فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 54 (پاییز 1402)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 54 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد عرب صالحی*، فریده پیشوایی صفحات 1-37

    توحید اجتماعی که اصطلاحی نوپدید و ازجمله مباحث کلام اجتماعی است، براساس تحقیقات قرآنی انجام شده و با الهام از جمله کلیدی لااله الاالله و بسیاری از آیات توحیدی، دارای دو مولفه اصلی نفی عبودیت غیر خدا و اثبات وحدانیت و ربویبت الهی است که مطابق آیات قرآن هر کدام دارای مولفه های فرعی هم هستند. نظر به اینکه در آثار موجود از انظار نوع متفکران مسلمان، ابعاد و هویت اجتماعی توحید به روشنی تبیین نشده است، این تحقیق به دنبال پاسخ به این سوال است که از منظر مفسران و روایات، مولفه های توحید اجتماعی چگونه تحلیل می شود و با توجه به اینکه عبودیت، معنای پایه ای توحید اجتماعی است، مراد از عبادت در فرهنگ قرآنی چیست؟ این تحقیق که با اتکاء بر ظواهر آیات دال بر مباحث توحیدی و با رویکرد تحلیلی سامان یافته، نشان می دهد برخی از مفسران به دوسویه بودن حقیقت توحید در قرآن توجه داشته و با تمسک به روایات تفسیری، «عبادت» را به «اطاعت» معنا کرده اند. شاهد بر صدق این برداشت قول برخی از لغویان در معنای واژه عبادت است. خوانش اجتماعی از توحید، عبادت را از انحصار در معنای متبادر فقهی و مناسکی آن خارج ساخته و با معادل گرفتن آن با مفهوم اطاعت و توسعه معنایی عبادت و معبود نفی هرگونه اطاعت استقلالی و کورکورانه، سلطه نظامی، سیاسی، قانونی، فرهنگی و اقتصادی را نتیجه می دهد.

    کلیدواژگان: توحید اجتماعی، مولفه، عبادت، اطاعت، مفسران
  • مریم مظفری*، سید حسین شفیعی دارابی صفحات 39-65

    کارکردهای مستشرقان در مواجهه با قرآن کریم حکایت از این دارد که آنان در عرصه مقابله با این معجزه ماندگار پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله، شبهات فراوانی را طراحی نموده اند تا بدین وسیله از ارزش و جایگاه آن در میان ملت ها بکاهند؛ و بدین طریق از تاثیرگذاری آن در اقشار مختلف جلوگیری نمایند. شبهه تاثیرپذیری قرآن از اشعار جاهلی؛ از جمله این شبهات محسوب می شود. در این نوشتار، تنها شبهه مصدر بودن سروده های «امیه ابن ابی الصلت» برای قرآن کریم، مورد واکاوی قرار گرفت، و به شبهه آنان در این حوزه خاص، پاسخ داده شد. اطلاعات این پژوهش به شیوه اسنادی گردآوری و با روش توصیفی- تحلیلی پردازش یافت. برایند تحقیق برآمده از مفاد نقدهای هفتگانه مذکور در این نوشته این است: وجود اشکالات فاحش ادبی در اشعار «امیه ابن ابی الصلت» و فقد صنایع استوار ادبی بدست آمده از مقارنه قرآن با سروده های وی، حاکی از این است که شبهه مذکور، کاملا باطل، بی اساس، و غیر همخوان با واقعیات موجود می باشد.

    کلیدواژگان: اشعار امیه ابن ابی الصلت، تاثیرپذیری قرآن از اشعار امیه، خاستگاه شبهه تاثیرپذیری قرآن از اشعار امیه، تعارضات در سروده های امیه، عدم حضور امیه در عرصه تحدی با قر
  • محمدباقر پورامینی* صفحات 67-89

    سلفیان ضمن تقسیم بندی توحید ربوبی و الوهی، بر باورمندی مشرکان بر توحید ربوبی اصرار دارند و آسیب بزرگ آنان را شرک عبادی می دانند و با استناد به آیه 31 سوره یونس و آیات مشابه ، مسلمانان را به دوری از توحید در عبادت و افتادن در گرداب شرک متهم می کنند. مسیله اصلی این نوشتار بررسی انتقادی موحد انگاری مشرکان در توحید ربوبی از سوی سلفیون است و در این مقاله تلاش می شود ضمن تبیین شرک ربوبی در عصر جاهلی ، نگره سلفیون را در تضاد با فهم سلف دانسته و ضمن تاکید بر ترتب عبادت بر ربوبیت و عدم تفکیک آن دو، آیات مورد استناد ایشان بخصوص آیه مورد اشاره بررسی شده و به آیات ناظر بر شرک ربوبی مشرکان اشاره شود ؛ آیات متعدد قرآنی گواه تامل و مخالفت مشرکان در مقوله رازقیت پروردگار و امور دیگر از سوی خداوند است و غالب نزاع های مشرکان مکه با رسول الله (ص) و مومنین را بر محور ربوبیت خداوند سبحان می داند.

    کلیدواژگان: توحید ربوبی، سلفیون، مشرکان، آیه 31 یونس
  • روح الله محمدعلی نژاد عمران* صفحات 91-120

    اگرچه در اندیشه غالب الهیات اسلامی، روایات تحریف نما مقبولیت نداشته و به طور ویژه شیعیان بر این باورند که هرگز در محتوی و الفاظ قرآن کریم تحریف صورت نپذیرفته است، اما برخی گزارش ها از اقوال گاه بر پذیرش وقوع تحریف در قرآن از سوی شیعیان حمل می شود و اندیشه تحریف ناپذیری نزد شیعه را دچار خدشه می سازد. طرح ادعای علم اجمالی و مساعدت اعتبار با تحریف قرآن در کلام آخوند محمدکاظم خراسانی(متوفی 1329ق) فقیه و اصولی صاحب کتاب کفایه الاصول، از جمله این موارد است که منجر به ایجاد شایبه شده لذا پرداختن به آن و بازخوانی و تحلیل دیدگاه این اندیشمند شیعی در مساله تحریف پذیری قرآن را از اهمیت ویژه ای برخوردار می سازد. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی رویکرد آخوند خراسانی و مبانی او در بیان حجیت ظواهر کتاب معرفی و وجوه استدلال آخوند در باب روایات تحریف نما شناسانده شده است. یافته های مقاله حکایت از سوء برداشت منتقدین از دیدگاه آخوند خراسانی نسبت به روایات تحریف نما دارد و این در حالی است که مرحوم آخوند انگاره تحریف قرآن را کاملا بی اعتبار می داند. وی در بیان حجیت ظواهر الفاظ قرآن، با طرح فرض محتمل بر تحریف به نقصان، آنرا علم اجمالی غیر منجز و نیز فاقد معزریت می داند که اساسا حجت نبوده و لطمه ای نیز به سلامت اعتبار ظواهر قرآن وارد نمی سازد. بر این اساس، بحث آخوند ارتباطی با پذیش اعتبار روایات تحریف نما ندارد. اعتقاد به اصل عدم تحریف قرآن کریم در میان شیعه بویژه مرحوم آخوند خراسانی غیر قابل انکار است.

    کلیدواژگان: تحریف ناپذیری، قرآن کریم، شیعه، آخوند خراسانی، روایات تحریف نما
  • علی آقاجانی* صفحات 121-157

    مشارکت سیاسی یکی از مهم ترین چالش های سیاسی در ساحت نظر و عمل محسوب می شود. براین اساس در پاسخ به پرسش از صورت های مشارکت سیاسی در نظام سیاسی مشروع، فرضیه بر پایه چارچوب نظری شکل بندی مشارکت سیاسی و روش تفسیر موضوعی در پی آن است که: مشارکت معطوف به کنش سیاسی حمایت گرانه، پرسش گرانه، منتقدانه و معترضانه، مشارکت معطوف به کنش سیاسی انتخاب گرانه، مشارکت معطوف به کنش سیاسی تصمیم سازانه، و مشارکت معطوف به کنش سیاسی تشکل گرایانه و مشارکت سیاسی منفی/معارضه جویانه ذیل نظام سیاسی مشروع از اقسام مثبت و منفی مشارکت سیاسی ذیل نظام سیاسی مشروع است. هر کدام از این اشکال نیز مبتنی بر دلایل و شواهدی در قرآن است. پژوهش به نظریه ای تمایل دارد که آن را نظریه مشارکت سیاسی حداکثری مشروط یا سیاسی نام می گذارد و مردم را صاحب حق سیاسی می داند اما فقها را نیز به طور عام و بالقوه منصوب می شمارد ولی خروج از قوه به فعل قدرت سیاسی آنان بر اساس پذیرش، و انتخاب مردم صورت می گیرد و مشارکت سیاسی یک پایه مشروعیت و شرعیت نظام سیاسی است.

    کلیدواژگان: نظام سیاسی مشروع، مشارکت سیاسی حمایت گرانه، تصمیم سازانه، انتخاب گرانه، تفسیر سیاسی-موضوعی قرآن، کلام سیاسی، مردم سالاری دینی
  • محسن حبیبی*، حسین رفیعی، احمد شهرابی فراهانی صفحات 159-186

    برخی از تفاوت های موجود میان ترجمه ها و تفاسیر قرآن، به اختلاف در استفاده از قواعد ادبیات عربی باز می گردد؛ از این رو در بعضی موارد، دیدگاه ادبی پذیرفته شده، در توضیح آیه تاثیر می گذارد. میان ترجمه ها و تفاسیر موجود از عبارت «انکم فی العذاب مشترکون»، (زخرف/39) تفاوت هایی است که امکان درستی تمامی آنها بعید است؛ ضروری بود تا پس از تبیین معانی «ان» و ترکیب های نحوی آیه، به بررسی معنای تعلیل در «ان» و تطبیق آن با ترجمه ها و تفاسیر پرداخته شود؛ سپس میزان مطابقت آنها با معانی «ان» و ترکیب های نحوی طرح شده در مورد این آیه، مورد ارزیابی قرارگیرد، تا صحیح ترین توضیح از مفاد این آیه برپایه قواعد ادبی استخراج گردد. در نتیجه ارزیابی، صحیح ترین ترکیب که مشتمل بر فاعل بودگی عبارت انتهای آیه و مصدری بون «ان» بود، می بایست بصورت «بخاطر ظلمی که در دنیا کرده-اید، در آن روز اشتراک داشتنتان در عذاب نفعتان نمی دهد.» ترجمه گردد؛ اما بعضی دیگر با در نظر گرفتن معنای «تعلیل» بصورت «منطوقی» برای «ان»، به اشکالاتی مانند: نداشتن پشتوانه ادبی، وجود دو نشانه تعلیل در یک عبارت و تعیین معنای نادرست برای «إذ»، انتخاب فاعل غیرصحیح برای «لن ینفعکم»، دچار شده اند. مقاله حاضر با تکیه بر منابع کتابخانه ای و براساس روش توصیفی- تحلیلی به همراه نقد به بررسی درستی یا نادرستی استفاده معنای تعلیل برای «ان» و اثرگذاری آن در نقد تفاسیر و ترجمه های موجود از این آیه، پرداخته است.

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، معنای حرف «ان»، سوره زخرف، تعلیل
  • مهدی حسن آهنگری*، محمد نصیری صفحات 187-214

    در آیه مباهله - 61 آل عمران ، خداوند متعال از علی بن ابیطالب (ع) به عنوان نفس رسول خاتم(ص) یاد کرده است. بررسی تاریخی و روایی در منابع شیعه و اهل سنت، مشخص می کند که عبارت "انفسنا " صرفا به شخص حضرت علی(ع) تعلق دارد و در این خصوص اختلافی در بین فریقین وجود ندارد. از منظر کلامی آیه شریفه دلیلی بر ولایت معنوی و سیاسی آن حضرت(ع) دانسته شده است. چنان که به لحاظ فلسفی این واژه بر نوع خاصی از قرب و نزدیکی بین رسول اکرم (ص) و امیرمومنان (ع) دلالت دارد . به نظر می رسد از منظر عرفانی، واژه مذکور اشاره به حقیقتی ملکوتی و بسیار عالی دارد که از آن به نفس واحد تعبیر می گردد. کلام نورانی امام رضا(ع) که آیه مباهله را برترین فضیلت علی(ع) می داند همچون مصباحی بر لزوم بررسی و دقت بیشتر و از ابعاد گوناگون در این واژه فرا می خواند .پژوهش پیش رو به روش تحلیلی می کوشد تا با رهیافتی عرفانی که به نظر می رسد در بر دارنده عالی ترین افق معنایی در این خصوص است ابعادی از این حقیقت متعالی را به لحاظ وجودی و ملکوتی تبیین و تکمله ای بر گزارش های تاریخی، تبیین های کلامی و معنا شناسی های فلسفی ذیل این اصطلاح باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، عرفان، مباهله، انفسنا، نور
  • محمد صدقی آلانق *، علی رجب زاده آلمالو، محمدولی اسدی صفحات 215-244

    بر اساس آیات کریمه قران، رسول خدا (ص)، و مومنین در قیامت بر اعمال امت اسلامی و امم قبلی شهادت خواهند داد. اما در این مورد مسایلی مانند کیستی شاهد، نحوه تحمل شهادت و چگونگی آگاهی شاهد از اعمال و ادا شهادت برآن ها و... به طوری محل اختلاف تفاسیرفریقین است که اصل مسیله در هاله ای ابهام قرار گرفته است. این نوشته با بررسی آیات 143 بقره و 105 توبه و 89 نحل ، تلاشی است به هدف روشن نمودن حقیقت شهادت نبوی(ص) و مومنین در قیامت از دیدگاه قرآن ، بدین جهت تفاسیر متعدد فریقین بخصوص تفسیر مفاتیح الغیب و روح المعانی و مجمع البیان و المیزان و غیره مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق و داده پردازی نوشته، توصیفی تحلیلی آیات بر اساس تفاسیر گفته شده است. شیوه گردآوری داده های تحقیق، کتابخانه ای است. یافته تحقیق بیانگر آن است که به رغم اختلاف نظر مفسران در برخی موارد این آیات، همه آنان بر این مسیله اشتراک نظر وتوافق دارند که براساس این ایات حضور شاهد معصوم در میان امت پیامبر(ص) تا آخر دنیا ضروری است تا با حضور دایمی خود در میان امت و نظارت براعمال آنان تحمل شهادت نموده و در قیامت براساس آن ، به اعمال امت شهادت به عین خواهد داد.

    کلیدواژگان: شهادت رسول خدا، شهادت مومنین، در قیامت، حضورانسان معصوم، تفاسیر فریقین
  • عبدالجبار زرگوش نسب*، علی حسینی فر صفحات 245-272

    نفی «جناح» تعبیری است که در برخی از خطابات شرعی برای بیان جواز استفاده شده است. اگر چه در غالب مطالعات و بررسی های فقهی، با اتکا به قراین به تبیین مفاد این تعبیر پرداخته شده، اما تعلق این تعبیر به برخی واجبات، موجب پیدایش پندار بدوی اختصاص آن به بیان وجوب شده است. دامنه ی کاربرد این تعبیر در آیات و روایات، شیوه ی تعامل اجتهادی فقهای امامیه با این تعبیر، واکاوی مفهومی این ماده ی لغوی و شناخت مفاد آن در خطابات شرعی، مسایلی است که در این پژوهش بررسی و پردازش شده است. به نظر می رسد بیان شارع در قالب های نفی «جناح»، نفی «باس» و امر عقیب حظر، با تفاوت در گستره ی کاربردی این تعابیر، شباهت هایی به هم دیگر دارند و جملگی آن ها در بیان إباحه و جواز تکلیفی و عدم افاده ی امری ورای آن با هم مشترک اند. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی به معنا شناسی نفی «جناح» و کاربست آن در قرآن کریم، سنت و فقه پرداخته است و مسایلی را در این باره مورد تحلیل قرارداده است ودر صددپاسخ به سوالهای ذیل است: نفی جناح در قرآن وحدیث بر چه دلالت دارد؟ مفاد وکاربست آن در خطابات شرعی چیست؟ وچه تفاوتهایی با تعابیر همسو دارد؟

    کلیدواژگان: : جناح، نفی جناح، نفی باس، امر عقیب حظر
  • علی محمدی جورکویه* صفحات 273-306

    سیاست جنایی اسلام در قرآن نسبت به جرایم بر ضد حیات انسان، یک سیاست جنایی افتراقیست که پیشگیری اجتماعی مهم ترین بعد آن است. از این رو، سزاوار پرسش است که قرآن چه راهبردهایی را برای مهار و کاهش جرایم بر ضد حیات انسان در بعد پیشگیری اجتماعی اندیشیده است. نوشتار حاضر با مطالعه آیات قرآن و روایات مرتبط با آیات به روش توصیفی تحلیلی به تبیین این راهبردها پرداخته است تا دست اندرکاران سیاست جنایی ایران را در مبارزه با جرایم بر ضد حیات انسان یاری رساند. بر اساس یافته های تحقیق، سیاست جنایی قرآنی اسلام برای از بین بردن زمینه های جرایم بر ضد حیات انسان و جلوگیری از تبدیل اختلافات به نزاع و درگیری راهبردهای زیر را پیش بینی کرده است:"ترسیم افق مترقی و برتر در روابط اجتماعی بر پایه عناصر وحدت، محبت و مهرورزی، سلم و صلح و گذشت"، "نهادینه سازی ارزش هایی چون احساسات و عواطف لطیف انسانی، همدلی و مودت"، "نگاه معرفت شناسانه به انسان به عنوان اشرف مخلوقات و بر اساس منشا واحد همه انسان ها"، "یادآوری عهد و پیمان نخستین انسان با خداوند در حفظ حیات همنوع"، "تشویق به حفظ حیات انسان و تقبیح جرایم بر ضد حیات انسان" .

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، حیات انسان، پیشگیری اجتماعی، روابط اجتماعی، بزهکار
|
  • Mohammad Arab Salehee *, Farideh Pishvaei Pages 1-37

    Social monotheism, which is a new term and one of the topics of social discourse, is based on Quranic research and is inspired by the key sentence La Allah Ilallah and many monotheistic verses. It has two main components of negation of worshiping other than God and proving the oneness and Lordship of God, which is according to the Quranic verses. Each has sub-components. Considering that the dimensions and social identity of monotheism have not been clearly explained in the existing works from the perspective of Muslim thinkers, this research seeks to answer the question of how the components of social monotheism are analyzed from the point of view of commentators and traditions. Considering that worship is the basic meaning of social monotheism, what is the meaning of worship in Quranic culture?This research, which is organized by relying on the appearances of the verses indicating monotheistic topics and with an analytical-inferential approach, shows that some commentators have paid attention to the duality of the truth of monotheism in the Qur'an, and by adhering to interpretive traditions, they have compared "worship" to "obedience" They have made meaning. The proof of the truth of this interpretation is the words of some lexicographers in the meaning of the word worship.

    Keywords: Social monotheism, worship, Obedience, Commentators, Interpretive traditions
  • Maryam Mozaffari *, Seyyed Hossein Shafiei Darabi Pages 39-65
    Introduction

    The facts in the field of "Qur'an studies" are indicative of the fact that the structure and content of the first and most important source of the world religion of Islam and the greatest miracle of the Prophet (PBUH) have long been the focus of orientalists. In the meantime, some of those who have achieved a correct understanding of the verses of this supreme heavenly book and its miraculous nature, believed in the divinity and authenticity of the content of the Qur'an and the heavenly prophethood of Muhammad, peace and blessings of God be upon him, but another group tried to make the pure appearance of the Qur'an in its various forms appear unjustified and cast doubts on it. The word "Isthriq" (which is considered the root of the word "Orientalist") originally means "seeking light"; and in the term, it means "finding out Western scientists about Eastern sciences and customs"; therefore, this word is synonymous with "Oriental studies"; and what is meant by Orientalists in this article is: "Orientalists, scholars and researchers and knowledgeable about the issues of the Orient"; "Orientalists" in this research means a group of non-Muslim Western scholars who research and conduct research in the field of Islam and the Qur'an with different motivations (preaching, colonialism, and science). (Adapted from: Dehkhoda, Ali Akbar, No. Harf Mim, Part II, p. 347; Dr. Hassan Anuri, p. 6965 Oriental words; Dr. Moin's Persian dictionary, one volume, p. 100 Oriental words) Spoken and written works of some of them in the field of the Holy Quran, indicate that many doubts have been raised by them on the holy body of Islam, especially on the Qur'an; among them is the question of "the influence of the Qur'an on Jahili poems". The word "affect" in the word means effect and mark in something (Safipuri Shirazi, 2018, vol. 1, under the word "affect"). The meaning of "being influenced by works" means that a work has been influenced and shaped by one or more other works. A number of Orientalists believe that the Qur'an was influenced by Jahili poems. They have focused a lot on the poems of two poets: one is the poems of "Umayyah bin Abi al-Salat" and the other is the poems of "Amr'u al-Qais" (known as "Amir al-Shaara" of the Jahili period). The requirement of this doubt is that the Qur'an is not revealed and sent by God, but it is made and paid by the Messenger of God (PBUH). Of course, this article is the only answer to the question, Research Question(s): How to analyze and criticize the doubt of the influence of the Qur'an on the poems of Umayyad Ibn Abi al-Salat? Literature Review: By searching in books, treatises, theses, and articles, a specific work with the title "Criticism and examination of Orientalists' doubts about the source of the Umayyad poems of Ibn Abi al-Sallat" was not found, but general works in this field were identified: 1- The book Doubts and Responses, Knowledge, by Mohammad Hadi; This book has been translated into Farsi by a group of translators; and it was published under the title "Criticism of Doubts About the Holy Qur'an" by "Al-Tamhid" Cultural Publishing Institute of Qom in 2015; on pages 288 to 290 of this book; after raising this question: "Is the Quran influenced by Jahili poetry"? Attention has been paid to the fact that "Tasdal", in the book "Mosadr al-Islam" ("Sources of Islam"), quoted the words of some critics of the Qur'an. Regarding the effectiveness of this book, he has discussed some of the poems of the Jahilit era. The author of the book "Doubts and Rejections", in the following, answered this in a concise manner (p. 533); 2- The book "Orientalists and Quran" (1385) written by Mohammad Hassan Zamani. In a part of this book, the views of Orientalists and Western Islamologists about the origin of the Qur'an are discussed in general, and there is no correlation between the verses and the alleged works; 3- Book: The Hypothesis of Adaptation of the Holy Quran from Non-Divine Sources: Review and Criticism of Orientalists' Doubts, Author: Mohammad Saeed Fayaz, Editor: Ali Sharifi, Qom, Fallah Publications, 2013, first edition; 4- Book: Orientalists and Islam, author: Qutb, Muhammad, Cairo - Egypt, Wahba School, 1402 AH/ 1999 AD, Bi Cha; 5- Book: Collection of articles on the Qur'an and Hadith and the Qur'an and the Orientalists; a group of writers; under the supervision of Mohammad Ali Rezaei Esfahani, with the cooperation of Mohammad Javad Eskanderlou, Seyyed Haydar Tabatabai, Qom: Al-Mustafa International Translation and Publishing Center, 2016;

    Methodology

    The information of this research was collected in a documentary way and processed with a descriptive analytical method.

    Results

    The most important point and the result of the contents of the seven criticisms mentioned in this writing is: the existence of serious literary problems in the poems of "Umayyad Ibn Abi al Salt" and the lack of strong or reliable literary techniques obtained from comparing the Qur'an with his poems, indicates that the mentioned doubt, is completely invalid, baseless, and inconsistent with the existing facts.

    Conclusion

    The Qur'an with his poems indicates that the mentioned doubt is completely invalid, baseless, and inconsistent with the existing facts

    Keywords: Umayyad Ibn Abi al-Salt, the Qur'an's Effectiveness of the Umayyad’s poems, conflicts in Umayyads’s poems, the field of challenge with the Quran
  • Mohammad Baqer Pouramini * Pages 67-89

    Salafists, while dividing divine and godly monotheism, insist on polytheists' belief in divine monotheism and consider their great harm as shirk of worship, and by referring to verse 31 of Surah Yunus and similar verses, they warn Muslims to stay away from monotheism in worship and fall into the vortex. They accuse Shirk. The main issue of this article is a critical examination of the monotheism of the polytheists in the monotheism of God by the Salafists, and in this article, while explaining the polytheism of God in the age of ignorance, the view of the Salafists is in conflict with the understanding of the Salaf, and while emphasizing the order of worship on the Lordship and lack of it. Separation of the two, the verses cited by him, especially the mentioned verse, are examined and the verses referring to polytheism of polytheists should be pointed out; Numerous Qur'anic verses are proof of the polytheists' reflection and opposition in the category of God's provision and other matters from God, and the majority of the disputes of the polytheists of Makkah with the Messenger of God (pbuh) and the believers is based on the Lordship of God, Glory be to Him.

    Keywords: The Holy Quran, polytheists, Ibn Taymiyyah, Salafi school
  • Roohallah Mohamadalinejadomran * Pages 91-120

    Although in the popular Islamic thought, narrations of distortion are not accepted and Shiites in particular believe that the contents and words of the Holy Quran have never been distorted, but some sayings sometimes accept the occurrence of distortion in the Quran by Shiites. Its thought harms the incorruptibility of Shia. The claim of abstract science and the support of credibility by distorting the Qur'an according to the words of Akhund Mohammad Kazem Khorasani (died 1329 A.H.), a jurist and fundamentalist, the author of the book Kefayyah al-Asul, is one of the cases that lead to doubts, hence addressing it and rereading and analyzing it. The view of this Shia thinker is of special importance regarding the distortion of the Qur'an. In this article, Akhund Khorasani's approach and his principles in expressing the authenticity of the book's appearances are introduced, and the angles of Akhund's argument about distorted traditions are introduced in this article. The findings of the article indicate that the late Akhund considers the idea of distorting the Qur'an to be invalid. And in expressing the authenticity of the appearances of the words of the Qur'an, with the possible assumption of distortion to the point of imperfection, he considers it to be an incomplete science and lacking in justification, which is basically not a proof and does not harm the validity of the appearances of the Qur'an. Mulla's discussion has nothing to do with accepting the authenticity of distorted narrations.

    Keywords: Incorruptibility, The Holy Qur'an, Shia, Khorasani Mukhtar, distortional traditions
  • Ali Aqajani * Pages 121-157

    The topic of political participation is considered one of the most important and delicate political challenges and debates both in the field of opinion and in the field of action in Iranian society and in the contemporary period, especially in the system of the Islamic Republic of Iran. In this regard, various views have been presented from different intellectuals. Therefore, in response to the question of the possible forms of political participation in a legitimate political system, the hypothesis based on the theoretical framework of the formation of political participation and the method of interpretation of the subject follows that: participation is aimed at supportive, questioning, critical and protesting political action. Participation aimed at selective political action, participation aimed at decision-making political action, and participation aimed at organizational political action and negative/controversial political participation under the legitimate political system are positive and negative types of political participation under the legitimate political system. Each of these forms is also based on the reasons and evidences in the Qur'an, the negative type of which is rejected from the Qur'an's point of view. The research is inclined towards a theory that it calls the theory of maximum conditional political participation ,

    Keywords: Legitimate political system, supportive, decision-making, selective political participation, political-thematic interpretation of Quran, political speech, Religious Democracy
  • Mohsen Habibi *, Hossein Rafiee, Ahmad Shahrabi Farahani Pages 159-186

    Differences in translations and descriptions of the Quran can be attributed to variances in grammar usage and the understanding of Arabic literature. This, in turn, can influence the interpretation of verses. One such verse, “Anakom felazabe moshtarekon” (Zokhrof/39), demonstrates variations in translation and interpretation. Although it is unlikely that all interpretations are correct, an investigation into the meaning of “Anna” and its comparison with translations and interpretations was necessary. Additionally, the connection between the meaning of “Anna” and the proposed syntactic combinations for this verse needed evaluation, to determine the most accurate explanation based on literary rules. Through this evaluation, the most accurate combination was identified, indicating that the phrase should be translated as follows: “because of the injustice you have done in the world, it will not benefit you to share in the punishment on that day.” However, other interpretations that perceive “Anna” as a non-infinitive, denoting explanation, present issues such as lacking literary support, the presence of two explanation symbols in the same phrase, and choosing incorrect meanings for “ez” and the subject of the verb “Lan Yanfakom.” This article adopts a descriptive analytical method, supported by library sources, to critically assess the usage and impact of the explanatory sense of “Anna” in existing interpretations and translations of this verse.

    Keywords: Quran discribtion, “Anna meaning, Zokhrof surah, explanation
  • Mahdi Hassan Ahangari *, Muhammad Nasiri Pages 187-214

    In mobahele verse- 61 of Al-Imran, Almighty God has mentioned Ali Ibn Abi Taleb (PBUH) as the Nafs of the Last Messenger of Allah (PBUH). Historical and narrative research in Shia and Sunni sources clears that the phrase "Anfosana" belongs only to the majesty Ali (PBUH) and there is no discord between two parties about that. From the theological point of view, the honorable verse is considered as a proof of the spiritual and political Vehayat of him. Philosophically, this word indicates a special type of closeness between the Holy Prophet (PBUH) and the Commander of the Faithfuls (PBUH). From a mystical point of view, it seems that this word refers to a divine and very excellent truth that is interpreted as a "Nafse Vahed". The luminous speech of Imam Reza (PBUH), which declares the verse of Mobahele the best superiority of Ali (PBUH), like a light, calls the need to investigate and be more precise on different aspects of this word.

    Keywords: Quran, Mysticism, Mobahele, Anfosana, Noor
  • Mohammad Sedghi Alanq *, Ali Rajabzadeh Almalou, Mohammadoli Asadi Pages 215-244

    According to the verses, the Messenger of God (pbuh) and the believers will testify on the deeds of the nation and the previous nations on the Day of Resurrection. But in this case, issues such as who is the witness, how to bear the testimony and how the witness knows about the actions, etc., are the place of disagreement between the different interpretations, so that the essence of the issue is shrouded in ambiguity. This article, by examining verses 143 of Baqarah, 105 of Tawbah and 89 of Nahl, is an attempt to clarify the truth of the martyrdom of the Prophet (PBUH) and the believers in the Day of Resurrection from the perspective of the Qur'an, for this purpose, the interpretations of the parties, especially the interpretations of Mufatih al-Ghayb, Ruh al-Ma'ani, and Majmaal al-Bayan and Al-Mizan. was investigated. The research and data processing method is an analytical description of verses based on interpretations. The method of collecting research data is library. The findings of the research show that despite the differences of opinion of the commentators in some cases, they share the opinion that based on these verses, the presence of an innocent witness among the Ummah of the Prophet (PBUH) is necessary until the end of the world, rather than his constant presence among the Ummah and monitoring them. He endured martyrdom and will bear witness to the actions of the Ummah on the Day of Judgment.

    Keywords: the martyrdom of the Messenger of God, the martyrdom of the believers, in the resurrection, the presence of the innocent man, the interpretations of the martyrs
  • Abdoljabar Zargooshnasab *, Ali Hosinifar Pages 245-272

    The negation of "Wing" is an expression that is used in some Shariah addresses to express permission. Although in the majority of jurisprudential studies and investigations, the meaning of this interpretation has been explained by relying on evidence, but the association of this expression with some obligations has led to the idea of assigning it to the statement of obligation. The scope of application of this interpretation in verses and narrations, the method of ijtihad interaction of Imamiyyah jurists with this interpretation, the conceptual analysis of this lexical item and the recognition of its meaning in Sharia speeches are the issues that have been examined and processed in this research. It seems that the expression of Sharia in the forms of negation of "Wing", negation of "problem" and the order of prohibition, with the difference in the scope of application of these interpretations, have similarities to each other, and all of them share the statement of justification and permissibility and the non-use of something beyond that. and it aims to answer the following questions: What does the negation of Jinnah in the Qur'an and Hadith mean? What are its contents and application in religious speeches? And what are the differences with similar interpretations?

    Keywords: junah, negation of junah, negation of al-Bas, a follow-up ban
  • Ali Mohammadi Jorkuye * Pages 273-306

    The criminal policy of Islam in the Qur'an is a different criminal policy in relation to crimes against human life, and social prevention is the most important aspect of it. Therefore, it deserves to be asked what strategies the Qur'an has thought of to curb and reduce crimes against human life in the dimension of social prevention. The present article has explained these strategies by studying the verses of the Qur'an and the narrations related to the verses in a descriptive and analytical way in order to help those involved in the criminal policy of Iran in the fight against crimes against human life. Based on the findings of the research, the Quranic criminal policy of Islam has predicted the following strategies in order to eliminate the grounds of crimes against human life and prevent differences from turning into conflict: "Drawing a progressive and superior horizon in social relations based on the elements of unity and love and kindness, peace, peace and forgiveness", "Institutionalization of values such as tender human feelings and emotions, empathy and kindness", "An epistemological view of humans as the highest of creations and based on the single origin of all human beings", "Remembering the covenant and covenant of the first human with God in preserving the life of fellow human beings", "encouraging to preserve human life and condemning crimes against human life".

    Keywords: Criminal policy, human life, social prevention, social relations, criminal