر امیدواری بیماران مبتلا به کووید-19 در مراحل پس آزمون و پی گیری تفاوت معنی داری نداشت (05/0<p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان راه حل محور کوتاه مدت می توانند سبب افزایش امیدواری بیماران مبتلا به کووید-19 شوند، از این‏رو، احتمالا می‏توانند راهبرد درمانی مفیدی برای ارتقای وضعیت روانی بیماران مبتلا به کووید-19 باشند.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، درمان کوتاه مدت راه حل محور، امیدواری، کووید-19
  • سیما جعفری*، مرضیه بلالی، زهرا انتظاری خراسانی، بهنام ملکی صفحات 25-36
    مقدمه
    یکی از مشخصه های کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی، اختلال در کنترل قامت است. زیرا آن ها به اختلالات تعادلی و عملکرد حرکتی در مقایسه با همسالان خود آهسته تر پاسخ می دهند. هدف از تحقیق حاضر، تعیین تاثیر تمرینات یوگا و معلق بر تعادل ایستا و پویای کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با گروه کنترل است که در پاییز 1401 شهر تهران انجام شد. در این پژوهش 45 کودک مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی به صورت تصادفی به سه گروه تمرینات معلق، تمرینات یوگا و گروه کنترل تقسیم شدند (هر گروه 15 نفر). گروه تمرینات معلق و گروه تمرینات یوگا، به مدت 6 هفته و هر هفته 3 جلسه 45 دقیقه ای به تمرین پرداختند، اما گروه کنترل هیچگونه فعالیتی نداشتند. به منظور ارزیابی تعادل پویا و ایستا  به ترتیب از آزمون شارپند رومبرگ و آزمون نشستن و برخاستن در مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده ها با استفاده از آنالیز کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، تعادل ایستا و پویا در گروه تمرینات معلق (001/0p<) و همچنین تعادل ایستا (001/0p<) و تعادل پویا (01/0p<) در گروه تمرینات یوگا تفاوت معنی داری با گروه کنترل داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که احتمالا تمرینات مداخله ای یوگا و معلق برای بهبود تعادل ایستا و پویای کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی موثر باشند و می توان از این تمرینات در کنار سایر درمان های رایج در بهبود شاخص های مذکور استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، تعادل ایستا، تعادل پویا، یوگا
  • مطهره نصرت آبادی، فیروزه غضنفری*، فضل الله میردریکوند، مسعود صادقی، نیما گنجی صفحات 37-46
    مقدمه

    امروزه، درمان بیماری های جنسی زنان، از مسایل مهم تحکیم نظام خانواده و به طبع آن، تحکیم نظام جامعه به شمار می رود. انجام درمان های جسمی و روانی لازمه رسیدن به این مهم است. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی تحریک مستقیم فراجمجمه ای و طرحواره درمانی بر اضطراب، درد، انعطاف پذیری شناختی و توجه انتخابی زنان مبتلا به واژینیسموس بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، بیماران زن مبتلا به واژینیسموس شهر تهران در سال 1401 بودند. تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل، تقسیم شدند. از پرسشنامه اضطراب Kettle (1973)، پرسشنامه درد SF-MPQ-2 (2009) و آزمون استروپ معنایی (1935) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. گروه آزمایش تحت مداخله تحریک فراجمجمه ای (10جلسه 20 دقیقه ای) و مداخله طرحواره درمانی (10 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفتند. گروه کنترل مداخله ای غیر مرتبط دریافت کرد. داده ها توسط آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در اثر مداخله های تحریک مستقیم فراجمجمه ای و طرحواره درمانی، اضطراب، درد و توجه انتخابی کاهش یافته اند (05/0>p). همچنین، در اثر مداخله های تحریک مستقیم فراجمجمه ای و طرحواره درمانی، انعطاف پذیری شناختی افزایش یافت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد یافته های پژوهش حاضر، حمایتی تجربی برای این دو روش درمانی در جهت درمان اختلال واژینیسموس بود. آگاهی روان درمانگران حوزه سلامت از این درمان ها احتمالا می تواند در راستای غلبه بر این اختلال کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: تحریک مستقیم فراجمجمه ای، طرحواره درمانی، اضطراب، درد، انعطاف پذیری شناختی، توجه انتخابی
  • زهرا جعفری، محسن گل پرور*، حمید آتش پور صفحات 47-58
    مقدمه
      زنان مطلقه در بسیاری مواقع به دلیل ترس از صمیمیت و تنظیم هیجانی ناکارآمد با مشکلات زیادی مواجه می شوند. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی رویکرد سایکودرام و رویکرد هیجان مدار با آموزش التقاطی سایکودرام هیجان مدار ذهن آگاهانه بر ترس از صمیمیت و خودتنظیمی هیجان در زنان مطلقه اجرا شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل است. جامعه آماری زنان مطلقه شهر اصفهان در پاییز 1400 بودند، که از میان آن ها 64 نفر به صورت هدفمند انتخاب و در چهار گروه (هر گروه 16 نفر) گمارده شدند. پرسشنامه Descutner  و Thelen (1991) و پرسشنامه تنظیم هیجان Roemer  و Gratz (2004) برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. سه گروه آموزشی، هر یک طی 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های تکرار شده تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در ترس از صمیمیت و خودتنظیمی هیجان بین آموزش هیجان مدار، آموزش سایکودرام و آموزش التقاطی با گروه کنترل و بین آموزش هیجان مدار و آموزش سایکودرام تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0>p)، ولی بین آموزش سایکودرام و هیجان مدار با گروه آموزش التقاطی تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<p).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی آموزش التقاطی سایکودرام هیجان مدار ذهن آگاهانه، آموزش سایکودرام و آموزش هیجان مدار بر کاهش ترس از صمیمیت و ارتقای خودتنظیمی هیجان و همچنین اثربخشی بیشتر آموزش سایکودرام نسبت به آموزش هیجان مدار، پیشنهاد می شود در مراکز مشاوره و روان درمانی، این آموزش ها برای زنان مطلقه استفاده شوند.
    کلیدواژگان: آموزش، سایکودرام، هیجان مدار، ذهن آگاهی، ترس از صمیمیت، خودتنظیمی، زنان مطلقه
  • حسین حسینی نوه، مجتبی انصاری شهیدی*، امیر محسن راه نجات، محمدرضا یزدانی صفحات 59-69
    مقدمه
    بیماران مبتلا به کووید 19 به علت درگیری ریوی، دچار هیپوکسی و کاهش اشباع اکسیژن خون محیطی می شوند. این بیماران استرس زیادی دارند و ملزم به رعایت شرایط قرنطینه هستند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مدیریت استرس به روش از راه دور بر میزان اشباع اکسیژن خون محیطی بیماران کووید 19 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، جامعه پژوهش تمامی بیماران مبتلا به کووید 19 مراجعه کننده به بیمارستان غرضی شهر اصفهان در زمستان سال 1400 بودند. با روش نمونه گیری در دسترس، 70 نفر انتخاب و به روش تصادفی سازی به دو گروه مداخله و کنترل (35 نفر) تقسیم شدند. برای گروه مداخله برنامه آموزش آنلاین مدیریت استرس از راه دور (پنج جلسه 60 دقیقه ای در دو هفته) اجرا گردید. گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. اشباع اکسیژن خون، قبل و بعد از آموزش، اندازه گیری شد. داده ها با آزمون های مجذور کای، تحلیل واریانس، تی مستقل و زوجی و تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار اشباع اکسیژن خون به ترتیب در پیش آزمون و پس آزمون در گروه مداخله 25/2±83/93 و 05/1±82/97 و در گروه کنترل 15/2±02/94 و 99/1±16/95 بود. آموزش مدیریت استرس از راه دور، بر میزان اشباع اکسیژن خون بیماران کووید 19 تاثیر معنی دار داشته (001/0p=) و این شاخص را در گروه مداخله افزایش داد (05/0p≤).
    نتیجه گیری
    آموزش مدیریت استرس به روش از راه دور می تواند اشباع اکسیژن خون بیماران کووید 19 را بهبود بخشد. این شیوه آموزش با توجه به راحتی و امکان استفاده در شرایط قرنطینه این بیماران، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس، آموزش از راه دور، اشباع اکسیژن خون، کووید 19
  • سعیده یگانه، علیرضا جعفری*، محمد قمری، فاطمه علیجانی صفحات 70-80
    مقدمه
    تاب آوری مفهومی است که در بستر روان شناسی مثبت ارایه شده و جایگاه ویژه ای را خصوصا در حوزه های روان شناسی تحولی، روان شناسی خانواده و بهداشت روان به خود اختصاص داده است. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تاب آوری بر اساس ارزش خود، شفقت به خود و بهوشیاری در شرایط قرنطینه همگانی ویروس کرونا صورت گرفت. 
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری، کلیه مراجعه کنندگان به یک کلینیک روانشناختی در شهر قزوین بودند که از مهر تا بهمن ماه سال 1399 همزمان با موج سوم کرونا و اعلام شرایط قرنطینه اجباری در مطالعه شرکت کردند (تعداد تقریبی 700 نفر). تعداد، 174 نفر به شیوه هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از مقیاس های تاب آوری، ارزش خود، شفقت به خود، و بهوشیاری به صورت تحت وب استفاده شد. داده ها توسط شاخص های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    بین ارزش خود، شفقت به خود و بهوشیاری با تاب آوری، ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت (24/139=F، 01/0>p). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد، متغیرهای ارزش خود با بتای 37/0 و شفقت به خود با بتای 59/0 قدرت پیش بینی تاب آوری را دارند) 01/0>p). بهوشیاری قدرت پیش بینی تاب آوری را نداشت (05/0<p).
    نتیجه گیری
    ارزش خود و شفقت به خود با تاب آوری در افرادی که پروتکل های شرایط قرنطینه همگانی را رعایت می کردند؛ رابطه مثبت دارند؛ اما بهوشیاری با تاب آوری رابطه معنی دار نداشت. جهت افزایش تاب آوری افراد در شرایط پساکرونا و وضعیت های بحرانی مشابه کرونا از قبیل بیماری واگیردار یا حوادث طبیعی، می توان از آموزش های شفقت به خود و ارزش خود بهره برد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، ارزش خود، بهوشیاری، شفقت به خود، کرونا
  • علی یلفانی*، مهسا محمدخانی، محمدرضا احمدی، آزاده عسگرپور صفحات 81-92
    مقدمه

    ضعف و تغییر استراتژی تعادلی می تواند بر تقارن توزیع فشار کف پایی تاثیر گذارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر تمرینات ثبات مرکزی همراه با مانور فروبردن شکم به داخل، بر تقارن توزیع فشار کف پایی در زنان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی بود.

    موارد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 30 زن مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی مراجعه کننده به پنج کلینیک ارتوپدی شهر همدان در سال 1399 شرکت کردند و به صورت تصادفی به گروه های تجربی و کنترل تخصیص یافتند (هر گروه 15 نفر). گروه تجربی به مدت 8 هفته تمرینات ثبات مرکزی همراه با مانور فروبردن شکم به داخل را انجام دادند. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. توزیع فشار کف پایی، قبل و بعد از مداخله ارزیابی شد. از تحلیل کوواریانس برای مقایسه نتایج بین گروهی استفاده شد.

    یافته ها

    گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل با اندازه اثر بالا در تقارن توزیع فشار پای راست - چپ (749/0,ηp2= 001/0 P<)، تقارن توزیع فشار جلو - عقب پای راست (556/0,ηp2=  001/0 P<) و تقارن توزیع فشار جلو - عقب پای چپ (597/0,ηp2=  001/0 P<) اختلاف معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود بیماران، ترکیبی از تمرینات ثبات مرکزی و مانور فرو بردن شکم به داخل را انجام دهند تا از طریق افزایش فعال سازی عضلات عمقی به عنوان عضلات ثبات دهنده و تنفسی، هر دو جنبه مکانیکی و تنفسی عضلات مرکزی بدن را تقویت کنند. ترکیب این پروتکل ها از طریق تثبیت ستون فقرات می تواند باعث پراکندگی نیروهای مضاعف شده و توزیع فشار کف پایی متعادل شود و شدت درد کاهش یابد.

    کلیدواژگان: کمردرد، تمرین، هالوینگ، تقارن، فشار کف پایی
|
  • M Karimi, MR Beliad *, J Pimani, N Havassi Somar, M Jian Bagheri Pages 1-13
    Introduction

    Chronic pain is a debilitating condition, in which the person with pain faces so much suffering and medical expenses. This research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) with Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) on anxiety sensitivity in women with chronic pain.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group with 2-month follow-up. The statistical population included all women with chronic pain in the back and spine who referred to the specialized and physiotherapy clinic of Imam Reza Hospital in Islamshahr in 2022. 45 people were selected by convenience sampling and randomly assigned into three equal groups The experimental ISTDP and MBCT groups received 8 sessions each (one 1-hour session per week), but the control group did not receive any interventions. Demographic information checklist and Taylor and Cox’s Anxiety Sensitivity Index were used to collect data. Data were analyzed by repeated measures ANOVA.

    Results

    In the linear combination of anxiety sensitivity variables and dimensions of physical, cognitive, and social symptoms according to group membership and pre-test, post-test, and follow-up stages, the interaction effect of group and time was significant (F=218.063, p<0.001 & η=0.603). The difference in the average score of ISTDP with MBCT with the control group was significant in anxiety sensitivity and its dimensions with Benferroni test (p<0.001), However, no significant difference was observed between the effectiveness of the two intervention methods (p>0.05).

    Conclusion

    Both intervention methods had a positive effect on anxiety sensitivity in women with chronic pain. These findings can be promising in planning rehabilitation and treatment interventions for these patients along with conventional medical treatment.

    Keywords: Intensive short-term dynamic psychotherapy, Mindfulness-based cognitive therapy, Anxiety Sensitivity, Chronic pain
  • F Pourreza Sangestani Mahal, M Azmoudeh *, Kh Esmaielpour, SD, Hosseini Nasab Pages 14-24
    Introduction
    In addition to physical problems, people with COVID-19 are involved with many psychological problems. This study aimed to compare the efficacy of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) and short-term solution-focused therapy (SSFT) on hope in female patients with COVID-19.
    Materials and Methods
    This study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and follow up with a control group. The statistical population consisted of women infected with COVID-19 in Tabriz City in 2022 (about 2350 people). In total, 45 patients were selected by purposive sampling method and randomly divided into three groups. Members of both experimental groups received their treatment, respectively, in 8 and 6 sessions of 1.5 hours; however, the control group did not receive any treatments. The measurement tool was Snyder's Hope Scale. Data were analyzed using two-way repeated measures analysis of variance & Bonferroni post hoc test.
    Results
    In the pre-test, the mean and standard deviation of the hope variable in the MBCT group was 12.73±2.54, in the SSFT group 12.60±2.38, and in the control group 13.87±1.68 (p>0.05). Both treatments compared to the control group, increased hope in patient after the test (p<0.001). In the follow-up phase, the effect of these two treatments on hope was lasting (p<0.001). The effect of these two treatments on hope at post-test and follow-up was not significantly different (p>0.05).
    Conclusion
    It seems that MBCT and SSFT can increase the hope of patients with COVID-19, so they can probably be a useful treatment strategy to improve the mental state of cardiac patients with COVID-19
    Keywords: Mindfulness, Solution Focused Brief Therapy, hope, COVID-19
  • S Jaafari *, M Balali, Z Entezari Khorasani, B Maleki Pages 25-36
    Introduction
    One of the characteristics of children with developmental coordination disorder is height control disorder. Because they respond to balance and motor function disorders more slowly compared to their peers. Therefore, this research aimed to determine the effect of yoga and suspended exercises on the static and dynamic balance of children with developmental coordination disorder.
    Materials and Methods
    This was a quasi-experimental study with a control group conducted in the spring 2023 in Tehran. In this study, 45 children with developmental coordination disorder were randomly divided into three groups of suspension exercises, yoga exercises, and control group (15 people in each group). The suspension training group and the yoga training group practiced for 6 weeks and 3sessions of 45 minutes each week, but the control group did not do any activities. In order to evaluate dynamic and static balance, the Sharpened Romberg test and the sit-up test were used in the pre-test and post-test stages, respectively. The data were analyzed using multivariate covariance analysis.
    Results
    The results showed that static and dynamic balance in the suspended exercise group (p<0.001) and static balance (p<0.001) and dynamic balance (p<0.01) in the yoga exercise group were significantly different from the control group.
    Conclusion
    The results show that yoga and suspension intervention exercises are likely to be effective for improving the static and dynamic balance of children with developmental coordination disorder, and these exercises can be used along with other common treatments to improve the mentioned indicators.
    Keywords: Developmental Coordination Disorder, Static Balance, Dynamic Balance, Yoga
  • M Nosratabadi, F Ghazanfari *, F Mirderikvand, M Sadeghi, N Ganji Pages 37-46
    Introduction

    Today, treating women's sexual diseases is considered one of the essential issues of strengthening the family system and, by its very nature, the strengthening of the social system. Achieving this requires performing physical and psychological treatments. The present study aimed to determine the effectiveness of transcranial direct stimulation and schema therapy on anxiety, pain, cognitive flexibility, and selective attention in women with vaginismus.

    Materials and Methods

    The current research was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population was female patients with vaginismus in Tehran in 2021. 30 people were selected by purposeful sampling and randomly divided into two experimental and control groups. The data collection tools were Kettle's Anxiety Questionnaire (1973), Short-form McGill Pain Questionnaire (SF-MPQ-2) (2009), and Semantic Stroop Test (1935). The experimental group underwent transcranial stimulation intervention (10 sessions of 20 minutes) and schema therapy intervention (10 sessions of 90 minutes). The control group did not receive any interventions. The data were analyzed by multivariate analysis of the covariance test.

    Results

    The results showed that anxiety, pain, and selective attention have decreased due to direct transcranial stimulation and schema therapy interventions (p<0.05). Also, due to transcranial direct stimulation and schema therapy interventions, cognitive flexibility has increased (p<0.05).

    Conclusion

    It seems that the present study's findings provide an empirical support for these two treatment methods in the treatment of vaginismus disorder. The awareness of health psychotherapists about these treatments can probably help overcome this disorder.

    Keywords: Transcranial direct stimulation, Schema­ therapy, anxiety, Pain, cognitive flexibility, selective attention
  • Z Jafari, M Golparvar *, H Atashpour Pages 47-58
    Introduction
    Divorced women often face many problems due to fear of intimacy and ineffective emotional regulation. Therefore, this study aimed to compare the effectiveness of psychodrama training with eclectic mindful emotion-focused training and emotion-focused training on fear of intimacy and emotional self-regulation among divorced women.
    Materials and Methods
    This research was a quasi-experimental study with a control group. The statistical population was divorced women in the spring 2022 in Isfahan, Iran. Among them, 64 women were selected by purposive sampling and randomly assigned into three experimental groups and a control group (each with 16 people). The Fear of Intimacy Scale of Descutner and Thelen (1991) and the Emotion Regulation Questionnaire of Gratz and Roemer  (2004) were used to assess dependent variables in three stages. The three training groups were each trained for 12 sessions of 90 minutes. The data were analyzed by the repeated measures analysis of variance.
    Results
    The results showed a significant difference in fear of intimacy and emotional self-regulation between emotion-focused training, psychodrama training, and eclectic training with the control group and between emotion-focused training and psychodrama training (p<0.01). However, there was no significant difference between the psychodrama and emotion-focused training and the eclectic training group (p<0.05).
    Conclusions
    Considering the effectiveness of eclectic mindful emotion-focused training, psychodrama training, and emotion-focused training on reducing the fear of intimacy and emotional self-regulation, and also the high effectiveness of psychodrama compared to the emotion-focused training, it is suggested that in counseling and psychotherapy centers, all three methods be used for divorced women.
    Keywords: Emotion-focused, Mindfulness, Psychodrama, Training, Fear of intimacy, Emotional regulation, Divorced women
    Keywords: Emotion-focused, Mindfulness, Psychodrama, Training, Fear of intimacy, emotional regulation, divorced women
  • H Hosseini Naveh, M Ansari Shahidi *, A M Rahnejat, MR Yazdani Pages 59-69
    Introduction
    Due to pulmonary involvement, COVID-19 patients experience a decrease in the saturation of peripheral oxygen. These patients perceive a lot of stress and are required to comply with isolation conditions. This study was conducted with the aim of investigating the effect of remote stress management training on the saturation of peripheral oxygen of covid-19 patients.
    Materials and Methods
    In this randomized clinical trial, the research population was all the patients with COVID-19 referred to Gharazi Hospital in Isfahan City in the winter 2021. 70 people were selected by convenience sampling method and divided into two intervention and control groups (35 people) by limited randomization method. For the intervention group, the remote stress management online training program was implemented in five 60-minute sessions over two weeks. The control group did not receive any training. The saturation of peripheral oxygen index was measured before and after training sessions. The data were analyzed using chi-square test, analysis of variance, independent and paired t-test, and analysis of covariance.
    Results
    Mean and standard deviation of the saturation of peripheral oxygen in the pre-test and post-test in the intervention group were 93.83±2.25 and 97.82±1.05, respectively, and in the control group 94.02±2.15 and 95.16±1.99, respectively. Remote stress management training has had a significant effect on the saturation of peripheral oxygen in COVID-19 patients (p=0.001) and increased this index in the intervention group (p<0.05).
    Conclusion
    Remote stress management training can improve the saturation of peripheral oxygen in covid-19 patients. Therefore, this method of training is recommended due to the convenience and possibility of using it in the isolation conditions of these patients.
    Keywords: Stress Management, Remote training, Saturation of peripheral oxygen, COVID-19
  • S Yeganeh, A Jafari *, M Ghamari, F Alijani Pages 70-80
    Introduction
    Resilience is a concept presented in the context of positive psychology and has a special place, especially in the fields of developmental psychology, family psychology, and mental health. This study aimed to predict resilience based on self-esteem, self-compassion, and mindfulness in the conditions of public quarantine of Coronavirus.
    Material and Methods
    In this descriptive-correlational study, 174 individuals who entered the psychological services clinic in Qazvin from October to February 2020, simultaneously with the third wave of Coronavirus outbreak and mandatory quarantine declaration, were selected by purposeful sampling. After obtaining informed consent, the scales of resilience, self-esteem, self-compassion, and mindfulness were used to collect information. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson’s correlation coefficient, and multivariate regression.
    Results
    There was a significant positive relationship between resilience and self-compassion, mindfulness, and self-esteem (F=139.24, p<0.01). The results of multivariate regression analysis indicated that variables of self-esteem and self-compassion could predict resilience with β=0.37 and β=0.59, respectively (p<0.01); and mindfulness could not predict resilience (p>0.05).
    Conclusion
    The results showed that self-esteem and self-compassion were associated with resilience in quarantined individuals; and mindfulness was not related to resilience. Therefore, in order to increase the resilience of the society in the post-Corona conditions and similar critical conditions such as communicable diseases or natural disasters, teachings related to self-compassion and self-esteem can be helpful.
    Keywords: Resilience, Self-esteem, Mindfulness, self-compassion, corona
  • A Yalfani *, M Mohamadkhani, MR Ahmadi, A Asgarpoor Pages 81-92
    Introduction

    Weakness and change of balance strategy can affect the plantar pressure distribution symmetry. The aim of the present study was to determine the effect of core stability exercises (CSE) along with the abdominal drawing-in maneuver (ADIM) on the plantar pressure distribution symmetry in women with chronic non-specific low back pain (CNLBP).

    Materials and Methods

    In this experimental study, the statistical population was 30 women with CNLBP referred to five orthopedic clinics in Hamedan in 2020. They were randomly assigned to experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group performed CSE along with ADIM for 8 weeks. The control group did not receive any intervention. Plantar pressure distribution was evaluated before and after the intervention. Analysis of covariance was used to compare the results between the groups.

    Results

    The experimental group with a higher effect size in the symmetry of the right-left foot pressure distribution (ηp2=0.749, p<0.001), the symmetry of the fore-back pressure distribution of the right foot (ηp2=0.556, p<0.001), and the symmetry of fore-back pressure distribution of the left foot (ηp2= 0.597, p<0.001) had a significant difference with the control group.

    Conclusion

    It is suggested that patients perform a combination of CSE and ADIM to strengthen both the mechanical and respiratory aspects of the core muscles of the body through increasing the activation of deep muscles as stabilizing and respiratory muscles. The combination of these protocols through stabilization of the spine can disperse the high forces and balance the plantar pressure distribution, and reduce the pain intensity.

    Keywords: Low back pain, Exercise, Hollowing, Symmetry, Plantar pressure