فهرست مطالب

مجله سلامت و سالمندی خزر
سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بررسی میزان فراوانی علائم بالینی در بیماران مبتلا به سرطان رکتوم استان گیلان از سال 1397 تا 1400
    رژین توکلی*، شهربانو کیهانیان، آمنه محمودیان، زهرا فتوکیان، علی ساروی صفحات 0-0
    سابقه و هدف
    سرطان کولورکتال از سرطان های شایع می باشد که تشخیص زودهنگام آن در میزان بقای بیمار موثر می باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان فراوانی علائم بالینی بیماران مبتلا به سرطان رکتوم استان گیلان از سال 1397 تا 1400 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی به صورت سرشماری انجام شد. اطلاعات مربوط به بیماران مبتلا به سرطان رکتوم مراجعه کننده به کلینیک گوارش رشت از سال 1397 تا 1400 با ابزار جمع آوری پژوهشگر ساخته استخراج شد. برای آنالیز داده ها از نرم افزار 26 SPSS استفاده شد. برای توصیف متغیر ها از تعداد و درصد استفاده شد.
    یافته ها
    اکثر بیماران در بازه ی سنی 50 تا 70 سال بودند. همچنین 63/5% بیماران، مرد بودند. همچنین BMI اکثر بیماران در بازه ی 5/18 تا 24/9 و نیز اکثر آن ها غیرسیگاری (62/5%) بودند. همچنین فراوانی بعضی از علائم نظیر کم خونی (18/8%)، افزایش تعداد دفعات مدفوع (18/8%)، احساس عدم دفع کامل مدفوع (18/8%)، درد آنال (11/8%)، عدم توانائی دفع گاز (8/2%) و اسهال (5/9%) بود و فراوانی خونریزی (51/8%)، یبوست (25/9%)، کاهش وزن (24/7%) و درد هایپوگاستر (20%) بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج حاصل از مطالعه ی حاضر، بروز علائمی نظیر یبوست، کاهش وزن و درد هایپوگاستر و خونریزی گوارشی تحتانی در افراد بالای 50 سال باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و بیماران جهت بررسی از نظر سرطان های احتمالی کولورکتال به متخصصین گوارش ارجاع داده شوند.
    کلیدواژگان: سرطان رکتوم، بررسی علائم، خونریزی معده ای روده ای
  • نادیا حجتی راد، یاسین سلطانی، زهرا فتوکیان*، محمد هادی زاده صفحات 1-13
    سابقه و هدف

    عملکرد ایمن پرستاران در دوران شیوع ویروس کووید19 در کاهش هزینه ها و مرگ و میر ناشی از این بیماری و کاهش زمان بستری بیماران موثر است. مطالعه حاضر با هدف بررسی دیدگاه سرپرستاران از نحوه عملکرد پرستاران در ارایه مراقبت ایمن به بیماران در اپیدمی کرونا انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی است که در طی سالهای 401-1400 انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمامی پرستاران دارای مدرک حداقل کارشناسی پرستاری و داشتن سابقه کار به مدت حداقل 6 ماه بود. در این مطالعه از سرپرستارانی به عنوان ارزیاب استفاده شد که حداقل 6 ماه سابقه ی مدیریت داشته باشند حجم نمونه118 نفر بود. ابزار گرداوری داده ها، پرسشنامه ارزیابی مراقبت پرستاری ایمن بود. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 18 و با آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس و رگرسیون چندگانه تحلیل شد. سطح معناداری کم تر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سنی پرستاران مورد بررسی 32/7±71/37 سال بود. میانگین نمره کل رفتارهای ایمن پرستاران 97/30±27/255 (در سطح متوسط) بود. بین رفتارهای ایمنی پرستاران با سن (0/047= P) و ساعت کار پرستاران (0/005=P) ارتباط آماری معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج، سطح عملکرد ایمن پرستاران در دوران شیوع کرونا در سطح متوسط بود. لذا برای بهبود عملکرد ایمن پرستاران، آموزش های دوره ای مفاهیم ایمنی به پرستاران همراه با ارایه بازخورد، نظارت و ارزشیابی عمکرد ایمنی آنان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مراقبت ایمن، کووید 19، پرستاران، سرپرستاران
  • طاهره یعقوبی، لیلا مسکینی*، یحیی صالح طبری، مهدی رستمی قادی، عباس نظام تبار صفحات 14-25
    سابقه و هدف

    سالمندان عموما از استفاده کنندگان مهم خدمات مراقبت های بهداشتی و خدمات فوریت های پیش بیمارستانی هستند. لذا این مطالعه با هدف تعیین رضایتمندی سالمندان از خدمات اورژانس پیش بیمارستانی در شهرستان ساری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در شهرستان ساری از اردیبهشت ماه لغایت بهمن ماه 1399 مورد بررسی قرار گرفته است. 300 نفر از سالمندان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس در طی روزهای هفته انتخاب شدند، پرسشنامه جمعیتی- شناختی و پرسشنامه مقیاس رضایتمندی مراقبت های اورژانس در همه پایگاه های اورژانس 115 توزیع گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss نسخه 21 و آزمون های Student's t و تحلیل واریانس تجزیه تحلیل آماری شد.

    یافته ها

    بیشتر افراد در گروه سنی سالمندان 75-60 (85/6%) سال می باشد. اکثریت سالمندان مورد مطالعه را مردان (52%) تشکیل می دادند. از موارد اعزام شده توسط اورژانس پیش بیمارستانی، 15% مربوط به تصادفات رانندگی و 85% غیر تصادفی بودند. بیشترین رضایتمندی به ترتیب مربوط به حیطه های وضعیت آمبولانس ها (6/57%)، حرفه ای بودن تکنیسین (6/5%) و برخورد تکنسین (6/49%) بود. کمترین رضایت مندی مربوط به عملکرد (6/2%)، کارایی (6/44%) بود.

    نتیجه گیری

    رضایتمندی سالمندان از خدمات اورژانس پیش بیمارستانی در حد تقریبا مطلوب می باشد. ارایه خدمات مشاوره جهت بهبود ارتباط، تکنسین ها در برخورد با این گروه سنی، گام موثرتری در افزایش رضایتمندی سالمندان می باشد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، سالمندان، اورژانس پیش بیمارستانی
  • ملیحه ایزانلو، مرضیه یوسف رمکی، عباس شمسعلی نیا* صفحات 26-35
    سابقه و هدف

    افشای هیجانی باعث افزایش سلامت روان شناختی، بهبود سیستم ایمنی و کاهش مشکلات جسمی می شود. هدف از این مطالعه، مرور اثرات افشای هیجانی نوشتاری بر بهبود سلامت جسمی و روانی است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه به صورت مروری می باشد که در سال 1401 انجام شده است. جست و جو با استفاده از کلیدواژه های فارسی «افشای هیجانی نوشتاری»، «سلامت جسمی»، «سلامت روانی» و کلیدواژه های انگلیسی «physical health»، «mental health» و «written emotional disclosure» در «google scholar»، «pub med»، «sid.ir» و «Science Direct» در محدوده زمانی 2010 تا 2021 انجام شد. پس از بررسی 10 مقاله برای مرور در این مطالعه انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعات منتخب نشان داد که افشای هیجانی نوشتاری باعث بهبود عزت نفس ضمنی، عزت نفس صریح، تصویر بدن، افسردگی، پر دردی ثانویه، بار مراقبتی، استرس، احساسات منفی، اضطراب، خود کارآمدی، آشفتگی والدی و کیفیت زندگی و کاهش فعالیت بیماری در آرتریت روماتویید می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که افشای هیجانی نوشتاری با تصحیح مرور زندگی در سیستم روان شناختی می تواند موثر واقع شود؛ چرا که فرد به بازنگری و بررسی زندگی خود می پردازد. لذا افشای هیجانی نوشتاری می تواند به عنوان یکی از روش های ساده، موثر و کم هزینه مورد توجه متخصصان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افشای هیجانی نوشتاری، سلامت جسمی، سلامت روانی
  • خاطره محمدامین، فاطمه غفاری، زهرا فتوکیان، علی پورحبیب*، محمدحسن ندیمی دفرازی صفحات 36-46
    سابقه و هدف

    دیسترس تشنگی به عنوان یک پیامد روان شناختی رژیم درمانی و عدم رعایت محدودیت مصرف سدیم، عامل اصلی بستری شدن سالمندان مبتلا به نارسایی قلبی در بیمارستان ها و مراکز بالینی می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان رعایت محدودیت مصرف سدیم و میزان دیسترس تشنگی در سالمندان مبتلا به نارسایی قلبی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، 70 سالمند مبتلا به نارسایی قلبی بستری در بیمارستان امام سجاد رامسر به روش تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از مقیاس دیسترس تشنگی و پرسشنامه محدودیت مصرف سدیم استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 26 و آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف سنی مشارکت کنندگان 8/32±69/38 سال بود. میانگین نمره محدودیت مصرف سدیم (8/7 ± 60/61) و میانگین نمره دیسترس تشنگی (5/57 ± 30/47) به دست آمد که بیانگر وجود دیسترس تشنگی می باشد. بین مدت ابتلا به بیماری و نمره رعایت محدودیت مصرف سدیم و محل سکونت با نمره دیسترس تشنگی ارتباط منفی معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، که بیانگر دیسترس تشنگی در سالمندان مبتلا به  HFمی باشد، توصیه می شود از مداخلات آموزشی متناسب با دوره سالمندی جهت کاهش پیامدهای روان شناختی رژیم درمانی مانند دیسترس تشنگی و تغییر نگرش نسبت به رعایت محدودیت مصرف سدیم در سالمندان مبتلا به نارسایی قلبی استفاده شود.

    کلیدواژگان: دیسترس تشنگی، محدودیت مصرف سدیم، نارسایی قلبی، سالمند، مراقبت پرستاری
  • علی باباپور، علی پورحبیب، محمدعلی حیدری گرجی، نورالدین موسوی نسب، یدالله جنتی* صفحات 47-57
    سابقه و هدف

    خشونت شغلی می تواند اثر منفی و بار روانی بر ارایه نحوه خدمات کارکنان فوریت های پزشکی داشته باشد. این پژوهش باهدف تعیین خشونت کلامی نسبت به کارکنان فوریت های پزشکی و عوامل مرتبط با آن در دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی و مقطعی بوده که بین کارکنان فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1398 انجام شد. 264 نفر به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل: پرسشنامه ی خشونت شغلی و پرسشنامه ی سلامت عمومی گلدن برگ 28 GHQ بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که در طول یک سال گذشته، 240 نفر از کارکنان فوریت های پزشکی، خشونت شغلی را در انواع کلامی 65%، فرهنگی 9/6 % و جنسی 1/3 % تجربه کردند. بین خشونت کلامی با تاهل (0/049= p)، سن (0/04=p) و بحران 6 ماه اخیر کارکنان (0/02= p) رابطه آماری معنی داری وجود داشت. همراهان بیمار عامل اصلی خشونت بودند و بیش ترین واکنش در مقابل خشونت، دعوت کردن مهاجم به آرامش بود. بیشترین خشونت اعمال شده علیه کارکنان در آخرین ماموریت به ترتیب کلامی و فرهنگی بوده است. بین خشونت در آخرین ماموریت با نوع استخدام، سن و سابقه کار کارکنان رابطه آماری معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به قابلیت پیش بینی و کنترل خشونت می توان در کنار ارتقاء آموزش، نحوه پیشگیری، انجام اصلاحات در مورد عوامل زمینه ساز خشونت و برگزاری کلاس ها و کارگاه های آموزشی را به عنوان گام موثری در جهت کاهش خشونت های کارکنان فوریت پزشکی دانست.

    کلیدواژگان: خشونت شغلی، خشونت کلامی، محل کار، فوریت های پزشکی
  • امیرحسین شیخ پور، پریسا جانجانی* صفحات 58-67
    سابقه و هدف

    افراد شاغل در محیط های درمانی همواره با طیف وسیعی از عوامل استرس زا، نظیر مواجهه با بیماری، مرگ بیماران، حجم زیاد کار و ابهام نقش همراه هستند. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین سرسختی روان شناختی و بهزیستی روان شناختی پرستاران با نقش میانجی خود شفقت ورزی در پرستاران شهر کرمانشاه صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی از نوع همبستگی-تحلیل مسیر می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی پرستاران شهر کرمانشاه بود و حجم نمونه شامل 278 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی سرسختی روان شناختی، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی و مقیاس خود شفقت ورزی استفاده شد. داده های به دست آمده از پرسشنامه ها با استفاده از مدل تحلیل مسیر و نرم افزارهای آماری SmartPLS نسخه 3/3 و spss نسخه 25 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مسیر سرسختی روان شناختی به بهزیستی روان شناختی (0/81 =β و 2/21= t)، مسیر سرسختی روان شناختی با بهزیستی روان شناختی از طریق نقش میانجی گری خود شفقت ورزی (0/61=β و 2/36 t=)، به دست آمد که همه مقادیر در سطح خطای کمتر از 0/05 معنی دار هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت از طریق میانجی گری خود شفقت ورزی بین سرسختی روان شناختی و بهزیستی روان شناختی رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرسختی روان شناختی، بهزیستی روان شناختی، خودشفقت ورزی، پرستاران
|
  • Investigation of the frequency of clinical symptoms in patients with rectal cancer in Guilan Province from 2018 to 2021
    Pages 0-0
    Background and Objective
    Colorectal cancer is one of the most cancers and early diagnosis improves patient survival. The aim of this study was to determine the frequency of clinical symptoms in patients with rectal cancer in Guilan Province from 2018 to 2021.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted as a census. Information on patients with rectal cancer referred to the Rasht Gastroenterology Clinic from 2018 to 2021was collected using a researcher-made survey instrument. The data were analyzed using SPSS 26. Numbers and percentages were used to describe the variables.
    Findings
    Most of the patients were between 50 and 70 years old. Besides, 63.5% of the patients were male. In addition, the body mass index of most patients was between 18.5 and 24.9 and most of them were non-smokers (62.5%). Also, the frequencies of some symptoms such as anemia, increased bowel movements, feeling unable to defecate completely, anal pain, inability to expel flatulence, and diarrhea were 18.8, 18.8, 18.8, 11.8, 8.2, and 5.9, respectively. Moreover, the frequencies of bleeding, constipation, weight loss, and hypogastric pain were 51.8%, 25.9%, 24.7% and 20%, respectively.
    Conclusion
    According to the results of the present study, more attention should be paid to the occurrence of symptoms such as constipation, weight loss, hypogastric pain and bleeding in the lower gastrointestinal tract in people over 50 years of age, and patients should be referred to gastroenterologists for examination for possible colorectal cancer.
    Keywords: Rectal cancer, Investigation of symptoms, Gastrointestinal bleeding
  • Nadia Hojati Rad, Yasin Soltani, Zahra Fotokian*, Mohammad Hadizadeh Pages 1-13
    Background and Objective

    The safe performance of nurses during the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) is effective in reducing the costs and deaths caused by COVID-19 and reducing the hospitalization of patients. The aim of the present study was to investigate the head nurses' perspective on nurses' performance in providing safe care to patients during COVID-19 epidemic.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted during 2021-2022. The research population included all nurses with at least a bachelor's degree in nursing and at least six months of work experience. In this study, head nurses who were as evaluators had at least six months of leadership experience. The sample size was 118 subjects. The data were collected using a Safe Nursing Care Tool. Data were analyzed with SPSS 18 using an independent t test, analysis of variance and multiple regression. A value of P< 0.05 was considered significant.

    Findings

    The mean and standard deviation of the nurses’ age was 71.37±32.7 years. The mean of the nurses' total safe behavior score was 27.255±97.30 (at average level). There was a statistically significant relationship between nurses’ safe behavior and age (P=0.047) and nurses' working hours (P=0.005).

    Conclusion

    From the results, nurses' safety behaviors were average during COVID-19 outbreak. Therefore, to improve nurses' safety behaviors, it is recommended that nurses be regularly trained in safety concepts and provided with feedback, and their safety performance be monitored and evaluated.

    Keywords: Safe care, COVID-19, Nurse, Head nurse
  • T. yaghoubi, L. Meskini *, M. Rostami-ghadi, Y. Saleh Tabari, A. Nezam-tabar Pages 14-25
    Background and Objective

    The elderly are generally important users of pre-hospital health care and emergency services. The aim of this study was to determine the level of satisfaction of the elderly with pre-hospital emergency services in Sari.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in Sari from May to February 2019. A total of 300 elderly people were selected on weekdays using convenience sampling method. A demographic-cognitive questionnaire and an emergency care satisfaction scale questionnaire were distributed in all 115 emergency centers. The collected data were statistically analyzed with SPSS 21 using Student's t-tests and analysis of variance.

    Findings

    Most people in the elderly age group were 60-75 years old (85.6%). The majority of the studied elderly were men (52%). Of the cases sent by the pre-hospital emergency service, 15% were related to traffic accidents and 85% were not accidents. The highest satisfaction was found in the areas of ambulance status (6.57), technician's professionalism (6.5), and technician's attitude (6.49). The lowest satisfaction was found in performance (6.2) and efficiency (6.44).

    Conclusion

    The satisfaction of the elderly with pre-hospital emergency services is almost optimal. Providing counseling services to improve communication of technicians in dealing with this age group is a more effective step to increase satisfaction of the elderly.

    Keywords: Satisfaction, Elderly, Pre-hospital emergency
  • Maliheh Izanlou, Marziyeh Youseframaki, Abbas Shamsalinia* Pages 26-35
    Background and Objective

    emotional disclosure increases mental health, improves the immune system, and decreases physical problems. The aim of this study was to review the effects of written emotional disclosure on improving physical and mental health.

    Methods

    This review study was conducted in 2022. The Persian keywords "efshay-e hayajani-e neveshtari", "salamat-e jesmi", and " salamat-e ravani" and the English keywords "physical health", "mental health" and "written emotional disclosure" were searched in "Google scholar", "PubMed", "SID.ir" and "Science Direct" from 2010 to 2021. After review, 10 articles were selected for this study.

    Findings

    Results of selected studies showed that written emotional disclosure improved implicit self-esteem, explicit self-esteem, body image, depression, secondary hyperalgesia, care burden, stress, negative emotions, anxiety, self-efficacy, parental impairment, and quality of life and reduction of disease activity in rheumatoid arthritis.

    Conclusion

    The results of the present study suggest that written emotional disclosure may be effective in correcting life review in the psychological system as a person reviews and examines his or her life. Therefore, written emotional disclosure can be considered by experts as one of the simple, effective, and inexpensive methods.

    Keywords: Written emotional disclosure, Physical health, Mental health
  • Khatereh Mohammad Amin, Fatemeh Ghaffari, Ali Pourhabib* Pages 36-46
    Background and Objective

    Thirst distress (TD) is a psychometric consequence of diet therapy and dietary sodium restriction (DSR) in elderly patients with heart failure (HF) and is one of the main reasons for admission of the elderly to hospitals and clinical centers. The aim of the present study was to determine the level of DSR and TD in the elderly with HF.

    Methods

    In this descriptive study, 70 elderly patients admitted to hospitals affiliated with Babol University of Medical Sciences (Iran) were randomly selected. The Thirst Distress Scale in HF patients (TDS-HF) and Dietary Sodium Restriction Questionnaire (DSRQ) were used for data collection. The data were analyzed in SPSS 26 using descriptive statistics.

    Findings

    The mean and standard deviation age of the participants was 69.38±8.32 years. The mean score of TDS and DSR in the elderly with HF was 30.47 ± 5.57, and 60.61 ± 8.7, respectively, indicating TD. There was a significant negative relationship between the duration of the disease and the score of DSR, and the place of residence with the score of TD.

    Conclusion

    Based on the results, representing TD in the elderly with HF, it is recommended that educational interventions appropriate to age should be used to reduce the psychometric consequences of diet therapy such as TD and to change attitudes towards adherence to DSR in the elderly with HF.

    Keywords: Thirst distress, Sodium restriction, Heart failure, Elderly, Nursing care
  • Ali Babapour, Ali Pourhabib, MohammadAli Heidari Gorjee, Nooraddin Mousavi Nasab, Yadollah Jannati* Pages 47-57
    Background and Objective

    Occupational violence can have a negative effect and mental burden on the way emergency medical service personnel provide services. The aim of this study was to determine verbal violence against emergency medical service personnel and related factors at the Mazandaran University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted among emergency medical service personnel of Mazandaran University of Medical Sciences in 2019. Totally, 264 individuals were selected using the systematic random sampling method. The data were collected using the Occupational Violence Questionnaire and Goldenberg GHQ-28 General Health Questionnaire. The data were analyzed using SPSS.

    Findings

    During the past year, 240 emergency medical service personnel experienced occupational violence in the following forms: verbal (65%), cultural (6.9%), and sexual (3.1%). There was a statistically significant relationship between verbal violence and marital status (p=0.049) as well as age (p=0.04), and crisis in the past 6 months of the personnel (p=0.02). Patient companions were the main perpetrators of violence, and the most common response to violence was to ask the assailant to calm down. The most common violence against staff in the last mission was verbal and cultural violence. There was a statistically significant relationship between violence during the last mission and the type of employment, age and professional experience of the personnel.

    Conclusion

    Considering the predictability and controllability of violence, in addition to improving training, prevention methods, reforms related to the factors that cause violence, and the implementation of courses and workshops can be considered as effective steps to reduce violence against emergency medical personnel.

    Keywords: Occupational violence, Verbal violence, Workplace, Emergency medical service
  • Amirhosein Sheikhpour, Parisa Janjani* Pages 58-67
    Background and Objective

    Therapeutic environments are always associated with a variety of stressors, such as exposure to serious illness, patient death, heavy workload, and role ambiguity. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between psychological resilience and psychological well-being of nurses in the city of Kermanshah, where self-compassion plays a mediating role.

    Methods

    This descriptive-analytical study was the path analysis-correlation type. The statistical population of this study was all nurses of Kermanshah city and the sample size was 278 people selected according to the available sampling method. The psychological resilience questionnaire, psychological well-being questionnaire and self-compassion scale were used to collect data. The data obtained from the questionnaires were analyzed using the path analysis model and the statistical software SmartPLS 3.3 and SPSS 25.

    Findings

    The path from psychological resilience to psychological well-being
    (β = 0.81 and t = 2.21), the path from psychological resilience to psychological well-being through the mediating role of self-compassion (β=0/61 and t=2.36), it was found that all values are significant at an error level of less than 0.05.

    Conclusion

    There is a relationship between psychological resilience and psychological well-being through the mediation of self-compassion.

    Keywords: Mental resilience, psychological well-being, Self-compassion, nurses