فهرست مطالب

علوم و فنون مدیریت اطلاعات - سال نهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1402)

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال نهم شماره 3 (پیاپی 32، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی جباری، جلال رضائی نور*، امیرحسین اکبری صفحات 7-32
    هدف
    در مواجهه با مجموعه داده های با ابعاد بالا، کاهش بعد یک گام پیش پردازشی مهم برای حصول دقت بالا، کارایی و مقیاس پذیری در مسایل کلاسبندی است. هدف تحقیق حاضر ارایه یک روش انتخاب مشخصه در مواجهه با مجموعه داده های با ابعاد بالا، با استفاده از کاهش بعد و الگوریتم ژنتیک است.
    روش
    در این تحقیق یک الگوریتم ابتکاری توسعه یافته است که با استفاده از یک معیار جدید، اطلاعات متقابل بین ویژگی ها و کلاس هدف را مشخص می کند. در این روش مشخصه های جدید براساس ترکیب یا تبدیل مشخصه های اصلی تولید می شود و به این ترتیب فضای چند بعدی، به فضایی جدید با ابعاد کمتر نگاشت پیدا می کند. همچنین علاوه بر در نظر گرفتن معیار جدید اطلاعات متقابل، از الگوریتم ژنتیک به منظور بهبود سرعت روش پیشنهادی استفاده شده است.
    یافته ها
    عملکرد این روش بر روی مجموعه داده هایی با ابعاد مختلف، که تعداد مشخصه ها در آن ها از 13 تا 60 متفاوت بوده، ارزیابی شده است. ارزیابی روش پیشنهادی در مقایسه با روش های مشابه، از لحاظ دقت کلاسبند بررسی شده و نتایج نویدبخشی بدست آمد.
    نتیجه گیری
    روش پیشنهادی با روش های MRMR, DISR, JMI, NJMIM در مجموعه داده های متفاوت اعمال شده است. متوسط دقت های به دست آمده از روش پیشنهادی 65.32، 74.51، 70.88 و 58.2 درصد می باشد، که حاکی از کارآمدی روش پیشنهادی است. طبق نتایج بدست آمده، به جز در مورد مجموعه داده sonar که نتیجه ای بهتر از روش پیشنهادی داشته است، متوسط عملکرد روش پیشنهادی بهتر از DISR, JMI, NJMIM و MRMR بوده است.
    کلیدواژگان: انتخاب مشخصه، پیش پردازش داده، تئوری اطلاعات، الگوریتم ژنتیک، کلاسبند
  • منصوره صراطی شیرازی، روح الله خادمی* صفحات 33-54
    هدف

    به منظور کاربردی شدن دانش تولید شده در دانشگاه ها، جریان یافتن این دانش به خارج از این محیط، به ویژه محیط های صنعتی، فعالیتی مهم و حایز است. ابزارهایی که این جریان را میسر می سازند، تحت عنوان کانال های جریان دانش شناخته می شوند. عدم آشنایی با این کانا ل ها و ویژگی های آنها می تواند موجب ناکامی در نیل به هدف غایی این ارتباط شود. با توجه به ویژگی های منحصربه فرد هر کدام از این کانال ها، ابزاری که بتواند با شاخص های مشخص، جنبه های متفاوت این جریان را نشان دهد، ضروری به نظر می رسد. از این رو، هدف پژوهش حاضر مطالعه کانال های جریان دانش میان دانشگاه و صنعت است.

    روش

    این پژوهش با رویکرد علم سنجی و با تکنیک تحلیل هم رخداد واژگان و همچنین مرور روایتی انجام شده است. با استفاده از رویکرد مرور روایتی، مهم ترین پایگاه های اطلاعاتی بین المللی مورد جستجو قرار گرفتند، و به عنوان چارچوب نظری به کار گرفته شدند. در مرحله دوم، با رویکرد علم سنجی انجام شده و به منظور کشف ارتباطات و مهم ترین واژگان و نقشه علمی شکل گرفته از ارتباط بین واژگان، از فن هم رخداد واژگان استفاده شد. به این صورت که واژگان «صنعت و دانشگاه» با واژه «کانال» و دیگر واژه های هم ردیف با کانال که در متون استفاده شده بود، به صورت
    university AND industry AND (channel OR transfer OR spillovers OR flow OR dissemination)
    در فیلد Topic در پایگاه وب آو ساینس به عنوان یکی از معتبرترین پایگاه های استنادی جستجو شد. بازه زمانی از 1975 تا 27 نوامبر 2022 بود و جستجو در مجموعه هسته[1] وب آو ساینس انجام شد. با این استراتژی جستجو، در مجموع 5178 مدرک بازیابی شد. به منظور ترسیم نقشه هم رخداد واژگان، از نرم افزار وس ویور[2] استفاده شد و به منظور داشتن نقشه ای قابل تحلیل، با اعمال آستانه حداقل 50 رخداد، 86 واژه به مرحله تحلیل و ترسیم نقشه هم رخدادی وارد شدند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که کانال های انتقال دانش بین دانشگاه و صنعت، جنبه های مختلفی را شامل می شود. این کانال ها ممکن است رسمی، غیررسمی یا ترکیبی باشند. همچنین جریان دانش بین صنعت و دانشگاه می تواند هدفمند یا بدون هدف باشد که در صورت هدفمند بودن دوسویه، و در حالت بدون هدف، یک سویه خواهد بود. این دانش می تواند عیان یا نهان باشد. در کانال های انتقال دانش مسایلی مانند تجاری سازی یا هزینه سودمندی و برگشت مالی نیز مورد توجه بوده است. همچنین این کانال ها و انتقال دانش بین دانشگاه و صنعت، به نوعی سرمایه اجتماعی در نظر گرفته می شود. بررسی ارتباط بین صنعت و دانشگاه از جنبه های علم سنجی و براساس نقشه هم رخداد واژگان هم نشان داد که مباحثی همچون عملکرد و تاثیر همکاری ها، انتقال دانش، تریپل هلیکس، صنعت، انتقال فناوری، دانش، کارآفرینی و تحقیق و توسعه، از مهم ترین مفاهیم استخراج شده بوده اند. نقشه علمی و خوشه های شکل گرفته نشان دهنده اهمیت موضوع کانال های جریان دانش صنعت و دانشگاه از سوی پژوهشگران بوده است و در این بین تاثیر همکاری ها در انتقال دانش اهمیت دارد. در مجموع چهار خوشه موضوعی در نقشه هم رخداد واژگان تحلیل شده، تشکیل شد.

    نتیجه گیری

    کانال های بین دانشگاه و صنعت در پژوهش های مختلف مورد توجه بوده و تشکیل خوشه های موضوعی نیز نشان دهنده این اهمیت است. تنوع میان کانال ها نشان می د هد که بررسی جامع و مانع ارتباطات میان دانشگاه و صنعت، نیازمند استفاده از شاخص های زیادی است.

    کلیدواژگان: کانال جریان دانش، دانشگاه، صنعت، مرور روایتی، نقشه هم‎ رخداد واژگان، پایگاه وب آو سایسن، علم سنجی، همکاری علمی
  • مجید نیلی احمدآبادی*، فرشته چابک صفحات 55-74
    هدف
    این تحقیق به افزایش شناخت در مورد خرده فروشی آنلاین در سراسر کانال های الکترونیکی (مانند دستگاه های موبایل) و نقاط تماس کانال های الکترونیکی (مانند نرم افزارهای خرید موبایل) از دیدگاه مشتری کمک می کند.
    روش
    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از لحاظ جمع آوری داده ها، پیمایشی و کتابخانه ای و روش آن توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دانشگاه آزادشهر تهران بودند. براساس جدول مورگان 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نمونه گیری با استفاده از روش در دسترس انجام شده و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون LSD صورت گرفته است. متغیر وابسته خرید آنلاین و متغیرهای مستقل عبارتند از سودمندی، سهولت استفاده، لذت خرید، حریم خصوصی، رضایت و قصد خرید.
    یافته ها
    یافته های میدانی نشان می دهند که مشتریان برای خرید آنلاین از 8 دستگاه مختلف (لپ تاپ/ نوت بوک، رایانه شخصی (PC)، تلفن هوشمند، تبلت، تلویزیون مجهز به اینترنت و کیوسک درون فروشگاهی) استفاده می کنند. این دستگاه های خرید از دیدگاه مشتریان خرده فروشی های آنلاین به چهار دسته از کانال های الکترونیکی طبقه بندی شده اند. این طبقات در 4 دسته A,B,C,D نامگذاری شده و مختصات هرکدام در متن مقاله احصاء گردید. یافته های پژوهش نشان داد که هم کیفیت مربوط به فن آوری و هم مزایای موقعیتی مرتبط با زمینه، بر استفاده مصرف کنندگان از کانال های الکترونیکی تاثیر می گذارد. همچنین مشتریان، خرید آنلاین خود را از طریق چندین کانال الکترونیکی (دسته های دستگاه های مجهز به اینترنت، مانند دستگاه های موبایل) و نقاط تماس چندکاناله (فرمت های مختص خرید دیجیتال، مانند نرم افزارهای خرید موبایل) انجام می دهند.
    نتیجه گیری
    بین خوشه اول (A) یعنی خرید با استفاده از رایانه های شخصی (PCها)، لپ تاپ و نوت بوک، با خوشه دوم  (B)یعنی خرید با استفاده از تلفن های هوشمند و تبلت ها، از لحاظ معیارهای سودمندی، سهولت استفاده، لذت خرید، حریم خصوصی، رضایت و قصد خرید، اختلاف معناداری وجود ندارد. بین خوشه اول  (A)و خوشه سوم  (C)یعنی تلویزیون مجهز به اینترنت (IE TV)، از لحاظ معیارهای سودمندی، سهولت استفاده، لذت خرید، رضایت و قصد خرید، اختلاف معناداری وجود ندارد. بین خوشه اول  (A)و خوشه چهارم (D) یعنی کیوسک درون فروشگاهی، از لحاظ معیارهای سودمندی، سهولت استفاده، لذت خرید، حریم خصوصی، رضایت و قصد خرید، اختلاف معناداری وجود دارد. بین خوشه دوم (B) با خوشه چهارم  (D)از لحاظ معیارهای سودمندی، سهولت استفاده، لذت خرید، حریم خصوصی، رضایت و قصد خرید، اختلاف معناداری وجود دارد. همچنین بین خوشه سوم (C) با خوشه چهارم  (D)از لحاظ معیارهای سودمندی، سهولت استفاده، لذت خرید، حریم خصوصی، رضایت و قصد خرید، اختلاف معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نقاط تماس کانال های الکترونیکی، رفتار مشتریان، خرده فروشی های آنلاین، تجارت الکترونیکی، فروش آنلاین
  • سید ابوالحسن نظام دوست، علی عظیمی*، امیر جلالی بیدگلی، نصرت علی اشرفی پیامن صفحات 75-102
    هدف
    پژوهش حاضر درصدد ارایه مدلی برای استنتاج خودکار روابط بین اصطلاحات در اصطلاح نامه علوم اسلامی با استفاده از شبکه های پیچشی گرافی (GCN) بود، تا با استفاده از الگوریتم های جدید در حوزه یادگیری عمیق بتواند از اطلاعات موجود در اصطلاح نامه علوم اسلامی، سرعت، دقت و جامعیت را افزایش داده و موجب کاهش هزینه ها و در عین حال باعث بهبود روابط بین اصطلاحات شود.
    روش
    پژوهش حاضر، از روش شبکه های پیچشی گرافی که یکی از مهم ترین روش های مطرح در حوزه یادگیری عمیق بوده و قادرند در کنار توجه به ویژگی های هر گره، از الگوهای روابط در گراف نیز سود بجویند، استفاده کرده است. دیتاست مورد مطالعه عبارت است از کلیه اصطلاحات اصطلاح نامه علوم اسلامی، که از سال 1372 تا ابتدای 1400 تولید شده، و به صورت یک گراف در نظر گرفته شده اند. اصطلاحات به عنوان ریوس و ارتباط بین اصطلاحات به عنوان یال های این گراف هستند و این گراف به عنوان ورودی، به شبکه پیچشی گرافی داده شده و مدلی برای استنتاج خودکار ارتباطات حاصل شده است. به منظور تجزیه و تحلیل خروجی های حاصل، از معیارهای AP و Roc استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین دقت مدل بدست آمده برای داده های تست، 75 درصد و همچنین امتیاز  Rocحاصل شده، برای داده های تست، 72 درصد می باشد، و با توجه به اینکه این روش در حوزه علوم اسلامی و اصطلاح نامه ها برای اولین بار مورد استفاده قرار، نتایج قابل قبول است.
    نتیجه گیری
    علی رغم چرخش نظر از اصطلاح نامه ها به هستی شناسی ها، هنوز هم استفاده از اصطلاح نامه ها، مخصوصا در کشور ایران مورد توجه است. در مقایسه با پژوهش های قبلی، روش استفاده شده برای ساخت اصطلاح نامه، متفاوت بوده و نتایج بدست آمده موجب اطمینان بیشتری است و در نتیجه در اهداف مختلف کاربرد اصطلاح نامه ازجمله نمایه سازی خودکار، خروجی های بهتری بدست آمده است. شیوه های جدید در پردازش زبان طبیعی و یادگیری عمیق نیز ما را در بازیابی اطلاعات و نمایه سازی خودکار امیدوارتر می کند.
    کلیدواژگان: روابط اصطلاح نامه ای، شبکه پیچشی گرافی، اصطلاح نامه فارسی علوم اسلامی، یادگیری ماشین، استنتاج خودکار
  • احمد صالحی*، محمد اقدسی، توکتم خطیبی، مجید شیخ محمدی صفحات 103-160
    هدف

    فرایندکاوی ارتباط میان دو زمینه داده کاوی و یادگیری ماشین، با رویکردهای مدیریت فرایند کسب وکار را فراهم می سازد. یک فرایند کسب وکار ترتیبی از فعالیت های مستقل و به هم مرتبط است، که در هنگام انجام هر کدام از فعالیت های پیش بینی شده، از یک یا چند منبع (شامل زمان، افراد، هزینه و...) برای تبدیل ورودی ها (داده، مواد و...) به خروجی های مورد نیاز استفاده می کند. با استفاده از روش های فرایندکاوی می توان رفتار حقیقی سازمان ها شامل عملکرد افراد، بخش ها و منابع را بررسی نمود. نتایج حاصل از فرایندکاوی که به صورت معمول شامل مدل های فرایند کسب وکار است را می توان با مستندات و الزامات سازمان ها مقایسه کرد. بدین سان امکان بررسی، نظارت و بهبود فرایندها امکان پذیر خواهد شد. مبنای عمل روش های فرایندکاوی براساس نگاره های رویداد ذخیره شده در سامانه های اطلاعاتی است. استفاده از فرایندکاوی بدون وجود داده های ورودی باکیفیت، به یافته هایی باورپذیر در مورد فرایندهای کسب وکار یک سازمان منجر نخواهد شد. از این رو در سال های گذشته ارزیابی و افزایش کیفیت داده های ورودی به روش های فرایندکاوی، مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر شناخت و گروه بندی مهم ترین مشکلات کیفیت داده و بازشناخت رویکردهای ارایه شده برای حل این چالش در فرایندکاوی است.

    روش

    روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع مرور نظام مند بوده که با هدف واکاوی همه شواهد معتبر، برای پاسخگویی به سوالات پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است. در این مطالعه به بررسی و کاوش 102 مطالعه دانشگاهی در بین سال های 2007 تا 2021 میلادی پرداخته شده است که شامل پژوهش های انتشار یافته در همایش ها، مجلات و همچنین تعدادی پایان نامه می باشند. بدین منظور از یک روش پژوهش نظا م مند سه بخشی استفاده شده است. در بخش اول که شامل تعریف پژوهش بوده، ابتدا زمینه پژوهش تعریف شده و سپس اهداف و پرسش های پژوهش مشخص شده اند. در گام نهایی این بخش، دامنه پژوهش تعیین گردیده است. در بخش دوم، روش شناسی پژوهش معین شده و معیارهایی برای وارد کردن مطالعات یافت شده به فرایند بررسی نهایی، مشخص شده اند. سپس این مطالعات از لحاظ ارجاعات مورد بررسی قرار گرفته و در پایان دسته بندی شده اند. در بخش سوم که به ارزیابی پژوهش های جمع آوری شده اختصاص یافته است، پژوهش های نهایی مطالعه شده و سپس بر مبنای کاوش آن ها، یافته ها و نتایج حاصل تعیین گردیده اند. با بررسی جامع پژوهش های گردآوری شده، داده ها و شواهد مهم استخراج گردیده و جداول و نمودارهای مورد نیاز نیز رسم شده اند.

    یافته ها

    براساس بررسی پژوهش های انجام شده، توجه به چالش های کیفیت داده در فرایندکاوی در سال های اخیر افزایش یافته است. بیشترین حجم از مطالعات در سال های 2019 و 2020 میلادی منتشر شده اند. همچنین مشخص شد که بیشتر مقالات به ترتیب در سه پایگاه علمی Springer، IEEE و Elsevier انتشار یافته اند. 51 درصد از مطالعات مورد بررسی در همایش ها و کنفرانس های معتبر ارایه شده اند. 36 درصد از پژوهش ها در مجلات معتبر علمی انتشار یافته و 13 درصد از مطالعات از طریق پایان نامه ها و گزارشات دانشگاهی انعکاس یافته اند. برآیندهای حاصل از مطالعه مقالات منتخب نشان داد که 20 مشکل کیفیت داده که می توانند در داده های ورودی پدید آیند، در ادبیات مورد کنکاش قرار گرفته اند. این چالش ها در پنج سطح مسیر فرایند، رویداد، مورد، فعالیت و برچسب زمانی طبقه بندی شده و چهار رویکرد بنیادین که برای ارزیابی و حل چالش های کیفیت داده در فرایندکاوی به کار گرفته شده اند، مشخص گردیدند که شامل: چارچوب های ارزیابی کیفیت داده، پیش پردازش، کشف ناهنجاری، و ترمیم می باشند. یافته ها نشان می دهد که روش های پیش پردازش که هدف آن ها حذف رفتارهای آشفته و کم تکرار از داده های ورودی است، بیشتر از دیگر رویکردها مورد توجه واقع شده اند. همچنین در سال های اخیر کشف ناهنجاری و بازسازی رویدادهای گمشده به جستاری جذاب در زمینه فرایندکاوی تبدیل شده اند. یکی دیگر از نتایج مهم، بررسی مطالعات مربوط به زمینه کیفیت داده در فرایندکاوی، استفاده از حجم وسیعی از رویکردها و روش ها برای حل چالش های کیفیت داده است. بررسی ها نشان داد که استفاده از شبکه های پتری، نقش پر رنگی در همه پژوهش های منتخب به عنوان یک رهیافت ریاضی مد نظر پژوهشگران داشته است.

    نتیجه گیری

    داده های مورد نیاز روش های فرایندکاوی می تواند از مکان های مختلفی به دست آید. یکی از مزایای بزرگ فرایندکاوی این است که مختص به یک نوع سامانه خاص نیست. هر سامانه مبتنی بر گردش کار، فروش بلیط، مدیریت منابع ، پایگاه و انبارهای داده، سامانه های قدیمی و حتی داده هایی که به صورت دستی جمع آوری شده اند، تا زمانی که با استفاده از ویژگی های شناسه مورد، فعالیت و برچسب زمانی قابل تفکیک باشند، قابل تجزیه و تحلیل هستند. اما در مسایل دنیای واقعی، بیشتر داده ها برای اهداف فرایندکاوی جمع آوری نشده اند یا مناسب استفاده برای تحلیل های فرایندکاوی نیستند. به خصوص داده هایی که به صورت دستی ثبت شده اند یا داده هایی که در بین سامانه های جزیره ای مختلف پراکنده شده اند، می توانند حاوی خطا باشند. با وجود تلاش های مناسب برای بهبود کیفیت داده های ورودی در فرایندکاوی، همچنان توسعه چارچوب ها و روش های کارآمد با هدف شناسایی، ارزیابی و حل چالش های کیفیت داده در فرایندهای کسب وکار واقعی که بیشتر اوقات از حجم و پیچیدگی بالایی برخوردارند، پیشنهاد می گردد. نتایج این پژوهش می تواند به عنوان دورنمایی جدید برای پژوهشگران و متخصصان علم داده و تحلیل گران کسب وکار مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سامانه های اطلاعاتی، مدیریت فرایندهای کسب وکار، فرایندکاوی، کیفیت داده، گزارش رویداد
  • شیرزاد روشن چسلی، سید علیرضا موسوی*، کامبیز حیدرزاده، محمدعلی عبدالوند صفحات 161-196
    هدف
    هوشمندی فروش به مفهوم انجام عملیات فروش در بستر بلاک چین، با استفاده از قراردادهای هوشمند و عامل های هوشمند هوش مصنوعی با نظارت مستقیم تمام اعضای شبکه است. هوشمند سازی فروش و استفاده از داده های موثر، در فضای اقتصادی متاورس می تواند یک قدم موثر در جلب اعتماد و وفادارسازی مشتریان باشد. استفاده از روش های نوآورانه و هوشمند برای فروش در متاورس، می تواند باعث افزایش سود، بالا رفتن میزان تعامل با مشتری و ایجاد روابط پایدار با آنها شود. مشکل اصلی فروش در متاورس جعل هویت وعدم اطمینان از شرکت ها و کاربران فعال در آن فضا است. استقرار سیستم های هوشمند، توکن های غیرقابل معاوضه، بلاکچین، بازاریابی دیجیتال هوشمند و عامل های هوشمند فروش هوش مصنوعی می تواند اعتماد واطمینان را در بین کاربران افزایش داده و منجر به فروش موثر وسودآوری گردد. هدف پژوهش حاضر بررسی پیشایندها و پیامدهای هوشمندی فروش لوازم و تجهیزات ورزشی در متاورس است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کیفی است. بدین جهت از دو روش مرور سیستماتیک و داده بنیاد به صورت ترکیبی استفاده شد. جامعه آماری در روش داده بنیاد، خبرگان رشته های مدیریت بازرگانی، مدیریت اطلاعات و کامپیوتر بودند. حجم نمونه این جامعه با اشباع نظری به تعداد 13 نفر، با استفاده از نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی، به صورت ترکیبی مشخص شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار مکس کیودا 20 استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها در روش مرور نظام مند مطالعات کتابخانه ای، و در روش داده بنیاد، مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق با خبرگان بود. از معیار کیفی قابلیت اعتماد گوبا و لینکن و دو معیار کمی کاپای کوهن و ضریب هولستی، برای سنجش روایی و پایایی تحقیق استفاده گردید. با توجه به اینکه ادبیات و پیشینه پژوهش مورد مطالعه جهت تکمیل الگوی پارادایمی، از غنای لازم برخوردار نبود، ابتدا با استفاده از روش مرور سیستماتیک و نظام مند، پیشایندها و پدیده مرکزی الگو شناسایی گردید. در ادامه تحقیق، برای شناسایی عوامل مداخله گر، عوامل زمینه ای، راهبردها و پیامدها از روش داده بنیاد، با بهره گیری از نظر خبرگان استفاده شد. در مجموع، تعداد 269 مقاله با توجه به موضوع تحقیق شناسایی شد که پس از غربال گری، 11 مقاله فارسی در فواصل زمانی 1399-1401 و 20 مقاله انگلیسی در بازه زمانی 2022-2023 از نظر موضوع و محتوا طبق نظر اساتید دانشگاهی، مناسب تشخیص داده شدند. پس از جستجوی مقالات فارسی و انگلیسی، عملیات غربال گری مقالات انجام شده و پس از مطالعه کامل مقالات به روش مرور سیستماتیک، مقوله های پیشایند و هوشمندی فروش، شناسایی شدند. در ادامه، با استفاده از روش داده بنیاد و براساس کدگذاری های باز، محوری و انتخابی، نسبت به تکمیل الگو اقدام شد. پس از طراحی سوالات پرسشنامه کیفی و تایید پرسشنامه توسط اساتید راهنما و مشاورین و برخی از خبرگان دانشگاهی، نسبت به جمع آوری داده ها اقدام گردید. برای افزایش روایی پژوهش در حین مصاحبه، به همراه یادداشت برداری، از دستگاه ضبط صوت نیز استفاده شد. پس از جمع آوری داده های کیفی طی کدگذاری باز، داده ها به بخش های مجزا خرد شده و برای به دست آوردن رویه ها، مشابهت ها و تفاوت هایشان مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا در مرحله کدگذاری باز، مقوله ها شناسایی شدند. سپس در مرحله دوم تجزیه و تحلیل، از کدگذاری محوری استفاده شد. هدف این مرحله، برقراری رابطه بین مقوله های شناسایی شده در مرحله کدگذاری باز بود. این کدگذاری، به این دلیل محوری نامیده شد که کدگذاری حول محور یک مقوله رخ می دهد. در این مرحله، متغیر هوشمندی فروش، طبق روش مرور سیستماتیک تحت عنوان پدیده محوری در مرکز فرایند، مورد کاوش قرار داده شد و تلاش شد تا ارتباط سایر مقوله های تولید شده با آن مشخص گردد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده به شناسایی 109 کدگذاری باز، 33 کد محوری و 6 کدگذاری گزینشی منجر شد. در نهایت، ارایه الگوی پارادایمی با عنوان هوشمندی فروش لوازم و تجهیزات ورزشی ارایه گردید. با استفاده از روش مرور سیستماتیک، مقوله های ریسک درک شده، انگیزه لذت جویانه، تعاملات جذاب، کاتالوگ سه بعدی واقعیت افزوده، محتوای دیجیتال واقعیت افزوده، تبلیغات دیجیتال واقعیت افزوده، اپلیکیشن های واقعیت افزوده، لید جنریشن واقعیت افزوده، برندینگ واقعیت مجازی، ری برندینگ واقعیت مجازی، توکن های غیرقابل معاوضه و قرارداد هوشمند فروش، به عنوان پیشایندهای موثر بر هوشمندی فروش، با تاثیرگذاری مثبت شناسایی شدند. با استفاده از روش داده بنیاد و نظر خبرگان، مقوله های بهبود متریک های دیجیتال مارکتینگ، محصولات دیجیتال، ارتقای شبکه اجتماعی، فرصت کارآفرینی مجازی، توسعه کسب وکار، پلتفرم محصول و بهبود تجاری سازی، به عنوان پیامدهای اجرای راهبرد شناسایی گردیدند. تاثیر راهبرد بر تمامی پیشایندها، مثبت ارزیابی گردید. با استفاده از روش داده بنیاد، مقوله های فراداده، فضای ابری، کلان داده، رایانش لبه ای، هوش مصنوعی بازاریابی دیجیتال و اینترنت اشیاء، به عنوان عوامل زمینه ای تاثیرگذار مثبت بر راهبرد شناسایی شدند مقوله های شکاف دیجیتالی، نقض حریم خصوصی، هک هویت، امنیت داده و اطلاعات، جرایم سایبری و ابهام قوانین و مقررات، به عنوان عوامل زمینه ای، با تاثیرگذاری منفی بر راهبرد شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده، 109 کدگذاری باز، 33 کد محوری و 6 کدگذاری گزینشی شناسایی شدند. همچنین الگوی پارادایمی با عنوان هوشمندی فروش لوازم و تجهیزات ورزشی ارایه شد.
    کلیدواژگان: قرارداد هوشمند، هوش مصنوعی، فروش هوشمند، داده بنیاد، مرور سیستماتیک و نظام مند، تجهیزات ورزشی در متاورس
  • طاهره غلامی* صفحات 197-214
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی وبگاه دانشگاه قم براساس شاخص های معماری اطلاعات بود. بازبینی و ارزیابی منظم وب سایت ها از جنبه های ساختاری و محتوایی و به دنبال آن مشخص شدن نقاط قوت و ضعف آنها، راهبردی مناسب برای سیاست گذاری و تصمیم گیری به دست خواهد داد.
    روش
    در این پژوهش، وبگاه دانشگاه قم به روش پیمایشی و با استفاده از سیاهه ارزیابی بهینه سازی شده توسط صدیقی (1400) در خردادماه 1402 بررسی شد. در این تحقیق چهار زیرسیستم سازماندهی، برچسب گذاری، پیمایش و جستجوی وبگاه، با توجه به سه جنبه اساسی معماری اطلاعات یعنی بافت، کاربر و محتوا مورد ارزیابی قرار گرفت. سوالات سیاهه ارزیابی در دو بخش با سوالات توصیفی و سوالات «بلی و خیر» با توجه به وجود یا عدم وجود ویژگی های مورد بررسی طراحی گردید. در نهایت سیاهه وارسی براساس شاخص ها و معیارهای ارزیابی در قالب جداولی تنظیم گردید و توسط محقق تکمیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که وبگاه دانشگاه قم در قسمت سازماندهی اطلاعات امتیاز 22 از امتیاز کل 37، در قسمت برچسب زنی امتیاز 30 از امتیاز کل 57، در قسمت پیمایش امتیاز 42 از امتیاز کل 78، و در قسمت جستجو امتیاز 5 از امتیاز کل 46 را کسب نموده است. بنابراین، وبگاه دانشگاه قم در مقایسه با حالت ایده آل در قسمت سازماندهی 64%، در قسمت برچسب زنی 45%، در بخش پیمایش 81%، و در زمینه جستجو 10% کسب نموده که در نتیجه در برچسب زنی وضعیت متوسط، در سازماندهی و پیمایش وضعیت خوب، و در نهایت وضعیت بسیار ضعیفی در بخش جستجو دارد.
    نتیجه گیری
    وب سایت ها ابزار مناسبی جهت برقراری ارتباط بین سازمان ها و مخاطبان خود هستند. در این پژوهش نشان داده شد که در مولفه سیستم سازماندهی با وضعیت خوب، ضعف های وب سایت در طرح سازماندهی، بیشتر از نوع ساختار سازماندهی بود که طرح کلی سازماندهی وبگاه دانشگاه قم براساس چارت سازمانی است و نداشتن طرح سازماندهی الفبایی و عدم استفاده از طرح سازماندهی مخاطب محور و سازماندهی اجتماعی، ازجمله ضعف های آن در سازماندهی است. سیستم پیمایش وبگاه با اینکه به کاربر می گوید که در چه وبگاهی قرار دارد، اما به صورت مشخصی تمام سطوح پیمایش شده را نشان نمی دهد. سیستم پیمایش اصلی وبگاه باید به سیستم محلی مجهز گردد. سیستم جستجوی وبگاه باید برقرار شود. همچنین اضافه کردن سیستم پیشنهاددهنده به سیستم جستجوی وبگاه، ازجمله روش هایی است که می توان به کمک آن عملکرد سیستم جستجو را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: معماری اطلاعات، وبگاه های دانشگاهی، دانشگاه قم، طراحی وب سایت
  • علی سرآبادانی، خیرالله رهسپارفرد*، سپیده چهره صفحات 215-240
    هدف

    پژوهش حاضر روشی را برای بررسی الگوهای ترکیب و ساختار توپولوژیکی زبان فارسی پیشنهاد کرده، و روش بهبودیافته متن فارسی را در قالب گراف شبکه همزمان در چارچوب نظریه شبکه پیچیده بررسی می کند.

    روش

    یک مدل تهی با اندازه مشابه، با توجه به گراف تصادفی اردوش- رینی، برای مقایسه با شبکه فارسی تولید می شود. مقایسه براساس طول مسیر متوسط، ضریب خوشه بندی و سلسله مراتب هر دو شبکه است. از تجزیه و تحلیل این ویژگی های کلیدی، مشاهده می شود که گراف شبکه فارسی با شبکه تصادفی متفاوت است. طول مسیر متوسط کوچک تر و ضریب خوشه بندی بالا نیز تاثیر مدل جهانی کوچک را در زبان فارسی تایید می کند.

    یافته ها

     برای اولین بار، متن فارسی با موفقیت به شبکه پیچیده تبدیل شد. یک مجموعه باز و بدون حاشیه بیش از دو میلیون کلمه، با استفاده از رویکرد جنگل تصادفی ساخته شده است.

    نتیجه گیری

    شبکه حاصل طراحی شده، با مدل کیسه بایگرام شامل 3256 گره و 79705 لبه می باشد. علاوه بر این، برخلاف شبکه تصادفی که تنها یک جامعه وجود دارد، 12 اجتماع در شبکه فارسی شناسایی شده است. واقعیت های آماری نشان می دهد که شبکه فارسی یک شبکه بدون مقیاس با الگوی ترکیب لایه ای است.

    کلیدواژگان: زبان فارسی، پردازش زبان طبیعی، شبکه پیچیده، مدل جهان کوچک، الگوی ترکیب لایه ای
  • کریم حنفی نیری، ربابه پورجبلی*، محبوبه بابائی صفحات 241-268
    هدف
    یکی از علل ناکامی در خصوص توسعه شهرهای دانش بنیان، درک ناقص از ابعاد و عوامل این نوع توسعه، همراه با ضعف اساسی در تعیین اولویت های راهبردی برنامه ها و تصمیمات تخصیص منابع می باشد. معرفی و تبیین الگوی توسعه دانش بنیان برای شهرها به صورت پویا و یکپارچه، یکی از دستاوردهای اصلی موضوع پژوهش حاضر می باشد که در آن ارکان توسعه دانش بنیان با رویکردی اثربخش و تاثیرگذار، با اتکاء بر اندیشه های متخصصان این حوزه تشریح و تبیین شده است. کاربرد دانش یکی از منابع کلیدی پایدار نمودن رشد و توسعه است و در مباحث رشد و توسعه کشورها، دانش به عنوان مزیت رقابتی برای مباحث اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به شمار می آید. بنابراین، توسعه شهرهای دانش بنیان، رویکردی است که کاربرد دانش و اطلاعات در آن اهمیت بالایی داشته و اقتصاد، تولید، اشتغال و رشد همه جانبه مبتنی بر آن شکل گرفته و سرمایه گذاری در حوزه های مرتبط با دانش، مورد توجه کشورهای توسعه یافته قرار گرفته است. این پژوهش با هدف شناسایی مولفه های توسعه شهرهای دانش بنیان انجام شده است.
    روش
    واحد مطالعه این پژوهش شامل: متخصصین و کارشناسان مطلع نسبت به موضوع پژوهش می باشند که با روش نمونه گیری گلوله برفی یا زنجیره ای که یک روش نمونه گیری غیراحتمالی بوده، و برای مواقعی است که واحدهای مورد مطالعه به راحتی قابل شناسایی نباشند، انجام شده است. دلیل استفاده از این روش آن بود که واحدهای مورد مطالعه بسیار کمیاب بوده و بخش کوچکی از جامعه آماری را تشکیل می دادند. حجم نمونه با استفاده از نمونه گیری اشباعی یا قضاوتی (هدفمند) انتخاب شدند و محققین بعد از مصاحبه با 32 نفر، به اشباع نظری دست یافتند، اما برای اطمینان، مصاحبه را تا 38 نفر ادامه دادند. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد.
    یافته ها
    داده های به دست آمده از مصاحبه، در خصوص سوال اصلی پژوهش مبنی بر شناسایی ابعاد و مولفه های توسعه شهرهای دانش بنیان، بعد از مقوله بندی و کدگذاری، تحلیل مضمون شده و تعداد پنج مقوله برای توسعه شهرهای دانش بنیان استخراج شد که عبارتند از: اقتصاد دانش بنیان با پنج مولفه شامل: توسعه صنایع پیشرفته؛ نظام تشویقی و حمایتی؛ ایجاد بازار سرمایه دانشی؛ اقتصاد هوشمند؛ کسب وکارهای هوشمند؛ حکمرانی هوشمند با چهار مولفه شامل: ایجاد دولت توسعه گرا؛ آزادی های اطلاعاتی؛ توسعه دولت الکترونیکی؛ توسعه زیرساخت فناوری؛ جامعه دانش بنیان با چهار مولفه شامل: آگاهی های مدنی؛ مردم هوشمند؛ آموزش دانش بنیان؛ جامعه اطلاعاتی؛ ارتقای دانش مدیریت توسعه با چهار مولفه شامل: سازمان های دانش بنیان؛ توسعه شهرهای دانشی؛ توسعه پایدار؛ توسعه نظام فنی و اجرایی و سیاستگذاری دانش و فناوری با پنح مولفه شامل: تجاری سازی دانش؛ مراکز تحقیق و توسعه؛ ترویج علم و فناوری؛ نظام ملی نوآوری؛ توسعه مدیریت دانش. عوامل کلیدی موفقیت در ایجاد و توسعه شهرهای دانش بنیان شامل: توسعه مراکز تحقیق و توسعه و پارک های علم و فناوری؛ توجه به صنایع های تک؛ توجه به مدیریت دانش؛ تقویت سرمایه های انسانی دانشی؛ توسعه زیرساخت های فناوری؛ ایجاد الگوی ملی نوآوری؛ توسعه اقتصادهای هوشمند و دانش بنیان؛ توسعه زیرساخت حکمرانی هوشمند؛ توسعه کسب وکارهای شبکه ای می باشد. پیشنهاد می شود مدیران نسبت به، ایجاد قطب های دانش و فناوری؛ توسعه زیرساخت های فناوری؛ توسعه نظام های حمایتی؛ ایجاد و توسعه کارآفرینی دانش بنیان و مدیریت دانش بنیان، اقدامات لازم را انجام دهند. عوامل کلیدی موفقیت در ایجاد و توسعه شهرهای دانش بنیان شامل: توسعه مراکز تحقیق و توسعه؛ توسعه پارک های علم و فناوری؛ توجه به صنایع های تک (تکنولوژی بالا)؛ گسترش مدیریت دانش در امور مختلف؛ تقویت سرمایه های انسانی دانشی؛ گسترش و توسعه زیرساخت های فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی؛ ایجاد الگوی ملی نوآوری؛ توسعه شبکه های فنی و علمی ملی؛ توجه به توسعه زیرساخت لازم برای کسب وکارهای شبکه ای و هوشمند و موارد دیگر می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که برای توسعه شهرهای دانش بنیان، توجه به مولفه های: مولفه های حکمرانی دانش و مدیریت آن، کارکنان متخصص دانشی، کسب وکارهای هوشمند؛ حکمرانی هوشمند و توسعه دولت توسعه گرا و ارتقای آزادی های اطلاعاتی؛ ایجاد جامعه دانش بنیان؛ ارتقای دانش مدیریت توسعه؛ تجاری سازی دانش؛ توسعه مدیریت دانش و ترویج علم و فناوری؛ و ایجاد بازارهای سرمایه دانشی، ضروری است.
    کلیدواژگان: توسعه دانش بنیان، شهرهای دانشی، شهرهای دانش بنیان، توسعه، مدیریت دانش
  • سید نجم الدین موسوی* صفحات 269-294
    هدف
    اینرسی دانشی تداعی گر استفاده از رویه ها، دانش یا تجربه قبلی برای حل مسایل و مشکلات جدید است. به عبارتی آینده را همچون امروز در نظر می گیرد. در واقع فرد و سازمان به دانش و تجربه قبلی خود برای رهایی از شرایط بی سابقه و جدید اعتماد دارد. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر تحلیل پیامدهای اینرسی دانشی در شرکت های دانش بنیان است.
    روش
    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های آمیخته (کیفی و کمی) بوده که به صورت کیفی و کمی و در پارادایم استقرایی- قیاسی قرار دارد. همچنین از لحاظ هدف،کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، اکتشافی است. با توجه به ماهیت پژوهش، جامعه آماری در بخش کیفی و کمی، شامل خبرگان (مدیران شرکت های دانش بنیان استان لرستان و اساتید گروه مدیریت دانشگاه لرستان) هستند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 14 نفر از آنها به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. بنابراین، براساس اصل کفایت نظری (وضعیتی که در آن هیچ داده و اطلاعات بیشتری یافت نشد که محققپدیده مورد نظر را رشد دهد و دانش بیشتری کسب نماید)، تاسرحد اشباع، داده های مورد نیاز جمع آوری گردید. در بخش کیفی از رویکرد تحلیل مضمون، علاوه بر مطالعه مقاله، کتاب و... از مصاحبه نیمه ساختاریافته نیز بهره گرفته شد که رواییو پایایی آن به ترتیب با استفاده از ضریب CVR و آزمون کاپای- کوهن تایید گردید. همچنین ابزار گردآوری اطلاعاتدر بخش کمی پرسشنامه دلفی فازی است که روایی و پایایی آن به ترتیب با استفاده از روایی محتوا و نرخ ناسازگاری تاییدشد.
    یافته ها
    از آنجا که پژوهش حاضر دارای رویکردی آمیخته (کیفی و کمی) است، نتایج حاصل در بخش کیفی نشان دهنده شناسایی پیامدهای اینرسی دانشی در شرکت های دانش بنیان است. نتایج این بخش بعد از تحلیل داده ها به کمک رویکرد کدگذاری (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) و نرم افزار اطلس تی (atlas.T)، نشان دهنده شناسایی پانزده عامل به عنوان پیامدهای اینرسی دانشی در شرکت های دانش بینان است. همچنین در بخش کمی پژوهش با استفاده از روش دلفی فازی، اولویت بندی پیامدهای اینرسی دانشی در شرکت های دانش بینان انجام شد که نتایج نشان می دهد فاش شدن راهبردهای سازمان، افزایش قابلیت پیش بینی حرکات سازمان، افزایش جمود و رکود فکری، از بین رفتن خلاقیت و نوآوری، مقاومت در برابر تغییر و کاهش عملکرد، کاهش یادگیری سازمانی و کاهش چابکی و انعطاف پذیری، به ترتیب مهم ترین پیامدهای اینرسی دانشی در شرکت های دانش بنیان هستند.
    نتیجه گیری
    دانش یکی از اساسی ترین و مهمترین راهکارهای رقابت در هزاره جدید تلقی می گردد. هر چقدر سازمان دارای منابع بسیاری باشد، اما از دانش و علم روز بی بهره باشد، تمامی منابع آن راکد می ماند و عملا قادر نخواند بود به نحو مطلوب از آنها استفاده نماید. دانش و بهره مندی از آن می تواند مسیر رشد و تعالی سازمان را تقویت نماید و موقعیت آن را در محیط رقابتی بهبود بخشد. به دیگر سخن، دانش، استفاده کارآمد و موثر از دیگر منابع را برای سازمان مشخص می سازد. به این ترتیب، حاکم شدن اینرسی دانشی باعث می شود که سازمان در کسب دانش جدید و یادگیری باز ماند و به نسخه ها و راهبردهای قدیمی در حل مسایل و مشکلات خود اکتفاء کند. به عبارتی، روزبه روز جمود و رکود فکری در سازمان بیشتر می شود. لازم به ذکر است که خلق ایده های جدید و بدیع در سازمان از بین می رود و دیگر روش ها و فنون آن برای مقابله با تهدیدات تکراری و در نهایت برای رقبا قابل پیش بینی است. از سوی دیگر، عارضه اینرسی دانشی قابلیت پاسخگویی سریع و استفاده موثر و کارآمد از فرصت های به وجود آمده در محیط را از سازمان سلب می نماید و چابکی و سرعت عمل را مخدوش می سازد.
    کلیدواژگان: اینرسی دانشی، شرکت های دانش بنیان، سازمان های دانشی، مدیریت دانش، چابکی سازمانی
  • بتول کیخا*، امیر غائبی صفحات 295-318
    هدف
    سواد اطلاعاتی به مجموعه ای از مهارت های مورد نیاز برای حرکت هدفمند در جامعه اطلاعاتی تعبیر می‎شود. کتابخانه های عمومی به عنوان یکی از مجاری مهم و پرکاربرد ارایه اطلاعات، نقش مشارکتی مهم و قابل توجهی در آموزش و ارتقای مهارت های سواد اطلاعاتی دارند. امروزه در عصر پساسواد و با همه گیر شدن رسانه های مبتنی بر فناوری های نوین دیجیتالی و با پشت سر گذاشتن مراحل سنتی سواد و ظهور سوادهای نوپدید، مطالعات سواد اطلاعاتی نیز با گذر از مدل ها و استانداردها، حرکت های نوینی را به سوی ارایه چارچوب ها آغاز نموده است. این امر باعث شده تا رویکردهای قابل توجهی در مطالعات این حوزه، با توجه به انعطاف پذیری و شمول بیشتر چارچوب ها نسبت به استانداردها، حاصل شود. در هزاره سوم، سواد اطلاعاتی یک قابلیت مهم برای تمام افراد جامعه محسوب می شود و پیشرفت هر جامعه، در گرو میزان حرکت آن جامعه در جهت نیل به جامعه اطلاعاتی کارآمد است. بنابراین، نقش کتابخانه های عمومی به عنوان یکی از زیرساخت های جامعه اطلاعاتی و یک سیستم مشارکت کننده و استمراردهنده مهارت های سواد اطلاعاتی، بسیار پررنگ تر از گذشته است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر ارایه چارچوب ارتقای آموزش مهارت های سواد اطلاعاتی برای مخاطبان کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور می باشد.
    روش
    نوع پژوهش کاربردی است و در زمره مطالعات آمیخته جای دارد. جامعه پژوهش 4 عنوان چارچوب سواد اطلاعاتی و 18 نفر از متخصصان و خبرگان سواد اطلاعاتی کشور بودند. داده های پژوهش با تلفیق سه رویکرد تحلیل محتوای چارچوب های سواد اطلاعاتی، سه دور رفت و برگشت پنل دلفی خبرگان سواد اطلاعاتی و تکنیک دیمتل، گردآوری شده و با استفاده از نرم افزارهای ان ویووا، اکسل، متلب و نسخه 8 ایکس مایند، تحلیل و ارایه شدند.
    یافته ها
    اجزاء چارچوب پیشنهادی با 7 مولفه و 52 شاخص مشخص شد. بیشترین مقدار وزن نسبی و درجه اهمیت مربوط به دو مولفه «اشاعه اطلاعات» (482/10) و «ارزیابی اطلاعات» (712/9) بود و مولفه «ترکیب اطلاعات» (434/9) کمترین درجه اهمیت را نسبت به سایر مولفه ها کسب کرد.
    نتیجه گیری
    چارچوب حاصل از این پژوهش می تواند در بهبود خلا ناشی از فقدان برنامه ریزی های منسجم و اجرای مستمر آموزش مهارت های سواد اطلاعاتی در کتابخانه های عمومی و تحقق هدف ها و ماموریت های آموزشی نهاد کتابخانه های عمومی کشور موثر واقع شود. این چارچوب می تواند در سطوح خردتر، در طراحی و تدوین میکرو مدل های بافتی سواد اطلاعاتی در انواع مختلف کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی (منطقه ای، شهری، روستایی، سیار) نیز به کار گرفته شود. همچنین می تواند با جریان سازی علمی مناسب در این زمینه، در پر کردن شکاف های پژوهشی در حوزه سواد اطلاعاتی در بافت کتابخانه های عمومی کشور، و در مهارت افزایی به جامعه بزرگ مخاطبان این کتابخانه ها موثر واقع شود. بهره گیری از چارچوب های سواد اطلاعاتی به عنوان یک راهبرد عملی، در جهت آموزش و ارتقای مهارت های سواد اطلاعاتی در کتابخانه های عمومی، می تواند یکی از راهبردهای زمینه ساز توسعه پایدار اطلاعاتی جوامع به شمار آید.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، کتابخانه های عمومی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور
  • توحید شیرعلیپور، هدی سادات محسنی سهی*، جعفر قهرمانی صفحات 319-350
    هدف
    یکی از ویژگی های بارز دانشگاه های موفق امروزی برخورداری از ویژگی های کارآفرینی است که خلاء موجود در این زمینه در نظام آموزش عالی ایران کاملا محسوس و ملموس است. دانشگاه های کشور در حال حاضر با مشکلات عدیده ای همچون عدم اشتغال دانش آموختگان، فرار مغزها، مهارت آموزی کم دانشجویان، بی انگیزه شدن دانشجویان، افزایش کمی دانشجو بدون توجه به کیفیت، و تعامل ضعیف بین صنعت و دانشگاه مواجه هستند، که می توان ریشه این مسایل را در پایین بودن میزان سرمایه گذاری و عدم توجه به ابعاد مختلف کارآفرینی، تمرکز بر آموختن دانش نظری به جای دانش علمی،کاربردی، عدم توجه به خلاقیت و توان ابتکاری یادگیرندگان جستجو کرد. نگاهی به سیاست های کلان کشور نیز نشان می دهد که مسیله کارآفرینی در نظام های آموزشی، همواره به عنوان یک دغدغه مورد توجه بوده است، اما در عمل شاهد کم توجهی دانشگاه ها به این مسیله بوده ایم. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی عناصر مدل کارآفرینی آموزشی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ایران و ارایه یک مدل مفهومی انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی، از نظر داده ها، کیفی بر مبنای نظریه داده بنیاد نظام مند، و از نظر نحوه اجرا، اکتشافی بر مبنای رویکرد استقرایی می باشد. جامعه آماری متشکل از کارآفرینان آموزشی، سیاست گذاران کارآفرینی آموزشی و اساتید حوزه کارآفرینی از7 دانشگاه برتر کشور (دانشگاه های تربیت مدرس، تهران، صنعتی شریف، شهید بهشتی، فردوسی مشهد، صنعتی امیرکبیر، اهواز) بودند. به منظور انتخاب نمونه، از رویکرد آگاهانه هدفمند استفاده گردید و به شیوه گلوله برفی اقدام به نمونه گیری شد. انجام مصاحبه براساس مفاد شیوه نامه به مدت 30 تا 60 دقیقه انجام شد. نمونه گیری تا حد اشباع نظری انجام شده و نهایتا با 15 نفر مصاحبه صورت گرفت. برای جمع آوی داده ها از روش کتابخانه ای (سندکاوی) و روش میدانی (مصاحبه) استفاده شد. به منظور تعیین اعتبار یافته ها از سه روش کثرت گرایی شامل بازآزمون روش انجام کار، آزمون قابلیت اطمینان بین کدگذاران و استفاده از مصاحبه شوندگان جدید، برای آزمون قابلیت اطمینان مدل استفاده شد. در نهایت برای تحلیل داده ها از فن کدگذاری نظری طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد.
    یافته ها
    مدل کارآفرینی آموزشی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ایران دارای 108 مقوله فرعی (مفهوم) و 17 مقوله اصلی می باشد که مقوله محوری مدل، کارآفرینی آموزشی در دانشگاه های ایران است. عوامل زمینه ساز شامل آموزش، اعضای هیات علمی و فرهنگ سازی؛ عوامل علی شامل ویژگی های فردی، حمایت دولت و ساختار اقتصادی؛ عوامل مداخله گر شامل نظام آموزش عالی و کاربرد فناوری های نوین؛ راهبردها شامل بازتعریف رشته آموزش در دانشگاه، تجاری سازی آموزش، رهبری و مشاوره کارآفرینانه و سیاست گذاری پرورش دانشجو، و نهایتا پیامدها شامل رشد و توسعه کشور، تحقق اهداف نظام آموزش عالی، رفاه اجتماعی، وپویایی اجتماعی بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده بیانگر آن است که برای کارآفرینی آموزشی در دانشگاه ها، بایستی با یک دید کلان به موضوع نگریست و کل مدل بدست آمده را مدنظر داشت. نمی توان انتظار داشت کارآفرینی در دانشجویان افزایش یابد، ولی همه جنبه های بدست آمده را مورد مداقه قرار نداد. برخی عوامل تشکیل دهنده مدل مناسب کارآفرینی آموزشی در دانشگاه ها، زمینه ساز حادث شدن کارآفرینی آموزشی هستند، برخی بوجود آورنده آن بوده، و در این بین عواملی نیز مخل هستند، برای تحقق این موضوع باید راهبردهای اساسی شناسایی و پیاده سازی شوند تا نهایتا با توجه به عوامل مختلف و اجرای راهبردها، پیامدها و نتایج مثبت کارآفرینی آموزشی بدست آید.
    کلیدواژگان: الگوی نظام مند، کارآفرینی آموزشی، نظریه داده بنیاد، دانشگاه ها، موسسات آموزش عالی ایران، رشته آموزش
|
  • Mehdi Jabbari, Jalal Rezaeenour *, Amir Hossein Akbari Pages 7-32
    Purpose
    When dealing with high-dimensional datasets, dimensionality reduction is a crucial preprocessing step to achieve high accuracy, efficiency, and scalability in classification problems. This research aims to introduce a feature selection method for high-dimensional datasets by employing dimensionality reduction and genetic algorithms.
    Method
    In this study, an innovative algorithm has been developed to determine the mutual information between features and the target class using a new criterion. In this method, new characteristics are generated through the combination or transformation of the original characteristics. In this manner, the multi-dimensional space is transformed into a new space with fewer dimensions. In addition to considering the new criterion of mutual information, a genetic algorithm has been employed to enhance the speed of the proposed method.
    Findings
    The performance of this method has been evaluated on datasets of varying dimensions, with the number of features ranging from 13 to 60. The proposed method has been evaluated in comparison to similar methods, focusing on classification accuracy. The results have been promising.
    Conclusion
    The proposed method has been applied using MRMR, DISR, JMI, and NJMIM methods on various datasets. The average accuracies obtained from the proposed method are 65.32%, 74.51%, 70.88%, and 58.2%, indicating the efficiency of the proposed method. According to the results obtained, the proposed method outperformed DISR, JMI, NJMIM, and MRMR on average, except for the sonar data set, where the sonar data set yielded better results than the proposed method.
    Keywords: Feature Selection, Data pre-processing, information theory, Genetic algorithm, Classification
  • Mansoureh Serati Shirazi, Rouhallah Khademi * Pages 33-54
    Purpose

    The application of knowledge generated in universities is crucial for its dissemination outside of academic environments, particularly in industrial settings. Lack of familiarity with these channels and their features can lead to failure in achieving the ultimate goal of this communication. Therefore, the purpose of this research is to investigate the channels of knowledge flow between universities and industries.

    Method

    This study employs a scientometric approach, utilizing co-word analysis and narrative review techniques. Using the narrative review approach, we conducted searches in the most important international databases, which served as the theoretical framework for this study. In the second stage of this research, a scientometric approach was employed to uncover the connections, key words, and the scientific map formed by the relationships between words. Theco-word technique was utilized for this purpose. In this way, the query "(university AND industry AND (channel OR transfer OR spillovers OR flow OR dissemination))" was searched in the Topic field of the Web of Science database, which is known as one of the most reliable citation databases. The time span was from 1975 to November 27, 2022, and the search was performed in the Web of Science Core Collection, including the Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED) from 1980 to the present, the Social Sciences Citation Index (SSCI) from 1980 to the present, the Arts & Humanities Citation Index (AHCI) from 1975 to the present, the Conference Proceedings Citation Index - Science (CPCI-S) from 1990 to the present, the Conference Proceedings Citation Index - Social Science & Humanities (CPCI-SSH) from 1990 to the present, the Book Citation Index - Science (BKCI-S) from 2005 to the present, the Book Citation Index - Social Sciences & Humanities (BKCI-SSH) from 2005 to the present, and the Emerging Sources Citation Index (ESCI) from 2005 to the present. A total of 5178 documents were retrieved using this search strategy. To create a co-word map, the VOSviewer software was utilized. In order to generate an analyzable map, a threshold of at least 50 occurrences was applied, resulting in 86 words being entered for the analysis and creation of a co-occurrence map.

    Findings

    Examining the flow of knowledge channels between universities and industries revealed that these channels may be formal, informal, or a combination of both. Also, the exchange of knowledge between the industry and the university can be intentional or incidental. This knowledge can be explicit or tacit. On the other hand, in channels for transferring knowledge, considerations such as commercialization, cost-benefit analysis, and financial return have also been taken into account. Furthermore, these channels and the transfer of knowledge between universities and industries are considered a form of social capital. Examining the relationship between industry and university from a scientometric perspective, and based on the co-occurrence map of words, it is evident that topics such as the performance and impact of cooperation, knowledge transfer, triple helix, industry, technology transfer, knowledge, entrepreneurship, and research and development are the most important concepts extracted. The scientific map and the formed clusters illustrate the significance of knowledge flow channels between industry and university researchers, highlighting the importance of cooperation in knowledge transfer. In total, four topic clusters have been identified in the co-word map.

    Conclusion

    The channels between universities and industry have been the focus of various research studies, and the formation of thematic clusters further underscores this significance. The diversity among the channels indicates that a thorough analysis of the knowledge flow between the university and the industry requires the use of multiple indicators.

    Keywords: Knowledge Flow Channel, university, Industry, narrative review, Co-Word, VOSviewer
  • Majid Nili Ahmadabadi *, Fereshteh Chabok Pages 55-74
    Purpose
    This research aims to enhance understanding of online retailing through electronic channels (such as mobile devices) and touch points of electronic channels (such as mobile shopping software) from the customer's perspective.
    Methods
    This research is applied for the purpose and descriptive in terms of survey and library data collection methods. The statistical population for this research consists of students at Tehran Azad University. The community consists of more than 4000 people, so according to Morgan's table, the number of samples should be 384. Sampling has been conducted using the available method, and data analysis has been performed using the LSD test. The dependent variable in online shopping is purchase intention, while the independent variables include usefulness, ease of use, pleasure, privacy, and satisfaction.
    Findings
    The research findings indicate that customers currently use eight different devices, including laptops/notebooks, personal computers (PCs), smartphones, tablets, internet-equipped TVs, and in-store kiosks. Additionally, the research findings revealed that purchasing devices can be categorized into four electronic channel categories from the perspective of online retail customers. The floors are categorized as A, B, C, and D, and the coordinates of each are listed in the article.
    The research findings indicate that both the technological quality and the situational benefitsof the context influence consumers' use of electronic channels. Also, customers engage inonline shopping through various electronic channels (sets of Internet-enabled devices, such as mobile devices) and multi-channel touchpoints (digital shopping formats, such as mobile shopping apps).
    Conclusion
    The results indicate that there is no significant difference between the first cluster (A), which involves shopping using personal computers (PCs), laptops, and netbooks, and the second cluster (B), which involves shopping using smartphones and tablets, in terms of usefulness, ease of use, shopping pleasure, privacy, satisfaction, and purchase intention. There is no significant difference between the first cluster (A) and the third cluster (C), i.e., Internet TV (IE TV), in terms of usefulness, ease of use, shopping pleasure, satisfaction, and purchase intention. There is a significant difference between the first cluster (A) and the fourth cluster (D), specifically in-store kiosks, in terms of usefulness, ease of use, shopping pleasure, privacy, satisfaction, and purchase intention. There is a significant difference between the second cluster (B) and the fourth cluster (D) in terms of usefulness, ease of use, shopping enjoyment, privacy, satisfaction, and purchase intention. Also, there is no significant difference between the third cluster (C) and the fourth cluster (D) in terms of usefulness, ease of use, shopping enjoyment, privacy, satisfaction, and purchase intention.
    Keywords: Customer purchase, electronic channels, consumer behavior, Online Retailing, Electronic Commerce
  • Said Abolhasan Nezamdost, Ali Azimi *, Amir Jalali, Nosratali Ashrafi Peyman Pages 75-102
    Purpose
    The present research aims to develop a model for automatically inferring the relationships between terms in the Thesaurus of Islamic Sciences using Graph Convolutional Networks (GCN). By employing new algorithms in the field of deep learning, the research seeks to enhance the efficiency of information retrieval in the Thesaurus of Islamic Sciences. To enhance accuracy and comprehensiveness, reduce costs, and improve relationships between terms.
    Method
    The current research employed used of convolutional networks method, networks, is are one of the crucial techniques methods in the field of learning. This method is capable of leveraging from the relationship patterns in the while also focusing on to the characteristics of each node. The dataset under study comprises all the terms from the thesaurus of Islamic sciences generated between 1994 and the early 2022, which are represented as a graph. The vertices represent the terms, and the edges represent the relationships between the terms in the graph. This graph is provided as input to the convolutional network, which then generates a model for the automatic inference of connections. And in order to analyze the obtained outputs, AP and ROC standards have been used.
    Findings
    The revealed showed the model achieved the average accuracy 75% and a Roc score of 72% obtained for the data. It is noteworthy to accept the results considering that this method was used for the first time in the field of Islamic sciences and thesauruses.
    Conclusion
    Despite shift in preference opinion thesauri thesauruses to ontologies, the use thesauri remains still of particularly especially in Iran. Compared to previous research, the method used to construct the thesaurus is different, resulting in more reliable outcomes. Consequently, we can expect improved results for various purposes, such as automatic indexing. New advancements in natural language processing and deep learning also give us hope for improvements in information retrieval and automatic indexing.
    Keywords: Thesaurus Relations, Graph Convolutional Networks, Islamic sciences thesaurus, Machine Learning
  • Ahmad Salehi *, Mohammad Aghdasi, Toktam Khatibi, Majid Sheikhmohammadi Pages 103-160
    Purpose

    Process mining connects the disciplines of data mining and machine learning to business process management techniques. A business process is a series of independent and interdependent activities that transform inputs (data, materials, etc.) using one or more resources (such as time, employees, and money). It utilizes the necessary outputs. It is possible to examine the actual behavior of organizations, including the performance of individuals, departments, and resources, using process analysis techniques. The results of the process analysis, which typically includes the organization's business process models, can be compared to the organization's documents and requirements. Thus, processes will be able to be compared, reviewed, monitored, and enhanced. Process mining methods operate based on event logs stored in information systems. Using process mining without high-quality input data will not result in accurate conclusions about an organization's business processes. In recent years, researchers have focused on the evaluation and enhancement of the quality of input data using process mining techniques. The objective of this study is to identify and categorize the most significant data quality issues, as well as recognize the approaches proposed to address this challenge in process mining.

    Methods

    This research employs a systematic review with the intent of analyzing all valid evidence in order to answer the research questions. This study investigates 102 academic studies published between 2007 and 2021, including conference papers, journal articles, and theses. Towards this end, a systematic three-part research methodology was employed. In the first section, which included the research definition, the research field was defined first, followed by the research objectives and queries. In the concluding step of this section, the research's scope is defined. In the second section, the research methodology and entry criteria for the studies discovered during the search for scientific resources are defined. Finally, the identified studies are evaluated in terms of their citations and classified. In the third section, which is devoted to the evaluation of the research, the concluding research of the study is conducted, and then, based on the investigation of the preceding studies, the findings and conclusions are determined. Important data and evidence were extracted from the collated research, allowing for the creation of the necessary tables and graphs.

    Findings

    In recent years, researchers have paid more attention to data quality challenges in the process mining, according to the findings of recent research. In 2019 and 2020, the greatest number of studies will have been published. It was also discovered that the majority of articles were published in three scientific databases, namely Springer, IEEE, and Elsevier. 51% of the studies examined were presented at prestigious conferences. 36% of the studies were published in prestigious scientific journals, while the remaining 13% were represented in dissertations and university reports. The study of the selected articles revealed that 20 data quality issues that can arise in the input data have been investigated in the literature. These challenges have been categorized into five levels: trace, event, case, activity, and timestamps, and four foundational approaches have been identified that have been used to evaluate and resolve data quality challenges in the mining process. 1) data quality frameworks 2) preprocessing 3) anomaly detection 4) repair. Our findings indicate that preprocessing techniques that seek to remove chaotic and infrequent behaviors from the event log have received more attention than other techniques. In addition, these results demonstrate that, in recent years, the discovery of anomalies and the reconstruction of missing events have become popular research topics within the field of process mining. Examining studies related to the field of data quality in the data mining process reveals an abundance of approaches and methods for addressing data quality challenges. Investigations revealed that the use of colorful Petri nets as a mathematical method has been considered in all selected research projects.

    Conclusions

    The data needed for process mining methods can be obtained from various sources. One of the major advantages of process mining is that it is not limited to a specific type of system. Any workflow-based system, such as ticketing, resource management, databases, data warehouses, legacy systems, and even manually collected data, can be analyzed as long as it can be separated using case ID, activity, and timestamp attributes. In real-world scenarios, most data is not collected for process mining purposes or is unsuitable for use in process mining analyses. Especially data that is recorded manually or scattered among various isolated systems can contain errors. Despite the efforts made to improve the quality of input data in the mining process, it is still necessary to develop efficient frameworks and methods to identify, evaluate, and address data quality challenges in real business processes, which are often characterized by high volume and complexity. The results of this research can offer a fresh perspective for researchers, data science specialists, and business analysts.

    Keywords: Information Systems, Business Process Management, process mining, Data Quality, Event Log
  • Shirzad Roshan Chesli, Seyed Alireza Mousavi *, Kambiz Heidarzadeh Hanzaei, Mohammad Ali Abdolvand Pages 161-196
    Purpose
    Sales intelligence involves conducting sales operations on a blockchain platform, utilizing smart contracts and artificial intelligence agents to directly monitor all network members. Intelligent sales and the effective use of data in the economic environment of the Metaverse can be crucial steps in gaining the trust and loyalty of customers. Utilizing innovative and intelligent methods for sales in the Metaverse can boost profits, enhance customer interaction, and establish stable relationships with them. The main challenge of selling in the Metaverse is the risk of impersonation and uncertainty surrounding companies and active users in that space. The implementation of intelligent systems, non-fungible tokens, blockchain technology, smart digital marketing, and artificial intelligence sales agents can enhance user trust and confidence, leading to more effective sales and increased profitability. The purpose of the current research is to investigate the factors and consequences of intelligence in the sale of sports appliances and equipment in the Metaverse.
    Method
    The current research is qualitative. Therefore, two methods, systematic review and Grounded Theory, were used in combination. The statistical community in the Grounded Theory method consists of experts in the fields of business management, information management, and computer science. The sample size of this population, with theoretical saturation, was determined to be 13 people using purposeful and snowball sampling. MaxQDA 20 software was used for data analysis. The data collection tool used in the systematic review of library studies and in the Grounded Theory method was a semi-structured, in-depth interview with experts. Guba and Lincoln's qualitative measure of reliability, along with two quantitative measures, Cohen's kappa and Holstein's coefficient, were utilized to assess the validity and reliability of the research. Considering that the background of the research under study lacked the necessary enrichment to complete the paradigm model, the first step involved using a systematic review method to identify the factors and the central phenomenon of the model. In the continuation of the research, the Grounded Theory method was employed to identify intervening factors, contextual factors, strategies, and consequences, utilizing the expertise of experts. In total, 269 articles were identified on the research topic. After screening, 11 Persian articles from 2020 to 2022 and 20 English articles from 2022 to 2023 were found to be suitable in terms of subject and content, according to the opinion of university professors. After searching for Persian and English articles, the articles were screened. Following a thorough systematic review, the categories of the factors and sales intelligence were identified. The model was completed using the database method and employing open, central, and selective coding. After designing the questions for the qualitative questionnaire and receiving confirmation from supervisors, consultants, and university experts, data collection began. To enhance the validity of the research, a voice recorder was used during the interviews in addition to taking notes. After collecting the qualitative data through open coding, the data was divided into separate parts and analyzed to identify patterns, similarities, and differences. First, during the open coding stage, the categories were identified. Then, in the second stage of analysis, central coding was utilized. The purpose of this step was to establish the relationship between the identified categories in the open coding phase. This coding is called axial because it occurs around the axis of a category. At this stage, the variable of sales intelligence was investigated using the systematic review method with a focus on the phenomenon-oriented approach. An attempt was made to determine the relationship of other categories produced with it.
    Findings
    The results obtained led to the identification of 109 open codes, 33 central codes, and 6 selective codes. Finally, a paradigm model titled "Intelligent Sales of Sports Equipment and Supplies" was presented. Through a systematic review, the following categories were identified as factors influencing sales intelligence with a positive effect: perceived risk, hedonic motivation, engaging interactions, 3D augmented reality catalogue, augmented reality digital content, augmented reality digital advertising, augmented reality applications, augmented reality lead generation, virtual reality branding, virtual reality rebranding, non-exchangeable tokens, and smart sales contracts. By utilizing the Grounded Theory method and experts' opinions, the categories for enhancing digital marketing metrics, digital products, social network promotion, virtual entrepreneurship opportunities, business development, product platform, and commercialization improvement were identified as the outcomes of strategy implementation. The strategy's impact on all events was evaluated positively. Using the Grounded Theory method, the categories of metadata, cloud space, big data, edge computing, artificial intelligence, digital marketing, and the Internet of Things were identified as contextual factors that positively impact the strategy. The categories of digital divide, privacy violation, identity hacking, data and information security, cybercrimes, and the ambiguity of laws and regulations were identified as background factors with a negative impact on the strategy.
    Conclusion
    The obtained results led to the identification of 109 open codes, 33 central codes and 6 selective codes. Finally, the current research led to the presentation of a paradigm model with the title of intelligent sales of sports equipment.
    Keywords: Intelligent Contract, artificial intelligence, Smart Sales, grounded theory, systematic review, Sports Equipment in Metaverse
  • Tahereh Gholami * Pages 197-214
    Purpose
    The aim of this research is to assess the Qom University website using information architecture indicators to determine the website's status and conduct a qualitative review. Regularly reviewing and evaluating websites for their structural and content aspects, and then identifying their strengths and weaknesses, will provide a suitable strategy for policy and decision making.
    Method
    This research utilized a survey method to investigate the Qom University website, using the evaluation checklist optimized by Sediqi (1400) in June 1402. In this study, foursub-systems of website organization — tagging, navigation, and search — were evaluated based on three fundamental aspects of information architecture: context, user, and content. The evaluation list included two parts: descriptive questions and yes-or-no questions, designed to assess the presence or absence of the investigated characteristics. Finally, the checklist was prepared by the researcher based on the indicators and evaluation criteria, presented in the form of tables, and completed.
    Findings
    The analysis of these lists revealed that Qom University's website achieved 22 out of 37 points in the information organization section, 30 out of 57 points in the labeling section, 42 out of 78 points in the navigation section, and 5 out of 78 points in the search section. He has obtained a total of 46. Therefore, compared to the ideal state, the website under study scored 64% in the organization section, 45% in the tagging section, 81% in the navigation section, and 10% in the search field. Good at organization and navigation, but very poor at search.
    Conclusion
    Websites are an effective tool for communication between organizations and their audiences. This research aimed to evaluate the Qom University website and to identify its strengths and weaknesses. Based on the research findings, the organization system of the website is in good condition. However, the weaknesses of the university website's organizational plan are primarily related to its structure. Specifically, it lacks an alphabetical organization plan and does not utilize an audience-oriented or social organization plan, as indicated by the organizational chart. While the website navigation system indicates the current page, it does not clearly display all the levels of navigation that the user has traversed. The website's main navigation system must be integrated with the local system. The website search system must be implemented. In addition, integrating a recommender system into the website search system is one method that can be utilized to enhance the performance of the search system.
    Keywords: Information Architecture, Academic Websites, Qom university, Evaluation Studies
  • Ali Sarabadani, Kheirollah Rahsepar Fard *, Sepideh Chehreh Pages 215-240
    Purpose

    This article proposes a method for investigating the patterns of composition and topological structure of the Persian language. The enhanced method analyzes Persian text by representing it as a simultaneous network graph within the framework of complex network theory.

    Method

    A null model of the same size is generated using the Erdos-Renyi random graph for comparison with the Persian network. The comparison is based on the average path length, clustering coefficient, and hierarchy of both networks. From the analysis of these key features, it can be seen that the Persian network graph differs from the random network. The smaller average path length and high clustering coefficient also confirm the influence of the small-world model in the Persian language.

    Findings

    For the first time, the Persian text was successfully converted into a complex network. An open, unbounded set of over two million words is created using a random forest approach.

    Conclusion

    The resulting network designed using the Bygram bag model contains 3256 nodes and 79705 edges. In addition, unlike the random network where there is only one community, 12 communities have been identified in the Persian network. Statistical evidence indicates that the Persian network is a scale-free network with a layered composition pattern.

    Keywords: Persian language, Natural Language Processing, complex network, small world model, layered composition model
  • Karim Hanafi Niri, Robabeh Pourjabali *, Mahboube Babaei Pages 241-268
    Purpose
    One of the reasons for the failure in developing knowledge-based cities is the incomplete understanding of the dimensions and factors involved in this type of development, as well as the fundamental weakness in determining the strategic priorities of programs and resource allocation decisions. The main achievement of this article is the introduction and explanation of the model of knowledge-based development for cities in a dynamic and integrated manner. The elements of knowledge-based development are effectively explained, relying on the insights of experts in this field. And it has been explained. The application of knowledge is a key factor in sustaining growth and development. In the context of a country's progress, knowledge is considered a competitive advantage in economic, social, political, and cultural matters. Therefore, the development of knowledge-based cities is an approach in which the application of knowledge and information is of great importance. The economy, production, employment, and overall growth are formed based on this approach, and investment in knowledge-related fields has attracted the attention of developed countries. The aim of the study is to identify the components of development in knowledge-based cities.
    Method
    The study population for this research comprises specialists and experts with knowledge of the research subject. The snowball or chain sampling method, a non-probability sampling technique, will be used when the study units are not easily identifiable. This method was chosen because the units under study were very rare and constituted a small portion of the statistical population. The sample size was determined using saturation or judgmental (targeted) sampling. The researchers achieved theoretical saturation after interviewing 32 people but continued the interviews with 38 people to ensure thoroughness. Data collection was conducted through semi-structured interviews.
    Findings
    The data obtained from the interview, regarding the main research question of identifying the dimensions and components of the development of knowledge-based cities; after categorization and coding, thematic analysis was done Five categories were extracted for the development of knowledge-based cities, which are: 1. Knowledge-based economics with 5 components including: development of advanced industries; incentive and support system; creating a knowledge capital market; smart economy; Smart businesses; 2. intelligent governance with four components including: creating a development-oriented government; freedom of information; development of electronic government; Development of technology infrastructure; 3. Knowledge-based community with four components including civil awareness; intelligent people; knowledge-based education; and Information Society; 4. improving the knowledge of development management with four components including knowledge-based organizations; Development of knowledge cities; Sustainable Development; Development of technical and executive systems and 5. Knowledge and technology policy with five components including commercialization of knowledge; research and development centers; promoting science and technology; National innovation system; and Development of knowledge management. Key success factors in developing knowledge-based cities include: 1. Development of research and development centers and science and technology parks. 2. Attention to single industries. 3. Attention to knowledge management. 4. Strengthening knowledge human capital. 5. Development of technology infrastructure. 6. Creating a national model of innovation. 7. Development of smart and knowledge-based economies. 8. Development of smart governance infrastructure. 9. Network business development. It is suggested that managers create poles of knowledge and technology; develop technological infrastructure; and support systems; Create and development of knowledge-based entrepreneurship and knowledge-based management should take necessary measures.
    Conclusion
    The key success factors in the creation and development of knowledge-based cities include: 1. Development of research and development centers; 2. Development of science and technology parks; 3. Attention to hi-tech industries (high technology); 4. Expansion of knowledge management in various matters; 5. Strengthening human capital and knowledge;6. Expanding and developing the infrastructure of new communication and information technologies; 7. Creating a national model of innovation; 8. Development of national technical and scientific networks; 9. Paying attention to the development of necessary infrastructure for networked and smart businesses and other cases.
    Keywords: VKnowledge-Based Development, Cities of knowledge, Knowledge-based cities, Development of knowledge-based cities, Pattern of Knowledge-Based Cities
  • Seyed Najmedin Mousavi * Pages 269-294
    Purpose
    Knowledge inertia is the tendency to rely on past procedures, knowledge, or experience to address new issues and problems. In other words, it considers the future as today. In fact, individuals and organizations rely on their previous knowledge and experience to navigate unprecedented and new conditions. Therefore, the present study was conducted to analyze the consequences of knowledge inertia in knowledge-based companies.
    Method
    The current research utilizes a mixed methods approach, incorporating both qualitative and quantitative methods within the inductive-deductive paradigm. It is also practical in terms of its purpose and exploratory in terms of its nature and method. It is important to note that the statistical population for both the qualitative and quantitative parts of the research consists of experts, including managers of knowledge-based companies in Lorestan province and professors from the management department of Lorestan University. A purposeful sampling method was used to select 14 individuals as sample members. Therefore, according to the principle of theoretical sufficiency (which occurs when the researcher has gathered all available data and information necessary to understand the phenomenon and gain knowledge), the necessary data were collected to the fullest extent. It should be noted that in the qualitative aspect of the thematic analysis approach, apart from reviewing articles, books, and magazines, semi-structured interviews were also conducted. The validity and reliability of these interviews were assessed using the CVR coefficient and the Kappa-Cohen test, respectively. Confirmed. In the quantitative section, the data collection tool is the Delphi questionnaire. Its validity and reliability were confirmed using content validity and inconsistency rate, respectively.
    Findings
    The current research utilizes a mixed approach (qualitative and quantitative). The results obtained in the qualitative part indicate the identification of the consequences of knowledge inertia in knowledge-based companies. The results of this section, following data analysis using the coding approach (open, central, and selective coding) and Atlas.ti software, reveal fifteen factors as consequences of knowledge inertia in knowledge-seeking companies. In the quantitative aspect of the research, the fuzzy Delphi method was employed to prioritize the consequences of knowledge inertia in scientific companies. The results indicate that the disclosure of the organization's strategies, the enhancement of predictability in the organization's operations, and the increase in stagnation and intellectual inertia are significant outcomes. The most significant consequences of knowledge inertia in knowledge-based companies are the loss of creativity and innovation, resistance to change, reduced performance, diminished organizational learning, and decreased agility and flexibility.
    Conclusion
    Knowledge is considered one of the most fundamental and crucial assets for competing in the new millennium. No matter how many resources an organization has, if it does not leverage modern knowledge and science, its resources will remain stagnant and it will be practically unable to use them optimally. Acquiring knowledge and leveraging it can enhance the organization's growth and excellence, ultimately improving its competitive position. In other words, knowledge determines the efficient and effective utilization of other resources for the organization. In this way, the dominance of knowledge inertia causes the organization to cease acquiring new knowledge and learning, and instead rely on outdated versions and strategies to solve its issues and challenges. In other words, stagnation and intellectual inertia within the organization are increasing day by day. It should be noted that the organization is losing the ability to generate new and original ideas, as well as other methods and techniques to address recurring threats and ultimately predict competitors' actions. On the other hand, knowledge inertia poses a challenge by hindering the organization's ability to respond quickly, effectively, and efficiently to the opportunities created in the environment. This distortion affects the organization's agility and speed of action.
    Keywords: inertia, knowledge inertia, knowledge-based companies, fuzzy Delphi approach
  • Batul Keykha *, Amir Ghaebi Pages 295-318
    Purpose
    Information literacy is defined as a set of skills required to navigate effectively in the information society. Public libraries, as one of the most important and influential institutions for providing information, play a significant collaborative role in training and enhancing information literacy skills. Today, in the age of post-literacy and with the spread of media based on new digital technologies, traditional stages of literacy are being left behind, and new literacies are emerging. Information literacy studies have also begun to make new strides in providing frameworks that surpass models and standards. This has led to significant advancements in the study of this field, considering the flexibility and broader inclusion of frameworks compared to standards. In the third millennium, information literacy is considered a crucial skill for all members of society, and the advancement of any society depends on its progress towards establishing an effective information society. In this regard, the role of public libraries as a fundamental component of the information society and a system that fosters and sustains information literacy skills is more significant than in the past. The research aims to establish a framework for enhancing information literacy skills training for the patrons of public libraries within the country's public library system.
    Method
    The research is of a practical nature and falls under mixed methods studies. The research community included four information literacy frameworks and 18 experts in information literacy from the country. Research data were collected and analyzed by combining three content analysis approaches of information literacy frameworks, conducting three round-trips of the Delphi panel of information literacy experts, and using the DEMATEL Technique. The findings were presented using Invivo, Excel, MATLAB, and XMind version 8 software.
    Findings
    The proposed framework consists of 7 main components and 52 indicators. The components "information dissemination" (10.482) and "information evaluation" (9.712) had the highest relative weight and degree of importance, while the component "combination of information" (9.434) was found to have the lowest degree of importance compared to the other components. The components have been obtained.
    Conclusion
    The resulting framework can be used to address the lack of coherent planning and continuous implementation of information literacy skills training in public libraries, thereby supporting the achievement of the institution's training goals and missions. The resulting framework of this research can be used at more detailed levels in formulating and designing context-oriented micro-models of information literacy in various types of public libraries, such as regional, urban, rural, and mobile libraries. It can also be effective to address the research gaps in the field of information literacy within the context of public libraries in Iran by following proper scientific flow. Given the goals and responsibilities of public libraries as a public university and one of the most prominent and trusted centers for education, it is crucial to make a serious effort to empower and enhance the information literacy skills of the audience. Utilizing information literacy frameworks as a practical strategy for teaching and improving information literacy skills in public libraries can be considered as a key approach for fostering sustainable information development in societies and contributing to the overall information sustainable development of the community.
    Keywords: Information Literacy, public libraries, Institution of Public Libraries, information literacy framework, Iran
  • Touhid Shiralipoor, Hoda Sadat Mohseni Sohi *, Jafar Garhami Pages 319-350
    Purpose
    One of the distinctive features of successful universities today is their entrepreneurial characteristics, and the absence of this in Iran's higher education system is quite noticeable and tangible. Currently, the universities in the country are facing numerous challenges, including graduate unemployment, brain drain, inadequate student skill training, student demotivation, a quantitative increase in students without a corresponding increase in quality, and limited interaction between the industry and the university. The root of these issues can be attributed to the low level of investment and insufficient focus on various dimensions of entrepreneurship. There is also a tendency to prioritize theoretical knowledge over scientific and practical knowledge, and a lack of emphasis on fostering creativity and innovative abilities in learners. A review of the country's macro policies also reveals that the incorporation of entrepreneurship into educational systems has long been a concern. However, in practice, we have observed a lack of emphasis on this issue by universities. Therefore, the present research was conducted to identify the elements of the educational entrepreneurship model in universities and higher education institutions in Iran and to present a conceptual model.
    Method
    The current research is applied in terms of its purpose. In terms of data, it is qualitative and based on systematic database theory. In terms of implementation, it is exploratory and based on an inductive approach. The statistical population consists of educational entrepreneurs, educational entrepreneurship policy makers, and entrepreneurship professors from 8 top universities in the country: Tehran University, Tarbiat Modares University, Sharif University, Amir Kabir University of Technology, Shahid Chamran University of Ahvaz, Isfahan University of Technology, Shahid Beheshti University, and Kerman University of Art. In order to select the sample, a purposeful and conscious approach was used, and sampling was done using the snowball method. The interview was conducted in accordance with the guidelines for 30 to 60 minutes. Sampling was conducted until theoretical saturation was reached, and ultimately, 15 people were interviewed. To collect data, the library method (scanning) and the field method (interview) were used. To assess the validity of the findings, three pluralistic methods were employed to test the reliability of the model. These methods included retesting the work process, conducting a reliability test among the coders, and interviewing new participants. Finally, for data analysis, the theoretical coding technique was used in three stages: open coding, central coding, and selective coding.
    Findings
    The results obtained indicate that a macro view is necessary for educational entrepreneurship in universities, considering the entire model. It cannot be expected that student entrepreneurship will increase if not all aspects are studied. Several factors contribute to the development of an effective model of educational entrepreneurship in universities. Some factors serve as the foundation for educational entrepreneurship, while others act as catalysts for its emergence. Additionally, there are factors that impede its progress. In order to address this issue, it is essential to identify and implement basic strategies. By considering various factors and implementing these strategies, positive outcomes and results in educational entrepreneurship can be achieved.
    Keywords: Systematic Model, Educational Entrepreneurship, Data Base Theory, Universities, Higher Education Institutions in Iran, Education