فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ثریا نورایی مطلق، زهرا اسدی پیری، یاسر مخیری، فاطمه دلفان، انیس حسنوند، فاطمه بستامی* صفحات 335-348
    زمینه و هدف

    خشونت خانگی علیه زنان، از جدی ترین مشکلات اجتماعی است. این مطالعه با هدف تعیین پیش بینی کننده های رفتار جستجوی کمک در زنان در معرض خشونت همسر انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی بود که در سال1401 در بین زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت استان لرستان انجام شد. 525 نفر به روش نمونه گیری چند مرحلهای شامل روش های طبقه ای، خوشه ای و تصادفی ساده، وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های خشونت همسر و جستجوی کمک بود. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون کای دو و نرم افزار استاتا 14 انجام شد.

    یافته ها

    بالاترین فراوانی در بعد خشونت جسمی و روانی به ترتیب مربوط به سیلی زدن 69/9 درصد و تحقیر کردن 84/38 درصد و در بعد خشونت جنسی، رابطه جنسی بدون رضایت 24/76 درصد بود. بیشترین فراوانی منبع جستجوی کمک در افراد مورد مطالعه به ترتیب خانواده فرد (70/48درصد)، مراقب سلامت 56 درصد و خانواده همسر 53/90 درصد بود. رفتار جستجوی کمک در مورد خشونت جسمی (p=0.20) و روانی (p=0.007) در گروه های با درآمد بیشتر، بالاتر بود. در زنانی که همسر آنها دارای تحصیلات دانشگاهی بودند در مورد خشونت جسمی (p=0.015) و روانی (p=0.011) نسبت به سایر افراد، رفتار جستجوی کمک بیشتر بود. رفتار جستجوی کمک در مورد خشونت جسمی (p<0.001)، و جنسی (p=0.004) در افرادی که در شهرهای بروجرد و خرم آباد زندگی می کردند نسبت به سایر شهرستان ها بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    عوامل متعدد مرتبط با رفتار کمک جویی شامل سطح تحصیلات همسر، زنانی که خشونت فیزیکی را تجربه می کنند، محل سکونت و وضعیت ثروت خانوار بود. سیاست ها و مداخلات باید برای رسیدگی به این عوامل برای بهبود نتایج سلامت زنان و جلوگیری از خشونت همسر تنظیم شود. با توجه به اینکه رفتار رسمی کمک جویی در ایران محدود است، سیاست های دولتی باید بر پیشگیری از خشونت همسر از طرق مختلف مانند افزایش تقاضا برای دسترسی زنان به خدمات رسمی (خدمات بهداشتی، حقوقی و اجتماعی) در صورت تجربه خشونت همسر متمرکز شود.

    کلیدواژگان: رفتار جستجوی کمک، خشنونت همسر، ایران
  • زینب میرزاییان وناب، مرجان صفاری*، رسول نوروزی سید حسینی، سیده ملیکا خارقانی مقدم صفحات 349-364
    زمینه و هدف

    حمایت والدین پیش بینی کننده مهمی برای مشارکت و سطوح فعالیت بدنی اوقات فراغت نوجوانان است. این مطالعه با هدف بررسی روابط ساختاری بین حمایت والدین، توانایی بازسازی، هنجار ذهنی و فعالیت بدنی اوقات فراغت نوجوانان انجام شد.

    مواد و روش ها

    طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، داده ها با استفاده از پرسشنامه های فعالیت بدنی فراغتی گودین، هنجار ذهنی کیم و همکاران، توانایی بازسازی زی و همکاران و حمایت درک شده والدین زی و همکاران از 641 نوجوان 12 تا 18 سال دختر و پسری که سابقه فعالیت بدنی در اوقات فراغتشان داشتند در فاصله زمانی اردیبهشت تا خرداد 1401 به روش نمونه گیری در دسترس جمع آوری شدند و با نرم افزار اس پی اس اس 25 و اسمارت پی ال اس 3 مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل مسیر نشان می دهد که تمام فرضیه ها از نظر آماری در سطح 0.05> P معنی دار بودند. به طور خاص، هنجار ذهنی بر توانایی بازسازی و فعالیت بدنی اوقات فراغت نوجوانان تاثیر مثبت داشت (05/0>P). علاوه بر این، توانایی بازسازی بر هنجارذهنی و فعالیت بدنی اوقات فراغت نوجوانان تاثیر مثبت داشت (05/0>P). در نهایت، حمایت والدین بر توانایی بازسازی، هنجارذهنی و فعالیت بدنی اوقات فراغت نوجوانان تاثیر مثبت گذاشت (05/0>P). ضریب تعیین برای فعالیت بدنی فراغتی برابر با 27/80 درصد بود و نشان دهنده این مفهوم است که متغیرهای حمایت والدین، هنجارذهنی و توانایی بازسازی با همکاری هم 27/80 درصد فعالیت بدنی فراغتی را پیش بینی کرده اند، ولی هر دو متغییر حمایت والدین و فعالیت بدنی فراغتی در مجموع 52/60 درصد از فعالیت بدنی فراغتی نوجوانان را پیش بینی می کنند که سهم فعالیت بدنی فراغتی از حمایت والدین بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج بر اهمیت حمایت والدین از فعالیت بدنی اوقات فراغت نوجوانان و کمک به نوجوانان برای توسعه توانایی بازسازی و هنجارذهنی به عنوان راهی برای ترویج فعالیت بدنی اوقات فراغت در میان نوجوانان تاکید می کند. در نتیجه چنین حمایت والدینی به ویژه برای نوجوانان پسر و دختر با وضعیت سلامت ضعیف و با شاخص توده بدنی بالا سبب افزایش فعالیت بدنی فراغتی نوجوانان و بهبود سلامت کلی آنها می شود.

    کلیدواژگان: فعالیت های اوقات فراغت، شاخص توده بدنی، والدین، ورزش، نوجوان، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، انگیزه، وضعیت سلامت
  • پروین بنابی نقده، جمشید عدالتیان شهریاری*، روح الله زابلی صفحات 365-379
    زمینه و هدف

    کارآفرینان اجتماعی می توانند اثربخش تر از دولت ها نیازهای اساسی برای آب، فاضلاب، مراقبت های بهداشتی اولیه یا مراقبت های تخصصی را پاسخ دهند. با توجه به عدم وجود الگوی کارآفرینی اجتماعی در آموزش و پیشگیری دیابت در ایران، این مطالعه با رویکرد نظریه داده بنیاد به طراحی الگو از دیدگاه متخصصان و کارآفرینان فعال در این حوزه پرداخته است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه کیفی است که با روش داده بنیاد انجام شد. انتخاب شرکت کنندگان با روش نمونه گیری نظری بود. معیارهای انتخاب شامل فعالان بخش دیابت، کار آفرینان اجتماعی، مسوولین وزارت بهداشت در حوزه دیابت، سازمانهای مردم نهاد بودند. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. حد اشباع 12 نفر بود. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق انجام شد. بر اساس روش گراندد تیوری اشتراووس و کوربین(2014) مصاحبه ها تحلیل گردید. فرایند تحلیل از طریق نرم افزار اطلس تی آی نسخه 9 انجام گردید.

    یافته ها

    تعداد 435 کد اولیه در قالب 21 زیر مضمون و 12 مقوله شناسایی گردید. الگوی کارآفرینی اجتماعی شامل پیشایندها، مداخلات و تعاملات و پیامدها بود. پیشایندها شامل آموزش و توانمند سازی، محرومیت زایی، جذب و تولید منابع، حفاظت مالی و حمایت طلبی بود. مداخلات و تعاملات شامل آموزش آبشاری و همتایان، تامین مالی و سرمایه گذاری، توانمند سازی و ظرفیت سازی سمن ها، جهت دهی و هدایت بیماران، کسب انتفاع  و سود آوری مالی، مشاوره و پژوهش، همکاری و هماهنگی بین بخشی و در نهایت پیامدها شامل مقولات ارتقای سواد سلامت، بین المللی سازی اقدامات، حرفه ای گرایی در پیشگیری و آموزش دیابت، مراکز تخصصی دیابت، نظارت و پایش دیابت بوده است.

    نتیجه گیری

    برای اثربخشی بیشتر فعالیت های آموزش و پیشگیری دیابت باید از الگوهای مدرن و سازمان یافته تر مانند کارآفرینی اجتماعی بهره گرفت. بازمهندسی ساختار انجمن ها، بازتعریف نقش و تعاملات با وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و استفاده از بازرایابی اجتماعی و کسب انتفاع و مدیریت هزینه ها می تواند در پیشبرد اهداف برنامه های ملی پیشگیری و کنترل دیابت در کشور نقش به سزایی داشته باشد. با اتخاذ رویکردهای نوآورانه در ارتقای سلامت و تندرستی جامعه می توان آموزش و پیشگیری دیابت را اجرا نمود.

    کلیدواژگان: دیابت، آموزش، پیشگیری، کار آفرینی اجتماعی
  • سعید پورنقاش تهرانی، امیر نصیری، طاهره دهداری* صفحات 380-392
    زمینه و هدف

    مطالعات نشان می دهند که بسیاری از افراد دارای اضافه وزن که وزن خود را کاهش داده اند، پس از گذشت مدتی، به وزن سابق برگشته اند. مطالعه حاضر با هدف تبیین دلایل برگشت اضافه وزن در افراد چاق و دارای اضافه وزن دارای سابقه قبلی کاهش وزن انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر با رویکرد کیفی به روش تحلیل محتوای قراردادی در شهر تهران انجام شد. مشارکت کنندگان شامل 18 نفر از افراد چاق و دارای اضافه وزن بودند که دارای سابقه کاهش وزن قبلی (حداقل به میزان 10 درصد وزن اولیه بدن) و برگشت وزن حداقل یک سال بعد از کاهش وزن رخ داده، بودند. در ضمن، با 4 متخصص تغذیه در دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز مصاحبه شد. نمونه گیری به صورت هدفمند شروع و تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت. گردآوری داده ها با مصاحبه فردی نیمه ساختاریافته از مهرماه تا بهمن ماه 1398 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سن بیماران مشارکت کننده 50/35 سال با انحراف معیار 63/8 بود. 8/27 درصد شرکت کنندگان مرد و بقیه زن بودند. 6/55 درصد از شرکت کنندگان مجرد و 4/44 درصد کارمند بودند. نتایج نشان داد که 4 مضمون اصلی شامل بازدارنده های ادامه اتخاذ روش های کنترل وزن (شامل رژیم غذایی و فعالیت جسمانی) در طول زمان با 3 طبقه (شامل عوامل روان شناختی، عوامل محیطی و عوامل اجتماعی)، عوامل جسمانی با 3 طبقه (شامل ارث، عوامل فیزیولوژیک و ایجاد تغییر در وضعیت سلامت)، مهارت های متخصص تغذیه با 2 طبقه (شامل آموزش تغذیه و رفتار درمانی) و راهنما برای عمل با 2 طبقه (شامل راهنماهای داخلی و خارجی)، به عنوان دلایل افراد برای برگشت وزن مشخص شدند.

    نتیجه گیری

    توجه به پدیده برگشت وزن و استفاده از راهبردهای رفتار درمانی، آموزش تغذیه، استفاده از محرک های انگیزشی مثبت و کاربرد ابزارهای غربالگری جهت تشخیص اختلالات روان شناختی (مانند اضطراب و افسردگی) می تواند به متخصصین تغذیه کمک کند تا موارد برگشت وزن در افراد چاق را کاهش دهند. در ضمن، وجود زیرساخت های محیطی مناسب برای افزایش فعالیت بدنی در جامعه می تواند محدودیت های افراد برای کنترل وزن را کاهش دهد. این مهم، باید مورد توجه تصمیم گیران جامعه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برگشت وزن، تحقیق کیفی، تجارب، چاقی
  • ثریا سیابانی، هانیه السادات جمشیدی*، فاطمه رجعتی، افشین الماسی صفحات 393-403
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت سلامت جنسی زنان، نقش مدیریت قاعدگی نوجوانان آشکار است. بر اساس شواهد دختران نوجوان در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله ایران مدیریت قاعدگی خوبی ندارند. لذا این پژوهش با هدف تعیین اثر اجرای یک برنامه ارتقاء سلامت با استفاده از الگو پرسید-پروسید در دختران نوجوان دبیرستانی کرمانشاه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه، یک مطالعه نیمه تجربی بدون گروه کنترل است که در سال 1400 تا 1401 در شهر کرمانشاه انجام شد. در این مطالعه ابتدا نیازسنجی با شرکت 300 نفر، دختر نوجوان دبیرستانی به صورت تصادفی دو مرحله ای انجام شد و ابزار جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه بود. سپس متناسب با نتایج نیازسنجی، مداخله آموزشی با حجم نمونه 80 نفر، دختر دبیرستانی که به صورت تصادفی دو مرحله ای انتخاب شدند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا بر اساس الگو ی پرسید-پروسید بود و قبل، بعد و دو ماه بعد از مداخله توسط دانش آموزان تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه22 و آزمون فریدمن تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نیاز سنجی نشان داد که میانگین نمره آگاهی دانش آموزان (میانگین ± انحراف معیار) برابر 3/9± 7/06، نمره نگرش برابر8/33 ± 33/16 و نمره خودکارآمدی برابر 9/44 ± 32/28 بود. نتایج مقایسه ای نشان داد که میانگین و میانه عوامل مستعدکننده، عوامل قادرکننده و عوامل تقویت کننده (0/001>p) از نظر آماری در سه مقطع (قبل، بعد و دو ماه بعد از مداخله) تفاوت معنا داری دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از این مطالعه، نشان دهنده تاثیر مثبت برنامه آموزشی براساس الگوی پرسید-پروسید و اجزای آن (عوامل مستعدکننده، عوامل قادر کننده و عوامل تقویت کننده) بر مدیریت قاعدگی دختران نوجوان است.

    کلیدواژگان: مدیریت قاعدگی، الگوی پرسید-پروسید، دختران نوجوان، عادت ماهانه
  • مریم سادات متولی، مژگان سپاه منصور*، سوسن علیزاده فرد، نصرالله عرفانی صفحات 404-418
    زمینه و هدف

    کیفیت زندگی در ارتقای سلامت بیماران اهمیت به سزایی دارد. پژوهش حاضر برای ارایه مدل ساختاری کیفیت زندگی و ارتقای سلامت زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بر اساس ادراک بیماری، سرسختی سلامت با نقش میانجی شناخت اجتماعی تدوین گردیده است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی  بود. جامعه آماری تمامی زنان مبتلا به ام اس عضو انجمن ام اس ایران و مراجعه کننده به مرکز تحقیقات ام اس بیمارستان سینا تهران بودند که تعداد 470 نفر در سال  1401 به روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه به پرسشنامه های کیفیت زندگی اختصاصی ام اس، ادراک بیماری فرم کوتاه، سرسختی سلامت تجدید نظر شده و بازشناسی احساسات چهره (شناخت اجتماعی) به صورت آنلاین (برخط) پاسخ دادند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد مدل ساختاری کیفیت زندگی زنان مبتلا به ام اس بر اساس ادراک بیماری و سرسختی سلامت با نقش واسطه ای شناخت اجتماعی برازش مطلوب 0/375 دارد. بین کیفیت زندگی، ادراک بیماری با میانجی گری شناخت اجتماعی با ضریب تاثیر 0/124-  و بین کیفیت زندگی، سرسختی سلامت با میانجی گری شناخت اجتماعی با ضریب تاثیر60 /0-  رابطه منفی و معنادار وجود داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت نقش میانجی شناخت اجتماعی در تاثیر ادراک بیماری و سرسختی سلامت، بر کیفیت زندگی می تواند مدل مناسبی را برای تبیین بهبود روانشناختی زنان مبتلا به ام اس ارایه دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ادراک بیماری، سرسختی سلامت، شناخت اجتماعی، بیماری مالتیپل اسکلروزیس
  • نرگس بنی مهد رانکوهی، سیده بلین توکلی ثانی، حبیب الله اسماعیلی، وحید نهتانی، محمد واحدیان شاهرودی* صفحات 419-433
    زمینه و هدف

    پاندمی ویروس کرونا از پایان سال 2019 تا کنون در سطح جهان وضعیت فوق العاده به وجود آورد که بحران بی سابقه اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را در پی داشت. در حال حاضر مهم ترین راهکار مقابله با این پاندمی رعایت کامل پروتکل های بهداشتی در کنار واکسیناسیون عمومی است که لازمه آن آگاهی بخشی به جامعه و تغییر رفتارهای بهداشتی و اجتماعی مردم است. مطالعه حاضر به منظور بررسی عوامل مرتبط با رفتارهای پیشگیری کننده از کرونا در زنان حاشیه شهر مشهد با استفاده از مدل ارتقا سلامت پندر انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی مقطعی که در سال 1400 انجام شد، 300 زن ساکن حاشیه شهر مشهد به روش نمونه گیری چندمرحله ای، که نسبت به انجام پژوهش رضایت داشتند وارد مطالعه شدند و چک لیست اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه 82 سوالی طراحی شده بر اساس مدل ارتقا سلامت پندر (که روایی و پایایی آن تایید شده بود) را تکمیل نمودند. داده های بدست آمده توسط نرم افزار SPSS آنالیز شدند.

    یافته ها

    از میان خصوصیات دموگرافیک متغیرهای شغل (p=0/03)، سابقه ابتلا به کرونا (p=0/01)، دریافت واکسن (p=0/04)، فشارخون (p=0/01) و دیابت  (p=0/04)، با سازه پیامدهای رفتاری ارتباط معنی داری داشتند. بیشترین و کمترین نمره شرکت کنندگان در مطالعه به ترتیب در سازه موانع درک شده (12/87± 48/66) و تعهد به اجرای برنامه (1/42± 8/68) وجود داشت. از بین بخش های مختلف مدل ارتقاء سلامت پندر، خودکارآمدی درک شده (p<0/001, B=0/39)، منافع درک شده (p<0/001, B=0/13)، تاثیرات بین فردی(p<0/001, B=0/16) و ترجیحات (p<0/001, B=0/20) تاثیر معنی داری بر سازه پیامدهای رفتاری داشتند.

    نتیجه گیری

    قوی ترین پیش بینی کننده رفتارهای پیشگیری کننده از کرونا، خودکارآمدی است. در نتیجه انجام مداخلاتی به منظور افزایش خودکارآمدی ساکنان حاشیه شهر احتمالا منجر به افزایش رفتارهای پشگیری کننده از کووید-19 در آن ها خواهد شد.

    کلیدواژگان: مدل ارتقاء سلامت، کووید-19، زنان
  • زهره سادات نوابی، علیرضا احمدی*، محمدرضا صبری صفحات 434-464
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی مادرزادی از شایع ترین نقص های مادرزادی در بدو تولد می باشد. کودکان و نوجوانان با بیماری های قلبی مادرزادی به دلیل استعداد ابتلا به آندوکاردیت عفونی ناشی از بهداشت نامناسب دهان و دندان نیازمند مراقبت های ویژه دندانپزشکی می باشند. هدف مطالعه حاضر طراحی و ارزیابی نرم افزار آموزشی بهداشت دهان و دندان مبتنی بر تلفن همراه برای کودکان و نوجوانان با بیماری های قلبی مادرزادی می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توسعه ای بود که از سال 1400 تا 1401 در مرکز تحقیقات قلب کودکان اصفهان انجام شد. برای طراحی و توسعه پایگاه داده نرم افزار آموزشی بهداشت دهان و دندان از سیستم MySQL  استفاده شد. توسعه نرم افزار نیز بر پایه پلتفرم اندروید انجام گرفت. طراحی و ارزیابی نرم افزار آموزشی بهداشت دهان و دندان در پنج مرحله تحلیل، طراحی، توسعه، پیاده سازی و ارزیابی انجام گرفت. برای ارزیابی کاربرد پذیری نرم افزار از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر از 51 نفر از کودکان و نوجوانان 3 تا 18 سال با بیماری های قلبی مادرزادی و والدین آن ها تشکیل شده بودند.

    یافته ها

    نتایج ارزیابی کاربرد پذیری نرم افزار آموزشی بهداشت دهان و دندان از دیدگاه کودکان و نوجوانان با بیماری قلبی مادرزادی نشان داد که ویژگی های کاربری بودن، سهولت استفاده و تاثیرات آموزشی این نرم افزار در حد خوب ارزیابی گردید.

    نتیجه گیری

    کاربرد این نرم افزار می تواند در زمینه ارتقای بهداشت دهان و دندان کودکان و نوجوانان با بیماری قلبی مادرزادی مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: نرم افزار موبایل، بهداشت دهان و دندان، نقایص قلبی، مادرزادی
|
  • Soraya Nouraei Motlagh, Zahra Asadi-Piri, Yaser Mokhayeri, Fatemeh Delfan, Anis Hassanvand, Fatemeh Bastami* Pages 335-348
    Background and Objectives

    Domestic violence against women is one of the most serious social issues. This study aimed to identify predictors of help-seeking behavior among women exposed to spousal violence.

    Materials & Methods

    The present study was a descriptive-analytical study conducted in 2022 among women attending comprehensive health service centers in Lorestan Province, Iran. A total of 525 participants were recruited using multi-stage sampling methods, including stratified, cluster, and simple random sampling. Data were collected through questionnaires on spousal violence and help-seeking behavior. Data analysis was performed using independent t-tests, ANOVA, and Stata 14 software.

    Results

    The highest prevalence of physical and psychological violence dimensions were related to slapping (69.9%) and belittling (84.38%), respectively. In terms of sexual violence, non-consensual sexual intercourse (24.76%) was the most prevalent. The most common sources for seeking help were individual's family (70.48%), healthcare providers (56%), and spouse's family (53.90%). Help-seeking behavior for physical (p=0.02) and psychological violence (p=0.007) was higher in higher-income groups. Women whose spouses had university education exhibited higher help-seeking behavior for physical (p=0.015) and psychological violence (p=0.011) compared to others. Help-seeking behavior regarding physical violence (p<0.001) and sexual violence (p=0.004) was more frequent among individuals residing in Borujerd and Khorramabad cities compared to other cities in the province.

    Conclusion

    Multiple factors associated with help-seeking behavior were identified, including spouse's education level, women experiencing physical violence, place of residence, and household wealth status. Policies and interventions should be developed to address these factors and improve women's health outcomes and prevent intimate partner violence (IPV). Considering the limited formal help-seeking behavior in Iran, governmental policies should focus on preventing IPV through various means, such as increasing demand for women's access to formal services (healthcare, legal, and social services) when experiencing IPV.

    Keywords: Help-seeking behavior, spousal violence, Iran
  • Zainab Mirzaeian Vanab, Marjan Saffari*, Rasool Norouzi Seyed Hossini, Seyedeh Melika Kharghani Moghadam Pages 349-364
    Background and Objectives

    parental support is an important predictor of adolescents' participation and levels of leisure-time physical activity. This study aimed to investigate the structural relationships between parental support, restructuring ability, subjective norm and leisure time physical activity.

    Materials and Methods

    During a descriptive research of the correlation type, data were collected using questionnaires of leisure physical activity (Godin, 2011), subjective norm (Kim et al., 2019), restructuring ability (Xie et al., 2018a) and perceived parental support (Xie et al., 2021),641 adolescents between 12 and 18 years of age, boys and girls, who had a history of physical activity in their leisure time, were collected from May to June 2022 by purposive sampling and analyzed with SPSS 25 and SmartPLS 3 software.

    Results

    Path analysis shows that all the hypotheses were statistically significant at the P<0.05 level. specifically, the subjective norm had a positive effect on the restructuring ability and the of leisure physical activity adolescents (P<0.05). In addition, the restructuring ability had a positive effect on the subjective norm and leisure physical activity adolescents (P<0.05). Finally, parental support had a positive effect on adolescent's restructuring ability, subjective norm and leisure time physical activity (P<0.05). The coefficient of determination for leisure time physical activity was equal to 27.8% and it shows the concept that the variables of parental support, subjective norm and the restructuring ability to rebuild together have predicted 27.8% of leisure time physical activity. but both variables of parental support and leisure time physical activity predict a total of 52.6% of adolescents' leisure time physical activity, the share of leisure time physical activity was higher than parental support.

    Conclusion

    The results emphasize the importance of parental support for adolescents' leisure time physical activity and helping adolescents to develop the restructuring ability and subjective norm as a way to promote leisure time physical activity among adolescents. As a result, such parental support, especially for adolescent boys and girls with poor health status and high body mass index, increases the leisure time physical activity of adolescents and improves their overall health.

    Keywords: Leisure Activities, Body Mass Index, Exercise, Adolescent, Parents, Theory of Planned Behavior, Motivation, Health Status
  • Parvin Bonabi Naghadeh, Jamshid Edalatian Shahriari*, Rouhollah Zaboli Pages 365-379
    Background and Objectives

    Social entrepreneurs respond more effectively than governments to basic needs for water, sanitation, primary health care or specialized care. Considering the lack of a social entrepreneurship model in diabetes prevention and education in Iran, this study has designed this model with a grounded theory.

    Materials and Methods

    This research was a qualitative study using grounded theory method. The theoretical sampling was used to selection of participants. The selection criteria included diabetes activists, social entrepreneurs, officials of the Ministry of Health, non-governmental organizations. The theoretical saturation limit was 12 experts. Data collection was done using in-depth interviews. Interviews were analyzed based on the grounded theory method of Strauss and Corbin (2014). The analysis process was done through Atlas TI. 9 software.

    Results

    435 codes were identified in 21 sub-themes and 12 categories. The model of social entrepreneurship included antecedents, interventions and interactions and consequences. The antecedents included education and empowerment, deprivation, attraction and production of resources, financial protection and patronage. Interventions and interactions included cascading education and peers, financing and investment, empowerment and capacity building of the NGOs, orientation and guidance of patients, profit and financial gain, consultation and research, cooperation and inter-departmental coordination. The consequences include the categories of improving health literacy, internationalization of actions, professionalism in diabetes prevention and education, specialized diabetes centers, diabetes supervision and monitoring.

    Conclusion

    For more effectiveness of diabetes education and prevention activities, modern and more organized models such as social entrepreneurship should be used. Reengineering the structure of associations, redefining the role and interactions with the Ministry of Health and Medical Education, and using social audits and obtaining benefits and cost management can play a significant role in advancing the goals of national diabetes prevention and control programs in the country.

    Keywords: Diabetes, Education, Prevention, Social Entrepreneurship
  • Said Pournaghash-Motlagh-Tehrani, Amir Nasiri, Tahereh Dehdari* Pages 380-392
    Background and Objectives

    Studies show that many overweight people who have lost weight eventually regain their previous weight. This study explored the experiences of overweight/obese individuals with a history of weight regain in terms of weight regain.

    Materials and Methods

    This qualitative study was conducted in Tehran using conventional content analysis. The study included 18 participants who had previously experienced overweight or obesity and had regained a minimum of 10% weight loss at least one year after the initial weight loss. Additionally, four nutrition experts from Iran University of Medical Sciences were interviewed. Targeted sampling began with the snowball method, and data saturation was achieved. Data were collected through semi-structured interviews conducted from October to January 2019.

    Results

    The average age of the participating patients was 35.50 years, with a standard deviation of 8.63. Among the participants, 27.8% were male, while the remaining majority were female. In terms of marital status, 55.6% of the participants were single, and 44.4% were employed. The results showed that 4 main themes including the barriers to continue adopting weight control methods including diet and physical activity over time with 3 categories (including psychological factors, environmental factors and social factors), physical factors with 3 categories (including inheritance, physiological factors and changes in health status), nutritionist skills with 2 categories (including nutrition education and behavioral therapy) and cues to action with 2 categories (including internal and external cues to action) were recognized as the reasons of the participnts to return the weight.

    Conclusion

    Greater attention to the phenomenon of weight regain and the use of behavioral therapy strategies, nutrition education, positive motivational stimuli, and screening tools to detect psychological disorders such as anxiety and depression may help nutrition experts reduce weight regain in obese individuals. Additionally, improving the environmental infrastructure to promote physical activity can help reduce barriers to weight control in community. These considerations should be taken into account by societal decision-makers.

    Keywords: Weight regain, obesity, qualitative research, experience
  • Soraya Siabani, Hanieh Sadat Jamshidi*, Fatemeh Rajati, Afshin Almasi Pages 393-403
    Background and Objectives

    Considering the importance of women's sexual health, the role of adolescent menstruation management is obvious. According to evidence, teenage girls in many countries of the world, including Iran, do not have good menstrual management. Therefore, this research was conducted with the aim of determining the effect of implementing a health promotion program using the PRECEDE-PROCEED model in high school teenage girls in Kermanshah.

    Materials and Methods

    This study is a semi-experimental study without a control group that was conducted in Kermanshah from 2021 to 2022. In this study, needs assessment was done by 300 high school girls randomly and the data collection tool was a questionnaire. Then, according to the needs assessment results, an educational intervention with a sample size of 80 students and high school girls who were selected by two-stage random sampling were evaluated. Data collection tool was a valid and reliable researcher-made questionnaire based on PRECEDE-PROCEED model and was completed by students before, after and two months after the intervention. Data were analyzed by SPSS software version 22 and Friedman test.

    Results

    The results of the needs assessment showed that the students' mean knowledge score (mean ± standard deviation) was 7.06 ± 3.9, attitude score was 33.16 ± 8.33, and self-efficacy score was 32.28 ± 9.44 The comparative results showed that the mean and median of predisposing factors, enabling factors and enhancing factors (p<0.001) statistically in three periods (before, after and two months after intervention) has a significant difference.

    Conclusion

    The results obtained from this study show the positive impact of the educational program based on the PRECEDE-PROCEED model and its components (predisposing factors, enabling factors, and enhancing factors) on menstrual management of teenage girls.

    Keywords: Menstruation Management, Precede-Proceed Model, Adolescent Girls, Menstruation
  • Maryam Sadat Motevalli, Mojgan Sepahmansoor*, Susan Alizadehfard, Nasrolah Erfani Pages 404-418
    Background and Objectives

    Quality of life is important in improving the health of patients. The current study was developed to present a structural model of quality of life and health promotion of women with Multiple Sclerosis (MS) based on illness perception, health hardiness with the mediating role of social cognition.

    Materials and Methods

    The research method was descriptive-correlation. The statistical population consisted of all women with MS who were members of the MS Association of Iran and referred to the MS Research Center of Sina Hospital in Tehran, which numbered 470 in 1401, using the available and voluntary methods, to the MSIS-29 questionnaires, short-form illness perception, RHHI-24 and Emotion Recognition Task (social cognition) were answered online.

    Results

    Data analysis showed that the structural model of the quality of life of women with MS based on illness perception and health hardiness with the mediating role of social cognition has a favorable fit of 0.375. There was a negative and significant relationship between quality of life, illness perception with the mediation of social cognition with an influence coefficient of -0.124, and between quality of life and health hardiness with the mediation of social cognition with an influence coefficient of -0.60 (P < 0.05).

    Conclusion

    Based on the research results, it can be concluded that the mediating role of social cognition in the impact of illness perception and health hardiness on the quality of life can provide a suitable model to explain the psychological improvement of women with MS.

    Keywords: Quality of Life, Illness Perception, Heath Hardiness, Social Cognition, Multiple Sclerosis Disease
  • Narges Banimahd Rankohi, Seyedeh Belin Tavakoly Sany, Habibollah Esmaily, Vahid Nohtani, Mohammad Vahedian Shahroodi* Pages 419-433
    Background and Objectives

    From the end of 2019 until now, the coronavirus pandemic created an extraordinary situation in the world, which resulted in an unprecedented social, political and economic crisis. The most critical solution to this pandemic is to fully comply with health protocols and public vaccination, which requires informing society and changing people's health and social behaviours. The present study was conducted to investigate the factors related to preventive behaviors against Corona)  SARS-CoV-2( among women in the suburbs of Mashhad using the Pender health promotion model.

    Materials and methods

    In this Cross-sectional analysis study conducted in 2021, 300 women living in the suburbs of Mashhad were included by multi-stage sampling method, who were satisfied with the research., and a checklist of demographic information and an 82-question questionnaire designed based on Pender's health promotion model (whose validity and reliability were confirmed). The obtained data were analyzed by SPSS software.

    Results

    Among the demographic characteristics of job variables (p=0.03), history of corona infection (p=0.01), vaccination (p=0.04), blood pressure (p=0.01), and diabetes (p=0.04) had a significant relationship with the structure of behavioral outcomes. The highest and lowest scores of the participants in the study were in the structure of Perceived Barriers (48.66 ± 12.87) and Commitment to Plan of Action (8.68 ± 1.42). Among the different parts of Pender's health promotion model, perceived self-efficacy (p<0.001, B=0.39), perceived benefits (p<0.001, B=0.13), interpersonal effects (p=0.001, B=0.16), and preferences (p<0.001, B=0.20) had a significant effect on the structure of behavioral consequences.

    Conclusion

    Self-efficacy is the strongest predictor of preventive behaviors against Corona. As a result, carrying out interventions to increase the self-efficacy of the residents of the outskirts of the city will probably lead to an increase in their behaviors of avoiding Covid-19 in them.

    Keywords: Health Promotion, covid-19, Female
  • Zohreh Sadat Navabi, Alireza Ahmadi*, MohammadReza Sabri Pages 434-464
    Background and Objectives

    Congenital heart defects (CHDs) are the most common type of birth defect. Affected children and adolescents with CHD require special care in dentistry because of their susceptibility to infective endocarditis from poor oral hygiene infections. The purpose of this study was to design and evaluate a mobile-based educational oral health application for children and adolescents with CHD.

    Materials and Methods

    This developmental study was conducted in 2021-2022 at the Pediatric Cardiovascular Research Center in Isfahan. My Structured Query Language (MySQL) system was used to design the database of educational oral health application. Also; the development phase was based on the Android platform. The design and development of a mobile-based educational oral health application was carried out in five stages, including analysis, design, development, implementation, and evaluation. A researcher-made questionnaire was used to evaluate the application. The statistical population of this was composed of 51 children and adolescents (3-18 years of age) with CHD and their parents.

    Results

    The results of the evaluation of the usability of the educational oral health app from the children and adolescents' perspective with CHD showed that the "user-friendliness", "ease of use" and " educational impacts" of the app were evaluated as good.

    Conclusion

    The usage of this mobile application can be useful in improving the oral and dental health of children and adolescents with CHD.

    Keywords: Mobile Applications, Oral Health, Heart Defects, Congenital