فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 100 (پاییز 1402)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 100 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایمان اکبری*، هادی خان محمدی، سید محسن میرباقری، حیدر نجفی رستاقی صفحات 5-38
    حکمرانی مشارکتی زمینه را برای تصمیم گیری، اجرا و نظارت مردم در مناسبات اجتماعی و سیاسی فراهم می کند و این الگو می تواند منجر به رشد و پیشرفت آحاد جامعه، تقویت سرمایه اجتماعی، افزایش عدالت و انسجام اجتماعی شود. با بررسی های انجام شده می توان شواهد زیادی راجع به اهمیت و ابعاد حکمرانی مشارکتی در آموزه های دینی و سنت اهل بیت (ع) استخراج نمود. یکی از نمونه های موفق حکمرانی مشارکتی در عصر حاضر، پدیده اربعین حسینی است که توجه بسیاری از سیاستمداران و پژوهشگران را به خود جلب کرده است. شناسایی ابعاد و شاخص های این پدیده بی نظیر می تواند مسیر دستیابی به حکمرانی مشارکتی را در ساحات اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی روشن کند. از این رو، مصاحبه های مهمی با اندیشمندان شیعه در خصوص ابعاد و شاخص های پدیده اربعین حسینی انجام شده است. این مصاحبه ها با روش کیفی تحلیل مضمون بررسی شده اند و شاخص های شناسایی شده در آن، ذیل مدل سه شاخگی دسته بندی شده اند. این مدل، دلالت هایی از مشارکت در پدیده اربعین را مبتنی بر زمینه، ساختار و محتوا ارایه می کند. با شناسایی ابعاد مختلف این مشارکت عظیم اجتماعی و بررسی دلالت های آن، می توان از این پدیده به عنوان الگوی عملیاتی موفق جهت تحقق حکمرانی مشارکتی در نظام جمهوری اسلامی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: زیارت اربعین، مدل سه شاخگی، مشارکت اجتماعی، حکمرانی مشارکتی، تحلیل مضمون
  • عبدالمجید فیروزی، مسعود مطلبی*، احسان رازانی صفحات 39-76
    این پژوهش کیفی با هدف ارایه الگوی نقش صلح اعراب و اسراییل بر امنیت و منافع جمهوری اسلامی ایران انجام گرفت. این مطالعه از نوع پژوهش های کیفی است که با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شده است. 12 مصاحبه با اساتید دانشگاه های تهران در گرایش های روابط بین الملل و علوم سیاسی انجام شد .حاصل این مصاحبه ها، مجموعه ای از مضامین اولیه بود که طی فرایند کدگذاری باز، گرآوری و از درون آنها مقوله هایی استخراج شد؛ سپس در مرحله کدگذاری محوری، پیوند میان این مقوله ها ذیل عناوین : شرایط علی، پدیده محوری، راهبردها، عوامل زمینه ای، شرایط مداخله گر و پیامدهای تاثیر گذار بر امنیت جمهوری اسلامی ایران درقالب پارادایم کدگذاری محوری تعیین شد؛ درادامه و در مرحله کدگذاری انتخابی نیز، سیر داستان ترسیم شد. نتایج نشان داد عوامل علی تاثیر گذار بر امنیت و منافع جمهوری اسلامی ایران عبارتند از: نیاز های حکمرانی، نیازهای تقویت قدرت ملی، نیازهای امنیتی، نیازهای اطلاعاتی، نیازهای اعتقادی. راهبردهای مرتبط با موضوع مورد پژوهش شامل سه نوع اقدام در سطح ملی، اقدام های منطقه ای و اقدامات بین المللی را در بر می گیرد. ارتباطات نامناسب رسمی همسایگی، ویژگی های ساختاری حکومتی، تعاملات متقابل محدود، فقدان برنامه های راهبردی به عنوان عداومل مداخله کننده شناسایی شدند و ویژگی های منطقه غرب آسیا(جغرافیایی)، ویژگی های مذهبی، ویژگی های فرهنگی اجتماعی عوامل زمینه ای تاثیر گذار بر امنیت و منافع جمهوری اسلامی ایران بودند.
    کلیدواژگان: صلح، اعراب، اسرائیل، امنیت و منافع جمهوری اسلامی ایران
  • علی حسین حسین زاده*، علی بوداقی، سیده سارا موسوی مقدم صفحات 77-105

    باگسترش بلایای طبیعی، انسانی و پیامدهای گسترده ی آنها ضرورت تقویت شاخص های تاب آوری اجتماعی در بین کنشگران اجتماعی بیش از پیش احساس می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی جامعه شناختی تعیین گرهای اقتصادی-اجتماعی تاب آوری اجتماعی در میان سرپرستان خانوار شهرستان رامهرمز انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را تمامی سرپرستان خانوار شهر رامهرمز می دهند که بر اساس آخرین سرشماری سال 1395 برابر با جمعیت حدود 20/ 127 خانوار می باشد و 384 خانوار به عنوان حجم نمونه با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. در تحقیق حاضر داده ها با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شده است. یافته های توصیفی تحقیق نشان داد که میزان تاب آوری اجتماعی در بین سرپرستان خانوار شهرستان رامهرمز در حد متوسط به بالا می باشد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین متغیرهای جهت گیری مذهبی، سرمایه اجتماعی و تاب آوری اجتماعی رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد. همچنین، بین متغیرهای سرمایه اقتصادی و تاب آوری اجتماعی در میان پاسخگویان رابطه معناداری ملاحظه نشد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان داد که متغیرهای وارد شده در مدل (جهت گیری مذهبی درونی، سرمایه اجتماعی شناختی، جهت گیری بیرونی مذهبی) 177/0 واریانس متغیر وابسته را تبیین می نمایند. با مقایسه ی ضرایب بتاها می توان گفت که متغیر جهت گیری مذهبی درونی با ضریب بتا 233/0بیشترین تاثیر را بر تاب آوری اجتماعی دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی، جهت گیری مذهبی
  • علیرضا زرین کلاه*، سید حسین نجفی، محمدعلی هرمزی زاده صفحات 107-149

    امروزه رسانه ها به عنوان یکی از ارکان اصلی قدرت نرم محسوب می شوند و دولت ها با استفادده از تکنیک های عملیات روانی به دنبال اثرگذاری بر نگرش ها، باورها و رفتار های مردمان کشورهایند. یکی از این مصادیق، حوادثی است که در پی اغتشاشات شهریور و مهرماه 1401 در ایران شکل گرفت. این مقاله بر این اساس با هدف شناسایی تکنیک های عملیات روانی شبکه تلویزیونی بی بی سی فارسی علیه جمهوری اسلامی ایران در اغتشاشات شهریور و مهرماه 1401انجام شده است. از مجموع محتواهای مربوطه در فاصله زمانی 25 شهریور تا 18 مهر 1401 در بخش های خبری، برنامه خبری تحلیلی 60 دقیقه، برنامه به عبارت دیگر، برنامه صفحه 2، برنامه بلور بنفش و ویژه برنامه پرگار شبکه بی بی سی فارسی با نمونه گیری هدفمند، انتخاب و با روش تحلیل محتوای کیفی مورد واکاوی قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد رسانه مذکور در مجموع از 9 تکنیک عملیات روانی از جمله شرطی سازی، ایجاد تفرقه و اختلاف، القا غیرمستقیم، از زبان غیر گفتن، روشنگری، تحریک کردن، وارونه کردن، انسانیت زدایی از حریف و تخدیر استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: عملیات روانی، تکنیکهای عملیات روانی، شبکه تلویزیونی، بی بی سی فارسی، اغتشاشات شهریور و مهرماه1401
  • محمد شرف زاده بردر، حامد بخشی*، مسعود ایمانیان صفحات 151-175

    همه جوامع می کوشند برای کاهش آسیب پذیری خود آمادگی افراد جامعه برای دفاع از میهن در برابر دشمن خارجی را بالا نگاه دارند. این امر البته متاثر از عوامل اجتماعی است که پژوهش حاضر با چنین هدفی به بررسی میزان آمادگی دفاع از میهن و عوامل اجتماعی موثر بر آن در میان مردم شهر قوچان پرداخته است. روش تحقیق پیمایش و ابزار سنجش پرسشنامه مبتنی بر طرح داستانک بوده است. جامعه آماری شهروندان 15 تا 65 ساله قوچان بوده که به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، با حجم نمونه 323 نفر در نواحی پنجگانه قوچان تکمیل گردیده است. از روایی صوری مبتنی بر نظر خبرگان و آلفای کرونباخ برای پایایی سازه ابزار سنجش استفاده شد. تحلیل داده های تحقیق با نرم افزار SPSS نسخه 21 و استفاده از سنجش همبستگی بین متغیرها و آزمون رگرسیون چند متغیره انجام شده است. نتایج تحقیق نشان داد که عوامل موثر بر دفاع از میهن در زنان و مردان متفاوت است. در زنان عوامل مرتبط با همبستگی اجتماعی، همدلی، امید به کمک هموطنان هنگام مشکلات تاثیرگذاری زیادی در آمادگی ایثار آنان دارد، ولی در مردان احساس مسیولیت اجتماعی و فشار و الگوپذیری هنجاری است انگیزش اصلی برای حضور در جبهه را فراهم می آورد. پایبندی دینی بر آمادگی دفاع از میهن در مردان و زنان تاثیرگذار بود.

    کلیدواژگان: آمادگی دفاع از میهن، داستانک، آمادگی ایثار، دینداری، حضور در جبهه
  • مهرداد جاجانی، اردشیر سنائی*، حمیدرضا شیرزاد صفحات 177-205

    ایجاد احتمالی دالان زنگزور یکی از رادیکال ترین تغییرات ژیوپلیتیک در حوزه قفقاز خواهد بود که تاثیرات گوناگونی بر کشورهای منطقه خواهد داشت. در این میان، جمهوری اسلامی ایران به دلیل قرار گرفتن ذیل تحریم های بین المللی امکان انتفاع کمینه از مزایای ترانزیتی احتمالی این دالان را نخواهد داشت اما تحت تاثیرات تعقیبی فراوانی قرار خواهد گرفت که بر جنبه های مختلف امنیت آن اثرات سوء دارد. نظر به فقدان تحقیق بسنده در این زمینه، مطالعه حاضر تلاشی است که ضمن رفع نواقص معرفت شناختی و روش شناختی در پیشینه تحقیق، با استخدام نظریه مجموعه امنیت منطقه ای، کاربست رویکردهای تحقیق تلفیقی (تحلیل اکتشافی، تحلیل ساختاری و سناریو پردازی) و اعتباربخشی یافته ها به کمک نظرات نخبگانی و نرم افزارهای مرتبط (اس پی اس اس، میک مک و سناریو ویزارد)، به کشف تاثیرات منفی دالان زنگزور بر امنیت ایران بپردازد و برای برون رفت از آن، سازگارترین سناریو را ارایه دهد. یافته های تحقیق نشان داد که ایجاد این دالان توسط 18 متغیر با بار عاملی قابل قبول در 4 مولفه اقتصادی، ترانزیت، هژمونیک/ژیوپلیتیک و نظامی (مطابق ارزش ایگن)، بر امنیت ایران تاثیر منفی می گذارد. تحلیل ساختاری نیز نشان داد که این نظام تاثیرات متشکل از متغیرهای بحرانی، ریسک، هدف و خروجی است که هر کدام دارای رفتار و ماهیت اختصاصی هستند و باید موردتوجه کارگزاران نظام قرار بگیرد. همچنین، نتایج حاصل از سناریو پردازی نشان داد که متغیرهای "تقویت همگرایی سیاسی با ارمنستان"، "سرمایه گذاری ترانزیتی مشترک با ارمنستان"، "حفظ وضع موجود در مرزها"، و"خنثی سازی تحریم ها و بازگشت به رقابت پذیری تجاری" عوامل کلیدی در سازگارترین سناریوی مطلوب در این زمینه به شمار می روند.

    کلیدواژگان: امنیت، سناریو نویسی، تحلیل ساختاری، تحلیل اکتشافی، زنگزور
|
  • Iman Akbari *, Hadi Khanmohammadi, Seyyed Mohsen Mirbagheri, Heidar Najafi Rastaghi Pages 5-38
    Participatory governance provides the basis for people's decision-making, implementation and supervision by them in social and political relations, and after that, this model can lead to the growth and development of members of society, strengthening social capital, increasing justice and social cohesion. Through investigations, we can extract a lot of evidence about the importance and dimensions of participatory governance in religious teachings and traditions. One of the successful samples of participatory governance in the present era is the phenomenon of Arba'een Pilgrimage, which has attracted the attention of many politicians and researchers. Identifying the dimensions and effects of this rare phenomenon can clarify the way to achieve participatory governance in the social, cultural, political and economic fields. Therefore, important interviews have been conducted with Shia thinkers regarding the dimensions and effects of the Arba'een Pilgrimage. These interviews have been analyzed with the qualitative method of thematic analysis, and the indications identified in them have been categorized under the three-pronged model. This model provides indications of participation in the Arba'een Pilgrimage based on context, structure and content. By identifying the different dimensions of this great social participation and examining its implications, this phenomenon can be used as a successful operational model to realize participatory governance in the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Arbaeen pilgrimage, Three-pronged model, Social participation, participatory governance, Theme analysis
  • Abdolmajid Firouzi, Masoud Motalebi *, Ehsan Razani Pages 39-76
    This qualitative research was conducted with the aim of providing a model of the role of Arab-Israeli peace on the security and interests of the Islamic Republic of Iran. This study is a type of qualitative research that was conducted using the foundational data theory. 12 interviews were conducted with professors of Tehran universities in international relations and political sciences. The result of these interviews was a set of primary themes that were compiled during the process of open coding and categories were extracted from them; Then, in the phase of core coding, the link between these categories was determined under the headings: causal conditions, core phenomenon, strategies, contextual factors, intervening conditions and consequences affecting the security of the Islamic Republic of Iran in the form of a core coding paradigm; In the following and in the selective coding stage, the course of the story was drawn. The results showed that the causal factors affecting the security and interests of the Islamic Republic of Iran are: governance needs, national power strengthening needs, security needs, information needs, religious needs. The strategies related to the research subject include three types of actions at the national level, regional actions and international actions. Inadequate official neighborhood communication, government structural features, limited mutual interactions, lack of strategic plans were identified as intervening factors, and the features of the West Asian (geographical) region, religious features, socio-cultural features are background factors affecting security. and the interests of the Islamic Republic of Iran
    Keywords: Peace, Arabs, Israel, security, interests of the Islamic Republic of Iran
  • Ali Hossein Hosseinzadeh *, Ali Boudaghi, Sayede Sara Mousavi Moghadam Pages 77-105

    Due to the spread of natural and human disasters and their widespread consequences, the need to strengthen the indicators of social resilience is felt more and more among the social activists. The present study was conducted with the aim of sociological investigation of socio-economic determinants of social resilience among the household heads. The statistical population of the research includes all the household heads of Ramhormoz city, which according to the last Census of 2015, it is 127/20 households from whom 384 households were selected as the sample size by multi-stage cluster sampling method. In this research, the data were analyzed using SPSS software. The descriptive findings of the current research showed that the rate of social resilience among household heads in Ramhormoz city is medium to high. The results of the present study showed that there is a direct and significant relationship between the variables of religious orientation, social capital and social resilience. Also, no significant relationship was observed between the variables of economic capital and social resilience among the respondents. The results of the regression analysis showed that the variables included in the model (internal religious orientation, social cognitive capital, external religious orientation) explain 0.177 of the variance of the dependent variable. By comparing the beta coefficients, it can be said that the internal religious orientation variable with a beta coefficient of 0.233 has the highest impact on social resilience.

    Keywords: Social Resilience, Social Capital, economic capital, Religious orientation
  • Alireza Zarrinkolah *, Seyed hossein Najafi, MohammadAli Hormozizadeh Pages 107-149

    Today, the media is considered as one of the main elements of soft power, and governments seek to influence the attitudes, beliefs and behaviors of the people of the countries by using psychological operation techniques. One of these examples is the events that took place in Iran following the riots of September and October 1401. Based on this, this article has been carried out with the aim of identifying the psychological operations techniques of the BBC Persian television channel against the Islamic Republic of Iran in the riots of September and October 1401.. From the total of relevant contents between 16 September and 10 October 2022 in news sections, 60-minute analytical news program, program in other words, page 2 program, Purple Crystal program and special program of Pargar BBC Persian Channel with targeted sampling. It was selected and analyzed using the qualitative content analysis method. The results of the research show that the mentioned media used a total of 9 techniques of psychological operations, including conditioning, creating division and differences, indirect induction, buck passing, enlightening, inciting, inverting, dehumanizing the opponent, and narcotisation.

    Keywords: psychological operation, Techniques of psychological operations, BBC Farsi, TV channel, Chaos of September, October 2022
  • Mohammad Sharafzadeh Bardar, Hamed Bakhshi *, Masoud Imanian Pages 151-175

    In order to reduce their vulnerability, all societies try to maintain the readiness of society members to defend the homeland against foreign enemies. The present study was conducted with the aim of investigating readiness for defense of the homeland and the social factors affecting it among the people of Quchan city. The research method was survey and the research instrument was questionnaire, in the form of vignettes. The population was citizens of 15 to 65 years of age of Qochan, which was completed by multi-stage random sampling with a sample size of 323 people . Formal validity based on experts' opinion and Cronbach's alpha were used for the reliability of the measurement tool structure. The analysis of research data has been done with SPSS version 21 and the use of correlation measurement between variables and multivariate regression test. The results of the research showed that the factors affecting the defense of the homeland are different in men and women. While in women, the factors related to social solidarity, empathy, hope to help fellow countrymen in times of problems have a great influence on their readiness to sacrifice, in men, the feeling of social responsibility and pressure and role modeling are the main motivation to be on the front line. Here, we should mention the serious and powerful factor of religiosity, which is common among all types of self-sacrifice, including men and women. The factor of religiosity has explained both types of self-sacrifice in men and women with a significant contribution.

    Keywords: readiness for Defense of the homeland, vignette, readiness to self-sacrifice, Religiosity, attending in war
  • Mehrdad Jajani, Ardeshir Sanaei *, Hamidreza Shirzad Pages 177-205

    Potential establishment of the Zangezur corridor is among the most radical geopolitical changes in the Caucus region that imposes various effects on the regional countries. Among them, Iran, due to sever international sanctions, enjoys the least opportunity to reap the possible transit benefits of the corridor but finds his security adversely affected. Considering the gap on a comprehensive study in the literature and methodological and epistemic deficiencies of the previous studies, the current research is an attempt to employ regional security complex theory, use a mixed-methods approach in research (exploratory analysis, structural analysis and scenario writing), use expert panel and reliable software (SPSS, MicMac and Scenario wizard) for validating the finding to investigate these consequences. It was revealed that 18 variables with accepted factor loading under four components of Economic, Transit, Hegemonic/Geopolitics and Military affect Iran’s security due to the corridor. Also, structural interpretation showed that these system of effects involve critical, risk, target and output variables that have exclusive nature and behavior. Also, the scenario development revealed that “strengthening convergence with Armenia”, “financing common transit routes with Armenia”, “and preserving status quo in the border” and “removing sanctions and reviving trade competition” are the key critical variables in the most consistent scenario.

    Keywords: Security, transit, Scenario Development, structural analysis, Zangezur