فهرست مطالب

Health, Spirituality and Medical Ethics
Volume:10 Issue: 1, Mar 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/11/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر کرمی*، محمد شاه محمدی صفحات 1-9
    اهداف

    هدف از این پژوهش بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه بهزیستی معنوی ایرانی-اسلامی که دارای 22 سوال می باشد، در بافت فرهنگی ایران بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی توصیفی -تحلیلی بود. پس از طراحی سوالات منطبق با فرهنگ ایرانی-اسلامی . برای بررسی روایی صوری از 10 بزرگسال 18 تا 60 سال به عنوان نمونه استفاده شد. براساس مرور متون، روایی محتوایی با مشارکت خبرگان (5 نفر با مدرک دکتری تخصصی روان شناسی) مورد بررسی قرار گرفت و از شاخص CVI و CVR برای بررسی روایی محتوایی کمی استفاده گردید. همچنین تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی برای بررسی روایی سازه و ضریب آلفای کرونباخ، ضریب بازآزمایی، ضریب اسپیرمن-براون و ضریب دونیمه سازی گاتمن برای بررسی پایایی مورد استفاده قرار گرفت. در مرحله بررسی روایی سازه پرسشنامه، 400 نفر بزرگسال 18 تا 60 سال به عنوان نمونه از شهر مشهد در سال 1400 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و از آنها آزمون به عمل آمد.

    یافته ها

    ضریب CVR برای 5 نفر متخصص بیش از 99/0 بدست آمد و همچنین ضریب CVI برای 22 عبارت پرسشنامه از 79/0 به بالا بدست آمد، که در بازه مطلوب قرار دارد. تحلیل عاملی اکتشافی شش عامل را شناسایی کرد و این شش عامل در مجموع 25/77 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. همچنین، تحلیل عاملی تاییدی مدل شش عاملی این پرسشنامه را تایید کرد. آلفای کرونباخ برای این مقیاس و عامل های آن از 77/0 تا 91/0 به دست آمد. در شیوه دونیمه سازی، ضریب همبستگی اسپیرمن-براون و گاتمن به ترتیب 88/0 و 87/0 بدست آمد. ضرایب پایایی بازآزمایی نمره کل پرسشنامه و خرده مقیاس ها بین 78/0 تا 83/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    در نهایت، بر اساس نتایج این پژوهش می توان نتیجه گرفت که پرسشنامه بهزیستی معنوی ایرانی-اسلامی از ویژگی های روانسنجی مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه بهزیستی معنوی ایرانی-اسلامی، ویژگی های روانسنجی، پایایی، روایی
  • سهیلا زکی زاده، علیرضا حیدرئی*، بهنام مکوندی، پرویز عسگری صفحات 19-26
    زمینه و اهداف

    معنویت از موثرترین تکیه  گاه  های روانی به شمار می  رود و در شرایط خاص نیز با فراهم سازی تکیه  گاه  های تبیینی، فرد را از تعلیق و بی  معنایی نجات می بخشد. هدف از انجام پژوهش حاضر؛ پیش بینی نشانه های افسردگی بر اساس طلاق عاطفی و اعتقادات مذهبی در دانشجویان متاهل با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی شهر اهواز در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 301 دانشجوی متاهل بعنوان نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی- همبستگی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های نشانه های افسردگی بک، طلاق عاطفی، و اعتقادات مذهبی، استفاده شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون به روش گام به گام و شبکه عصبی مصنوعی استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد بین طلاق عاطفی و نشانه های افسردگی رابطه مثبت و معنادار؛ بین اعتقادات مذهبی درونی و نشانه های افسردگی رابطه منفی و معنادار و بین اعتقادات مذهبی بیرونی و نشانه های افسردگی رابطه مثبت و معنادار وجود داشت (0.01<p). همچنین، بین طلاق عاطفی و اعتقادات مذهبی درونی و بیرونی با نشانه های افسردگی در دانشجویان متاهل رابطه چندگانه وجود داشت (0.01<p). نتایج شبکه عصبی مصنوعی نیز نشان داد، طلاق عاطفی بیشترین رابطه را با نشانه های افسردگی دانشجویان متاهل داشته است و بعد از آن اعتقادات مذهبی بیرونی و اعتقادات مذهبی درونی در مراحل بعدی قرار دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر بیانگر آن بود که شبکه عصبی مصنوعی، برآورد مناسبی در پیش  بینی نشانه های افسردگی بر اساس طلاق عاطفی و اعتقادات معنوی در دانشجویان متاهل داشت. نتایج به دست آمده بر لزوم توجه بیشتر به پیوند روابط زناشویی و بهبود طلاق عاطفی و افسردگی را نشانگر می باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی، هیجان، معنویت، تعارض خانوادگی
  • کیکاووس عبدی، مختار عارفی*، کریم افشارنیا، حسن امیری صفحات 27-34
    مقدمه

    سرطان دومین علت مرگ و میر بعد از بیماری های قلبی عروقی است مبتلایان به سرطان، معمولا فشار روانی شدیدی را تجربه می کنند بهبود یا کاهش تنیدگی های به وجودآمده به دنبال سرطان در بیماران، با رویکردهای مختلف روانشناختی نیز امکان پذیر است لذا در این مطالعه برآن شدیم به مقایسه اثربخشی معنویت درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر امید به زندگی و کیفیت زندگی بیماران سرطانی بپردازیم.

    روش ها

    در این مطالعه شبه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد که در سال 1399 به انجام رسید ما به صورت تصادفی 45 نفر از بیماران سرطانی بستری در بیمارستان طالقانی استان کرمانشاه را انتخاب و در سه گروه معنویت درمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه شاهد تقسیم بندی کرده و بعد از گذراندن طول درمان توسط پرسشنامه کیفیت زندگی[1] پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر[2] به صورت پیش آزمون و پس آزمون به مقایسه آنها در سه گروه توسط نرم افزار آماری spss v20 و با استفاده از آزمون کوواریانس پرداختیم

    نتایج

    میانگین سنی 45 بیمار انتخاب شده 14±28 سال بود (14 زن 18-49 و 31 مرد 22-45). 75 درصد بیماران مجرد و 25 درصد متاهل بودند. سابقه بیماری سرطان در اعضای درجه یک خانواده در 14 درصد از بیماران مشاهده گردید. نمرات پیش (35/2±04/17) آزمون و پس آزمون (11/2±19/18) مربوط به متغییر امید به زندگی در بیماران گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشتند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان دهنده تفاوت معنی دار (در سطح p<0.01) بین نمرات پس آزمون در دو گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد در متغییرهای کیفیت زندگی و امید به زندگی می باشند.

    نتیجه گیری

    هر دو نوع درمان بر روی بیماران موثر بوده و باعث افزایش کیفیت به زندگی و امید به زندگی بیماران سرطانی گردیدند اما معنویت درمانی نسبت به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش کیفیت زندگی و امید به زندگی در بین بیماران سرطانی از تاثیر بیشتری برخوردار بود. لذا می توان با انجام مداخلات معنویت درمانی به موقع، به افزایش کیفیت زندگی و امید به زندگی این بیماران کمک کرد.

    کلیدواژگان: سرطان، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، معنویت درمانی، کیفیت زندگی، امید به زندگی
  • مجید موحد*، مریم سروش، مرضیه بانشی صفحات 35-44
    هدف

    . هدف این تحقیق بررسی رابطه این متغیر مهم با سواد سلامت در میان گروه دختران نوجوان با در نظر گرفتن نگرش آنها نسبت به خودآزمایی سینه است که یکی از مهمترین رفتارهای پیشگیرانه در مورد سرطان سینه محسوب می شود.

    مواد و روش ها

    این تحقیق با روش پیمایشی در میان 600 نفر از دانش آموزان دختر پایه های دهم و یازدهم دبیرستانهای شیراز با استفاده از نمونه گیری خوشه ای متناسب با حجم انجام شده است. داده های تحقیق با استفاده پرسشنامه استاندارد سواد سلامت منتظری و همکاران  و پرسشنامه سلامت معنوی ا پولوتزین و الیسون  جمع آوری شده است. نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزار spss تحلیل شده است.

    نتایج

    نتایج بدست آمده نشان می دهد که اکثریت پاسخگویان سواد سلامت و سلامت معنوی متوسطی داشته اند و بین سواد سلامت و سلامت معنوی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (32/0 = r). سواد سلامت با تحصیلات مادر و تعلق طبقاتی پایین نیز رابطه معناداری نشان داده است و در نهایت نتایج رگرسیون نشان داده است که سلامت معنوی مهمترین متغیر تبیین کننده واریانس سواد سلامت است.

    جمع بندی: 

    بیافته های تحقیق نشان دهنده اهمیت سلامت معنوی در سواد سلامت و نگرش نسبت به رفتارهای سلامتی و پیش گیرانه است. سیاستگذاران باید در طراحی مداخلات پیشگیرانه اهمیت بسیار بیشتری به سلامت معنوی بخصوص در شکل وجودی و دینی غیرمناسکی بدهند.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، سلامت معنوی، سرطان سینه، دختران نوجوان
  • شهین نخعی، قاسم آهی* صفحات 45-53
    زمینه و هدف

    پرستاران اغلب با چالش های زیادی در زندگی مواجه می شوند که بر بهزیستی شان تاثیر منفی می گذارد. هدف این پژوهش بررسی نقش میانجی  خودفراروی در رابطه آسیب پذیری روان شناختی با بهزیستی کاری پرستاران شهر بیرجند بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهر بیرجند در سال 1399 (795= N) و حجم نمونه این پژوهش 440 نفر بوده و نمونه گیری به شیوه دردسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس آسیب پذیری روانشناختی ، خرده مقیاس خود فراروی پرسشنامه شخصیت و منش  و مقیاس بهزیستی کاری بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 و LISREL8.8 و تحلیل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مسیر مستقیم آسیب پذیری روانشناختی به پذیرش معنوی، خودفراموشی خلاقانه و هویت فرافردی منفی و معنی دار (01/0>p)  است.  مسیر مستقیم پذیرش معنوی، خودفراموشی خلاقانه و هویت فرافردی به بهزیستی کاری مثبت و معنی دار (01/0>p) است. به علاوه مشخص شد مسیر غیر مستقیم بین آسیب پذیری روان شناختی و بهزیستی کاری ازطریق پذیرش معنوی، خودفراموشی خلاقانه و هویت فرافردی معنی دار است (01/0>p).  

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه، خودفراروی می تواند نقش غیرمستقیم معنی داری در کاهش اثرات منفی آسیب پذیری روان شناختی بر بهزیستی کاری پرستاران بگذارد. بنابراین می توان با بکار بستن برنامه آموزش خود مراقبتی براساس تیوری خودفراروی رشد، ابعاد سه گانه خود فراروی پرستاران را ارتقا و بهزیستی کاری را افزایش و آسیب پذیری روانشناختی آنها را کاهش داد.

    کلیدواژگان: خودفراروی، آسیب پذیری روانشناختی، بهزیستی کاری، پرستاران
  • سیمین طهماسبی*، اعظم علوی صفحات 55-61
    زمینه و هدف

    حساسیت اخلاقی از معضلات اخلاقی جلوگیری می کند از زطرفی خودپنداره اخلاقی از طریق انطباق با انتظارات دیگران ایجاد می شود. آموزش پرستاری فرصتی برای درونی سازی حساسیت اخلاقی و ارتقای خودپنداره اخلاقی فراهم می کند، لذا هدف پژوهش حساسیت و خودپنداره اخلاقی در دانشجویان پرستاری و عوامل مرتبط با آن بود.

    روش مطالعه

    در یک مطالعه نیمه تجربی، کلیه دانشجویان سال آخر پرستاری انتخاب شدند. معیارهای ورود شامل دانشجویان کارشناسی و تمایل به شرکت در مطالعه بود. در جمع آوری دادها از پرسشنامه حساسیت اخلاقی لوتزن، خودپنداره اخلاقی لوتزن استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، آزمون های آماری توصیفی (درصد، میانگین ± انحراف معیار)، تی زوجی و تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اکثر شرکت کنندگان (74.4%) زن، (76.9%) مجرد، (48.7%) 23 ساله و (76.9%) در کارگاه های اخلاق شرکت کرده اند.میانگین نمره حساسیت اخلاقی دانشجویان قبل از دوره کارورزی در سطح متوسط ​​(61.5 درصد) و پس از آن به سطح بالاتر (76.4 درصد) ارتقا یافت. بین میانگین نمره حساسیت اخلاقی قبل و بعد از کارآموزی تفاوت معناداری وجود داشت در حالیکه این تفاوت برای میانگین نمره خودپنداره اخلاقی معنی دار نبود. تفاوت بین مفاهیم مطالعه با جنسیت و وضعیت تاهل و سن معنی دار نبود، اما با شرکت در کارگاه اخلاق تفاوت معنی داری داشت (0.02>p).

    نتیجه گیری: 

    حساسیت اخلاقی متاثر از شرکت در کارگاه های اخلاق است، بنابراین آموزش مستمر می تواند در بهبود آن موثر باشد.

    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، خودپنداره اخلاقی، کارورزی، دانشجویان پرستاری
|
  • Amir Karami*, Mohammad Shahmohammadi Pages 1-9
    Aims

    The purpose of this study is to investigating the psychometric properties of the Iranian-Islamic spiritual well-being questionnaire, which envolves 22 adopted with Iranian cultural context.

    Materials and Methods

    The present study was descriptive-analytical. After designing the questions according to the Iranian-Islamic culture based on the literature review, the content validity was examined with the participation of experts (5 people with PH.D in psychology) and the CVI and CVR indices were used to check the quantitative content validity. To check the face validity, 10 people with the age range of 18 to 60 years were used as a sample. Also, exploratory and confirmatory factor analysis was used to check construct validity and Cronbach's alpha coefficient, test-retest coefficient, Spearman-Brown coefficient and Guttman split-half coefficient were used to check reliability. In the phase of examining the construct validity and reliability of the questionnaire, 400 adults aged 18 to 60 years were selected as a sample from Mashhad city in 2021 by available sampling method, and a test was conducted from them.

    Findings

    The CVR was obtained for 5 experts more than 0.99 and also CVI for 22 terms of the questionnaire was obtained from 0.79 and above, which is in the desired range. The exploratory factor analysis identified six factors, and these six factors together explained 77.25% of the total variance. The results obtained from the confirmatory factor analysis supported the proposed model. The Cronbach’s alpha coefficient of Iranian-Islamic spiritual well-being questionnaire and its factors was obtained from 0.77 to 0.91. In the split-half method, Spearman-Brown and Guttman correlation coefficients were 0.88 and 0.87, respectively. The test-retest reliability coefficients of the total score of the questionnaire and subscales were between 0.78 and 0.83.

    Conclusion

    Finally, based on the findings of this research, it can be concluded that the Iranian-Islamic spiritual well-being questionnaire has favorable psychometric properties.

    Keywords: Iranian-Islamic Spiritual Well-being Questionnaire, Psychometric Properties, Reliability, Validity
  • Haydeh Heidari, forozan ganji, amirgholi jafari, marjan mardani*, omidi MSC Pages 11-18
    Background and aim

    Paying attention to religious beliefs is not a new approach but it is something that has attracted the attention of various scientists for many years, both in order to analyze the reasons for turning to religion and in the direction and manner of its impact on behavior. The more people pay attention to strengthening their beliefs, religious beliefs, and religious behaviors, the better they can protect themselves from psychological harm. Therefore, this study aims to explain the religious strategies of parents of infants admitted to the neonatal intensive care unit.

    Methods

    This qualitative study was conducted in 2020. The statistical population included parents and nurses. The research sample was selected by purposeful sampling which included 16 mothers, 6 fathers, and 6 nurses. Data were collected through in-depth semi-structured interviews. Data analysis was performed by conventional qualitative content analysis.

    Results

    Data analysis was obtained in three categories: search for hope and trust in God (2 categories), Neglect of the health team to the spiritual needs of parents (2 categories), spirituality and coping with illness (2 categories).

    Conclusion

    The findings of this research can be useful at both theoretical and practical levels. The present study helps to improve health care team knowledge about parents' religious strategies in NICU. Educational interventions should be done to familiarize nurses with the correct communication with parents' religious beliefs

    Keywords: Qualitative Study, Parents, Religious Strategies, Neonatal Intensive Care UnitParent, Religion, NICU, Nurse
  • Soheila Zakizadeh, Alireza Heidari*, Behnam Makvandi, Parviz Asgari Pages 19-26
    Background and Objectives

    Spirituality and spiritual beliefs are among the factors playing key roles in preventing psychological disorders. The present study aimed to investigate the relationship between depression symptoms with emotional divorce and spiritual beliefs using artificial neural networks (ANN) in married university students.

    Materials and Methods

    The statistical population of this study included all married students at the Islamic Azad University of Ahvaz (Khuzestan Province, Iran) during the 2021–22 academic year. The convenience sampling technique was adopted to select 301 married students as the research sample. An ANN was employed in this descriptive-correlational study. Data collection was done using Beck's Depression Inventory, Emotional Divorce Scale, and Religious Orientation Scale. Moreover, data analysis was performed through the Pearson correlation coefficient, stepwise regression, and an ANN.

    Results

    The results showed a significant positive relationship between emotional divorce and depression symptoms, whereas there was a significant negative relationship between intrinsic religious beliefs and depression symptoms (P<0.001). However, a significant positive relationship existed between extrinsic religious beliefs and depression symptoms (P<0.001). Furthermore, depression symptoms had multiple relationships with emotional divorce and intrinsic/extrinsic religious beliefs in married university students. The results of the ANN also showed that emotional divorce had the highest relationship with the depression symptoms of married students.

    Conclusions

    The ANN appropriately predicted depression symptoms through an emotional divorce and spiritual beliefs among married university students. The results indicated the necessity of paying more attention to marital relationships, emotional divorce improvement, and depression alleviation.

    Keywords: Depression, Emotions, Spirituality, Family conflict
  • Keykavoos Abdi, Mokhtar Arefi*, Karim Afsharnia, Hasan Amiri Pages 27-34
    Introduction

    Cancer is the second leading cause of death after cardiovascular disease. Cancer patients often experience severe stress. Improving or reducing the stress caused by cancer in patients is also possible with different psychological approaches. Therefore, in this study, we aimed to compare the effectiveness of spiritual therapy and acceptance and commitment therapy on life expectancy and quality of life of cancer patients.

    Methods

    In this quasi-experimental study involving pre-test and post-test and follow-up by a control group conducted in 2020, we randomly selected 45 cancer patients admitted to Taleghani Hospital in Kermanshah province, which were divided into three groups: spiritual therapy, acceptance and commitment therapy and control group. After the treatment, we compared them in three groups by SPSS v20 statistical software and covariance test using Quality of Life Questionnaire, Life Expectancy Questionnaire by Schneider.

    Results

    The mean age of 45 selected patients was 28±14 years (14 females of 18-49 and 31 males of 22-45). 75% of patients were single and 25% were married. A family history of cancer was observed in 14% of patients. There were no significant differences in pre-test (17.04 ±2.35) and post-test (18.19 ± 2.11) scores related to life expectancy in patients in the control group. The results of analysis of covariance showed a significant difference (at the level of p <0.01) between post-test scores in the two experimental groups compared to the control group in terms of quality of life and life expectancy.

    Conclusion

    Both types of treatments were effective on patients and increased their quality of life and life expectancy. But spiritual therapy had a greater effect on quality of life and life expectancy among cancer patients compared to acceptance and commitment therapy. Therefore, by performing timely spiritual therapy interventions, we can help increase the quality of life and life expectancy of these patients.

    Keywords: Cancer, Acceptance, Commitment Therapy, Spirituality Therapy, Quality of Life, Life Expectancy
  • Majid Movahed*, Maryam Soroush, Marzie Baneshi Pages 35-44
    Objective

    The goal of this study was to see whether there is a link between this crucial characteristic and health literacy among female teenagers, especially in terms of their attitudes toward breast self-examination.

    method

    study was a cross sectional survey. Using multi-stage cluster sampling, 600 female students in grades 10 and 11 were chosen. A standard health literacy questionnaire created by Montazeri et al.  and a 20-item spiritual health questionnaire created by Paloutzian and Ellison was used. Data were analyzed using SPSS 22.

    Results

    The majority of respondents had moderate health literacy and spiritual health, with a positive and significant correlation (r = 0.32).  Health literacy has also been linked to maternal education and lower social class affiliation. Spiritual health was shown to be the most important variable in explaining health literacy in the regression.

    Conclusion

    The research findings show the importance of spiritual health in health literacy and attitude towards health and preventive behaviors. Policymakers should give much more importance to spiritual health, especially in existential  and non-ritual religious form, in designing preventive interventions.

    Keywords: Health literacy, spiritual health, breast cancer, adolescent female
  • Shahin Nakhaii, Qasem Ahi* Pages 45-53
    Objectives

    Nurses often face many challenges in life which negatively affect their well-being. The aim of this study was to investigate the mediating role of self-transcendence in the relationship between psychological vulnerability with work-related wellbeing nurses in Birjand.

    Methods

    The present study was a descriptive correlation with the structural equation modeling approach. The statistical population included all public hospital nurses in Birjand in 1399 (N=795). The research sample included 440 that was done by available method. Data collection tools included Psychological Vulnerability scale, the subscale Self-transcendence and Character Questionnaire and  workrelated Well-being scale.The data was analyzed using structural equation modeling and SPSS22 and LISREL 8.8 software.

    Results

    The results showed that the direct path of psychological vulnerability to spiritual acceptance,  creative self forgetfulness and transpersonal identification was negative and significant (p<0.01). The direct path of self forgetfulness, transpersonal identification and spiritual acceptance to work-related wellbeing was positive and significant(p<0.01), also the indirect path psychological vulnerability to work-related wellbeing through spiritual acceptance, self forgetfulness and transpersonal  identification was significant (p<0.01). 

    Conclusions

    The findings of the study indicate that self-transcendence can play a significant indirect role in reducing the negative effects of psychological vulnerability on the work-related well-being of nurses. Therefore, by using the self-care training program based on the theory of self-transcendence, it is possible to improve the three dimensions of self-transcendence of nurses and increase their work well-being and reduce their psychological vulnerability.

    Keywords: self-transcendence, psychological vulnerability, work-related wellbeing, nurses
  • S .Tahmasbi*, Azam Alavi Pages 55-61
    Background  and Objectives

    Ethical sensitivity prevents moral dilemmas; moral self-concept develops via adaptation to others’ expectations. Nursing education provides an opportunity to internalize ethical sensitivity and improve moral self-concept so sensitivity and moral self-concept in nursing students and related factors assessed.

    Methods

    In a quasi-experimental study,all senior nursing students were selected. The inclusion criteria included senior Bachelor's degree students, desire to participate. Lutzen's ethical sensitivity questionnaire, Lutzen's moral self-concept were used.Data analyzed by SPSS software, descriptive statistical tests(percentage, mean ± SD), Paired t-test and Analysis of Variance.

    Results

    The results showed the majority of the participants(74.4%)were women,(76.9%) single,(48.7%)23 years old, and(76.9%) participated in the ethics workshops.The mean score of students' ethical sensitivity before the internship was at an average level (61.5%) and after that was improved to a higher level(76.4%). There is a significant difference between the mean score of ethical sensitivity before and after the internship. While this difference was not significant for the mean score of moral self-concept. The difference between study concepts with gender and marital status and age weren’t significant, while with workshop participation was significant(p<0.02).

    Conclusion

    Ethical sensitivity is influenced by participating in ethics workshops so continuous training can be effective to improve it.

    Keywords: Ethical sensitivity, Moral self-concept, Internship, Nursing students