فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1402)

مجله علوم پیراپزشکی و بهداشت نظامی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 48، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرزو آرد فروش، بهبود جعفری*، رقیه درگاهی، ابوالفضل جعفری ثالث صفحات 1-7
    مقدمه

    مایکوپلاسما هومینیس جزو کوچکترین پروکاریوت های آزاد و از معروف ترین مایکوپلاسمای بیماری زای دستگاه تناسلی انسانی می باشد. که موجب واژینوزباکتریایی، ناباروری، سقط جنین، تولد زودرس با کم وزنی، مننژیت و پنومونی می شود. این تحقیق با هدف مطالعه ی میزان شیوع پارگی زودرس کیسه آب مادران باردار در اثر مایکوپلاسما هومینیس در بیمارستان های زنان استان اردبیل با دو تکنیک PCR و کشت انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی موردی شاهدی  روی 100 زن باردار با کیسه آب پاره شده و 50  زن سالم بدون علامت  (کنترل) مراجعه کننده به بیمارستان های زنان استان اردبیل در سال 1401 انجام شد. پس از نمونه برداری به روش سواپ سرویکال، نمونه ها از نظر حضور مایکوپلاسما هومینیس با روش کشت و PCR مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در گروه مورد از 100 بیمار مورد مطالعه، 39 نمونه (39%) با روش کشت و 51 نمونه (51 %) با روش PCR و در گروه کنترل از 50  نمونه مورد بررسی،  7  نمونه (14 %) با روش کشت و 9 نمونه (18 %)  با روش PCR از نظر وجود مایکوپلاسما هومینیس مثبت تشخیص داده شدند. ارتباط آماری معنی داری بین گروه سنی، سابقه سقط، ابتلا به عفونت واژینال قبل از بارداری و کیسه آب پاره شدن خودبخود زنان باردار با خطر ابتلا به مایکوپلاسماهومینیس و بدنبال آن کیسه آب پاره شدن زودرس زنان باردارمشاهده شد (0/05 <p).

    بحث و نتیجه گیری

    در صدپارگی زودرس کیسه آمنیوتیک مادران باردان در اثر آلودگی با مایکوپلاسما هومینیس بالا و شایع تر می باشد. روش PCR در مقایسه با روش کشت، برای شناسایی موارد مثبت مایکوپلاسما هومینیس در زنان بارداری که دچار کیسه آب پاره زودرس شده اند، مناسب تر واختصاصی تر است.

    کلیدواژگان: مایکوپلاسما هومینیس، بارداری، پارگی زودرس کیسه آب
  • شیرین جلیلی*، جمال سروری، سید محمدعلی هاشمی صفحات 8-14
    مقدمه

    پروتیین  ORF9b  که یک پروتیین جانبی ویروس سارس-2  (SARS-CoV-2) می باشد از طریق مکانیسم هایی می تواند در بیماری زایی ویروس نقش داشته باشد. جهش در این ناحیه ژنی کد کننده می تواند بر عملکرد پروتیین و شدت بیماری اثر بگذارد. بنابراین در این مطالعه به بررسی جهش ها در ژن ORF9b ویروس های سارس-2  جداسازی در ایران می پردازیم.

    مواد و روش ها

    توالی های ORF9b مربوط به ویروس های سارس-2  جداسازی شده در ایران که در پایگاه اطلاعاتی مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری (National Center for Biotechnology Information) یا  به اختصار NCBI ثبت شده بودند و همچنین توالی ORF9b سویه ووهان به عنوان سویه مرجع استخراج گردید. تغییرات اسید آمینه ای بررسی و همچنین درخت فیلوژنتیکی توالی های استخراج شده با سویه مرجع ووهان با استفاده از نرم افزار مگا ورژن 7 و روش نیبرجوینینگ رسم گردید.

    یافته ها

    در نهایت تعداد 24 توالی کامل ژنوم ویروس سارس -2 از NCBI استخراج گردید. بررسی در سطح اسید آمینه نشان داد که ORF9b مربوط به ویروس هایی که به تازگی جداسازی شده اند نسبت به سویه مرجع ووهان دچار تغییراتی شده اند. 3 تا از این تغییرات، در ناحیه اتصال این پروتیین به (TOM70)  Translocase Of Outer Mitochondrial Membrane 70 بود. همچنین رسم درخت فیلوژنتیکی نشان داد با گذر زمان در سویه های جداسازی شده، ژن ORF9b ویروس سارس-2  متفاوت تر شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نقشی که پروتیین ORF9b در پاتوژنز سارس-2  دارد و جهش هایی که در این پروتیین رخ می دهد، پیشنهاد می شود تغییرات در این پروتیین ویروسی در انواع جدیدی که شناسایی شده اند، پایش شود.

    کلیدواژگان: ORF9b، SARS-CoV-2، ایران
  • مهرناز قهرمانی*، رسول سلیمی، فاطمه امیری، مهتا رزاقی صفحات 15-23
    مقدمه

    تشخیص آزمایشگاهی بعضی اوقات با خطا همراه است. شناسایی علل این خطاها می تواند در پیشگیری بروز آن ها موثر باشد. هدف این مطالعه تعیین میزان خطاهای تصادفی و علل آن ها در آزمایشگاه یک بیمارستان آموزشی شهر همدان طی سال های 1399 تا 1400 می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی گذشته نگر خطاهای تصادفی ثبت شده در یک بیمارستان آموزشی شهر همدان طی سال های 1399 تا 1400 استخراج شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شد. فراوانی و درصد متغیرهای مورد نظر ارایه گردید.

    یافته ها

    طبق نتایج حاصل، 312 مورد خطای تصادفی شناسایی شده بود که 98 مورد (42/31 درصد) تنها به روش قوانین وست گارد و 214 مورد (58/68درصد) به روش وست گارد و سازمان بهداشت جهانی شناسایی شده بودند. از خطاهای ثبت شده 98 مورد (42/31 درصد) با قانون R4S وستگارد و 214 مورد (58/68درصد) با قانون 13S  وست گارد و سازمان بهداشت جهانی شناسایی شده بودند. بیشترین علل اصلی خطای تصادفی ثبت شده به ترتیب به دلیل نقص تجهیزات (109 مورد، 34/93%)، نقص مواد آزمایشگاهی (82 مورد، 26/30%)، عوامل محیطی (68 مورد،21/79%) و خطای انسانی/ تغییر روش (54 مورد، 17/07%) بودند. بیشترین خطا به ترتیب مربوط به بخش بیوشیمی 200 مورد (64/10%)، هماتولوژی 70 مورد (22/43%) و انعقاد 42 مورد (13/47%) بود.

    بحث و نتیجه گیری

    علت اصلی خطاهای تصادفی نقص تجهیزات و نقص مواد آزمایشگاهی بود.  به روزرسانی تجهیزات، کنترل کیفی مواد مصرفی و آموزش کارکنان می تواند در کاهش این خطاها تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: خطای تصادفی، نقص تجهیزات، کنترل کیفیت، وستگارد، سازمان بهداشت جهانی
  • علیرضا داداشی، مهدی قربانی، افسانه کرمی جویانی* صفحات 24-32
    مقدمه

    طلاق یکی از آسیبهای اجتماعی است که باعث کاهش سلامت عمومی و کیفیت زندگی زنان میگردد. زنان مطلقه یکی از گروه های آسیب پذیر جامعه محسوب می شوند که از محرومیت اجتماعی رنج می بردند. این تحقیق، باهدف بررسی عوامل موثر بر محرومیت اجتماعی زنان مطلقه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 400بزرگسال ساکن شهر تهران در سال 1399 انجام شد. نمونه گیری به صورت در دسترس تا تکمیل حجم نمونه ادامه یافت. ابزار اندازه گیری پرسشنامه استاندارد 38 گویه ای با طیف لیکرت پنج درجه ای بود که به صورت آنلاین طراحی شد. برای بررسی رابطه بین محرومیت اجتماعی و متغیرهای جمعیت شناختی از آزمون t مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه، رگرسیون خطی چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 با سطح معنی داری 0/05>P استفاده شد.

    یافته ها

    رابطه معناداری بین محرومیت اجتماعی و وضعیت اشتغال، اقتصادی و تاهل (0/001 > P) وجود داشت. علاوه بر این، بین محرومیت اجتماعی و سن (0/001 > P) همبستگی قابل توجهی وجود داشت. وابستگی اقتصادی مبتنی بر وضعیت تاهل دارای بیشترین میانگین در میان حوزه های پنج گانه بود.

    بحث و نتیجه گیری

    زنان مطلقه نسبت به سایر پاسخ دهندگان درک بیشتری از محرومیت اجتماعی گزارش دادند. از نتایج مطالعه حاضر می توان جهت اجرای مداخلات موثر برای کاهش محرومیت اجتماعی و بهبود شرایط زندگی زنان مطلقه استفاده گردد.

    کلیدواژگان: محرومیت اجتماعی، زنان، طلاق
  • محمد کشتکار*، ابوالفضل دلاوری نژاد صفحات 33-39
    مقدمه

    آگاهی پرتوکاران در خصوص اصول حفاظت پرتویی و مبانی فیزیکی دستگاه های رادیولوژی دیجیتال می تواند نقش مهمی در کسب تصاویر با کیفیت و کاهش دوز بیماران داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی سطح آگاهی دانشجویان و پرتوکاران استان خراسان در زمینه اصول حفاظت پرتویی و اصول فیزیکی سیستم های تصویربرداری دیجیتال می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از یک پرسشنامه با سوالاتی در مورد رادیوگرافی دیجیتال که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود استفاده گردید. قسمت اول پرسشنامه شامل سوالات دموگرافیک بود. قسمت دوم شامل 11 سوال در مورد اصول حفاظت پرتویی و 11 سوال در مورد مبانی فیزیکی کار با دستگاه های رادیوگرافی دیجیتال بود. در صورت صحیح بودن پاسخ یک نمره مثبت و دیگر گزینه ها نمره صفر در نظر گرفته شد. قسمت سوم که مخصوص پرتوکاران بود شامل یک سوال در خصوص شرکت در کارگاه های آموزشی قبلی بود.

    یافته ها

    سطح آگاهی در مورد اصول حفاظت پرتویی در پرتوکاران (نمره 14/45 ± 49/08) به طور معنی داری بیشتر از دانشجویان (نمره 16/99 ± 66/36) بود (0/05 > P). سطح آگاهی در مورد مبانی فیزیکی در دانشجویان (نمره 17/09 ± 54/27) به طور معنی داری بیشتر از پرتوکاران (نمره 10/45 ± 39/36) بود (0/05 > P). سطح آگاهی در مورد اصول فیزیکی با سن و سابقه کار ارتباط معنی دار و منفی داشت (0/05 > P).

    بحث و نتیجه گیری

    سطح آگاهی پرتوکاران در مورد مبانی فیزیکی سیستم های تصویربرداری دیجیتال ناکافی است. افزایش سطح آگاهی پرتوکاران در این زمینه از طریق توسعه برنامه های آموزش مداوم ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، رادیولوژی دیجیتال، پرتوکار، حفاظت پرتویی، مبانی فیزیکی
  • سجاد مسعود جباری، سجاد پندش* صفحات 40-49
    مقدمه

    اشعه ایکس در تصویربرداری پزشکی نقش مهمی دارد، اما پرتوگیری می تواند خطراتی را نیز به همراه داشته باشد. بنابراین، کنترل کیفیت دستگاه های رادیولوژی تشخیصی بسیار حیاتی است و با اعمال برنامه های کنترل کیفیت، می توان دوز دریافتی بیماران را ضمن حفظ کیفیت تصاویر کاهش داد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر در بخش های تصویربرداری بیمارستان های امام رضا (ع)، ولیعصر (عج) و رازی شهر بیرجند انجام شد و هفت آزمون کنترل کیفی شامل توانایی تولید مجدد اکسپوژر، صحت ولتاژ، صحت زمان، خطی بودن خروجی نسبت به  mA و خطی بودن خروجی نسبت به S، اندازه گیری لایه نیم جذب و تطابق میدان نوری و پرتوی مطابق با استانداردهای سازمان انرژی اتمی ایران انجام شد. این آزمو نها بیشترین تاثیر را بر دوز بیماران دارند.

    یافته ها

    حداقل و حداکثر خطای kVp به ترتیب مربوط به اتاق 1 و 3 (اورژانس) بیمارستان امام رضا (ع) بود و در تمامی دستگاه های مورد مطالعه درصد خطا در ولتاژهای مورد بررسی کمتر از  5% بود. همه دستگاه ها در آزمون های تکرارپذیری خروجی و خطی بودن خروجی نسبت به mA و زمان و مقدار ضخامت لایه نیم جذب (HVL ) مورد پذیرش واقع شدند. در آزمون بررسی صحت زمان تابش خطای مشاهده شده برای زمان های 3/2 و 5 میلی ثانیه در دستگاه اورژانس بیمارستان امام رضا (ع) بالاتر از معیار پذیرش بود که نیاز به اصلاح دارد. خوشبختانه در اکثر دستگاه های مورد مطالعه مقدار عدم انطباق میدان های نوری و پرتوی کمتر از معیار پذیرش بوده و تنها در یک دستگاه نیاز به اصلاح داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    عدم کنترل کیفیت دستگاه های تصویربرداری پزشکی می تواند منجر به تکرار پرتودهی گردد که هم دوز بیمار و هم هزینه های بخش را افزایش داده و بطور بالقوه باعث کاهش رضایت بیمار شود.  تایج حاصل از این مطالعه نشان داد که اکثر دستگاه های رادیوگرافی تشخیصی نصب شده در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند از نظر کنترل کیفی شرایط مناسبی دارند.

    کلیدواژگان: کنترل کیفی، رادیوگرافی، صحت کیلوولت، صحت زمان، لایه نیم جذب
  • صدیقه حنانی، نسترن دژگام، محمود کهن، نازنین صراف شهری* صفحات 50-58
    مقدمه

    شیوع بیماری کووید-19 منجر به اقدامات حفاظتی و پیشگیرانه شامل فاصله گذاری اجتماعی و قرنطینه در سراسر جهان شده است. این دوره استرس زا ممکن است منجر به مشکلات روانی، از جمله افزایش مصرف مواد و دخانیات شود. هدف از این مطالعه مروری بررسی تاثیر بیماری کووید-19 بر استعمال دخانیات و الکل می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Google scholar، SID و Magiran جهت جستجوی کلمات کلیدی الکل، دخانیات، سیگار، ویروس کرونا، کووید-19 و معادل انگلیسی آنها شامل Alcohol، tobacco، cigarettes،  coronavirus  و covid-19 در فاصله زمانی 2014 تا 2023 استفاده شد. تعداد 124 مقاله استخراج گردید و نهایتا 20 مقاله وارد مطالعه شد.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر این مطلب است که مصرف الکل و استعمال سیگار در طول قرنطینه، در مقایسه با دوره قبل از قرنطینه به عنوان روشی جهت خوددرمانی در مقابل اقدامات محدود کننده ناشی از پاندمی کووید-19، به صورت جزیی افزایش پیدا کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های حاصل از پژوهش ها و تاثیر پاندمی کووید-19 بر الگوی مصرف دخانیات و الکل نیاز به اتخاذ یک رویکرد چند رشته ای شامل روان شناسان، روان پزشکان و متخصصان سلامت روان مطرح می گردد تا به این ترتیب از میزان این گونه رفتارهای پرخطر کاسته شود.

    کلیدواژگان: الکل، دخانیات، سیگار، ویروس کرونا، کووید-19
  • عاطفه سادات موسوی، خلیل کیمیافر، معصومه سرباز، مرضیه راعی مهنه، علی عباس زاده، سیده فاطمه موسوی بایگی* صفحات 59-74
    مقدمه

    توانبخشی به موقع در بیماران و بازماندگان سرطان تاثیر زیادی در بهبود شرایط جسمی و روحی آن ها دارد. بنابراین، روش پیگیری مناسب ضروری است. این مرور نظام مند با هدف بررسی تاثیر توانبخشی از راه دور در بهبود فعالیت بدنی  و کیفیت زندگی بیماران و بازماندگان سرطانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    یک مرور نظام مند، در مطالعات کارآزمایی کنترل شده تصادفی، با جستجوی کلمات کلیدی در عنوان، چکیده و کلیدواژه های مطالعات در پایگاه داده های علمی معتبر Embase، Web of Science،Scopus، PubMed در 25 آگوست 2022 مورد جستجو قرار گرفت. همچنین یک جستجو در ادبیات خاکستری با استفاده از موتور جستجوی Google انجام شد تا جدیدترین شواهد ممکن را شناسایی کنیم. ما دستورالعمل ها و موارد ترجیحی مطالعات مرور نظام مند (PRISMA) پیروی کردیم. مطالعات کارآزمایی های کنترل شده تصادفی که از رویکردهای توانبخشی از راه دور برای بهبود فعالیت بدنی در میان بازماندگان و بیماران سرطانی استفاده می کردند و متن کامل آن ها به زبان انگلیسی در دسترس بود، بدون محدودیت زمانی به عنوان معیارهای ورود در نظر گرفته شدند.

    یافته ها

    از 12 مطالعه وارد شده (67/8%)، بهبود قابل توجهی در فعالیت بدنی بیماران سرطانی و بازماندگان در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. با این حال، در 4 مطالعه، اگرچه در هر دو گروه کنترل و مداخله، فعالیت بدنی بیماران بهبود یافته بود. اما بین گروه کنترل و مداخله تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در 4 مورد از مطالعات وارد شده، کیفیت زندگی بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت. از این میان، 3 مطالعه، کیفیت زندگی بیماران در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به طور قابل توجهی بهبود یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های حاصل از این مرور نظام مند تایید می کنند که رویکردهای توانبخشی از راه دور پتانسیل بالقوه موثری در مقایسه  با درمان های حضوری سنتی برای بهبود فعالیت بدنی و کیفیت زندگی در میان بازماندگان و بیماران سرطانی باشند. این روش های گسترده ممکن است موانعی مانند فاصله، زمان و هزینه را به حداقل برساند و در نتیجه با افزایش دسترسی به خدمات مراقبتی، باعث بازخورد سریع، کاهش هزینه ها و به طور کلی بهبود سلامت بازماندگان سرطان شود.

    کلیدواژگان: توانبخشی از راه دور، بازماندگان سرطان، فعالیت بدنی، پزشکی از راه دور
|
  • Arezu Ardforoosh, Behboud Jafari*, Roghayeh Dargahi, Abolfazl Jafari Sales Pages 1-7
    Introduction

    Mycoplasma hominis (M. hominis) is one of the smallest free-living prokaryotes and it is one of the most famous pathogenic Mycoplasmas of the human reproductive system which causes miscarriage, vaginosis, infertility, premature birth with low weight, meningitis, and pneumonia. This research aimed to study the prevalence of premature rupture of membranes (PROM) of pregnant mothers due to M. hominis in women's hospitals of Ardabil province with two techniques of PCR and culture.

    Methods and Materials: 

    This case-control study was conducted on 100 pregnant women with PROM and 50 healthy women without symptoms (control) referring to women's hospitals in Ardabil province. After sampling by cervical swap, the samples were evaluated for the presence of M. hominis by culture and PCR methods.

    Results

    In the case group of 100 studied patients, 39 samples (39%) were recognized positive for M. hominis by culture method and 51 samples (51%) were recognized positive by PCR method. Furthermore, in the control group, out of 50 examined samples, 7 samples (14%) were diagnosed as positive for M. hominis by culture method and 9 samples (18%) were recognized positive by PCR method. There were statistically significant relationship among age group, history of abortion, vaginal infection before pregnancy and spontaneous rupture of membranes in pregnant women with the risk of contracting M. hominis followed by PROM in pregnant women (p<0.05).

    Discussion and Conclusion

    PROM of pregnant mothers due to contamination with M. hominis is high and it is more common. Compared to the culture method, the PCR method is more suitable and specific for identifying positive cases of M. hominis in pregnant women who have PROM.

    Keywords: Mycoplasma hominis, pregnancy, premature rupture of membranes
  • Shirin Jalili*, Jamal Sarvari, Seyed MohammadAli Hashemi Pages 8-14
    Introduction

    The open reading frame 9 (ORF9b) proteins, which is an accessory protein of SARSCoV- 2, can play a role in the virulence of the virus through mechanisms. Mutations in this coding gene region can affect protein function. Therefore, the present study investigated mutations in the ORF9b gene of SARS-CoV-2 isolated from Iran.

    Methods and Materials:

     ORF9b sequences of SARS-CoV-2 viruses isolated from Iran, which were submitted to the National Center for Biotechnology Information (NCBI) database; moreover, the ORF9b sequence of the Wuhan strain were extracted as a reference strain. The amino acid changes were investigated and the phylogenetic tree of the extracted sequences with Wuhan reference strain was drawn using Mega software version 7 and neighbor-joining (NJ) algorithm.

    Results

    Finally, 24 complete genome sequences of SARS-CoV-2 were extracted from NCBI. Analysis at the amino acid level showed that ORF9b related to newly isolated viruses has undergone changes compared to the Wuhan reference strain. Three of these changes were in the binding region of this protein to Translocase Of Outer Mitochondrial Membrane 70(TOM70). Furthermore, the drawing of the phylogenetic tree showed that the ORF9b gene of SARS-CoV-2 has become different over time in the isolated strains.

    Discussion and Conclusion

    Considering the role that the ORF9b protein has in the pathogenesis of SARS-CoV-2 and mutation occurs in this protein, it is suggested to monitor the changes in this viral protein in new variants that were detected.

    Keywords: SARS-CoV-2, ORF9b, Iran
  • Mehrnaz Ghahramani*, Rasoul Salimi, Fatemeh Amiri, Mahta Razaghi Pages 15-23
    Introduction

    Sometimes, laboratory diagnosis accompany by errors. Detection of these errors could be effective in preventing their occurrence. This study aimed to evaluate random errors and their causes in a Hamadan teaching hospital laboratory during the years of 2020 to 2021.

    Methods and Materials:

     In this cross-sectional and retrospective study, recorded random errors in a Hamadan teaching hospital laboratory was gathered during 2020 to 2021. The data were analyzed by SPSS software version 24. Frequency and percentage of desired variables were presented.

    Results

    According to the results, 312 random errors had been recorded. 98 (31.42%) of them had been only detected by Westgard method and 214 (68.58%) had been detected by both of Westgard and WHO methods. 98 (31.42%) of the random errors had been detected by R4S Westgard rule and 214 (68.58%) of them had been detected by 13S Westgard and WHO rule. The most common causes of random errors were equipment failure (109, 34.93%), reagent failure (82, 26.30%), environmental factors (68, 21.79%) and human error or procedure change (54, 17.07%) respectively. The most errors were related to biochemistry 200 (64.10%), hematology 70 (22.43%) and coagulation department 42 (13.47%) respectively.

    Discussion and Conclusion

    The main causes of random errors were equipment and reagent failure. Equipment update, reagent quality control and staff training could be effective in the reduction of these errors.

    Keywords: Random error, Equipment failure, Quality control, Westgard, World health organization
  • Alireza Dadashi, Mehdi Ghorbani, Afsaneh Karamijuyani* Pages 24-32
    Introduction

    Divorce is one of the social harms that reduce the general health and quality of women’s life. Divorced women are considered as one of the vulnerable groups of society that suffered from social exclusion. This research aimed to investigate factors affecting the social exclusion of divorced women.

    Methods and Materials:

     This descriptive and analytical study was conducted on 400 adults living in Tehran in 2020. Sampling method has been used until the sample size was completed. The measurement tool was an online standard social exclusion questionnaire including 38 questions with a five-point Likert scale. Independent t-test, one-way analysis of variance, multiple linear regression and Pearson correlation coefficient were used to investigate the relationship between social deprivation and demographic variables. SPSS Statistics version 22was used for data analysis with a significance level of P>0.05.

    Results

    There was a significant relationship between social exclusion and employment status (P <0.001), economic status (P < 0.001), and marital status (P < 0.001).In addition, there was a significant correlation between social exclusion and age (P < 0.001). Economic dependency based on marital status had the highest average among the five domains.

    Discussion and Conclusion

    Divorced women had a higher understanding of social exclusion than other respondents. It is recommended to use the results of the present study to implement effective interventions to reduce social deprivation and improve the living conditions of divorced women.

    Keywords: social Exclusion, Women, Divorce
  • Mohammad Keshtkar*, Abolfazl Delavarinejad Pages 33-39
    Introduction

    Radiographers’ awareness about the principles of radiation protection and the physical principles of digital radiology devices can play an important role in obtaining quality images and reducing the dose of patients. The purpose of this study is to evaluate the level of students and radiologists awareness of Khorasan province in the field of radiation protection principles and physical principles of digital imaging systems.

    Methods and Materials:

     A digital radiography questionnaire was used in this study whose validity and reliability were confirmed. The first part of the questionnaire included demographic questions. The second part included 11 questions about the principles of radiation protection and 11 questions about the physical basics of working with digital radiography devices. If the answer is correct, a positive score is given and other options are given a zero score. The third part, which was specific to radiographers, included a question about participating in previous training workshops.

    Results

    The level of awareness about the principles of radiation protection in radiographers (score 49.08 ± 14.45) was significantly higher than that of students (score 66.63 ± 16.99) (P < 0.05). The level of awareness about physical basics in students (score 54.27 ± 17.09) was significantly higher than radiographers (score 39.36 ± 10.45) (P < 0.05). The level of awareness about physical principles had a significant and negative relationship with age and work experience (P < 0.05).

    Discussion and Conclusion

    Radiographer’s level of awareness about the physical basics of digital imaging systems is insufficient. It is necessary to increase radiographer’s level of awareness in this field through the development of continuous training programs.

    Keywords: Awareness, Digital Radiology, Radiographer, Radiation Protection, Physical basics
  • Masoud Jabari, Sajjad Pandesh* Pages 40-49
    Introduction

    X-rays play an important role in medical imaging; however, exposure to radiation can also bring risks. Therefore, the quality control of diagnostic radiology devices is actually vital. Moreover, it is possible to reduce the dose received by patients and maintain the quality of the images by applying quality control programs.

    Methods and Materials: 

    The present study was conducted in the imaging departments of Imam Reza (AS), Valiasr (AS), and Razi hospitals in Birjand. In this study, seven quality control tests including exposure reproducibility, voltage accuracy, time accuracy, linearity of the output with respect to mA and linearity of the output with respect to s, measuring the half value layer (HVL) and matching the optical and radiation fields was performed in accordance with the standards of the Atomic Energy Organization of Iran. These tests have the greatest effect on the dose of patients.

    Results

    The minimum and maximum error in kVp was related to rooms number 1 and 3 (emergency department) of Imam Reza hospital respectively. In addition, the error percentage in the investigated voltages was less than 5% in all the studied devices. All the devices were accepted in the tests of output reproducibility and output linearity with respect to mA and time and HVL. In the test to check the validity of the radiation time, the error observed for 2.3 and 5 milliseconds in the emergency department of Imam Reza Hospital was higher than the acceptance criteria, which needs to be corrected. Fortunately, in most of the studied devices, the amount of non-compliance of the light and beam fields was less than the acceptance criteria and it needed to be corrected in only one device.

    Discussion and Conclusion

    The lack of quality control of medical imaging devices can lead to repeated irradiation, which increases both patient dose and department costs. Moreover, it potentially reduces patient satisfaction. The results of this study showed that most of the diagnostic radiography devices installed in the teaching hospitals of Birjand University of Medical Sciences have suitable conditions in terms of quality control.

    Keywords: Quality Control, Radiography, Kilovolt Accuracy, Timer Accuracy, HVL
  • Sedigheh Hannani, Nastaran Dezhgam, Mahmoud Kohan, Nazanin Sarraf Shahri* Pages 50-58
    Introduction

    The outbreak of the Covid-19 disease has led to protective and preventive measures including social distancing and quarantine around the world. This stressful period may lead to psychological problems, including increased substance and tobacco use. The purpose of this review study is to investigate the impact of covid-19 disease on tobacco and alcohol using.

    Methods and Matreials: 

    This review article has been performed using alcohol, tobacco, cigarettes, corona virus, and covid-19 keywords and their English equivalents in various data bases including PubMed, Scopus, Google scholar, SID, and Magiran from 2014 to 2023. 124 articles were extracted and finally 20 articles were included in the study.

    Results

    The findings indicate that alcohol consumption and smoking increased slightly during quarantine compared to the pre-quarantine period as a method of self-medication against restrictive measures caused by the Covid-19 pandemic.

    Discussion and Conclusion

    According to the research findings and the impact of the Covid-19 pandemic on the pattern of smoking and alcohol consumption, it is suggested to adopt a multidisciplinary approach including psychologists, psychiatrists and mental health specialists in order to reduce the amount of such high-risk behaviors.

    Keywords: Alcohol, Tobacco, Cigarette, Coronavirus, Covid-19
  • Atefeh Sadat Mousavi, Khalil Kimiafar, Masoumeh Sarbaz, Marziyeh Raei Mehneh, Ali Abbaszadeh, Seyyedeh Fatemeh Mousavi Baigi* Pages 59-74
    Introduction

    Punctual rehabilitation of cancer patients or survivors has a great impact on improving their physical and mental conditions. Therefore, a proper follow up method is essentioal. This systematic review aimed to investigate the effect of telerehabilitation on improving the Physical Activity (PA) and Quality of Life (QoL) of cancer patients or survivors.

    Methods and Materials: 

    We conducted a systematic search on the PubMed, Embase, Scopus, and Web of Science databases on 25th of August in 2022. A literature search was also conducted using Google search engine to identify the most recent possible evidence. This study was conducted by the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) to report evidence from studies included in this systematic review. We included the studies of randomised controlled trials (RCTs) that used telerehabilitation approaches to improve PA among cancer survivors and patients. These studies full text were available in English and they were considered as inclusion criteria without time limits.

    Results

    Among the 12 included studies (8, 67%), a significant improvement was seen in the PA of cancer patients and survivors in the intervention group compared to the control group. However, in four studies, the PA of the patients improved in both the control and intervention groups. However, there was not any significant difference between the control and intervention groups. The QoL of the patients was evaluated in 4 of the included studies. In 3 studies, the QoL of the patients in the intervention group significantly improved compared to the control group.

    Discussion and Conclusion

    All of our current findings support the idea that telerehabilitation approaches can be an effective alternative for improving PA and QoL compared to traditional cancer rehabilitation. These widespread methods may minimise barriers such as distance, time, and cost. As a result, by increasing access to care services, they may cause rapid feedback, reduce costs, and generally improve the health of cancer survivors.

    Keywords: Telerehabilitation, Cancer Survivors, Physical Activity, Telemedicine