فهرست مطالب

سوخت و ساز و فعالیت ورزشی - سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

نشریه سوخت و ساز و فعالیت ورزشی
سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اثر عصاره زعفران بر پروتئین های BAXو BCLبافت قلب موش های صحرایی تمرین کرده متعاقب وامانده سازی
    امیر خسروی* صفحه 0
    هدف

    تمرینات هوازی و زعفران بر آپوپتوز ناشی از ورزش های وامانده سازی تاثیر کاهنده ای دارند. تحقیق حاضر به منظور تعیین اثر تعاملی یک دوره تمرین هوازی و مصرف عصاره زعفران بر پروتیین های BAXو BCLبافت قلب موش های صحرایی تمرین کرده متعاقب وامانده سازی انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی، 48 سر رت نژاد ویستار به صورت تصادفی به چهار گروه مساوی: کنترل (C)، عصاره زعفران (SE)، تمرین هوازی (AT)، و تمرین هوازی + عصاره زعفران (AT+SE) تقسیم شدند. تمرین هوازی به مدت 8 هفته (5 روز در هفته) انجام شد. عصاره زعفران روزانه 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی (گاواژ) استفاده شد. در پایان تحقیق نیمی از موش ها بلافاصله پیش و نیمی دیگر بلافاصله پس از وامانده شدن بر روی نوار گردان، قربانی شدند. میزان پروتیین های Bcl-2و BAX بافت قلب با استفاده از روش ELISA سنجیده شدند. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس یک طرفه، در سطح معناداری 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    متعاقب وامانده سازی پروتیین های Bax و Bcl-2بافت قلب تمامی گروه ها بجز گروه AT+SE به ترتیب به طور معنی داری افزایش و کاهش نشان داد (05/0p<).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد تمرین هوازی و مصرف عصاره زعفران، هر کدام به تنهایی و یا توایم با همدیگر از تغییرات معنی دار پروتیین های Bax و Bcl-2همچنین نسبت BAX به Bcl-2 بافت قلب موش ها متعاقب یک وهله فعالیت وامانده ساز جلوگیری می کنند.

    کلیدواژگان: فعالیت وامانده ساز، Bax، Bcl-2، عصاره زعفران
  • تاثیر حاد فعالیت تناوبی با شدت بالا و تداومی با شدت متوسط بر سطوح سرمی گالکتین3 در مردان چاق غیر فعال
    بیتا طالبی*، بهمن میرزایی صفحه 0

    مقدمه: 

    گالکتین3 به عنوان فاکتورالتهابی جدیدی شناخته شده است که با دیابت نوع2 افزایش می یابد. از اینرو، هدف پژوهش حاضر بررسی اثر فعالیت تناوبی با شدت بالا و تداومی با شدت متوسط بر سطوح سرمی گالکتین3 در مردان چاق غیر فعال بود.

    روش ها

    8 مرد چاق (سن: 37/2±75/25 سال و BMI: 03/3±96/31 کیلوگرم بر مترمربع) پروتکل فعالیت تناوبی با شدت بالا (HIIE)، فعالیت تداومی با شدت متوسط (MICE) و کنترل (بدون مداخله ورزشی) (C) را در روزهای مجزا با فاصله یک هفته از هم اجرا کردند. پروتکل HIIE شامل 6 وهله فعالیت دویدن 1 دقیقه ای با شدت 85 درصد VO2max با دوره های استراحت فعال 4 دقیقه ای با شدت 50 درصد VO2max و پروتکل MICE شامل 30 دقیقه دویدن بر روی نوارگردان با شدت 65 درصد VO2max بود که حجم کار با پروتکل HIIE همسان شده بود. مقادیر سرمی گالکتین 3 به روش الایزا درسه مرحله پیش از فعالیت، بلافاصه پس از فعالیت و 24 ساعت پس از فعالیت اندازه گیری شد.

    یافته ها

    بلافاصه پس از فعالیت ورزشی، HIIE و MICE منجر به افزایش معنی دار گالکتین3 سرمی نسبت به گروه کنترل شدند (05/0>p). همچنین، مقادیر سرمی گالکتین3، 24 ساعت پس از HIIE و MICE نسبت به پیش از فعالیت ورزشی، کاهش معنی داری داشت (05/0>p) در حالی که با حالت پایه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0˃p).

    نتیجه گیری

    فعالیت ورزشی حاد مستقل از شدت آن منجر به افزایش حاد گالکتین 3 سرمی می شود که پس از ریکاوری به حالت پایه بر می گردد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، تمرین تداومی با شدت متوسط، گالکتین3، چاقی
  • تاثیر مداخله کوتاه مدت تمرین تناوبی شدید و مکمل یاری عصاره آویشن بر برخی شاخص های التهابی و آنتروپومتریکی زنان دارای اضافه وزن/چاق
    ثنا شوره کندی، مصطفی خانی*، الهه پیرعلائی، مهدی فراموشی صفحات 0-0
    هدف
    بافت چربی، به عنوان یک بافت فعال متابولیکی در افزایش شاخص های التهابی نقش مهمی را ایفا می کند. لذا هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر دو هفته تمرین تناوبی شدید به همراه مکمل یاری عصاره آویشن بر برخی شاخص های التهابی و آنتروپومتریکی زنان چاق و دارای اضافه وزن بود.
    روش کار
    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بود و جامعه آماری آن را زنان چاق و دارای اضافه وزن شهر تبریز تشکیل داد. تعداد 40 نفر با میانگین سنی 79/4 ± 07/33، وزن 63/5 ± 76/76 و نمایه بدنی 74/1 ± 02/29 انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه همگن (هر گروه 10 نفر): تمرین، مکمل، تمرین+ مکمل و گروه دارونما برای بررسی CRP، ESR، TNF-α و ترکیب بدن قرار گرفتند. HIIT به مدت دو هفته با 80 الی 95 درصد ضربان قلب ذخیره اجرا و آویشن آذربایجانی در دو نوبت در روز به عنوان مکمل مورد استفاده قرار گرفت. داده های حاصله با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس در سطح معنی داری 0.05 بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد CRP (F=15، P=0.0001)، TNF-α (F=25.56، P=0.0001)، ESR (F=47.7،P=0.0001)، نمایه بدنی (20.71=F= 0.0001، P) و WHR (F = 10.16، P = 0.01) تفاوت معنی داری میان گروه های مورد مطالعه دارند. اما در متغیر دور ساق (0.56=F= 0.64، P) تفاوت معنی داری در هیچکدام از گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اجرای کوتاه مدت HIIT به تنهایی یا در ترکیب با آویشن می تواند باعث کاهش التهاب (CRP، TNF-α و ESR) و بهبود برخی شاخص های آنتروپومتریکی زنان چاق و دارای اضافه وزن شود.
    کلیدواژگان: چاقی، آویشن، التهاب، ترکیب بدن، HIIT
  • اثر ترکیبی تمرین هوازی و رژیم غذایی گیاهخواری بر وزن بدن و شاخص های مقاومت به انسولین: مرور نظام مند و فراتحلیل
    فاطمه کاظمی نسب* صفحه 0
    هدف

    تمرینات ورزشی و رژیم های گیاهخواری به عنوان یک روش مناسب و غیر دارویی برای بهبود سبک زندگی و کاهش بیماری های متابولیک از جمله بیماری دیابت و سندرم متابولیک پذیرفته شده اند. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر تمرین هوازی و رژیم گیاهخواری بر فاکتورهای مقاومت به انسولین بود.

    روش پژوهش

    جستجوی سیستماتیک در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Web of Science، SID، Magiran و Google scholar برای مقالات منتشر شده به زبان انگلیسی تا فوریه سال 2022 انجام شد. فراتحلیل برای بررسی اثر ترکیبی تمرین هوازی و رژیم گیاهخواری بر فاکتورهای مقاومت به انسولین (گلوکز و انسولین ناشتا و HOMA-IR) انجام شد. تفاوت میانگین استاندارد شده (SMD) ، تفاوت میانگین وزنی (WMD) و فاصله اطمینان 95 درصد (CI) با استفاده از مدل اثر تصادفی و مدل اثر ثابت محاسبه شد. همچنین، برای تعیین ناهمگونی از آزمون I2 و برای بررسی سوگیری انتشار از آزمون فونل پلات و تست Egger در سطح معنی-داری 1/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج 29 مطالعه با 10019 آزمودنی نشان داد که تمرین هوازی و رژیم گیاهخواری سبب کاهش معنادار وزن بدن]001/0P= ،(27/6- الی 72/2-) 49/4-=[WMD، گلوکز ناشتا سرمی]001/0P= ،(65/0- الی 27/0-) 46/0-=[SMD، انسولین ناشتا]001/0P= ،(52/0- الی 32/0-) 42/0-= [SMDو HOMA-IR]001/0P= ،(97/0- الی 49/0-) 73/0-= [WMDمی شود.

    نتیجه گیری

    یافته های فراتحلیل حاضر نقش مهم تمرین ورزشی و رژیم گیاهخواری در بهبود مقاومت به انسولین را نشان می دهد. به طوریکه، تمرین هوازی و رژیم گیاهخواری به عنوان یک راهکار غیردارویی برای کاهش انسولین و گلوکز ناشتا برای بزرگسالان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، رژیم گیاهخواری، انسولین، گلوکز، مقاومت به انسولین
  • رقیه پوزش جدیدی*، زهرا برادری، جبرئیل پوزش جدیدی، امیر داداش زاده صفحات 1-15

    هدف از این تحقیق تعیین اثر تمرین هوازی به همراه رژیم غذایی پرچرب بر بیان ژن های Bax  و Bcl-2  میوکارد موش های صحرایی نر نوجوان بود. 

    روش شناسی

    بدین منظور، 40 سر موش نر نوجوان (30 روزه) به طور تصادفی به چهار گروه: رژیم معمولی کنترل، رژیم معمولی تمرین، رژیم پرچرب کنترل و رژیم پرچرب تمرین تقسیم شدند. گروه تغذیه پر چرب به مدت 30 روز تحت رژیم غذایی پرچرب (kcal/g 817/5 :HF) قرار گرفتند. از روز شصت ام زندگی رژیم غذایی با چربی معمولی (kcal/g 801/3 : NF) اعمال شد. برنامه تمرین هوازی به مدت 4 هفته سه بار در هفته (12 جلسه و از روز هفتادم تا نود و هشتم ام زندگی) انجام شد.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق نشان داد که در گروه های مصرف رژیم پرچرب مقدار بیان ژن Bax (از خانواده پروتیین های مستعد کننده آپوپتوز) افزایش یافت و تمرین در جلوگیری از این افزایش کاملا موثر بود. در عوض رژیم پرچرب سبب بروز روند کاهش در بیان ژن BCL2 (از خانواده پروتیین های ضدآپوپتوزی) شد، اگر چه که مقدار تاثیر گذاری تمرین و رژیم پرچرب در حد معنی دار نبود. و در عین حال، تمرین به خوبی قادر بود تا از این افزایش جلوگیری کند.

    نتیجه گیری

    در کل بر مبنای نتایج این تحقیق ما نتیجه گیری کردیم که مصرف رژیم پرچرب حتی در سنین نوجوانی هم می تواند عضله قلب را در معرض بروز آپوپتوز قرار دهد و در عوض تمرین بدنی به خوبی در خنثی کردن این آثار سوء ناشی از رژیم پرچرب کمک کننده می باشد

    کلیدواژگان: آپوپتوز، رژیم غذایی پرچرب، تمرین هوازی، Bax، Bcl-2
  • فاضل بازیار حلیمه جانی، رامین شعبانی*، علیرضا علمیه صفحات 17-33
    مقدمه و هدف
    آلزایمر یک بیماری مخرب مغزی می باشد که باعث اختلالات پیشرونده شناختی می شود که درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرینات هوازی به همراه مصرف عصاره زعفران بر حافظه فضایی و میزان تجمع پروتیین تایو در بافت هیپو کامپ رت های نر آلزایمری القا شده بود.
    روش کار
    در مطالعه تجربی حاضر، 32 سر رت نر بالغ به صورت تصادفی به 4 گروه آلزایمری شامل کنترل، تمرینات هوازی، تمرینات هوازی، عصاره و عصاره تقسیم شدند. آلزایمر با تزریق آمیلویید بتا 42-1 در هیپوکامپ ایجاد شد. تمرینات هوازی شامل 3 جلسه تمرین در هفته به مدت 8 هفته انجام شد. جهت بررسی حافظه فضایی از آزمون Y maze و جهت اندازه گیری پروتیین تایو از روش الایزا استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بعد از 8 هفته تمرین هوازی بهمراه مصرف مکمل زعفران در عملکرد حافظه فضایی در گروه های مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش معنی دار یافت (5 0/0 > P). همچنین در خصوص میزان تجمع پروتیین تایو در گروه تمرینات هوازی، تمرینات هوازی و عصاره و عصاره نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان دادند (5 0/0 > P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرین هوازی و مصرف عصاره زعفران موجب بهبود در عملکرد حافظه فضایی و کاهش میزان تجمع پروتیین تایو در بافت هیپوکامپ رت های نر آلزایمری می گردد.
    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، زعفران، آلزایمر، حافظه فضایی، پروتئین تائو
  • الهه امیری مندولکانی، کریم آزالی علمداری، رقیه فخرپور* صفحات 35-55
    انجام فعالیت های ورزشی به همراه مصرف مکمل های گیاهی به ویژه در افراد ، بر سیستم های آنتی ‏اکسیدانی و اکسیدانی بدن تاثیرات متفاوتی دارند. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی شدید به همراه مکمل کلرلا بر سطوح سرمی مالون دی آلدهید و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام زنان میانسال چاق یا دارای اضافه وزن بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را زنان میانسال دارای اضافه وزن یا چاق (25≤BMI) با دامنه سنی 40 تا 65 سال تشکیل دادند. تعداد 40 آزمودنی از طریق فراخوان و بر اساس معیار ورود به مطالعه گزینش شدند و به طور تصادفی در چهار گروه تمرین و مکمل (10 نفر)، تمرین و دارونما (10 نفر)، مکمل (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. تمریناتHIIT (تمرینات اینتروال شدید) شامل وهله‏های 60 ثانیه دویدن با حداکثر شدت (85-95 درصد ضربان قلب ذخیره و متعاقب آن 60 ثانیه دویدن با شدت پایین (55-60 درصد ضربان قلب ذخیره) بود. آزمودنی ها هفته اول 6 مرتبه، هفته دوم 8 مرتبه، هفته‏های سوم تا پنجم 10 مرتبه و هفته‏های ششم تا هشتم را با 12 تکرار به پایان رساندند. از آزمون شاپیرو‏ ویلک برای نرمال بودن داده ها و از آزمون تی همبسته، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی جهت آزمون فرضیه ها استفاده شد و سطح معنی‏داری در سطح آلفای 5 درصد در نظر گرفته شد.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، مکمل کلرلا، ظرفیت تام آنتی‏‏ اکسیدانی، مالون‏دی‏آلدهید، چاقی
  • حمید رضا صادقی پور*، منیره کوچکی، محسن آوندی، عبدالصالح زر صفحات 57-69
    چاقی با التهاب سیستمیک مزمن مرتبط است. فعالیت بدنی یکی از عوامل اثر گذار بر چاقی و التهاب است. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرین عملکردی شدید کراس فیت و تمرین مقاومتی دایره ای بر سطوح سرمی واسپین در زنان چاق بود.
    روش
    روش تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. تعداد 36 نفر از زنان چاق شهرستان سمنان (سن: 91/3 ± 66/32، وزن: 08/9±97/86 و30BMI>) بصورت در دسترس انتخاب و به سه گروه 12 نفری تمرین مقاومتی عملکردی با شدت بالا (HIIF)، تمرین مقاومتی دایره ای و کنترل تقسیم شدند. دوره تمرینی شامل 6 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه حدود 60 دقیقه بود. سطوح سرمی واسپین، قبل و پس از آخرین جلسه تمرینی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    سطوح سرمی واسپین در گروه تمرین مقاومتی دایره ای (876/0=P) و گروه تمرین کراس فیت (837/0=P) تغییرات معنی داری نداشت. اما شاخص توده بدن در گروه تمرین مقاومتی دایره ای (001/0=P) و گروه تمرین کراس فیت (006/0=P) کاهش معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    تمرین مقاومتی دایره ای و کراس فیت باعث کاهش توده بدنی زنان چاق می شود اما اثر معنی داری بر سطح سرمی واسپین ندارند. بررسی تحقیقات بیشتر با استفاده از شدت های متفاوت تمرینی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی دایره ای، تمرین کراس فیت، سطوح واسپین، چاقی، شاخص توده بدن
  • مهرزاد مقدسی*، زهرا سلطانی، هما شیخانی شاهین صفحات 71-86
    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر تعاملی تمرین کراس فیت و آب چغندر بر عملکردهای ورزشی در مردان جوان غیرفعال انجام شد.در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 02 مرد غیرفعال با دامنه سنی 12 - 03 سال به طور تصادفی در دو گروه مکمل آب چغندر + کراس فیت و گروه دارونما + کراس فیت قرار گرفتند. شرکت کنندگان هر دو به مدت هشت هفته و 3 جلسه در هفته تمرینات کراس فیت انجام دادند. گروه مکمل در هفته هشتم، روزانه 014 میلی لیتر آب چغندر حاوی حدود 008 میلی گرم نیترات مصرف کردند. قبل و پس از اتمام دوره تمرینی، عملکردهای ورزشی در شرایط یکسان اندازه گیری شد. برای بررسی تغییر متغیرها از آزمون های t همبسته و t مستقل بهره گرفته شد و حداقل سطح معنی داری 05/0>P بود.‬نتایج نشان داد پس از اتمام دوره تمرینی عملکرد سرعت (8/14 درصد گروه مکمل در مقابل 5/15 درصد گروه دارونما)، توان بی هوازی و مقدار پرش عمودی (7/12 درصد گروه مکمل در مقابل 8/17 درصد گروه دارونما) در هر دو گروه بهبود معنی داری پیدا کرد (05/0>P) اما اختلاف معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. علاوه براین نتایج نشان داد اوج توان هوازی در هر دو گروه افزایش معنی داری پیدا کرد اما مقدار افزایش در گروه مکمل به طور معنی داری بیشتر از گروه دارونما بود (9/17 درصد در مقابل 3/13 درصد؛ 05/0>P). به طور کلی می توان نتیجه گرفت تمرینات کراس فیت عملکردهای ورزشی را بهبود می بخشد اما مصرف مکمل آب چغندر در کنار این نوع تمرینات، عملکرد ورزشی را ارتقاء نمی دهد.
    کلیدواژگان: کراس فیت، آب چغندر، توان هوازی، آزمون رست، توان عضلانی
  • نسرین رمضانی*، مهشید دژن، سید امیر حسین مرتضوی، مژگان بقایی برزآبادی، زهرا احدی، سعیده سادات خلیلی صفحات 87-99
    دیابت شایع ترین بیماری غدد درون ریز در جهان است که از روش های گوناگونی مثل ورزش و فعالیت بدنی برای درمان آن استفاده می شود. هدف از انجام پژوهش بررسی تاثیر تمرینات اینتروال با شدت بالا بر مقادیر سرمی گلوکز، شاخص مقاومت به انسولین، آیریزین و بیان ژن آن در بافت چربی زیرپوستی در موش های دیابتی نوع 2 بود. تعداد 20 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (10-8 هفته ای با وزن 250-270 گرم) انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه کنترل دیابتی و تمرین دیابتی تقسیم شدند. پس از آشناسازی، گروه تجربی تمرین با شدت بالا را به مدت 4 هفته، 5 روز در هفته و به مدت 10 دقیقه به صورت اینتروال های 1 دقیقه ای با سرعت 30-40متر در دقیقه انجام دادند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، پس از 12 ساعت ناشتایی مقادیرگلوکز و انسولین،آیریزین و بیان ژن آیریزین در بافت چربی زیرپوستی اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری t مستقل تجزیه و تحلیل شدند. 4 هفته تمرین اینتروال با شدت بالا باعث کاهش مقادیر سرمی گلوکز و شاخص مقاومت به انسولین(001/0=p)، افزایش معنا دار مقادیر سرمی (001/0=p) و بیان ژن آیریزین (004/0=p) در بافت چربی زیرپوستی در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل شد. بنابراین، تمرینات اینتروال با شدت بالا می تواند گلوکز و شاخص مقاومت به انسولین را در موش های دیابتی نوع 2 کاهش دهد و باعث افزایش مقادیر سرمی و بیان ژن آیریزین بافت چربی شودو می توان از این نوع تمرینات برای کاهش مشکلات ناشی از دیابت نوع 2، استفاده شود.
    کلیدواژگان: تمرینات اینتروال با شدت بالا، دیابت نوع 2، آیریزین، بافت چربی زیرپوستی
  • مهران هاشمی، آقاعلی قاسم نیان*، اکرم کریمی اصل، سمانه هادی صفحات 101-115
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، تاثیر دو نوع تمرین شدید بر سطح تیرودوکسین ردوکتاز یک و مالون دی آلدهید بافت بیضه موش های صحرایی نر ویستار بود.
    روش بررسی
    19سر موش نر نژاد ویستار با سن هشت هفته و با وزن 5±200گرم پس از 10جلسه آشناسازی با برنامه های تمرین و پس از وزن کشی به صورت تصادفی به سه گروه(کنترل، استقامتی شدید، تناوبی شدید) تقسیم شدند. برنامه تمرین استقامتی شدید شامل دویدن بر روی نوارگردان به مدت هشت هفته(پنج جلسه در هفته)و برنامه تمرین تناوبی شامل هشت هفته(پنج جلسه در هفته)بر روی نوارگردان انجام شد. 48ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی موش ها بیهوش و تشریح شدند و بافت بیضه جدا شد. اندازه گیری میزان آنزیم تیرودوکسین ردوکتاز یک به روش الایزا با استفاده از اسپکتروفتومتر و همچنین غلظت مالون دی آلدهید با روش تری باربیتوریک اسید و به کمک دستگاه اسپکترومتر انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه با آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. مقدار خطا نیز در سطح معنی داری 05/0≥p شد.
    یافته ها
    پس از هشت هفته میزان آنزیم تیرودوکسین ردوکتاز یک بافت بیضه در گروه استقامتی شدید و گروه تناوبی شدید نسبت به گروه کنترل بطور معنی داری بالاتر بود (05/0˂p). همچنین در میزان مالون دی آلدهید بافت بیضه در گروه های تمرین استقامتی شدید و همچنین تناوبی شدید نسبت به گروه کنترل تغییر معنی داری ایجاد نشد (05/0p˃).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش شاید بتوان گفت تمرینات استقامتی شدید و تناوبی شدید موجب افزایش میزان تیرودوکسین ردوکتاز یک بافت بیضه شده و با ایجاد سازگاری در دستگاه آنتی اکسیدانی بدن، موجب عدم افزایش مالون دی-آلدهید شده است.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی شدید، تمرین تناوبی شدید، تیرودوکسین ردوکتاز یک، مالون دی آلدهید، بیضه
  • نازنین خسروانیان، زهرا مصلی نژاد*، مهرزاد مقدسی، هادی باشفاعت صفحات 117-131
    هدف

    یکی از روش های جدید تمرینی ، محدودسازی جریان خون است. مصرف مکمل چغندر نیز عملکرد هوازی و بی هوازی را بهبود می بخشد هرچند این موضوع به درستی مشخص نیست. هدف از مطالعه حاضر تاثیر پیش شرطی سازی ایسکمیک و مصرف مکمل چغندر بر عملکرد بی هوازی دوچرخه سواران مرد بود.
    روش شناسی
    12 دوچرخه سوار مرد در یک مطالعه تصادفی با طرح کانتربالانس شرکت کردند. 6 نفر از آزمودنی ها به دو سوکور روزانه 60 گرم مکمل چغندر حاوی 400 میلی گرم نیترات و 6 نفر دارونما (پودر زغال اخته) را به مدت یک هفته مصرف کردند. یک دوره 7 روزه پاک سازی بین دو دوره مصرف مکمل و دارونما وجود داشت. پس از پایان دوره یک هفته ای مصرف مکمل چغندر و دارونما، آزمون های حداکثر توان خروجی و تایم تریل یک کیلومتر به همراه روش پیش شرطی سازی ایسکمیک اجرا شد. پیش شرطی سازی ایسکمیک ، شامل 4 دوره 5 دقیقه ای انسداد و خون رسانی مجدد با استفاده از کاف با پهنای 15 سانتی متر و فشار 220 میلی متر جیوه که در بالاترین قسمت پاها اعمال گردید. از روش آماری شاپیروویلک و اندازه گیری مکرر برای بررسی داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    پیش شرطی سازی ایسکمیک به طور معناداری حداکثر توان بی هوازی را افزایش داد (P=0.027). زمان تایم تریل یک کیلومتر پس از پیش شرطی سازی ایسکمیک(P=0.014) و همچنین پس از مصرف مکمل چغندر به همراه پیش شرطی سازی ایسکمیک نسبت به شرایط کنترل به طور معناداری کمتر بود (P=0.008).

    نتیجه گیری

    پیش شرطی سازی ایسکمیک و مکمل چغندر می تواند عملکرد تایم تریل را در دوچرخه سواران مرد بهبود بخشد اما تاثیری بر حداکثر توان آنها ندارد.

    کلیدواژگان: پیش شرطی سازی ایسکمیک، مکمل چغندر، عملکرد بی هوازی، دوچرخه سواران
|
  • Interactive effect of aerobic training with Saffron extract on BAX and Bcl2 proteins of cardiac tissue in trained rats following an aerobic exercise until exhaustion
    Amir Khosravi * Page 0
    Objective

    Aerobic training and Saffron has decreasing effects on apoptosis induced by exercise to exhaustion. The present study aims to investigate the Interactive effect of aerobic training with Saffron extract on BAX and Bcl2 proteins of cardiac tissue in trained rats following an aerobic exercise until exhaustion.

    Methods

    This is a clinical trial, 48 Wistar male rats were assigned into following four groups (N=12): control )C) , Saffron extract) SE) , Aerobic training (AT) , Aerobic training + Saffron extract (AT+SE). Aerobic training was done for five times a week for 8 weeks. Saffron extract was administrated through oral gavage 100 mg.kg-1.day-1. The end of experiment, half of the rats was killed immediately before exhaustive training; on the other hand, remaining rats were killed immediately after performing an acute bout of exhaustive exercise on the treadmill. BAX and Bcl2 proteins levels were measured by ELISA method. The data were analyzed using a one-way ANOVA, with the significance level of P < 0.05.

    Results

    following an exhausting BAX and Bcl2 proteins of cardiac tissue in the all groups Except in the AT+SE group were significantly increased and decreased respectively (P < 0.05).

    Conclusion

    It seems that aerobic training and use of saffron extract Each one alone or in combination with each other prevented the significant change of Bax and Bcl2 proteins and BAX/Bcl-2 ratio following an exhausting exercise.

    Keywords: exercise until exhaustion, Bcl-2, Bax, Saffron extract
  • The acute effect of high intensity interval and moderate intensity continuous exercise on serum levels of Galectin3 in inactive obese men
    Bita Talebi *, Bahman Mirzaei Page 0
    Background

    Galactin3 is known to be a novel inflammatory factor that increases with type 2 diabetes. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of high intensity interval and moderate intensity continuous exercise on serum levels of Galectin3 in inactive obese men.

    Methods

    Eight obese men (mean age: 25.75±2.37 years and BMI: 31.96±3.03 kg/m2) performed protocols of high intensity interval exercise (HIIE), moderate intensity continuous exercise (MICE) and control (C) on separate days with a week. The HIIE protocol included six bouts of 1-minute running with intensity of 85% VO2max and 4 min active rest periods with intensity of 50% VO2max and the MICE protocol included 30 minutes running on treadmill with intensity of 65% VO2max which was matched with the HIIE protocol. Serum Galectin3 levels were measured by ELISA in 3 stages of before exercise, immediately after exercise, and 24 h after exercise.

    Reults

    Immediately after exercise, HIIE and MICE resulted in a significant increase in serum Galectin3 compared to the control group (p

    Keywords: High Intensity Interval Training, Moderate intensity continuous training, Galectin 3, Obesity
  • The Effect of Short-Term intervention of High Intensity Interval Training with Thyme Extract supplementation on Some Inflammatory and Anthropometric Indices in Overweight/ Obese Women
    Sana Shurehkandi, MOSTAFA Khani *, Elaheh Piralaiy, Mahdi Faramoushi Pages 0-0
    Aim
    Adipose tissue, as a metabolically active tissue, plays an important role in increasing inflammatory indices. So, the aim of this study was to investigate the effect of two-week high intensity interval training (HIIT) with thyme extract supplementation on some inflammatory and anthropometric markers in Tabriz city obese and overweight women.
    Methods
    The current research was a semi-experimental study, and its statistical population consisted of overweight and obese women. To investigate CRP, ESR, TNF-α, quality of life, and body composition, 40 people were selected voluntarily with an average age of 33.07 ± 4.79, weight 76.76 ± 5.63, and body profile 29.02 ± 1.74, and were randomly divided into four homogenous groups (10 people in each group): training, supplement, training+supplement group and placebo. HIIT was performed for two weeks with 80-95% of HRR and Azarbaijani thyme was used as a supplement in two times a day. The data was analyzed using analysis of covariance test in the significance level of 0.05.
    Findings
    The results showed that there is a significant difference in CRP (F=15, P=0.0001), TNF-α (F=25.56, P=0.0001), ESR (F=47.7, P=0.0001) , BMI (F = 20.71, P = 0.01) and WHR (F = 10.16, P = 0.01) between groups.. But there was no significant difference in calf circumference (F = 0.56, P = 0.64).
    Conclusion
    Short-term HIIT alone or in combination with thyme reduces inflammation (CRP, ESR and TNF-α) and improve some anthropometric indicies in obese and overweight women.
    Keywords: Obesity, Thyme, Inflammation, Body Composition, HIIT
  • The combined effect of aerobic exercise and vegetarian diet on body weight and insulin resistance indices: a systematic review and meta-analysis
    Fatemeh Kazeminasab * Page 0
    Background

    The exercise training and vegetarian diets have been accepted as a suitable and non-pharmacological method to improve lifestyle and reduce metabolic diseases, including diabetes and metabolic syndrome. The aim of this study was to investigate the combined effect of aerobic exercise and vegetarian diet on insulin resistance factors.

    Methods

    The PubMed, Web of Science, SID, Magiran, and Google scholar databases were searched until February 2022 for English articles. Meta-analyses were performed to compare the impact of aerobic exercise and vegetarian diet on insulin resistance factors (fasting glucose, insulin, and HOMA-IR). Standardized mean differences (SMD), weighted mean differences (WMD), and 95% confidence interval (CI) were calculated using random and fixed effect models. Also, the I2 test was used to determine heterogeneity, and the Funnel plot and Egger tests at a significant level of 0.1 were used to determine publication bias.

    Results

    The results of meta-analysis of 29 studies with 10019 adults, showed that aerobic exercise and vegetarian diet significantly decreased in body weight [WMD=-4.49, (CI: -6.27 to -2.72), p=0.001], fasting serum glucose [SMD=-0.46, (CI: -0.65 to -0.27), p=0.001], serum insulin [SMD=-0.42, (CI: -0.52 to -0.32), p=0.001], and HOMA-IR [WMD=-0.73, (CI: -0.97 to -0.49), p=0.001].

    Conclusion

    The findings of the present meta-analysis show the important role of exercise and vegetarian diet in improving insulin resistance. So, aerobic exercise and vegetarian diet are suggested as a non-drug approach for reducing fasting insulin and glucose for adults.

    Keywords: Exercise, Vegetarian diet, Insulin, Glucose, Insulin resistance
  • Roghayeh Pouzesh Jadidi *, Fatemeh Baradari, Jabraeel Pouzesh Jadidi, Amir Dadashzadeh Pages 1-15
    Aim

    The aim of this study was to determine the Effects of aerobic training and High Fat Diet on the Gene Expression of Bax and Bcl-2 in the myocardium of adolescent male rats.

    Methods

    forty young male rats (30 days old) randomized in normal diet control (NDC), normal diet training (NDT), high fat diet control (HFDC) and high fat diet training (HFDT) groups. HFD rats followed high fat regimen (5.817 kcal/g) for 30 days and the normal fat diet (3.801 kcal/g) was continued following to the 60th day of birth. Aerobic training was conducted for four weeks included on three training sessions from the 70th to 98th days of life.

    Results

    Our findings showed that in HFD groups the expression of Bax protein (from the apoptotic susceptible protein family) was increased and exercise was quite effective in preventing this increase. Instead, the high-fat diet caused a (but brief and insignificant) decrease in the expression of the BCL2 protein (from the family of anti-apoptotic proteins), although the effect of exercise and high-fat diet was not significant. Also, High fat diet increased the ratio of Bax protein expression to BCL2 protein expression (as an index of overall outcome reflecting , while training was well able to prevent this increase.

    Conclusion

    Overall, based on the results of this study, we conclude that consumption of high fat diet may also induce cardiac apoptosis even in adolescence and in addition to good physical activity in neutralizing these adverse effects of high fat diet is helpful.

    Keywords: HFD, Aerobic training, Bax, Bcl-2
  • Fazel Bazyar Halimehjani, Ramin Shabani *, Alireza Elmiyeh Pages 17-33
    Introduction
    Alzheimer's is a destructive brain disease that causes progressive cognitive disorders for which there is no cure. The aim of the present study was to investigate the effect of aerobic exercise along with the consumption of saffron extract on spatial memory and the amount of tau protein accumulation in the hippocampal tissue of Alzheimer's induced male rats.
    Method
    In this experimental study, 32 adult male rats were randomly divided into 4 Alzheimer's groups including control, aerobic exercise, aerobic exercise, extract and extract. Aerobic exercises including 3 training sessions per week were performed for 8 weeks. Y maze test was used to check spatial memory and ELISA method was used to measure tau protein. One-way analysis of variance was used to analyze the data.
    Findings
    The results showed that after 8 weeks of aerobic training with saffron supplement, there was a significant increase in spatial memory performance in the intervention groups compared to the control group (P < 0.5). Also, regarding the amount of tau protein accumulation in the aerobic exercise group, aerobic exercise and extract showed a significant decrease compared to the control group (P < 0.5).
    Conclusion
    It seems that aerobic exercise and consumption of saffron extract improves spatial memory performance and reduces the accumulation of tau protein in the hippocampal tissue of Alzheimer's male rats.
    Keywords: : aerobic exercises, Saffron, Alzheimer', spatial memory, Tao protein
  • Elaheh Amiri Mandoulakani, Karim Azali Alamdari, Roghayeh Fakhrpour * Pages 35-55
    Performing sports activities along with the consumption of herbal supplements, especially in people, have different effects on the body's antioxidant and oxidant systems. The purpose of this research was to investigate the effect of eight weeks of intense interval training with chlorella supplementation on serum levels of malondialdehyde and total antioxidant capacity in obese or overweight middle-aged women. The statistical population of the present study consisted of overweight or obese middle-aged women (BMI ≤ 25) with an age range of 40 to 65 years. A number of 40 subjects were selected by invitation and based on the study entry criteria and randomly divided into four groups: exercise and supplement (10 people), exercise and placebo (10 people), supplement (10 people) and control (10 people). became HIIT exercises consisted of periods of 60 seconds of maximum intensity running (85-95% of the reserve heart rate) followed by 60 seconds of low-intensity running (55-60% of the reserve heart rate). The subjects did 6 times in the first week, 8 times in the second week. they completed the third to fifth weeks 10 times and the sixth to eighth weeks with 12 repetitions. Shapiro-Wilk test for normality of data and correlated t-test, one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test to test hypotheses was used and the significant level was considered at the alpha level of 5%.
    Keywords: intense interval training, chlorella supplement, total antioxidant capacity, Malondialdehyde, Obesity
  • Hamid Reza Sadeghipour *, Moinreh Kocheki, Mohsen Avandi, Abdosaleh Zar Pages 57-69
    Aim
    Obesity is one of the most serious health problems associated with inflammation. Physical activity is one of the many factors that affect obesity and inflammation. The aim of the present study was to evaluate the effect of six weeks of resistance training and high intensity functional training cross-fit on serum vaspin levels in obese women.
    Methods
    The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test design. Thirty six obese women of Semnan (age: 32.66 ± 3.91, weight: 86.97± 9.08 and BMI> 30) were selected as available and divided into three groups of high intensity functional resistance training (HIIF), Circular resistance training and control group (n = 12). The total training period consisted of 6 weeks and 3 sessions per week and each session was about 60 minutes. Serum levels of vaspin were avaluated befor and after the last training session.
    Results
    Serum vaspin levels did not change significantly in the circular resistance training group (P=0.876) and Crossfit training group (P=0.837). But the body mass index was significantly decreased in the circular resistance training group (P=0.001) and the Crossfit training group (P=0.006).
    Conclusions
    Circuit resistance training and Crossfit reduce the body mass of obese women, but they do not have a significant effect on the serum level of vaspin. It is suggested to use circular resistance exercises and HIFT with a longer duration for a better effect.
    Keywords: resistance training, Cross Fit Training, Vaseline Levels, Obesity
  • Zahra Soltani, Homa Sheikhani Shahin Pages 71-86
    Aim
    Dietary supplementation with inorganic nitrate (NO3‒) may enhance exercise performance by improving skeletal muscle contractility and metabolism. CrossFit also, is recognized as a new method improves exercise performance but the interaction effects of nitrate supplements and CrossFitt on exercise performance are not well known. The present study was done to examine the interaction effects CrossFit training and beetroot juice on exercise performances in middle age inactive men.
    Methods
    In this quasi study, twenty inactive men (aged 21-30 years old), were randomly divided into beetroot juice + CrossFitt group (n = 10) or placebo + CrossFitt group (n = 10). All participants were performed CrossFit training 3 days a week for 8 weeks. At the end week of the intervention, supplement group received 140 mL beetroot juice containing about 800 mg of NO3‒ per day. Exercise performances were evaluated before and after the intervention.
    Results
    The results demonstrated that sprint, anaerobic power and vertical jump test were improved in the both groups (P<0.05), however no significant differences were observed between two groups. Peak aerobic power was increased in the both groups (P<0.05), while the increase of peak aerobic power was higher in the supplement group compare to the placebo group (P<0.05).
    Conclusion
    Generally, we can conclude that CrossFit training caused improves exercise performance but the interaction of beetroot juice and CrossFit cannot enhance these performances.
    Keywords: CrossFit, Beetroot juice, Aerobic power, Rast test, Muscular power
  • Nasrin Ramezani *, Mahshid Dezhan, Seyed Amirhossein Mortazavi, Mozhgan Baghaee Borzabadi, Zahra Ahadi, Saeideh Sadat Khalili Pages 87-99
    Diabetes is the most common endocrine disease in the world, and various methods such as exercise and physical activity are used to treat it. the aim of this study was to determine the effect of high-intensity interval training on serum glucose, insulin ,irisin and its gene expression in subcutaneous adipose tissue in type 2 diabetic rats. For this study, 20 males of the wistar male rat (8-10 weeks with a weight of 250-270 g) were selected and randomly divided into two groups of diabetic control and diabetic exercise. After the introductory course, the experimental group performed high-intensity exercise for 4 weeks, 5 days a week for 10 minutes as 1-minute interval at a speed of 30-40 meters per second. 48 hours after the last training session and after 12 hours of fasting, glucose and insulin values serum values and expression of irisin gene were measured in subcutaneous adipose tissue. Data were analyzed using independent t-test. The results showed that 4 weeks of high-intensity interval training reduced serum glucose levels and insulin resistance index (p = 0.001), significantly increased serum values (p = 0.001) and expressed irisin gene (P = 0.004) in subcutaneous adipose tissue was controlled in the exercise group compared to the group.High-intensity interval training can reduce serum glucose levels and insulin resistance index in type 2 diabetic rats and increase serum levels and irisin gene expression in adipose tissue. it is suggested to use this type of exercises to reduce the problems caused by type 2 diabetes.
    Keywords: High-Intensity Interval Training, Type 2 diabetes, Irisin, subcutaneous adipose tissue
  • Mehran Hashemi, Agha Ali Ghasemnyian *, Akram Karimi Asl, Samaneh Hadi Pages 101-115
    Background and Aim
    The aim of the present study was to investigate the effect of two types of intense training on the levels of thioredoxin reductase-1 enzyme and malondialdehyde in testicular tissue of male wistar rats.
    Material and method
    19 male Wistar rats,8weeks old and weighing200± 5g, after10 sessions of introducing training protocols and after weighing, were randomly divided into3groups(control, intense endurance training, intense training).Intense endurance training protocol included running on a treadmill for8 weeks and intense periodic training protocol included running on a rodent treadmill for 8 weeks. 48 hours after the last training session,the rats were anesthetized with ether and sacrificed and then the testicular tissue was isolated under sterile conditions.The amount of Thioredoxin Reductase-1 was determined by ELISA method and using a spectrophotometer and also the concentration of Malondialdehyde was determined by three Barbituric acid method using a spectrometer. One-way ANOVA with Tukey's post hoc test was used to analyze the data.
    Result
    After8 weeks, the amount of Enzyme in the intense endurance training group and intense periodic training group increased significantly compared to the control group(P<0.05). Also,there was no significant change in the amount of Malondialdehyde in testicular tissue of the intense endurance training group and intense periodic training group compared to the control group(P>0.05).
    Conclusion
    According to the results of this research,it can be said that intense endurance training and intense periodic training has increased the amount of thioredoxin reductase-1 enzyme in a testicular tissue and by creating adaptation in the body's antioxidant system, has not increased malondialdehyde.
    Keywords: Intense endurance training, Intense periodic training, Thioredoxin reductase-1 enzyme, Malondialdehyde, Testicles
  • Nazanin Khosravaniyan, Zahra Mosallanezhad *, Mehrzad Moghadasi, Hadi Bashafaat Pages 117-131
    purpose

    One of the new training methods to increase the performance of athletes is ischemic preconditioning (IPC). the aim of the present study was the effect of ischemic preconditioning and beetroot supplementation on anaerobic performance of male cyclists.

    method

    12 male cyclists participated in a randomized study with a crossover design. The tests of maximum power output and one kilometer cycling time trial were evaluated in the same laboratory conditions. All subjects consumed 60 grams of beetroot supplement and placebo for one week. There was a 7-day washout period between the two supplement and placebo periods.maximum power output and one kilometer time trial tests were performed along with the ischemic preconditioning method. Ischemic preconditioning for all subjects, including 4 periods of 5 minutes of occlusion and reperfusion using a cuff with a width of 15 cm and a pressure of 220 mmHg applied to the uppermost part of the legs. Shapiro-wilk test and repeated measurement were used to check the data.

    Findings

    Ischemic preconditioning significantly increased maximum power compared to control (P=0.027). Although after taking red beet supplement and ischemic preconditioning, the maximum power output was higher than the control condition, but no statistically difference was observed (P=0.09). The time trial of one kilometer after ischemic preconditioning (P=0.014) and also after consumption of beetroot supplement along with ischemic preconditioning was significantly lower than the control condition (P=0.008).

    Conclusion

    ischemic preconditioning and beetroot supplementation can improve anaerobic performance in adult male cyclists

    Keywords: Ischemic preconditioning, beetroot supplement, anaerobic performance, cycling