فهرست مطالب

روانشناسی - سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 108، زمستان 1402)

فصلنامه روانشناسی
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 108، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بتول زارع، سیده زهرا عمادی *، زهرا نقش صفحات 343-353

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی آموزش ذهن آگاهی بر شفقت به خود و سرزندگی در مادران دارای کودک با اختلالات یادگیری بود. این پژوهش براساس هدف از نوع کابردی با طرح نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، مادران دارای کودک با اختلال یادگیری شهر تهران در شش ماهه اول سال 1400 بود. نمونه پژوهش شامل 30 نفر از این مادران بود، که به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه نهایی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند (هر گروه 15نفر). از مقیاس شفقت خود (نف،2003) و سرزندگی ریان و فردریک (1997) استفاده شد. گروه آزمایش ده جلسه آموزش ذهن آگاهی را دریافت کردند و گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که شفقت به خود و سرزندگی در گروه آزمایش به طور معناداری از گروه گواه متفاوت بود. لذا می توان گفت آموزش ذهن آگاهی می تواند جهت افزایش شفقت به خود و سرزندگی مادران با کودک دارای اختلال یادگیری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، سرزندگی، ذهن آگاهی
  • مریم امیری نیا، مهدی ایمانی *، محمدعلی گودرزی صفحات 354-364
    زمینه و هدف

    با توجه به آمار بالای خودزنی در سال 2022 در نوجوانان و اثر مخرب آن، پژوهش حاضر با هدف تاثیرسنجی رفتار درمانی دیالکتیک بر خود انتقادگری و شفقت خود نوجوانان با سابقه رفتارهای خودزنی انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر، آزمایشی از نوع تک آزمودنی با چند خط پایه می باشد که به این منظور، 3 نفر از نوجوانان دختر شهر شیراز با سابقه رفتارهای خودزنی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های خود انتقادی گیلبرت و همکاران، شفقت خود نف و مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلالات شخصیت بود. هر یک از افراد به صورت تصادفی در یکی از دوره های دو، سه و یا چهار هفته ای در مرحله خط پایه قرار گرفتند. سپس 16 جلسه درمان دریافت کردند و در نهایت یک پیگیری یک ماهه انجام شد.

    یافته ها

    رفتاردرمانی دیالکتیک در کاهش خودانتقادگری و افزایش شفقت خود در هر سه مراجع بعد از درمان، موثر بود اما پایداری اثر درمان فقط برای مراجع اول و دوم باقی ماند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد به کارگیری مهارت های رفتاردرمانی دیالکتیک در صورت همکاری و حمایت والدین می تواند با کاهش خودانتقادی و افزایش شفقت خود نوجوانان دختر با سابقه رفتارهای خودزنی همراه باشد.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیک، خودانتقادی، شفقت خود
  • علی اکبر شریفی *، حسین زارع صفحات 365-374
    مقدمه

    در مورد حافظه کاری در کودکان به دلیل چالش های اساسی در ارزیابی آن، ابزارهای اندکی وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف ساخت و هنجاریابی آزمون رایانه ای حافظه ی کاری برای کودکان انجام شد.

    روش

    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی و از نوع آزمون سازی است از میان دانش آموزان پایه های اول تا ششم ابتدایی شهرکرد، 324 دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شد و با برنامه سنجش حافظه کاری کودکان مورد سنجش قرار گرفتند.

    یافته ها

    ضریب پایایی بازآزمایی 814/0 برای کل آزمون به دست آمد. همچنین همبستگی بین مجموعه آزمون حافظه فعال برای کودکان)حافبک(و برنامه سنجش حافظه کاری کودکان در دامنه 513/0 تا 791/. بود نتایج تحلیل عامل اکتشافی به روش تحلیل مولفه های اصلی و چرخش واریمکس نشان داد که 9 خرده مقیاس 54 /86 درصد از واریانس داده ها را تبیین می کنند. عامل اول، دوم، سوم و چهارم به ترتیب 42/29، 78/19، 86/18 و 49/18 درصد از واریانس را تبیین کردند.

    نتیجه گیری

    برنامه رایانه ای سنجش حافظه کاری کودکان، ویژگی های روان سنجی رضایت بخشی در جامعه کودکان ایرانی دارد که می توان از آن در سنجش حافظه کاری کودکان استفاده کرد

    کلیدواژگان: هنجاریابی، آزمون حافظه ی کاری کودکان، روایی، پایایی
  • هادی اکبری نژاد *، ماهک نقی زاده علمداری صفحات 375-384

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان راه‌حل‌محور کوتاه‌مدت بر کیفیت زندگی و تاب‌آوری نوجوانان دختر مبتلا به بیماری قلبی صورت گرفت. روش پژوهش، نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری را دانش‌آموزان دختر مبتلا به بیماری قلبی دوره متوسطه دوم مدارس شهر جلفا در سال‌تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند. 45 نفر با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب، و به‌صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). گروه‌های آزمایشی، درمان مختص گروه خود را به‌ترتیب در 8 و 6 جلسه دریافت کردند. گروه کنترل درمانی دریافت نکرد. ابزارهای اندازه‌گیری، پرسشنامه‌های کیفیت زندگی و تاب‌آوری کانر و دیویدسون بودند. داده‌ها توسط آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان راه‌حل‌محور کوتاه‌مدت در مقایسه با گروه کنترل، کیفیت زندگی و تاب‌آوری نوجوانان دختر مبتلا به بیماری قلبی را در پس‌آزمون افزایش داد. در مرحله پی گیری، اثر این دو درمان بر کیفیت زندگی و تاب‌آوری ماندگار بود. تاثیر شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان راه‌حل‌محور کوتاه‌مدت بر کیفیت زندگی و تاب‌آوری بیماران قلبی در مراحل پس‌آزمون و پی گیری یکسان بود. به‌نظر می‌رسد شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان راه‌حل‌محور کوتاه‌مدت می‌توانند سبب افزایش پذیرش بیماری در بیماران قلبی شوند، از این‏رو احتمالا می‏توانند راهبرد درمانی مفیدی برای ارتقای وضعیت روانی بیماران قلبی تلقی شوند.

     

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، درمان کوتاه مدت راه حل محور، کیفیت زندگی، تاب آوری، بیماری قلبی
  • مهدی صدری، هادی صمدیه *، سمانه دیلمی صفحات 385-394

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای لذت تحصیلی در ارتباط میان ارضای نیازهای روان شناختی در ارتباط با اساتید و درگیری عاملی دانشجویان بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادی و از لحاظ روش از نوع مطالعات توصیفی – همبستگی است. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه بیرجند در سال تحصیلی 1401-1400 بود. از میان افراد جامعه 400 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به پرسشنامه های هیجان های تحصیلی AEQ)، پکران و همکاران، 2005)، مقیاس ارضای نیازهای بنیادین در روابط BNS-RS)، لاگواردیا و همکاران، 2000) و مقیاس درگیری عاملی (AES، ماملی و پسینی، 2019) پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار AMOS-22 و SPSS-24 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین متغیرهای لذت تحصیلی، ارضای نیازهای روان شناختی و درگیری عاملی روابط مثبت و معناداری وجود دارد (01/0P<). به گونه ای که ارضای نیازهای روان شناختی (خودمختاری و شایستگی) اثری مستقیم و معنادار بر لذت تحصیلی دانشجویان و درگیری عاملی دارند (001/0P<) و لذت تحصیلی نیز اثری مثبت و معنادار بر درگیری عاملی دانشجویان دارد (001/0P<). همچنین ارضای نیازهای روان شناختی (شایستگی) در ارتباط با اساتید از طریق لذت تحصیلی اثری غیر مستقیم و معنادار بر درگیری عاملی دارد (01/0P<). بنابراین مدل از برازش مطلوبی برخوردار است و می-توان نتیجه گرفت لذت تحصیلی در رابطه میان ارضای نیازهای روان شناختی در ارتباط با اساتید و درگیری عاملی دانشجویان نقش واسطه ای دارد.

    کلیدواژگان: لذت تحصیلی، نیازهای روانشناختی، ارتباط با استاد، درگیری عاملی
  • جعفر میرزایی، محمد حاتمی *، جعفر حسنی صفحات 395-405

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان فراتشخیصی بر کارآمدی هیجان، واکنش های قلبی عروقی، کیفیت خواب و انعطاف پذیری روان شناختی در آزادگان مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه صورت گرفت. روش این پژوهش روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری یک ماهه صورت گرفت. جامعه آماری شامل بیماران مراجعه کننده به بیمارستان روانپزشکی صدر تهران از سال 1400 – 1401که مبتلا به PTSD بودند. اندازه نمونه شامل 30 نفرکه به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) پس از همگن سازی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس کارآمدی هیجان (EES.2)، مصاحبه PTSDمقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21)، پرسشنامه انعطاف پذیری روان شناختی (CFI) ،شاخص کیفیت خواب پترزبورگ (PSQI) و ارزیابی علایم حیاتی و فشارخون به وسیله دستگاه فشارسنج استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با انداه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.نتایج حاصل نشان داد که بین گروه آزمایش و گروه گواه از نظر متغیرهای وابسته در مرحله پیش آزمون نسبت به پس آزمون و دوره پیگیری یکماهه تفاوت معنی داری (01/0 > P) وجود دارد. لذا این نتایج نشان دهنده آثار پایدار درمان در طول جلسه و یکماه پس از پایان جلسات می باشد. از نتایج چنین استنباط می شود که درمان فراتشخیصی مبتنی بر کارآمدی هیجانی بر کاهش علایم افسردگی، اضطراب و استرس، واکنش های قلبی - عروقی، و بهبود وضعیت خواب تاثیر قابل توجهی داشته و در انعطاف پذیری روان شناختی کمتر موثر بوده است.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از ضربه، درمان فراتشخیصی، کارآمدی هیجان، واکنش های قلبی - عروقی، کیفیت خواب، انعطاف پذیری روان شناختی، آزادگان DBT-EBT-ACT
  • سارا نادری، مسعود غلامعلی لواسانی *، سوگند قاسم زاده صفحات 406-415

    هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه با بهزیستی روانشناختی و نقش میانجیگر راهبرد های تنظیم شناختی هیجان در دو گروه نوجوانان با و بدون سابقه طلاق است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و براساس هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی نوجوانان دختر دوره متوسطه دوم در شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1401 بودند. 240 نفر دانش آموز با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای، برای تکمیل پرسشنامه ها انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه طرحواره کودکان ریجکبوار و دبو (SIC)، پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج (CERQ) و مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف (RSPWB) بود. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS-24 و Amos-24 استفاده شد. یافته ها نشان داد رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه با بهزیستی روانشناختی منفی و معنادار است. همچنین، رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه با راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان منفی و معنادار است و رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه با راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان مثبت و معنادار است. رابطه راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان با بهزیستی روانشناختی مثبت و معنادار است. طرحواره های ناسازگار از طریق راهبردهای مثبت تنظیم شناخت اثری معکوس و معنادار بر بهزیستی روانشناختی دارد (β=-0/2,p<0/001).

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، بهزیستی روانشناختی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، نوجوانان
  • علیرضا جوشنی *، مهدی عربزاده صفحات 416-426

    مهارت بینایی- حرکتی برای رشد انسان اساسی و جزء مهم ارزیابی های روان شناختی است و اجازه می دهد که فرد با محیط خود تعامل کافی داشته باشد. جهت سنجش این مهارت مهم بهتر است از ابزاری عینی و استاندارد استفاده نمود. با توجه به این که برای هر ابزار سنجش روانشناختی نیاز به بررسی ویژگی های روانسنجی دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی آزمون دیداری حرکتی بندر گشتالت(2) در دانش آموزان 6 تا 12 سال است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان مقطع ابتدایی نواحی 4 گانه آموزش و پرورش قم در سال تحصیلی 1401 – 1400 بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تعداد 374 دختر و 444 پسر از 8 مدرسه انتخاب شدند. برای بررسی پایایی آزمون از روش های بازآزمایی و تنصیف استفاده شد. ضریب پایایی حاصل از بازآزمایی آزمون در مراحل نسخه برداری و یادآوری به ترتیب 85/0 و 78/0 و همچنین میانگین ضریب پایایی تنصیف برابر با 67/0 بدست آمد. برای سنجش روایی آزمون از 3 روش]محاسبه ضرایب همبستگی بین نمرات آزمون بندرگشتالت(2) و آندره -ری(نسخه برداری65/0؛ یادآوری60/0) و سیستم نمره گذاری فراگیر و کوپیتز(نسخه برداری78/0- ؛ یادآوری68/0-)، مقایسه عملکرد کودکان با و بدون اختلال یادگیری[بهره گیری شد. در مجموع با نگاهی اجمالی به نتایج تحقیقات پایایی و روایی انجام گرفته در این پژوهش، می توان آزمون بندر گشتالت(2) با سیستم نمره گذاری فراگیر را به عنوان ابزاری سودمند برای سنجش توانایی دیداری- حرکتی در افراد 6 تا 12 سال به کار برد.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، آزمون بندرگشتالت2
  • سارا میرزایی فیض آبادی، حبیب هادیان فرد *، محمدرضا تقوی، مهدی رضا سرافراز صفحات 427-440
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه خودپنداره در مدل تحلیل ساختاری و رفتار اجتماعی بنجامین (1974) در دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد بود.

    روش

    مشارکت کنندگان این پژوهش را 324 دانشجوی (185 دختر و 139 پسر) در حال تحصیل در نیمسال دوم 1401 تشکیل دادند که از آنها خواست شد پرسشنامه-های خودپنداره بنجامین (1974)، افسردگی بک (1996)، افکارخودکشی بک (1988) و اضطراب بک (1988) را تکمیل کنند. برای تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی، ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی توسط از نرم افزارهای SPSS نسخه 26 و AMOS نسخه 25 محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج، پایایی این پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ و ضرایب همبستگی اسپیرمن و گاتمن در روش دو-نیمه کردن و همچنین روایی آن از طریق ضرایب همگرایی ابعاد این پرسشنامه با سایر آزمون های روا و در نهایت روایی سازه از طریق تحلیل عاملی پرسشنامه تایید کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    در مجموع می توان نتیجه گرفت پرسشنامه ی خودپنداره ی مدل تحلیل ساختاری و رفتار اجتماعی بنجامین از پایایی و روایی بسیار خوبی در دانشجویان ایرانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پایایی، روایی، خودپنداره، تحلیل ساختاری و رفتار اجتماعی، افسردگی، افکارخودکشی، اضطراب
  • شقایق کامیان *، رزیتا داوری آشتیانی، مژگان خادمی صفحات 441-450
    مقدمه

    فرسودگی شغلی حالت هیجانی است که با خستگی عاطفی ، مسخ شخصیت و حس پایین موفقیت شخصی همراه می باشد. مطالعه کنونی به بررسی این سندرم در متخصصین و دستیاران بیمارستان امام حسین پرداخته است.

    روش مطالعه

    پرسشنامه طبق پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش تهیه شده است.پرسشنامه در نرم افزار پرس لاین ثبت و متخصصین و دستیاران آن را پرکردند. داده هایی که نرمال بودند با Independent T- Test و داده هایی که نرمال نبودند با Mann–Whitney U test بررسی شدند.

    نتایج

    در این مطالعه تعداد 78 نفر از اعضای هیات علمی و دستیاران شرکت کردند.میزان شدید بودن خستگی عاطفی در 1/23 %، شخصیت زدایی 2/28 % و فقدان موفقیت فردی7/66 %بود. دربین دستیاران سال پایین (سال 1-2) میزان خستگی عاطفی شدید و شخصیت زدایی به طور معنادار بیشتر از سال بالا بود اما فقدان موفقیت فردی در همه دستیاران یکسان بود. در افراد زیر 40 سال در بخش کووید تنها عدم موفقیت فردی اختلاف معناداری داشت (041/0= P. Value) که در کسانی هم که فرزند نداشتند اختلاف این حیطه باز معنا دار بود (021/0= P. Value). اما درسایر متغیرها اختلاف معناداری مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سن زیر 40 سال ، جنس زن، نداشتن فرزند و وضعیت دستیاری در قیاس با هیات علمی با میزان بالاتری از فرسودگی شغلی همراه بودند. در سنین زیر 40 سال فرسودگی شغلی در هر سه حوزه بیشتر بود.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، پاندمی کووید، کادر درمان، پزشک
  • یونس قیصی زاده *، مولود کیخسروانی، علی پولادی ریشهری، ناصر امینی صفحات 451-459

    امروزه نیروی انسانی حیاتی ترین عنصر راهبردی و اساسی ترین راه برای افزایش اثربخشی کارایی سازمان محسوب می شود. بنابراین افزایش تربیت شهروندی یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای هر سازمان است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی رویکرد واقعیت درمانی و رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تربیت شهروندی در بین کارمندان شهر بوشهر بود. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه آماری کلیه کارمندان شهر بوشهر در سال 1400 بودند. نمونه پژوهش 45 نفر از کارمندان بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی (پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی) و کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه تربیت شهروندی (تابش، 1391) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA) مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که واقعیت درمانی و رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش تربیت شهروندی گروه های آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل شده اند (001/0>P). نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد که تاثیر رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مشارکت جویی، مسیولیت پذیری، اعتماد بنفس و تربیت شهروندی به طور معناداری بیشتر از آموزش مبتنی بر واقعیت درمانی بوده است. نتیجه گیری می شود که هر دو روش واقعیت درمانی و پذیرش و تعهد برای بهبود تربیت شهروندی کارمندان موثرند و می توان از این مداخلات برای افزایش بهره وری سازمانی سود برد.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، تربیت شهروندی، واقعیت درمانی
  • آزاده پوررزاق، حمیدرضا حسن آبادی *، مهدی عربزاده صفحات 460-471

    هدف پژوهش حاضر مطالعه تاثیر سطح دشواری سوال ریاضی بر روی هیجانات معرفتی (سردرگمی، تعجب، کنجکاوی، لذت، اضطراب، ناامیدی و بی حوصلگی) و مقایسه آن در بین کودکان دختر و پسر پایه پنجم، و ششم با ناتوانی ریاضی (MLD) در مقابل کودکان بدون ناتوانی در طی فعالیت حل مسیله ریاضی بود. روش پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر و پسر مدارس مقاطع ابتدایی و مراکز اختلالات شهر شیراز که با توجه به هدف پژوهش 15 نفر دانش آموز دارای ناتوانی ریاضی (5 دختر و 10 پسر) و 15 نفر دانش آموز قوی (8 دختر و 9 پسر) انتخاب شدند. روش آماری این پژوهش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و تحلیل واریانس چند متغیری بود. نتایج نشان داد که دشواری سوالات هیجان های اضطراب، ناامیدی، بی حوصلگی را در گروه ناتوانی یادگیری نسبت به گروه قوی افزایش داده است. هیجان تعجب با افزایش دشواری سوال در این کودکان افزایش یافته است اما در هیجان کنجکاوی و لذت بین این دو گروه تفاوت معناداری دیده نشد. این یافته ها در مجموع نشان می دهد که دشواری سوالات نقش بسزایی دارد، اما آنچه که از یافته های این پژوهش قابل توجه است نقش پررنگی است که علاوه بر دشواری، ناتوانی ریاضی در شدت بروز این هیجانات از خود نشان داد.

    کلیدواژگان: هیجانات معرفتی، حل مسیله ریاضی، ناتوانی ریاضی، کودکان ابتدایی
|
  • Batool Zare, Seyedeh Zahra Emadi *, zahra naghsh Pages 343-353

    This research aims to investigate the effectiveness of mindfulness training on the Self-Compassion and Vitality in mothers with children with learning disabilities. Based on purpose the research was applied with a semi-experimental design with pre-test, and post-test. The statistical population of the study was mothers of children with learning disabilities in Tehran in the first six months of 1400. The sample consisted of 30 mothers who were selected as the final sample by purposive sampling method and were randomly divided into two groups of experiments and control (each Group with 15 mothers). Self-compassion scale (Neff, 2003) and vitality Ryan and Frederick (1997) was used. The experimental group received ten sessions of mindfulness traning and the control group got no training. The results of covariance analysis showed that the Self-Compassion and Vitality were significantly different in the experimental group. So mindfulness training can be used as an effective way to improve Self-Compassion and Vitality in mothers with children with learning disabilities.

    Keywords: Mindfulness, self-compassion, vitality
  • Maryam Amirinia, Mahdi Imani *, Mohammad Ali Goodarzi Pages 354-364
    Background and Purpose

    Due to the high rate of self-injury in adolescents in 2022 and its destructive effect, the present study was conducted to evaluate the effect of dialectical behavior therapy on self-criticism and self-compassion of adolescents with a history of self-injury behaviors.

    Materials and Methods

    The design of the present study is a single-subject experiment with several baselines. For this purpose, 3 female adolescents in Shiraz with a history of self-injury behaviors were selected by purposive sampling. Research tools included self-criticism questionnaires (FSCRS) of Gilbert et al., Neff Self-compassion questionnaires (SCS), and structured clinical interviews for personality disorders (SCID-5 PD). Each person was randomly assigned to the baseline stage over a period of two, three, or four weeks. They then received 16 sessions of treatment and then a follow-up after one month.

    Findings

    Dialectical behavior therapy was effective in reducing self-criticism and increasing self-compassion in all three clients after treatment, but the stability of the treatment effect remained only for the first and second clients.

    Conclusion

    It seems that the application of dialectical behavior therapy skills with the cooperation and support of parents can be associated with a decrease in self-criticism and increased self-compassion of female adolescents with a history of self-injury behaviors

    Keywords: dialectical behavior therapy, self-criticism, self-compassion
  • AliAkbar Shariifi *, Hossein Zare Pages 365-374
    Introduction

    In the case of working memory in children, due to the basic challenges in evaluating it, there are few tools. The present study was conducted to develop and Normalization Working memory test for children.

    Methods

    This research was a descriptive study and test construction. Among the first to sixth grade students of Shahrekord, 324 students were selected by multi-stage cluster sampling method and were measured by computerized working memory test for children.

    Results

    The reliability of the whole test was obtained 0.814 by using retest method. Also, Our results suggested a significant positive correlation between Working Memory Test Battery for Children and the computerized working memory test for children in the range of 0.513 to 0.791. result of exploratory factor analyses using principal component analysis with varimax rotation showed that 9 subscales explained 86.54% of the variance of the data. The first, second, third, and fourth factors explained 29.42, 19.78, 18.86, and 18.49 percent of variance, respectively.

    Conclusion

    The computerized working memory test for children has satisfactory psychometric properties in the Iranian children's pupulation, which can be used to measure children's working memory.

    Keywords: Normalization, working memory test for children, validity, reliability
  • hadi AkbariNejhad *, Mahak Nagizadeh Alamdari Pages 375-384

    this study aims to compare the efficacy of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) and short-term solution-focused therapy (SSFT) on quality of life and resilience in patients with heart disease. The method of this study was semi-experimental with pre-test, post-test and follow up with the control group. The population of this study consisted of all Female students with heart disease the second secondary school in Jolfa in the academic year 2019-2020. In total, 45 Female students were selected by purposive sampling method, who were randomly divided into three groups (Each group 15 people). Members of both experimental groups received their treatment, respectively, in 8 and 6 sessions of 1.5 hours; however, the control group did not receive any treatment. Measuring instruments were quality of life and Connor and Davidson's resilience questionnaire. Analysis of findings through repeated measures analysis of variance & Bonferroni post hoc test. Both treatments compared to the control group, increased quality of life and resilience in patient after the test. In the follow-up phase, the effect of these two treatments on quality of life and resilience was lasting. The effect of these two treatments on quality of life and resilience at posttest and follow-up was not different. It seems that these two therapies can increase the acceptance of the disease in heart patients, so they can probably be considered as a useful treatment strategy to improve the mental status of heart patients.

    Keywords: Mindfulness, Solution Focused Brief Therapy, Quality of Life, Resilience, Heart Disease
  • Mahdi Sadri, Hadi Samadieh *, samane deilami Pages 385-394

    The aim of this study was to investigate the mediating role of academic enjoyment in the relationship between satisfaction of psychological needs in relation to professors and students' agentic engagement. The present study is a basic research in terms of purpose with descriptive-correlational method. The study population included all students of Birjand University during the academic year 2021-2022. In total, 400 students were selected based on convenience sampling method to complete the Academic Emotions Questionnaire (AEQ) (Pekrun et al., 2005), the Basic Needs Satisfaction Scale in BNS-RS (LaGuardia et al., 2000) and the Agentic Engagement Scale (SAGE, Mameli and Passini, 2019). AMOS-22 and SPSS-24 softwares were used to analyze the data. The results showed significant positive relationships between the variables of academic enjoyment, satisfaction of psychological needs and agentic engagement (P<0.01). Satisfaction of psychological needs (Need for autonomy and Need for relatedness) has a direct and significant effect on student's academic enjoyment and agentic engagement (P<0.001) and academic enjoyment also has a positive and significant effect on students' agentic engagement (P<0.001). Satisfaction of psychological needs (relatedness) in relation to professors through academic enjoyment has an indirect and significant effect on agentic engagement (P<0.01). Therefore, the model has a good fit and it can be concluded that academic enjoyment has a mediating role in the relationship between the satisfaction of psychological needs in relation to professors and students' agentic engagement.

    Keywords: academic enjoyment, Psychological needs, Relationship to professors, Agentic engagement
  • Jafar Mirzaee, Mohammad hatami *, Jafar Hasani Pages 395-405

    This study has been done with aim of effectiveness trans diagnostic therapy based on emotion efficiency, cardio-vascular reaction, sleep quality and psychological flexibility of the prisoners with PTSD. The research method was semi-exprimental with pre-test, post-test and the control group with monthly period follow-up. The statistical population included all patients referred to Sadr psychiatry hospital in Tehran in the years 1400-1401, from which 30 people were selected in an accessible and purposeful manner and randomly assigned to exprimental (n=15) and control (n=15) groups In order to gathering data, efficiency emotion scale (EES-2), depression scale, anxiety and stress (DASS-21), psychological flexibility form and Pitesbourg sleep quality index (PSQI) and estimate vital signs by pressure gauge device were used Data were analysed using repeated measures analysis of variance The result of analysis showed that, there was significant difference between the exprimental group and control group in terms of dependent variable in pre-test phase towards post-test in monthly period follow-up The examination of the follow-up periods showed that, there was no significant difference between monthly follow-up and post-test periods. The presistence of the treatment effect over time and a month after end of meetings From the above findings, it can be concluded that, transdiagnostic therapy based on emotion efficiency has been a remarkable effect on decrease of depression, anxiety, stress and cardio vascular reaction signs and less effectiveness in psychological flexibility.

    Keywords: Post Traumatic Stress disorder, transdiagnostic therapy, Emotion Efficacy, cardio-vascular reaction, sleep quality, psychological flexibility, prisoners DBT-EBT-ACT
  • sara Naderi, masoud gholamali lavasani *, Sogand Ghasemzadeh Pages 406-415

    The aim of the present study is to compare the relationship between primary maladaptive schemas and psychological well-being and the mediating role of cognitive emotion regulation strategies in two groups of teenagers with and without a history of divorce. The descriptive research method is of the correlation type and based on the applied goal. The statistical population of the research included all teenage girls in the second secondary school in Tehran in the academic year 1400-1401. 300 students were selected to complete the questionnaires using random cluster sampling. The research tools included Rijekboar and Debo Children's Schema Questionnaire (SIC), Garnefsky and Kraij's Cognitive Emotion Regulation Strategies Questionnaire (CERQ) and Riff's Psychological Well-Being Scale (RSPWB). Structural equation modeling method and SPSS-24 and Amos-24 software were used for data analysis. The findings showed that the relationship between initial maladaptive schemas and psychological well-being is negative and significant. Also, the relationship between primary maladaptive schemas and positive strategies for cognitive regulation of emotion is negative and significant, and the relationship between primary maladaptive schemas and negative strategies for cognitive regulation of emotion is positive and significant. The relationship between positive emotion regulation strategies and psychological well-being is positive and significant. Inconsistent schemas have an inverse and significant effect on psychological well-being through positive cognitive regulation strategies (β=-0.2, p<0.001).

    Keywords: Early maladaptive schemas, psychological well-being, cognitive emotion regulation strategies, teenagers
  • alireza joshany *, mehdi arabzadeh Pages 416-426

    Visual-Motor skill is essential for human development and an important part of psychological evaluations and allows a person to have sufficient interaction with her environment. In order to measure this important skill, it is better to use an objective and standard tool. Since for each psychological assessment tool, it is necessary to check the psychometric properties. The aim of the current research is to investigate the psychometric properties of B.G.V.M.T (2) in students aged 6 to 12 years. The current research was applied in terms of objective and descriptive research method of correlation type. The statistical population of the present study included all primary school students in the 4 educational districts of Qom in the academic year 1400-1401, which were selected by multi-stage cluster sampling, 374 girls and 444 boys from 8 schools. For the reliability of the test, retesting and dividing methods were used. The reliability coefficient obtained from the retesting of the test in the copy and recall phases was 0.85 and 0.78, respectively, and the average reliability coefficient was 0.67. To measure the validity of the test from 3 methods[calculating the correlation coefficients between the test scores of B.G.T (2) and Andre Ray and the inclusive scoring system and Koppitz, comparing the performance of children with and without learning disorders] was used. In general, according to results of the reliability and validity research conducted in this research, we can consider the B.G.T (2) with a G.S.S as a useful tool for measuring V.M ability of children.

    Keywords: validity, reliability, Bender Gestalt(II) test
  • sara mirzaei feizabadi, habib hadian fard *, Mohammad Reza Taghavi, Mehdi Reza Sarafraz Pages 427-440
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the psychometric properties of Benjamin`s Structural Analysis of Social Behavior (SASB) self-concept (Introject) questionnaire (1974) in Ferdowsi University of Mashhad.

    Method

    The study participants were 324 students (185 girls and 139 boys) who were studying in the second semester of 2023 academic year, and completed Benjamin`s SASB-self-concept (Introject) questionnaire (1974) Beck Depression Inventory-II (1996), Beck Anxiety Inventory (1988) and Beck Suicide Scale Ideation (1988). The Data were analyzed using correlation coefficient, Cronbach`s alpha coefficient, and confirmatory factor analysis in SPSS-26 and AMOS-25 software.

    Findings

    The results show the reliability of this questionnaire through Cronbach's alpha coefficient and Spearman's and Guttman's correlation coefficients in the spilit-half method, as well as its validity through the convergent coefficients of the dimensions of this questionnaire with other valid tests and finally the construct validity through confirmatory factor analysis confirmed.

    Disscussion: 

    In general, it can be concluded that Benjamin`s SASB-self-concept (Introject) questionnaire has very good reliability and validity in Iranian students.

    Keywords: reliability, validity, self-concept, Structural Analysis of Social Behavior, depression, anxiety, suicide ideation
  • Shaghayegh Kamian *, Rozita Davari Ashtiani, Mojgan Khademi Pages 441-450
    Introduction

    Burnout is a psychological syndrome of emotional exhaustion, depersonalization, and reduced personal accomplishment. This study evaluated this syndrome in specialist and residents working in Imam Hossein center in Covid wards and other wards.

    Methods

    Maslash Burnout Inventory survey was used in this study. The survey was recorded in porsline application and send to all physicians to participate in the research. Data were analyzed in SPSS with Shapiro-Wilk test, Independent T- Test, and Mann–Whitney U test.

    Results

    In this study, 78 specialists and residents participated. Emotional exhaustion was 23.1%, depersonalization was 28.2%, and reduced personal accomplishment was 66.7%. Emotional exhaustion and depersonalization in level 1-2 residents were significantly more than higher levels, but, personal accomplishment was the same in all levels. The only parameter that was significantly different in Covid wards was reduced personal accomplishment (P.Value=0.041) and this was again significant different in participants who did not have children (P. Value= 0.021). There was not any difference in other variables.

    Conclusion

    It was revealed that age under 40 years, female gender, nulliparity, and being resident were related with more burnout syndrome. In participants who were younger than 40 year old burnout syndrome was more common in all three scales.

    Keywords: Burnout syndrome, Covid Pandemic, Medical Staff, Doctor
  • younes Gheisizadeh *, moloud keykhosrovani, Ali Poladi Rishehri, Naser Amini Pages 451-459

    Today, human resources is considered the most vital strategic element and the most fundamental way to increase the effectiveness of the organization. Therefore, increasing citizenship education is an inevitable necessity for any organization. The purpose of the present study was to compare the effectiveness of the new group reality therapy approach and the approach based on acceptance and commitment on citizenship education among the employees of Bushehr city.The current research method is a semi-experimental type with a pre-test, post-test and control group design. The statistical population was all the employees of Bushehr city in 1400. The sample of the research was 45 employees who were selected by the available sampling method and were randomly placed in experimental groups (acceptance and commitment and reality therapy) and control. The citizenship education questionnaire (Tabesh, 2013) was used to collect data. The collected data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The results of multivariate covariance analysis showed that reality therapy and an approach based on acceptance and commitment increased the citizenship education of the experimental groups compared to the control group (P<0.001). The results of the Bonferroni post hoc test showed that the effect of the approach based on acceptance and commitment on seeking participation, responsibility, self-confidence and citizenship education was significantly more than the education based on reality therapy. It is concluded that both reality therapy methods and acceptance and commitment are effective for improving employee citizenship education and these interventions can be used to increase organizational productivity.

    Keywords: Reality therapy, Acceptance, commitment, Citizenship education
  • Azadeh Pourrazagh, Hamid reza Hassanabadi *, mehdi arabzadeh Pages 460-471

    The purpose of this study was to investigate how the level of difficulty of mathematical questions trigger the epistemic emotions (confusion, surprise, curiosity, enjoyment, anxiety, frustration and boredom) between students with mathematical disability (MLD) and high achievement (HA) during math problem-solving. The method of this study was causal comparative. The statistical population of this study are all students from the 5th and 6th grade in Shiraz, which according to our purpose was: 15 with math disability (5 girls and 10 boys), and 15 with high achievement (8 girls and 9 boys). The statistical method of this study was repeated measures ANOVA and MANOVA. The results showed that the level of difficulty of the questions increased the anxiety, frustration, and boredom of students with math disabilities compared to HA group while the surprise was decreased, but there was no significant difference in the excitement and curiosity between the two groups. These findings show that the difficulty of the questions is significant, but what is remarkable about the findings is the role of math disabilities in addition to the level of difficulty plays in inducing these emotions.

    Keywords: Epistemic emotions, Math problem solving, mathematics learning disabilities, elementary school