فهرست مطالب

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی - پیاپی 44 (زمستان 1402)

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 44 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یحیی معروفی*، ابراهیم محمدپور، شهریار حیدری صفحات 7-26
    هدف

     هدف اصلی پژوهش حاضر مقایسه شایستگی های حرفه ای دانش آموختگان کارشناسی پیوسته و مهارت آموزان ماده 28 دانشگاه فرهنگیان بود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از حیث رویکردکمی، برحسب پارادایم و فلسفه زیربنایی تصمیم گرا و آینده نگر و از نظر راهبرد اجرا، علی مقایسه ای یا پس رویدادی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی معلمان دانش آموخته دانشگاه فرهنگیان در دوره های کارشناسی پیوسته و مهارت آموزان ماده 28 در بازه زمانی 1395 تا 1399 شاغل در آموزش و پرورش کشور بود. روش نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای بود. نمونه ای به حجم440 نفر از میان معلمان در دو گروه و پنج رشته آموزش ابتدایی، زبان انگلیسی، ریاضی، علوم اجتماعی و مشاوره انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، آزمون سنجش دانش و مهارت های حرفه ای معلم بود که بر اساس مولفه های هفت گانه مدل تی پک (TPACK)، توسط متخصصان در قالب موقعیت های شبیه سازی شده طراحی شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون t در گروه های مستقل، تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد بالاترین و پایین ترین میانگین عملکرد به ترتیب متعلق دانش آموختگان کارشناسی پیوسته رشته های آموزش ابتدایی و ریاضی دانشگاه فرهنگیان است. تفاوت مشاهده شده بین میانگین عملکرددانش آموختگان کارشناسی پیوسته و مهارت آموزان ماده 28 در مهارت های محتوایی، پداگوژیکی و تکنولوژیکی ازنظر آماری معنی دار است و این تفاوت در مهارت پداگوژیکی و تکنولوژیکی به نفع دانش آموختگان کارشناسی پیوسته و در دانش موضوعی به نفع دانش آموختگان ماده28 است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد دانش آموختگان کارشناسی پیوسته دانشگاه فرهنگیان در دانش و مهارت پداگوژیکی و تکنولوژیکی عملکرد بهتری نسبت به مهارت آموزان ماده 28 داشته اند، در حالی که عملکرد مهارت آموزان ماده 28 در دانش محتوایی موفق تر از دانش آموختگان کارشناسی پیوسته است. براین اساس، می توان نتیجه گرفت علاوه بر شیوه جذب و پذیرش معلم، عوامل دیگری در تفاوت کیفیت شایستگی حرفه ای آن ها موثر بوده است.

    کلیدواژگان: شایستگی حرفه ای، الگوی تی پک، کارشناسی پیوسته، مهارت آموزان ماده 28، دانشگاه فرهنگیان
  • مجید محمودی خالدی، یونس وکیل الرعایا*، علی فائض، فرشاد فائزی رازی صفحات 27-43
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف بازشناسی مضامین شایستگی های دیجیتال مدیران با رویکرد تحلیل مضمون با راهبرد کیفی انجام شد.

    روش پژوهش: 

    تحلیل مضمون بر مبنای مدل کلارک و براون(2006) بود. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق بود که به روش کدگذاری باز و محوری تحلیل شد. جامعه پژوهش (مدیران و خبرگان سازمان سنجش آموزش کشور) بودند که از این میان با 15 نفر داده ها به سطح اشباع رسید.

    یافته ها

    شایستگی های دیجیتال مدیران با عنوان مضمون فراگیر مشتمل بر 3 مضمون فراگیر دانش و آگاهی، مهارت و توانایی ها و ویژگی های فردی با 14 مضمون سازمان دهنده و 58 مولفه در قالب مضامین پایه است.

    نتیجه گیری

    مهارت های موردنیاز دانش علم داده، دانش امنیت اطلاعات، توانایی های مدیریت و رهبری سازمان، مهارت های نرم و شیوه ارتباطات، رهبری دیجیتال و تلاش برای خلاقیت و نوآوری دیجیتال، داشتن سواد دیجیتال در عصر حاضر و داشتن آموزش حرفه ای و توسعه تعامل و ارتباطات دیجیتال در راستای توسعه استعداد دیجیتال کارکنان سازمان سنجش آموزش کشور، مدیریت تغییر و تحول دیجیتال و به کارگیری پلتفرم های دیجیتال، مدیریت نگرش ها و درنهایت مسیولیت پذیری اجتماعی و اخلاقی از مهارت های موردنیاز کارکنان سازمان سنجش آموزش کشور می باشد .

    کلیدواژگان: شایستگی، شایستگی دیجیتال مدیران، آینده پژوهی، تحلیل مضمون
  • منصوره دسترنج* صفحات 44-67
    هدف

    شکل گیری مشارکت دانشجویان در فعالیتهای اجتماعی- فرهنگی دانشگاه تحت تاثیر عوامل متعددی است. هدف این پژوهش تبیین جامعه شناختی عوامل موثر بر مشارکت اجتماعی- فرهنگی دانشجویان دانشگاه پیام نور بندرعباس می باشد.

    روش پژوهش: 

    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور بندرعباس هستند که از آن نمونه ای به حجم 385 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شدند. این تحقیق با روش پیمایشی و با استفاده از تکنیک پرسشنامه انجام گرفت. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها به وسیله نرم افزار آماری spss22 تجزیه و تحلیل شد. ابتدا جدول های مربوط به آزمون فرضیه ها با استفاده از آزمون T-test و رگرسیون محاسبه و سپس معادله پیش بینی مربوط به رابطه متغیرهای مستقل تاثیرگذار بر مشارکت اجتماعی- فرهنگی دانشجویان محاسبه گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد متغیرهای جنسیت و خودپنداره با ابعاد سه گانه مشارکت اجتماعی- فرهنگی رابطه معنادار دارند، در حالیکه میان متغیرهای وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال و ابعاد سه گانه مشارکت رابطه معنادار مشاهده نشد. از بین ویژگیهای شخصیتی، متغیرهای بیگانگی اجتماعی و عام گرایی با ابعاد سه گانه مشارکت اجتماعی- فرهنگی رابطه معنادار دارند. میان متغیرهای موقعیت کنترل و آینده گرایی با ابعاد سه گانه مشارکت به جز بعد میزان مشارکت رابطه معنادار مشاهده شد. میان اعتماد بین شخصی و ابعاد سه گانه مشارکت رابطه معنادار مشاهده شد. بین اعتماد نهادی و ابعاد سه گانه مشارکت به جز بعد فعالیت مشارکتی رابطه معنادار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    انگیزه مشارکت در فعالیتهای اجتماعی- فرهنگی به ویژگیهای شخصیتی و تفاوتهای فردی برمی گردد. مدیران فوق برنامه در دانشگاه بر اساس علایق، نیازها و انگیزه های دانشجویان فرصت هایی فراهم سازند تا آنان بتوانند علاوه بر تحصیل از مزایا و فواید فعالیتهای اجتماعی- فرهنگی در دانشگاه نیز بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی- فرهنگی، دانشجویان، دانشگاه پیام نور، بندرعباس
  • رضا محمدی*، اکبر خرسندی یامچی، ایوب ابراهیمی، سید رسول حسینی، مهدی نامداری پژمان صفحات 68-94
    هدف

    هدف پژوهش، کاوش پدیده ارزشیابی مستمر عملکرد اعضای هییت علمی دانشگاه فرهنگیان با تاکید بر بعد پژوهشی و ارایه الگویی برای آن بود.  

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش کیفی از نوع توصیفی-اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش در دو بخش مصاحبه عمیق (17 نفر) و گروه کانونی (9 نفر) از صاحب نظران دانشگاه فرهنگیان و متخصص در حوزه ارزشیابی عملکرد بودند. انتخاب افراد براساس نمونه گیری هدفمند و با هدف دستیابی به بیشترین اطلاعات صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختارمند بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد.  

    یافته ها

    الگوی اکتشافی نشان دهنده این بود که سازه ارزشیابی عملکرد پژوهشی اعضای هییت علمی شامل 7 مولفه اصلی «بروندادهای پژوهشی؛ توسعه حرفه ای؛ ویژگی های فردی، مشاوره پژوهشی، اثربخشی و مسیولیت اجتماعی پژوهش، خدمات اجرایی و تخصصی، پژوهش های نیازمحور» و 34 زیرمولفه می باشد و باید ارزشیابی مستمر فعالیت های پژوهشی اعضای هییت علمی بر مبنای این ابعاد انجام شود.

    نتیجه گیری

    استفاده و تدارک زمینه استقرار الگوی احصا شده و بهره گیری از مولفه ها و زیرمولفه های آن برای ارزیابی عملکرد پژوهشی اعضاء هییت علمی می تواند به تحقق کارا و اثربخش ماموریت های مطالعاتی و تحقیقاتی دانشگاه فرهنگیان منجر شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی مستمر، عملکرد پژوهشی، اعضای هیئت علمی
  • حبیب جعفری*، فیض الله منوری فرد، بهاره میری، شایسته فخری صفحات 95-110
    هدف

    این پژوهش با هدف پاسخ به این پرسش که «آیا بین وضعیت تحصیلی دانشجویان بر اساس سهمیه ی ورودی به دانشگاه در مقاطع مختلف تحصیلی تفاوت معنی داری وجود دارد یا خیر» در دانشگاه رازی به اجرا درآمد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر ماهیت از نوع پژوهش های کمی است که داده های آن در یک زمان مشخص و از طریق داده کاوی گردآوری شده است. جامعه ی آماری پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه در فاصله ی سال های تحصیلی 1394 تا 1397 بود. نمونه گیری به صورت تمام شماری و از طریق سامانه ی جامع آموزشی دانشگاه رازی (سامانه ی گلستان) انجام شد. وضعیت تحصیلی دانشجویان با استفاده از نرخ واحد گذرانده (نسبت واحد گذرانده به واحد اخذ شده) و معدل استاندارد شده ی دانشجو مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    بروندادهای آماری نشان داد که بین وضعیت تحصیلی دانشجویان مقطع کارشناسی از نظر سهمیه ی مورد استفاده برای ورود به دانشگاه اختلاف معنی داری در سطح پنج درصد خطا وجود دارد. یافته های آزمون تعقیبی جیمز-هاول گویای آن بود که وضعیت تحصیلی دانشجویان سهمیه ی پنج درصد به طور معنی داری پایین تر از سایر سهمیه ها بوده است. همچنین، وضعیت تحصیلی دانشجویان استفاده کننده از سهمیه ی مناطق 3 به طور معنی داری پایین تر از دانشجویان سهمیه ی منطقه ی 2 بود. اما، این تفاوت ها برای دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن یافته های این پژوهش، ضرورت دارد که سازمان سنجش در برنامه های خود برای پذیرش دانشجویان استفاده کننده از سهمیه ی ایثارگران پنج درصد و منطقه ی 3 در مقطع کارشناسی و سهمیه ی مربیان در مقطع دکتری تجدید نظر کند و شاخص های دیگری برای ورود آنها به دانشگاه تدوین نماید.

    کلیدواژگان: سهمیه های ورود به دانشگاه، دانشگاه رازی، سازمان سنجش آموزش کشور، وضعیت تحصیلی
  • سلیمان ذوالفقارنسب*، علی مقدم زاده، نگار شریفی یگانه صفحات 111-132
    هدف

    بنا به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار است سازمان سنجش در سال دو بار آزمون سراسری برگزار کند و نمره هر آزمون تا دو سال اعتبار خواهد داشت. هدف این پژوهش معرفی و اجرای روش های مناسب هم ترازی در چهارچوب تیوری کلاسیک آزمون سازی است تا بتوان نمرات آزمون های دوره های مختلف را مقایسه کرد و بر اساس آنها دانشجویان را به شیوه ای عادلانه انتخاب کرد.

    روش پژوهش: 

    بر اساس طرح گروه های نابرابر با سوالات مشترک سه فرم آزمون X ، Y و Z حساب دیفرنسیل روی 3 گروه 600، 1111 و 2200 نفری به طور آزمایشی اجرا شده. تعداد سوال هر فرم در کل 21، 21 و 20 به ترتیب هر کدام با 6 سوال مشترک بوده است. داده ها در نرم افزار R با پکیج equate (آلبانو، 2018) تحلیل شده اند. تابع هم ترازی هم صدک برای هم ترازکردن این فرم ها به کار رفته؛ فرایند پیش هم وارسازی با تبدیلات لگاریتم خطی صورت گرفته تا پارامترها با خطای معیار کمتر و نمرات با دقت بیشری برآورد شوند.

    یافته ها

    میانگین دشواری این سه فرم آزمون X ، Y و Z به ترتیب، 03/9، 61/7 و 79/7 است. هم چنین هر سه فرم دارای چولگی متفاوت به ترتیب 20/0، 52/0 و 39/0 می باشد.

    نتیجه گیری

    در طرح گروه های نابرابر به دلیل دشواری متفاوت فرمهای آزمون ها نیازمند سوالات مشترک است و چولگی راست توزیع نمرات مستلزم استفاده از تابع هم ترازی هم صدک به عنوان مناسب ترین تابع برای هم ترازکردن  نمرات است؛ برای آزمون هایی که نمی توان سوالات مشترک تهیه کرد، پیشنهاد می شود به دلیل چولگی راست توزیع نمرات با همان تابع هم ترازی هم صدک آنها را پیوند داد.

    کلیدواژگان: هم ترازسازی هم صدک، پیش هم وارسازی، هم ترازی خطی، آزمون لنگر، آزمون سراسری
|
  • Yahya Maroofi *, Ebrahim Mohammad Pour, Shahriar Haidari Pages 7-26
    Objective

    The primary purpose of the present study was to compare the professional competencies of teachers who graduated from Farhangian University with those of Madeh 28.

    Methods

    It is quantitatively applied research designed to compare the knowledge of two groups of teachers. The statistical population included all the teachers who graduated with a Bachelor's degree from Farhangian University and those of Medeh 28 between 2015 - 2019. A total of 440 graduated teachers were sampled from the primary education, English language, mathematics education, social sciences, and counseling fields of study using the multi-stage sampling method. A set of performance-based tests were developed to collect the data. Descriptive statistical measures and t-Test were employed to analyze the data.

    Results

    The findings indicated that the highest and the lowest average performance belonged to the primary education and mathematics education teachers who graduated from Farhangian University, respectively. A significant difference was found between the performance of the two groups of teachers in content knowledge (CK), technological knowledge (TK), and pedagogical knowledge (PK), and the differences in TK and PK are in favor of those of Bachlo's degree graduated from Farhangian University. However, the significant difference in CK was in favor of Madeh 28 teachers.  

    Conclusion

    Recruiting teachers’ method is one of many factors that impact teacher qualification. The Bachelor's degree teachers who graduated from Frhangian University performed higher in PK and TK than those of Madeh 28. In contrast, Madeh 28 teachers performed better in CK than the other group.

    Keywords: teacher professional competencies, TPACK model, Madeh 28”, farhangian University
  • Majid Mahmoudi Khaledi, Younos Vakil Alroaia *, Ali Faez, Farshad Faezy Razi Pages 27-43
    Objective

    The current research was conducted to identify the themes of managers' digital competencies with a thematic analysis approach with a qualitative strategy.

    Methods

    Thematic analysis was based on the model of Clark and Brown (2006). The data collection tool was a semi-structured and in-depth interview, which was analyzed using open and axial coding. The research community was (managers and experts of the country's education assessment organization), and among them, the data reached the saturation level with 15 people.

    Results

    The digital competencies of managers with the title of comprehensive theme include 3 comprehensive themes of knowledge and awareness, skills and abilities, and individual characteristics with 14 organizing themes and 58 components in the form of basic themes.

    Conclusion

    The required skills are knowledge of data science, knowledge of information security, organizational management and leadership abilities, soft skills and communication methods, digital leadership and efforts for digital creativity and innovation, digital literacy in this era, and having professional training and developing digital interaction and communication in line with The development of digital talent of employees of the measurement organization, management of digital change and transformation and the use of digital platforms, management of attitudes and finally social and moral responsibility are among the skills needed by the employees of the measurement organization.

    Keywords: Competence, digital competence of managers, Future research, Theme Analysis
  • Mansooreh Dastranj * Pages 44-67
    Objective

    The formation of students' participation in the socio-cultural activities of the university is influenced by several factors.The aim of this study is Sociological Explanation of the Factors Affecting the Socio-Cultural Participation of Students of Payame Noor University of BandarAbbas.

    Methods

    The statistical population of the study includes all students of payame noor university of BandarAbbas, from which a sample of 385 people was selected by appropriate stratified random sampling method.This research was conducted using a survey method using a questionnaire technique. After collecting the questionnaires, the data were analyzed by spss22 statistical software. First, the tables related to the hypothesis test were calculated using T-test and regression test  and then the prediction equation related to the relationship of independent variables affecting the socio-cultural participation of students was calculated.  

    Results

    The result showed Gender and self-concept variables have a significant relationship with the three dimensions of socio-cultural participation, while no significant relationship was observed between the variables of marital status, employment status and the three dimensions of participation. Among personality traits, the variables of social alienation and generalism have a significant relationship with the three dimensions of socio-cultural participation. A significant relationship was observed between the variables of control position and futurism with the three dimensions of participation, except for the dimension of participation scale. A significant relationship was observed between interpersonal trust and the three dimensions of participation. There was a significant relationship between institutional trust and the three dimensions of participation, except for the participatory activity dimension.

    Conclusion

    The motivation to participate in socio-cultural activities is related to personality traits and individual differences. Extracurricular managers in the university provide opportunities based on the interests, needs and motivations of students so that they can benefit from the advantages of socio-cultural activities in the university.

    Keywords: Socio-Cultural Participation, students, Payame Noor University, BandarAbbas
  • Reza Mohammadi *, Akbar Khorsandi Yamchi, Ayoob Ebrahimi, Seyyed Rasool Hosseini, Mahdi Namdari Pejman Pages 68-94
    Objective

    The purpose of this study was to explore the phenomenon of continuous evaluation of the faculty members' performance at Farhanguian University with an emphasis on the research aspect and to provide a model for it.

    Methods

    For this purpose, the researcher conducted a systematic study of the literature related to the subject under investigation and after examining and analyzing the theoretical and experimental bases of the research, the initial conceptual framework was designed. In the executive part of the research, qualitative research method was used to collect data. Using the semi-structured interview tool, the researcher interviewed with 17, an, using limited theoretical bases and analyzing the thematic content of the opinions raised, the researcher extracted the components and quality evaluation criteria of faculty members' performance evaluation.

    Results

    The research findings were analyzed using thematic analysis and through the coding, the model resulting from the interviews with the experts, the focal group and the theoretical foundations of the research were designed and approved. The exploratory model showed that the research performance evaluation structure of faculty members includes 7 main components of "Research Outputs; Professional Development; Individual Characteristics, Research Consultation, Effectiveness and Social Responsibility of Research, Executive and Specialized Services, Needs-oriented Research”, and 34 sub-components, and the path of continuous evaluation of research activities of faculty members passes through these dimensions.

    Conclusion

    The use and preparation of the establishment of the estimated model and using its components and sub-components to evaluate the research performance of faculty members, It can lead to the efficient and effective realization of the study and research missions of Farhangian University.

    Keywords: Continuous Evaluation, Research Performance, faculty members, Farhanguian University
  • Habib Jafari *, Feyzallah Monavvarifard, Bahareh Miri, Shayesteh Fakhri Pages 95-110
    Objective

    This research was carried out in Razi University with the aim of answering the question that "is there a significant difference between the academic status of students based on the university entrance quota at different levels of education".

    Methods

    In terms of nature, the present research is a type of quantitative research, the data of which was collected at a specific time and through data mining. The statistical population of the research included the students of Razi University-Kermanshah between the academic years of 1393 and 1396. Sampling was done in full and through the comprehensive educational system of Razi University (Golestan system). The students' academic status was evaluated using the past unit rate (the ratio of passed units to received units) and the student's standardized GPA.

    Results

    Statistical results showed that there is a significant difference between the educational statuses of undergraduate students in terms of the quota used to enter the university at the level of five percent error. The findings of James-Howell's follow-up test showed that the academic status of the students of the 5% quota was significantly lower than the other quotas. Also, the academic status of the students using the quota of regions 3 was significantly lower than the students of the quota of region 2. However, these differences were not significant for master and doctoral students.

    Conclusion

    Considering the findings of this research, it is necessary for the evaluation organization to revise its programs for accepting students who use the 5% veterans' quota and the 3rd zone in the undergraduate level and the quota of instructors in the doctoral level, and other indicators for their entry into University to compile.

    Keywords: University entrance quotas, Razi University, National Education Evaluation Organization, Academic performance
  • Soleyman Zolfagharnasab *, Ali Moghadamzadeh, Negar Sharifi Yeganeh Pages 111-132
    Objective

    According to the approval of the Supreme Council of Cultural Revolution the National Organization of Educational Testing is supposed to hold a national exam twice a year and the score of each test would have credit for two years. The purpose of this research is to introduce and implement appropriate methods of equating in the framework of the classical test theory in order to compare the test scores of different courses to choose applicants in a fair way.

    Methods

    Based on common-item nonequivalent groups design three test forms X, Y and Z of differential calculus were experimentally implemented on the group of 600, 1111 and 2200 examinees. The number of test items were 21, 21 and 20 with six common item in total. Data were analyzed in R software with the package equate (Albano & Albano, 2018). The equipercentile function was used to equate the test forms; The pre-smoothing process with linear logarithmic transformations were done so that the parameters were estimated with less standard error and scores with more accuracy.

    Results

    The average difficulty of these test forms were 9.03, 7.61 and 7.79 respectively. Also, all three forms have different skewness 0.203, 0.518 and 0.392, respectively.

    Conclusion

    Due to the different difficulty and right skewness of the distribution of the tests scores, it is suggested to equate them with the equipercentile function in a nonequivalent anchor test design. The tests for which common item cannot be developed, it is recommended to link their scores by the same equipercentile function.

    Keywords: equipercentile, pre-smoothing, linear equating, anchor items, national exams