فهرست مطالب

مجله پژوهش فیزیک ایران
سال بیست و سوم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/07
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سید علی اصغر علوی*، احسان کوشکی صفحات 239-246
    پراش فرانهوفر از تک شکاف و همچنین دریچه دایره ای را در شرایطی بررسی می کنیم که چشمه نور تک فام ولی به طور جزیی همدوس باشد. در این مقاله سعی داریم مسیله را به واقعیت نزدیک تر کنیم و طول همدوسی را ثابت نگرفته و برای آن یک تابع توزیع به صورت گوسی در نظر بگیریم. مطالعه عددی تاثیر پارامترهای همدوسی با توزیع گوسی بر الگوی پراش میدان دور انجام می شود. در مورد تک شکاف ، با کاهش طول همدوسی، هیچ انحراف قابل توجهی در قله مرکزی آن به وجود نمی آید، اما در مرتبه های بالاتر پراش، کاهش آشکار می شود که البته به شکل توزیع گوسی طول همدوسی بستگی دارد. برای دریچه های دایره ای، پارامترهای تابع توزیع طول همدوسی بر شکل توزیع شدت نور تاثیر می گذارد و الگوی پراش مرتبه اول کاهش می یابد و با کاهش نسبی طول همدوسی، اولین مرتبه الگوی پراش حلقوی به تدریج از بین می رود.
    کلیدواژگان: روش مونت کارلو، پراش فرانهوفر، همدوسی پاره ای زمانی، تک شکاف، شکاف دایره ای، توزیع گوسی
  • مهدی غلام پور، مهدی سیمیاری، سبحان کاظم پور ایشکاء* صفحات 247-254
    در این مقاله، جنبه های مختلف جهت ساخت لایه های نازک ZnS و  ZnS-Mg لایه نشانی شده بر بستر ژرمانیوم Ge به روش سل-ژل مورد مطالعه قرار گرفت. هدف اصلی، بررسی حفظ خاصیت پنجره ای فیلم های ZnS-Mg بود که می تواند جهت استفاده در سامانه های تصویربرداری حرارتی فروسرخ مورد استفاده قرار بگیرد.در ابتدا روش ساخت سل های شفاف و پایدار ZnS و ZnS-Mg مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا، بهترین نسبت مواد، بهترین دما و بهترین شرایط تهیه سل های ZnS و ZnS-Mg ارایه شد. سپس مولفه های موثر در لایه نشانی فیلم های نازک بر بستر ژرمانیوم Ge به روش چرخشی مورد بررسی قرار گرفت. این مولفه ها شامل بهترین سرعت چرخش، بهترین دمای خشک سازی و بهترین دمای بازپخت تحت گاز آرگون بوده است. در ادامه با انجام روش های مشخصه یابی همچون طیف سنجی تبدیل فوریه FTIR، طیف سنجی پرتوایکس XRD و طیف سنج عبوری UV-VIS به بررسی پیوند شیمیایی، ساختار بلوری، خواص اپتیکی و پنجره ای عبور طیف فرو سرخ فیلم های نازک ZnS-Mg لایه نشانی شده بر بستر ژرمانیوم Ge، پرداخته شده است. نهایتا، حفظ و وجود خاصیت پنجره ای طیف عبوری فروسرخ در فیلم های نازک ZnS-Mg نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: نانوساختار، فیلم نازک، سولفور روی، منزیوم، سل-ژل، فرو سرخ
  • محمدرضا ولی زاده، فرح مرصوصی* صفحات 255-266
    طراحی و شناسایی الکترولیت های جامد می تواند منجر به پیدا کردن باتری های حالت جامد ایمن تر و کارامد تر در محدوه دمایی گسترده تر برای سلول های سوختی شود. برای پیدا کردن الکترولیت های جامد بیش از 200،000 ساختاری بلوری پایگاه داده ای ICSD (Inorganic Crystal Structure Data base) وجود دارد و در میان آنها بیش از 44000 ساختار تجربی در جستجوی راه حل هایی برای پیشرفت در ذخیره سازی انرژی در نظر گرفته شده است. بنابراین پیش از ساخت الکترولیت های جامد، نیاز به روش های محاسباتی جدیدی داریم تا بتوانیم به کمک آن، با سرعت و دقت بیشتری نسبت به گذشته، ساختار مناسب از میان همه این ساختار های موجود را انتخاب کنیم. جامدات رسانای ابر یونی یکی از اجزای اصلی در ذخیره سازی و تبدیل انرژی هستند و توسعه این هادی های جدید، بدون درک جامع سازوکارهای مهاجرت یون در این ساختارها، غیرممکن است. NaSICON  یک الکترولیت جامد مبتنی بر اکسید با یک چارچوب سه بعدی است.    (NZP) و   (LZP) رومبوهدرال دو نمونه اولیه همه مواد از نوع NaSICON ها هستند. در این پژوهش، ما با رویکرد محاسباتی جدیدی، نشان دادیم که با تغییر یون سدیم با لیتیوم در ساختار NaSICON ها، چه میزان انرژی فعالسازی، که نقش تعیین کننده ای در طراحی و تولید باتری های تمام حالت جامد دارد، تغییر می کند و به این پرسش که آیا با این تغییر، مسیر حرکت یون های سدیم و لیتیوم در داخل ساختار کریستالی، ثابت می مانند یا خیر، پاسخ دادیم.طراحی و شناسایی الکترولیت های جامد می تواند منجر به پیدا کردن باتری های حالت جامد ایمن تر و کارامد تر در محدوه دمایی گسترده تر برای سلول های سوختی شود. برای پیدا کردن الکترولیت های جامد بیش از 200،000 ساختاری بلوری پایگاه داده ای ICSD (Inorganic Crystal Structure Data base) وجود دارد و در میان آنها بیش از 44000 ساختار تجربی در جستجوی راه حل هایی برای پیشرفت در ذخیره سازی انرژی در نظر گرفته شده است. بنابراین پیش از ساخت الکترولیت های جامد، نیاز به روش های محاسباتی جدیدی داریم تا بتوانیم به کمک آن، با سرعت و دقت بیشتری نسبت به گذشته، ساختار مناسب از میان همه این ساختار های موجود را انتخاب کنیم. جامدات رسانای ابر یونی یکی از اجزای اصلی در ذخیره سازی و تبدیل انرژی هستند و توسعه این هادی های جدید، بدون درک جامع سازوکارهای مهاجرت یون در این ساختارها، غیرممکن است. NaSICON  یک الکترولیت جامد مبتنی بر اکسید با یک چارچوب سه بعدی است.    (NZP) و   (LZP) رومبوهدرال دو نمونه اولیه همه مواد از نوع NaSICON ها هستند. در این پژوهش، ما با رویکرد محاسباتی جدیدی، نشان دادیم که با تغییر یون سدیم با لیتیوم در ساختار NaSICON ها، چه میزان انرژی فعالسازی، که نقش تعیین کننده ای در طراحی و تولید باتری های تمام حالت جامد دارد، تغییر می کند و به این پرسش که آیا با این تغییر، مسیر حرکت یون های سدیم و لیتیوم در داخل ساختار کریستالی، ثابت می مانند یا خیر، پاسخ دادیم.
    کلیدواژگان: الکترولیت جامد، ابر رسانای یونی، دینامیک مولکولی، سدیم یون، لیتیوم یون، والانس پیوندی
  • ملیحه ربیعی*، اکرم حسنی زنوزی، حسین حقی صفحات 267-279
    ستاره های سنگین از نوع O و B (OB) موجود در خوشه های باز، اثر مهمی بر تحولات دینامیکی این خوشه ها دارند. در شبیه سازی خوشه های ستاره ای، روش نمونه گیری به کار گرفته شده در تعیین تابع جرم خوشه، بر تعداد و جرم ستاره های سنگین موثر است. دو روش «نمونه گیری بهینه» و «نمونه گیری تصادفی» برای تولید ستاره های اولیه خوشه پیشنهاد شده است. در روش نمونه گیری تصادفی، تغییر عدد تصادفی جرم سنگین ترین ستاره و تعداد ستاره های سنگین را تغییر می دهد که این موضوع بر تحول دینامیکی خوشه های باز جوان اثرگذار است. بررسی های ما نشان می دهد که اگر طبیعت از روش نمونه گیری تصادفی در تولید ستاره ها پیروی کرده باشد، بسته به این که تعداد ستاره های OB در آنها چقدر باشد، مسیر تحولی خوشه های کم جرم با شرایط اولیه یکسان می تواند کاملا متفاوت باشد. این بدان معنی است که در مدل هایی که تعداد ستاره های OB بیشتر است و در نتیجه آن بقایای ستاره ای بیشتری تشکیل می شوند، خوشه با نرخ سریع تری جرم از دست می دهد و در زمان کوتاه تری منحل می شود. همچنین در این مقاله نشان داده شده است که نگهداشتن بقایای ستاره ای در خوشه نقش مهمی در تحول خوشه بازی می کند. در مدل هایی که تعداد ستاره های سنگین بیشتر است، در صورت نگهداشتن بقایای ستاره ای در خوشه، سرعت انحلال افزایش می یابد. اگر چه با در نظر گرفتن مدل های واقعی تر برای این خوشه های جوان و کم جرم، که اکثر بقایای ستاره ای بلافاصله بعد از تشکیل از خوشه خارج شوند، تفاوت روند تحولی مدل های با ستاره های OB-min و OB-max کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: خوشه باز، تابع جرم اولیه، نمونه گیری بهینه، نمونه گیری تصادفی
  • فاطمه قویدل، محمدرضا مظفری* صفحات 281-288
    در این پژوهش،  برهمکنش دو ذره میله ای همسان، خیلی بلند و موازی با قلاب شدگی های مماسی و عمودی را به صورت دو بعدی در بلور مایع نماتیک بررسی کرده ایم. محور موازی میله ها بر راستای میدان نماتیک در فواصل دور عمودند. قلاب‎ شدگی های مماسی و عمودی میدان نماتیک بر روی سطح ذرات، در صفحات عمود بر محور میله ها قرار دارند که منجر به رفتار دو بعدی سمتگیری میدان نماتیک در اطراف ذرات می شود. برای این منظور، مطالعه برهمکنش دو ذره میله ای در سه بعد را به مطالعه  مقاطع دایره ای این ذرات در دو بعد محدود کرده ایم. میدان تعادلی نماتیک در اطراف مقاطع دایره ای از کمینه سازی عددی انرژی آزاد لاندایو-دوژن و انرژی سطحی قلاب شدگی ها به دست می آید. ذره و نقص های ایجاد شده سبب برهمکنش های کوتاه-برد و بلند-برد بین ذرات می شود. در فواصل دور، برهمکنش بین ذرات در مقایسه با الکترواستاتیک رفتار چهارقطبی نشان می دهد و در فواصل نزدیک، انرژی برهمکنش بین ذرات نسبت به راستای میدان نماتیک رفتار متقارنی حول پیکربندی فضایی 45 درجه دارد که شامل دو پیکربندی تعادلی در صفر و 90 درجه است.
    کلیدواژگان: ذرات میله ای بلند، بلور مایع نماتیک، محاسبات دو بعدی، قلاب شدگی مماسی و عمودی، نقص، انرژی لاندائو-دوژن
  • اراز سیابی* صفحات 289-295
    با انجام اصلاحیه در روش معمول دوقطبی های منفصل اثر مولکول های مختلف بر خواص پلاسمونی نانوذره نقره مورد بررسی قرار گرفت. محاسبات متعددی برای مولکول ها با ساختار، اندازه و تراکم های مختلف انجام شد. با توجه به این که روش به کار برده شده به جزییات هندسی و نوع اتم های تشکیل دهنده مولکول های میهمان بسیار حساس است، نتایج به دست آمده بیانگر این بود که کوچک ترین تغییر در ابعاد و همچنین نوع اتم های مولکول میهمان، منجر به تغییر در طول موج قله طیف جذبی نانو ذره نقره می شود. این تغییرات با دقت خوبی برای مولکول های مختلف منحصر به فرد است‏.
    کلیدواژگان: تقریب دوقطبی های منفصل، قطبش پذیری مولکولی، خواص حسگری نانوذرات نقره
  • عبدالرسول اسفندیاری کلجاهی، طناز عدیل* صفحات 297-306
    در این مقاله از یک مدل جنبشی تک بعدی برای به دست آوردن امواج سالیتونی بار فضایی در باریکه ذرات باردار گرم در یک کانال انتقال دهنده با دیواره مقاومتی به شعاع  استفاده شده است. میدان الکتریکی محوری به صورت   به دست می آید که در آن و  ثابت های هندسی هستند. به علاوه به دلیل مقاومت دیواره، یک میدان الکتریکی  حاصل می شود. گشتاورهای معادله ولاسف برای تابع توزیع واتر بگ[1] به معادلات سیالی تبدیل می شوند و این معادلات با استفاده از روش اختلال کاهشی به معادله KdV تقلیل می یابند. شکل امواج سالیتونی بارفضایی تند و کند ناشی از باریکه ذرات باردار گرم در حضور مقاومت دیواره با بررسی عددی معادله KdV در زمان های مختلف به دست می آید. بالاخره مشاهده می شود که در امواج سالیتونی بار فضایی کند ناشی از باریکه های ذرات باردار، هرچقدر مقدار مقاومت دیواره بیشتر باشد سرعت رشد دامنه نسبی بیشتر است و در امواج سالیتونی بار فضایی تند ناشی از باریکه ذرات باردار گرم، هرچقدر مقدار مقاومت بیشتر باشد سرعت میرایی دامنه امواج سالیتونی بیشتر است. نهایتا نشان داده می شود که با افزایش مقدار مقاومت دیواره، سرعت رشد (میرایی) دامنه نسبی امواج سالیتونی بار فضایی آهسته (سریع) ناشی از باریکه های ذرات باردار افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: باریکه ذره، بار فضایی، موج سالیتونی، اختلال کاهشی، میرایی، مدل سیالی
  • حسین معینی*، مجتبی مکاری صفحات 307-313
    توزیع دز پرتو یون کربن، در مقایسه با پرتوهای هادرونی سبک تر، از مزیت درمانی برخوردار است که به دلیل اثر زیستی نسبتا بالای این یون ها در بافت تومور است. در این مطالعه، با شبیه سازی برهمکنش های فیزیکی و شیمیایی یون های کربن در یک حجم کروی آب با ابعاد سلولی، تعداد میانگین انرژی های انباشت به ازای واحد دز برای هر قطعه DNA متشکل از 216 جفت باز به صورت تابعی از انرژی انباشت در آن قطعه استخراج و بسامد شکست های چندگانه از حیث تعدد مراکز شکست در DNA به صورت تابعی از انرژی کربن به دست آمده است. همچنین بازده شکست انواع شکست های تک رشته ای و دو رشته ای به صورت تابعی از انرژی انباشت در قطعه DNA محاسبه شده و  به طور مشخص میانگین شکست های ساده تک رشته ای و دورشته ای در هر قطعه بر حسب انرژی انباشت در آن قطعه مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: بازده شکست، آسیب DNA، کد Geant4-DNA، یون کربن، روش میو-رندمنس
  • امیرهوشنگ رمضانی*، سمیه عسگری، ژآله ابراهیمی نژاد صفحات 315-323

    در این تحقیق  بر روی سطوح تانتالوم توسط یون نیتروژن و آرگون با چگالی سطحی یونی   تا  (یون بر سانتی متر مربع) فرایند کاشت انجام شده است. فرایند کاشت یونی منجر به تغییر ریخت شناسی سطوح می شود و تمامی سطوح ناشی از این فرایند ناهموار هستند. این سطوح ناهموار به عنوان فصل مشترک در ساختارهای چندلایه ای مورد استفاده قرار گرفته و بر خواص ترابردی این ساختارها اثر می گذارند. برای مطالعه ریخت شناسی سطوح لایه های نازک کاشته شده یونی، از تحلیل میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) استفاده شده است. فرایند کاشت یونی منجر به تغییر ریخت شناسی سطوح می شود و تمامی سطوح ناشی از این فرایند ناهموار هستند. این سطوح ناهموار به عنوان فصل مشترک در لایه کاشته شده  مورد استفاده قرار گرفته و بر خواص ترابردی این ساختارها اثر می گذارند.  نتایج نشان می دهد که رابط هایی که با کاشت یون آرگون تولید شده اند نسبت به یون نیتروژن تغییرات بیشتری دارد. همچنین نسبت قله ها به دره در دو مورد کاهش می یابد.. علاوه بر این، با افزایش چگالی سطحی یونی نیتروژن، چگالی جریان به عنوان تابعی از ولتاژ کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: تانتالوم، زبری سطح، لایه نازک، کاشت یون
  • فهیمه نوری*، عباس آذریان صفحات 325-331
    کاربرد نانوذرات به علت خواص ویژه آنها در سال های اخیر بیشتر شده است. یکی از خواص نانوذرات این است که در اثر تابش امواج الکترومغناطیسی به آنها تولید، گرما می کنند. با تابش نور بر سطح نانوذرات فلزی به علت برهمکنش الکترون های رسانش نانوذره فلزی با نور، پلاسمون های سطحی تشکیل می شود و آنها را تبدیل به نانومنبع های گرمایی می کند. شدت گرمای تولید شده و تغییرات دما را می توان با عواملی از جمله پیکربندی خاصی از نانوذرات به صورت آرایه، تنظیم کرد. در این مقاله، به ارایه نتایج شبیه سازی تحلیلی توزیع دما در آرایه ای مسطح از نانوذرات دایمر شش گوشی از جنس طلا پرداخته می شود و بررسی می شود که با تغییر زاویه قطبش نور فرودی، مقدار و توزیع دمایی آرایه چه تغییری خواهد کرد. زاویه قطبش نور فرودی صفر درجه (موازی با محور دایمر) و 45 درجه و 90 درجه (عمود بر محور دایمر) در نظر گرفته می شود و با توجه به طول موج های تشدید در هر قطبش، توزیع و مقدار دما شبیه سازی شده است. در قطبش 90 درجه در طول موج 1334 نانومتر، جذب نور بیشتر است و در این طول موج تغییرات دمایی زیادی در آرایه ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: پلاسمونیک، تشدید پلاسمون سطحی، ترموپلاسمونیک، نانوذرات دوتایی شش گوشی، آرایه ای از نانوذرات، قطبش
  • مهدی لطفی زاده*، محمد محمودی، بهنام محمدی صفحات 333-342
    ξ -شبه عملگر دیراک اخیرا به کمک ساخت  ξ -شبه مدول ها و تصویرگرهای مناسب روی فضای AdS2 ساخته شده است. در این مقاله، این عملگر با کمک نظریه گروه ساخته خواهد شد. برای این منظور، در ابتدا ساختار اسپینی فضای AdS2 سساخته می شود و سپس به کمک روابط مربوط به کنش های راست و چپ و شکل های مورر-کارتان،  ξ -شبه عملگر دیراک و سپس شکل پیمانه ای آن در حالت اینستنتونی و بدون اینستنتون معرفی خواهد شد و در انتها طیف آن نیز در حالت های مختلف ارایه شده از این ξ -شبه عملگر، محاسبه می شود.
    کلیدواژگان: ξ -شبه عملگر دیراک، ξ -شبه عملگر تک دستی، کلاف اسپینوری، میدان های پیمانه ای، طیف
  • پریسا ملکی، بابک زارع* صفحات 343-347
    سامانه ای متشکل از یک ماده مغناطیسی و یک ماده پیزوالکتریک که داخل کاواک موج میکرو قرار گرفته اند، در نظر گرفته شده است. جفت شدگی قوی و بلندبرد میان ماده پیزوالکتریک و ماده مغناطیسی منتقل شده به واسطه کاواک موج میکرو مورد مطالعه قرار گرفته است. نشان دادیم که دستیابی به رژیم جفت شدگی قوی نه تنها بین هر یک از این مواد با کاواک موج میکرو امکان پذیر بوده بلکه بین ماده مغناطیسی و ماده پیزوالکتریک نیز تحقق یافتنی است.
    کلیدواژگان: کاواک موج میکرو، ماده مغناطیسی، ماده پیزوالکتریک، جفت شدگی قوی
  • تقی اکبری چالشتری، حسن ربانی*، محمد مردانی صفحات 349-354
    در این مقاله، ضریب عبور فونونی یک زنجیره اتمی بی نهایت که در قسمت کوچکی از آن برهمکنش الکترون-فونون وجود دارد، مورد بررسی قرار می گیرد. از دیدگاه الکترونی، سامانه در رهیافت تنگابست و در تقریب نزدیک ترین همسایه و برای فونون ها در قسمت برهمکنشی تا همسایه دوم در تقریب هماهنگ مد نظر است. در مدل پیشنهادی، فرض می شود که تغییرات ابر الکترونی مربوط به اربیتال های اتمی جایگزیده، باعث تغییر در ثابت نیروی بین اتم های مجاور قسمت برهمکنشی زنجیره می شود که به نوبه خود باعث تغییر عناصر ماتریس دینامیکی سامانه شده و در نتیجه ضریب عبور فونونی دستخوش تغییر می شود. بنابراین فرمول بندی حاضر، ضریب عبور فونونی را به صورت تابعی از پارامترهای الکترونی و فونونی سامانه و همچنین قدرت برهمکنش الکترون-فونون ارایه می کند. در پایان سعی شده است که با ارایه برخی نتایج عددی، به فیزیک مسیله نیز پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ترابرد فونونی، تابع گرین، تقریب هماهنگ، برهمکنش الکترون-فونون، تنگابست
  • بهروز ملک الکلامی* صفحات 355-366
    همانطور که می دانیم، سیاه چاله های منظم به فضا-زمان هایی اطلاق می شود که در عین داشتن افق (اتفاق)، عاری از تکینگی های اساسی (ذاتی) هستند. سیاه چاله های گوسی  یک نوع مهم از سیاه چاله های منظم اند  که دسته ای از جواب های استاتیک متقارن کروی معادلات اینشتین در حضور ثابت کیهان شناسی هستند. فضا- زمان های مربوط به این سیاه چاله ها می توانند مجانبا دوسیته و یا پاد-دوسیته باشند. آنها خواص جالب و ویژه ای داشته که تا حدودی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته اند. در کار حاضر، خواص مقدماتی این سیاه چاله ها در گرانش تعمیم یافته مجذوری محض مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده می شود با انتخاب شرایط مرزی مناسب می توان علاوه بر فضا- زمان های مجانبا دوسیته و پاد-دوسیته، فضا- زمان های مجانبا تخت را نیز تولید کرد. نکته مهم در این میان این است که این جواب ها (برخلاف گرانش اینشتینی) بدون حضورثابت کیهان شناسی تولید می شود. این موضوع از این جنبه مهم است که علی رغم نامعلوم بودن منشا ثابت کیهان شناسی، منشا آن را مادی می دانند ولی در نوشتار حاضر سعی بر نشان دادن یک منشا هندسی به جای یک منشا مادی یا فیزیکی برای آن است. در ضمن مقایسه این جواب های سیاه چاله های با همتای گرانش اینشتینی و در بحث ترمودینامیکی با جواب شوارتسشیلد، نشان دهنده برتری های نسبی این مدل گرانشی است.
    کلیدواژگان: سیاه چاله، گرانش تعمیم یافته، فضا- زمان های مجانبا تخت و (پاد) دوسیته، توزیع گوسی
  • زهرا صادق تبریزی، مهدی خزاعی نژاد قره تکان* صفحات 367-377
    در طول دهه گذشته مواد دو بعدی مانند گرافن و دی کالکوژن های فلزات واسطه، به دلیل خواص الکتریکی و نوری قابل ملاحظه ای که دارند، توجه گسترده ای را در نانو فوتونیک و اپتو الکترونیک به خود جذب کرده اند. برخلاف گرافن با گاف انرژی صفر، دی کالکوژن های فلزات واسطه، مانند دی سلناید تنگستن که در حالت حجیم گاف انرژی خیلی بزرگ و غیرمستقیم دارند، با کاهش ضخامت آنها به تک لایه، گاف های نواری مستقیم در ناحیه مریی و فروقرمز نزدیک دارند. با این حال به دلیل ضخامت اتمی ذاتی، این مواد با چالش شدیدی برای بر هم کنش بین نور و ماده مواجه می شوند که منجر به جذب و گسیل نور ضعیف می شود. برای مثال تک لایه های دی سلناید تنگستن با ضخامت 649/0 نانومتر که گاف انرژی 64/1 الکترون ولت دارد، کمتر از 10% نور فرودی را جذب می کنند. بنابراین افزایش میزان جذب نور در تک لایه های دی سلناید تنگستن و سایر دی کالکوژن های فلزات واسطه به مسیله مهمی برای کاربردهای عملی در دستگاه های الکترونیکی و فوتونیکی تبدیل می شود. یک راه حل برای رفع این مشکل می تواند ترکیب این تک لایه ها با ساختارهای پلاسمون سطحی باشد. در این مقاله به دنبال این هستیم که با طراحی یک سلول واحد نسبتا ساده، میزان جذب نور در ناحیه مریی و فروقرمز نزدیک را به حالت پهن باند ارتقا دهیم. میانگین جذب جاذب پیشنهادی در بازه طول موجی 600 تا 850 نانومتر تقریبا برابر 93 درصد به دست می آید. لازم به ذکر است که شبیه سازی های موجود در این مقاله، به وسیله نرم افزار لومریکال  انجام شده است.این نرم افزار مبتنی بر گسسته سازی معادلات ماکسول در حوزه زمان و مکان به کمک روش تفاضل محدود در حوزه زمان است.
    کلیدواژگان: دی کالکوژن های فلزات واسطه، تک لایه های دی سلناید تنگستن، پلاسمون سطحی، جذب پهن باند، نرم افزار لومریکال
  • معصومه قاسمی نودهی* صفحات 379-389
    سیاه چاله های اخترفیزیکی، سیاه چاله کر نسبیت عام فرض شده اند؛ ولی مشاهدات مستقیمی برای اثبات آنها وجود ندارد. با مطالعه تابش الکترومغناطیسی اطراف این سیاه چاله ها می توان به آزمون هندسه فضا زمان آنها پرداخت. در این مقاله مروری، انحراف از حل کر نسبیت عام برای آزمون گرانش قوی نسبیت عام را در نظر می گیریم. ما تکنیک های سیاه چاله، طیف سنجی خط بازتابی پرتو ایکس، نگاشت طنین خط آهن، نوسان های شبه دوره ای و روش برازش پیوستار را به کار گرفته و سعی در حل مشکل تبهگنی داریم.
    کلیدواژگان: نسبیت عام، آزمون نسبیت عام، سیاه چاله های اخترفیزیکی، تابش الکترومغناطیسی
  • مصطفی قلعه خانی، سید ایمان حسینی*، مجتبی هاشم زاده صفحات 391-403
    در این مقاله سعی شده است تا سرعت جریان هوا با رهاسازی و ردیابی یون های الکتریکی در آن اندازه گیری شود. در واقع اگر یک پلاسمای تخلیه الکتریکی در معرض جریان هوا قرار گیرد، بخشی از یون های آن همراه با جریان به حرکت در می آیند که سرعت سنج های یونی با ردیابی این یون ها سرعت هوا را اندازه گیری می کنند. در این پژوهش، یک تونل باد طراحی و آماده شده است. سپس یک سرعت سنج یونی ساخته شده و در دیواره آن نصب شده است. مطابق نتایج به دست آمده، اثر لایه مرزی مجاور دیواره روی حرکت یون ها موجب می شود تا سرعت اندازه گیری شده توسط سرعت سنج یونی با سرعت هوای جاری در درون تونل باد، تناسب مشخصی را نشان دهد. به منظور درک صحیح ساز و کار فیزیکی دخیل در این مسیله، ابتدا حرکت یون ها در لایه مرزی با استفاده از شبیه سازی بررسی شده است و سپس به صورت تحلیلی مورد مطالعه دقیق تری قرار گرفته است. نتایج آزمایش ها به انضمام داده های شبیه سازی و مقادیر محاسبه شده به صورت تحلیلی بیانگر آن هستند که یون های ردیابی شده، به جای حرکت در جریان یکنواخت زمینه، در لایه مرزی مجاور دیواره و با سرعتی کمتر به سمت پایین جریان حرکت می کنند به طوری که این پدیده تناسب بین سرعت های اندازه گیری شده را مشخص می کند و اثر لایه مرزی در عملکرد جریان سنج های یونی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: لایه مرزی، پلاسما، تخلیه تاج، جریان سنج یونی، جریان الکتروهیدرودینامیکی
  • محسن دایی محمد*، محمد نیلی احمد ابادی صفحات 405-417
    دراین تحقیق حالت های همدوس یک نوسانگر هماهنگ غیرخطی تغییرشکل یافته را مورد مطالعه قرار می دهیم. با استفاده از نظریه اختلال، ویژه توابع و ویژه مقادیر انرژی را برای یک نوسانگر هماهنگ غیرخطی تغییر شکل یافته محاسبه می کنیم وسپس حالت های همدوس تعمیم یافته را براساس فرمول بندی گازیو- کلادر تعریف می کنیم. سپس با استفاده از پارامتر مندل و تابع همبستگی مرتبه دوم به بررسی خواص آماری سامانه می پردازیم. تجزیه و تحلیل نشان می دهد که حالت های همدوس برای یک نوسانگر هماهنگ غیرخطی تغییرشکل یافته وغیرتغییرشکل یافته به ترتیب آمار زیرپواسونی و فرا پواسونی پیروی می کند واثرات پاد گروهه و گروهه را نشان می دهند. به علاوه نشان می دهیم که تابع پادهمبستگی برای یک نوسانگر هماهنگ غیرخطی تغییرشکل یافته به شدت نوسانی وبی نظم است. همچنین تابع پادهمبستگی یک نوسانگرهماهنگ غیرخطی غیرتغییرشکل یافته پدیده های نابودی واحیا واحیای کسری را نشان می دهد. حدود پارامترهای مختلف را برای این که نتایج حاصل شده معتبر باشد نیز مورد بررسی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: نوسانگر هماهنگ غیرخطی تغییر شکل یافته، حالت های همدوس، پارامتر مندل، توزیع آماری فراپواسونی وزیرپواسونی، اثرات گروهه و پاد گروهه
  • فرزانه بیات*، زهرا صادقی فرشی، علیرضا امانی قدیم، کاظم جمشیدی قلعه صفحات 419-428
    در این مقاله، روش ساخت و خواص نوری بلور های کلوییدی دوبعدی دوتایی منظم در ابعاد سانتی متر، متشکل از میکروکرات تک پخشی پلی متیل متاکریلات (PMMA) با قطر های 1039 و 238 نانومتر، با استفاده از روش خود آرایی در فصل مشترک هوا-آب مطالعه شده است. در این روش، مخلوط معلق کلوییدی مخلوط کرات بزرگ و کوچک همراه با حلال اتانول به آرامی روی زیرلایه شیشه ای تزریق می شود. سپس، کرات کلوییدی به سرعت روی سطح آب پخش شده، یک تک لایه از میکروکرات پلیمری روی سطح آب تشکیل می شود که قابل انتقال بر روی زیرلایه های دیگر است. نکته چالش برانگیز در ساخت بلورهای کلوییدی دوبعدی دوتایی، نفوذ منظم میکروکرات با قطر کوچک تر در فضای خالی بین میکروکرات بزرگ تر است. در این کار نشان داده شده است که استفاده از سورفکتانت سدیم دودسیل سولفات (SDS) و یا تغییر  pHآب با افزودن سدیم هیدروکسید  (NaOH)، منجر به نفوذ منظم کرات کوچک می شود. غلظت و مقدار بهینه SDS وpH   برای ساخت بلورهای منظم و بزرگ در سطح مشترک هوا-آب گزارش شده است. بلور های کلوییدی دوبعدی دوتایی ساخته شده، می توانند کاربردهای متعددی در زمینه های مختلف از جمله  ساخت ادوات فوتونیکی، حسگرهای زیستی/شیمیایی، کروماتوگرافی، دستگاه های زیست پزشکی، ابزارهای کشت سلولی و غیره داشته باشند.
    کلیدواژگان: بلور های کلوئیدی دوبعدی دوتایی، لایه نشانی در سطح مشترک هوا-آب، خودآرایی، میکروکرات پلیمری تک پخشی، نقص های ساختاری
  • مصطفی هاشمی، سید کامران مویدی* صفحات 429-442
    در این مقاله، یک مدل با مشتقات مراتب بالا برای الکترودینامیک در یک فضا-زمان مینکوفسکی 1+D بعدی از راه معرفی یک عامل شکل به درون جمله جنبشی نظریه ماکسول به صورت 1/4µ0 FµνFµν→ -1/4µ0 FµνFHD2(l2□)Fµν- ارایه می شود که l>0 یک مقیاس طول مشخصه است. محاسبات ما نشان می دهند که در این تعمیم با مشتقات مراتب بالاتر نظریه ماکسول به ازایDÊÎ{3, 4, 5} پتانسیل الکتروستاتیکی مربوط به یک بار نقطه ای در مکان بار، مقداری متناهی است. به ازای 3=D  شکل صریح پتانسیل و میدان الکتریکی یک بار نقطه ای در این الکترودینامیک با مشتقات مراتب بالاتر به صورت تحلیلی به دست آورده می شوند. بنا به براورد های عددی انجام شده، مقیاس طول مشخصه l کران بالایی برابر با lmax ~1/100lelectroweak  دارد که  lelectroweak= 10-18m مقیاس طول مربوط به بر هم کنش های الکتروضعیف است . در خاتمه متذکر می شویم که به ازای l<<1، نتایج به دست آمده در این مقاله با نتایج حاصل از نظریه ماکسول متعارف سازگار است.
    کلیدواژگان: الکترودینامیک ماکسول، روش های منظم سازی، عامل شکل، مقیاس طول مشخصه، نظریه های میدان با مشتقات مراتب بالاتر
|
  • Seyed Ali Asghar Alavi *, Ehsan Koushki Pages 239-246
    We study the Fraunhofer diffraction from a single slit as well as a circular aperture in a situation where the light source is monochromatic but partially coherent. In this paper, we try to bring the problem closer to reality and do not fix the coherence length and consider a Gaussian distribution function for it. Numerical study of the effects of coherence parameters with Gaussian distribution on a far field diffraction pattern is performed. In the case of a single slit, as the coherence length decreases, no significant deviation occurs at its central peak, but at higher diffraction levels, a decrease is apparent, depending on the Gaussian distribution of the coherence length. For circular apertures, the parameters of the coherence length distribution function affect the shape of the light intensity distribution and the first-order diffraction pattern decreases, and with a relative decrease in coherence length, the first-order circular diffraction pattern gradually disappears.
    Keywords: Monte Carlo method, partial temporal coherence, single slit, circular aperture, Gaussian distribution
  • Mahdi Gholampour, Mahdi Simiari, Sobhan Kazempour Ishka * Pages 247-254
    In this paper, different aspects of making ZnS and ZnS-Mg thin films coated on germanium (Ge) substrate are studied by the sol-gel method. The main goal is to preserve the optical window property of ZnS-Mg thin films that can be used in infrared thermal imaging systems. First, the method of synthesizing transparent and stable sols of ZnS and ZnS-Mg is studied. In this regard, the best molar ratio of materials, the best temperature, and the best conditions for the preparation of ZnS and ZnS-Mg sols are presented. Subsequently, the essential aspects of the spin coating of thin films on the germanium (Ge) substrate are evaluated. These components include; the best rotation speed, best drying temperature, and the best annealing temperature under Argon gas. Furthermore, according to Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR), X-ray diffraction (XRD), and UV-VIS transmission spectroscopy, we characterized the chemical bond, crystal structure, and the optical window property of infrared spectrum transmission for the ZnS-Mg thin films which deposited on Germanium substrate. Finally, the preservation and existence of the optical window property of the infrared transmission spectrum in ZnS-Mg thin films are shown.
    Keywords: nanostructure, thin film, zinc sulfide, Magnesium, Sol-gel, infrared
  • Mohammad Reza Valizadeh, Farah Marsusi * Pages 255-266
    The design and identification of solid electrolytes can lead to finding safer and more efficient solid state batteries in a wider temperature range for fuel cells. There are more than 200,000 crystal structures in the ICSD database for finding solid electrolytes, and among them, more than 44,000 experimental structures have been considered in the search for solutions for advances in energy storage. Therefore, before making solid electrolytes, we need new calculation methods so that we can choose the appropriate structure among all these existing structures with the help of it, more quickly and accurately than in the past. Super ionic conductor solids are one of the main components in energy storage and conversion, and the development of these new conductors is impossible without a comprehensive understanding of ion migration mechanisms in these structures. NaSICON is an oxide-based solid electrolyte with a three-dimensional framework. NZP (NaZr2P3O12) and rhombohedral LiZr2P3O12 (LZP) are the two prototypes of all NaSICONs. In this research, with a new computational approach, we showed that by changing the sodium ion with lithium in the structure of NaSICONs, the amount of activation energy, which plays a decisive role in the design and production of all-solid-state batteries, changes and we have answered the question whether with this change, the path of movement of sodium and lithium ions inside the crystal structure remains constant or not.
    Keywords: Solid electrolyte, molecular dynamics, super ionic conductor, sodium ion, bond valence
  • Malihe Rabiee *, Akram Hasani Zonoozi, Hosein Haghi Pages 267-279
    Massive OB stars have an important effect on the dynamical evolution of open star clusters. In the simulation of star clusters, the sampling method to determine the mass function of the cluster affects the number and mass of massive stars. Two methods of "optimal sampling" and "random sampling" have been proposed to initialize the cluster stars. In the random sampling method, the mass of the heaviest star and the number of massive stars change randomly, which affects the dynamical evolution of young open clusters. Our investigations show that, if nature follows a random sampling method in star formation, the evolutionary path of low-mass clusters with the same initial conditions can be completely different, depending on the number of OB stars. Therefore, in models with more OB stars and thus more stellar remnants, they lose at a faster rate and dissolve in a shorter time. It is also shown in this paper that the retention of stellar remnants in the cluster plays an important role in the evolution of the cluster. In models with more massive stars, the dissolution rate increases if stellar remnants are retained in the cluster. However, considering the realistic models for these young and low-mass clusters in which most of the stellar remnants leave the cluster immediately after formation, the difference between the evolutionary tracks of the models with OB-min and OB-max stars decreases.
    Keywords: open cluster, initial mass function, optimal sampling, random sampling
  • Fatemeh Ghavidel, Mohammad Reza Mozaffari * Pages 281-288
    In this research, we have investigated the interaction of two identical, very long, and parallel rod particles with planar and homeotropic anchorings in a two-dimensional nematic liquid crystal. The parallel axis of the rods is perpendicular to the nematic field at far distances. The planar and homeotropic anchorings on the surface of particles are perpendicular to the axis of the rods. This nematic field behavior leads to the two-dimensional director around the particles. To this end, we have approximated the study of the interaction of two identical rods in three dimensions to the study of the circular sections of these particles in two-dimensions. The nematic equilibrium field around the circular sections is obtained from the numerical minimization of the Landaude Genns free energy and the surface energy anchorings. The created particles and defects cause short-range and long-range interactions between particles. At far distances, the interaction between particles shows a quadrupole behavior compared to electrostatics. The interaction energy between particles at close contact has a symmetrical behavior around the spatial configuration of 45 degrees, which includes two equilibrium arrangements of the equilibrium configuration at zero and 90 degrees.
    Keywords: long rod particles, nematic liquid crystal, two-dimensional calculations, tangential, and perpendicular anchorings, Landau-de Gennes energy
  • Araz Siabi * Pages 289-295
    By making a modification to the usual discrete dipole approximation (DDA) method, the effect of different molecules on the plasmonic properties of silver nanoparticles was investigated. Several calculations were performed for molecules with different structures, sizes and concentrations. The obtained results indicated that considering that the modified DDA method is very sensitive to the geometrical details and the type of atoms of the guest molecule, the smallest change in the dimensions and also the type of atoms of the guest molecule leads to a change in the peak wavelength of the absorption spectrum of silver nanoparticle. These changes are unique for different molecules with good accuracy.
    Keywords: Discrete Dipole Approximation, molecular polarizability, sensing properties of silver nanoparticles
  • Abdorasoul Esfandyari-Kalejahi, Tannaz Adil * Pages 297-306
    In this article, a one-dimensional kinetic model is used to obtain space charge solitary waves in a beam of hot charged particles into a transmission channel with a resistance wall of radius rw. The axial electric field is obtained as , where  and are geometric constants. In addition, due to the resistance of the wall, an electric field  appears. The moments of the Vlasov equation for the water bag distribution function are converted into fluid equations and these fluid equations are reduced to the kdv equation using the reduced perturbation method. The shape of the fast and slow space charge solitary waves caused by the beam of hot charged particles in the presence of wall resistance is obtained by numerically examining the KdV equation at different times. Finally, it is revealed that with the increase of the wall resistance, the growth(attenuation) rate of the relative amplitude of the slow (fast) space charge soliton waves caused by the beams of charged particles increases.
    Keywords: particle beam, space-charge, solitary wave, reductive perturbation, stability, instability, fluid model
  • Hossein Moeini *, Mojtaba Mokari Pages 307-313
    Carbon ions’ dose distribution, in comparison with lighter hadrons, has certain therapeutic advantages due to their relatively higher biological effectiveness in tumors. Simulating the physical and chemical interactions of carbon ions in a sphere of liquid water of cellular scales, we derived the mean number of deposited energies per unit dose per a DNA segment of 216 bp as a function of deposited energy. As such, the frequency of complex damage was obtained from the point of view of a multiplicity of damage points on the DNA strands. Furthermore, the damage yields for different types of single- and double-strand breaks were obtained and, specifically, the mean number of simple single- and double-strand breaks per DNA segment were calculated as a function of deposited energy
    Keywords: damage yield, DNA damage, Geant4-DNA code, carbon ion, µ-randomness method
  • Amir Hoshang Ramezani *, Somayeh Asgary, Zhaleh Ebrahiminezhad Pages 315-323

    In this paper, the effect of ion type has been considered to study transport through the structures in which their interfaces have been produced by the ion implantation process. The interfaces are tantalum based and the argon and nitrogen ions have been considered at an energy of 30 keV and in different doses at ambient temperatures. For studying the surface morphology of the ion implanted rough thin films, The Atomic Force Microscopy (AFM) analysis has been used. The average roughness has been determined. Decreasing the transmission probability is the main outcome of the rough interfaces/samples. The results show that the interfaces which have been produced by argon ion implantation are rougher than nitrogen cases. Also, the peak to valley ratio reduces in two cases. Moreover, with increasing nitrogen ion doses, the current density has been reduced as a function of voltage. As it is predicted, the transmission probability decreases because of the rough interfaces which have been generated by ion implantation process. As a consequence of the scattering process (because of the interfacial roughness), the resonant tunneling peak current decreases and also, the peak to valley ratio (PVR) reduces. The samples which were prepared by argon ion implantation were rougher than nitrogen ones. Also, with increasing the nitrogen ion doses, the current density has been decreased as a function of voltage.

    Keywords: tantalum thin film, roughness
  • Fahimeh Noori *, Abbas Azarian Pages 325-331
    Surface plasmons have been used recently to generate heat nanosources, the intensity of which can be tuned, for example, with the wavelength of the excitation radiation and polarization. We present versatile analytical investigations for the three–dimensional computation of the temperature rise in complex planar arrays of metallic nanoparticles. In the case of elongated particles sustaining transverse and longitudinal plasmon modes, we show a simple temperature rise control of the surrounding medium when turning the incident polarization. In this article, the results of analytical simulation for the temperature distribution are presented in a planer array of gold hexagonal dimer nanoparticles and it is investigated how the temperature distribution of the array will change by changing the polarization angle of the incident light and wavelength. The polarization angle of the incident light is considered in 0 degrees (parallel to the dimer axis) and 45 degrees, and 90 degrees (perpendicular to the dimer axis) and,  according to the resonance wavelengths in each polarization, the temperature distribution and value have been simulated. In 90-degree polarization, light absorption is the most, and the highest wavelength of it occurred at 1334 nm, and this wavelength causes high-temperature changes in the array.
    Keywords: plasmonic, surface plasmon resonance, thermoplasmonic, hexagonal nanoparticles, array of nanoparticles, polarization
  • Mehdi Lotfizadeh *, Mohammad Mahmoodi, Behnam Mohammadi Pages 333-342
    ξ-pseudo Dirac operator has recently been constructed with the help of ξ-pseudo modules and appropriate projectors on AdS2 space. In this article, this operator will be constructed with the help of group theory. For this purpose, firstly, the spin structure of AdS2 space is built and then,with the help of relations related to right and left actions and Maurer-Cartan forms, ξ- pseudo Dirac operator and then its scalar form in, instanton and non-instanton mode is introduced will be and at the end its spectrum is also calculated in different states of this ξ-pseudo operator.
    .
    Keywords: ξ - pseudo Dirac operator, ξ - pseudo chirality operator, spinor bundle, gauge fields, spectrum
  • Parisa Maleki, Babak Zare * Pages 343-347
    A system consisting of a magnetic material and a piezoelectric material placed within a microwave cavity is considered. The strong and long-range coupling between the piezoelectric material and the magnetic material mediated by the microwave cavity has been studied. We have shown that the realization of the strong coupling regime is not only possible between each of these materials with the microwave cavity, but also between the magnetic material and the piezoelectric material.
    Keywords: microwave cavity, magnetic material, piezoelectric material, strong coupling
  • Taghi Akbari Chaleshtori, Hassan Rabani *, Mohammad Mardaani Pages 349-354
    In this paper, we study the phonon transmission coefficient of an infinite atomic chain in a small part of  it  there is electron-phonon interaction, with the help of Green’s function. From the electronic viewpoint, the system is considered in the nearest neighbor tight-binding approach and for phonons in the interacting region, it is investigated within the next nearest neighbor harmonic approximation. In the suggested model, we assume that the electronic cloud of the localized atomic orbitals causes the variation of the force constant between the neighbor atoms in the interacting part of the chain. The variation in these force constants makes changes to the elements of the dynamic matrix of the system and consequently, the phonon transmission coefficient will be changed. Therefore, the present formalism gives the phonon transmission coefficient as a function of electronic and phononic parameters of the system as well as the strength of electron-phonon interaction. Finally, we also tried to address the physics of the problem by presenting some numerical results.
    Keywords: phonon transport, Green’s function, harmonic approximation, electron-phonon interaction, tight-binding
  • Behrooz Malekolkalami * Pages 355-366
    In this work, we study some introductory properties of the regular Gaussian black holes in pure quadratic gravity. The results show the relative advantages of this model with respect to the similar case in Einstein gravity.
    Keywords: black hole, asymptotically flat spacetime, asymptotically de-sitter spacetime, Gaussian distribution
  • Zahra Sadegh Tabrizi, Mehdi Khazaei Nezhad * Pages 367-377
    During the last decade, electronic and photonic properties of two-dimensional materials like graphene and transition metal dicalcogenides, have attracted the attention of research in nanophotonics and optoelectronics. Unlike graphene with zero energy gap, transition metal dicalcogenides like WSe2, in their bulk state, have extreme and indirect energy gaps. Moreover, direct bandgaps have approached in visible and infrared regime by reducing the thickness of them to one layer. However, because of their inherent small atomic thickness, these materials face a severe challenge in interaction of light and matter that leads to weak absorption and emission of light. For instance, monolayers of WSe₂ with a thickness of 0.649 nm and an energy gap of 1.64 eV, absorb less than 10 % of incoming light. Therefore, increasing the amount of light absorption in monolayers of WSe₂ and other transition metal dicalcogenides has become an important issue for practical applications in electronic and photonic devices. One solution is the integration of these monolayers and surface plasmon structures. In this paper, we upgrade light absorption in visible and near infrared area to broad band mode by designing a simple unit cell. It is found that the mean absorption of the proposed absorber in the wavelength range of 600 – 850 nm is about 93 %. We have to mention that these simulations have been done by Lumrical software that is based on discretization of Maxwell equations in time and space domains based on the finite difference time domain method.
    Keywords: transition metal Dichalcogenides, WSe₂ mono layers, surface plasmon, broadband light absorption, Lumerical package
  • Masoumeh Ghasemi Nodehi * Pages 379-389
    Astrophysical black holes are thought to be Kerr solution of general relativity but there is not yet observational evidence to prove them. One can study the emission of electromagnetic waves around them to test their geometry of space time. In this review article, we consider the deviation from Kerr solution to test the strong gravity regime of General Relativity. We introduce and employ black hole shadow, X-ray reflection spectroscopy, iron line reverberation mapping, quasi-periodic oscillations, and continuum-fitting method to solve the degeneracy problem.
    Keywords: general relativity, testing general relativity, astrophysical black holes, electromagnetic radiation
  • Mustafa Qalekhani, Iman Hosseini *, Mojtaba Hashemzadeh Pages 391-403
    In this article, an attempt has been made to measure the speed of air flow by releasing and tracking electric ions in it. In fact, if an electrical discharge plasma is exposed to air flow, some of its ions move along with the flow, and ion anemometers measure the air speed by tracking these ions. In this research, a wind tunnel has been designed and prepared. Then an ion anemometer is made and installed on its wall. According to the obtained results, the effect of the boundary layer adjacent to the wall on the movement of ions causes the speed measured by the ion anemometer to show a certain proportion with the speed of the air flowing inside the wind tunnel. In order to properly understand the physical mechanism involved in this problem, first the movement of ions in the boundary layer has been investigated using simulation and then it has been studied more analytically. The results of the experiments, together with the simulation data and the analytically calculated values, show that the tracked ions, instead of moving in the uniform background flow, move downstream in the boundary layer adjacent to the wall at a lower speed, so that this proportionality phenomenon defines the measured velocities and shows the effect of the boundary layer on the performance of ion anemometers.
    Keywords: boundary layer, plasma, corona discharge, ion anemometer, electrohydrodynamic flow
  • Mohsen Daeimohammad *, Mohammad Nili Ahmadabadi Pages 405-417
    In this research, we study the coherent states of a deformed nonlinear harmonic oscillator. We use the perturbation theory to compute eigenstates and eigen-values ​​for a deformed nonlinear harmonic oscillator and then define the generalized coherent states based on the Gazeau-Klauder formulation. Then, using the Mandel parameter and the second-order correlation function, we will investigate the statistical properties of the system. The analysis shows that the coherent states for a deformed and non-deformed nonlinear harmonic oscillator follows the sub-Poissonian and super-Poissonian statistics, and exhibits the antibunching and bunching effects, respectively. In addition, we show that the anti-correlation function for a deformed nonlinear oscillator is strongly fluctuating and irregular. Also, the anti-correlation function of a non-deformed nonlinear harmonic oscillator shows the phenomena of collapse and revival of fractional revelations. We also examine the limits of different parameters so that the obtained results are valid.
    Keywords: deformed nonlinear harmonic oscillator, coherent states, Mandel parameter, super-Poissonian, sub-Poissonian statistical distributions, the bunching, antibunching effects
  • Farzaneh Bayat *, Zahra Sadeghi Farshi, Alireza Amani Ghadim, Kazem Jamshidi-Ghaleh Pages 419-428
    In this work, the fabrication of centimeter-sized 2D binary colloidal crystals, composed of monodisperse poly(methyl methacrylate) (PMMA) microspheres with diameters of 1039 and 238 nm, using the self-assembly method at the air-water interface is studied. In this method, a colloidal suspension of large and small spheres mixed with ethanol is gently injected onto a glass substrate. After injection, the colloidal spheres rapidly spread on the water surface and form a monolayer of polymer microspheres that can be transferred onto any other substrates. A challenging issue in fabricating 2D binary colloidal crystals is the regular penetration of smaller microspheres into the empty spaces between larger ones. It has been shown in this work that the use of sodium dodecyl sulfate (SDS) surfactant and adjusting the pH of water by adding sodium hydroxide (NaOH) leads to ordered penetration of small spheres. Moreover, optimal concentrations of SDS and pH for fabricating large and regular crystals at the air-water interface have been obtained. The fabricated 2D binary colloidal crystals have various applications in different fields, such as photonic devices, chemical/biosensors, chromatography, biomedical devices, cell culture tools etc
    Keywords: 2D binary colloidal crystals, air-liquid interface deposition, self-assembly, monodisperse polymeric microspheres, structural defects
  • Mostafa Hashemi, Seyed Kamran Moayedi * Pages 429-442
    In this paper, a higher-derivative model for electrodynamics is presented in a  D+1 dimensional Minkowski space-time by introducing a form factor into the kinetic term of Maxwell theory as -1/4µ0 FµνFµν→ -1/4µ0 FµνFHD2(ℓ2□)Fµν , where  is a characteristic length scale. Our calculations show that for DÊÎ{3, 4, 5} the electrostatic potential of a point charge is finite at the position of the point charge in this higher-derivative modification of Maxwell's theory. For D=3 the explicit form of the potential and the electric field of a point charge are obtained analytically in this higher-derivative electrodynamics. According to numerical estimations, the upper bound for the characteristic length scale ℓ is ℓmax ~1/100ℓelectroweak  , where ℓelectroweak= 10-18m is the electroweak length scale. Finally, it should be emphasized that for ℓ<<1 the results of this paper are compatible with the results of ordinary Maxwell theory.
    Keywords: Maxwell electrodynamics, regularization techniques, form factor, characteristic length scale, field theories with higher derivative terms