فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1402)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حبیب ابراهیم پور، زهرا پورامینی* صفحات 6-15
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل نقش کمال گرایی در تعهد حرفه ای معلمان آموزش وپرورش ناحیه یک اردبیل انجام گرفت.
    روش ها
    این پژوهش از لحاظ روش از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را  معلمان آموزش وپرورش ناحیه یک اردبیل به تعداد 925 نفر تشکیل دادند که حجم نمونه بااستفاده از جدول مورگان 271 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها بااستفاده از نرم افزار SPSS نشان داد که کمال گرایی بر تعهد حرفه ای معلمان تاثیر معنی داری داشت. همچنین ضریب بتا نشان داد ابعاد دیگرمداری، خویشتن مداری و جامعه مداری به ترتیب 123/0، 261/0 و 324/0 از تغییرپذیری تعهد حرفه ای معلمان را پیش بینی می کردند.
    نتیجه گیری
    به منظور افزایش تعهد حرفه ای معلمان؛  بایستی مدیران و متولیان امر  به مقوله کمال گرایی و نقش آن در ایجاد محیط کاری توام با تعهد، توجه نمایند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، تعهد حرفه ای، معلمان آموزش و پرورش
  • فرشته پورمحسنی کلوی*، ساناز عینی، محمد طاهر مطهری، متینه عبادی کسبخی صفحات 16-30
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه مدل یابی علی اعتیاد به تلفن همراه براساس ناگویی هیجانی و مشکلات ارتباطی با نقش میانجی سیستم های مغزیی- رفتاری در دانش آموزان انجام شد.
    روش ها
    دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوره دوم شهرستان خلخال جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند که از این جامعه 280 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به پرسشنامه های ناگویی هیجانی تورنتو، سیستم های مغزی- رفتاری کارور- وایت، پرسشنامه مشکلات رفتاری بارخام و همکاران و پرسشنامه اعتیاد به تلفن همراه سواری پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده، با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) به وسیله نرم افزار SPSS و Lisrel 8.8 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ناگویی هیجانی و مشکلات ارتباطی بر اعتیاد به تلفن همراه به طور مثبت و معنادار تاثیر دارند (01/0>P). همچنین ناگویی هیجانی و مشکلات ارتباطی علاوه بر این تاثیر مستقیم با میانجی گری سیستم های مغزی- رفتاری، به طور غیرمستقیم نیز بر اعتیاد به تلفن همراه تاثیر داشتند.
    نتیجه گیری
    این یافته ها ضرورت توجه جدی برنامه ریزان و مسیولین امر را به رواج روزافزون استفاده از تلفن همراه، استفاده آسیب زا از آن و بخصوص پیامدهای منفی آن را در دانش آموزان نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، مشکلات ارتباطی، سیستم های مغزی- رفتاری، اعتیاد به تلفن همراه
  • فرزین حق نظری اسفهلان، وحید نجاتی*، حمیدرضا پوراعتماد صفحات 31-47
    هدف
    هدفگذاری فرایند تعیین اهدافی است که فرد می خواهد به آنها دست یابد. در این مطالعه، برای اولین بار پرسشنامه هدفگذاری تحصیلی برای دانش آموزان ساخته و روایی و پایایی آن بررسی شده است.
    روش ها
    بر مبنای نظریه هدفگذاری و تجسم هدف، 29 پرسش در قالب 5 عامل وضوح هدف، تعهد به هدف، تعارض بین اهداف، دشواری هدف و تجسم هدف طراحی گردید. 10 نفر از متخصصین روانشناسی و 1332 دانش آموز در این پژوهش مشارکت نمودند.
    یافته ها
    تمام گویه ها روایی صوری را کسب نمودند اما تنها 22 پرسش روایی محتوا را برآورده ساختند. تحلیل عاملی تاییدی، مدل پنج عاملی پرسشنامه را تایید نمود و تحلیل عاملی اکتشافی نیز پنج عامل مفروض را استخراج کرد. به عنوان روایی ملاکی، پرسشنامه هدفگذاری توانست به ترتیب 20 و 28 درصد از واریانس نمره هدف و معدل خردادماه را پیشبینی نماید. به عنوان روایی همزمان نیز اهداف پیشرفت توانستند 21 درصد از واریانس نمره نهایی پرسشنامه را پیشبینی کنند. همچنین آلفای کرونباخ نیز نشان داد که پرسشنامه از همسانی درونی و پایایی قابل قبولی (بالای 7/0) برخوردار است.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه هدفگذاری تحصیلی تدوین شده در این پژوهش برای دانش آموزان متوسطه اول از روایی و پایایی قابل قبول برخوردار بوده و در مقایسه با پرسشنامه های مشابه و پرنفوذ مانند پرسشنامه اهداف پیشرفت قدرت بالاتری برای پیشبینی عملکرد تحصیلی دارد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه، هدف تحصیلی، هدفگذاری، متوسطه اول، نمره هدف
  • مسلم دانش پایه، فریبرز درتاج، شیما صالحی*، محمد دریکوند صفحات 48-61
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بهزیستی روان شناختی معلمان براساس خردمندی با میانجی گری سبک های شوخ طبعی بود.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف، از نوع کاربردی و از حیث ماهیت، توصیفی-همبستگی براساس مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان شهر تهران در سال 1400 بود که نمونه به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و در نهایت 342 معلم به عنوان نمونه به پرسش نامه ها پاسخ دادند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه فرم کوتاه بهزیستی روان شناختی ریف(1995)، پرسش نامه سبک های شوخ طبعی مارتین(1998) و پرسش نامه فرم کوتاه خرد سه بعدی آردلت (2003) بود. پس از اجرا و تکمیل پرسش نامه ها، پاسخ ها در در نرم افزار spss-24 و 24-Amos تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که مدل مفهومی پژوهش با برازش مناسبی مورد تایید قرار گرفت. براین اساس، بین بهزیستی روان-شناختی و خرد و سبک های شوخ طبعی سازگارانه رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین بین بهزیستی روان شناختی و خرد و سبک-های شوخ طبعی رابطه منفی معنی داری وجود دارد. سبک های شوخ طبعی در رابطه میان خرد و بهزیستی روان شناختی به طور معنی داری نقش میانجی گر دارند.
    نتیجه گیری
    در واقع افراد خردمند با استفاده بیشتر از سبک های شوخ طبعی پیونددهنده و خودفزاینده از طریق ایجاد روابط با دیگران و پیوندجویی به دغدغه های جامه عمل پوشانده، و از این طریق عزت نفس خود را ارتقا بخشیده، خودارزنده سازی می کند و در نتیجه ابعاد مختلف بهزیستی روان شناختی خود را رشد می دهند.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، خرد، سبک های شوخ طبعی، معلم، مدل ساختاری
  • مسعود رضائی، ناصر ناستی زایی* صفحات 62-78
    هدف
    پژوهش با هدف بررسی تاثیر شوخ طبعی در محیط کار بر بهزیستی روانشناختی معلمان با میانجی گری بخشودگی بین فردی انجام گرفت.
    روش ها
    روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل معلمان تربیت بدنی منطقه سیستان (استان سیستان و بلوچستان) در سال تحصیلی 1400-1399 بود (256N=). به شیوه نمونه گیری تصادفی- طبقه ای تعداد 154 معلم از طریق سه پرسشنامه ی شوخ طبعی در محیط کار، بهزیستی روانشناختی و بخشودگی بین فردی مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با کمک نرمافزاره های اس پی اس اس و لیزرل استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها شوخ طبعی در محل کار هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم با میانجی گری بخشودگی بین فردی بر بهزیستی روانشناختی معلمان اثر مثبت و معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    به مدیران عالی سازمان آموزش و پرورش پیشنهاد می شود که با برگزاری کارگاه های آموزشی در زمینه شوخ طبعی در محیط کار و بخشش، موجبات ارتقای بهزیستی روانشناختی معلمان را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: شوخ طبعی، بهزیستی روانشناختی، بخشش
  • آرزو ذکایی فر*، توکل موسی زاده صفحات 79-89
    هدف
    هدف مطالعه حاضر اثربخشی کفایت مربیان پیش دبستانی بر رشد عاطفی و اجتماعی کودکان پیش دبستان (5 و 6 ساله) بوده است.
    روش ها
    روش پژوهش نیمه آزمایشی به صورت دوگروهی (گروه آزمایش و کنترل)  باطرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه مهدهای کودک تحت نظارت سازمان بهزیستی کشور در شهر تهران، ری و شمیرانات بودند که در سال تحصیلی 98-97 تعداد 618 مهدکودک فعال می باشند . که به روش نمونه گیری تصادفی 36 نفر از مربیان مهدهای گروه سنی پیش دبستانی سه منطقه شهر تهران - ری و شمیرانات انتخاب و به 2 گروه 18 نفره به صورت کاملا تصادفی جایگزین شدند. مربیان گروه آزمایش به مدت 5 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه در هفته با بسته آموزشی کفایت مربیان آموزش دیدند. به منظورجمع آوری داده ها از پرسشنامه کفایت مربیان، پرسشنامه رشد اجتماعی وایلند و پرسشنامه رشد عاطفی گریسپن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مداخله آموزشی تغییر معناداری در رشد هیجانی و عاطفی کودکان ایجاد کرده است ، به طوری که نتایج آزمون میانگین رشد اجتماعی در بین گروه آزمایش در پیش آزمون، پس آزمون  و پیگیری، به دست آمده است. که بیانگر تغییرات مثبت در رشد اجتماعی گروه آزمایش می باشد. نتایج آزمون میانگین رشد عاطفی در بین گروه آزمایش در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، به دست آمده است. که بیانگر تغییرات مثبت در رشد عاطفی گروه آزمایش می باشد. نتایج آزمون تحلیل واریانس اختلاف میانگین ها در مرحله پس آزمون و پیگیری در سطح خطای 5 درصد معنی دار است و اختلاف میانگین ها در این مرحله بیانگر  تغییرات مثبت است یعنی رشد اجتماعی و عاطفی کودکان به صورت معنی داری افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    بر این اساس می توان نتیجه گرفت که دانش ، مهارت و توانمندی های مربیان اثرات مثبت در رشد اجتماعی و عاطفی کودکان پیش دبستانی دارد .
    کلیدواژگان: کفایت مربیان، رشد عاطفی، رشد اجتماعی
  • سیده زهرا سید نوری، عباسعلی حسین خانزاده*، عباس ابوالقاسمی، ایرج شاکری نیا صفحات 90-103
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش کنش های اجرایی گرم و سرد در دو سطح والد و کودک بر بهبود علایم کودکان با اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی انجام شد.
    روش ها
    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش تمامی کودکان 9 تا 12 ساله با اختلال نارسایی توجه فزون کنشی شهر رشت بودند که در سال 1400 به مراکز درمانی، آموزشی مراجعه کردند. نمونه پژوهش 26 کودک با اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی از جامعه ذکر شده بود که با روش  نمونه گیری هدفمند انتخاب و به تصادف در گروه های آزمایش و گواه جای دهی شدند. کودکان گروه آزمایش و مادران آن ها هرکدام برنامه مداخله ای موردنظر را طی 10 جلسه دریافت کردند. ابزارها، پرسشنامه جمعیت شناختی و مقیاس درجه بندی کانرز بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش کنش های اجرایی گرم و سرد در دو سطح والد و کودک بر بهبود علایم کودکان با اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی موثر بود (01/0< P).
    نتیجه گیری
    این نتایج نشانگر سودمندی آموزش چندوجهی کنش های اجرایی برای کودکان با این اختلال است.
    کلیدواژگان: کنش های اجرایی گرم و سرد، والد و کودک، علائم، اختلال کمبود توجه، فزون کنشی
  • مریم عزتی بابی*، سجاد بشرپور صفحات 104-115
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی شیوع قلدری و عوامل جمعیت شناختی مرتبط با آن در دانش آموزان مدارس متوسطه اول شهر گرمی در سال تحصیلی 99-1398 بود.  
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش حاضر توصیفی - زمینه یابی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانش آموزان مشغول به تحصیل پسر و دختر در دوره دوم متوسطه  شهرستان گرمی بود. نمونه ای به تعداد 200 نفر(100 دختر و 100 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه قلدری - قربانی اولویوس استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی(میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی(خی دو) استفاده گردید.
    یافته ها
    درنهایت، نتایج این پژوهش نشان داده است که تفاوت معناداری در میزان شیوع بین دو گروه دختران و پسران وجود دارد، بدین معنا که میزان قلدری و قربانی قلدری شدن در پسران بیشتر از دختران بود(p<005).  
    نتیجه گیری
    با توجه به آسیب های جسمی و روانشناختی و زمینه سازی قلدری برای آسیب روانی اجتماعی در دانش آموزان و با توجه به اهمیت مدرسه هم به لحاظ وقوع و هم به لحاظ کنترل و پیشگیری قلدری می توان با اجرای سیاست های مشخص، ارایه آموزش های مناسب و اجرایی و برنامه های پیشگیری و مداخله مناسب در مدارس کشور از وقوع و ایجاد پیامدهای آسیب زا جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: شیوع، قلدری- قربانی، دانش آموزان
  • وحید فلاحی، محمد نریمانی*، اکبر عطادخت صفحات 116-125
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش باورهای غیر منطقی و کفایت اجتماعی در پیش بینی تجربه ی قلدری سایبری دانش آموزان انجام گرفت.
    روش ها
    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مدارس دولتی استان اردبیل در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل داده اند (21756(N=. تعداد 409 نفر از این افراد به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای از بین جامعه آماری فوق انتخاب و به صورت انفرادی به پرسش نامه های تجربه قلدری_ قربانی سایبری، باورهای غیرمنطقی و کفایت اجتماعی پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده در این پژوهش با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی نشان داد تجربه قلدری سایبری با باورهای غیرمنطقی(45/0;r= 001/0> p) ارتباط مثبت و با کفایت اجتماعی(41/0;r= - 001/0> p) ارتباط منفی و معنادار دارد.
    نتایج
    تحلیل رگرسیون نیز نشان داد باورهای غیرمنطقی بصورت مثبت و کفایت اجتماعی بصورت منفی قادر به پیش بینی تجربه ی قلدری سایبری در دانش آموزان می باشند.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: قلدری سایبری، باورهای غیر منطقی، کفایت اجتماعی
  • شهروز نعمتی، رحیم بدری*، رضا محمدی صفحات 126-136
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش سامانه های بازداری و فعال سازی رفتاری و تیپ های صبحی و عصری در پیش بینی هیجانات پیشرفت مثبت دانش آموزان بود.
    روش
    طرح پژوهش توصیفی  و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر سطح اول متوسطه شهرستان چایپاره  در سال تحصیلی 1398-1399 بود. در این راستا، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای  291 نفر از آنان انتخاب شدند و از مقیاس های هیجان های تحصیلی پکران، سامانه های بازداری و فعال سازی رفتاری رفتاری کارور و وایت و صبحی - عصری هورن و استبرگ برای جمع آوری داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    رگرسیون چندمتغیره نشان داد سامانه فعال سازی رفتاری و تیپ های صبحی به طور مثبت و معناداری هیجان های پیشرفت مثبت را پیش بینی می کنند (05/0>p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد عوامل زیست شناختی در تیپ های عصری و صبحی و نیز تنظیم سامانه های بازداری و فعال سازی رفتاری نقش دارند و تیپ های صبحی و سامانه فعال سازی رفتاری نقش خود را در هیجانات پیشرفت مثبت ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: سامانه های بازداری و فعال سازی رفتاری، تیپ های صبحی و عصری، هیجانات پیشرفت مثبت
|
  • Habib Ebrahimpor, Zahra Pooramini * Pages 6-15
    Objective
    The present study aimed to analyze the role of perfectionism in the professional commitment of teachers in the education and training district of Ardabil, Iran.
    Methods
    This research was descriptive-correlational in terms of methodology. The statistical population of the study consisted of 925 teachers in the education and training district of Ardabil, and the sample size was estimated as 271 using Morgan's table. The data collection tool was a questionnaire.
    Result
    The results of data analysis using SPSS software showed that perfectionism had a significant impact on the professional commitment of teachers. In addition, the beta coefficients indicated that the dimensions of self-oriented perfectionism, other-oriented perfectionism, and socially prescribed perfectionism predicted 0.123, 0.261, and 0.324 of the variance in professional commitment, respectively.
    Conclusion
    In order to enhance the professional commitment of teachers, managers and authorities should pay attention to the concept of perfectionism and its role in creating a work environment accompanied by commitment.
    Keywords: perfectionism, professional commitment, teachers of education, training
  • Fereshte Pourmohseni Koluri *, Sanaz Eyni, Mohammad Taher Motahari, Matineh Ebadi Kasbakhi Pages 16-30
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the causal modeling of cell phone addiction based on alexithymia and communication problems with the mediating role of brain-behavioral systems in students.
    Methods
    The statistical population of this study consisted of 280 high school male students in Khalkhal city. They were selected by multistage cluster sampling method and were answered Toronto alexithymia questionnaire, Carver-White Brain-Behavioral Systems Questionnaire, Behkham et al. Behavioral Problem Questionnaire, and Cell Phone Addiction Questionnaire. were answered. The collected data were analyzed using Structural Equation Modeling (SEM) by SPSS software and Lisrel 8.8 software.
    Results
    The results showed that alexithymia and communication problems had a positive and significant effect on cell phone addiction (P<0/01). In addition, alexithymia and communication problems also had a direct effect on brain-behavioral systems mediated indirectly on cell phone addiction.
    Conclusion
    These findings indicate the need for serious attention by planners and authorities to the increasing prevalence of cell phone use, its harmful use, and especially its negative consequences for students.
    Keywords: Alexithymia, Communication Problems, brain-behavioral systems, Cell phone addiction
  • Farzin Haqnazari, Vahid Nejati *, Hamidreza Pouretemad Pages 31-47
    Objective
    Goal-setting is a process to set desired future end-states that the person wants to attain. In this study, we developed and validated a student goal-setting questionnaire.
    Methods
    Given the goal-setting theory and goal imagery, 29 items within 5 factors were designed for the assessment of educational goal-setting. 10 experts in psychology and 1332 (middle school) students participated in a cross-sectional design.
    Results
    All of the items were approved by the impact score of face validity, but content validity verified only 22 items. Confirmatory factor analysis verified the five-factor model of the questionnaire and explanatory factor analysis extracted the five factors from the 22 items. As for criterion validity, the questionnaire could predict 20% and 28% of the variance of grade goal and average final grade, respectively. Concerning the concurrent validity of the questionnaire, achievement goals could predict 21% of the variance of the goal-setting questionnaire. Moreover, Cronbach’s α showed that the questionnaire has acceptable internal consistency (over .70).
    Conclusion
    The Academic Goal-Setting Questionnaire which was designed in this study for middle-school students had acceptable validity and reliability and could predict academic performance more than the other well-known questionnaires such as the Achievement Goals Questionnaire.
    Keywords: academic goal, goal-setting, grade goal, middle school, questionnaire
  • Moslem Daneshpayeh, Fariborz Dortaj, Shima Salehi *, Mohammad Drikand Pages 48-61
    Objective
    The aim of this study was to explain the model of psychological well-being based on wisdom mediated by humor styles in teachers.
    Methods
    This research was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in nature based on the structural equation model. The statistical population included all teachers in Tehran in 1400. The sample was selected by available sampling method and finally 342 teachers answered the questionnaires as a sample. The research instruments included Ryff (1995) Short Form of Psychological Well-Being Questionnaire, Martin (1998) Humor Styles Questionnaire and Ardelt 3D Wisdom Short Form Questionnaire. After executing and completing the questionnaires, the answers were analyzed in SPSS-24 and Amos-24 software.
    Results
    Findings showed that the conceptual model of the research was approved with a suitable fit. Accordingly, there is a positive and significant relationship between psychological well-being and wisdom and adaptive humor styles. There is also a significant negative relationship between psychological well-being and wisdom and uncompromising humor styles. Humor styles play a significant mediating role in the relationship between wisdom and psychological well-being.
    Conclusion
    In fact, wise people make more practical use of affilative and self-enhancing humor styles by building relationships with others and linking to practical concerns. In this way, he raises his self-esteem and builds self-worth, As a result, they develop different dimensions of their psychological well-being.
    Keywords: psychological well-being, Wisdom, Humor styles, teacher, Structural model
  • Masoud Rezayi, Naser Nastiezaie * Pages 62-78
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the effect of workplace humor on teachers, psychological well-being mediated by interpersonal forgiveness of physical education teachers.
    Methods
    The research method was descriptive-correlation. The statistical population of the study was all physical education teachers in Sistan region (Sistan and Baluchestan province) in the academic years 2020-2021 (N=256). 154 teachers were studied by stratified random sampling. Data collection instruments were questionnaires of workplace humor, psychological well-being and interpersonal forgiveness. For data analysis the Pearson correlation coefficient and structural equation modeling were used.Data analysis was done with the help of SPSS and Lisrel software.
    Results
    Based on the results workplace humor both directly and indirectly, mediated by interpersonal forgiveness, had a positive and significant effect on teachers' psychological well-being.
    Conclusion
    According to research results, it is suggested to the top managers of the education organization that by holding training workshops humor and forgiveness, they promote the psychological well-being of teachers.
    Keywords: Humor, psychological well-being, Forgiveness
  • Arezo Zokaeefar *, Tavakkol Mousazadeh Pages 79-89
    Objective
      The aim of this study was to assess the effectiveness of preschool coaches' adequacy with the provision of educational package on emotional and social development of preschool children (5 and 6 years old).
    Methods
    For this purpose , in an experimental design with pretest-posttest and control group 36 coaches' of pre-school age kindergarten from three districts of Tehran - Ray and Shemiranat and under the supervision of the welfare organization of the country. The sampling method was that all 36 people in the statistical population were randomly assigned to 2 groups of 18 and in the next step, a pretest was performed. However, in the pre-test, 18 test group coaches for 5 sessions each A 90-minute session was trained with an adequacy curriculum (knowledge areas) and 18 other members of the coaching group were considered as the control group. In the next stage, an independent test was performed .The follow up process was also conducted one month later.
    Results
    The results showed that education intervention had a significant effect on Social Development and  Emotional Growth children . To analyze the data, the statistical tests of the comparison section were used by Pearson correlation coefficient and the effectiveness of the multivariate analysis of variance analysis and t-test of two independent samples using SPSS software.
    Conclusion
    Accordingly, it can be concluded that in the post-test and follow-up stage at the level of error of 5% and the difference of meanings at this stage represents positive changes. The social and emotional development of preschool children in the experimental group after applying the independent variable, ie, training the trainers using the provided training package has increased significantly.
    Keywords: The adequacy of educators, Emotional development, Social development
  • Seyyedeh Zahra Seyyed Noori, Abbas Ali Hoseinkhanzadeh *, Abbas Abolghasemi, Iraj Shakerinia Pages 90-103
    Objective
    The present study aimed to investigate the effectiveness of training of hot and cool executive functions at both parent and child levels on improving of Children’s Symptoms with ADHD.
    Methods
    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design. The statistical population of the present study consisted of all 9 to 12-year-old children with ADHD in Rasht who referred to medical-educational centers in 2021. The sample consisted of 26 children with ADHD from the statistical population who were selected through purposive sampling, based on the inclusion criteria. They were then equally assigned to two (control and experiment) groups. The children in the experimental group and their mothers each received the intervention program in 10 sessions. The instruments used included Cognitive demographic questionnaire, Canners Parent Rate Scale.
    Results
    data were analyzed using analysis of covariance. the results showed that training of hot and cool Executive functions at both parent and child levels improved Children’s Symptoms with ADHD (P<0.01).
    Conclusion
    These results indicate the usefulness of multifaceted training of executive functions for children with this disorder.
    Keywords: Hot, cool executive functions, parent, child, symptoms, Attention deficit hyperactivity disorder
  • Maryam Ezzatibabi *, Sajjad Basharpoor Pages 104-115
    Objective
      The aim of this present study was to investigate the prevalence of bullying and its associated demographic factors in high school students in the city Germi in the 2019-2020 academic year
    Methods
    The design of the present study is descriptive- contextual. The statistical population of the study included all students studying boys and girls in the second year of high school in Garmi city. A Sample of 200 people (100 girl and 100 boy) were selected by multi- stage random sampling method. The Olivius bullying- victim questionnaire was used to collect information. Descriptive statistics (Mean, Standard deviation) and inferential statistics (Chi-square) were used to analyze the data
    Results
    Finally, the results of this study have shown that there is a significant difference in the prevalence between two groups' girls and boys. This means that the rate of bullying and victimization of bullying was higher in boys than girls (p<0/05).
    Conclusion
    Considering the physical and psychological injuries and the background of bullying for psychological and social harm in students and considering the importance of school both in terms of occurrence and in terms of controlling and preventing bullying, it is possible to implement appropriate policies, provide appropriate and executive training and prevention programs proper intervention in the country,s schools prevented the occurrence and creation of harmful consquences.
    Keywords: prevalence, bullying– victims, Students
  • Vahid Fallahi, Mohammad Narimani *, Akbar Atadokht Pages 116-125
    Objective
    The aim of this study was to investigate the role of irrational beliefs and social competence in predicting students' cyber bullying experience.
    Methods
    The method of this research was descriptive-correlational. The statistical population of the present study consists of all male students of the second year of public high schools in Ardabil province in the academic year 2019-2020 (N = 21756). A total of 409 of these individuals were selected by cluster random sampling from the above statistical population and individually answered the questionnaires of bullying-cyberbullying experience, irrational beliefs and social competence. The data collected in this study were analyzed using Pearson correlation tests and multiple regression analysis.
    Results
    The results of correlation coefficient showed that cyber bullying experience has a positive relationship with irrational beliefs (p <0.001; r = 0.45) and a negative and significant relationship with social competence (p = 0.001; r = -0.41). Conclosion: regression analysis also showed that irrational beliefs in a positive way and social competence in a negative way are able to predict the experience of cyber bullying in students.
    Keywords: Cyber bullying, Irrational beliefs, social competence
  • Shahrooz Nemati, Rahim Badri *, Reza Mohammadi Pages 126-136
    Objective
    The aim of the current research was to study the role of behavioral activation/ Inhibition system and morningness and eveningness type with student's positive emotion achievement.
    Methods
    Its descriptive and correlational design and statistical population included all first-grade high school male students in Chaypareh City in 2019-2020. In the same light, 211 subjects were selected using the multi-stage cluster sampling method. The Pekrun's achievement emotions, the Carver and White's Behavioral activation/ Inhibition, and the Horne and Östberg's morningness and eveningness type inventories were used to gather the data.
    Results
    Multivariate regression revealed that behavioral activation/ inhibition system and morningness and eveningness type significantly predict positive achievement emotions.
    Conclusion
    Biological factors seem to play a role in morningness and eveningness type and the regulation of behavioral inhibition and activation systems as well, the morningness types and behavioral activation systems play a role in positive achievement emotions.
    Keywords: Behavioral Activation, Inhibition System, Morningness, Eveningness type, Positive Emotion Achievement