فهرست مطالب

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال نوزدهم شماره 80 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا علیمردانی، احمدرضا راجی*، حیدر زرقی صفحات 5-13

    فرضیه این مطالعه بررسی پاسخ عملکرد رشد و توسعه دستگاه گوارش جوجه بلدرچین ژاپنی در دوره پس از هچ به تاخیری در تغذیه بود.  120 قطعه جوجه بلدرچین ژاپنی تازه هچ شده، به صورت تصادفی در 12 پن قرار گرفتند.  چهار گروه 10 تایی از جوجه ها به طور تصادفی به هر یک از سه تیمار تقسیم شدند.  تیمارهای آزمایشی شامل؛ تغذیه زود هنگام جوجه ها (EF) به مدت 3 ساعت، و تاخیر در تغذیه (DF) به مدت  24 و 48 ساعت پس از هچ بودند.  پس از آن، همه پرندگان تا سن 15 روزگی دسترسی آزاد با جیره آردی داشتند.  در سنین 0، 1، 3 و 15 روزگی یک  قطعه پرنده از هر تکرار (چهار پرنده از هر تیمار) به طور تصادفی انتخاب، وزن و کشتار شدند.  نمونه هایی بافتی از قسمت میانی ژژنوم تهیه و در محلول فرمالدیید 10 درصد تثبیت شدند.  اسلایدهای بافتی به روش رنگ آمیزی باهماتوکسیلین و ایوزین، آلسین بلو- ون گیسون و پریودیک اسید- شیف تهیه شدند.  شاخص های هیستومرفومتریک مورد بررسی شامل ارتفاع پرز (VH)، عمق کریپت (CD)، عرض پرز (VW)، ضخامت لایه عضلانی (MT) و سطح پرز (VSA) بودند.  پرندگان تحت تیمارهای مختلف تفاوت معنی داری در مصرف خوراک و وزن باقیمانده زرده نشان ندادند.  در پرندگان EF وزن 15 روزگی و افزایش وزن در دوره سنی 1-15 روزگی به طور معنی داری بالاتر و ضریب تبدیل خوراک (FCR) به طور معنی داری پایین تر از پرندگان DF بود.  به طور مشابه، در پرندگان گروه EF ارتفاع ویلی ها و سطح ویلی ها به طور معنی داری بالا تر از پرندگان DF بود.  نتیجه کلی اینکه تاخیر در دسترسی به خوراک پس از هچ بر رشد و توسعه دستگاه گوارش جوجه بلدرچین ژاپنی اثر منفی دارد.

    کلیدواژگان: بلدرچین، تغذیه با تاخیر، بافت شناسی، ژژنوم
  • زهرا باقری، عبدالمجید محمدزاده*، علی اصغر بهاری، پژمان محمودی کوهی، آرام شریفی صفحات 14-22

    بیماری ورم پستان یک بیماری شناخته شده و پرهزینه گاوهای شیری است و باکتری مایکوپلاسما بویس یکی از مهم ترین عوامل ایجاد ورم پستان در گاوهای شیری می‎باشد. با توجه به اهمیت مایکوپلاسما در ایجاد ورم پستان، هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی مولکولی حضور مایکوپلاسما بویس در تانک شیر در گاوداری های شیری استان همدان بود. در مجموع 125 نمونه شیر از تانک های مخزن شیر از 31  گاوداری اطراف همدان جمع آوری شد. تست ورم پستان کالیفرنیا (CMT) و شمارش سلول های سوماتیک (SCC) بر روی نمونه های شیر انجام شد.  سپس با استفاده از کیت استخراج، DNA کل از نمونه های شیر استخراج شد. آزمون PCR و به دنبال آن Nested PCR (nPCR) برای تشخیص اختصاصی مایکوپلاسما بوویس انجام شد. در مجموع بر اساس PCR اختصاصی جنس، 19 مورد از  125 نمونه شیر (2/15 درصد) به گونه های مختلف مایکوپلاسما آلوده بودند. در حالی که بر اساس نتایج nPCR، 11 مورد (8/8 درصد) به عنوان مایکوپلاسما بویس تشخیص داده شد. نتایج نشان داد که 26 مورد از 125 نمونه شیر (8/20 درصد) و 102 مورد از 125 نمونه شیر (6/81 درصد) به ترتیب دارای امتیاز بالای CMT و SCC بودند. تجزیه و تحلیل آماری، همبستگی مثبت بین CMT و SCC را نشان داد. در مطالعه حاضر، حضور مایکوپلاسما بویس در نمونه های شیر فله ای، حاکی از آن است که برای جلوگیری از انتقال مایکوپلاسما بویس بین گله های گاو شیری منطقه همدان، رعایت موارد بهداشتی بیش تر مورد نیاز است. با توجه به حضور باکتری مایکوپلاسما در تانک شیر، پیشنهاد می شود که آلودگی به این باکتری در گاوهای این منظقه بررسی شود.

    کلیدواژگان: ورم پستان، مایکوپلاسما، شیر تانک مخزن، گاو، همدان
  • صدیقه چیت ساز، رضا آویزه*، حسین نجف زاده ورزی، علی بنی آدم صفحات 23-28

    تزریق داخل استخوانی به عنوان یک تکنیک موثر برای تجویز داروها و مایعات در شرایط اضطراری است که امکان دسترسی به سیستم عروق محیطی ناموفق باشد.  هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی تزریق داخل استخوانی و داخل وریدی برای انتقال اکسی تتراسیکلین به گردش خون مرکزی در سگ بود.  چهار قلاده سگ عقیم نشده از نژاد مخلوط با وزن 20-15 کیلوگرم، از هر دو جنس و بین 1 تا 3 سال، 20 میلی گرم بر کیلوگرم اکسی تتراسیکلین را به صورت داخل وریدی دریافت کردند.  پس از یک دوره استراحت دو هفته ای، هر سگ همان آنتی بیوتیک و دوز قبلی را از طریق سوزن مغز استخوان جمشیدی در استخوان ران دریافت کرد.  نمونه های خون بلافاصله قبل و 5/0، 1، 5/1، 2، 5/2، 3، 5/3 و 24 ساعت پس از تزریق برای سنجش آنتی بیوتیک با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا گرفته شد.  آزمون آنالیز واریانس تفاوت آماری معنی داری را بین سطوح سرمی اکسی تتراسیکلین تزریق داخل استخوانی در مقایسه با داخل وریدی در تمامی زمان های سنجش نشان داد.  سطوح سرمی اکسی تتراسیکلین پس از تزریق داخل وریدی در تمام فواصل زمانی به طور قابل توجهی بالاتر از تزریق داخل استخوانی بود، اما به طور قابل توجهی در 24 ساعت پس از تزریق کاهش یافت.  حداکثر غلظت سرمی اکسی تتراسیکلین به ترتیب در روش های داخل وریدی (25/1±69/7 میکروگرم بر میلی لیتر) و داخل استخوانی (09/0±20/4 میکروگرم بر میلی لیتر) پس از 5/0 و 5/2 ساعت به دست آمد.  با این حال، سطوح اکسی تتراسیکلین در هر دو روش تزریق داخل وریدی و داخل استخوانی بالاتر از غلظت درمانی آن بود.  هیچ گونه عوارض جانبی مربوط به تجویز داخل استخوانی دارو در سگ ها مشاهده نشد.  بنابراین، به نظر می رسد روش تزریق داخل استخوانی برای حمل سریع اکسی تتراسایکلین در سگ ها کاربردی و موثر است.

    کلیدواژگان: تزریق داخل استخوانی، سوزن جمشیدی، اکسی تتراسیکلین، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، سگ
  • راول غلامپور اقدمی، مهدی محبی فانی*، آرش امیدی، آریا رسولی، مریم انصاری لاری صفحات 29-40

    آفلاتوکسین (AFM1) M1 در شیر مخزن (72=n) و آفلاتوکسین (AFB1) B1 در جیره های در دست اجرا (48=n؛ TMRs) و اجزای خوراک (230=n) در 12 گاوداری در زمستان و تابستان ارزیابی شدند.  شیر مخزن در روزهای 1، 15 و 30 مطالعه و خوراک در روزهای 1 و 30 نمونه برداری شد.  آفلاتوکسین با استفاده از کیت های الایزا (محدوده تشخیص: 1 تا 81 ngkg-1 برای شیر و 25/1 تا 25/101 ngkg-1 برای خوراک) اندازه گیری شد.  AFM1 در تمام نمونه های شیر شناسایی شد (محدوده: 2.03 تا بیش از 81 ngkg-1 ؛ میانه: 70 ngkg-1).  به طور کلی، 76 درصد از نمونه های شیر (55 نمونه از جمع 76) دارای سطوح  AFM1 کم تر از 81 ngkg-1 بودند (استاندارد ایران: 100 ngkg-1).  آلودگی بیش از 81 ngkg-1 (17 نمونه از جمع 72؛ 24 درصد) در زمستان شایع تر بود (15 نمونه در مقایسه با 2 نمونه، هر یک از جمع 36).  69 درصد از نمونه های زمستان (25 از 36) و 31 درصد از نمونه های تابستان (11 از 36)  آلودگی بالاتر از میانه داشتند.  احتمال آلودگی بالاتر از میانه در زمستان بیش تر بود (007/0=P؛ 33/5=OR).  همه TMRها (002/0<P) و اجزای خوراک (005/0<P)  در تابستان آلودگی بیش تری داشتند.  70 درصد TMR های تابستان و 30 درصد TMRهای زمستان آلودگی بالاتر از میانه (716 ngkg-1) داشتند.  احتمال آلودگی TMR بالاتر از میانه در تابستان بیش تر بود (002/0=P؛ 57/5=OR).  سطوح کم تر AFM1 در تابستان می تواند به دلیل کاهش متابولیسم AFB1 کبدی و مصرف کم تر ماده خشک ناشی از تنش گرمایی باشد.  مخلوط کنسانتره (001/0=P؛ 9/0=rs)، سیلاژ ذرت (001/0=P؛ 66/0=rs) (rs=0.66; P=0.001) و تفاله چغندر مرطوب (005/0=P؛ 68/0=rs) برجسته ترین آلاینده های TMR بودند.  با توجه به محدودیت های کیت تشخیصی و شرایط مختلف تغذیه ای در طول سال، احتمال آلودگی های بالاتر یا پایین تر AFM1 وجود دارد.  در صورت تداوم روش های فعلی تغذیه ای، اگر تنش گرمایی به طور موثر کنترل شود، احتمال افزایش آلودگی های تابستانی وجود دارد.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، شیر مخزن، گاو شیری، جیره
  • فریدون حضرتی کلبی بکی، حمیدرضا عزیزی، غلامعلی کجوری*، یاسر پیرعلی، مرتضی حسینی نژاد صفحات 41-44

    نیوسپورا کانینوم از عوامل سقط جنین، مرده‏زایی و تولد نوزادان ضعیف در پستانداران اهلی و وحشی به شمار می‏آید.  هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین میزان شیوع سرمی آنتی‏بادی بر علیه نیوسپورا در گله‏ های بز و سگ‏های گله در منطقه زاگرس مرکزی بود.  بدین منظور نمونه خون از 384 راس بز و 30 قلاده سگ گله اخذ و برای شناسایی آنتی بادی بر علیه نیوسپورا از روش الایزای غیرمستقیم بهره گرفته شد.  بزها در سه گروه سنی زیر یک و نیم سال (54 راس)، دو تا سه سال (163 راس) و بیش از سه سال (167 راس) قرار داشتند که حضور آنتی بادی بر علیه نیوسپورا به ترتیب در 12، 40 و 50 راس از آن‏ها به تایید رسید.  بر همین اساس شیوع سرمی آنتی‏بادی بر علیه نیوسپورا در منطقه معادل 56/26 درصد تعیین شد که بیشترین میزان شیوع متعلق به گروه سنی بیش از سه سال نسبت به سایر گروه‏ها بود.  در سی سال گذشته نیوسپورا به عنوان یکی از عوامل سقط جنین در نشخوارکنندگان مطرح بوده و در تحقیق حاضر نیز سه راس از پنج راس بز با سابقه سقط جنین، از نظر سرمی مثبت گزارش شدند.  علاوه بر این 3/43 درصد از سگ‏های گله آنتی بادی بر علیه نیوسپورا را در سرم خود داشتند که نشان دهنده نقش اپیدمیولوژی گوشتخواران اهلی در شیوع بیماری در سطح گله‏ های بز منطقه است.

    کلیدواژگان: زاگرس مرکزی، بز، سگ، نئوسپورا کانینوم، نئوسپوروز
  • مریم همت زاده دستگردی، فرید براتی*، آذر برادران، عبدناصر محبی، محمد براتی صفحات 45-50

    سیتوکین های پیش التهابی ممکن است در فرآیندهای فیزیولوژیکی، مانند ترمیم بافت و رگ زایی، یا پاتولوژیک، مانند التهاب و برخی اختلالات متابولیک، در دوران بارداری نقش داشته باشند.  مطالعه حاضر با هدف بررسی سطوح پلاسمایی IL-6 در 30 و 45 روز پس از تلقیح در گاوهای شیری آبستن و غیر آبستن انجام شد.  تشخیص آبستنی در روزهای 30 و 45 پس از تلقیح با استفاده از سونوگرافی صورت پذیرفت.  گاوها (71 راس) به چهار گروه تقسیم شدند:  غیرآبستن در روز 30 (16 راس)، آبستن در روز 30 (36 راس)، غیر آبستن در روز 45 (11 راس) و آبستن در روز  45 (8 راس).  نمونه های خون در روزهای 30 و 45 پس از تلقیح برای سنجش IL-6 جمع آوری شدند.  نتایج سطوح بالایی از IL-6 پلاسما را در تمامی گاوهای مورد آزمایش در روز 30 نشان داد.  گاوهای با جنین سالم در روز 45، غلظت پلاسمایی کمتری از IL-6 نسبت به گاوهای با مرگ جنینی دیررس داشتند.  غلظت IL-6 پلاسمای گاوهای با وضعیت آبستنی مختلف در دوماهه اول، متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: شکست آبستنی، مرگ و میر اولیه رویان، اینترلوکین-6
  • پروین محسنی، رضا قنبرپور، مازیار جاجرمی*، محبوبه باقری صفحات 51-63

    آنتی بیوتیک ها به طور گسترده ای برای درمان بیماری های عفونی در انسان و حیوانات استفاده می شود.  با این حال، استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها به ظهور باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک کمک می کند و درمان عفونت ها را دشوارتر می کند.  در این مطالعه سی و شش ماهی قزل آلای رنگین کمان را از خرده فروشی های مختلف شهر کرمان واقع در جنوب شرق ایران به صورت تصادفی جمع آوری کردیم.  از هر ماهی با استفاده از سواب نمونه های پوستی تهیه شد و با استفاده از روش های کشت میکروبی، انتشار دیسک و PCR، جدایه های اشریشیاکلی (E. coli) از نظر فنوتیپ های مقاومت ضد میکروبی (AMR) و همچنین ژن های مرتبط مورد شناسایی و غربال گری قرار گرفتند.  یافته های ما نشان داد که شیوع مقاومت فنوتیپی در برابر آنتی بیوتیک های مورد آزمایش بالا بود شامل اریترومایسین (57/88 درصد)، فلورفنیکول (14/77 درصد)، اکسی تتراسایکلین (28/74 درصد)، تری متوپریم-سولفامتوکسازول (42/71 درصد)، تری متوپریم (71/65 درصد)، کلرآمفنیکل (85/62 درصد)، فلومکوین (60 درصد) سیپروفلوکساسین (28/54 درصد) و تتراسایکلین (28/54 درصد) که بالاترین میزان مقاومت را داشتند.  علاوه بر این، 57/8 درصد از جدایه های اشریشیاکلی، سویه های تولید کننده ESBL بودند و 28/74 درصد از جدایه ها به چند دارو به طور همزمان مقاوم (MDR) بودند.  بالاترین فراوانی ژن های مقاومت آنتی بیوتیکی برای blaTEM 71/5 درصد، برای qnrA 28/14 درصد، برای sul1 14/17 درصد و برای sul2 20 درصد بود.  اشریشیاکلی یک باکتری مزوفیل است و به طور طبیعی در ماهی وجود ندارد.  ماهی ها عمدتا دارای باکتری های سرما دوست در میکرو فلور خود هستند.  منشا اشریشیاکلی روی پوست ماهی، آب آلوده به مدفوع انسان و حیوان است، بنابراین مقاومت آنتی بیوتیکی این باکتری با آبزی پروری ارتباط غیر مستقیم دارد.  مطالعه ما نشان داد که اشریشیاکلی جدا شده از پوست ماهی قزل آلای رنگین کمان دارای سطح بالایی از مقاومت آنتی بیوتیکی است که ممکن است خطری برای سلامت عمومی باشد.  بنابراین، کنترل استفاده از آنتی بیوتیک ها در پرورش ماهی برای کاهش فشار انتخاب برای ظهور و گسترش باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک بسیار مهم است.

    کلیدواژگان: اشرشیاکلی، مقاومت آنتی بیوتیکی، ماهی، کرمان
  • آزاده نوچال آبادی، حسن مروتی*، رحیم عبدی صفحات 64-71

    در مطالعه حاضر، ماهیان تیلاپیای جوان به مدت دو هفته در معرض 10، 20 و 30 درصد (96 ساعت LC50) آمونیاک قرار گرفته که به ترتیب معادل 9/0، 8/1 و 7/2 میلی گرم در لیتر است.  پس از این مدت، ماهی ها بیهوش و از ساقه دمی با سرنگ هپارینه برای ارزیابی شاخص های خونی نمونه خون گرفته شد.  نمونه های بافتی به اندازه 5/0 سانتی متر از کلیه جدا و در فرمالین بافر 10 درصد تثبیت و پس از آب گیری با الکل، شفاف سازی با زایلول، بلوک گیری با پارافین و برش به ضخامت 6-4 میکرون با میکروتوم انجام گرفت.  در نهایت اسلایدهای رنگ آمیزی شده توسط میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند.  نتایج حاکی از بزرگ شدن کپسول بومن، تجمع هیالین، کنده شدن اپیتلیوم، افزایش مراکز ملانومکروفاژ و گلومرول ها و لوله های نکروزه در کلیه ها پس از قرار گرفتن در معرض آمونیاک شد.  در بررسی فاکتورهای سرم خون با افزایش آمونیاک، کلسترول و BUN نسبت به گروه کنترل و سایر گروه ها افزایش یافته بود.  همچنین با افزایش غلظت آمونیاک، شدت ضایعات نیز افزایش یافت.  بنابراین آمونیاک باعث تغییراتی در ساختار و فعالیت برخی از عوامل کلیوی شده که باید با ایجاد شرایط مدیریتی مناسب در خصوص مقدار آمونیاک در محیط آبی کنترل شود.

    کلیدواژگان: هیستومورفومتری، آمونیاک، تیلاپیای نیل، کلیه
  • سید امین صادقی*، پوریا شاکری، مسعود قربانپور، پیمان کیهانی صفحات 72-80

    واکسیناسیون مهم ترین ابزار پیش گیری در جهت محافظت حیوانات خانگی در برابر بیماری های عفونی است.  مطالعه حاضر به منظور ارزیابی و مقایسه تاثیرات واکسیناسیون با دو نوع واکسن چندگانه سگ بر برخی از شاخص های ایمنی ذاتی انجام شد.  20 قلاده سگ سالم 4 ماهه از نژاد مخلوط و از هر دو جنس به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند.  گروه اول و دوم سگ ها به ترتیب با واکسن های چندگانه بیوکن (گروه الف) و هیپراداگ (گروه ب) در روزهای 0 و 28 واکسینه شدند.  خون گیری از هر دو گروه از سگ ها در روزهای 0، 28 و 35 صورت گرفت؛ سرم های جمع آوری شده برای مقادیر لیزوزیم، کمپلمان، فعالیت باکتری کشی و میزان آنتی بادی تام سرم ارزیابی شدند.  نوع واکسن و زمان تاثیر معنی داری بر مقدار کمپلمان داشتند اما اثر متقابل آن ها تاثیر معنی داری نداشت.  همچنین زمان تاثیر معنی داری بر مقدار لیزوزیم داشت، اما نوع واکسن و اثر متقابل بین واکسن و زمان تاثیر معنی داری بر این شاخص نداشت.  در خصوص فعالیت باکتری کشی، نوع واکسن، زمان و اثر متقابل آن ها تاثیر معنی داری بر فعالیت ضد سالمونلایی و ضد استافیلوکوکی نداشت.  نوع واکسن، زمان و اثر متقابل آن ها، بر روند تغییرات ایمونوگلوبولین بر اساس روش الایزا، تاثیر معنی داری داشتند.  نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان داد که اختلاف معنی داری بین این دو واکسن چندگانه در خصوص خواص ضد میکروبی وجود ندارد؛ با این حال واکسن هیپراداگ در مقایسه با واکسن بیوکن باعث تحریک تولید مقادیر بیش تری لیزوزیم، کمپلمان و آنتی بادی تام سرم شده و به همین خاطر استفاده از آن در واکسیناسیون سگ ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ایمنی، واکسن چندگانه، سگ
  • رضا صیرفی*، سعید سیفی صفحات 81-90

    هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات تزریق داخل تخم مرغی نانوکورکومین بر هیستومورفولوژی روده و برخی از اجزای سرمی در جوجه های تفریخ شده بود.  به تخم مرغ ها 1، 10، 100، 1000 و 10000 ppm نانوکورکومین تزریق شد و دو گروه دیگر به عنوان شاهد و شاهد تزریقی (سالین) استفاده شدند.  در پایان آزمایش، نمونه های خون و بافت برای بررسی بیوشیمیایی و بافت شناسی جمع آوری شد.  برای آزمون بافت شناسی، از روده کوچک نمونه برداری شد و از روش های بافت شناسی معمول شامل تثبیت، آب گیری، شفاف سازی و قالبگیری با پارافین استفاده شد.  مقاطع با هماتوکسیلین-ایوزین برای ارزیابی میکروسکوپ نوری رنگ آمیزی شدند.  پارامترهای بیوشیمیایی خون توسط دستگاه آنالایزر اتوماتیک مورد بررسی قرار گرفت.  نتایج نشان داد که تزریق داخل تخم مرغی سالین باعث کاهش معنی دار آلبومین، گلوبولین، پروتیین تام و AST (آسپارتات آمینوترانسفراز) نسبت به گروه کنترل شد، به طوری که تزریق نانوکورکومین کاهش این موارد را اصلاح کرد.  اسید اوریک با تزریق 1، 10 و 100 ppm نانوکورکومین، نسبت به سایر گروه ها افزایش یافت.  با افزایش دوز نانوکورکومین سطح گلوکز خون اندکی کاهش یافت و در گروه 1000 ppm نانوکورکومین، سطوح به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود.  تزریق داخل تخم مرغی 1000 ppm نانوکورکومین به طور قابل توجهی ارتفاع پرز و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت را در مقایسه با گروه های سالین و 1 ppm نانوکورکومین افزایش داد.  اگر چه هدف اولیه این مطالعه بررسی اثرات تجویز داخل تخم مرغی نانوکورکومین بود، اما نشان داده شد که استفاده از سالین در تزریق داخل تخم مرغی نامناسب است.  در نتیجه، تزریق داخل تخم مرغی نانوکورکومین، فاکتورهای سرمی تغییر یافته با سالین را اصلاح کرد، قند خون را کاهش و سطح جذب روده را افزایش داد.

    کلیدواژگان: نانوکورکومین، تزریق داخل تخم مرغی، هیستومورفومتری روده، پارامترهای بیوشیمیایی خون
  • وحید گنجیانی*، امین بیغم صادق، نصرالله احمدی صفحات 91-95

    یک راس قوچ نژاد لری-بختیاری 3 ساله با سابقه توده در ناحیه قضیب به بیمارستان آموزشی دامپزشکی دانشگاه شیراز ارجاع داده شد.  صاحب دام اظهار داشت که وجود توده مانع از بازگشت قضیب به غلاف قضیب می شود.  در معاینه بالینی، توده ای به ابعاد 5/3 سانتی متر × 2 سانتی متر × 2 سانتی متر روی قضیب مشاهده شد.  پس از آماده سازی، توده برداشته شد و دو طرف آن بخیه شد.  سپس، قضیب به سادگی وارد غلاف قضیب شد و تا هفت ماه پیگیری، عود توده مشاهده نشد.  هیچ عارضه ای در روزهای بعد از جراحی نیز مشاهده نشد.  توده برداشته شده از نظر هیستوپاتولوژی بررسی شد.  نوع توده از نظر میکروسکوپی، تومور فیبروپاپیلوم تشخیص داده شد.  اگر چه فیبروپاپیلوم قضیب در گاو نر و نریان توصیف شده است، اما تا کنون، گزارشی در مورد بروز فیبروپاپیلوم قضیب در قوچ منتشر نشده است.  واکسن و ایمن سازی راهبردهای مهمی برای پیش گیری و کاهش میزان عود هستند.

    کلیدواژگان: قضیب، فیبروپاپیلوم، قوچ، جراحی
  • علی صادقی نسب*، سید مسعود ذوالحواریه، جواد اشرفی هلان، زینب صادقی دهکردی، علی اصغر بهاری، علیرضا نوریان صفحات 96-101

    بر اساس سابقه، مشاهدات بالینی و آزمایش های میکروبیولوژی و کلینیکال پاتولوژی، یک راس نریان کرنگ 8 ساله نژاد تروبرد دوخون، مشکوک به بیماری پوستی با منشاء خودایمن تشخیص داده شد.  درمان با استفاده از تجویز خوراکی پردنیزولون به مدت پنج هفته به صورت موفقیت آمیزی انجام شد.  حدود هشت ماه بعد و پس از عود ضایعات پوستی شدیدتر، علیرغم استفاده از رژیم درمانی قبلی به مدت دو هفته توسط اسبدار، پاسخ مناسبی مشاهده نشد.  بنابراین پس از بیوپسی پوست جهت آزمایش های هیستوپاتولوژی، تجویز خوراکی آزاتیوپرین نیز به درمان خوراکی پردنیزولون اضافه گردید.  رژیم درمانی جدید تاثیر چشمگیری بر روند درمان داشت ولی پس از پانزده روز به دلیل بروز اسهال، مصرف آزاتیوپرین قطع شد و درمان با پردنیزولون تا یک هفته دیگر ادامه یافت.  پس از مشاهده نشانه های بهبودی، تجویز این دارو با روند کاهشی قطع گردید.  یافته های هیستوپاتولوژی شامل ضایعات وزیکولوبولوس تا پوستول با مشخصه آکانتولیز زیر لایه شاخی و در لایه دانه دار پوست، پمفیگوس فولیاسیوس را تایید نمود.  این مورد اولین گزارش پمفیگوس فولیاسیوس راجعه در ایران می باشد.

    کلیدواژگان: افزایش حساسیت تیپ 2، پوست، خودایمن، راجعه، هیستوپاتولوژی
|
  • Reza Alimardani, AhmadReza Raji *, Hydar Zarghi Pages 5-13

    The hypothesis of this study was to investigate how Japanese quail chicks in post-hatching period can response to delayed feeding through their growth performance and gastrointestinal tract development. One hundred and twenty as hatch Japanese quail chicks were randomly assigned to 12 pens. Four replicate groups of 10 chicks were randomly assigned to each of the three treatments. Experimental treatments included; chicks early feeding (EF) for 3h, and delayed feeding (DF) for 24 and 48h after hatching. After that, all birds were fed a mash diet ad-libitum until 15 days of age. At 1, 3, 6, 9, 12, and 15d of ages, one bird of each replicate (four birds of each treatment) was randomly selected, weighted and euthanized. Samples from the middle part of jejunum dissected free and fixed in 10% formaldehyde solution. Sections were stained with Hematoxylin and Eosin, Alcian blue-van Gieson and Periodic acid-Schiff stain. Morphometric indices were included villus height (VH), crypt depth (CD), villus width (VW), tunica muscular thickness (MT) and villus surface area (VSA). Birds subjected to treatments showed no significant differences in feed intake and residual yolk weight. In the EF birds the 15d live body weight and weight gain during the 1-15d of ages were significantly higher, but feed conversion ratio (FCR) was significantly lower than DF birds. Similarly, in the EF birds, the VH and VSA were significantly higher than DF birds. In conclusion, delayed access to feed after hatch has adverse effects on Japanese quail chick growth and gastrointestinal tract development.

    Keywords: Quail, Delayed feeding, histology, Jejunum
  • Zahra Bagheri, Abdolmajid Mohammadzadeh *, AliAsghar Bahari, Pezhman Mahmoodi Koohi, Aram Sharifi Pages 14-22

    Mastitis is a well-recognized and costly disease of dairy cattle. Mycoplasma bovis is one of the most important causal agents of mastitis in dairy cows. In respect to the importance of mastitis caused by Mycoplasma, the objective of the present study was to evaluate of presence of M. bovis in bulk milk of dairy cattle farms of Hamedan province, Iran. For this purpose, a total of 125 bovine bulk tank milk samples were collected from 31 dairy farms of Hamedan, Iran. After that, California Mastitis Test (CMT) and Somatic Cell Count (SCC) were done on the milk samples. Then using DNA extraction kit, the total DNA was extracted from each sample. The PCR followed by nested PCR (nPCR) was performed for specific detection of M. bovis. Based on PCR for genus detection, totally, 19 out of 125 (15.2%) bulk tank milk samples were contaminated with Mycoplasma spp. In addition, 11 samples (8.8 %) were contaminated by M. bovis based on nested PCR results. Moreover, the results showed that 26 of 125 bulk milk samples (20.8 %) and 102 of 125 bulk milk samples (81.6 %) have high rate score by CMT and SCC, respectively. Statistical analysis showed a positive correlation between CMT and SCC results. In the present study, the presence of M. bovis in the bulk tank milk samples suggests that more hygiene practices are required to avoid transmitting this pathogen among dairy cow herds of Hamadan region. According to the presence of Mycoplasma in bulk tanks of this region, the present study suggested that the frequency of Mycoplasma contamination in individual cows be determined.

    Keywords: mastitis, Mycoplasma, Bulk tank milk, Cow, Hamedan
  • Sedigheh Chitsaz, Reza Avizeh *, Hossein Najafzadeh Varzi, Ali Baniadam Pages 23-28

    Intraosseous infusion is considered a useful technique for administration of medications and fluids in emergency situations when peripheral intravascular access is unsuccessful. The purpose of this study was to compare the effectiveness of intraosseous (IO) versus intravenous (IV) administration of oxytetracycline for delivery of antibiotic to the central circulation in dogs. Four intact mongrel dogs weighing 15-20 Kg of both sexes between 1 to 3 years old received 20 mg/kg oxytetracycline intravenously. The animals were allowed to recover, and, after a two-week timeout period, each dog received the same antibiotic and dose as before through a femoral Jamshidi bone marrow needle. Blood samples were taken for antibiotic assay immediately before and 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5 and 24 hours after injections using high-performance liquid chromatography (HPLC). Analysis of variance revealed statistically significant differences between serum oxytetracycline levels comparing intraosseous and intravenous administration at all assay intervals. Serum levels of oxytetracycline after IV administration were significantly higher than those after IO injection at all time intervals but decreased significantly at 24 hours after injection. Peak oxytetracycline serum concentrations were achieved in IV (7.69±1.25 µg/ml) and IO (4.20±0.09 µg/ml) routs after 0.5 and 2.5 hours, respectively. However, Oxytetracycline levels were above therapeutic concentration by both intravenous and intraosseous routes. No side effects were observed in relation with the intraosseous administration of the drug. Thus, IO route appears to be practical and effective for the rapid delivery of oxytetracycline in dogs. In conclusion, oxytetracycline may be administered intraosseously when intravenous access is not possible.

    Keywords: Intraosseous injection, Jamshidi needle, Oxytetracycline, HPLC, Dog
  • Ravel Gholampour-Aghdami, Mehdi Mohebbi-Fani *, Arash Omidi, Aria Rasooli, Maryam Ansari-Lari Pages 29-40

    In the present study, aflatoxin M1 (AFM1) in bulk milk (n=72) and aflatoxin B1 (AFB1) in concurrent rations (TMRs; n=48) and feed ingredients (n=230) were assessed in 12 dairy farms in winter and summer. Bulk milk was sampled on days 1, 15 and 30 of the study. Feeds were sampled at days 1 and 30. Aflatoxin was measured using ELISA kits (detection ranges: 1-81 ngkg−1 for milk, 1.25-101.25 ngkg−1 for feeds). AFM1 was identified in all milk samples (range: 2.03 to >81 ngkg−1; median: 70 ngkg−1). Overall, 76% of milk samples (n=55/72) had AFM1 levels <81 ngkg−1 (Iranian limit:100 ngkg-1). Contaminations >81 ngkg−1 (n=17/72; 24%) were more frequent in winter (n=15/36 vs. 2/36). Sixty-nine percent of winter (n=25/36) and 31% of summer samples (n=11/36) had contaminations above the median. The chance of contaminations above the median was higher in winter (OR=5.33, P=0.007). All TMRs and ingredients had higher contaminations in summer. Seventy percent of summer and 30% of winter TMRs had contaminations above median (716 ngkg-1). The chance of TMR contamination above median was higher in summer (OR=5.57, P=0.002). The lower AFM1 levels in summer could be due to reduced hepatic AFB1 metabolism and lower dry matter intake induced by heat stress. Grain mix (rs=0.90; P=0.001), corn silage (rs=0.66; P=0.001) and wet beet pulp (rs=0.68; P=0.005) were the most prominent contaminants of TMRs. Due to the limitations of the diagnostic kit and different year-round nutritional conditions, higher or lower AFM1 contaminations are probable. With the current nutritional practices, higher summer contamination may happen if heat stress is efficiently controlled.

    Keywords: Aflatoxin, Bulk milk, Dairy cows, Ration
  • Freidon Hazrati Kalbi Beki, Hamidreza Azizi, GholamAli Kojouri *, Yaser Pirali, Morteza Hossininejad Pages 41-44

    Neospora caninum is a causative agent of abortion, stillbirth, and birth of weak neonates in wild and domestic mammalian species. The purpose of this seroprevalence study was to detect N. caninum in goats and farm dogs at the central Zagros region. This high altitude region is a mountainous, semi-humid and cold region with average rainfall. For this purpose, blood samples were obtained from 384 goats and 30 farm dogs and the existence of antibodies against N. caninum was determined using the commercial indirect ELISA method. The goats were divided into three age groups: less than one and a half years (54 heads), two to three years (163 heads), and more than three years (167 heads), with positive cases confirmed in 12, 40, and 50 heads, respectively. The seroprevalence of N. caninum was determined to be 26.56% which the highest rate was belonged to the age group of more than 3 years compared to other age groups. In the last thirty years, Neosporosis has been one of the causes of abortion in ruminants and in the present study, it was found that out of 5 female goats with a history of abortion, 3 had antibodies against Neospora caninum. In addition, 43.3 percent of farm dogs carried antibody against Neospora caninum, which may explain the role of domestic carnivores in Neosporosis epidemiology.

    Keywords: central Zagros, Goat, Dog, Neospora caninum, Neosporosis
  • Maryam Hemmatzadeh-Dastgerdi, Farid Barati *, Azar Baradaran, Abdonaser Mohebbi, Mohammad Barati Pages 45-50

    Pro-inflammatory cytokines may contribute to physiological, e.g., tissue reconstruction and vascularization, or pathological, e.g., inflammation or some metabolic disturbances, processes during pregnancy establishment. The current study aimed to investigate IL-6 plasma levels at 30 and 45 days post-insemination (dpi) in pregnant and non-pregnant dairy cows. The cows were examined for pregnancy diagnosis at 30 and 45 dpi. Cows (n=71) were assigned into four groups: Non-pregnant at 30 dpi (n=16), pregnant at 30 dpi (n=36), non-pregnant at 45 dpi (n=11), and pregnant at 45 dpi (n=8). Blood samples were collected at 30 and 45 dpi for IL-6 assay. Results showed high levels of plasma IL-6 at 30 dpi either cow-conceived or not. Cows with healthy embryos at 45 dpi had lower concentrations of IL-6 than cows with late embryonic death. The plasma IL-6 concentrations showed different patterns of changes in dairy cows during the first two months of pregnancy.

    Keywords: Pregnancy loss, Embryonic death, IL-6, cows
  • Parvin Mohseni, Reza Ghanbarpour, Maziar Jajarmi *, Mahboube Bagheri Pages 51-63

    Antibiotics are widely used to treat infectious diseases in humans and animals. However, the indiscriminate use of antibiotics contributes to the emergence of antibiotic-resistant bacteria, making infections more difficult to treat. In this study, we randomly collected thirty-six rainbow trout fish from various retail stores in Kerman city, located in the southeast of Iran. Skin samples were obtained from each fish using a swab, and Escherichia coli (E. coli) isolates were identified and screened for antimicrobial resistance (AMR) phenotypes, as well as related genes, using microbiological culturing, disc diffusion, and conventional PCR methods. Our findings showed that the prevalence of phenotypic resistance against the tested antibiotics was high, with erythromycin (88.57%), florfenicol (77.14%), oxytetracycline (74.28%), trimethoprim-sulphamethoxazole (71.42%), trimethoprim (65.71%), chloramphenicol (62.85%), flumequine (60%), ciprofloxacin (54.28%), and tetracycline (54.28%) having the highest resistance rates. Moreover, 8.57% of the E. coli isolates were found to be ESBL-producing strains, and 74.28% of the isolates were multi-drug resistant (MDR). The highest frequencies of antibiotic resistance genes were 5.71 % for blaTEM, 14.28% for qnrA, 17.14% for sul1, and 20% for sul2. E. coli is a mesophilic bacteria and is not naturally present in fish. Fishes have mostly psychrophilic bacteria in their microflora. The origin of E. coli on the skin of fish is water contaminated with human and animal feces, so the antibiotic resistance of this bacterium has an indirect relationship with aquaculture. Our study showed that E. coli isolates from the skin of rainbow trout has a high level of antibiotic resistance, which may be a risk to public health. Therefore, it is very important to control the use of antibiotics in fish farming to reduce the selection pressure to emergence and spread of antibiotic-resistant bacteria.

    Keywords: Escherichia coli, Antibiotic Resistance, fish, Kerman
  • Azadeh Nochalabadi, Hassan Morovvati *, Rahim Abdi Pages 64-71

    In the present study, Oreochromis niloticus juveniles were exposed to 10, 20, and 30% (96h LC50) of ammonia for two weeks. After this period, the fish were anesthetized and blood samples were taken from the caudal peduncle with a heparin-coated syringe to evaluate blood parameters. The 0.5 cm samples of the kidney tissue were taken, fixed in 10% formalin buffer, and after dehydration with alcohol, clarification with xylol, blocking with paraffin and cutting 4-6 microns thick with a microtome. Finally, the stained slides were studied with a light microscope. The results showed an enlarged Bowman's capsule, hyaline accumulation, epithelial detachment, increased melanomacrophage centers, necrotic glomeruli, and tubules in the kidneys after ammonia exposure. In the studies of blood serum factors with the increase of ammonia, cholesterol and BUN compared to the control and other groups. As the ammonia concentration increased, the severity of the lesions also increased. Therefore, ammonia causes changes in the structure and activity of some factors of the kidneys, which must be controlled by creating the appropriate ammonia and management conditions in the aquatic environment.

    Keywords: Histomorphometry, Ammonia, Oreochromis niloticus, Kidney
  • Seyed Amin Sadeghi *, Pouriya Shakeri, Masoud Ghorbanpoor, Payman Keihani Pages 72-80

    Vaccination is the most important preventive measure to protect companion animals against infectious diseases. The aim of the present study was evaluation and comparison the effects of vaccination with two dogs' multivalent vaccines on selective immune indices. twenty healthy 4-month-old dogs of mixed breed and both sexes were randomly divided into two groups. The first and second group of the dogs were vaccinated with polyvalent Biocan (Group A) and Hipradog (Group B) vaccines on days 0 and 28, respectively. Blood was taken from the dogs of both groups on days 0, 28 and 35; The collected sera were assessed for lysozyme, complement, bactericidal activities, and total serum immunoglobulin. The type of vaccine and time had a significant effect on the amount of complement, but their interaction had no significant effect. Also, time had a significant effect on the amount of lysozyme, but the type of vaccine and the interaction between vaccine and time did not have a significant effect on this index. Regarding the bactericidal activity, the type of vaccine, time, and their interaction had no significant effect on the anti-Salmonella and anti-Staphylococcal activity. Vaccine type, time and the interaction between vaccine and time had a significant effect on the immunoglobulin trend changes based on the ELISA method.  The results obtained in the present study indicated that there is no significant difference between these two polyvalent vaccines in terms of antimicrobial properties; however, the Hipradog vaccine in comparison with Biocan vaccine, stimulates the production of more complement, lysozyme, and immunoglobulin, so it is recommended to use the Hipradog vaccine for dog's vaccination.

    Keywords: Immune, Multivalent Vaccine, Dog
  • Reza Sayrafi *, Saeed Seifi Pages 81-90

    The objective of the present study was to investigate the effects of in ovo injection of nanocurcumin on intestinal histomorphology and some serum components of the hatched chicks. The chicken eggs were injected with 1, 10, 100, 1000, and 10000 ppm of nanocurcumin, and the other two groups were used as control and injected control (saline). At the end of the experiment, blood and tissue samples were collected for biochemical and histological examination. For histological examination, small intestine was sampled and routine histological methods containing fixation, dehydration, clearing and paraffin embedding were used. Sections were stained with hematoxylin & eosin for light microscopy evaluation. Blood biochemical parameters were analyzed by an automatic analyzer. Results indicated that in ovo injection of saline significantly reduced albumin, globulin, total protein and AST (aspartat aminotransferase) compared to the control group, so that injection of nanocurcumin corrected the reduction of these factors. Uric acid was increased by injection of 1, 10 and 100 ppm nanocurcumin compared to the other groups. Blood glucose levels decreased slightly with increasing the dose of nanocurcumin, and in the 1000 ppm nanocurcumin group, the levels were significantly lower than those of the control. In ovo injection of 1000 ppm nanocurcumin significantly increased the villi height and villus height/crypt depth ratio compared to the saline and 1 ppm nanocurcumin groups. Although the primary purpose of this study was to evaluate the effects of in ovo administration of nanocurcumin, it was demonstrated that the use of saline in the in ovo injection was inappropriate. In conclusion, in ovo injection of nanocurcumin corrected saline-altered serum factors, lowered blood sugar, and increased the intestinal absorption surface.

    Keywords: Nanocurcumin, In ovo injection, Intestinal histomorphometry, Blood biochemical parameters
  • Vahid Ganjiani *, Amin Bigham Sadegh, Nasrollah Ahmadi Pages 91-95

    A 3-year-old Lori-Bakhtiari ram with a history of a mass on the penis was referred to the veterinary teaching hospital of Shiraz University. The owner reported that the presence of the mass prevents the penis from returning to the prepuce. On physical examination, a 3.5cm × 2cm × 2cm mass on the penis was observed. After preparation, the mass was removed and its both sides were sutured. At this time, penis was simply returned into the prepuce and no recurrence was observed until seven months follow-up. No complication was noted in days after surgery. The removed mass was examined histopathologically. Microscopically, the mass was diagnosed to be a fibropapilloma. Although penile fibropapillomas have been described in bull and horse, to the best of authors' knowledge, no report was published about incidence of penile fibropapilloma in ram. Vaccines and immunization are crucial strategies to prevent and reduce the recurrence rate.

    Keywords: penis, fibropapilloma, Ram, Surgery
  • Ali Sadeghi-Nasab *, Seyed Massoud Zolhavarieh, Javad Ashrafihelan, Zainab Sadeghi Dehkordi, Aliasghar Bahari, Alireza Nourian Pages 96-101

    An 8-year-old crossbred thoroughbred chestnut stallion was suspected to an autoimmune mediated skin disease based on history, clinical observations, microbiological and clinicopathologically findings. The clinical signs disappeared completely after five weeks of treatment with PO prednisolone. However, approximately eight months later, the lesions recurred in a more severe form. There was no improvement despite the repeating previous treatment by horse's owner; therefore, oral azathioprine was added to prednisolone after skin biopsy. A significant therapeutic effect was observed by this combination, however; the use of azathioprine was discontinued after fifteen days due to diarrhea, while prednisolone continued for another week. After improvement of the symptoms, oral prednisolone was also stopped with a decreasing trend. Vesiculobullous to pustular lesions with acantholytic characteristic of the stratum corneum and stratum granulosum of epidermis were the histopathological findings, characteristics of pemphigus foliaceus. This is the first reported case of recurrent pemphigus foliaceus in Iran.

    Keywords: autoimmune, histopathology, Relapse, skin, Type II Hypersensitivity