فهرست مطالب

منطق پژوهی - سال چهاردهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

نشریه منطق پژوهی
سال چهاردهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیاوش احمدزاده اصل*، لطف الله نبوی صفحات 1-21
    صدق عرفی، T(x)، محمولی است که در خود زبان بر تمام جمله های زبان حمل می شود و در ضمن برای هر جمله ی مانند A در زبان T(˹A˺)↔A نتیجه می شود. تارسکی برای اجتناب از پارادوکس دروغگو و تریویال شدن زبان (نظریه) مجبور شد از مفهوم عرفی صدق دست بکشد و صدق هر زبان را در یک فرازبان تعریف کند. طرفداران منطق های فراسازگار ادعا دارند با پذیرش منطق های فراسازگار می توان محمول صدق عرفی را حفظ کرد. منطق های فراسازگار به منطق هایی گفته می شود که در آن ها از تناقض هر چیزی نتیجه گرفته نمی شود. اما پارادوکس دیگری به نام کری وجود دارد که مربوط به ادات شرطی است و بدون استفاده از قاعده ی انفجار می تواند نظریه های صدق عرفی را تریویال کند. در این مقاله استدلال خواهیم کرد با وجود این که اگر به منطق های فراسازگار اصول حساب و محمول صدق عرفی را اضافه کنیم نظریه ای غیرتریویال خواهیم داشت اما این نظریه ها به دلیل قدرت استنتاجی پایین، از دست رفتن برخی خواص مورد انتظار از محمول صدق عرفی و همچنین نشت ناسازگاری به قسمت های خالص حسابی موجه نخواهند بود.
    کلیدواژگان: منطق های فراسازگار، پارادوکس کری، نظریه صدق تارسکی، نظریه ی صدق عرفی، قاعده انقباض
  • کورش آریش* صفحات 23-56
    تبیین معنای ادات منطقی در این نوشته، ذیل مباحث معرفت شناسی و سمنتیکی است و رویکردی فلسفی-منطقی دارد. همچنین حوزه فلسفه زبان و ارتباط بین دستور زبان و منطق، از دیگر قلمروهایی است که به آن پرداخته شده است. پس از شکل گیری منطق کلاسیک، منطق های جدیدی با هدف تعمیم یا اصلاح منطق کلاسیک، پا به عرصه حضور گذاشتند. معتبر نبودن برخی از قضایای منطق کلاسیک در این نظام های جدید، که منطق نامتعارف نامیده شدند، چالش ها و پرسش های جدی در زمینه ماهیت منطق به وجود آورد. کواین از جمله کسانی است که با مطرح کردن نظریه تنوع معنا، موضعی کاملا متفاوت نسبت به منطق های نامتعارف اتخاذ نمود. او از منظری معرفت شناسانه و با اتکا بر زبان طبیعی به داوری ما بین منطق ها پرداخت. بنا بر نظریه کواین، تغییر در منطق، تغییر در موضوع و در واقع تغییر معنای ادات منطقی در منطق های مختلف است. نظریه تنوع معنایی کواین غالبا مورد پذیرش است اما منتقدانی نیز دارد. در این مقاله، نظریه تنوع معنایی کواین و مسیری که کواین در فلسفه زبان و معناشناسی خود طی می کند تا به این نتیجه برسد، شرح داده شده و تلقی های مختلفی که از این نظریه وجود دارد، مطرح گردیده است. در گام بعدی، انتقادهای وارد بر کواین، شرح و ارزیابی شده است. در انتها نتیجه گیری می شود که همواره تغییر منطق های مختلف، به معنای تغییر موضوع نیست و پذیرش تغییر موضوع، نمی تواند لزوما تغییر معنای ادات منطقی را به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: نظریه تنوع معنایی، منطق نامتعارف، ادات منطقی، کواین، پاتنام، مورتن
  • علیرضا دارابی* صفحات 57-85

    در سنت منطق سینوی قاعده ای وجود دارد که مطابق آن میان هر دو قضیه شرطی متصل با کمیت یکسان و کیفیت متفاوت، مقدم یکسان و تالی نقیض هم دارند، تلازم برقرار است. این قاعده، نقض تالی نامیده شده است. منطق دانان سینوی در مورد این قاعده اختلاف نظر دارند. برخی از این منطق دانان این قاعده را اثبات کرده و برخی، این اثبات ها را مردود شمرده اند. در مقاله حاضر تلاش نموده ایم نشان دهیم که اختلافات در مورد این اثبات ها با ابهامات موجود در سنت منطق سینوی درباره ماهیت قضایای شرطی متصل جزییه پیوند خورده است. برخی از شواهد موجود در منطق سینوی بر این مطلب دلالت دارد که ادات مناسب برای صورت بندی رابطه میان مقدم و تالی در شرطی های متصل جزییه، عطفی است و برخی از شواهد این رابطه را شرطی نشان می دهند. در مقاله حاضر نشان داده ایم که این مطلب تاثیری جدی بر اختلافات موجود در مورد قاعده نقض تالی گذاشته است.

    کلیدواژگان: قاعده نقض تالی، شرطی متصل جزئیه، منطق سینوی
  • فاطمه شیرمحمدزاده ملکی* صفحات 87-102
    در این مقاله، ابتدا معناشناسی کریپکی برای منطق وجهی نرمال با یک عملگر دو موضعی را تعریف کرده و سیستمی به نام K^2 را که نسبت به این معناشناسی درست و تمام است را معرفی خواهیم کرد. سپس دو نوع ترجمه ارایه خواهیم کرد و با استفاده از این ترجمه ها نشان خواهیم داد که منطق وجهی نرمال دو موضعی (K^2) و منطق وجهی نرمال استاندارد (K) بسیار به هم مرتبط هستند. یک ترجمه را تعبیر-پایدار می نامیم، در صورتی که اثبات پذیری در هر دو جهت حفظ شود. طبق این تعریف، ثابت خواهیم کرد که هر دو ترجمه ی معرفی شده، تعبیر-پایدار از K به K^2 و بالعکس هستند. یک توسیع از منطق K، یک مجموعه از فرمول ها است که شامل K است و تحت قواعد آن و جانشینی یکنواخت بسته است. توسیعی از منطق K^2 را نیز به همین صورت تعریف خواهیم کرد. در نهایت ثابت خواهیم کرد که یک تناظر یک-به-یک بین توسیع هایی از منطق K و منطق K^2 وجود دارد.
    کلیدواژگان: منطق وجهی نرمال، منطق وجهی نرمال دوموضعی، معناشناسی کریپکی، معناشناسی کریپکی دوموضعی، تمامیت، تعبیر پایدار
  • اسدالله فلاحی* صفحات 103-126

    مرتضی حاج حسینی در ویراست دوم کتاب خویش «طرحی نو از اصول و مبانی منطق» چهار منطق ناکلاسیک معرفی کرده است: 1. نظام تابع ارزشی، 2. نظام غیرتابع ارزشی، 3 و 4. ترکیب هایی از دو نظام نخست که طبیعتا گسترش هایی از آن دو به شمار می آیند. در مقاله دیگری، نظام تابع ارزشی حاج حسینی را بررسی کرده ام و در این مقاله به نظام غیرتابع ارزشی و گسترشی از آن خواهم پرداخت که در کتاب مطرح شده اند. در این مقاله، صرفا به نقدهای صوری-ریاضی می پردازم و نقدهای فلسفی و غیرصوری و نیز مطالب تاریخی مرتبط را به مقاله دیگری خواهم سپرد. افزون بر برخی نقدهای مشترک میان نظام های تابع ارزشی و غیرتابع ارزشی حاج حسینی مانند دور در تعریف نظام استنتاج طبیعی، فقدان نظیر برای شرط «نرمال بودن برهان ها» در سمانتیک، عدم تمامیت، و نادرستی فراقضایا، نقدهای دیگری در نظام غیرتابع ارزشی وجود دارد. نخستین نقد اختصاصی این است که بسیاری از قاعده های اصلی در این نظام به کمک دیگر قواعد اصلی قابل اثبات و در نتیجه زاید هستند و این هرچند با کتاب های «آموزشی» مناسبت دارد، اما مناسب کتاب های «پژوهشی» نیست. نقد اختصاصی دوم نظام غیرتابع ارزشی این است که قاعده ای دارد به نام «قاعده حاج حسینی» که سبب می شود تا هر متغیر گزاره ای در این نظام قضیه باشد و کل نظام بدیهی (trivial) گردد. نقد سوم اینکه با صرف نظر از قاعده حاج حسینی، برخی صور قاعده پخش پذیری در گسترش نظام غیرتابع ارزشی این کتاب، کل نظام را به منطق کلاسیک فرگه و راسل فرومی کاهد.

    کلیدواژگان: منطق کلاسیک، منطق ربط، نظام تابع ارزشی، نظام غیرتابع ارزشی
  • مقداد قاری*، فاطمه مجلسی کوپائی صفحات 127-145
    منطق های توجیه خانواده ای از منطق ها هستند که در زبان آن ها می توان اثبات های ریاضی یا توجیه‎ های معرفتی را بیان کرد. این منطق ها را می توان منطق های معرفتی در نظر گرفت که در آنها توجیه (دلیل یا شاهد) دانش یا باور به یک گزاره را می توان در زبان منطق بیان کرد. در این مقاله قصد داریم تاثیر افزودن عمل ها و کنش ها به منطق های توجیه را بررسی کنیم. به ویژه به مطالعه منطق اثبات ها، که توسط آرتموف معرفی شده است، می پردازیم و زبان این منطق را توسط عمل ها گسترش می دهیم. برای این کار از منطق پویای گزاره ای استفاده می کنیم و عمل های منظم موجود در این منطق را (به جز عملگر تکرار) به زبان منطق اثبات ها اضافه می کنیم. این زبان گسترش یافته به ما امکان می دهد تا در مورد معرفت موجه و عمل ها هم زمان صحبت کنیم. پس از معرفی یک دستگاه اصل موضوعی و یک معناشناسی براساس مدل های کریپکی- فیتینگ برای این منطق ترکیبی، قضیه تمامیت را با استفاده از مدل های کانونی اثبات می کنیم. همچنین برای این منطق ترکیبی خاصیت درونی سازی را نیز ثابت می کنیم.
    کلیدواژگان: منطق توجیه، منطق پویای گزاره ای، خاصیت درونی سازی، مدل های کریپکی- فیتینگ، قضیه تمامیت، مدل های کانونی
  • سعید معصومی* صفحات 147-172
    رمزی سازی یکی از روش هایی است که فلاسفه درمورد صوری سازی واقع گرایی ساختاری پیشنهاد کرده اند. کتلند (2004) ضمن ارایه توضیحاتی درمورد رمزی سازی نظریه ها و بیان مفاهیمی مرتبط با این روش، صورت بندی ای از مسیله نیومن ارایه می کند، و معتقد است که براساس بررسی و تحلیل او تقریبا می توان گفت که بیان نظریه به روش رمزی علاوه بر کفایت تجربی تنها عدد اصلی هویات جهان را به دست می دهد. در این مقاله، ضمن معرفی صورت بندی دقیق تری از بیان کتلند درمورد مسیله نیومن، تلاش می شود که استدلال او مورد مداقه قرار گیرد. به علاوه تبیینی از مسیله ارتباط ساختاری نظریه و جهان بیان خواهد شد، این کار براساس تعاریفی صورت می پذیرد که به نوعی با وام گیری از تعاریف کتلند ارایه می شوند؛ ازجمله تعریف «ساختار به طورمتافیزیکی درست»، «ساختار به طورمتافیزیکی و به طورجزیی درست»، و همچنین تعریفی از مفهوم صدق تقریبی که توجیه آن برمبنای استدلال براساس بهترین تبیین صورت گرفته است. با توضیحاتی که خواهد آمد، به‎نظر می رسد بتوان تلقی قابل‎قبول و معقولی از واقع گرایی ساختاری ارایه کرد.
    کلیدواژگان: رمزی سازی، اشکال نیومن، واقع گرایی ساختاری، مشاهده ناپذیرها، نظریه های علمی
  • غلامعلی مقدم*، علیرضا اندرزگو صفحات 173-194

    با نظر به تقسیم حمل، به حمل اولی ذاتی و حمل شایع صناعی، در تعیین مصادیق و تطبیق با اقسام اختلاف نظرهایی بوجود آمده است، از جمله درباره کیفیت حمل ذاتیات بر هم و بر ذات، دیدگاه هایی مطرح است. مشهور حمل جنس و فصل بر نوع و بر یکدیگر را حمل شایع صناعی دانسته اند. علامه طباطبایی حمل جنس و فصل بر یکدیگر را شایع و حمل جنس و فصل بر نوع را اولی ذاتی می داند، چنانکه برخی مانند علامه جوادی آملی، حمل جنس و فصل بر یکدیگر و حمل جنس و فصل بر نوع را اولی ذاتی معرفی کرده اند. ممکن است در نگاه ابتدایی، دیدگاه علامه طباطبایی با مشهور متعارض تلقی شده و با داعیه دفاع از قول مشهور، مورد نقد و اشکال واقع شود، لکن به نظر می رسد با استنباط و تعریف مبنا برای دیدگاه علامه بتوان این اختلاف را اختلافی مبنایی قلمداد نموده و نقد های مطرح در حوزه نظریه را با توجه به مبنا پاسخ گفت. در این مقاله ضمن تحلیل مبنای علامه در حمل ذاتیات بر ذات، و انتقال نزاع از نظریه به مبنا، برخی اشکالات مطرح شده در سطح نظریه مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده شده است که نقد دیدگاه علامه بدون توجه به مبانی احتمالی آن از جهت شیوه تحقیق محل تردید و تامل است.

    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، حمل ذاتیات بر ذات، حمل اولی ذاتی، حمل شایع صناعی
  • مرتضی منیری* صفحات 195-204
    ابتدا، در پرتو آراء ففرمن، به بررسی دوگانه گودل می پردازیم مبنی بر اینکه یا توانایی های ذهن انسان از هر ماشین متناهی فراتر است، و یا معادلات ریاضی از نوع دیوفانتی وجود دارند که به طور مطلق حل ناپذیر هستند. سپس برهان پاتنم را بررسی می کنیم مبنی بر این که اگر توانایی علمی ذهن انسان را بتوان توسط یک ماشین تورینگ با توانایی تهیه سیاهه ای از نتایج علمی شبیه سازی کرد، این ماشین جمله ای که این توانایی را بیان می کند را به عنوان خروجی ارایه نخواهد کرد. در تلاش برای فهم بهتر این برهان، آن را در زبان منطق وجهی بازسازی می کنیم. در ادامه، به امکان رایانه های خارق العاده برای انجام تعدادی بی شمار عمل پایه ای محاسباتی در زمان متناهی می پردازیم. این امکانی است که اخیرا بر اساس نظریه های جدید فیزیکی مطرح شده است. استدلال می کنیم با فرض تحقق چنین امکانی، حساب مرتبه اول متعین خواهد بود، به این معنی که صادق یا کاذب بودن هر جمله حسابی توضیح پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: گودل، مسائل به طورمطلق حل ناپذیر، رایانه خارق العاده، ماشین تورینگ نامتناهی، قاعده نامتناهی
  • فرشته نباتی* صفحات 205-230
    امروزه منطق موجهات یکی از حوزه های مهم منطق است ولی در ابتدای ظهور منطق جدید، به این شاخه منطقی توجه چندانی وجود نداشت و حتی پایه گذاران منطق جدید ازجمله راسل موضعی ضد موجهاتی داشتند. یکی از عواملی که راسل را به اتخاذ چنین موضعی سوق داد این اعتقاد بود که منطق، تابع ارزشی و مصداقی است و این چیزی است که ورود موجهات آن را از میان برمی دارد.البته راسل در طی دوره طولانی کار فلسفی خود، مواضع متعدد و متنوعی در مقابل موجهات اخذ کرده است. او از آغاز موضع ضدموجهاتی نداشت. ابتدا ضرورت را وصف رابطه استلزامی می دانست و بعد از مدتی آن را مفهومی اولیه، پایه و غیرقابل تعریف معرفی کرد. سپس در برخی آثارش، به پیروی از مور، ضرورت را نوعی اولویت منطقی گزاره دانست ولی درنهایت موضعی ضدموجهاتی اخذ کرد و تلاش کرد مفاهیم موجهاتی را کاملا کنار بگذارد. او گفت این مفاهیم، ویژگی تابع های گزاره ای هستند نه ویژگی گزاره ها. راسل درجریان تبیین مفاهیم موجهاتی و توضیح تفاوت امکان و وجود (که هر دو را ویژگی تابع های گزاره ای اعلام می کند) از منطق مرتبه دوم استفاده کرده است ولی حتی با این کار هم او قادر نیست با تبیین خود، مفاهیم موجهاتی را یکسره از زبان و منطق بیرون کند.
    کلیدواژگان: راسل، موجهات، ضرورت، امکان، تابع گزاره ای
|
  • Siavash Ahmadzadeh *, Lotfollah Nabavi Pages 1-21
    Naïve truth, T(x), is a predicate that applies to all of the sentences of the language and also for every sentence A of the language, T(˹A˺)↔A holds. Tarski for avoiding the liar paradox and trivializing of the language (theory) forced to withdraw from defining the naïve notion of truth and he defined truth of every language in a metalanguage. Proponents of paraconsistency claim that by accepting paraconsistent logics we can retain the naïve truth predicate. A logic would be called paraconsistent if contradiction does not entail everything. But there is another paradox, the Curry paradox, which is related to conditionals and without using EFQ can trivialize naïve theories of truth. In this paper I will argue that although if we add arithmetic and naïve truth predicate to paraconsistent logics we would have a non-trivial theory, but for low deductive power, losing some prospected properties of naïve truth predicate and leaking of inconsistency to pure arithmetic parts, these logics will be unjustifiable.
    Keywords: Paraconsistent logics, Curry paradox, Tarski truth theory, naïve truth theory, contraction rule
  • Kourosh Arish * Pages 23-56
    The explanation of the meaning of logical connectives in this paper is under epistemological and semantic topics and has a philosophical-logical approach. Also, the field of philosophy of language and the relationship between grammar and logic is one of the other areas that have been addressed. After establishing of classical logic, new logical systems appeared in the field with the aim of generalizing or modifying classical logic. The invalidity of some theorems of classical logic in these new reformed systems, which were called non-classical logic, created serious challenges and questions about the nature of logic. Quine is among those who, by proposing the theory of meaning-variance thesis, took a completely different position towards deviant logics. He judged between logics from an epistemological point of view and relying on natural language. His thesis was quite clear. "A change in logic is a change in the subject and actually a change in the meaning of logical connectives". Quine's thesis is generally accepted, but it also has critics. In the next step, the criticisms against Quine are described and evaluated. Meanwhile, the focus is on Putnam's criticism and his interpretation of the meaning of logical connectives. Also, Morten's criticisms from the perspective of the philosophy of language to Quine's thesis of meaning-variance have been described and evaluated. At the end, it is concluded that changing different logics does not always mean changing the subject and accepting the change of subject can not necessarily change the meaning of logical connectives.
    Keywords: Meaning-variance thesis, Deviant logic, Logical connectives, Quine, Putnam, Morton
  • AliReza Darabi * Pages 57-85

    In the tradition of Avicennian logic, there is a rule according to which there is a equivalence between two conditional hypothetical propositions that have the same quantity, different quality, the same antecedent, and the opposite consequent. This rule is called consequent negation. Avicennian logicians disagree about this rule. Some of these logicians have proved this rule and some have rejected these proofs. In this article, we have tried to show the disagreements about these proofs are connected with the ambiguities in the tradition of Avicennian logic about the nature of singular conditional hypothetical propositions. Some of the evidences in Avicennian logic indicate that the appropriate connective for formulating the relationship between the antecedent and the consequent in connected Singular conditional hypotheticals are inflectional, and some evidences show this relationship as conditional. In this article, we have shown that this issue has had a serious impact on the existing disputes about the consequent negation rule

    Keywords: consequent negation rule, singular conditional hypothetical, Avicennian logic
  • Fatemeh Shirmohammadzadeh Maleki * Pages 87-102
    In this article, first we define a Kripke semantics for normal modal Logic with a binary operator and we introduce a system K^2 which is sound and complete for this semantics. Then, we will introduce two translations and show that binary normal modal logic K^2, and unary normal modal logic K, i.e. modal logic with one binary operator, are very closely related by these two translations. We call a translation a faithful interpretation if provability is preserved in both directions. So, with this terminology we will show that these two translations are faithful interpretation of K into K^2 and vice versa. A logic extending K will be a set of formulas containing K closed under its rules and uniform substitution. A logic extending K^2 is similarly defined. Finally, we will prove that the classes of logics extending K and K^2 are closely related as well and there is a 1-1-correspondence between the logics extending K and extending K^2.
    Keywords: Normal modal logic, Binary normal modal logic, Kripke semantics, Binary Kripke semantics, Completeness, Faithful interpretation
  • Asadollah Fallahi * Pages 103-126

    Mortaza Hajhosseini in the second edition of his book Two Non-Classical Logic Systems, A new Outlook on Elements of Logic has introduced four non-classical logics: truth-functional, non-truth-functional, and combinations of the two, which are naturally extensions of the former two. In another article, we have examined Hajhosseini’s truth-functional logic, and in this article, we will discuss the non-truth-functional logic and its extension. In this article, we will only deal with formal-mathematical objections, and we will leave philosophical and non-formal objections as well as related historical materials to another article. In addition to some common flaws between Hajhosseini’s truth-functional and non-truth-functional logics, such as the vicious circle in the definition of the natural deduction system, the lack of an example for the condition of "normality of arguments" in semantics, incompleteness, and the inaccuracy of extra-problems, there are other flaws in the non-truth-functional logic. A formal problem is that many of the main rules in this system can be proven with the help of other main rules and thus are redundant. Another formal problem of the non-truth-functional logic is that it has a rule called " Hajhosseini’s rule" which causes every propositional variable in this system to be a theorem and the whole system becomes trivial. The third objection is that some forms of the distributivity rule in the expansion of the non-truth-functional logic of this book reduce the whole system to the classical logic of Frege and Russell.

    Keywords: classical logic, Relevance logic, truth-functional logic, non-truth-functional logic
  • Meghdad Ghari *, Fatemeh Majlesi Pages 127-145
    Justification Logic is a family of modal logics in which the proof or justification of a necessitated proposition can be explicitly expressed. These logics can be considered as epistemic logics in which the justification (reason or evidence) for knowledge or belief of a proposition can be expressed in the language. In this paper, we study an extension of justification logics with actions. In particular, we extend the language of Artemov's logic of proofs with actions. To this end, we use the regular actions of propositional dynamic logic without the iteration operator. By combining the axiom system of the logic of proofs with that of propositional dynamic logic, we present an axiomatic proof system for this combined logic. We also present a possible world semantics, based on Kripke-Fitting models, for this combined logic, and prove the completeness theorem by means of the canonical model construction. We further establish the internalization property for this logic.
    Keywords: Justification logic, Propositional dynamic logic, Internalization property, Kripke-Fitting models, completeness theorem, canonical models
  • Saeed Masoumi * Pages 147-172
    Ramseyfication is one of the methods philosophers have proposed for formalizing structural realism. Ketland (2004), while providing explications about the Ramseyfication of theories and introducing some concepts related to it, presents a formulation of the Newman problem. He believes it can be almost said that the problem is as follows. The description of the theory, according to Ramsey’s way, in addition to empirical adequacy, only yields the cardinal number of entities in the world. In this article, in addition to providing a more precise formulation of Ketland about the Newman problem, we examine it. Furthermore, an explanation of the structural relationship between theory and the world will be presented based on definitions that are somehow given by borrowing from Ketland’s definitions, including “metaphysically correct structure” and “metaphysically and partially correct structure.” The structural consideration is also based on a definition of approximate truth, which is justified on the grounds of inference to the best explanation. We can give a plausible explanation of structural realism with the illustrations presented.
    Keywords: Ramseyfication, Newman's objection, structural realism, Unobservables, scientific theories
  • GHOLAMALI MOGHADDAM *, Alireza Andarzgo Pages 173-194

     With regard to the division of carrying, into the primary essential predication and common technical predication , there have been differences of opinion in determining examples and matching with types, among others, there are opinions about the quality of predication the essentials together and on the essence. It is well-known that carrying genus and differentia on species of each other is a common technical predication. Allameh Tabatabai considers the predication of genus and differentia to each other common technical predication and the predication of genus and differentia to species as the primary essential predication, as some like Allameh Javadi Amoli have introduced the predication of genus and differentia to each other and the predication of genus and differentia to type as the primary essential predication. It is possible that Allameh Tabatabai's point of view may be criticized and challenged, but it seems that according to the basis of Allameh's point of view, the criticisms raised can be answered. In this article, while analyzing the basis of Allameh in predication the essentials on the essence, some problems raised at the level of the theory have been investigated.Key words: Allameh Tabatabaei, primary essential predication common technical

    Keywords: : Allameh Tabatabaei, primary essential predication common technical predication, predication of essentials on the essence
  • Morteza Moniri * Pages 195-204
    First, in the light of Feferman’s views, we will examine Gödel’s dichotomy that either the capabilities of the human mind are beyond any finite machine, or there are Diophantine-type mathematical equations that are absolutely unsolvable. Then we examine Putnam’s argument that if scientific competence of the mind can be simulated by a Turing machine with the ability to prepare a list of scientific propositions, this machine will not print out the sentence that expresses this ability. In an effort to better understand this proof, we restate it in the language of modal logic. Then, we discuss the possibility of supertask computations to perform infinite basic operations in finite time. This is a possibility that has recently been proposed based on new physical theories. We argue that, assuming that such a possibility is realized, arithmetic will be determinate, meaning that the truth or falsity of each arithmetic sentence will be explainable.
    Keywords: Gödel, absolutely unsolvable problems, supertask computer, infinite Turing machine, infinite rule
  • Fereshte Nabati * Pages 205-230
    Nowadays modal logic is one of the important areas of logic, but at the beginning of the emergence of modern logic, there was not much attention to this branch of logic, and even the founders of modern logic, including Russell, had an anti-modal position. One of the factors that led Russell to adopt such a position was the belief that logic is truth functional and extensional, and this is something that the introduction of modality destroys.Of course During the long period of his philosophical work, Russell has taken many and varied positions about modal notions. From the beginning, he did not have an anti-modal position. At first, he considered necessity as a description of an implication, and after some time, he introduced it as a primitive, basic and indefinable concept. Then, in some of his works, following Moore, he considered necessity as a kind of logical priority of propositions, but in the end he took an anti-modal position and tried to completely discard the modal notions. He said that these concepts are properties of propositional functions, not properties of propositions. But Russell has used second-order logic for explaining the modal concepts and explaining the difference between possibility and existence (which declares both of them to be properties of propositional functions), but even with this, he is not able to completely remove the modal notions from language and logic.
    Keywords: Russell, Modality, Necessity, Possibility, propositional function